Babydragon op de grainfather

Geupdate op 22 augustus 2018 in Mijn installatie
173 op 30 november 2017

Met dit topic wil ik terugkomen op een eerdere topic n.a.v. het bezoek van de mensen van imake vorig jaar: http://www.stookforum.nl/thread/imake-de-fabrikant-van-de-t500-en-de-grainfather-komt-bij-jou-op-bezoek-als-je-dat-wilt/

In dit topic hadden we het o.a. over om een kolom met 4 platen te plaatsen tussen de copperdome en de liebig koeler van de grainfather. Het geheel ziet er uit als volgt:

Iets gelijkaardig wordt gebruikt in Schotland bij Loch Lomond Distilliery, ze noemen het een Lomond-still. Hiermee kan je in één run concentraties halen van ongeveer 65% ABV met behoud van smaakstoffen.

Tot hier mijn inleiding. Nu kwam ik op de site van stilldragon een modulaire kolom tegen die hiervoor zou kunnen dienen. Stilldragon heeft zelfs een adapter om de kolom aan de copperdome en liebigkoeler van de grainfather te koppelen.

Het betreft enkel de glazen kolom met drie platen. Ik zou er wel een vierde bij doen. Enig nadeel: € 400 aankoop.

Voor ik overweeg om dit te kopen had ik graag het oordeel van het forum of deze combinatie wel zou kunnen werken met de 2000 W vermogen van de grainfather.

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 30 november 2017

Ik had gelezen dat 2″ zo’n 2000 Watt nodig heeft en 3″ 3000 Watt.

Wel bewerkelijk deze kolom, als je iets meer uitgeeft heb je een demontabele versie.

Ook mis je nog de dephlegmator.

Ook zou ik bang zijn dat het glas zou breken…

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 2 december 2017

De kolom is volledig demonteerbaar. Er kan nog makkelijk een extra plaat bij. Ook een deflegmator. Al verwacht ik niet dat dit nodig zal zijn. Met vier platen verwacht ik voldoende scheiding.

Inderdaad spijtig dat de kolom in glas is. Dit oogt natuurlijk mooi maar is fragiel. Ik heb ook nog geen moduleerbare koperen kolom gevonden met slechts één bublecap per plaat. Het minimum dat ik gezien heb is 4.

Forum Lid
op 2 december 2017
Forum Lid
op 2 december 2017

Neen, op de site van stilldragon. Zie ook link in het begin van dit topic. De € 400 is wel de totaalprijs, inclusief de adapters voor de T500.

 

Forum Lid
op 2 december 2017

Cool, adapter voor T500, ik ben nu ook wel geïnteresseerd geraakt…,

maar ik ben geïnteresseerd wat je probleem is want ik snap het niet…

Forum Lid
op 2 december 2017

Gewoon of ik deze kolom kan gebruiken met de 2000 W boiler van mijn grainfather. Volgens je gelezen had is 2000 W voldoende voor een 2 inch kolom en 3000 W voor een 3 inch. Deze is 2.5 inch, maar heeft slechts één bubble cap per plaat.

Ik kan me niet voorstellen dat stilldragon dit aanprijst voor de T500 zonder dat ze zeker zijn dat dit werkt.

Weet je nog waar je dat van de vermogens en de kolomdiameter gelezen hebt? Voor ik € 400 uitgeef wil ik me daar toch serieus in verdiepen.

 

Forum Lid
op 2 december 2017

Op een Amerikaanse site, daar ging de discussie over een 3″ kolom het was een uitgebreide discussie, de conclusie was dat het minimaal 2500 Watt moest zijn maar beter 3000 Watt, anders zou de kolom te veel warmte verliezen, ook werd er gezegd dat je de boel goed kon isoleren dat dat ook weer vermogen scheelt.

Ik zal het eens proberen terug te halen…

Als 2500 watt net mogelijk zou moeten zijn voor 3″, dan zou 2000 watt voor 2.5″ misschien net kunnen, inderdaad is het zo dat ze de adapter niet voor niks aanprijzen…

Je kunt ook de discussie op een Amerikaanse site verder voeren daar zijn heel erg veel mensen met veel ervaring…

Forum Lid
op 2 december 2017

Ik denk dat als de kolom niet hoger is dan die van de T500 er geen probleem zal zijn. Indien het verwarmingsvermogen in functie van de kolomdiameter en lengte te laag is zal het denkelijk wel wat langer duren voor er dampen overkomen. Indien het vermogen veel te laag is, komt de kolomin evenwicht voor dat er dampen overkomen. Het is dus de kunst om te weten te komen waar de grens juist ligt.

Forum Lid
op 2 december 2017

Anders mail je ze even…

Forum Lid
op 2 december 2017

Ik ben juist even gaan kijken op de site van homedistiller naar een discussie over een 2 inch kolom en een 3 inch kolom en de verwarming. De titel van het topic leek alvast interessant. Volgens google dan toch want de site zelf is (voorlopig) onbereikbaar.

Forum Lid
op 3 december 2017

Als je uitgaat van een 2″ kolom die 2000 Watt nodig heeft,

dan kun je berekenen dat een 2″ kolom een oppervlakte heeft van 21,23 cm2

en een 2,5″ kolom 31,17 cm2, dus 50% meer oppervlakte, dus 50% meer vermogen = 3000 Watt.

Maar is voor een 2″ kolom echt 2000 Watt nodig ?, er zijn mensen die met een vermogensregeling de 2000 watt terugdraaien. 

Iemand ervaring hiermee ? (grainfather gebruikers met T500 ???)

Forum Lid
op 3 december 2017

Op hun site:

Just a quick one, how much power do you think the Ace/Baby CD can handle, I run mine for the first time on Sunday, I have a 2-4-2 torpedo, three 2.5″ crystal plates and a 510mm section packed with stainless pot scrubbers, I found that 1.8kw and the RC valve open just under half a turn, give me a nice clean product at 1.2 lt/hr, the vapour temp was a constant 82.5°c throughout the run and I was getting around 92-93% on the parrot, my question is, can I run it harder and increase my output rate without spoiling the product with tails or affecting the ABV%

2kW moet dus kunnen…

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 december 2017

Bedankt Gompie. Ik ga ook nog enkele schoolboeken vanonder het stof moeten halen om me te verdiepen in theoretische platen. Misschien dat ik er met drie bubble caps al toe kom om rond de 65 % ABV uit te komen. Dan wordt het toch weer wat goedkoper.

In zlk geval zal ik toch nog moeten sparen. Mijn wederhelft vindt nu al dat ik te veel geld aan mijn hobby uitgeef.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 december 2017

Zojuist er een kookpuntdiagram van water/ethanol er bijgehaald:

Hieruit blijkt dat als ik start met een mengsel van 8 % ethanol slechts twee destillaties nodig heb om aan ongeveer 80 % ethanol te komen. Dit komt overeen met wat ik nu ongeveer doe in mijn whiskyketel. Na de spiritrun krijg ik een concentratie om en bij de 82% ABV.

Een kolom met twee bubble caps zou dus eigenlijk al voldoende moeten zijn. Maar dat is natuurlijk slechts theorie.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 januari 2018

Deze wil ik ook wel volgen. Is de T500 even zwaar van wattage dan de grainfather?

 

Forum Lid
op 3 januari 2018

Ik vermoed van wel. De grainfather heeft wel het voordeel dat dankzij de meegeleverde sturing het vermogen kan geregeld worden. Bij de T500 boiler is het enkel het volle vermogen of niets.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 januari 2018

Heel interssant dit. Toch een vraag (ik ben nog niet zo lang bezig..): als ik whiskey stook in de T500 en de copperdome haal ik bij de 2e run in het begin ook een percentage van 75%. Dit loopt dan natuurlijk wel geleidelijk terug maar goed. Wat is het grote voordeel van zo’n kolom? Kun je zo beter je naloop scheiden van t hart?

Forum Lid
op 3 januari 2018

Het voordeel van deze kolom is dat je in één enkele run makkelijk 65 % ABV kunt maken –  waarschijnlijk zelfs meer – en dit met behoud van smaakstoffen. Nu doe ik dat in twee keer. Bij mijn fijnstook haal ik zelfs 82%.

Je wint dus tijd en ook nog energie.

 

Forum Lid
op 3 januari 2018

Dank je DDM. Toch nog een vraagje: als ik boven op de copperdome nu de t500 schroef zonder zadels, krijg ik dan ongeveer hetzelfde effect of is dit heel onzinnig?

 

Forum Lid
op 3 januari 2018

Neen, dan crëeer je een potstill. En dan moet je een ruw- en fijnstook blijven doen.

 

je kan wel de T500 kolom met bijvoorbeeld de helft vullen met zadels en enkel de Liebig-koeler van de T500 gebruiken. Dit zou moeten lukken. Wel steeds de koperen zadels gebruiken.

 

ik heb ooit eens gelezen hoeveel cm pakking overeenkomt met een plaat, ik vind dit echter niet meer terug. In elk geval leuk om te experimenteren.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 januari 2018

Maar ik krijg de Liebig-koeler van de T500 niet op de kolom geschroefd toch?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 4 januari 2018

Hoeft ook niet. Bij de T500 zitten al twee koelers. In de kolom zelf een spiraalkoeler en een externe (liebig)koeler. Als je de T500 kolom gebruikt als potstill moet je de spiraalkoeler bijpassen. Zie ook op de afbeelding.

Het darmpje bovenaan vervang je door een slang richting afloop.

Forum Lid
op 4 januari 2018

Maar de ringen in de koker moeten er dan uit zeker? of is dit ook niet nodig?

 

Forum Lid
op 4 januari 2018

Ik las ook ergens dat je de potstill setup niet mag gebruiken met te hoge temperaturen omdat de plastic dan zou smelten?
Ik zou hem zo willen gebruiken voor een stripping run te doen

 

Forum Lid
op 4 januari 2018

Dat dd dichtingen niet tegen hoge temperatiur kunnen lijkt me onwaarschijnlijk. Voor een eerste striprun mogen de zadels er uit. De koperen wel laten zitten.. Je moet daarna nog wel een fijnstook doen.

Forum Lid
op 21 maart 2018

Beste DDM, heb je zelf al een keer gestript met een t500 en hoe ging dit ?

En als potstill, wat doe je met de 2 aansluitingen die je niet gebruikt ?

 

 

Forum Lid
op 21 maart 2018

Ik heb met de T500-refluxkolom nog nooit gestript (ik had de copperdome eerder). Met de twee aansluitingen voor koelwater die niet worden gebruikt gebeurt gewoonweg niets. Gewoon zo laten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 januari 2018

Dus als ik het goed begrijp heb ik alles al in huis met een T

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 4 januari 2018

per ongeluk verzonden..

Dus als ik t goed begrijp heb ik alles al in huis met een T500 kolom? En moet de copperdome dan ook nog tussen de kolom en de boiler?

 

Forum Lid
op 4 januari 2018

In principe kan je met de T500-kolom alle kanten mee uit. Zolang je de koperen zadels laat zitten is de copperdome niet nodig. Experimenteren is de boodschap.

Je moet voor het beste resultaat wel een kolom gebruiken waarvoor ze ontworpen is. Een refluxkolom met pakking om neutrale alcohol te maken en een potstill om in minimaal twee runs een drankje te maken met behoud van smaak. Een kolom met platen zit daar ergens tussen.

Met een 2PK moet je geen formule 1 gaan rijden. Andersom ook niet.

Forum Lid
op 4 januari 2018

Helder dank je.

 

Forum Lid
op 6 januari 2018

@DDM, heb je hier zelf ervaring mee, bijv. hoeveel % haal je naar de eerste run.

Of kun je ons doorverwijzen naar iemand die hier ervaring mee heeft?

 

De kopere zadels , laten zitten geef je aan, maar dan gewoon onderin of kun je die op een speciale manier boven in vast zetten(las in het andere topic dat ze altijd boven in moeten zitten) of is het een kwestie van een uitgekookte RVS schuurspons om ze boven in te houden?

 

Want dit vergroot de mogelijkheden/kosten bijzonder positief 🙂

Forum Lid
op 6 januari 2018

Het koper is nodig om de zwavelverbindingen die ontstaan bij het vergisten te neutraliseren. Of die nu van boven zitten of onderaan speelt geen rol. Als het koper maar contact maakt met de dampen. Een RVS schuurspons of iets dergelijks zal wel nodig zijn om te vermijden dat de zadels in de ketel vallen.

Ik heb nog geen ervaring met het ‘ombouwen’ van de T500-kolom. Voor mij dus onmogelijk te zeggen hoeveel % ABV je uit de kolom haalt na één run (met mijn copperdome in twee runs haal ik makkelijk 82% ABV). Dit is afhankelijk van de de dikte van de laag zadels. Laat je die weg dan heb je gewoon een potstil. Hoe meer zadels hoe hoger de concentratie. Experimenteren is dus de boodschap.

Forum Lid
op 6 januari 2018

Bedankt voor je uitleg , ga ik nog wat verder er in duiken anders wordt het toch de Copperdome 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 januari 2018

Na veel lezen uiteindelijk beslist om de kolom aan te kopen. Gezien de kostprijs in verschillende delen. Zojuist mijn eerste bestelling geplaatst bij stilldragon.

Forum Lid
op 6 januari 2018

Houd ons op de hoogte DDM, ik ben erg benieuwd, succes

Forum Lid
op 6 januari 2018

Ik heb al één ‘bubble cap’ besteld, samen met de adapter om op mijn grainfather te plaatsen. Ik hoop dat de koeler van de copperdome daar ook op past. Dan vallen de kosten mee. Later kan ik dan uitbreiden naar een complete hybride kolom.

Forum Lid
op 6 januari 2018

Ik ben gestart met een whiskyketel van 10 liter. Daarna eentje overgekocht van 3 liter voor de experimenten. Nadien heb ik de copperdome gekocht. Als laatste pas de T500-kolom.

Hiermee wil ik zeggen dat je beter investeert in de basis en daarna pas in capaciteit en     de mogelijkheid om zelf zuivere alcohol te maken. Naar range toe ben ik dus compleet.

Dus mijn advies: eerst een potstill of gelijkaardig. Pas daarna iets om zuivere alcohol te maken. Zuivere alcohol kan je kopen in Luxemburg aan € 20 per liter. In het begin destilleerde ik een sugarwash twee keer in mijn potstill tot 85% ABV. Daar kan je ook al weg mee om likeuren te maken

ik zie de babydragon eerder als een uitdaging.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 2 maart 2018

Eindelijk gearriveerd. De baby is wel wat groot uitgevallen. Ik kan opnieuw beginnen spelen.

Forum Lid
op 2 maart 2018

Dat ziet er stoer uit Dirk. Wanneer ga je hem testen?

 

Forum Lid
op 2 maart 2018

Ziet er heel mooi uit, ik ben zeer benieuwd naar je resultaat.

Op welke manier ga je de temperatuur meten, en op welke plaats ?

Forum Lid
op 2 maart 2018

Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst, zeer benieuwd naar de resultaten die je hier mee gaat behalen 🙂

 

Forum Lid
op 2 maart 2018

Als ik zo naar het rechter plaatje kijk, ben je dan niet bang dat de kolom een beetje te zwaar is voor de deksel ?, het lijkt of hij al een beetje scheef staat.

Forum Lid
op 3 maart 2018

Wanneer mogen we komen proeven 😉
Proficiat en veel plezier ermee!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 maart 2018

ziet er zeer stoer uit , ben benieuwd naar het resultaat

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 3 maart 2018

Allemaal bedankt voor jullie opmerkingen. Hieronder enkele antwoorden op jullie vragen:

 • Ik ga volgend WE een cleaning run doen met azijn. Hopelijk vlak er na een destillatie van een sugarwash (ik ben echt benieuwd naar de concentratie die er uitkomt). Daarna heb ik nog een barel 674 te vergisten.
 • Ik heb twee mogelijkheden om de temperatuur te meten. Een eerste in de koelwaterterugloop van de refluxkoeler en een tweede in de bocht van de kolom bovenaan.
 • De volledige kolom – inclusief de 50 cm gepakte kolom – is inderdaad wat zwaar voor het deksel. Tijdens het destilleren wordt deze ondersteund met een katrolsysteem. De reden waarom hij scheef staat is te wijten aan de productkoeler. De bovenste flens staat een klein beetje scheef. Ik ga hem straks even omdraaien. Hopelijk valt het dan wel mee.
Forum Lid
op 3 maart 2018

Je gebruikt de baby op je grainfather? Is het deksel van de T500 niet sterker?
Ik ben benieuwd naar het resultaat dat je eruit haalt. lijkt mij een erg goede setup om de T500 te hebben met de baby voor de fijnstook en dan een koperen alambiek voor de stripping run.

Forum Lid
op 3 maart 2018

? @ Thurstan …

De deksel die hij gebruikt is naar mijn weten identiek aan de T500.

Lijkt mij omgekeerd, de T500 voor de striprun en de alambiek voor de fijnstook of mis ik hier iets ?

Hij heeft hier een setup voor de grainfather gekocht waar hij zowel mee kan strippen als fijnstook kan doen.

Linkerplaatje fijnstook, rechterplaatje striprun.

 

Forum Lid
op 4 maart 2018

volgens dat ik weet ga je niet met platen werken voor een strip run.
Een alembiek kan je heet stoken en dus snel door je strip run geraken.
De T500 reflux is voor vodka, maar zo een baby met 4 plates zou je meer controle moeten hebben over je cuts.
Ik denk niet dat je plates gebruikt voor een stripping, aangezien een stripping run snel moet gaan.

Het deksel van de T500 is best sterk ik zie die niet direct buigen onder wat kg’s aan kracht, vandaar dat ik veronderstel dat de grainfather dat niet heeft, aangezien die niet gemaakt is om een kolom op te zetten.

 

 

Forum Lid
op 4 maart 2018

De Grainfather heeft standaard een glazen deksel waar je beter niets aan vast kunt maken. Tevens mag je deze ook niet met de klemmen op de ketel vastmaken. Het deksel van de T500 wordt ook geleverd als aanvulling op de Grainfather dus zijn identiek.

 

Forum Lid
op 4 maart 2018

Alles staat gemonteerd op het metalen deksel van de T500-boiler. Dit heb ik apart bijgekocht (hier stond de T500-refluxkolom op).

Stoken met dit systeem (platen) is heel anders dan met een gewone alambiek. Het vermogen moet geregeld worden aan de hand van het vloeistofniveau in de plaatjes. Natuurlijk rekening houdend met het koelwaterdebiet op de refluxkoeler.

Met de linker opstelling verwacht ik in één enkele run whisky te kunnen stoken. Ik zal  geen striprun meer moeten doen. Lukt dit niet, dan kan ik de kolom nog omvormen tot een gewone alambiek.

De rechter opstelling ga ik gebruiken om neutrale alcohol te stoken (rond de 95 %). De buis boven de glazen platen is 50 cm lang en is gevuld met een koperen pakking.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 maart 2018

Aha mooi netjes vroeg me al af er nog koperen pakkingen in zaten.

Je zeg dat het vermogen geregeld moet worden aan de hand van het  vloeistofniveau in de plaatjes, Is hier een vast gegeven voor of zal je dit door schade en schande moeten leren.

ziet er allemaal heel spannend uit ben heel benieuwd of het gaat lukken wat je er van had verwacht.

 

Kan je iets meer vertellen over het koelen ik zie dat je op twee plekken kan koelen gebruik je die alle twee ? of lus je die naar elkaar door of worden ze apart voorzien van koud water.en hoe regel je  de hoeveel water toevoer ?

 

 

Forum Lid
op 4 maart 2018

Raymond, dat van het vloeistofniveau op de platen heb ik uit een niet-officiële manual die op het stilldragon-forum circuleert. Vroeger hadden wij op het werk een gelijkaardige destillatiekolom. Deze was wel iets anders uitgevoerd, je kon de platen manueel opvullen. Nu zullen ze moeten gevuld worden tijdens het destilleren zelf. Het wordt dus een hele uitdaging. Hopelijk niet met al teveel kunst- en vliegwerk.

 

Met het koelwater kan ik alle kanten uit. Ik kan beide koelers apart voeden, als het moet zelfs uit twee verschillende vaten. In de setup die ik in gedachten heb ga ik het koelwater van de productkoeler wel doorverbinden naar de refluxkoeler.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 4 maart 2018

Oke mooi en leuk om te lezen , het zal dus een beetje spelen en aanvoelen worden.

ik blijf het volgen en ben heel benieuwd, sterkte met de eerste run.

 

Forum Lid
op 6 maart 2018

DDM, ik heb dezelfde set gekocht zonder de platen kolom, en ben benieuwd naar jouw eerste ervaringen, mijn vraag is welke pakking jij gaat gebruiken en hoe je deze gaat tegenhouden zodat het niet in de ketel valt.

Forum Lid
op 6 maart 2018

Gompie, ik gebruik kopermesh dat ik heb gekocht bij alieexpres.

https://nl.aliexpress.com/store/product/Copper-Mesh-for-distillation-Red-Copper-T2-length-1m-width-10cm-wire-diameter-0-15mm/1661029_32783143268.html?spm=a2g0z.12010612.0.0.2cbfe30ccgoRk2

Met 2m50 kom je toe. Dit valt ook onder de € 23 zodat je geen invoerrechten en btw moet betalen. Alles blijft in de kolom dankzij een filterplaat die ik heb laten meekomen met mijn bestelling bij stilldragon (wel nog een speciale dichting bijbestellen.

https://www.stilldragon.eu/en/33-filter-disks

https://www.stilldragon.eu/en/24-gaskets

Het val dan wel duur uit omdat enkel voor deze items de verzending in verhouding veel te veel kost. Misschien dat je je kan behelpen met een of ander inox draadnet.

Indien niet, dan heb ik nog wel een reserve filterplaat en dichting liggen. Indien gewenst stuur ik deze graag op met de post.

 

Forum Lid
op 6 maart 2018

Super aardig dat je het wil opsturen…

maar ik heb een deel in China gekocht, en ben mij rot geschrokken dat ik de BTW in kilo’s moest betalen, voor een bedrag van 200,- moest ik 100,- bijbetalen.

Ik wil zodoende de rest bij Still Dragon kopen, het lijkt erop dat het materiaal uit dezelfde fabriek komt, ik moet alleen nog de lange kolom hebben en de de Dephlegmator  en wat tri-clamps, ik zag ook de filter en de speciale siliconen ring, maar wist niet of dit gebruikt kon worden voor de pakking, goed om te weten dat dat hiervoor geschikt is.

Ik wil een stuk koper mash gebruiken en de rest RVS zadels zoals in de T500.

Bedankt voor je info, ik hoop dat ik binnenkort ook zover ben…

Als je nog tips hebt, hoor ik dat graag.

Forum Lid
op 7 maart 2018

Ik heb dat ook één keer voorgehad met de bestelling van microspookpreparaten voor mijn zoon. Zonder het te weten moest ik nog extra BTW en invoerrechten betalen. Daarbij ook nog € 30 behandelingskosten door de post. Dit was meer dan het dubbele van het oorspronkelijke bedrag. Dat was ook even schrikken! Sindsdien probeer ik mij te beperken tot bedragen onder de € 23. Dan valt alles weg.

 

De ‘filter’ is eigenlijk voorzien om onderaan in de kolom kruiden te kunnen stoppen. Ik hoop dat ik met het gebruik van de filter toch nog voldoende terugloop heb om de platen te vullen. Indien niet, dan zullen er snel enkele grotere gaten in gemaakt worden.

 

Er is toch een beetje verschil tussen het materiaal van Alieexpress en dat van Stilldragon. Ik had in China een bochtstuk besteld met thermowell. Dit past wel op het materiaal van Stilldragon, maar is blijkbaar toch niet echt 90 ° (ondanks een controle met een winkelhaak). Dat is de reden waarom mijn productkoeler een beetje scheef staat (en niet de flens van de koeler zelf zoals ik eerst had gedacht.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 maart 2018

Deze morgen een cleaning-run met azijn uitgevoerd. Alles verliep naar wens: https://youtu.be/qhCZ7qpF_-M

Wel zonder koperen pakking. Die gaat er in bij de voilgende run met proper water.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 11 maart 2018

Genoeg vermogen zo te zien.

Forum Lid
op 11 maart 2018

Daar had ik mij mij op voorand over geinformeerd. Indien er twijfel over zou bestaan had ik mijn T500-kolom niet weggedaan.

Ondertussen een run gedaan met zuiver water en een volledige pakking. Geen enkel probleem. Volgend weekend staat de vuurdoop op het programma: een destillatie van een sugarwash. Ik ben benieuwd welke concentratie ik ga halen.

 

Forum Lid
op 11 maart 2018

Die van mij wordt maandag verstuurd, ik hoop dat ik hem in het weekend kan gaan testen, ik heb nog een striprun staan.

Heb je de filterschijfjes gebruikt zonder deze aan te passen ?

Forum Lid
op 11 maart 2018

De filterschijfjes zijn gebruikt zonder deze aan te passen.

 

Forum Lid
op 11 maart 2018

Bedankt, dan weet ik weer meer, veel plezier met testen, ik blijf je volgen…

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 18 maart 2018

Ik ben zo benieuwd!

Forum Lid
op 19 maart 2018

Nog wat gedaan in het weekend DDM ? Ik vond het te koud in de garage….

Forum Lid
op 19 maart 2018

Ik had ooit van iemand een groot aantal slechte flessen wijn gekregen. Die vorige week op een middag zonder veel omzien door de kolom gejaagd. Ik haalde dik 90 % ABV. Ik had wel de nodige problemen met het regelen van mijn koelwaterdebiet. De hoeveelheid wijn was wel te klein om alles perfect te kunnen inregelen.

 

Het viel wel op dat het debiet wat door de kolom gaat is merkelijk hoger dan bij een T500-refluxkolom. Voor ik het wist was de destillatie al gedaan. Ondertussen zijn mijn andere ventieltjes die ik bij Alieexpress heb besteld in België aangekomen. Ze moeten wel nog geleverd worden. Normaal had ik het voorbije WE een striprun gedaan van een sugarwash. Hiermee ga ik wachten tot de ventieltjes zijn geleverd. Bovendien was het veel te koud in mijn garage . Brrr.

Forum Lid
op 19 maart 2018

De ventielen zijn zojuist geleverd. Vrijdag test ik een barel 674. Volgende week een sugarwash. Ik ben zelf benieuwd naar de resultaten.

Forum Lid
op 19 maart 2018

Mooi dat het debiet beter is, ga je de ventielen gebruiken om het koelwater beter te regelen ? En had je de 90% stook gehaald met alleen de platen-kolom ?

Forum Lid
op 19 maart 2018

Gompie, het zijn deze ventielen: https://nl.aliexpress.com/store/product/Push-Connect-Valve-12mm/1661029_32282207620.html?spm=a2g0z.12010612.0.0.26e37694mgjlAn.

Ik had in de opstelling zowel de kolom met de platen als die met de pakking gebruikt. De uitgang van het koelwater bij de refluxkoeler had ik doorgesluisd naar de ingang van de productkoeler. Ik moest het debiet van mijn koelwater zodanig knijpen dat ik dit met het ventiel dat ik had bijna volledig dicht stond. Daarna verder geregeld door het vermogen van de stookketel te minderen. Verre van ideaal dus. De alcohol kwam er echt uitgelopen en dan nog aan 90 % ABV.

De volgende keer ga ik het koelwater naar beide koelers opsplitsen en starten met een vermogen van 50 % op de grainfather. Ik ben benieuwd welke concentratie ik ga halen.

Forum Lid
op 19 maart 2018

Ik heb een waterkoelings set erbij gekocht daar zitten oa deze ventielen in.

Ik heb ook een gescheiden systeem gemaakt, al viel het niet mee om de 8 mm slang aan de kraan te krijgen, ook mijn T500 water-flow regulator moest er tussen, ik moet het nog testen. Ik wordt wel benieuwd naar aanleiding van jouw resultaten, laat het gauw warmer worden…

Forum Lid
op 19 maart 2018

Wat voor waterkoelings set heb je aangeschaft ?

 

Forum Lid
op 19 maart 2018
Forum Lid
op 19 maart 2018

Dit is wel heel anders werken dan met de reflux van de t500. Ben wel benieuwd als je alleen de platenkolom gebruikt. Zou het mogelijk zijn om op een abv van 83% uit te komen? Dan ben je met whiskey in 1 keer klaar. 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 maart 2018

Dirk… Ik ben reuzebenieuwd wat dadelijk je resultaat is met neutraal…. Hoe snel je stook is. En je eindresultaat…… Mooi ding

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 maart 2018

Een platen kolom is niet erg geschikt voor neutraal. Je haalt met 3 of 4 destilatie stappen geen hoog alcohol percentage. Daar is hij ook niet voor bedoelt. Het is voor de smaakrijke dranken. Ik heb zelf ook zo’n kolom maar dan in 3″ van aliexpress

 

Forum Lid
op 19 maart 2018

Ik wilde ook eerst een platen kolom kopen maar kwam er achter dat voor neutraal je minstens 20+ platen nodig had, en anders wel een kolom met pakking extra moest gebruiken zoals DDM doet.

Het voordeel van een platen kolom is dat je iedere stook hetzelfde resultaat kan bereiken qua smaak, en dat lukt niet goed met alleen een kolom met pakking.

Dus als “pot still” ideaal toch ? 

Forum Lid
op 21 maart 2018

Dat klopt helemaal wat je hier zegt. Als potstill zijn het meerdere destillatie stappen in een run

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 19 maart 2018

Ik heb heel vroeger nog destillatie kolommen moeten berekenen…. Met 4 bubble Cap platen moet je theoretisch toch al een heel eind bij de 90 procent moeten komen… Ligt natuurlijk wel aan je Begin concentratie.. Nu vraag ik me wel af……. Met iedere keer weer een herdestillatie per plaat… Wat lever je met smaak dan in? Ten opzichte van een potstill? Dat je een hogere concentratie krijgt…… Das duidelijk. 😉

Forum Lid
op 21 maart 2018

Van de 4 bubble secties die ik heb, gebruik ik er 3 voor whisky. Ik gebruik hiervoor zo’n 2500 watt en dan hebben de platen een mooi verdampings beeld. Er spat dan vrijwel geen vloeistof naar de plaat erboven. Het gemiddelde percentage wat ik hier mee behaal ligt tussen de 60 en 70%. Smaakt komt prima mee. Wil ik meer smaak, dan haal ik er nog een plaat tussenuit en gebruik ik er 2. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 maart 2018

Normaal heb je aan een kolom met twee bubblecaps genoeg om in één destillatie smaakrijke dranken te bekomen met een concentratie van dik 80 % ABV. Met die in de stookketel erbij heb je dan in totaal al drie destillatiestappen. Theoretisch althans. In de praktijk gebeurt het dat er altijd product wordt meegesleurd naar een volgende stap. De vierde heb ik er bij gekocht als reserve.

 

Mijn cleaning-run heb ik op volledige capaciteit gedaan, daar was zeker overlap. Bij de wijn heb ik op een 60 % vermogen gedestilleerd, dat was zelfs te veel. De hoeveelheid wijn was echter te klein om vermogen te kunnen minderen.

 

Nu vrijdag ga ik een barel 674 destilleren. Ik ga er wel een bubblecap tussenuithalen. Met mijn nieuwe ventielen voorzie ik ook geen problemen meer om mijn koelwaterdebiet in te regelen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 23 maart 2018

Vandaag de kolom getest met een ‘Barel 674’-mash (25 liter aan 13.5 % ABV). Dit zonder de kolom met de pakking en enkel met de productkoeler. Het destillaat is verdeeld in fracties van 200 ml. Dit zijn mijn bevindingen:

De potjes staan nu te verluchten. Als ik naar de concentraties kijk moet ik hier toch zeker twee liter hearts van ongeveer 65 % ABV kunnen uithalen. Uiterlijk zondag wordt de selectie gemaakt. Ik houd jullie op de hoogte!

Ik vraag me wel af of ik toch niet beter ook de refluxkoeler met een klein koelwaterdebiet had gebruikt. De gemiddelde alcoholconcentratie zal dan waarschijnlijk iets hoger liggen. De vraag is dan enkel hoeveel smaak ik onderweg zal verlies. Graag jullie oordeel hierover. Indien ik dit volgens jullie toch beter had gedaan kan ik altijd nog alle fracties in mijn pot kappen en volgende week opnieuw beginnen.

Forum Lid
op 30 maart 2018

DDM, hoe heb je dit bijgehouden in tabelvorm? heb je hier iets technisch bij, of heb je even een tabelletje gemaakt om ons inzicht te geven?

grtz

Forum Lid
op 30 maart 2018

Gewoon een tabel opgemaakt in excell, meer niet.

Forum Lid
op 2 april 2018

duidelijk! zou mooi zijn als dat ook automatisch zou kunnen. net zoiets als de tilt-hydrometer.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 maart 2018

Je gemiddelde alc. percentage is te laag. Deze zou op gem. 60% uit moeten komen voor de hearts. Hoeveel bubble secties had je er tussen, en welk vermogen? Was er genoeg product aan het her destileren op elke sectie?

Als dat allemaal goed was, dan een beetje refluxen tijdens de run inderdaad.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 maart 2018

Monoblock, op jou aanraden heb ik drie bubblecaps gebruikt i.p.v. de twee die ik oorspronkelijk wou gebruiken. Op elke plaat was er voldoende product aan het destilleren. Ik heb gedestilleerd op ongeveer 1200 W.

Ik hoop potje 3 t.e.m. 14 te kunnen gebruiken voor de hearts. Minimaal potje 4 t.e.m. 13. Dan kom ik aan een dikke 2 liter met een concentratie van ruim boven de 65 % ABV. Pas zondag heb ik tijd genoeg om te proeven en ruiken.

Forum Lid
op 23 maart 2018

Dan ziet het er allemaal keurig uit. Ik had niet goed naar je tabel gekeken. Ben benieuw naar hoe de smaak is. 

Als je gaat refluxen dan zal het percentage nog hoger worden, en dat is niet de bedoeling. 

Hoe heb je het vermogen van 1200 watt bepaald?

Forum Lid
op 23 maart 2018

Ik gebruik mijn grainfather als stookketel. Met de twee verwarmingselementen samen heb ik in totaal  ongeveer 2500 W. Ik kan het vermogen handmatig instellen. Deze run heb ik gedaan op 50 %, dus ongeveer 1200 W.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 maart 2018

Gisteren en vandaag mijn ‘cuts’ gemaakt. Uiteindelijk heb ik 12 potjes (potje 4 t.e.m. 15) voor de heads. In totaal 2.4 liter met een concentratie van 68%. Beter dan verwacht.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 maart 2018

Vandaag heel de dag bezig om een sugarwash te destilleren. Hierbij volgende bedenkingen:

 • Bij een volgende run zal ik in de filterschijf die de pakking tegenhoud toch gaten moeten maken omdat ik te weinig terugloop had. Je zag aan het trillen van de kolom dat er problemen waren. Net als bij een geiser spuwde de kolom op regelmatig zijn inhoud in één keer uit richting productkoeler.
 • Ik haalde een concentratie van net geen 90 %, mogelijk is de pakking in de kolom te ruw of was er door bovenstaande reden er te weinig reflux.
 • Ik had merkelijk minder koelwater nodig t.o.v. een run met de T500-refluxkoeler. Dit kan natuurlijk ook komen omdat het destillaat werd opgestapeld in de pakking en niet terugliep naar de kolom met de bubble caps.

 

Uiteindelijk heb ik een 7-tal liter van 85%. Deze ga ik gebruiken bij een volgende run waarbij ik extra gaten in de filterdisks ga maken. Hopelijk haal ik dan wel een concentratie van 95 % ABV.

Forum Lid
op 27 maart 2018

Misschien gaat er door de filterschijf wel de damp maar geen vloeistof, Ik ga de RVS busjes van de T500 gebruiken, maar door jouw ervaring zal ik er ook eerst gaten in boren. Maar als ik het goed had begrepen waren de filters om een kruiden mee te laten komen, dus zou het moeten werken. Hoeveel filters heb je gebruikt ?

Forum Lid
op 28 maart 2018

Heb je dit gelezen? Lijkt op hetzelfde probleem..

https://www.stilldragon.org/discussion/744/baby-dragon-ace-of-hearts/p7

 

Forum Lid
op 28 maart 2018

Gompie, ik had slechts één filterschijf gebruikt. Markb, die discussie had ik ooit gelezen.

Ik had een filterschijf onderaan de gepakte kolom gestoken om de pakking op zijn plaats te houden. Wat bij mij is gebeurt  is dat er een evenwicht is ontstaan tussen de damp die naar boven gaat en de reflux die terugloopt. Hierdoor bleef er vloeistof in de gepakte kolom hangen. Omdat je warmte blijft toevoegen wordt op een bepaald moment dit evenwicht verstoord en wordt de vloeistof uit de kolom geduwd. Bij mij was het een letterlijk een fontein.

De filterschijf is bedoeld om kruiden in de kolom te kunnen houden om gin te maken, hier destilleer je zonder reflux.

Ik heb ondertussen in de filterschijf enkele grote gaten gemaakt. Hopelijk lukt het nu wel. Ik breng straks verslag uit.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 28 maart 2018

Deze morgen aan de zijkanten van de filterschijf enkele gaten gemaakt. Daarna opnieuw een destillatie gestart. Ditmaal met een constante reflux (zonder ophoping in de gepakte kolom). Momenteel heb ik een concentratie van 93 % ABV. Nu nog wat met het koelwater spelen om de concentratie nog wat te verhogen.

Forum Lid
op 28 maart 2018

Ik neem aan dat je stookt met de platen kolom en daarop de 500 mm buis gevuld met  koperen schaamwol pakking ? Mooi dat je nu geen problemen meer hebt, maar ik neem aan dat je 96% verwacht ? Is de filter nog een beetje stevig na het boren  ?

Forum Lid
op 28 maart 2018

Gompie, ik heb slechts 4 gaten gemaakt van 5 mm, de filterdisk blijft hierdoor stevig genoeg. Ik stook inderdaad met de 4 bubblecaps en daarboven de gepakte kolom van 50 cm. Ik had 95 % ABV verwacht. Door wat te spelen met het koelwater zit ik al aan 94 % ABV. Op slechts 50 % van mijn vermogen. Zeker niet slecht.

 

ik denk dat ik richting 95 % ABV wil gaan mijn pakking zal moeten veranderen. Deze was nogal ruw. Ik ben al aan het uitkijken voor zeer fijne inox staalwol. Dit zal mogelijk voor de extra % zorgen. Dit natuurlijk op gevaar af om niet voldoende terugloop ga krijgen in de gepakte kolom. Vermits ik nog vermogen over heb kan ik de gepakte kolom ook nog langer maken. Mogelijkheden genoeg.

 

Forum Lid
op 28 maart 2018

Heel mooi resultaat, toppie.

Heb je nu meer liters/uur denk je ?

en is er smaak verschil ?

Ik ga benieuwd wat de RVS busje van de T500 doen straks in mijn kolom, 

de zeer fijne inox staalwol heb ik toevallig nog liggen, maar zoals je zegt je kan nog alle kanten op, een stukje buis extra is zo gedaan.

Forum Lid
op 28 maart 2018

Bij deze run had ik ongeveer hetzelfde debiet en opbrengst (volume) als bij mijn laatste run met de T500-refluxkolom. Alleen ligt de concentratie nu een dikke percent hoger. Mijn destillaat is nu aan het beluchten. Morgen kan ik pas oordelen of er een smaak- en geurverschil is. Indien wel zou dit natuurlijk ook kunnen komen door de gist die ik heb gebruikt. De vorige keer was dat alcotec turbo 48 waar ik vloeibare kool aan heb toegevoegd. Nu was dat alcotec turbo 48 carbon.

 

Ik heb ook maar op de helft van het vermogen gestookt. Naar energie toe dus een besparing. Ik heb een vat van 220 liter met koelwater. Het temperatuurverschil voor en na de run was amper 5 °C. Bij de run met de T500 was dit bijna 50 °C. Bij een volgende run ga ik stoken op 75 % van mijn vermogen. Ben benieuwd welke concentratie ik dan zal halen.

 

Ben jij tevreden met de de inox-schuursponsjes? Ik heb mij laten vertellen dat er een groot verschil is in kwaliteit en dat er bij zijn die toch zouden roesten.

Forum Lid
op 28 maart 2018

Ik heb de inox-schuursponsjes nog niet gebruikt, ze zaten bij een van mijn vorige ketels, ik zal ze eens uit de verpakking halen en eens nat weg leggen kijken of ze gaan roesten (goede tip trouwens). Mooi dat je tot nu toe alleen maar voordelen heb van je nieuwe set. Hou ons op de hoogte als je wil…

Forum Lid
op 29 maart 2018

Met mijn T500-refluxkolom haalde ik net geen 92 % ABV, nu zonder veel moeite 94 % ABV. Mijn  bedoeling was wel om meer dan 95 % ABV te halen. Ik ben dus op de goede weg.

 

Ik ben eerder voorstander om van kolompakking te veranderen (fijnere mesh) in plaats van er nog een extra kolom op te zetten. Ik ga me de komende maand dus moeten verdiepen in de verschillende soorten kolompakkingen en de HETP in functie van de kolomlengte. Wat dit betreft zal ik op het werk ook eens langs de ingenieurs langsgaan.

 

Begin mei heb ik een weekje vrij. Tegen dan zal ik me wel voldoende geïnformeerd hebben om een volgende run te doen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 maart 2018

Tijdens het reinigen van de kolom heb ik opgemerkt dat ik kanaalvorming had in mijn koperen pakking. Dit kan ook een reden zijn waarom ik geen volle 95 % ABV heb gehaald. Ondertussen wel bij alieexpress een extra 50 cm kolom besteld.

Voor de pakking ga ik de volgende inox-sponzen gebruiken:

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren