Beginnersvragen

Geupdate op 15 april 2018 in Stookforum
7 op 31 maart 2018

Na een paar jaar weer begonnen met een SmartStill. Altijd redelijk resultaat geboekt, maar nu wil ik het serieus aanpakken. Dus als eerste de Beginnersgids gelezen. Tja, en dan komen de vragen…

Ook ik geloof(de) de Magical Boiling Myth en hield de ketel zo goed mogelijk op de juiste temperatuur om de alcohol te kunnen “vangen”. In de beginnersgids staat een grafiek met betrekking tot het stoken van de stookwijn. En inderdaad, ik haalde uit mijn ongemeten stookwijn een alcohol met rond 52%. Maar als de informatie daarin juist is, hoe kan dan naarmate de tijd van de stookbeurt verstrijkt het alcoholpercentage afnemen ? Dan zou dat toch constant moeten blijven?

Tweede vraagje: Ik lees van verschillende mensen dat ze doorgaan met stoken tot het alcoholpercentage wat er uitkomt nog maar 10% is. Mij is verteld dat onder de 30% veel meer “troep” meekomt en dat je dan beter kan stoppen. Wat is waar ?

Derde vraagje Bij een tweede stook is mij verteld dat de vulling nooit meer dan 30% mag bedrag i.v.m. de veiligheid. In de beginnersgids wordt als voorbeeld 40% genomen. Als ik de grafiek volg, is het bij 30% ook nooit mogelijk om hoger dan zo’n 73% te komen, terwijl als ik de eerste stook van 52% er weer in giet, 80% haalbaar zou moeten zijn.

Wie kan mij op weg helpen zodat ik een beter product (en wellicht meer opbrengst) kan realiseren?

Groet, Rob

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 1 april 2018

Hallo Rob, allereerst welkom op het forum. Het doet me een plezier dat je de moeite hebt genomen om de beginnersgids door te nemen. Dat er hierbij nog vragen rijzen is niet meer dan normaal. Sta me toe om een poging te doen om op je vragen te antwoorden.

Vraag 1:

Laten we uitgaan van jou voorbeeld dat je met je airstill een alcoholconcentratie van rond de 52 % ABV haalde. Indien we in de grafiek bij 52 % ABV een verticale lijn tekenen tot dat deze de rode lijn kruist en vandaar een horizontale lijn tekenen totdat deze de blauwe lijn kruist en op dat punt terug een verticale lijn tot dat deze de horizontale as kruist, dan zien we dat jou beginoplossing een concentratie had van ongeveer 9 % ABV.

Omdat de dampen die tijdens het koken de oplossing verlaten altijd rijker zijn aan de component met het laagste kookpunt (in dit geval dus ethanol), wil dit zeggen dat vanaf er één druppel uit je kookpot verdwijnt, de concentratie van de ethanol in je kookpot daalt.

Tekenen we op dezelfde curve bij bijvoorbeeld een alcoholconcentratie van 5 % ABV een verticale lijn tot aan de blauwe curve en van daaruit een horizontale lijn tot aan de rode curve en van uit dat punt een verticale lijn totdat deze de horizontale as kruist, dan zien we dat de dampen en bijgevolg het destillaat op dat moment een concentratie hebben van ongeveer 37 % ABV.

Tijdens een destillatie in een potstill (of gelijkaardig) zal je dus nooit een constante alcoholconcentratie verkrijgen en zal de alcoholconcentratie van de druppel altijd lager dan die in de druppel daarvoor.

Wanneer je tijdens een fijnstook heel traag destilleert lijkt het ogenschijnlijk wel zo dat de alcoholconcentratie in het destillaat constant blijft. Alleen zal in dit geval het concentratieverschil (bijna) niet waarneembaar zijn door de onnauwkeurigheid van het gebruikte meettoestel (meestal een hydrometer).

Vraag 2:

Het voorbeeld dat je hier aanhaalt betreft hoogstwaarschijnlijk een ruwstook. Ik stop zelfs vroeger, bij een alcoholconcentratie van rond de 40 % ABV in mijn destillaat. Er zullen wel mensen zijn die verder destilleren, tot zelfs wanneer de alcoholconcentratie in het destillaat lager is dan 10 % ABV. Hier is iedereen vrij in. Hoe later je stopt hoe meer ‘troep’ er mee komt.

In de praktijk maakt het niet echt een groot verschil uit. De ‘troep’ haal je er toch uit tijdens de fijnstook. Op het einde van een destillatie zakt de concentratie van de alcohol in het destillaat exponentieel. Tussen het punt dat deze 40 % ABV is en deze 10 % ABV wordt zit hooguit 30 minuten.

Vraag 3:

De reden waarom bij een fijnstook altijd wordt verdund tot 40 % ABV is (brand)veiligheid. Mochten er lekkages optreden wanneer je een oplossing destilleert met hogere alcoholconcentraties dan bestaat het gevaar dat deze (zelf)ontbranden.

Er zijn mensen die hun alcohol verdunnen tot rond de 30 % ABV (zelfs iets lager). In theorie is de concentratie waterstofbruggen tussen de ethanol en water het laagst bij een alcoholconcentratie van 28 % ABV. Omdat het toch een bepaalde hoeveelheid energie vraagt om deze waterstofbruggen te verbreken, wordt er vanuit gegaan dat je minder warmte zal nodig hebben voor een destillatie van een 30 % oplossing dan voor een destillatie van een 40 % oplossing. Hier wordt dan wel niet bij verteld dat je dan wel 10 % extra water aan de kook zal moeten houden, wat ook extra energie kost.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 april 2018

Dank voor je reactie, ik ben weer een stuk wijzer. En het antwoord op vraag 1 is best een “oh ja, natuurlijk”, ik had iets verder moeten denken.

En mijn keteltje staat weer te prutten………

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 15 april 2018

Om er weer in te komen eerst gewoon met vodka star van Alcotec begonnen. Nu een stookwijn gemaakt voor rum met de turbogist voor rum van Alcotec en melasse. In de smartstill en iedere keer de eerst 100 ml weggegooid, de rest opgevangen tot er nog 30% alcohol uitkwam. 

Is het aan te raden om met deze alcohol nog een 2e stook te doen (fijnstook) of verdwijnt dan (te)veel van de rumsmaak ?

Aangezien het toch gaat kriebelen om meer te stoken, overweeg ik de aanschaf van een T500, o.a. om sterkere neutrale alcohol te maken. Alleen als ik alles lees over de T500 krijg ik ook een beetje een Tellsell gevoel: te makkelijk en ideaal voorgesteld 

Hoe lang duurt het voor je stook met 25 liter stookwijn klaar is ?

En is inderdaad een 2e fijnstook niet nodig?

Maar is het ook mogelijk om (deze) rum te stoken met een T500 met kolom ?

Wie wil eens met mij van gedachten wisselen en mij bijpraten? Op het forum of via PB zodat ik het forum niet vervuil met allerlei onbenullige vragen.

Groet, Rob

 

Forum Lid
op 15 april 2018

Ik stook fruit en stook door tot 20% dan verdun ik hem tot 40% inderdaad om ongelukken te verkomen, en stook hem nog een keer,dat doe ik op advies van Lummel vroeger stookte ik maar een keer bij twee keer word de drank zachter.ik stook over 50 60 ltr op gas ongeveer 4 uur.dus 25 ltr zou 2-2.5 uur duren.gr.🎩Chris.V.

 

Forum Lid
op 15 april 2018

Dank voor je reactie Chris, een T500 is toch altijd elektrisch ? Of heb je een ander apparaat?

Met mijn smartstill (Ecostill) ben ik met 4 liter al 6 uur bezig………..

 

Forum Lid
op 15 april 2018

RobZ.ik stook heel primitief,ik gebruik alleen een ketel gasbrander en alc.meter,de ketel heb ik mee gebracht uit Roemenie,€125-brander €27.50 alc.meter €3-vaten flessen gasfles gratis,vroeger stookte ik ook nog op hout,dat doe ik nu alleen als ik op vac.ben in Roemenie.ik gebruuk geen watersloten meters of klaringsmid.of wat dan ook,geen turbogist alleen bakkersgist net als vroeger.ik verstook min.1000 1500 kg fruit per jr.dus ik moet altijd flink door drinken,hahaha.gr🎩Chris.V.

 

Forum Lid
op 15 april 2018

Gaaf !!! Dat lijkt me het mooiste wat er is, maar een mens moet wat te dromen houden.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren