Alle vragen en antwoorden betreft de T500 mogen hier!

Geupdate 1 dag geleden in Mijn installatie
0 op 3 maart 2018
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 maart 2018

😶😶😶

Inmiddels opgelost. Zwarte ring zat in de dop. Die eruit gevist. En om ring gedraaid en toen zat tie wel vast

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 maart 2018
Forum Lid
op 3 maart 2018

laat eens iets weten wat de resultaten zijn met de T500 en copperdome. Ben aan het twijfelen het ook te halen of mijn andere ketel met alambiek te blijven gebruiken. T500 heeft 25 liter mijn alambiek 15 liter dus maakt wat dat betreft een verschil alleen moet de copperdome dan ook wel zelfde resultaat of beter geven dan de alambiek.

Forum Lid
op 3 maart 2018

Resultaat met copperdome zullen wel goed zijn mits je er een vermogensregelaar tussen plaatst anders stook je op volle 2000W en met een alambiek wil je juist op laag vermogen stoken.

 

 

Forum Lid
op 3 maart 2018

vermogensregelaar is geen probleem die heb ik al maar om te kunnen vergelijken zou ik resultaten van opbrengsten moeten hebben.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 30 maart 2018

Hallo allemaal, ik heb interesse in de T500. Echter ik zie afbeeldingen met een enkele en met 2 temoeratuurmeters. Hoe zit dat nou? Ik wil namelijk ook de temperatuur boven in de kolom meten. Is daar al in voorzien? Gr. Bertel

Admin
op 30 maart 2018

Beste Bertel,

Op de fotos in de shop staat het oude model met 2 thermometers. Het nieuwe model dat wij nu leveren heeft slechts 1 thermometer. Meer heb je niet nodig. Je meet namelijk alleen de temperatuur van het koelwater, dat moet tussen de 50 en 60 graden blijven. Het heeft geen nut om de temperatuur op andere plekken te meten. De T500 is een perfect werkend product zoals hij nu gemaakt wordt. Groetjes, Jan

Forum Lid
op 30 maart 2018

Hallo Jan, bedankt voor de info. Het is een andere methode dan dat ik al die jaren heb gewerkt. Maar is het wel te realiseren door er voorzichtig een gaatje in te boren?

Gr. Bertel

Forum Lid
op 30 maart 2018

Je kan er makkelijk een gaatje in boren, kap bovenin is van kunststof, je moet er alleen nog een ringetje vanaf trekken.

Forum Lid
op 30 maart 2018

Hallo Gompie, wat bedoel je met: Je moet er alleen nog een ringetje vanaf trekken? En zit er boven in de kolom een spiraal?

Forum Lid
op 30 maart 2018

Die bovenste thermometer is totaal overbodig. Ik zou er niet in gaan boren.

 

Forum Lid
op 11 april 2018

Ik heb uiteindelijk vorige week de Grainfather en T500 refluxkolom besteld bij Stookwinkel en inmiddels ontvangen. Ziet er toppie uit. De volgende bestelling wordt de copper dome en de koperen alambiek condenser.

 

Forum Lid
op 11 september 2018

Mijn vermoeden is dat ze de bovenste thermometer er expres uit gelaten hebben. Als je alles zadels en dingen namelijk uit de kolom haalt en je sluit alleen de condensor op het koelwater aan en niet de reflux zelf, dan kan je volgens mij de kolom gewoon als een “copper dome” gebruiken.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 31 mei 2018

juist een T500 gekregen van mijn vrouwtje voor mijn verjaardag en besteld bij jan  nu heb is al bijna een museum  ik had al 5 ketels en nu komt  nr 6 maar bedankt aan mijn vrouw voor het mooie verjaardagsgeschenk

 

Admin
op 31 mei 2018

Dag Erik, check de email even. Er was een fout bij de order.

Forum Lid
op 31 mei 2018

ja kost niet meer de prijs van de winkel maar €80 meer nu spijtig !!!mijn vrouw had die besteld voor de prijs van de winkel en ja nu kan dit niet meer  !!!! spijtig

Forum Lid
op 31 mei 2018

het staat nog altijd voor de prijs die wij betaald hebben te koop !!!!

Admin
op 31 mei 2018

De btw was  niet in rekening gebracht, sorry Erik. Er is een storing die slechts bij enkelen te zien is. Een combinatie van browser en bestellen met een buitenlands ip nummer. Ik krijg de storing er niet uit. Voor dit bedrag kan ik ze zelfs niet inkopen. Echt sorry!

Forum Lid
op 1 juni 2018

geen probleem jan

Admin
op 1 juni 2018

Gelukkig Erik, dit probleem is bijna bij niemand zichtbaar. Je bent pas de 2e die hier iets van gemerkt heeft. Bekijk je de site op een andere computer, browser of op je telefoon dan zal je zien dat de prijzen incl btw zijn. Dat is niet alleen voor de T500 zo maar voor alle producten op de site. Er is op internet helemaal niets te vinden over dit probleem. Het lijkt er op dat er iets in de lokale browser zit dat aangeeft dat er prijzen excl btw moeten worden gentoont.

Forum Lid
op 1 juni 2018

Even inbreken; ben net zelf webwinkel met wordpress begonnen.

Het probleem zit hem waarschijnlijk in het gedeelte waar je selecteert naar welke landen je verstuurt. Daar zitten ergens BTW opties in verstopt.

 

Admin
op 1 juni 2018

Thanks! Het probleem is ontstaan nu ik voor de belastingdienst de btw in belgie moet afdragen aan belgie en niet aan nederland. Nu zouden alle andere landen die bestellen de nederlandse btw moeten betalen want alleen voor Belgie kom ik boven de export grens uit. Het punt is nu dat ik alle landen apart moet gaan invoeren als 21% btw omdat op een of andere manier niet altijd de btw wordt berekend als je niet vanuit nederland of belgie besteld. Het lijkt willekeurig te gaan. Ik heb nu de meest voorkomende landen ingevoerd met nederlandse btw. Ik hoop dat het probleem daarmee is opgelost. evds3 bestelde vanuit duitsland en daar had de nederlandse btw berekend moeten worden maar dat gebeurde dus niet…

Forum Lid
op 1 juni 2018

ach ik dacht dat deze in de aanbieding was 

maar geen probleem ik heb al 5 keteltjes en ooit koop ik toch die t500

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 juni 2018

Ik ben naarmate ik de T500 vaker gebruik erachter gekomen dat de reflux niet meer geheel is opgevuld.

Moet ik nu opvullen met koperen zadels of kan ik beter opvullen met RVS ringen.

Forum Lid
op 3 juni 2018

Ik zou mij er helemaal niet zo druk om maken, zolang het niet meer dan 5 cm is wat je tekort komt. Je zal zien dat het niks uitmaakt in de sterkte van de alcohol, dat fluctueert toch altijd wel wat. En anders zou ik het opvullen met kopere zadels, stuk goedkoper dan een zak RVS busjes.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
24 op 10 juni 2018

 

Hoi medestokers, Ik gebruik al een tijdje deT500 met goede resultaten. Nu heb ik onlangs de vulling uit de kolom gehaald en deze na reiniging op dezelfde manier met dezelfde hoeveelheid  terug geplaatst. Nu geraak ik niet meer boven de 55% . Iemand een idee waar dit aan kan liggen ? Alle pakkingen zitten goed en heb geen lekken. Alvast bedankt.

Forum Lid
op 10 juni 2018

Hoi Markel,  dat kan een aantal oorzaken hebben. Ten eerste moet je kijken of je alcohol-hydrometer wel het juiste percentage geeft. Controleren met een commercieel drankje waar geen suiker in zit. Gebruik je een alcohol refractometer? is deze goed gekalibreerd?

 

Ga je een hele kleine hoeveelheid stookwijn destilleren dan komt er vaak ook maar iets van rond de 50% uit.

 

Weet je zeker dat je geen lek hebt?

 

Is je stookwijn wel gefermenteerd?

 

En als laatste wordt je koelwater niet te heet? Probeer dit rond de 55 graden te houden.

 

Mijn zadels gaan er iedere keer uit, ik maak ze schoon en plaats ze terug en nooit geen problemen gehad.

 

Forum Lid
op 10 juni 2018

Hoi Munckerik , ik heb een refractometer die ik al een hele tijd gebruik en die perfect gekalibreerd is . Koelwater zit steeds tussen 50 en 55 graden. ik heb de thermometer al gecontroleerd maar deze is ok . Eenmaal gestookt met een uitgegiste stookwijn en eenmaal geprobeerd voor een tweede stook gestart met 45% , steeds een 20 liter in de ketel. Ik geraak maar niet boven 55% . Nergens geen lek te vinden. Ik snap het niet

Admin
op 10 juni 2018

Dan is dat waarschijnlijk het probleem. De refracto meet maar tot 80%. Daarboven gaat hij is een soort safe modus en geeft dan bijvoorbeeld 50% aan terwijl het 92% is. 

Forum Lid
op 10 juni 2018

Tja zo te lezen is alles oké m.u.v. het resultaat dan. Ik zou zo niet weten wat de oorzaak zou kunnen zijn. Hopelijk meldt iemand zich met een oplossing.

 

Admin
op 10 juni 2018

Ik denk echt dat er met de opbrengst niets mis is. De refractometer gaat op safe. Dit hebben we al eens eerder onderzocht 😁

Forum Lid
op 10 juni 2018

 

Ik zou willen dat het zo simpel was Jan . Ik heb ook al met een hydrometer geprobeerd.  Deze zinkt naar de bodem en komt nog niet in de buurt van 80%. Mijn alcohol bijt ook niet echt op de tong , wat hij vroeger bij een 93% wel behoorlijk deed.

 

Forum Lid
op 10 juni 2018

Daar had ik niet aan gedacht maar…. waarom mat Markel dan eerder wel hogere percentages? (dat staat er niet maar dat neem ik dan maar aan). Of ben je recentelijk overgestapt van hydrometer naar refractometer voor je metingen Markel?

 

Forum Lid
op 10 juni 2018

Heel raar wat er nou mis gaan met de t500 overigens stook op minimaal 70/73. En haal dan nog 89/90%. Gaat gewoon lekker snel. Wil ik echt maximaal percentage haal ik hem nog een keer over. Maar wat is het nut als je maar weet dat het kan. En het kan. 

 

Forum Lid
op 10 juni 2018

 

Ik heb beide meters en heb voor ik mijn kolom reinigde geen enkel probleem gehad. Mijn alcoholpercentage zat steeds rond de 93 % . Op mijn refractometer kan ik aflezen dat mijn alcohol 90 + is en de fijnmeting doe ik met mijn dobber .

Admin
op 10 juni 2018

Welke hydrometer gebruik je? Als hij naar de bodem zakt zou het toch behoorlijk sterk moeten zijn.

Hoe heb je het koelwater aangesloten? Heb je de reflux gebypast? Dan gebruik je hem in pot still modus en dan zouden deze percentages normaal zijn.

Forum Lid
op 10 juni 2018

 

Ik heb niets gedemonteerd enkel de zadels er uit gehaald. Hij staat en heeft altijd in reflux gestaan. Ik gebruik hem enkel om zuivere alcohol te maken. Als ik meet op oudere alcohol , meet ik 93 % . Ik heb vandaag nog geen borrel op , daar ligt het ook niet aan.

Forum Lid
op 10 juni 2018

Ik heb vandaag nog geen borrel op , daar ligt het ook niet aan.

Van markel

 

Dat was mijn laatste optie geweest 😉

Forum Lid
op 10 juni 2018

Ik zou alle zadel er nogmaals uithalen en opnieuw de kolom vullen. Tijdens het vullen steeds kloppen zodat de zadels goed tegen elkaar komen te zitten. 

Forum Lid
op 10 juni 2018

 

ook dat heb ik al gedaan. Alle zadels gaan er volledig terug in , wat betekent dat de dichtheid dezelfde moet zijn of toch ongeveer. Het enige dat ik merk is dat de temperatuur van mijn alcohol als hij uit de kolom stroomt, hoger lijkt dan vroeger , al is mijn koelwatertemperatuur dezelfde.

Admin
op 10 juni 2018

Ook dat is zo bij pot stil modus. Is het korte slangetje bovenop de kolom wel doorgelust van de ene naar de andere buis?

Forum Lid
op 10 juni 2018

En je weet zeker dat je koud water langs onder de koeling in gaat en langs boven er weer uit? 

 

Forum Lid
op 10 juni 2018

 

inderdaad , ik heb hem nog nooit anders gebruikt. Koud water langs onder in de koeling , slangetje boven is doorgelust en aan de andere kant komt mijn koelwater van 50 graden er uit. Loopt correct , koelwatertemperatuur is dezelfde als vroeger

Admin
op 10 juni 2018

Komt het warmere distillaat er ook veel sneller uit dan vroeger het geval was? In dat geval meet hij toch een verkeerde temperatuur. Geef je toch meer water dan daalt de temp en gaat hij langzamer lopen en gaat percentage omhoog. Mischien thermometer reset knop even proberen.

Forum Lid
op 10 juni 2018

Still Spirits geeft zelf ook aan dat een te laag alcoholpercentage veelal het gevolg is van een te hoge temperatuur. Ik denk ook dat je het daarin moet zoeken. Misschien is het  batterijtje van de thermometer aan vervanging toe?

 

Forum Lid
op 10 juni 2018

 

ik heb een vermoeden wat de oorzaak kan zijn. Mijn koelsysteem bestaat uit 2 vaten van 250 liter die aan elkaar gekoppeld zijn. Ik heb de laatste dagen al redelijk gestookt met mijn alambiek en het water hierin was opgewarmd. Mede door het warme weer koelt dit veel minder af en was mijn ingaande koeltemperatuur bijna 38 graden. Door meer doorstroming te geven kon ik mijn uitgaande temperatuur wel rond de 50 graden houden , maar ik vermoed dat de ingaande hogere temperatuur er iets mee te maken heeft .

Forum Lid
op 10 juni 2018

Ik denk dat dat zeker de oorzaak kan zijn. 

Je moet ook aan de chiller 😉

 

Forum Lid
op 10 juni 2018

 

alvast bedankt voor jullie goede raad en deskundige mening !!

Forum Lid
op 10 juni 2018

Laat de alcohol anders even branden, bij 55% brand het slecht, en als het wel goed brand dan klopt je meting niet.

Forum Lid
op 10 juni 2018

Mijn koelwater is ook altijd 40 graden bij de inlet, aangezien ik maar 30 liter koelwater gebruik. Heeft hier geen invloed op het percentage. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 juni 2018

Als je voor het eerst met de t500 met een reflex pijpstookt
Moet je je 1e run dan weg gooien ?
Of kan je deze zuivere alcohol gewoon gebruiken ?
Of is 1e x stoken met oude naloop van producten beter maar dan heb je kans dat als er smaak aan zit dit blijft hangen in de colom

Admin
op 14 juni 2018

Hey Shawn, 

Nee hoor, die kolom is hartstikke schoon als je hem de 1e keer in gebruik neemt. Je kunt het resultaat gewoon direct gebruiken. Je hoeft hem echt niet schoon te stoken.

Zo schoon als hij de eerste keer is wordt hij waarschijnlijk nooit meer 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 26 juni 2018

Hoe kan je het beste water destileren met de T500?

De handleiding laat niet goed zien hoe je de slangen moet aansluiten en hoe je het koelwater moet regelen. Het YouTube filmpje van Still Spirits is eveneens onduidelijk.

Het enige wat me duidelijk is geworden is dat je reflux leeg moet zijn.

Admin
op 26 juni 2018

Je laat het koelwater alleen door de liebigkoeler lopen, dat is de dunne buis. Dus het korte slangetje bovenop haal je los van het dikke deel, maar je laat hem zitten aan het dunne deel. De lange koelwaterslang haal je nu ook van het dikke gedeelte af en die steek je in het uiteinde van het korte slangetje bovenop de kolom. Ik kan nu geen foto hiervan maken maar het is echt heel simpel. Zo kun je hem ook gebruiken als potstill.

Mischien vind je meer fotos als je zoekt op T500 potstill mode.

Admin
op 26 juni 2018

Oh ja koelwater niet regelen, gewoon aanzetten, er valt niets meer te regelen in deze opstelling.

Forum Lid
op 27 juni 2018

Aanzetten ??

Hoeveel liter/minuut  bedoel je?

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juni 2018

Ik heb de T500 afgelopen zondag voor de 1e keer gebruikt en het ging perfect!

Grainfather op vol vermogen (2000W) en het eindresultaat was perfect.

Mijn recept:

8 Kg suiker (LIDL) in 25 liter kraanwater

Snake C48 Turbo gist (Brouwmarkt)

Na 9 dagen: Alcotec Super Klar (ook Brouwmarkt)

Na 6 uur ‘werken’ 5 liter destilaat

Na verdunning tot 35% heb ik 13 liter ‘Jenever’.

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 20 juli 2018

is er imand die de t500 met copperdome gebruikt voor de spirit run? Het is dan maar een kleine hoeveelheid, en ik vraag me af of dat met de t500 wel goed gaat? 

Forum Lid
op 20 juli 2018

Je moet er voor zorgen dat er minimaal 10 liter in de ketel zit.

 

Forum Lid
op 20 juli 2018

Verdunnen dus?

 

Forum Lid
op 20 juli 2018

Gewoon verdunnen 😉

 

Forum Lid
op 21 juli 2018

Je moet er voor zorgen dat er minimaal 10 liter in de ketel zit.

Van Munckerik

Ik heb deze week de fijnstook voor de roggebroodwhisky met een goede 5 liter gedaan.

Ging prima (rustig gestookt.

 

Forum Lid
op 21 juli 2018

Met een T500? Dan heb je er zeker een vermogensregelaar tussen gezet. Het advies van StillSpirits is 10 liter minimaal maar dat is natuurlijk gebaseerd op de standaard uitvoering.

 

Forum Lid
op 21 juli 2018

Ja, als je met de koperen helm stookt (ook met volle T-500) is een vermogensregelaar eigenlijk een must (mijn persoonlijke mening).

Vandaar de toevoeging “rustig gestookt”.

 

Forum Lid
op 21 juli 2018

Daar heb je helemaal gelijk in. Ik gebruik daarvoor de Grainfather.

Forum Lid
op 21 juli 2018

Ik brouw mijn bier al jaren met een Speidel (toen ik die kocht bestond de grainfather nog niet eens). De grainfather was voor mij daarom overkill.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 22 juli 2018

Beste Allemaal,

Heeft iemand een tip, voor de t500 met koperen dome en alambiek om de alcohol te meten? Ik gebruik nu gewoon een Hydrometer maar daarvoor moet de vloeistof 20 graden zijn. Als de alcohol er uitkomt is hij soms wel 30 graden, is er een omrekeningstabel of andere methode om te meten? Dat zou erg handig zijn omdat ik de alcohol in segmenten stook, bv pruimensap

Forum Lid
op 22 juli 2018

Een alcohol refractometer. Let wel, die meet maar tot 80% ABV. Omdat deze een atomatic temperature control heeft (en een druppel koelt snel af) is deze accuraat.

https://www.stookwinkel.nl/product/refractometer-0-80-alcohol/

 

 

Forum Lid
op 22 juli 2018

Ha dank Munckerik, die wist ik maar die kan ik weer niet gebruiken met mijn kolom, daar komt namelijk 94% uit. Is er niet een ‘beetje’ betrouwbare omreken hulp? Ik ga hem zo bij zo bestellen voor de fruitvergisting als Deventer weer aan het werk is 😉

Forum Lid
op 22 juli 2018

Met de kolom hoef je niet te meten, dat kan als hij klaar is en alles eruit is gedestilleerd toch!?

 

Forum Lid
op 22 juli 2018

Daar heb je idd een punt, oke, en bedankt voor dit inzicht 😉 We gaan over op de refractormeter 😉

Forum Lid
op 22 juli 2018

Ik heb een 0 – 80 % refractometer en die van mij meet bij 80% ook niet nauwkeurig. Die van mij begint pas rond de 70% een beetje nauwkeurig te werken en geeft tot die tijd 80% aan.

De eerste keer dus even checken met je hydrometer wanneer hij nauwkeurig is.

Misschien is die van stookwinkel wel goed over het hele bereik.

 

Forum Lid
op 13 september 2018

Dat probleem met meetfouten door te sterke alcohol meten met refracto heb ik als volgr opgelost.

de gedestilleerde alcohol met precisie injectiespuitjes voor insuline 1 op 1 verdunnen met demi water en daarna de gemeten waarde met twee vermenigvuldigen voor het destillaat.

het gaat tenslotte om volume procenten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 augustus 2018

Als nieuwkomer en leek vraag ik mij af. Komt er met het stoken met de T500 helemaal geen smaak uit het brouwsel mee in de alcohol?

Forum Lid
op 4 augustus 2018

Met de kolom is er weinig smaak die meekomt, ligt natuurlijk ook aan hoe sterk je stookwijn  van smaak is. 

Maar als je de alambiek condensor en koperen helm erbij koopt

heb je ineens een volwaardige smaak die meekomt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 29 augustus 2018

Hallo,

Na meer dan 1 jaar na aflevering van mijn T500 met koperen helm, is de installatie (tja, geen tijd door familiale omstandigheden en bouwwerken woning) eindelijk klaar geraakt en ook een beetje mijn man-cave dus :-).

Buffervat 200L voor koelwater staat klaar, 800 liter oude stookwijn (dus heb nog even wat werk … :-)) en uiteraard staat de T500 nog mooi te blinken. Maatbekers, alcoholmeters, .. nog mooi in het pakje 🙂

Nu heb ik hier op het forum al heel wat info gelezen over het stook proces (voorloop, naloop, …) en stook temperaturen. Al of niet water regelen of werken met vermogensregelaar, … 

Maar ik zie even door “het bos de bomen niet meer” 🙂

Ik zou nu graag van start gaan maar twijfel nog steeds over de manier van stoken met de T500 en koperen helm. Volgende vragen komen nu bij mij naar voor :

 1. Bij welke temperatuur moet ik nu de stookwijn verstoken met mijn opstelling ? (50-55°, 55°-60°, 70-80°, ….) Ik heb hier al vanalles gelezen en misschien is alles wel te verantwoorden met een bepaalde reden.
 2. Doe ik beter eerst een stripping run ? Of ….
 3. Gebruik ik een vermogensregelaar (heb ik eveneens) of regel ik de watertoevoer naar 2,5 L/minuut ? 
 4. Welke t° wordt bovenaan de T500 gemeten ? Toch deze van de druppelende alcohol ?

Een beknopte uitleg over het stookproces met de T500 zou dus handig zijn, want in de brochure die meegeleverd werd met de T500 is de uitleg zeer summier gehouden en wordt er al helemaal niet gesproken van vermogensregelaars of verschillende stooktemperaturen.

Misschien is er hier op het forum wel een aparte rubriek waar dit alles mooi in vermeld staat, maar heb deze nog niet gevonden.

Sorry voor mijn ambetante of tot vervelens toe “beginners”-vraagjes, maar ik sta nu wel echt te popelen om te starten met mijn installatie voordat ze begint te “roesten” 🙂 🙂

Alvast bedankt !

Forum Lid
op 29 augustus 2018
 1. Bij het stoken met de helm is in tegenstelling tot stoken met de kolom het meten van de temperatuur niet zo belangrijk. Het is meer een leidraad. je zult merken dat een T500 zonder vermogensregelaar heel erg snel gaat (te snel naar mijn mening)
 2. Eerst een stripping run en daarna (eventueel) een fijnstook en misschien nog een derde keer….
 3. Wanneer je een vermogensregelaar hebt zou ik die gebruiken. Ter illustratie: ik heb eergisteren de Kirsch gestript en gisteren de fijnstook. Weliswaar in de Grainfather omdat ik die ook op vermogen kan regelen. Ik laat de temperatuur van de vloeistof oplopen tot 75 graden (dan is de temperatuur boven in de helm lager) en schakel dan terug in vermogen naar 40 graden. Kort voor het terugschakelen van het vermogen zet ik het koelwater aan en dat is om en nabij de 2,5 liter/minuut.
 4. De temperatuur die bovenaan gemeten wordt is van de damp, de druppelende alcohol is vele malen koeler.

Vragen zijn nooit vervelend. Mocht er iets niet duidelijk zijn dan proberen we dat gewoon duidelijk te maken. Succes!

Forum Lid
op 29 augustus 2018

Ter aanvulling van punt 3: Ik realiseer me dat je de temperatuur van de vloeistof in de ketel niet kunt meten bij een T500. De temperatuur bovenin is in het begin een 15 a 20 graden lager dan de vloeistof, dus wanneer die 50 graden aangeeft is het tijd om je koelwater aan te zetten. Tegen het einde komen de temperaturen van vloeistof en damp steeds dichter bij elkaar.

Forum Lid
op 29 augustus 2018

Hoe smaakt de kirsch?

Forum Lid
op 29 augustus 2018

Hij was bij de strip wat troebel en toen ik gisteren de spiritrun ging doen was hij weer helder. Na de spiritus weer troebel en nu weer helder. Wel een heeeeel klein beetje bezinksel dus ga hem vandaag op de ChrisV manier filteren.

Smaak is wel redelijk, moet nog wat verouderen denk ik. Gisteren vergeleken met een commerciële Kirsch, die rook wat intenser naar fruit en dat kan ik bij mijn Kirsch nog niet echt ruiken. Ik heb wel 4,5 liter van 62% dus moet ook nog verdund worden. al met al kijkend naar wat ik denk dat het gaat worden best tevreden.

Forum Lid
op 29 augustus 2018

Dan heb je toch wel heel veel suiker toegevoegd. Dat is best zonde. ik heb ongeveer een liter 90% gehaald uit 25 liter sap. Dus 2 liter 45%. Dat is een groot verschil. Overigens is de eerste kwaliteit allang op. Gelijk perfect. 

Forum Lid
op 29 augustus 2018

Ik heb 5 kilo glucose toegevoegd, is behoorlijk wat dat klopt.  

Forum Lid
op 29 augustus 2018

Ik ben nu legaal aan het stoken hahaha, laat de fiscus maar binnen vallen. Lijk wel een wijf. Ben dus het vocht uit 100% sap aan het distilleren en ga daar later de kirsch mee verdunnen. Schoner kan water niet zijn en er zit nog een kersensmaakje aan ook. Direct de vriezer in. Enige nadeel is het feit dat het echt veel koelwater kost. Logisch je staat toch stoom van 100 graden te koelen. Maar geld moet rollen en kan toch geen fermenters kopen want 1 geen grondstoffen (wijn) en 2 geen tap (pils). Voor de rest ben ik niet gefrustreerd hoor. 

Forum Lid
op 29 augustus 2018

Rustig adem blijven halen 🙂

Forum Lid
op 29 augustus 2018

Precies was ik ook van plan. De laatste fles water ben ik het aan vullen en dan zometeen effe een zakenmenerengesprek en dan ga ik later vandaag alle krisch fijnstoken. Ben heel benieuwd naar de smaak. Als ik er vandaag aan toe kom tenminste want de fles zal zo ook wel weer op tafel komen. 

Forum Lid
op 9 september 2018

@Munckerik

even een vraagje doe jij als je kirsch sttokt ook kooksteentjes in de t500 of was dit alleen bij de smartstill nodig ?

Forum Lid
op 13 september 2018

bij de copperdome meet je volgens mij de damptemperatuur, wat wel degelijk nut heeft.

als je de temperatuur eerst dusdanig regelt dat deze op  ongeveer 68 a 70 graden blijft hangen en dan doorgaat tot de alcohol uitgedruppeld is ben je in ieder geval al van de eventuele methyl alcohol af.

an uitdruppelen de damptemperatuur op laten lopen tot 78 a 80 graden en verder gaan met destilleren in een lege opvang bak, dit is de alcohol die we willen hebben.

na uitdruppelen weer een lege opvangbak pakken en nu de temperatuur op laten lopen tot ongeveer 90 graden, de alcohol die je nu opvangt kun je bij een volgende stook eventueel weer toevoegen aan je stookwijn.

wat je nu hebt bereikt is, dat je je alcohol hebt verdeeld in drie ” cuts”, waarvan de tweede de hearts genoemd worden en de drinkbare alcohol is.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 september 2018

is de T500 Copper reflux Condensor ook voor fruit te stoken  of moet ik daar de helm en conders voor hebben ?

Forum Lid
op 5 september 2018

condensor

Forum Lid
op 5 september 2018

Daar heb je de helm met condenser voor nodig.

Forum Lid
op 5 september 2018

dank u erik dan weet ik genoeg wat ik bij jan bestellen moet

grt erik

Forum Lid
op 6 september 2018

erik 

bedankt net alles bij jan besteld

gr erik

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 5 september 2018

hallo kan je ook een kookzak in de t500 hangen en zo ja hoe werkt dit dan ?

 

Forum Lid
op 5 september 2018

Ja dat kan, je kunt hem bevestigen aan de bevestiging van de condenser bv.

Hang hem dan net boven de bodem.

Forum Lid
op 5 september 2018

dank u erik weer wat bestellen bij jan maar eerste de t500 op punt stellen met een watervat

gr erik

 

Forum Lid
op 5 september 2018

Graag gedaan Erik en succes!

Forum Lid
op 5 september 2018

Je kan ook de gin basket gebruiken om er zeker van te zijn dat alles wat je stookt de kruiden heeft geraakt. Met de gin basket heb je ook het probleem niet dat er kruiden of stukjes uit vallen, die dan weer aanbakken aan de bodem van de T500. 

Forum Lid
op 7 september 2018

Hoi Erik, ik laat de Kookzak er gewoon inzakken, hij blijft wel drijven en bakt bij mij niet op de bodem. Groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 7 september 2018

bedankt andre zodra jan ze weer op voorraat heeft bestel ik er een

Admin
op 9 september 2018

Ik hoop ze met een kleine 2 weken weer binnen te hebben Erik 😉

Forum Lid
op 9 september 2018

ok jan nu nog een vraagje doe je in de t500 ook kooksteentjes in zoals bij de smartstill?

Admin
op 9 september 2018

Ze raden het wel aan, voor een gelijkmatigere stook. Ik doe het zelf niet meer en ik merk geen verschil met toen ik het nog wel deed. Het is dus niet zo heel belangrijk.

Ik gebruik tegenwoordig wel anti schuim (distilling conditioner) Het is 1 keer helemaal misgegaan en tkoen kwam het schuim door de condensor naar buiten. Sindsdien gebruik ik het altijd.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 7 september 2018

Hallo mede stokers, heb een vraagje. Misschien al eens een keer eerder gevraagd op het forum maar, heb nog niet echt een duidelijk antwoord kunnen vinden. Heb nu een pruimenprut staan te vergisten en vroeg mij af of deze ook in de T-500 met reflux  gestookt kan worden. De een zegt kan prima, de ander zegt dat er dan geen smaak mee komt. Het is mijn eerste keer dat ik met fruit stook dus weet niet echt wat de uitkomst is of zal zijn. alvast bedankt voor de info. Groet Maurice

 

Forum Lid
op 7 september 2018

ik volg

Forum Lid
op 7 september 2018

Aaangezien Lummel een T500 heeft en ik weet dat hij dit al eens gedaan heeft, heb ik hem het even gevraagd via onze directe lijntje;-)

Dit is zijn antwoord: Ja absoluut komt er smaak mee. Reflux is heel goed en snel, er komt een fantastische smaak mee.
Een aanrader dus. Cheers alvast. 😉

Forum Lid
op 7 september 2018

ik volop aan het wachten op mij t500 zou tussen 16h00 en 17h00 geleverd worden en waarschijnlijk maandag de helm en de rest van de stookwinkel om fruit te verstoken kan bijna niet wachten juist weer een emmer gevuld met pruimen en kan weer gisten  ik heb nog 3 lege vaten van 120l en 1 van 30l en als die vol zijn dan stop ik met fruit plukken dan heb ik 1500l staan 

gr erik

Forum Lid
op 7 september 2018

Erik, ik lijk het wel net zo spannend te vinden als jij. Ik kan niet wachten tot je bericht: Hij staat te draaien en piest moonshine…

Forum Lid
op 7 september 2018

ik ook nimrax

maar alles eerst aansluiten een plaats heeft die al en ik heb nog 25 l sugermash staan om te proberen en als maandag de dingen van jan komen kan ik fruit stoken en werk zal die t500 hebben

grt erik

Forum Lid
op 7 september 2018

spijtig

juist de t500 uitgepakt en spijtig niet kompleet zoals vermeld was in de adv.

spijtig 

 

Admin
op 7 september 2018

Hoi Erik, wat mist er? Had je hem bij mij besteld? 

De helm en condensor zijn vandaag de deur uitgegaan.

 

Groetjes,

 

Jan

 

Forum Lid
op 7 september 2018

nee jan ik had de t500 van markel gekocht maar was geen termometer op de reflux om de water temp. te zien ik wou alleen maar weten of ik die bij jou extra kan bestellen

Forum Lid
op 7 september 2018

Ik vind dat er te veel te weinig smaak meekomt in de t500 met reflux, ik gebruik de reflux alleen voor alcohol en heb er eentje naast staan met de copperdome erop. De copperdome geeft veel en veel meer smaak mee, het is alleen wel een stookproces waar je wat meer op moet letten. wij hebben een boomgaard vol met fruit en daarvoor speciaal de copperdome met ketel erbij gekocht. Ook voor gin ideaal. Eerst pure alcohol stoken en dan de tweede stook in de copperdome met kruiden, lekkerder krijg je niet, ook je pruimenbrandewijn is 10 keer beter dan uit de reflux!

Admin
op 7 september 2018

nee jan ik had de t500 van markel gekocht maar was geen termometer op de reflux om de water temp. te zien ik wou alleen maar weten of ik die bij jou extra kan bestellen

Van evds3

Ah ok. Ja die heb ik wel liggen. Jammer dat de zendingen al zijn opgehaald, nu moet het tot maandag wachten. 

Die is dan vast bij het inpakken per ongeluk losgeraakt. Balen.

Forum Lid
op 7 september 2018

ok jan dan bestel ik er wel 1 als je weer die kookzakken op voorraad heb want nu is het toch eerst een paar maanden fruit stoken en die dingen zijn onderweg 

grt erik

Forum Lid
op 7 september 2018

Aha dat was dat de discussie waar Nimrax me voor apte vanmiddag, was aan het fietsen met Lummelientje. 

 

Klopt reflux is geweldig en er komt echt smaak genoeg mee. Mijn kirsch met reflux was zo geweldig dat ik daardoor 100 liter vers appelsap bij heb gekocht.  En nu je dit niet kan proberen door een simpele thermometer, hahaha kan je mij ook opvegen. Nee sorry is niet om te lachen. Ik lach alleen maar omdat ik het zelfde als jij zou hebben. Dit is gruwelijk balen. Maar volgende week is het geregeld joh. Neem een borrel. 

Forum Lid
op 7 september 2018

Ik vind dat er te veel te weinig smaak meekomt in de t500 met reflux, ik gebruik de reflux alleen voor alcohol en heb er eentje naast staan met de copperdome erop. De copperdome geeft veel en veel meer smaak mee, het is alleen wel een stookproces waar je wat meer op moet letten. wij hebben een boomgaard vol met fruit en daarvoor speciaal de copperdome met ketel erbij gekocht. Ook voor gin ideaal. Eerst pure alcohol stoken en dan de tweede stook in de copperdome met kruiden, lekkerder krijg je niet, ook je pruimenbrandewijn is 10 keer beter dan uit de reflux!

Van Pjotr

Jij zegt 10 keer beter dan reflux, ik zeg onzin. De dome geeft meer water mee en in dit water zit ook smaak. Als je met de reflux stook tot alle alcohol eruit is heb je minimaal 90% alcohol. Sc

Forum Lid
op 10 september 2018
Aaangezien Lummel een T500 heeft en ik weet dat hij dit al eens gedaan heeft, heb ik hem het even gevraagd via onze directe lijntje;-)
Dit is zijn antwoord: Ja absoluut komt er smaak mee. Reflux is heel goed en snel, er komt een fantastische smaak mee. Een aanrader dus. Cheers alvast. Van Nimrax

Hey Nimrax bedankt voor het snelle antwoord. toppie

Forum Lid
op 11 september 2018

Ik vind dat er veel smaak meekomt bij een reflux kolom. Nu heb ik geen copper dome om het mee te vergelijken, maar ik stop altijd na 2,5 liter alcohol op te hebben gevangen met een vergisting van 6 kilo suiker op 25 liter. Alles wat erna komt is namelijk niet lekker meer van smaak. Vang het maar eens op in halve liters.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 7 september 2018

Ok opnieuw want het loopt niet goed, ligt niet aan het forum mar aan mijn iPad die net weer gevallen is. 

 

Ik vind de dome geweldig maar waarom zou een dome meer smaak geven? Volgens mij omdat er water meekomt waar ook smaak inzit. En dan krijg je het gesnurk van cuts maken enz enz enz.  Wat moet je met de reflux dus doen, lekker de alcohol eruit stoken en dat ga je niet verdunnen met kraanwater, nee je destileer gewoon nog even door tot je genoeg water uit de stookwijn heb. Want dat is feitelijk het verschil tussen reflux en dome. 

Daar moet je wel even de reflux voor ombouwen maar dat staat inde gebruiksaanwijzing hoentje doen. 

 

Forum Lid
op 8 september 2018
niet verdunnen met kraanwater, nee je destileer gewoon nog even door tot je genoeg water uit de stookwijn hebt.Van Lummel

= demi water… ohja, ander topic. 😉 Cheers mannen!

 

Forum Lid
op 8 september 2018

Wel gedistilleerd, dus heel schoon water maar ook met heel veel smaak. Het is een wereld van verschil of je bijv. Kirsch aanleng met gewoon gedistilleerd water of water gedistilleerd uit sap of graan. Gek genoeg gooien de meeste mensen dit weg als de alcohol eruit is en gaan dan aanlengen met kraanwater. Zo zonde.

 

En de beste ervaring heb ik met de reflux die snel alle alcohol eruit haalt en dan gooi  ik de dome erop voor het smaakvolle water. Hoef je de reflux ook niet om te bouwen. Probeer het zelf eens met een liter druivensap. Niet laten vergisten maar gewoon in de smartstill hoeveel smaak het water nog heeft. Of het lekker is een 2e maar met vers fruitsap is het wel heel lekker. 

 

 

 

Admin
op 8 september 2018

Ik zou het graag een keer komen proeven, ik ben erg benieuwd. Als ik doorstook gaat het naar de bekende natte krant/natte hond ruiken. Ik vind het water wat er uitkomt als ik doorstook niet bepaald schoon. De geur is echt niet lekker en het wordt vaak ook een beetje troebel als ik te lang doorga. 

Forum Lid
op 8 september 2018

Hahaha je bent welkom hoor maar ik denk dat Lummelientje binnenkort wel naar Deventer komt om een fermenter op te halen dan zal ik wat meegeven. Een tap heb ik op de lange baan geschoven want geloof er voorlopig niet in maar heb binnekort wel voldoende wijnflessen met dop om 25 liter pils in kwijt te kunnen. Dus kan binnekort bij Eric de hop, gist en mout bestellen. Ga niet meer wachten. 

 

Terug naar de discussie. Ik heb geen stank ervaren met het kersensap. Maar daar was niets aan toegevoegd noch suiker noch water. Misschien is dat een verschil. Dus kersensap vergisten, stoken laten we zeggen dat er een liter 90% uitkomt dan stook je nog even door voor voor bijv. 1 liter water uit het verse sap. En dat is heel smaakvol. Ook het sap zelf is nog steeds heel smaakvol en kan je opnieuw gebruiken. Ik meen dan Oenga dat ook meerdere keren heeft gedaan.

 

Maar nogmaals dit werkt bij puur sap. Binnenkort doe ik het weer met verse appelsap. Ik heb vorig jaar met 25 liter appelsap van de aldi gedaan maar dat was goor. Zelfs het distillaat zelf heb ik weg gegooid. . 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 september 2018

Zojuist heb ik mijn stooksel van vorig jaar geproefd, mede naar aanleiding van deze discussie.

Het gaat om ‘wodka’ van 100% mout (dus geen suiker) die ik door de T500 heb gehaald en terug verdund naar 40% (al proeft t nu iets sterker). En ik moet Lummel toch wel gelijk geven, er zit wèl smaak aan. OK, het is subtiel, maar toch. En je kunt de smaak nog iets versterken met houtrijping en evt. een paar drup honing in de fles (of wat vanillesuiker – al zal t ook gauw te zoet zijn). 

Voor een smaakbeleving die echt naar whisky gaat zou ik zelf al met al toch kiezen voor de alembiek. Een evhte test zou beide varianten moeten hebben met dezelfde mout-basis en hetzelfde rijpingsproces, dam kun je pas echt het smaakversvhil tussen T500/reflux en traditionele alembiek vaststellen.

Maar, Lummel, ook al begrijp ik niet je hele verhaal en distillatie-strategie, je hebt gelijk; graanstook met de T500 levert een zachte borrel, mèt subtiele graansmaak!

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 september 2018

Polderstoker, ik begreep hem zelf ook niet. kwam er maar niet uit maar nu wel beetje  De strategie is als volgt met 100 liter verse appelsap. 

 1. Regel nummer 1. Geen suiker gebruiken, dat is vloeken in mijn stokerskerk. 

2) fruit laten vergisten zonder suiker is extreem duur want opbrengst is niets 4/6% maar wel het beste wat je ooit in je leven zal proeven. Dit is commercieel niet mogelijk. Maar dat doe ik dus wel. Ik zal 4 tot 5 liter omgerekend naar 100% halen. 

En als dat sap is vergist ga ik er water uit koken. Dat water gaat de vriezer in voor later om te verdunnen. 

Het resterende sap gebruik ik alsof het water is en ga ik met graan maischen. Ik denk 4 kilo per 25 liter sap. dus dat zou ook nog maar eens een liter of 5 kunnen zijn. 

Dan heb ik 2 keer superkwaliteit. 

Voor de rest moet ik het aan de binnenkant van mijn ogen bekijken. Het sap is er nog niet maar zoek voor mezelf waar de fouten zitten. Heb er wel veel zin in. 

 

 

 

 

Forum Lid
op 11 september 2018

Wauw, dat zijn veel processen (en veel jerrycans om gestookt sap / water in te bewaren). Maar het klinkt wel alsof het serieus goed kan worden Lummel, ik ben erg benieuwd naar je ervaringen!

Forum Lid
op 12 september 2018

Nee valt mee, ik heb 4 gisttonnen nodig en 4 zakjes gist, ik gebruik wodkagist van stookwinkel. Verder heb ik aan 10 tot 12 liter water genoeg. Dat stook ik vanuit de eerste gisston. Dat gaat met de helm heel snel en direct de vriezer in. Daarmee ga ik later verdunnen. 

Dan heb ik vermoedelijk nog 80/85 liter sap waar geen suikers meer inzitten. dat sap gebruik ik als water om 4 kilo graan per +/- 25 liter sap om te zetten naar suikers en dat gaat weer op het oude gistbed. Zo draai ik 2 rondes met het sap zonder suiker nodig te hebben. Ben heel benieuwd. Volgens mij kan je het niet beter krijgen, zal best kunnen maar die heb ik nog niet verzonnen. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 19 september 2018

hallo allen

mijn eerste 5 liter kisch met de t500 is een feit

gr erik

Forum Lid
op 19 september 2018

Proost Erik 😉

Forum Lid
op 19 september 2018

Yeahhh gefeliciteerd man! Laat het je straks goed smaken dan!!Cheers!!!

Forum Lid
op 19 september 2018

ja staat al buiten in het zonnetje met houtsnippers yes

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 9 oktober 2018

hallo forumleden

iemand een goede tip hoe men de rubberafsluiting van de copperdome goed kan vastmaken want na elke stook komt die eruit het is precies of die uitgezet is

mvg erik

Admin
op 9 oktober 2018

Ik plakte hem eerst steeds vast met wat stroop zodat hij bleef zitten bij het er op zetten van de helm. Moest steeds opnieuw. Nu gebruik ik helemaal geen ring meer, er komt geen wolkje stoom doorheen.

Forum Lid
op 9 oktober 2018

ok jan morgen eens proberen alvast bedankt

gr erik

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Ik gebruik altijd teflon tape om e.e.a. af te dichten.

Forum Lid
op 9 oktober 2018

erik hallo 

maar dan elke keer opnieuw of moet het maar 1 keer 

gr erik

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Elke keer opnieuw dat dan weer wel. Gewoon groot inkopen dat spul 😉 Ik tape er alles mee in, heb al genoeg voor verrassingen gestaan. Ook een keer kokende wort over de vloer omdat het lekte bij de pomp van de Grainfather (niet goed vastgedraaid en als het heet is lukt dat ook niet meer).

Forum Lid
4 dagen geleden

Het staat waarschijnlijk ergens in dit topic maar ik vind het niet onmiddellijk terug.

Hoe lang duurt een run van de T500 met 25l copperdome ongeveer? De omgevingstemperatuur zal +/- 20°C zijn.

Forum Lid
4 dagen geleden

Op een uur of 5-6 moet je wel rekenen, zeker als je het vermogen wat terugschroeft.

Forum Lid
4 dagen geleden

op vol vermogen maar als je het laar druppelen en tot 25% reken maar een paar uur meer met copperdome en condenser15 uur bij mij en op 75° gestookt

gr erik

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 1 dag geleden

Ik ben vanplan een T-500 aan te schaffen.Ik heb al een 220 liter vat vol regenwater.Wil tevens een klein vijverpompje aanschaffen (Conrad).Welke voeding gebruiken jullie hiervoor.Ik denk een regelbare voeding,tussen de 6,en 12 volt.Graag ervaringen.Ik ben van plan om met een rvs kolom te stoken.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
1 dag geleden

Ik ben vandaag voor de eerste keer aan het stoken en ik heb een pompje gekocht in de dierenwinkel. Eenvoudig model zonder filter etc … Wel 5 debieten mogelijk (per 20% gok ik).

Ik vind dat het goed werkt en erg stil is. Het is een Sicce Micra plus. Ik heb bij die pompjes vooral de indruk dat van belang is hoe hoog hij aan welk debiet kan en dat geeft de deze goed aan op een grafiek.

Ik heb geopteerd voor grote coldpacks in een gootsteen (ik had er via mijn werk een hele boel grote liggen).

 

Forum Lid
1 dag geleden

Prima pompje Rolf en Anton👍

Groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
1 dag geleden
Forum Lid
1 dag geleden

Oei, werkte niet (te groot).

Ik wou een foto laten zien van mijn pompje (past in een kinderhand) in werking …

Forum Lid
1 dag geleden
Forum Lid
1 dag geleden

Deze oplossing zou ik ook kiezen. Prima dingetjes. Past een tuinslang in en klaar ben je al. Gewoon op 230V en goedkoop, geen gezeur met voedinkjes op ruitenwisserpompjes.

Forum Lid
1 dag geleden

Bedankt voor de snelle reactie Andre en Rolf.Eigenlijk bedoel ik dat ik het pompje niet te veel wil belasten door er een kraantje tussen te zetten.Dit zal zeker de levensduur van het pompje ernstig verkorten.Het beste zou zijn om een goedkope lab voeding er aan te zetten.En via de regelbare weerstand,het pompje ,zodanig te regelen,dat ie de jiuste hoeveelheid water door de kolom stuurt.Word het koelwater warner,dan kun je met de regelbare voeding de pomp bijregelen.Is dit wat of denk ik hier te moeilijk over.

gr Soepkoppe.

Forum Lid
1 dag geleden

Hoi Anton,

zelf denk ik dat je er te moeilijk over denkt, dat pompje van SirOlf is ook te regelen en heb je niets te doen met een aparte regelbare voeding.

Groet, @ndré😎🥃

Forum Lid
1 dag geleden

Ruitewisserpompjes zijn geschikt voor kortstondig gebruik. Ze zijn onderop het recervoir gemonteerd zodat ze enigsinds tijdens de aanvoer gebruik maken van de druk van de vloeistof kolom.(hoogte vloeistof).Je kunt ze niet in het vat monteren ivm kortsluiting van de electrische aansluitingen. Als je ze net boven het vat aansluit branden ze door het gebrek aan koeling ,en continu gebruik,snel door.Een 220 pomp zou ideaal zijn.Regel je dit dan via een kraantje?En wat kost zon pompje?

gr Soepkoppe.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren