Berekening benodigd vermogen voor opwarmen ketel

Geupdate op 6 november 2018 in Het Café (praathuis)
18 op 16 april 2018

Ik heb een ketel van 120 liter en wil de stookwijn hierin ca 100 liter op een uur op temperatuur krijgen. Dit zou ik doen met een wokbrander. de vraag is nu hoeveel vermogen heeft mijn brander nodig.

Ergens heb ik gelezen dat de formule om dit te berekenen de volgende zou zijn:

Het vermogen = massa van het produkt x de soortelijke warmte x de op te warmen temperatuur x ervaringspercentage (20%) / 3600

de op te warmen temperatuur is bijvoorbeeld 80 graden – 10 graden starttemperatuur = 70 °C

bij water zou dat dan het volgende geven :

100 liter = 100 Kg x 4,19 x 70 x 1,2 / 3600 = 9,78 KW

nu willen we uiteraard geen water verwarmen maar alcohol.

Alcohol heeft een soortelijke warmte van 2,43

Het gewicht van alcohol voor 100 liter = 80 kg

Dit zou dan worden : 80 x 2,43 x 70 x 1,2 / 3600 = 4,54 KW

Het verschil tussen opwarmen van water en opwarmen van alcohol is dus vrij groot.

Als de formule klopt zou ik zelf electrisch de 100 liter stookwijn kunnen verwarmen op een zekering van 20 A

P = U x I = 220 x 20 = 4400 W dus op ca 1h 15 min op vol vermogen is mijn alkohol 80°C en dus aan het druppelen. daarna kan het vermogen naar beneden daar we dan enkel de temperatuur willen aanhouden.

Mocht de formule niet juist zijn dan gaat het me niet lukken op 1 kring te werken en zou ik dus eerder voor een wokbrander gaan kiezen.

Kan me iemand hier meer uitleg bij geven ?

De info heb ik gehaald van deze pagina : https://www.enon.nl/procesverwarming/vermogen-berekenen.html

Grts RenéR

 

 
 • Geliked door
Antwoord
3 op 16 april 2018

Je zit wat fout met de eenheden: Waar je kw schrijft moet het kWh zijn.

Verder moet je niet alleen de alcohol verwarmen maar ook het water. Afhankelijk van het % van je stookwijn verandert dus de soortelijke warmte.

Ik zou dus voor een typische stookwijn van jou opzoeken wat het gewichts % is. En daarmee berekenen wat de soortelijke warmte voor je stookwijn is en dat in je berekeningen gebruiken.

 

Forum Lid
op 16 april 2018

inderdaad het moet KWh zijn.

het is moeilijk het soortelijk gewicht te gaan bepalen van alles wat je verstookt, daar dit continue kan veranderen. Alleen al in fruit is elke fruitsoort weer anders maar kan ik moeilijk telkens een andere verwarmingselement erin steken. Ideaal zou dus zijn als ik kan zeggen ik neem …. verwarmingselement(gas of electriciteit) en kan deze voor alles gebruiken. Ok dan zou men best deze van water nemen dus in dit geval 12 KW en kan dus ook water verwarmt worden . Het verschil in benodigd vermogen is echter heel groot. Is er een andere mogelijkheid om te bepalen welk vermogen ik nodig heb om 100 liter te kunnen stoken ?

Forum Lid
op 16 april 2018

Mijn T500 ketel is 25 liter / 2 kW en opwarmen in de winter is 1 uur / 20 min, en in de zomer 1 uur. Theoretisch is jouw wash 4 x 25 liter, dus heb je 8 kW nodig om dezelfde opwarmtijd te krijgen als de T500 boiler.

Je kunt van alles berekenen, maar je hebt zoveel variabelen: isolatie van je ketel, buitenlucht/binnenlucht temperatuur, rendement van een gasbrander(dus niet alleen het vermogen) enz enz , kan beter vanuit de praktijk werken. 

Forum Lid
op 6 november 2018

Gompie dan zou ik toch eens een tc op je ketel zetten want voor een wash afstoken van gemiddeld 80% 6 uur lang, inclusief opwarmen (15liter) verbruik ik maar 2kwh voor het hele proces. Ik heb er een kwh meter opzitten. En de ketel is niet geisolleerd

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 april 2018

Met 4KW elektrisch vermogen verwarm ik 35 liter in drie kwartier. Het betreft hier een goed geisoleerde ketel. 100L duurt minstens 2 uur met een enkelfasige aansluiting.

Of je neemt drie fase, of een 15KW brander. 230V met 16A is te weinig.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 16 april 2018

Ik heb mijn electriciteitsverbruik eens bekeken van januari tot nu en moest toch even slikken dus ik ga absoluut voor zo een ketel naar een gasbrander. Vraag is dan welk soort gas gebuik ik het beste? 

De ketel ga ik sowieso isoleren van boven tot bijna onder. Ook rond de brander en de onderkant van de ketel ga ik op de een of andere manier een hittebestendige afscherming plaatsen dewelke ik kan verplaatsen. In de zomer buiten stoken en in de koudere maanden in de garage. Bij vrieskou gaat de ketel aan de kant en gebruik ik dan wel een van de andere ketels. Later dit jaar komt er dan nog een grainfather bij maar alles met zijn tijd heb nu wel genoeg werk om alle ketels te bouwen met vallen en opstaan.

Volgende vraag is dan nog welke diameter van buis zou ik nemen voor deze 100 liter ketel en is dat dan niet nog eens extra belasting voor het vermogen dat ik nodig heb.

Voor alle duidelijkheid deze ketel wordt enkel voor fruit gebruikt.

2 regentonnen van elk 200 liter komen er dan ook nog bij waar ik een buis van boven naar beneden trek voor de koeling van de alkochol.

monoblok zou een gasbrander van 12 KW niet al voldoende kunnen zijn ? Iemand die dergelijke gasbranders goedkoop vind want hetgeen ik zie is toch makkelijk tegen de 120 euro het stuk als je een beveiligde neemt wat moet als die in de koudere dagen binnen staat.

Forum Lid
op 16 april 2018

Zoals monoblock al aangaf zo’n 15 kW, 12 kW moet ook genoeg zijn.

Kijk ook eens of je kan stoken op L.P.G, er zijn tegenwoordig ook veel mensen die hun propaanfles laten vullen met L.P.G er zijn speciale adapters voor, deze kun je vullen bij het benzinestation voor bijna niks. 

https://www.pvc-tarp.com/nl/lpg-vulnippels/104-lpg-vulnippel-propaan-gasfles-vullen-met-lpg.html

 

Forum Lid
op 16 april 2018

Bedankt Gompie zeer interessant en meer dan de moeite waard. Ga ik eens bij mijn tankstation horen of zij er geen problemen van maken dat dit zo gebeurd. bedankt

Forum Lid
op 16 april 2018

Nog even een tip Rene, ik weet het niet helemaal zeker maar ik dacht dat je de tank maar 80% mag vullen, er zijn ook systeempjes die een beveiliging hiervoor hebben, zodat je niet verder kan vullen dan 80, even zoeken op Internet dus.

Forum Lid
op 16 april 2018

Lpg mag je alleen met flessen vullen voor lpg,ik heb vroeger die normale flessen gebruikt met adapter,maar op passen niet elk tankstation laat dat toe,als je gaat vragen zeggen ze nee als je vult bij een tankstation waar je altijd tankt zeggen ze meestal niets alleen niet te openlijk doen,die gasbranders of te wel wok branders kosten +-€65- staan op marktplaats te koop.ik stook met een orginele gasfles die ik heb gekregen van Nimrax voor €20- 300 liter weg.dus dat is echt goed koop.je kunt op marktplaats eens kijken voor een orginele lpg fles.nieuw ongeveer €250- maar staat mischien een gebruikte op,alleen kijken geldigheids datum.gr?Chris.V.

 

Forum Lid
op 16 april 2018

inderdaad gompie klopt . het staat trouwens ook bij de beschrijving van de link die je gestuurd had. prachtig ik weet intussen hoe ik de boiler moet verwarmen, met wat en hoe het goedkoop kan. Hoe ik mijn ketel ga opbouwen vrij simpel daar het voor fruit is ongeveer zoals chris zijn ketel heeft. Maar dan met Tri-clamps daar ik en lassen geen goede vrienden zijn. Ik moet dan wel nog iemand een stevige steun laten maken voor de boiler want een ketel van 120 liter gevuld met 100 liter stookwijn staat niet zomaar op 3 poten en de gasbrander moet ook stevig staan . afstand van gasbrander naar ketel mag ook niet te groot zijn en moet er nog een scherm rond kunnen zetten zodat niet te veel warmte verloren gaat.

Vraag is dan wat betreft het aflaten van de restanten van de stookwijn. Daar er een gasbrander onder komt te staan kan er daar uiteraard geen kraan zijn. Een kraan aan de zijkant beneden kan eventueel wel maar dan moet ik deze op de een of andere manier kunnen afschermen van de hittebron

de opening bovenaan is nu ca 6 ” . ik kan daar een reductie laten op lassen van 6″ naar 2 of 3″. Wat is het beste ? 

Op zich denk ik 3″ omdat je dan toch nog net met je hand erin kan maar is dat dan niet ten nadele van het vermogen als ik dan met een buis van 3″ verder ga of een andere mogelijkheid is ook met een reductie van 6″ naar 4″gaan en daar bovenop met een reductie van 4″ naar 2 ” werken. wat denken jullie ?

Sorry veel vragen maar wil voor ik stukken ga bestellen wel weten hoe ik dit het beste allemaal aanpak. grts RenéR

Forum Lid
op 16 april 2018

Rene’R,ik zou de ketel op ongeveer 20-25 cm onder de boven zijde door snijden,dan het boven stuk een beetje naar binnen kloppen en het onder stuk naar buiten zodat het in elkaar past,het boven stuk moet wel min 5 cm in het onder stuk gaan,op die manier kun je makkelijk vullen en leeg maken,afdichten doe je gewoon met mais of brood deeg net als de echte moonshiners,dit werkt perfect,ik heb mijn ketel gewoon op de brander staan,maar die heeft een vrij grote diameter,ik zou dan ook nog aan het bovenstuk en onderstuk een handvat van koper pijp solderen,en voor het leeg maken event een pompje als hij afgekoeld is.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 16 april 2018

Rene’R ik weet niet waar je ergens woont,maar lassen en solderen is voor mij geen probleem ,mijn beroep was ketelbouwer fotolasser.gr.?Chris.V

Forum Lid
op 16 april 2018

Chris ik denk helaas wat ver ik woon in Belgie op ca 25 minuten ten zijde van Antwerpen in het kleine maar drukke dorpje Steendorp. Iemand om te lassen heb ik wel hier in de omgeving doch hij doet geen metaalbewerking . Dus ik moet hier zelf aan beginnen en als leek is dat niet zo eenvoudig ook omdat ik niets van gereedschap heb … niet eens een slijpmachine om de isolatie van de boiler te slijpen. Dus ben met alles een beetje afhankelijk van anderen maar het zal wel lukken. Tijd heb ik genoeg.

Marktplaats ga ik zeker eens doorzoeken voor die wokbrander en ook eens wat rond kijken voor een lpg fles en als dat niet lukt in elk geval al eens gaan horen aan een tankstation.Of misschien eens een autokerkhof gaan kijken of ze daar geen tank hebben van een auto die op lpg reed tenminste als ze me de garantie kunnen geven dat er geen lekkages op zijn. het is wat zoekwerk maar zal wel iets vinden.

Buizen, reducties en alles zal ik nieuw moeten kopen hier vind je helaas niets.

Voor de isolatie endergelijke moet ik eens wat info halen in een zelfbouwmarkt. ik weet dat er systemen bestaan maar die prijzen vallen tegen.

Het aflaten van de ketel zou inderdaad ook kunnen met een dompelpomje erin te zetten

Al heel veel goede tips hier gekregen waarvoor mijn dank groot is Grts RenéR

Forum Lid
op 16 augustus 2018

Rene’R hoe staat het er voor met je bouwproject?

 • Wat betreft het vermogen van je brander daar heb ik ook over nagedacht. Wat voor ons van belang is om de totale massa op temperatuur te brengen tot het kookpunt van Methanol 65°C (85%water + 15% alcohol + de massa van de ketel). En daarna rustig doorstoken tot +- 80°C, en daarna oplopend tot boven de 90 °C. Temperaturen zullen varieren afhankelijk van waar je meet. Aangezien de vloestof massa afneemt kun je het vermogen vrij constant houden en zal de temp rustig oplopen, is mijn ervaring. Isoleren van de ketel zal ten dele helpen om de warmte input te beperken, we geven nl ook warmte af aan het koelwater.
 • Wat betreft afmetingen van de ketel. Mijn ketel (van RVS) is van een 12″ pijp met daarop een flensverbinding. Op de flensverbinding zit een verloop van 8″ naar 4″ + stukje 4″ pijp +  verloop van 4″ naar 2″, 2″ bocht daarop verloop van 2″ naar 1″. Hieraan zit een 3/4″ pijp met daaraan een koelspiraal. Heb hem samen met een kennis gemaakt die al vele ketels gemaakt heeft en veel geexperimenteerd had. Om zuivere alcohol te maken moest de ‘kookpan’ ongeveer even hoog zijn als het deel met de verlopen. Om fruit te verstoken kan de opbouw korter gemaakt worden voor een wat betere smaak.
 • Zelf wil ik op hout gaan stoken en mijn ketel verwarmen op de roemeense manier. Een soort schoorsteen metselen en daarin mijn ketel hangen zo wordt de stookwijn niet alleen van onderen op temperatuur gebracht maar ook vanaf de zijkanten. En bij voldoende stookhout blijven de kosten binnen de perken, en er is niets mooiers dan fikkie stoken!!
 • Als je niet beschikt over handige kennisen (lasser) die evt wat ‘reststukken’ mee kan nemen van het werk wordt het een lastige/dure onderneming om iets goeds te maken. Bovendien heb je ook te maken met een stukje veiligheid. Dit hangt ook sterk af van de kwaliteit van de ketel. Lekkende damp is levensgevaarlijk alhoewel brooddeeg doet wonderen. Misschien interessant om iets te importeren, ik kwam dit tegen op internet, ook mooie foto’s ter inspiratie. Made in Servie.. voor nog geen €715,- 100L met roerwerk voor fruit ->https://www.des-kazani.rs/proizvodi/nagibni/model-prevrtac-100l-sa-mesalicom/
 • -> https://www.youtube.com/watch?v=PJYPzWPBbrg
 • en nog een stukje ouderwets vakwerk, Misschien wel de buurman van ChrisV.. https://www.youtube.com/watch?v=61D-mQHSw74

En nu ga echt naar mijn nest.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 april 2018

Je zou ook kunnen hevelen ipv pompen. Grt Erik

Forum Lid
op 18 april 2018

Ook dat zou inderdaad kunnen 

Forum Lid
op 16 augustus 2018

Ik sluit mijn ketel altijd altijd af met polenta(maisdeeg) het is belangrijk dat je in een goed geventileerde ruimte stookt,verzekering betaald niets als iets gebeurd!!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren