1ste run met T500.

Geupdate op 16 april 2018 in Stookforum
8 op 18 maart 2018

Dag mede forum leden.

Vandaag voor het eerst de T500 met reflux colom (koperen versie) gebruikt.

Mijn 25 suikerstookwijn (turbogist 48)  was nog niet helemaal uitgegist (998 gaf de SG-meter aan). Maar aangezien ik alleen in het weekend kan stoken, en ik natuurlijk veel te nieuwsgierig was. Heb ik gisterochtend maar het klaringsmiddel toegevoegd aan de stookwijn.

Vanmiddag viel het mij op dat de stookwijn nog behoorlijk wit was en absoluut niet helder. Ondanks dit alles toch alles in de T500 gekieperd, kooksteentjes erbij en tevens twee kleine dopjes van het antischuim middel.

na een kleine 45 minuten begin de temperatuur van het koelwater richting de 50 graden te gaan, en heb ik het koelwater aangezet. Na enkele minuten kwam de eerste druppels in het opvangbakje. De eerste 75 milliliter opgevangen en apart gehouden. (jezus wat een acetone geur!). 

Vervolgens ben ik begonnen met het opvangen van de alcohol in flesjes van 250 milliliter. (1ste flesje ongeveer 200 milliliter, omdat dit nog steeds teveel naar acetone geurde). Deze heb ik uiteindelijk samen met het eerste 75 millitier weggegooid.

Je kunt het verschil in alcohol goed ruiken is me opgevallen, wel moet je de alcohol even de tijd geven om te ademen. Geprobeerd om wat cuts te maken. En heb volgens mij 2 liter “goede” alcohol (hearts) van 93%. De overige alcohol (93%) heb ik bij elkaar gedaan en verdunt naar 50% abv. Misschien dat ik deze nog een keertje moet overhalen of is dit niet nodig?

Morgenavond maar proberen, de citroenen te schillen, voor de lemoncello 😉

Ik ben bang dat ik er een leuke hobby bij heb.

 
  • Geliked door
  • evds3
Antwoord
5 op 19 maart 2018

Ik haal bij een sugarwash steeds 5 liter van 92%. Eerste 100 ml gooi ik ook weg maar daarna zijn bij een sugarwash geen cuts nodig.na een goede 5 liter a 5.2 liter stopt de T500 van zelf en is het dus gedaan. grts RenéR

Forum Lid
op 19 maart 2018

Ieder zijn smaakpapillen zijn weer anders zou ik maar zeggen….

Forum Lid
op 19 maart 2018

Ik vond de laatste paar flesjes wat meer ruiken naar spiritus. Maar misschien komt dat omdat de andere flesjes al wat langer blootgesteld waren aan de lucht? Misschien dat ik het nog ga filteren met koolstof.

 

Forum Lid
op 15 april 2018

Welke gist gebruikte je ? Ik heb gelezen dat sommige gisten een bijsmaak of reuk produceren.

Forum Lid
op 15 april 2018

Ik haal bij een sugarwash steeds 5 liter van 92%. Eerste 100 ml gooi ik ook weg maar daarna zijn bij een sugarwash geen cuts nodig.na een goede 5 liter a 5.2 liter stopt de T500 van zelf en is het dus gedaan. grts RenéR

Van RenéR

Voor 5 liter 92%, wat is je uitvoer watertemperatuur dan en hoe lang ben je dan bezig ?

Forum Lid
op 15 april 2018

Heb ook een eerste stook met de t500 achter de rug. Had een vodka star turbo gebruikt. Temp mooi stabiel op 57 graden. Moest helaas stoppen na 3 liter 94% te hebben opgevangen. Zat net in het weekend van de klok vooeuitzetten. Wist dat ee zeker nog veel meer in had gezeten maar was tevreden met die 3 liter en de ervaring die ik heb opgedaan. Heb nu een nieuwe emmer staan met de still spirits turbo 8kg gist. Moet zeggen dat deze staat te borrelen als een gek. Kan niet wachten om het te gaan stoken. Groet Mauser

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 april 2018

Van een sugarwash hoef je toch niets weg te gooien ? Word geen methyl alcohol gevormd dus kan je alles gebruiken. althans dat heb ik altijd begrepen.

Forum Lid
op 16 april 2018

Je kan alles gebruiken, maar als je cuts maakt kun je de stoffen die de alcohol slecht laten smaken scheiden. b.v. in de voorloop zit vaak wat aceton, als je dat lekker vind moet je dat gewoon opdrinken, ook in de naloop zitten stoffen die ik niet zo willen drinken.

Je kunt ook pas gaan opvangen als het lekker gaat smaken en stoppen met opvangen als het slechter wordt. Maar met cuts kun je de boel nog laten staan voor een nacht om de geurstoffen te laten verdwijnen.

Maar iedereen doet het weer anders…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren