Babydragon op de grainfather

Geupdate 4 dagen geleden in Mijn installatie
23 op 8 mei 2018

Tot hoeveel liter (ketel) zou een baby dragon geschikt zijn !?

Forum Lid
op 8 mei 2018

Ik zit daar ook naar te kijken. Er bestaat een setup met een T500 boiler en een babydragon en dat is dus 25 liter.

 

Forum Lid
op 8 mei 2018

Ik kan het niet echt vinden maar heb nog een t500 boiler en een 50liter bierfust waar ik wat mee kan doen *

Forum Lid
op 8 mei 2018

https://www.stilldragon.org/discussion/744/baby-dragon-ace-of-hearts

Forum Lid
op 8 mei 2018
Forum Lid
op 8 mei 2018

Ja ook leuk. Denk wel dat ik voor stilldragon zou gaan uiteindelijk.

 

Forum Lid
op 9 mei 2018

Ik ook !
Ik Zit alleen even te kijken of het met een babydragon kan op een 40 liter ketel*

Deze zal op gas gestookt worden m.
De t500 boiler in combinatie met een babydragon is in ieder geval al uitgevonden …

Toch ben ik heel benieuwd hoe het is om nu zo te stoken met een Shotgun koeler bovenop

Forum Lid
op 9 mei 2018

Ik gebruik de babydragon (en aanverwanten) op de grainfather. Maar kan volgens mij op elk volume. De babydragon en het 2” pijpwerk is gemaakt voor ketels met een laag vermogen. Met 2000 W doet mijn grainfather het perfect. Gisteren neutrale alcohol gemaakt op 50 % van het vermogen.

Heb je meer vermogen dan kan je mogelijk gaan voor de 3” versie. Die kolom kan meer debiet aan.

Forum Lid
op 9 mei 2018

Ik heb een regelbare t500 daar zou het dus ook prima mee gaan !

Ik zit alleen even naar de voordelen en hoe je moet stoken te kijken !
Met name omdat ik alleen maar fruit stook

Forum Lid
op 9 mei 2018

Zou moeten lukken. Omdat je op elke plaat eigenlijk een destillatie uitvoert heb je aan één enkele run voldoende (i.p.v. minimum twee bij een potstill). Je wint dus tijd en energie. Zie ook de concentraties van mijn barel 674-run eerder in dit topic. De manier van stoken is nagenoeg dezelfde.

Forum Lid
op 9 mei 2018

Dus fruit door een dubbele bubblecap zou Goed moeten kunnen ? En dan alleen de eind koeler. !?
Of is het zo dat je met de Shotgun koeler je eerst je bubblecaps vol laat lopen!?

Forum Lid
op 9 mei 2018

Wanneer je de shotgunkoeler gaat gebruiken, dan ga je refluxen. Dan krijg je een hogere alcoholconcentratie maar minder smaak. Dus destilleren zonder refluxkoeler. De platen vullen zich vanzelf.

Een dubbele bubble cap lijkt me iets te weinig. Minimum drie omdat de kans bestaat dat er product wordt meegesleurd tussen de platen. Bij de destillatie van mijn barel 674-mash heb ik drie platen gebruikt. Ik kwam uit op een dikke 65 % ABV.

Forum Lid
op 9 mei 2018

Top ! Ik zit te denken om een baby dragon op een bierfust te plaatsen In combinatie met een roerwerk en een gaspit eronder :

Ik heb dus nodig : 3 bubblecaps en een verloop Naar een koeler ( ga toch voor een spiraal in een vat )

Forum Lid
op 9 mei 2018

Kapisjon, het verloop naar de koeler zeker niet te smal maken anders verlies je het voordeel van het grotere debiet.

Forum Lid
op 9 mei 2018

Wat gebruiken jullie om de T500 de regelen? Ik heb overlaatst 2 suikerwhashes gedestilleerd en kwam aan 94%, maar mijn koelwater begint om den duur veel te warm te worden. Ik gebruik namelijk een groot vat water waar ik door circuleer voor de kolom te koelen.
Voor de fijnstook lijkt het mij daarom goed een regelaar te hebben om zo de flow wat beter te kunnen afstellen.

 

Forum Lid
op 9 mei 2018

Een vermogens regelaar met een solid state relay heb ik gebruikt

Forum Lid
6 dagen geleden

@ddm hoe heb jij de kolom berekend ?
Ik denk dat op een 60 liter ketel ik groter moet. Of denk jij dat een babydragon zal volstaan. ?

Forum Lid
6 dagen geleden

Ik heb ook een kolom gebouwd een vergrote uitvoering van de t500 , ik heb een t750 gebouwd een rvs pijp van 75mm en een dubbel koel spiraal van 5meter kopere remlieding van 8mm . Dit gebouwd op een 60 liter boilerketel en wordt verwarmd door een 4,5 kw brander flink gasgeven haal ik max 3.5 liter alc van 90%per uur bij een koelwater uitgangs temperatuur rond de 79 graden gaat lekker spuit zo een yerrycan van 10 l vol gewoon geweldig alleen de laatste alcohol is moelijk hoog te houden en als het onder de 90% dan is de water temp ook hoger  zet ik er een potje onder en na een kwart liter zit hij 0p 20% en water temp is achter in de 90 anders komt er niks meer uit dus weinig tail gewoon geweldig.stook ik rustiger dan tik ik net de 94% aan bij een capiciteit van ruim 2.5 liter. Je moet er wel mee leren stoken en alert zijn op het bedienen van de naald kraan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 4 dagen geleden

Vandaag 2e striprun gedraaid met de Grainfather en mijn whisky opbouw 😉

Nu nog weer 2 vaten whisky wort maken welke ik m.b.v. foto’s in een apart topic ga plaatsen.

En daarna natuurlijk de spiritrun   …

@DDM, nog bedankt voor de tr-iclamp, kwam gister binnen 🙂

 

 

Forum Lid
4 dagen geleden

Aha, zo ben jij de Grainfather gaan gebruiken. Het is toch wel lekker als je handig bent. Maar wat is nu het voordeel t.o.v. stoken met helm eventueel in combinatie met de standaard reflux? Smaak, gaat het sneller of hoger percentage? Of gewoon omdat het kan? 

Forum Lid
4 dagen geleden

Het is omdat het kan 😉

Veel onderdelen van RVS die je ziet had ik nog van mijn Boka en de deksel van de T500,  het enige wat ik heb aangeschaft is de bocht met thermowell ingang en aansluiting T500 deksel naar 2″tri-clamp.

Nu nog als ik daar behoeft aan heb nog een 1.20m buis voor reflux..

Tri-clamps, het is net Lego 🙂

 

Forum Lid
4 dagen geleden

Kan met voorstellen dat het leuk spelen is als je handig bent.

 

Spoel jij trouwens ook na het maischen? Heb je enig idee hoeveel suikers er nog in het spoelwater zitten? anders weet ik het over een paar uurtjes maar mocht het niet de moeite waard zijn bespaar ik al dat werk. 

Forum Lid
4 dagen geleden

Spargen bedoel je, ja dat doe ik altijd, levert zeker nog suikers op, je bedoelt toch bij je whisky wort ?

 

Forum Lid
4 dagen geleden

En voor wat je hier ziet hoef je niet handig te zijn hoor, komt geen las aan te pas en is allemaal zo te bestellen 😉

 

Forum Lid
4 dagen geleden

Spargen bedoel je, ja dat doe ik altijd, levert zeker nog suikers op, je bedoelt toch bij je whisky wort ?

 

Van Govda

Klopt heb je dat ooit wel eens gemeten? Ik ben namelijk wel benieuwd als het nauwelijks iets opleverd bespaar ik me het werk en dan kan ik ook minder gist gebruiken en dat moet weer beter zijn voor de smaak. Lijkt me tenminste. 

Forum Lid
4 dagen geleden

Nooit gemeten voor en na het spargen, maar na het maischen creëer je een filterbed en dit filterbed ( de kafjes ) spoel je door en haalt dan de laatste suikers eruit.

Kost me een half uur of zo meer, maar dan heb je wel het maximale aan suikers eruit gehaald en dit willen we toch 😉

Ben benieuwd naar je metingen 🙂

Forum Lid
4 dagen geleden

Govda, dan heeft de tri-clamp toch lang onderweg geweest. Dat is toch iets anders dan de 48u die PostNL aankondigen op hun website.

Zoals je zelf zegt is werken met tri-clamps net lego. Je kan er alle kanten mee uit.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 4 dagen geleden

Ik weet nu wat spargen is maar heb het nog nooit gedaan,ik gooi  alles na de tempratuur behandeling in een 50 of 100 litervat kan het mooi meegisten voor de smaak en alle suiker wordt omgezet.

Forum Lid
4 dagen geleden

Het scheelt 1,5%. Dus ongeveer 2 deciliter 100% op 25 liter  genoeg om een avond dronken te zijn maar een hoop werk allemaal. Op 100 liter dus 0,8 liter. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren