Basis distillaat van suiker en Turbogist

Geupdate op 12 oktober 2018 in Spirits
196 op 15 februari 2016

Turbogist is echt ideaal voor het maken van een schone alcohol, gewoon om goedkope wodka van te maken of om een goede basis voor een likeur te maken.

Heel simpel. Men neme een 25 liter vat en vul deze met 10 liter water, gewoon koud uit de kraan.
Vervolgens pak je een grote pan om 8 kilo suiker in 5 liter water op te lossen. Dit mag natuurlijk ook in 2 keer. Laat de suikerstroop een kwartiertje langzaam koken. De suiker veranderd dan in “invert suiker” dit is makkelijker te vergisten.

Gooi de suikerstroop in de grote emmer bij het koude water. Als het mengsel lauw is, maar niet boven de 30 graden celcius, dan gooi je de turbogist er bij. Heel goed roeren tot er geen klontjes meer zijn.

Doe een deksel los op de emmer, zodat het koolzuurgas dat gevormd gaat worden kan ontsnappen zonder dat het deksel van je emmer af klapt 😉

Het mengsel gaat nu bruisen en schuimen miljarden gistcelletjes zijn aan het werk om de 8 kilo suiker om te zetten in alcohol. Turbogist kan wel tot 23% alcohol behalen (onder de ideale omstandigheden) maar 18% is redelijk normaal.

Na ongveer een week is het mengsel uitgegist. Als je het direct wilt stoken hoef je het mengsel niet te klaren. Langzaam stoken voor een zo hoog mogelijk percentage schone alcohol. Distillaat verdunnen tot 40% en klaar is je basis voor likeur

 
 • Geliked door
 • 40procent
 • Stooknewbie
Antwoord
3 op 18 februari 2016

Als ik alles goed begrepen heb wat ik zo hier en daar heb gelezen wordt er met dit mengsel dus geen methanol gevormd en kan ik alles gebruiken wat ik hieruit stook?

Forum Lid
op 20 februari 2016

Ik zou me houden aan de voorloop, middenloop en naloop.
Vang alles maar eens op in kleine glaasjes en ga dan proeven.
Weet haast zeker dat je de voorloop niet wilt gebruiken.
zelf destilleer ik per 3 liter, noteer dit eenmalig en weet dan wat ik bij een volgende run moet houden. Hieronder een lijstje van mij.

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Deze grafiek klopt voor geen meter. Uit 3 liter stookwijn van 18% kun je nooit 1 liter alcohol halen. Kwestie van even wat wiskunde. Uit 3 liter 18% stookwijn kun je theoretisch 540ml alcohol halen. Meer zit er niet in. Daar gaat voorloop en naloop nog vanaf. Dus reken op een 400ml hooguit. Wat je moet doen is de brug op max 79 graden houden en deze een uur of 6 tot 8 uur laten druppelen. Dan heb je een mooie 87% 400ml. Het heeft ook geen zin om dan nog door te gaan of temperatuur te verhogen. Opbrengst is dan minimaal met veel mindere kwaliteit en kwantiteit. Dus mijn visie laat hem druppelen voor super kwaliteit!

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Met voorloop en naloop en doorstoken tot 16% zal de grafiek wel kloppen.

Voorloop en naloop weg is nog 680 ML van gemiddeld (gok) 60%.

Als je dus je 85% in ere houd kom je op ongeveer jou 400 ML.

Maar dan ben je niet met een alambiek aan het stoken, maar met een 

kolom.

Omdat hij dus zelf stookt met 3 liter is dit dus zeer waarschijnlijk geen kolomstook.

Hoewel ik gelezen heb dat Nimrax ook stookt tot 12-10%. 

Quote uit UPGRADE VAN SMARTSTILL
Nimrax  
Harry; Mijn advies: Start met 2 of 4 liter uit gegiste stookwijn (die ook iets zurig ruikt), stook het, gooi de voorloop weg,- half borrelglaasje is voldoende,
Stook nonstop door tot je op 12 – 10% zit en breek je stook af, gooi het residu na afkoelen weg. Nu heb je de eindloop ook weggelaten en heb je de neutraalste alcohol die mogelijk is met dit systeem. Je gemiddelde ABV% opbrengst van je distillaat zal tussen de 35 en 45% zijn.
Dus inderdaad, je start met een hoog ABV en naarmate de stook vordert, neemt het ABV af. Als het je lukt om ongeveer een druppel per seconde te distilleren zal dat ook de kwaliteit ten goede komen.
Nooit je stookwijn laten droogkoken, dan kan je je still weggooien, de verbrande aanslag in je koelbuis is niet meer te reinigen. Hoop dat je hiermee wat kunt. Succes man!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 februari 2016

Correct, zo krijg je een basis distillaat want te gebruiken is om bijvoorbeeld vruchten in te maken of likeur te maken van diverse natuurlijke ingredienten. Denk aan sinaasappel of citroenschilletjes, koffiebonen, vanille stokjes, kruidnagelen etc…. ik verwacht dat we binnenkort steeds meer lekkere recepten kunnen terugvinden op het forum.

Wil je het heel eenvoudig houden en toch van je zelfgemaakte borrel genieten dan kun je ook een essence kopen. Dan voeg je een smaakje uit een flesje toe. Niet heel ambachtelijk maar leuk om eens mee te expirimenteren.

Je vind de essences hier http://www.stookwinkel.nl/product-categorie/essences/
Er komen er binnenkort nog meer bij.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 februari 2016

Mooi overzichtje zeg, inderdaad goed om het zo bij te houden.

Wat betreft die voorloop bij een sugerwash met turbogist,  het is dus geen methanol als ik het goed begrepen heb, maar is het dan een smaakkwestie dat je dat niet wilt bewaren?

Forum Lid
op 20 februari 2016

Dat heb je wel goed, Voorloop lijkt te ruiken naar nagellak. Kan ook wel kloppen. Was eens bij een destilleerderij in Duitsland waar ze de voorloop verkopen aan die industrie. Naloop krijgt denk ik de wat nare smaak door de gist of dode gistcellen. Maar die is nog wel weer te gebruiken. Mooi is natuurlijk om je stookwijn zo helder mogelijk te hebben om bijsmaak te voorkomen. Heb je klarings middelen voor die goed werken. Gistcellen klonteren aan elkaar en zakken naar de bodem. Alles moet natuurlijk wel goed uitgegist zijn.

Forum Lid
op 27 maart 2017

 

 

Van John Smith

 

Naloop krijgt denk ik de wat nare smaak door de gist of dode gistcellen. Maar die is nog wel weer te gebruiken. Van Ludolph

 wij gebruiken deze op de rammen mee te lappen,goed spul daarvoor 😉

mvg gerdy

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 februari 2016

Erg makkelijk te  distilleren met een ketel van aliexpress 

Forum Lid
op 1 januari 2018

hallo

ik overweeg dit ook aan te schaffen omdat ik bang ben met T500 ik teveel alcogol ga hebben .

Nu is mijn vraag

de meeste sets of liever het maken van een mash spreekt men al gauw over 25liter

nu zo’n smartstill is maar 4 liter inhoud en daarmee 25liter stoken zal wel lang duren

er is een vat bij van 10 liter

wat is de verhouding voor het maken van een mach van 10 liter of hoe doe je het

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 februari 2016

Ketel 🙂 Dat is eigenlijk een smartstill toch? Bedoeld voor water maar je kunt er idd ook alcohol mee distilleren.

Wat kost dat?

Forum Lid
op 22 februari 2016

Ik heb er 85 euro voor betaald via aliexpress inclusief de verzendkosten 
Maar in Nederland vragen ze voor het zelfde aparaat 230

Mvg

Forum Lid
op 4 januari 2017

geen regelbare tem aan he ,ik heb hem langs brouwmarkt gekocht ,ja wel duurder

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 juni 2016

ik zie dat hier turbo gist word gebruikt hoeveel bakkersgist zou hier in moeten om een mooi alcohol percentage te krijgen?

Forum Lid
op 13 juni 2016

Dag Stijnar,

Bakkersgist is opzich niets mis mee, het genereert wel heel veel koolzuur. Bij het broodmaken is dat nodig om het brood luchtig te krijgen. Bij het vergisten van suiker om alcohol te maken is het overbodig.

Het gist gaat dood boven de 13% ongeveer. Sommige zeggen dat het de 10% alcohol niet eens haalt, maar ik heb er opzich goede resultaten mee behaald.

De hoeveelheid gist die je nodig hebt is niet eens zo belangrijk. Met een mespuntje zou je in theorie een heel zwembad met suikerwater kunnen laten gisten 🙂 Gist vermenigvuldigt zich namelijk heel snel.

Houd er wel rekening mee dat turbogist in staat is om puur suikerwater te vergisten. Bakkersgist kan dat niet. je zal dan extra’s moeten toevoegen. Een paar geprakte bananen, een pak vruchtensap uit de supermarkt of een paar oude sneetjes brood bijvoorbeeld Het bakkersgist gaat anders niet voor je aan het werk.

In een zak turbogist dat alcoholpercentages tot boven de 20% aan kan zit alles al in en is dus geen andere voeding nodig. Dan kun je echt puur suikerwater vergisten.

Ik hoop dat je wat aan deze info hebt!

Ben

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 juni 2016

Dit helpt me zeker bedankt voor de verduidelijking

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juni 2016

Ik heb nu mijn eerste liters suikerwater met gist staan en het begint volgens mij al leuk te borrelen. Nu vroeg ik mij af of ik bij bakkersgist ook ongeveer een week aan moest houden of dat dit anders is. alvast bedankt voor de reactie

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juni 2016

Je merkt snel genoeg wanneer het waterslot niet meer bubbelt. Ik denk dat het na een week al wel wat rustiger is en niet meer keihard staat te bubbelen maar ik vermoed dat het na 1 weekje nog niet helemaal klaar is…

Heb je behalve suiker nog iets toegevoegd zoals ik zei? Wat sap, een banaan of wat brood of iets dergelijks?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juni 2016

zeker een paar boterhammen en een sinaasappel. Ik hoopte dat deze een klein beetje smaak zou los laten :D. Verder heb ik de verhoudingen aangepast op drie kg suiker. Ik wilde eerst uitproberen wat voor resultaten ik zou behalen en daarna ga ik verder op iets grotere schaal.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juni 2016

Goedzo, het is trouwens ook zo dat als er te veel suiker in je mengsel zit de vergisting ook niet goed op gang komt. Turbogist is vrij sterk en kan hier goed mee omgaan. Met bakkersgist moet je iets voorzichtiger zijn.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juni 2016

goed om te weten voor de volgende ronde daar zal ik op letten. ik zal de resultaten online zetten

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 13 september 2016

Ik,heb een hele kleine destileer zet waar ik wietolie in maak en de alcohol weer uit terug win. De fles kan 800ml bevatten. Nu wil ik met suiker, water en turbogist mijn eigen alcohol maken om de kosten te drukken. Vraagjes;
– als ik de volledige 8kg suiker met gist laat fermenteren, hoe lang kan ik de mash gebruiken ? Ik zou nml 30x moeten stoken voor het op is…
– hoe weinig mash zou ik kunnen maken ? Bv 6 liter waar ik dan 5 a 6 dagen van zou moeten stoken …
( het is een tijdelijke oplossing tot ik een alambiek hier kan kopen …)

Forum Lid
op 13 september 2016

Ik zou zeggen ga naar de supermarkt, haal bakkersgist. Vul wat 1.5 liter flessen met suikerwater (1/5) en laat je gist op gang komen in een glas met water van 40 graden met een klein beetje suiker, goed door roeren en 15 min laten staan, als het goed is zit er dan een goede schuimlaag op. En gooi dit vervolgens bij je suikermengsel waarvan het suiker helemaal opgelost moet zijn. Laat dit 2 weekjes staan. Destilleren en je haalt hier ongeveer 60% uit.

Forum Lid
op 13 september 2016

Bedankt voor het antwoord DSBJulien, maar ik ga graag even uit van het onderstaande en zou daar graag een antwoord op hebben 🙂
ik heb het fermentatie vat hier besteld ( met waterslot ) en de turbogist.
Hoe lang kan je een uitgefermenteerde wash in het vat laten voor hij slecht word ?
En is het simpel om de verhouding suiker/water gist door 5 te delen voor 5 liter wash ?

Forum Lid
op 13 september 2016

Hoi Boomer,

Welkom hier!

1 zakje turbogist is bedoeld voor 25 liter mash en in principe bedoeld om in 1 keer te gebruiken. Een zakje bevat namelijk niet alleen maar gist. Het is een uitgekiend mengsel van Gist, gistvoeding, vitaminen en mineralen. Als je een deel zou gebruiken dan zou het kunnen dat in dat deel te weinig gistcellen aanwezig zijn.

Gebruik alles in 1 keer. Als de emmer is uitgegist hevel je het over in schone flessen zodat alle rommel die op de bodem van de gistemmer ligt achterblijft. Dat zijn voornamelijk dode gistcellen en die kunnen een bijsmaak afgeven (voor jouw einddoel is dat trouwens niet heel erg)

Nu heb je dus een aantal flessen smaakloze wijn van boven de 20%. Dit bederft niet. Dit kun je dus stoken wanneer je wilt! Bewaar het goed afgesloten in glazen flessen of in food grade kunststof (de 1,5 liter cola petfles bijvoorbeeld)

Succes!

Forum Lid
op 13 september 2016

Dit is mijn wietolie setup en de condensor heb ik er aan gemaakt om het veilig en goedkoper te doen. ik gebruik 97% drinkbare alcohol. aangezien die 33,- per liter kost wil ik eerst eens experimenteren met deze setup. Het lijkt me trouwens ook een goed idee om een alambiek te kopen met een grote boven opening in de stookketel om de olie er uit te kunnen halen en zo ook een setup te hebben om zo zuiver mogelijke alcohol zelf te maken…

Forum Lid
op 13 september 2016

Zeker met de huidige temperatuur is je suikerwash beperkt houdbaar en zal gaan stinken.
In de lucht zitten allerlei bacterien dat zelfs als je er geen gist bij zou doen je na enige tijd een wilde vergisting zal krijgen.
Dat waterslot zit er niet voor niets op.
Ik zou een klein emmertje kopen om te vergisten en dan het water, de suiker en de gist in 5 delen en dan iedere keer 5 liter stookwijn aanmaken om te vergisten.
Het waterslot met rubbertje kun je zo overzetten.

Forum Lid
op 13 september 2016

Je kunt bij een patatzaak lege emmertjes vragen, waar mayonaise of mosterd in heeft gezeten. Volgens mij zijn deze 5 ltr.

Forum Lid
op 13 september 2016

Bedankt betweter voor deze goede en nuttige informatie – too !

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 13 september 2016

Ik heb hier colaflessen met stookwijn liggen van 22%. Liggen er al maanden en is niks mis mee. Het is geklaard, dus er zweven geen deeltjes meer in. Verder is het gewoon prima bruikbaar. Ik kan er zelfs een scheut van door de Jus d’orange gooien, heerlijk met dit warme weer. Maar de smaak is niet belangrijk voor Boomer, hij heeft het nodig om wietolie te maken. Dus om de THC houdende olie op te lossen. Daarna moet hij de alcohol verdampen om de olie over te houden, en dat is een dure grap. Daarom wil hij de alcohol zelf maken, de smaak van de alcohol is dus van geen belang, die verdampt toch.

Forum Lid
op 13 september 2016

Jij begrijpt het ook Ben ! Bedankt voor de goeie info!

Forum Lid
op 13 september 2016

Betweter en Ben , zou ik de olie in een alarmbel kunnen maken zonder dat dat smaak invloed heeft op alcohol die ik daarna zou willen maken om wel te drinken ?

Admin
op 13 september 2016

Alarmbel zal wel alambiek moeten zijn, leuk die autocorrectie 🙂 ik weet eerlijk gezegd niet hoe wietolie smaakt en of het blijvende smaak afgeeft aan de alcohol. Dat kan ik dus niet zeggen helaas.

Boomer, jij hebt al wat ervaring begrijp ik. Als je de wiet mengt met de alcohol, en de olie komt vrij, blijft deze dan net als olie op water drijven? Anders zou je een olie separatietrechter kunnen gebruiken zoals deze 

Admin
op 13 september 2016

Over een week of 2 krijgen wij daar kleinere en goedkopere versies van binnen

Forum Lid
op 14 september 2016

Stookforum : 

de olie blijft op de bodem van de fles die ik nu gebruik liggen. die haal ik eruit met een injectiespuit of verdun ik met olijf olie en giet het er uit. Het idee om de olie in een alambiek te maken lijkt me het mooist. Een gabber van me vroeg of ik niet een grote pot met de alcohol/wietolie oplossing IN de alambiek zou kunnen plaatsen in een badje van water en zodoende de alcohol kan verdampen en als de temperatuur boven de 80 graden komt het potje met de olie uit de alambiek kan tillen … Geen idee of dat kan maar het zou me schoonmaken schelen van de stookketel van de alambiek. Zou op zich een top methode zijn. graag jullie mening 

Forum Lid
op 14 september 2016

trouwens kreeg vandaag mijn alcohol meter , thermometer, mashvat met waterslot en de gist binnen – top ik kan zo mash maken ! en mijn teruggewonnen alcohol van mijn wietolie run van gisteren heeft nog 93% alcohol en smaakt hetzelfde als uit de fles van 97% ! gaat goed – nu eigen alcohol maken met veel meer vertrouwen door jullie goeie tips van o.a. de petflessen etc !!!! thnx all!

Forum Lid
op 16 september 2016

Slecht nieuws …. Ik was helemaal voor de uitleg die hier als eerste was gegeven gegaan met het suiker/water mengsel – de verhoudingen en temperatuur van max 30 graden… Het was gisteren natuurlijk redelijk warm en ik heb de gist erbij gedaan toen het mengsel 27 a 28 graden was…. maar er is totaal geen gisting te merken na 12 uur laten staan. Ik keek nog een keer, met leesbril …, op de verpakking en daar staat max 27 graden … 
Wat kan ik nog met de niet gistende mash… bakkersgist van de supermarkt erbij ? gaat niet om de smaak maar om het alcohol percentage natuurlijk bij mij … ?????

Admin
op 16 september 2016

Hoi Boomer, gooi er eens een pak appelsap uit de supermarkt bij, vaak helpt dat enorm! Het is net dat extra beetje voeding naast de suiker dat het eerste zetje kan geven. Niet weggooien hoor! Alle suikers zijn nog goed bruikbaar!

Forum Lid
op 16 september 2016

ga het straks proberen Stookforum ! ( als de gist niet dood is gegaan ….)

Forum Lid
op 16 september 2016

Ik denk inderdaad dat dat nog wel goed gaat komen, heb ik ook een keer gehad en heb toen een geprakte banaan toegevoegd, toen kwam het langzaam op gang en de volgende dag ging het tekeer als een beest! je schijnt ook een snee brood er bij te kunnen gooien om het opniew opgang te brengen, maar met de banaan ging het in ieder geval erg goed. Pak sap lijkt mij helemaal goed gaan omdat dat meteen goed mengt. Laat even weten of het gelukt is!

Forum Lid
op 16 september 2016

Weet je wat vaak de fout is die mensen maken met turbogist? Dat ze direct alles doorroeren. Turbogist strooi je bovenop je suikerwater en laat je een kwartier tot een half uur hydrateren. Daarna roer je het zachtjes door. Je zal zien dat het dan beter gaat.

Wat ook altijd aan te raden is, start met 5 of 6 kg suiker, voeg de rest toe als het gisten eenmaal op gang is. Een te sterk suikergehalte is zelfs voor turbogist moeilijk te starten

Mocht het niet lukken, dan is een pak sap inderdaad een heel goed redmiddel.

Forum Lid
op 24 september 2016

Beste vrinden 🙂

Ik heb gister mijn suiker/water/turbogist mengsel getest op alcohol en mijn meter geeft 0 procent aan … is mijn mengsel waar 1 liter flevosap bij is gegaan, wel licht bubbelt , maar nu nog geen alcohol in zit waardeloos? wellicht weer opnieuw beginnen  ?
Of kan ik bijvoorbeeld nog een bepaalde hoeveelheid gist uit de supermarkt erbij gooien om het opnieuw te starten ? Het is erg vervelend dat ik nog geen alcohol kan maken om mijn wiet olie van te maken …

Crew member
op 24 september 2016

Waar test je mee?
Een alcoholmeter, een vinometer of een refractometer?

Forum Lid
op 24 september 2016

Je kunt alleen testen met een vinometer, een refractometer en een alcoholdobber heb  je in jouw geval niets aan. Er zit zeker weten alcohol in je mengsel!

Forum Lid
op 24 september 2016

ik heb de alcohol meter hier op de site gekocht. mijn teruggewonnen alcohol heeft 94 procent en de originele 97 procent dat meet hij wel … beter wil ik meer zien hahahaha

Crew member
op 24 september 2016

Met de juiste refractometer is het zeker wel te meten.

Admin
op 24 september 2016

Goedenavond Boomer, met de alcoholdobber kun je wel je distillaat meten maar niet je stookwijn. De stookwijn kun je alleen meten met de vinometer. Omdat er in je stookwijn altijd restsuikers zullen zitten blijft de dobber te hoog drijven omdat de wijn een te hoge dichtheid heeft. Als je stookwijn met de turbogist is uitgegist moet je zeker tussen de 18 en de 23% alcohol zitten

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 september 2016

Het is rustig op het forum, zal wel door de warmte komen….wie gaat er dan ook met die hitte achter de computer zitten…ik dus haha

Ik heb geen verstand van wietolie dus ik kan je niet echt aan informatie helpen. Wel ken ik iemand die het hard nodig heeft in combinatie met een chemokuur, kun je het ook ergens zo bestellen?

Forum Lid
op 16 september 2016

Hallo Ben,
De best werkende wietolie is THC olie – deze kan je bijna alleen bij thuiskwekers krijgen en natuurlijk zelf maken. Er is een goed initiatief via socialclub.fr waar je je kan inschrijven en de olie kan bestellen. zij zijn pionier en lokken wellicht een proefproces uit aangezien THC olie , heel belachelijk, onder de harddrugs wet valt… Er is in Haarlem een natuurgeneeskundige reguliere arts die wietolie kan voorschrijven en verstrekken. Het is nog een duister gebied helaas door die wettelijke beperking… Vandaar dat ik het zelf maak voor mezelf, mijn familie en wat vrienden. je mag me verdere info vragen via [email protected]

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 september 2016

Hey Boomer, is je vergisting nog op gang gekomen na de tips die je kreeg? Ik ben heel benieuwd!

Forum Lid
op 20 september 2016

Hallo allemaal, zo’n twaalf uur nadat ik er Flevo-Appelsap aan toegevoegd heb is de gisting begonnen en dat pruttelt nu constant ! ?

Ik heb ook een fles met suikeroplossing en bakkersgist staan. Die is na 24 uur opgehouden met pruttelen , raar ? Daar heb ik pas na 1 dag een waterslot op gezet… Eis dat het probleem ?

Forum Lid
op 20 september 2016

Brood erbij en meteen bubbels 🙂

Forum Lid
op 20 september 2016

Dus bakkersgist houd van brood 🙂

Forum Lid
op 28 september 2016

vandaag nieuw turbogist binnen gekregen , dus we wachten f op morgen en erna 🙂 thnx stookwinkel !!!!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 oktober 2016

ik heb gehoord dat je er ook een scheut melk bij kan doen(icm)de bakkergist variant

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 oktober 2016

Dit is dus een mix van 15 liter ??? Zoals iknhet nu lees ???

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 oktober 2016

Hoi Kapisjon, 25 liter, waarvan 8 kilo suiker en de rest water.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 oktober 2016

Kortom 25 liter vat

10 liter water uit de kraan
En 15 liter suikerwater met 8 kg suiker ??
En n zakje turbo gist ?

Groetjes !!!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 29 oktober 2016

ik heb een vraagje bij hoeveel graden(constant) doet de gist het beste zijn werking?

Forum Lid
op 29 oktober 2016

Bij 25 graden, 10 dagen lang.
In ieder geval totdat de stookwijn volledig is uitgegist en geen bubbels meer geeft.
Bij het “VOORZICHTIG” afhevelen (met een speciale hevel die de gist op de bodem onberoerd laat) de stookwijn overhevelen.

Forum Lid
op 29 oktober 2016

top! en je kon het ook klaren las ik??? met een goedje??

Forum Lid
op 29 oktober 2016

Klaren hoeft niet (met Turbo Klar) als je het goed laat uitgisten en je stookwijn helemaal helder is.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 november 2016

nu ben ik sinds gisteren ( 20:00 uur) met dit recept aan de gang gegaan (10 liter koud water in het vat) 8 kilo suiker icm met 5 liter water 15 minuten laten koken en bij 32 graden heb ik de gist erbij gedaan net zolang geroerd tot dat de klontjes van de gist weg waren nu staat het 24 uur maar heb niet echt het gevoel of het aan het gisten is iemand een idee hoe dit kan? en wat ik verkeerd heb gedaan??

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 november 2016

Je hebt niet iets verkeerd gedaan hoor, is het totaal uitgekomen op 25 liter? welke gist heb je gebruikt? 8 kg suiker op deze hoeveelheid is heftig en de turbogist kan het aan. maar soms is even een extra eerste zetje nodig. gooi maar eens een snee brood in je mengsel erbij en voor je het weet gaat het als een dolle tekeer. een pak appelsap erbij heeft het zelfde effect.

Succes!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 november 2016

Het is nu aan het gisten en ik denk dat ik dr alcohol al aardig ruik is het nu afwachten tot de mash niet meer borrelt??

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 19 november 2016

Nu dik 3 dagen verder een zure mash ruikend naar wijn even de alcohol dobber erin gedaan en hij staat nog op 0% is dit normaal??

Admin
op 19 november 2016

Dobber heb je niets aan, is alleen voor distilaat. Je kunt nu alleen meten met een vinometer. Zodra er ook maar een klein beetje suiker in zit zal de dobber blijven drijven en 0% aangeven. Zelf in droge witte wijn kun je niets met een dobber. Werkt echt alleen in distillaat.

De Vinometer kun je hier vinden: http://www.stookwinkel.nl/product/vinometer-tot-25/

Wat betreft de geur, dat klinkt helemaal goed 🙂

Forum Lid
op 23 november 2016

awh jammer nadat het een week heeft gestaan en ik geen response kreeg van iemand van het forum heb ik het door de wc gespoeld en is er nog steeds geen eerste stook gedaan:( heb gisteren (22-11-2016) een nieuw basis distilaat gemaakt ( 8kg suiker met 5 liter water ongeveer een kwatiertje gekookt 10 liter water in mijn 25 liter emmer dat samen gevoegd (goed roeren) daarna nog 10 liter water  bij gevoegd zoals op het zakje van de turbo gist stond ik dacht mischien dat er bij mijn vorige mix te weinig water in zat zodat er te veel suiker voor te weinig gist was?

Admin
op 23 november 2016

Heel zonde, want het rook naar wijn, dus was er gisting en dus alcohol. ik had overigens direct geantwoord in dit topic.

Forum Lid
op 23 november 2016

wodkaivan,
Als je ons te weinig informatie geeft, kunnen we je ook niet helpen en is het mislukken je eigen schuld!
Hoeveel liter in totaal was je stookwijn?
Stond de stookwijn continue in een verwarmde kamer of klimaatkast tussen de 22 – 24 graden?
Waarom heb je de stookwijn niet de tijd gegeven om uit te gisten, deze moet minstens 7 tot 10 dagen gisten i.p.v. weg te gooien?
Welk soort gist heb je gebruikt?
Hoe groot is je gistvat en is deze goed afsluitbaar?

Forum Lid
op 30 november 2016

betweter ik vind het jammer dat je je meteen zo aangevallen voelt het proces leren is vallen en opstaan ik neem mijn verlies en verwijd niemand even uit huilen en opnieuw beginnen alleen in het recept wat ik van deze site af hebt stond niet dat ik hem moest vullen tot 25 liter (naar mijn bescheten mening) maar goed wat verwacht je van een onervaren iemand? die het ambacht (stoken) wil leren

Forum Lid
op 30 november 2016

maar om een lang verhaal kort te maken heb ik dit exact uitgevoerd met turbo 8KG turbo alcohol yeast

Turbogist is echt ideaal voor het maken van een schone alcohol, gewoon om goedkope wodka van te maken of om een goede basis voor een likeur te maken.

Heel simpel. Men neme een 25 liter vat en vul deze met 10 liter water, gewoon koud uit de kraan.
Vervolgens pak je een grote pan om 8 kilo suiker in 5 liter water op te lossen. Dit mag natuurlijk ook in 2 keer. Laat de suikerstroop een kwartiertje langzaam koken. De suiker veranderd dan in “invert suiker” dit is makkelijker te vergisten.

Gooi de suikerstroop in de grote emmer bij het koude water. Als het mengsel lauw is, maar niet boven de 30 graden celcius, dan gooi je de turbogist er bij. Heel goed roeren tot er geen klontjes meer zijn.

Doe een deksel los op de emmer, zodat het koolzuurgas dat gevormd gaat worden kan ontsnappen zonder dat het deksel van je emmer af klapt 

Het mengsel gaat nu bruisen en schuimen miljarden gistcelletjes zijn aan het werk om de 8 kilo suiker om te zetten in alcohol. Turbogist kan wel tot 23% alcohol behalen (onder de ideale omstandigheden) maar 18% is redelijk normaal.

Na ongveer een week is het mengsel uitgegist.

ik heb diverse 25 liter emmers waarvan ik er op moment nog maar 1 van gebruik,met een band eromheen om hem op een constante temperatuur van +- 25 graden Celsius 

misschien iets duidelijker zo ???

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 23 november 2016

Alcohol dobber werkt daar niet bij zover ik begreep er zijn wel andere meters voor te krijgen

Ik zou lekker door laten bubbelen tot het is uit gebubbeld en er dan mee aan de gang gaan ?

Forum Lid
op 23 november 2016

Kapisjon,
Alcohol meten tijdens de vergisting is zéér ongebruikelijk.
Als de gist is uitgewerkt, zakt ze naar de bodem en wordt de stookwijn helder (zacht geel van kleur)
Als je je aan het recept houdt, met AlcotecTurbogist 48, kan het gewoon niet misgaan en mag je er van uitgaan dat je stookwijn 20 % alcohol bevat

Forum Lid
op 23 november 2016

Let wel op de houdbaarheidsdatum van de gist!

Admin
op 23 november 2016

Of je meet gewoon niet en gaat gewoon stoken 🙂 je kunt het resultaat van de meting enkel ter kennisgeving aannemen, of je nu blij bent met het resultaat of niet, je doet er niets aan. na het stoken kun je wel weer je dobber gebruiken 🙂

P.s. de houdbaarheidsdatum slaat ook nergens op. gist kan mits in gesloten verpakking rustig een paar jaar over tijd zijn. net als de houdbaarheidsdatum op rijst, pure onzin.

Forum Lid
op 24 november 2016

Even wat kennis over het bewaren van gist:
Twee effecten van de bewaring van korrelgist op kamertemperatuur zijn deactivering en wijziging van de biologische structuur van de gist. Deze heb je bij bewaring op lagere temperaturen ook, echter dan zijn de beide processen langzamer dan bij kamertemperatuur. Deactivering komt erop neer dat de gist zijn activiteit verliest. De gevolgen van een wijziging van de biologische structuur komen globaal neer op wijzigingen in de stofwisselingsprocessen in de gist. Dit uit zich onder meer in de productie van andere stofwisselingsproducten dan de gebruikelijke. Bewaren bij 20 ÂșC leidt tot versnelling van de degeneratieprocessen met (globaal) een factor 8; een houdbaarheid van 2 jaar bij -10 ÂșC leidt tot een houdbaarheid van 3 maanden bij kamertemperatuur. Dus: weggooien die oude gist. (of proefjes doen om mogelijke effecten vast te stellen)
P.S. Gist is een levend organisme en heeft dus niets met een pak rijst te maken

Forum Lid
op 24 november 2016

Op een goud gekleurd pak Alcotec Turbo Super Yeast 48 staat onderaan vermeld:

14% in 48 hours of 20% in 5 days (ikzelf laat het volledig uitgisten)

135 g. Net –  Best before ………..2016 (datum) + een nummer, b.v. 420301

Admin
op 24 november 2016

Ja, dat best before is een verplicht iets… Er staat niet dat het niet meer bruikbaar is na die tijd toch. Mijn vader heeft korrelgist van brouwmarkt al jaren in de koelkast staan en een mespuntje is voldoende om diverse fruitwijnen te laten gisten zonder ook maar een giststarter te hoeven maken. Korrelgist is natuurlijk niet te vergelijken met Turbogist dat een mengsel is en waarvan je altijd ineens de hele verpakking gebruikt.

Turbogist zit in aluminium verpakkingen waar geen zuurstof of licht doorkan. Ik neem de houdbaarheidsdatum dan ook met een flinke korrel zout (gist;) )  De zakjes van Prestige zijn overigens 2 jaar houdbaar volgens het pakje. Je maakt mij niet wijs dat die gist het dan na 2,5 jaar ineens niet meer doet.

Forum Lid
op 24 november 2016

Het over de houdbaarheidsdatum gebruiken van de gist leidt tot een lager alcoholpercentage van de stookwijn, naar gelang het aantal maanden na deze datum.
Bij het stoken zal dus je opbrengst minder zijn
Veel mensen leggen meestal daar de link niet en denken vaak aan andere faktoren

Admin
op 24 november 2016

Natuurlijk is verse gist altijd het beste. Maar als je uitgaat van het principe hoe gist werkt maakt het niet veel uit. Stel:  Je hebt een klein beetje veel te oude gist die nog net met veel moeite wil opstarten omdat het echt heel erg lang over datum is en buiten de koelkast bewaard is, dan ben je er al. De gist gaat zichzelf delen en alle nieuwe gistcelletjes zijn per definitie vers. Die delen zich weer verder etc etc…. Want met 1 mespuntje korrelgist krijg je ook een 4 cm dikke laag gistcellen op de bodem van je emmer hoor.

Natuurlijk als je kijkt op wiki pagina’s vind je hoe het volgens het boekje zou moeten gaan. Maar op wikipedia staat wel meer dat niet klopt. Eigen ervaring is uiteindelijk meer waard.

Forum Lid
op 24 november 2016

Ten eerste vermeerderen de goede gistcellen zich door de aanwezigheid van zuurstof die bovenin het gistvat aanwezig is en zullen pas daarna de suikers in alcohol gaan omzetten.

Voor een goed verlopend gistingsproces zijn onder andere een juiste temperatuur en een juiste pH nodig. Verder moet voorkomen worden dat nieuwe zuurstof toetreedt, omdat gist dan geen alcohol meer zal produceren maar aeroob gaat dissimileren, hierbij ontstaan andere producten zoals azijnzuur, melkzuur of methanol.
Waarschijnlijk was dat ook de rede dat de stookwijn zuur stonk.

Forum Lid
op 24 november 2016

P.s.  Om de juiste temperatuur, zonder schommelingen te behouden, gebruik ik een klimaatkast (omgebouwde koelkast) die ik dan op 24 graden zet.
De schommelingen die ik dan zelf instel op de STC-1000 zijn van +0,5 tot -0,5.
Daardoor behaal ik het beste resultaat van bijna 5 liter alcohol van 94%.
De pH-waarde van het drinkwater kan men opvragen bij het waterleidingbedrijf.
Deze voldoet in de meeste gevallen op een paar uitzonderingen na.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 november 2016

wodkavian ,
wat jammer dat je het hebt weggegooid!
ik heb de eerste keer ook problemen gehad , maar toen was het warmer dan 30 graden buiten…
je gisting proces kan de temperatuur ±6/8 graden verhogen en gist gaat boven de 30 graden ( eventueel ) dood … Momenteel heb ik ook een wash met turbogist staan – kamer continue boven de 20 graden houden om het proces aan de gang te houden. nu moet ik zeggen dat ik uit veiligheid 7 kilo suiker gebruik, want de 2 keer hier voor heb ik last gehad met temp en elke keer 8 kilo suiker … mijn wash bubbeld nog om de 20 seconden en staat nu 12 dagen …
meten van de wash doe ik niet meer maar de laatste wash had dik meer dan 20% alcohol. 20% van 25 liter moet meer dan 5 liter gedistilleerd ( natte vinger werk , want je verliest wel wat .. ) opleveren en dat doet het ook. ik hoop dat je blijft posten en ik op tijd antwoord 🙂 stookforum is er meestal als de kippen bij met het beste advies trouwens ….

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 november 2016

hallo mede stokers!

mijn wash van turbogist 8K met 7 kilo suiker staat nu 13,5 dag in een kamer van 21 graden.

nu heb ik een vraag aan de kenners hier …

ik heb net de interval tussen het bubbelen gemeten en de ene keer is 50 seconden voor een bubbeltje en dan weer 30 seconden en soms dik over de minuut …

moet ik hem dan nog steeds laten staan of is het dusdanig rustig dat ik het kan gaan overhevelen naar mijn pet-flessen ? 

het lijkt me dat er nu geen procenten alcohol meer bij komen ..
( en ik heb wel zin in een borrel dit weekend bij de formule-1 🙂

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 25 november 2016

Heb je een SG meting gedaan?

Forum Lid
op 25 november 2016

nee mijn metertje zat na de eerste keer hartstikke verstopt en niet meer werkend te krijgen …

Forum Lid
op 25 november 2016

uhhh correctie ik heb geen SG meter …

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 november 2016

Vandaag mijn allereerste destillatie met T500. Dinsdag beslag gemaakt met Still Spirits Fast Turbogist, 6 kg suiker en 21 liter water. Begon dinsdag al vrij snel te pruttelen. Donderdagavond klaringsmiddel erbij gegooid. Vanmorgen in de T500 gegooid. Eindresultaat 3,1 liter alcohol van bijna 92%. Er voorzichtig geweest dus misschien had er nog iets meer in kunnen zitten dan 3,1 liter. Erg tevreden over het resultaat. Neutrale alcohol met licht zoete smaak.

Admin
op 25 november 2016

Hoi Diogenes, Klinkt goed! Zeker voor de 1e keer een prima opbrengst!

Mooie hoeveelheid om al lekker met likeurmaken te kunnen starten! Met de kerstdagen heb jij wat lekkers in huis 🙂 🙂 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren