Alle vragen en antwoorden betreft de T500 mogen hier!

Geupdate 4 min geleden in Mijn installatie
1551 op 15 oktober 2016

Hallo allemaal!

Binnen nu en enkele weken is stookwinkel officieel distributeur van StillSpirits en zijn wij de enige verkoper van de T500 distiller in nederland. Op dit moment zijn wij een nieuwe categorie hiervoor aan het inrichten op de website en zijn de meeste teksten nog in het engels. Aangezien er al een paar T500 gebruikers zijn op het forum dacht ik dat het leuk zou zijn om de vragen, antwoorden en ervaringen in 1 topic samen te vatten.

Dus T500 gebruikers en geïnteresseerden , brand maar los!

 
 • Geliked door
 • olieschaick
 • aart
 • I ❤ likeurtjes
 • Om-en-om
 • Diogenes
Antwoord
8 op 15 oktober 2016

Dat is mooi nieuws.
Ga je alle producten van Still Spirits voeren? Dus ook hun Pure en Turbo gisten?

Admin
op 15 oktober 2016

Ja, uiteindelijk wel. Er is nu 1 pallet met apparatuur en accessoires besteld, de gisten volgen later.

Het punt was dat wij eerst geen distri mochten doen omdat Brouwmarkt dat al is, echter verkoopt brouwmarkt geen distillatie apparatuur dus dat was de maas tussen de regels van StillSpirits dat wij nu toch distributeur mogen worden 🙂

Forum Lid
op 15 oktober 2016

Munckerik,
Jij schreef:
en hoef je daar zelfs niet eens de eerste 50ml van weg te gooien.

Mijn antwoord:
Bij “suikerwash” wordt bij het stoken totaal niets weggegooid.

Crew member
op 15 oktober 2016

De eerste voorloop van suikerwash gooi ik weg want die ruikt naar nagellak remover.
Het advies van Still Spirits is dat je bij gebruik van hun Turbo gist ook de eerste 50ml weggooit (alle YouTube filmpjes laten dit zien) maar enkel bij de Pure Yeast zou het niet hoeven. Ik heb zelf nog geen ervaring met hun Pure Yeast maar ga dit wel proberen. Bij de 8KG heb ik veel meer weggegooid en ik vind wat ik eraan over heb gehouden niet bijster lekker.

Crew member
op 15 oktober 2016
Forum Lid
op 15 oktober 2016

Ik gebruik hun turbogist niet.
Mijn alcohol is prima, ruikt alleen maar naar alcohol en wordt niets van weggegooid.
Misschien moet je andere gist gaan gebruiken.

Crew member
op 15 oktober 2016

Welke gist gebruik jij dan?
Ik vind hun gist beter/lekkerder dan de 8KG (die meer naar spiritus ruikt  en naar mijn mening een scherpere smaak heeft). Nu is natuurlijk 50ml ook maar heel weinig op het totaal.
Overigens hoor ik vaker het advies om de eerste 50ml weg te gooien. Op diverse buitenlandse fora wordt geadviseerd om helemaal geen turbogissen te gebruiken vanwege de slechte smaak.

Forum Lid
op 15 oktober 2016

Sorry, maar ik heb er nog nooit van gehoord dat je bij suikerwash een voorloop hebt.
Voor- en naloop is alleen bij fruit van toepassing door schillen en steeltjes die giftige alcohol afgeven. Maar omdat deze bij lagere temperatuur dan 70 graden al verdampen, kun je deze in de voorloop scheiden.
Distilleerderijen maken van deze voorloop hun spiritus en kleuren deze blauw om aan te geven dat het niet voor consumptie geschikt is.
Zoals ik reeds eerder aangaf is mijn alcohol van superiore kwaliteit zonder bijsmaakjes.

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Beste Piet,

Ik distilleer al jaren met een koperen ketel (op gasvuur) en alleen met een suikerwash.  Geloof me vrij: er is wel degelijk een voorloop, middenloop en naloop.  De voorloop ruikt naar white spirit (ik doe 1% van de ketelinhoud weg bij een ruwbrand) en vanaf 94% begin de naloop die trouwens nog bruikbaar is voor de fijnbrand.  Binnenkort schaf ik mij hier de T500 aan waar ik enorm naar uitkijk

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 oktober 2016

Jan,
Leuk dat je de T500 gaat importeren, gefeliciteerd.
Voor de mensen die nu of later bier gaan brouwen, hebben ze ook bij deze leverancier in de United Kingdom nog een topper, nl. de “grainfather”. Deze brouwketel is semi automatisch en heeft alles in huis waar je anders 3 ketels + pomp voor nodig hebt om bier te bereiden.
M.a.w. kan hij het hele maischschema van temperaturen en tijden in z’n eentje uitvoeren en ook het daarna koelen van de wort tot aan de hoofdgisting.
Je kunt hem met een handeling ombouwen als een soort alambiek, door er de bij te leveren koperen helm op te zetten.
Op die manier is het een whisky-ketel geworden om het whisky-proces van maischen t/m stoken volledig uit te voeren. Hij kan met deze helm natuurlijk ook andere alcoholische dranken stoken.

Admin
op 15 oktober 2016

Klopt, ook de grainfather mag ik gaan leveren! Echter eerst het T500 project even goed opzetten en weten hoeveel voorraad handig is om te hebben. De grainfathers zijn zeer kostbaar, dus een drempel om daar direct voorraad van neer te gaan zetten. Daar komt nog bij dat ik hier helemaal uit mijn ruimte aan het groeien ben. Het begint tijd te worden voor een echte winkel, dat schept meer mogelijkheden voor verdere groei.

Bedankt voor het meedenken!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 15 oktober 2016
Forum Lid
op 4 februari 2017

Hallo Unesco, de T500 heb ik al jaren en heb hem op dit forum geintroduceerd.

Ik geloofde eerst de beloftes niet van de leverancier dat je in een run 94% alcohol kunt distilleren, maar inderdaad is dit het beste apparaat wat je kunt kopen als je alleen suiker wil distilleren. Ik haal 4,7 liter alcohol van 94% uit 25 liter suikerwash waar 8kg suiker in zit. Ik gebruik Alcotec Turbogist 48 en laat deze minstens 10 dagen staan zonder het deksel te lichten. De gist vermeerderd zich eerst door de zuurstof die boven je suikerwash vanaf het streepje aanwezig is. Als de zuurstof op is gaat ze de suiker omzetten in alcohol en CO2, die ontsnapt via het waterslot in de deksel.

De beste vergistingstemperatuur is 24 – 26 graden.

Suc6.

Forum Lid
op 5 maart 2017

Hallo Marcel, gefeliciteerd met je T500, je zult er veel plezier aan beleven.

Dat je eerst aan 20 liter komt is normaal, met de laatste 5 liter water kun je de suikeroplossing op temperatuur brengen (precies tot aan het streepje in de gistton), is het te warm, dan koud water erbij, is het te koud dan warm water. PAS OP!  , probeer zoveel mogelijk de 24 graden te bereiken en natuurlijk ook zo te houden voor een optimaal resultaat. Laat je suikerwash zoveel mogelijk uitgisten.

Forum Lid
op 18 maart 2017

Hallo Marcel, niet gek, die 4 liter van 92% heb je alvast binnen.

Komt er nog steeds alcohol uit? Als de alcohol geheel uit je wash is, slaat bij mij de ketel af en zie ik plotseling de koeltemperatuur oplopen.

Alles goed in de gaten houden.

Groet,  Rob

Forum Lid
op 19 maart 2017

Unesco .. met de reflux of met de alembic ??

Forum Lid
op 19 maart 2017

Hai Marcel, perfect resultaat. Dat op temperatuur houden en steeds naar je metertje kijken is bewerkelijk. Daarom doe ik het met een dompelpompje die 15 liter p/uur geeft, wat makkelijker te regelen is.

En nu gaan mixen en macereren.

Suc6  Rob

Forum Lid
op 19 maart 2017

Kapisjon, het gaat hier om de T500, dus reflux

Forum Lid
op 2 maart 2018

piet heeft u alcohol geen bij smaakjes met de alco24 gist ????

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 oktober 2016

Ik heb de Grainfather reeds in huis en heb voorlopig mijn handen vol aan het brouwen van bier in al z’n facetten maar zal zeker in de naaste toekomst de koperen helm erbij willen hebben.

Admin
op 15 oktober 2016

Prachtig apparaat! P.s. de Copperdome van de T-500 past ook op de grainfather. De copperdome heb je overigens niet perse nodig op de boiler van de T500 omdat de koperen alambiek koeler ook al op de RVS helm past die standaard al op de T500 zit. Ik weet niet of dat ook bij de grainfather het geval is.

Volgende maand ben ik op de Brau Beviale in Nurnberg en daar heb ik een afspraak met de fabrikant, dus tegen die tijd kan ik er een stuk meer over vertellen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 oktober 2016

Ik ben in mijn huis momenteel bezig een aparte kamer voor het brouwen in de richten, compleet met de nodige apparatuur en een omgebouwde koelkast tot klimaatkast voor de na-vergisting van het bier. Ik heb de thermostaat van de koelkast overbrugd. Met een STC-1000 regel ik nu de koeling/verwarming d.m.v. de bijgeleverde voeler die door de wand van de koelkast is aangebracht. Ik hoef dan op deze STC-1000 alleen maar de temperatuur in te stellen en hij schakelt de koeling of verwarming (3 gloeilampen in de koelkast) aan/uit.

Vooral als je ondergistend bier brouwt dient deze maandenlang langzaam na te gisten op 2 – 5 graden, maar je kunt er ook je gistemmer voor de T500 inzetten en dan 25 graden instellen.
Ik gebruik het softwarepakket “Brouwvisie” voor het uitrekenen van mijn eigen bieren.
Door de uitstekende resultaten hoeft mijn T500 maar weinig gebruikt te worden.
Ik heb nog plenty likeuren staan.

Forum Lid
op 17 oktober 2016

Is het zo dat  hij eigenlijk alleen je koelkast aan of uit zet door de stroom af te sluiten? En dan een gelijk proces bij de lampen? 

En hoe heb je de lampen precies in je koelkast bevestigd? 

Ik ben nogal benieuwd, want ik ben zelf ook op zoek naar een soort klimaatkast

Forum Lid
op 17 oktober 2016

Hello Sam,

Ik schreef al dat ik de draden van de thermostaat van de koelkast had overbrugd d.m.v. de twee draadjes (achter de knop van de thermostaat) met een kroonsteentje door te verbinden.
De 3 lampen in de koelkast (voor de warmte) en de aansluitdraad van de koelkast worden dan op de STC-1000 aangesloten en van de STC-1000 gaat de middenaansluiting naar het stopkontakt.
Lees:
http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=37&Itemid=134
Je hoeft dan alleen maar de STC-1000 in te stellen met de pijltjes en deze kiest op zijn beurt wie hij aanschakelt, het koelkastelement of de lampen in de koelkast.
In het geval je stookwijn wil laten uitgisten, zet je hem op 25 graden, hij schakelt dan de lampen aan en weer uit de temperatuur bereikt is.
Idem zal hij bij een lage temperatuur het element van de koelkast kiezen.

Forum Lid
op 8 juni 2017

Hoi Betweter

ik heb gelezen dat je de thermostaat van je koelkast overbrugd hebt, maar volgens mij was dat niet nodig geweest.

als je de thermostaat gewoon op de koudste temperatuur gezet had en dan vervolgens de lampen en koelkast via de stc 1000 aangesloten had, zou alles ook volgens wens werken.

zonde van de extra arbeid.

 

groetjes

pastislover

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 15 oktober 2016

Leuk en ik volg het ook al even, maar wat ik mij nu afvraag, de T500 is dus eigenlijk gemaakt om snel een flinke hoeveelheid zuivere alcohol te verkrijgen en dat gaat vrij makkelijk als ik het zo bekijk in dat filmpje. Maar dat ding is dus niet regelbaar. wat geen probleem is want alles gaat zo’n beetje vanzelf as je zuivere alcohol wilt hebben…. Maar als ik nu de alambic condensor zou gebruiken al dan niet in combinatie met die copperdome, en ik wil fruitwijn gaan verstoken, dan zou ik het toch wel prettig vinden als ik dat niet op vol vermogen zou hoeven te doen.

iemand hier ervaring mee?

Deze condensor bedoel ik

Ik heb overigens nog geen koopplannen hoor, maar ik vind het wel een interessant ding.

alembic_copper_condenserU ontvangt de koperen helm

Crew member
op 15 oktober 2016

Ik heb de copper dome en de condensor en heb fruitwijn gestookt en whiskey.
Beide van goede kwaliteit. Je moet wel “cuts” maken en die later gaan blenden. Zodra je in het “hart” bent aanbeland kun je hem laten lopen totdat je de eerste naloop proeft. Vanaf hier weer “cuts” maken. 
Voor de Whiskey heb ik Barrel 674 Single Malt Distillery Kit (van Still Spirits) gebruikt. Dit omdat het de eerste stap naar whiskey maken is, volgende stap wordt met mout enz.  Dit is een pakket met moutextract, whisky gist, klaringsmiddel, boiling conditioner (anti foaming) en een zakje heavy toasted eiken chips . Een erg smakelijke whiskey die nu in een eikenvat aan het doorrijpen is (dus die wordt enkel beter). Ik heb tussen de 3,5 en 4 liter van 46% overgehouden. Bij dit pakket zit een goede beschrijving van de stookgangen welke ik ook aangehouden heb bij het stoken van de fruitwijn.
Van een 16,5 liter fruitwijn (uit een pakketje gemaakt en welke niet echt lekker was) heb ik een brandy gestookt (3,5 liter van 42% overgehouden). Deze is nu aan het rijpen met eigen gemaakte en geroosterde eiken snippers. Met de dag wordt deze beter.

Forum Lid
op 15 oktober 2016

Dat klinkt allemaal wel goed. Dus dat jij je brandy en je whisky op vol vermogen moest stoken heb je niet als vervelend ervaren? Ik ga me er nog eens in  verdiepen. Bedankt

Crew member
op 15 oktober 2016

Ik ben niet anders gewend dus kan niet vergelijken.
Bij de alambiek uitvoering moet je wel beter je temperatuur in de gaten houden en wat Still Spirits aangeeft als temperaturen dat er verandering in het destillaat gaat optreden klopt goed. Ik heb beide wel twee keer gestookt maar dat is volgens mij normaal in een alambiek.

Admin
op 19 oktober 2016

De 674 Single Malt Distillery kit van Still Spirits komt ook binnen, alsmede een assortiment gisten. Ik verwacht begin volgende week deze allemaal online te hebben. De Top shelf essences van Still Spirits gaan we volgende maand doen.

Forum Lid
op 8 juni 2017

Hallo Ben

misschien zou je dan je ketel via een pid aan kunnen sluiten.

je moet dan wel een extra gaatje in het bovenste gedeelte van je condensor maken om de voeler in te zetten.

met een pid werkt het element nog steeds op vol vermogen maar gaat dan temperatuur afhankelijk geschakeld worden binnen tienden van graden.

ik heb zo zelf een ketel gehad en dat werkte perfect.

groet

pastislover

Forum Lid
op 13 september 2018

zo als ik alles goed heb begrepen kan ik met de t500 met helm en conderor op vol vermogen stoken maar de alcohol die er uit komt die is gloeiend heet

gr erik

Forum Lid
op 13 september 2018

waarom zou je alcohol gloeiend heet zijn? je gebruikt toch condensatie met koeling om het terug vloeibaar te maken. Bij mij is de alcohol koud/lauw

Forum Lid
op 13 september 2018

hallo thurstan

gisteren voor de eerste maal met de t500 gestookt en mss te weinig water toevoer gebruikt de alcohol die eruit kwam was zeer heet ! beginners foutje mss

gr erik

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 oktober 2016

Ik denk niet dat de T500 de juiste ketel is voor het verstoken van fruit.
Hij is m.i. maar voor een doel gemaakt en slaat automatisch af als de alcohol niet meer voldoende aanwezig is.
Dat kan de Grainfather met helm wel, daarmee kun je alle temperaturen instellen die je maar wilt. Het lijkt me dan wel een dure oplossing als je alleen maar fruit wilt gaan stoken.
Ik zou dan eerder een alambik kopen, die is er voor gemaakt.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 oktober 2016

In de winter is het handig om een klimaatkast te hebben voor de vergisting.
Je hoeft dan geen hele kamer te verwarmen op 25 graden en kan dan zo’n oude koelkast nog goed een tweede leven geven.
Je kunt hem overal neerzetten, in de garage of in de schuur.
De besturing voor warm of koud heb ik in het voorafgaande reeds toegelicht.
Hier een site waar wat meer verteld wordt over het besturingskastje, de STC-1000:

http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=37&Itemid=134

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 17 oktober 2016

Is het al bekend wat de T500 gaat kosten?
Op de website van Still Spirits staat ook een start kit met alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan (behalve de suiker). Ga je die ook leveren of iets vergelijkbaars?

Admin
op 17 oktober 2016

https://www.stookwinkel.nl/product-categorie/nieuw-still-spirits-t500/

Hier staan de spullen die onderweg zijn, ze zijn dus nog niet binnen maar je kunt vast pre-orderen. Zodra alles binnen is, inclusief de accessoires zoals de gisten zal ik eens kijken of ik mooie pakketten kan samenstellen.

Forum Lid
op 17 oktober 2016

Ik gebruik vaak de mobiele versie van de site van Stookwinkel. Daar staat het linkje een heel eind naar onderen. Vandaar mijn domme vraag over prijzen. Ik had verwacht dat nieuwe artikelen bovenaan zouden staan.

Forum Lid
op 31 oktober 2016

Al enig idee wanner je een mooi start pakket voor de T500 gaat samenstellen? Ik houd erg van one-stop-shopping. Vond het pakket van lovebrewing er erg compleet uit zien, maar als ik gewoon in Nederland een compleet startpakket kan kopen doe ik dat liever.

Admin
op 31 oktober 2016

Hoi Diogenes,

Op dit moment weet ik dat nog niet, ik kom serieus om in het werk en mijn huis puilt uit als magazijn…. Om het overzicht niet kwijt te raken stop ik even met verdere uitbreiding tot na de kerstvakantie. Dat is de drukste periode in deze branche. Daarna ga ik mij meer met deze dingen bezig houden.

Wat je wel kunt doen is mij een mail sturen met wat je allemaal nodig hebt en dan kan ik een mooie persoonlijke aanbieding voor je samenstellen.

Je mailtje mag naar [email protected]

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 17 oktober 2016

Ik zal er nog eens naar kijken, de desktopsite heeft hem nu bovenaan staan 🙂

Forum Lid
op 25 oktober 2016

Hallo ben benieuwd als alles op de site staat. Ik heb de reflux kolom en de koperen alambiek. (vanuit Nieuw zeeland meegenomen)

nu vraagje: ik heb ca 23 liter appelsap met turbogist en suiker weggezet. Ik wil hier apfelkorn van maken . Hoe nu verder ? wel of niet klaren en hoe stoken voor de beste smaakvolle apfelkorn
gr jojo

Forum Lid
op 25 oktober 2016

ps Is  het volledig assortiment van de still spirits  bij julle verkrijgbaar ?

gr jojo

Admin
op 25 oktober 2016

Nog niet alles, wat we hebben kun je hier vinden

 https://www.stookwinkel.nl/product-categorie/nieuw-stillspirit-t500/

Verder is op bestelling alles leverbaar uiteraard.

Het is wel de bedoeling dat we binnenkort alle Still Spirits gisten en Top Shelf essences op voorraad hebben.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 oktober 2016

Is het gebruik van een soort antischuim ‘conditioner’ echt nodig? En zo ja, zijn die ook op stookwinkel te verkrijgen?

Admin
op 19 oktober 2016

Wordt inderdaad meegeleverd bij de T500, maar vanaf volgende week ook los te koop bij Stookwinkel in flesjes van 32 en 100 ml van Gert Strand.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 17 oktober 2016

Wanneer je het niet gebruikt kan het gaan schuimen en je wilt geen schuim in je kolom.
Het zijn maar een paar druppeltjes en er zit een flesje bij de T500.

Forum Lid
op 19 oktober 2016

Misschien kun je het schuim gebruiken om je met een scheermes te scheren?

Forum Lid
op 1 maart 2017

Geld dit voor het stoken met fruit ook!?

Forum Lid
op 2 maart 2017

Hoy,

Ik denk dat als je antwoorden wilt, je beter uw vraag vanachter kunt stellen kopieert de tekst ( kopiëren  en plakken) en vermeld er bij van wie hij komt ( zul je al wel tegen gekomen hebben), anders gaan de mensen denkelijk uw vraag niet vinden, want we moeten er achter zoeken en den hele topic doorlopen.

Op uw vraag kan ik geen antwoord geven.

groetjes

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 oktober 2016

Zijn de precieze maten van de T500 ook bekend? Ik zie ze op de site nergens staan

Crew member
op 23 oktober 2016

Dimensions

Boiler
H590 x W320 (add on 80mm for tap)

Boiler Box
H655 x W370 x D370mm
Weight: 5kg approx.
Cubic Weight: 23kg

Condenser without pipes 
H650 x W160 x D60mm
add approx 100mm in hieght for pipes, width will vary but allow 500mm either side

Condenser Box
H680 x W180 x D110mm
Weight: 9kg approx.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 oktober 2016

Inmiddels zijn de eerste T500’s al de deur uit.

De koperen reflux condensers zijn helaas al uitverkocht, maar de RVS reflux condensers zijn ruimschoots op voorraad. (inkopen leer je door ervaring en dit is helemaal nieuw voor mij) Dus binnenkort meer koperen condensers inkopen 🙂 (Inmiddels weer op voorraad)

De koperen Alambic condensors zijn ook ruimschoots op voorraad en zijn ook te gebruiken als koeler voor de zelfbouw hobbyisten .

De copperdome’s waren al uitverkocht voor ze binnen waren en er is een nazending onderweg.

Verder hebben we Stillspirit Whiskygist, Wodkagist, Rumgist en 3 soorten Turbogist toegevoegd.
Ook de diverse Bourbon oak chips van Still Spirits voor Whisky rijping zijn nu uit voorraad leverbaar.

En als klap op de vuurpijl voor de beginner die nog niet direct met mout en het maischen aan de slag wil gaan een startpakket Whisky maken. 

Alle Still Spirit producten kun je hier bekijken

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 30 oktober 2016

temperatuur regeling tstill 500 met koperen alambiek.

vraag: vandaag bezoek gehad van collegastoker en die vraagt zich af waarom het vermogen van de warmtebron niet variabel hoeft te zijn. Hierop kan ik geen antwoord geven .
wie wel ?? 

gr jojo

Crew member
op 30 oktober 2016

Het T500 systeem is zo ontworpen en gaat redelijk goed hoor. Redelijk.
Wil je temperatuurregeling dan kun je beter een Grainfather aanschaffen daar past de alambiek ook op. Wil je een nog betere regeling dan moet je de Grainfather weer uitbreiden met b.v. een Alva control.

Forum Lid
op 30 oktober 2016

ik heb nu eenmaal de t500 , en is deze niet op de een of andere manier dimbaar of is dat niet nodig

gr jojo

Crew member
op 30 oktober 2016

Nee is niet nodig. Wil je 94% alcohol dan doe je dat met de kolom en dat gaat perfect.
Wil je de alambiek dan gaat dat ook zonder temperatuurregeling. Ik heb zo whiskey en brandy gemaakt en beide zijn erg goed. Je moet wel goed de thermometer van de alambiek in de gaten houden en goede “cuts” maken.
Barrel 674 (te verkrijgen in de stookwinkel) is erg goed en makkelijk met de T500 alambiek te maken. Er zit een duidelijke handleiding bij.

Forum Lid
op 30 oktober 2016

dank voor de info.

ik ga de whisky ook nog proberen en ook cognac als ik wat flessen wijn aan kan komen die niet voor consumptie geschikt zijn. dan lageren met houtsnippers
gr jojo

Forum Lid
op 31 oktober 2016

munckerik wat bedoel je met:  de thermometer van de alambiek in de gaten houden als er niets te regelen valt ?
ik van nu alles op in flessen van 250 ml. Ik gooi het eerste weg maar moet nog leren om goede cuts te maken (smaak, geur) dus gooi ik liever wat teveel weg. Dus jouw opmerking om de temperatuur in de gaten te houden is mij nog niet duidelijk. gr jojo

Crew member
op 31 oktober 2016

De thermometer van de condenser geeft aan wat en wanneer je eea kunt verwachten. E.e.a. staat te lezen in de zeer duidelijke Alembic Pot Still Instruction Manual.
Bij 50 graden het koelwater aanzetten (2,5 liter per minuut), bij 70-75 graden begint de alcohol te lopen. Enz. enz. 
De cuts maak je pas in de spirit run. Middels de temperatuur op de thermometer weet je weer wanneer je in de heads bent aangeland en wanneer in de hearts enz.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 31 oktober 2016

Te hard gaat het nooit aangezien het vermogen van de boiler niet enorm is. Je kunt met de snelheid van het koelwater nog het een en ander regelen. Daar zijn filmpjes van te vinden op YouTube.

Forum Lid
op 31 oktober 2016

Je kunt de koelwaterstroom (het gedeelte wat op de waterkraan is aangesloten)  regelen, waardoor je op de electronische thermometer kunt aflezen hoe de koeltemperatuur in de kolom/alambiek is.
Omdat ik er een kolom op heb zitten, is mijn beste koeltemperatuur ongeveer 60 graden.
Ik weet niet wat de beste temperatuur is bij een alambiek.
De ketel slaat vanzelf af als er bijna geen alcohol meer in de ketel zit en daardoor de keteltemperatuur verder oploopt.

Crew member
op 31 oktober 2016

De temperatuurmeting van de kolom wijkt af van die van de alambiek condenser.
De kolom meet enkel de uitgangstemperatuur van het koelwater (bij de eerdere modellen had je ook nog een thermometer die de temperatuur boven in de kolom aangaf….. als ik het goed heb). Hier regel je de temperatuur middels je koelwater.
De thermometer in de alambiek condensor zit een stukje voor het gedeelte van waar het koelwater loopt. Je kunt daarom ook niet de temperatuur regelen door er meer of minder koelwater doorheen te laten lopen. Gebruik je te weinig koelwater dan merk je dat aan de stoom die uit de uitloop ontsnapt. Gebruik je teveel water dan is dat enkel slecht voor het milieu en je waterrekening.
Bij de alambiek condenser zit ook geen fijnafstelling voor je waterkraan welke bij de kolom wel zit.

Forum Lid
op 31 oktober 2016

Eén temperatuurmeter is genoeg. Ik heb per telefoon met het bedrijf gesproken na de levering omdat er op de foto 2 stonden afgebeeld.
Volgens het bedrijf bleek de 2de temperatuurmeter in de praktijk overbodig te zijn.
Uiteindelijk mag ik toch niet klagen met mijn 94 procent alcohol en mis de 2de temperatuurmeter niet.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 11 november 2016

Beste mensen, voor een mogelijk eigenbouwproject ben ik op zoek naar de de diameter van de T500 copper dome?

Crew member
op 11 november 2016

De boiler heeft een diameter van 320mm.
De copper dome…. tja dat ligt er aan waar je hem meet natuurlijk.

Admin
op 11 november 2016

Dag Wouter, ze zijn op dit moment uitverkocht dus ik kan hem nog niet opmeten (bij de product info van de fabriek staat het niet. De bovenkant waar de Copperdome overgaat in de condensor heeft een aansluiting van 5 CM. Ik ga hier even voor je achteraan.

Crew member
op 11 november 2016

De condenseer aansluiting is 45mm

Admin
op 11 november 2016

Bedankt Erik. Dinsdag of woensdag is alles weer op voorraad, ik zal dan de exacte maten van de copperdome hier neerzetten.

Forum Lid
op 19 mei 2017

Eergisteren voor het eerst de t500 gebruikt had nog een flinke hoeveelheid aangebroken en niet te dtinken wijn staan, mooi omgezet naar alcohol van 93% zoals het apparaat belooft. Deze wordt dan weer gebruikt om wel ftinjbare limoncello van te maken. Prima investering geweest.

Forum Lid
op 19 mei 2017

Drinkbare

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 november 2016

Dank u beiden! De copper dome valt over de boiler ga ik vanuit. Dus dat is dan minimaal 320 mm.

grt. Wouter

Admin
op 11 november 2016

Klopt, ik zal hem daarom ook aan de binnenkant voor u opmeten. 

Succes met uw project in ieder geval!

Crew member
op 11 november 2016

We zijn wel benieuwd naar het project!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 november 2016

Ok fijn. bedankt voor de moeite.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 november 2016

Beste Wouter,

De rand aan de buitenkant gemeten is 31,3 cm. Ik wilde voor jou de rand aan de binnenkant opmeten omdat het lijkt alsof de helm over de rand van de boiler valt. Dit is niet zo. De binnenrand heeft een siliconenrand van 1 cm die bovenop de boiler valt. Zie foto.

Als je zelfbouw ketel dus een rand heeft van 29,5 cm dan zou je deze perfect er op kunnen plaatsen. Maar dan moet je hem nog vast kunnen zetten. De T500 boiler heeft beugeltjes waar je hem zo mee vast klikt. Je zou dan iets vergelijkbaars moeten maken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 november 2016

Beste Stookforum,

dank voor de informatie hier kan ik zeker wat mee. Ik was voornemens om een warmedrankenketel als basis te gebruiken. Deze heeft als voordeel dat er een thermosstaat in zit en naar mijn interpretatie de temperatuur van de stookwijn te regelen moet zijn.

Bedankt!

Forum Lid
op 18 november 2016

Wouter595,
Ik wil je opmerkzaam maken dat de helm met ring precies op de ketel dient te passen.
Als dat niet het geval is en deze niet EXACT past met kunststof ring en borging met de klemmen, zal er stoom van voorloop en alcohol in het stookvertrek komen waardoor er een groot risico zal zijn op EXPLOSIE GEVAAR” en dan kost het je véél meer.
Ik zou het risico niet nemen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 november 2016

Beste Betweter,

dat is een reëel risico en dit zal ik terdege dienen af te wegen bij de keuze of ik een ketel in de juiste diameter kan vinden.

Bedankt voor de tip.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 november 2016

Vandaag voor het eerst gestookt met de T500. Niet alleen was het de eerste keer met de T500, maar sowieso de eerste keer dat ik zelf alcohol heb gestookt.
Eerste stook op basis van Still Spirits Fast Turbogist, 6 kg suiker en aangevuld met water tot 21 liter. Eerst suiker opgelost in heet water. VerVolgens paar dagenda laten borrelen en gisteravond klaringsmiddel erbij gekieperd.
Vanmorgen T500 stookklaar gemaakt. Dat was vrij eenvoudig. Voorzichtig met hevel brouwsel in ketel laten stromen. Watertoevoer aangesloten op de kraan en T500 aangezet. Maakt in opstart fase redelijk wat geluid. Werd naarmate de tijd vorderde minder. Na 45-60 minuten was de boel op temperatuur en kwam de eerste alcohol. Eerste beetje weggegooid conform gebruiksaanwijzing. Daarna volgde nog 3,1 liter van 92%. Neutral alcohol met een licht zoetje.
Afgezien van het feit dat ik regelmatig de waterflow moest aanpassen was het destilleren met de T500 een peulenschil.
Een aanrader voor wie neutrale alcohol wil maken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 december 2016

Ik wil ook een t500 aanschaffen maar wil deze op mijn eigen ketel maken.
Zit er op de condensor een schroef koppeling waar mee je hem op een plaat kan monteren.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 december 2016

Er zit een schroefoppeling maar weet je nu ook welk formaat?
Wanneer je het juiste formaat gat maakt in de plaat kun je de condensor er doorheen steken en met de “nut” vastschroeven.

Forum Lid
op 1 december 2016

Tanx munckerik dan moet het lukken als ik hem binnen heb meet ik hem op voor het juist gat maat.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 1 december 2016

Heb je een eigen ketel of wil je een eigen ketel maken? als je hem nog gaat maken kun je de kolom kopen en de ketel op maat maken  voor de kolom. heb je al een ketel, dan is de kans dat je de kolom er zomaar op kunt schroeven vrij klein. of je moet handig zijn en de ketel ombouwen. als je al een ketel hebt, kun je misschien een foto plaatsen? dan kunnen we er eens naar kijken.

Forum Lid
op 1 december 2016

Ik heb al een ketel en ook al een tijdje in gebruik gebruik een oude boiler zie foto’s verder in deze topic mijn ketel heeft een losse kolom die ik mijn ketel schroef dus een plaat op maat maken die er op past

Forum Lid
op 3 december 2016

Heb vanmorgen de T500 binnen gekregen en gelijk aan het knutselen en jawel het is gelukt

Forum Lid
op 3 december 2016

Leuk zeg!! heb je een fotootje?

Forum Lid
op 4 december 2016
Forum Lid
op 4 december 2016

Hier is ie dan

Admin
op 4 december 2016

Dat ziet er strak uit. en je bent hem al aan het uitproberen zie ik?

Forum Lid
op 4 december 2016

Ja tuurlijk je moet toch je nieuwe dingen uitproberen haha .
Was ff spelen met het water om de juiste temperatuur te vinden maar als je het door hebt is het appeltje eitje

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 december 2016

Hoy,

als de koperen helm van de T 500 past op de grainfather ketel  dan past de reflux met deksel van de T 500 ook op de grainfather of niet ???

Groetjes

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 10 december 2016

Beste Dumo, de losse kolom word niet geleverd met een deksel. Ik weet niet hoe het deksel van de grainfather er uit ziet. Hij zou wel op de copperdome passen die weer op de refluxkolom past. Mischien dat een grainfather gebruiker hier iets over kan vertellen.

Crew member
op 10 december 2016

De T500 deksel (met reflux) past ook op de Grainfather. Ook past de reflux op de copper dome. De reflux past wellicht technisch op het glazen deksel van de Grainfather maar het glazen deksel mag je niet vastzetten met de klemmen!
Een T500 deksel is overigens wel los te koop http://www.lovebrewing.co.uk/t500-stainless-boiler-lid/ (kan Stookwinkel toch ook leveren op verzoek!?)

Admin
op 10 december 2016

Klopt, ik heb hem niet op voorraad, maar als er behoefte aan is laat ik hem meekomen hoor. ?

Forum Lid
op 23 januari 2017

hoy,

kan ik de prijs eens bekomen van het deksel van de T500, zoals hierboven beschreven.

groetjes

 

Admin
op 23 januari 2017

Beste Dumo,

De RVS deksel die zowel op de grainfather als de T500 past kost 30,00

Echter, ik probeer ze al weken mee te bestellen en steeds komen ze in backorder te staan. Er is dus blijkbaar een tekort in het warehouse…. Zodra ze er zijn kan ik het je laten weten!

Doordat mensen met een Grainfather zo’n deksel wilde hebben heb ik een aantal “geleend” uit de voorraad T500 boilers. Maar dat kan ik nu niet meer doen, als de deksel leveringen uitblijven zit ik voorlopig met onverkoopbare boilers 🙁

 

 

Admin
op 25 januari 2017
Forum Lid
op 25 januari 2017

oke

 

Forum Lid
op 3 februari 2017

In het deksel (niet de reflux) van de reflux kolom bij de T 500, zit daar een dichting in of past het deksel gewoon over de rand ( rvs op rvs).

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 december 2016

De condensor van de T500 past ook op de Grainfather (beide hebben een buitenmaat van 31cm), echter past de glazen deksel van de Grainfather niet op de T500 omdat er in de T500 géén stalen draadrand zit waar de glazen deksel bij de Grainfather op rust.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 14 december 2016

ik gebruik de T500 al enige tijd 
in de originele staat vond ik het nogal moeilijk om het alcohol  percentage constant te houden
ik heb een aantal dingen aangepast qua koeling

Forum Lid
op 14 december 2016

De ketel is zelfbouw
Het is een olijfolievat en er zit een verwarmingselement onder van een weckketel
En een temperatuur regelaar

Forum Lid
op 8 augustus 2017

 

Pavlos, ziet er super uit ik zou dit ook willen doen met mijn T500 alles naar push fittings zetten heb namelijk dezelfde pomp de 15 als ik niet mis ben zeker hé ?zou jij mij een beetje wijzer kunnen maken wat ik allemaal nodig heb eventueel want ik zie iets grijs tussen zitten waarvoor dient dit ? en heb jij 6 en 8mm leiding gebruikt ?

 

Forum Lid
op 27 mei 2020

Kan iemand mij vertellen hoe hoog de t500 met een refuxkolom is?

Forum Lid
op 15 juli 2020

Vandaag een suikerwash proberen te verstoken Sg 980 goed geklaard maar met geen mogelijkheid kwam het er uit. Ja bij een temperatuur boven de 65graden van het koelwater. Gebruik de reflux kolom met een bubble plate. Pijp zit goed gevuld met koperen en rvs ringen. Heb later de bubble plate verwijderd en ook toen kwam er geen moer uit na 2 uur nog geen halve liter. En het percentage was ook lager als normaal 86 %. Kan er iets met de kolom zijn thermometer klopt wel. Lekt nergens zover ik weet. Is de originele vulling vanaf dat ik hem kocht. Alleen goed schoongemaakt een keer.
Graag hulp

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren