Brouwen in de Grainfather Conical Fermenter

Geupdate op 5 september 2018 in Bieren en wijnen
411 op 30 april 2018

Ja je leest het goed, we gaan brouwen in de fermenter en niet in de Grainfather. 

Recent las ik de wens voor meer bier-topics en ik had bij Jan nog een belofte open staan om een verslag te maken over een Mangrove Jack’s Cold Filled Brewers Pouch Beer Making Kit. Een hele mond vol maar het is gewoon een zak vloeibare moutextract met een klein zakje gist onder op de bodem geplakt. 

De zak is een zelfde soort als die je vindt in de Barrel 674 whisky kit. Het zakje gist vind ik erg klein dus ben benieuwd naar het fermentatieproces. 

De zak “Blonde Lager” heeft een inhoud van 1,5 kilo en er moet 1kilo dextrose aan toegevoegd worden. Eerst de moutextract in de steriele fermenter. De dextrose moet opgelost worden in 3 liter kokend water en dan moet e.e.a aangevuld worden tot een totaal van 23 liter.

De pouch bag met het zakje gist.

De Fermenter heeft zijn jasje alvast aangekregen.

De chiller zal ik ook vullen en gebruiksklaar maken maar bij een ideale vergistingstemperatuur van 20-25 graden denk ik hem niet echt nodig te hebben (ga starten op 19 graden en na een paar dagen laat ik de temperatuur langzaam oplopen).

Wordt vervolgd.

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 30 april 2018

Leuk Erik! Ik ben ook benieuwd of het gebruiksklaar maken van de chiller je gemakkelijk afgaat. Ik heb nog niemand gehoord die er moeite mee heeft gehad dus dat zal wel meevallen 😁 

Succes met dit brouwsel!

 

Forum Lid
op 30 april 2018

Ben ook benieuwd wat het gaat worden Jan. Op wat aussie-fora las ik dat je beter 500 gram dextrose en 500 gram licht moutextract poeder kunt toevoegen ipv 1 kilo dextrose. Dat zou de smaak ten goede komen. Ik heb nog wel wat staan om giststarters mee te maken. Het wordt mijn eerste niet-graan-brouwsel 🙂

 

Ik denk dat ik morgen de chiller gebruiksklaar ga maken. Het lijkt me ook niet zo heel moeilijk. Maar wat ik niet goed snap is dat je eerst moet zorgen dat alle belletjes uit je oplossing zijn en je hem dan pas kunt gaan gebruiken. Maar… als je hem aansluit op de fermenter komt de lucht die in de mantel van de fermenter zit weer in de vloeistof.

 

Goed we gaan het zien, ik doe er wel verslag van.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
18 op 1 mei 2018

deze blijf ik volgen … Ben heel benieuwd.

Hopelijk kan ik eens een keer het eerste PILS proeven  🙂

 

Forum Lid
op 1 mei 2018

Haha Jack, een eerste Pils….. dat duurt nog even. Ik denk dat Lummel eerder is om een eigen gebrouwd Pilsje te serveren. Hoewel dit een makkie is om te brouwen heb ik er nog geen tijd voor vrij kunnen maken. Hopelijk straks de chiller gebruiksklaar maken.

 

Forum Lid
op 1 mei 2018

ja joh leg de druk maar lekker bij mij. Nu snel maar even een pilsje uit Zoeterwoude om van de schrik te bekomen. 

 

Forum Lid
op 1 mei 2018

Drink dat pilsje uit Zoeterwoude maar rustig op maar dan zou ik je toch willen aanraden om alvast de handleiding door te gaan nemen. We verwachten allemaal heel veel van je 😉

 

Forum Lid
op 1 mei 2018

We gaan hier in België moeten oppassen straks hebben ze in Nederland dan toch nog deftig bier 🙂

Forum Lid
op 1 mei 2018

Jullie bier is goed maar pils kunnen jullie echt niet maken. Sorry dat ik het zeg. 

 

Forum Lid
op 2 mei 2018

nou moet ik de belgen een beetje eer gunnen… Jupiler toch wel ????

 

Forum Lid
op 2 mei 2018

Nee Jupiler ook niet. Nu hebben de Belgen niets te klagen over de rest van hun bieren maar zoals gezegd ik vind hun pils niet lekker. Eigenlijk vind ik Heineken gewoon het beste “normale” pils. Maar het lekkerst vind ik urquell maar dat is niet overal verkrijgbaar en anders hartstikke duur. Ik hoop dat ik daar qua kwaliteit bij in de buurt kan komen. Maar daar moet ik nog wel wat onderzoek naar doen. 

 

Forum Lid
op 2 mei 2018

Het begint met de juiste gist kiezen Lummel.

http://www.wyeastlab.com/yeast-strain/pilsner-urquell-h-strain

 

 

Forum Lid
op 2 mei 2018

Kijk dat wist ik niet dat deze gist ook bestaat. Ik heb net de site van van der Kooy doorgekeken en daar zag ik hem niet staan, wel andere pils uit Tsjechië. Misschien is het te bestellen zal straks eens bellen. Of anders brouwland/markt. 

 

Admin
op 2 mei 2018

Nog heel even geduld Lummel, eerdaags gaat er een heel mooi bedrijfje van start dat waarschijnlijk aan jou wensen kan voldoen, dan heb je brouwmarkt/land niet meer nodig denk ik 😉 dat hoor je nog wel!

 

Erik en Lummel, hebben jullie mijn test PM’s binnengekregen? Mischien spambox?

 

Forum Lid
op 2 mei 2018

Kan niet wachten tot dat ie zijn bedrijfje opent, aan mij heeft ie een klant 😉 …

 

Forum Lid
op 2 mei 2018

Wat is onze Jan van plan? Overigens bedankt voor je mailtje Govda. 

 

Jan Pm ontvangen en niet in de spam dus goed. 

 

Forum Lid
op 2 mei 2018

Jan, mail ontvangen, niet in de spam. Maar ik had je een reply gestuurd, heb je die niet ontvangen dan?

 

 

Admin
op 2 mei 2018

Net beantwoord! Ik zat in de autto van Amsterdam naar deventer dus duurde ff 😉

Forum Lid
op 2 mei 2018

Wat is onze Jan van plan? Overigens bedankt voor je mailtje Govda. 

 

Jan Pm ontvangen en niet in de spam dus goed. 

 

Van Lummel

Ik heb jou ook nog een mailtje gestuurd Lummel

Forum Lid
op 2 mei 2018

Ik heb jou ook nog een mailtje gestuurd Lummel

Van Munckerik

Ook deze Pm is aangekomen dus Jan heeft zijn werk goed gedaan. Heb je ook een mailtje terug gestuurd. Als deze aankomt werkt de site van Jan weer als een zonnetje al lag deze er bij mij net wel een half uurtje uit. 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Heren, even het een en ander ontgaan. Welk en wat voor bedrijfje als ik vragen mag? Mijn interesse is gewekt

Forum Lid
op 12 mei 2018

Volgt als het zover is 😉

Nog even geduld.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 mei 2018

Ook ik ben heel benieuwd naar t bedrijfje… Maar Denk dat ik t weet welke t is…. Denk dat ook ik als niet Grainfatherer er dankbaar gebruik van maak 😉

Forum Lid
op 2 mei 2018

Zodra meer bekend over de start zul je het zeker horen Jack 🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 mei 2018

Lummel, morgen kun je aan de slag. Ik had nog een behoorlijke hoeveelheid whiskymout 6ppm staan, die heb ik erbij gedaan. Daar kun jij vast weer wat lekkers mee maken. Hoeft geen whisky te worden natuurlijk 😉

De dual valve kraan wordt nagezonden volgende week. Maar je kunt alvast spelen met je nieuwe speelgoed.

Forum Lid
op 10 mei 2018

Hoi Jan, bedankt voor de mout maar dat is alweer een goeie. Wat is ppm? Ik heb er ooit op gegoogeld. Kleur of zoiets toch? Zal er vanavond nog eens uitgebreid op googelen maar eerst effe bijkomen, gisteren vanuit Brielle gefietst dwars door Rotterdam, het groene hart en de Utrechtse Heuvelrug. 126 kilometer. We voelen hem wel. 

 

Dan nog de juiste hop maar daar hebben we Erik voor. 

 

 

Admin
op 10 mei 2018

PPM betekent Phenol parts Per Million. Het geeft aan hoeveel rooksmaak er aan de mout zit. 6 ppm is behoorlijk laag. 50 ppm is erg hoog. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

Pakjesdag en installatie van de chiller en fermenter

Dit zit er los bij

En dit zijn de dozen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

Oh ja, jou  foto’s komen op de kop… Eens kijken of ik daar wat aan kan doen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

Komt door de iPad geloof ik. Op de iPad staan ze wel goed. Hier de inhoud van de doos met de chiller

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

Hier de inhoud van de fermenter, lekker small ding je kan er inderdaad makkelijk meer bijzetten, valt qua ruimte niks tegen. 

 

Maar nu wordt het wat lastiger, eerst maar eens een goed plekje zoeken in de cave

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

Morgen krijg ik je Dual Valve Kraan binnen voor onderop de fermenter. Dus je krijgt nog een pakje, maar die stuur ik wel met DPD!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 mei 2018

Dat hoeft niet voor een klein pakje die kunnen ze gewoon in de tuin zetten maar gisteren wilde ik sowieso bij de aflevering zijn. 

 

Zo wordt een nutteloze hoek in de cave veranderd in een paradijs. Er kunnen er nog wel 2 bij en zelfs een tap. Handig dat de chiller wieltjes heeft. 

Admin
op 12 mei 2018

Gaaf zeg tegen zo’n ronde muur, inderdaad niet een plek waar je een tafel neerzet. Maar hiervoor is het prachtig!

Forum Lid
op 12 mei 2018

Nice view … Lummel

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Bedankt Oenga, zag je reactie nu pas moest eerst al het karton kapot scheuren en waarschijnlijk apart naar de stort want je kan niet zeggen dat het niet goed verpakt zit. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 mei 2018

Dit is trouwens een superduidelijk instructiefilmpje voor de 1e installatie.

https://www.youtube.com/watch?v=3Htoj45rowA

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Bedankt Jan, ik laat hem nu dus maar even tot morgen met rust. Maar 1 ding snap ik niet. In deze aanbieding heb je het over een temperatuurcontroller, die je er overigens keurig bij hebt gedaan maar is dat gewoon een vervanging van de standaard bijgesloten temperatuurmeter? Is die dus overbodig? Ik maak zo een foto. 

 

Stel dat ik nog een fermenter bestel, komen daar dan weer slangen bij en een digitale temperatuurmeter. Waar komt de kostprijs een extra fermenter dan op? Ik zat namelijk al stiekem te denken aan een 2e want 25 liter pils per maand is niet zo veul toch? En een tap natuurlijk. 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Meters 

 

Admin
op 12 mei 2018

De teperature Controller is inderdaad een vervanging voor de temperatuurmeter. De conical fermenter werd eerst ook nog als een basis fermenter verkocht, maar daar zijn ze nu mee opgehouden. Nu is alleen de Pro versie te koop waar dan ook weer de Dual Valve kraan bijhoort.

 

Als je nu een 2e fermenter bestelt dan krijg je naast de fermenter dus weer een temperatuurcontroller erbij. Zo kun je iedere fermenter onafhankelijk van elkaar op een andere temperatuur laten werken. Je moet dan normaalgesproken een extra Connectionkit (Slangenset)  bijkopen omdat die niet standaard met een fermenter wordt meegeleverd. Maar omdat je zo’n grootverbruiker bent doe ik er een gratis voor je bij 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 12 mei 2018

Die thermometer heb je dus helemaal niet nodig, je kunt hem bewaren voor als je hem ooit eens zou willen verkopen.

Forum Lid
op 12 mei 2018

Ok, das duidelijk en bedankt voor je aanbod. De temperatuur werkt en de chiller laat ik nog maar een dagje staan 

Gaat tot zover makkelijk heb niks te klagen. Ik word altijd zenuwachtig van dit soort dingen Hahaha

Forum Lid
op 12 mei 2018

Verdomme lijkt me wel gaaf om er nog een 2e of 3e bij te hebben. Moet op mijn handen zitten om ze niet alvast te bestellen. Een eigen profi brouwerij, daar droom je toch als kind van. Hahaha. 

 

Maar moet van Lummelientje eerst een brouw maken en proeven. Maar hoe zit het met de tap die moet er ook komen? Heb je daar al wat van gehoord? 

 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Beste Lummel,

Interessant al die foto’s van de fermenter combinatie van grainfather. Ik was vandaag van plan om deze combinatie te testen met water (eerst de fermenter) maar helaas kreeg ik de dual valve aansluiting met de Tri clamb niet dicht.  Ik heb de siliconen pakkingring gechecked maar er is niets mis mee. Ik heb zelfs wat vaseline op de pakking vlakken gedaan om een beter contact te krijgen. Helaas blijft de aansluiting druppelen bij het scharnier en bij de de aantrek bout. Dit was trouwens ook het geval bij de blindplaat/schijf die geleverd wordt bij de fermenter.

Ik weet niet of dit eerder is voorgekomen binnen dit forum maar misschien weet iemand een oplossing.

vr.gr.,

Jac uit Zoeterwoude

Forum Lid
op 24 mei 2018

Hoi Jac, ik heb net je introductie gelezen op het voorstel-topic, welkom.

Zowel Lummel als ik hebben geen last van lekkages bij de tri clamp van de dual valve. Ik vrees dat je hier te maken hebt met een maandag-ochtend-model. Misschien heeft de fermenter een tikje gehad zodat het allemaal net niet meer recht is en dus ook niet goed meer aansluit. Vaseline hoeft er echt niet op. Kun je misschien een foto plaatsen van de rand van de fermenter waar de dual valve op moet?

Groeten, Erik

 

Forum Lid
op 25 mei 2018

Ik heb zojuist de pakking vlakken bekeken en de dualvalve vertoont oneffenheden. Hier een paar foto’s :

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

Haha die droom… Daar is dit hele concept natuurlijk op gebaseerd, er kunnen er 4 op dus iedereen droomt ervan hem ooit compleet te hebben 😉

De tap staat al een tijdje op uitverkocht daar, maar je bent niet afhankelijk van hun tap, iedere tap zou prima zijn toch! Ik zal mn ogen voor je open houden!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 12 mei 2018

Zo alles doorgelezen en geprobeerd en morgen de chiller installeren. Even een traantje wegpinken hoor, ben wat emotioneel want heb nu uiteindelijk ook een klimaatkast. En wat voor een!  Betweter zou vast trots op me zijn geweest. Snik! 

Admin
op 12 mei 2018

Dat denk ik ook Lummel! Wil je zijn mailadres hebben? Dan kun je het aan hem vertellen 🙂 🙂 🙂 Wat zal hij trots op je zijn!

Forum Lid
op 12 mei 2018

Haha …. Dat weet ik zeker dat hij trots op je is ……;)

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Kijk dat zijn mooie berichten! Gefeliciteerd met je mooie aanwinsten Lummel.

Nu moet ik toch ook eerdaags mijn spulleboel bedrijfsklaar maken en even doorzetten om met dat blonde lager echt te beginnen. Eerst de kapotte dakpannen van mijn garage vervangen, zag net een verborgen lekkage. Weer wat extra werk waar ik niet op zat te wachten 🙁 

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Wat zal hij trots op je zijn!

Van Stookforum

Dat dacht ik ook. Nu nog een koelingsvat en ik ben Betweterproof. Bijna een jaar na dato maar ik ben nooit zo snel. Jammer dat Betweter te ongeduldig was. Maar nu gaan we het beleven op klimaatniveau. Hahaha. 

 

en hou je in Nimrax het is al erg genoeg! 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Whahahahahahaaaaaaaaa!!!

 

Forum Lid
op 12 mei 2018
Admin
op 12 mei 2018

Nim, hij zei nog zo…..

Forum Lid
op 12 mei 2018

 

 

Nim, hij zei nog zo…..Van Stookforum

Niet lullen maar klimaatkast vullen! Op 23,417564 graden…
Jaaahaaa Lummel, dat wordt nachtwerk! hahahahaaa

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Het gemis…

 

Komt weer in alle hevigheid terug.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 mei 2018

30 Juni wordt een zware dag, we gaan hem allen missen. Wat mij betreft is hij nog steeds meer dan welkom hoor. Wie nodigt hem uit? Lummel, wil je hem bellen? Ik heb zijn nummer nog wel ergens. Ik denk dat hij zich erg gevleid zal voelen als je zegt dat we hem missen. Zo is hij dan ook wel weer.

Forum Lid
op 12 mei 2018

Ik denk dat hij zich erg gevleid zal voelen als je zegt dat we hem missen. Zo is hij dan ook wel weer.

Van Stookforum

Hahaha, weet je dat zeker. Ik denk niet op deze manier. 

 

Misschien als we met z’n allen Betweter roepen dat werkt ook bij Jan Klaassen en Katrijn. https://www.youtube.com/watch?v=2e8cEa3yArI

Forum Lid
op 12 mei 2018

Hahaha😂😂😂😂, heb toch wel het een en ander geleerd van hem toen ik net begon met stoken 😉….

Admin
op 12 mei 2018

Daarom is hij ook nog steeds van harte welkom Casper 😁😎

Forum Lid
op 12 mei 2018

Je bent zeker niet de enige. Zijn T500 was voor mij een “must have” en velen volgden en zullen nog volgen 🙂 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

De kapotte dakpannen waren redelijk snel gevonden en vervangen dus maar naar de man-cave. Pfff wat een temperatuur.

 

Allereerst 4 liter water is de chiller gedaan.

 

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 mei 2018

De chiller met de conical fermenter gekoppeld middels de M12 kabel.

 

Dir moet op poort 4 maar waarom???? dat wordt nergens vermeld.

Admin
op 12 mei 2018

Moet toch gewoon op de poort naar keuze? Je begint toch gewoon bij 1 neem ik aan?

Forum Lid
op 12 mei 2018

In de gebruiksaanwijzing staat poort 4 en in het filmpje ook dus ik als mak schaap doe dat dan maar 🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 mei 2018

Chiller aangezet…

 

Nu is ook meteen duidelijk dat dit stuk speelgoed geen overbodige luxe is. De temperatuur is de temperatuur in de man-cave.

Targettemperatuur ingesteld op 4 graden

Admin
op 12 mei 2018

Spannend 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

Pomp 4 aangezet maar helaas er gaat geen water stromen door de siliconen slang…..

 

Na twee minuten de pomp uitgezet en de 2 liter glycol erbij gedaan.

 

Daarna de pomp 2 minuten laten draaien. Nu loopt de pomp wel en zie je de vloeistof door de slang gaan (met bubbels).

De bubbels zijn snel weg. 1 Minuut de pomp uit geschakeld en daarna weer 2 minuten laten lopen. Geen bubbels meer en de Chiller is gebruiksklaar.

Simpel 🙂

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 12 mei 2018

Let er wel op bij het ontkoppelen van de siliconen slang dat je hem meteen dichtknijpt ander loopt er een hoop vloeistof over de vloer. 

En bij het uitschenken van de glycol, tankje op zijn kant houden ander kolkt en spat de glycol alle kanten op.

 

Admin
op 12 mei 2018

Bij 1 klant klappen de dopjes er af als hij staat te pompen, dit heeft hij zelf opgelost door ze door te verbinden met silliconenslang en werkt prima. Nu bedenk ik me, zou hij ze allemaal al geprimed hebben? Er zou toch geen druk op moeten staan als je ze niet in gebruik hebt genomen?

Admin
op 12 mei 2018

Let er wel op bij het ontkoppelen van de siliconen slang dat je hem meteen dichtknijpt ander loopt er een hoop vloeistof over de vloer. 

En bij het uitschenken van de glycol, tankje op zijn kant houden ander kolkt en spat de glycol alle kanten op.

Van Munckerik

Dat is een goede tip! 

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Die dopjes zouden er niet vanaf mogen schieten als je niet de corresponderende knoppen aan de voorkant inschakelt. De poort die je inschakelt gaat open, de andere moeten dicht blijven. Straks ga ik verder met het blond, ben benieuwd of ik moet gaan dweilen.

 

De verbinding met de fermenter is prima maar de verbinding aan de chillerkant mag wel wat beter, een slangklemmetje had er op zijn mist wel bij gemogen. 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Bij 1 klant klappen de dopjes er af als hij staat te pompen, dit heeft hij zelf opgelost door ze door te verbinden met silliconenslang en werkt prima. Nu bedenk ik me, zou hij ze allemaal al geprimed hebben? Er zou toch geen druk op moeten staan als je ze niet in gebruik hebt genomen?

Van Stookforum

Wanneer de dopjes eraf klappen als hij staat te pompen is er toch iets niet goed m.i.

Bij 1 conical fermenter kan hij de poorten nog doorverbinden maar bij twee wordt het al lastiger. Het wil dus zeggen dan de vloeistof door alle poorten stroomt en dan ook naar de fermenter(s) gaat/gaan die op dat moment geen koeling nodig heeft/hebben.

Admin
op 12 mei 2018

Ik denk dan inderdaad dat hij alle knopjes op aan heeft gedrukt. Ik ga binnenkort wel even op bezoek daar, hij heeft een interessant bedrijf dus keertje kennismaken is altijd leuk.

Forum Lid
op 12 mei 2018

Er zit maar 1 pomp in dus het “primen” hoeft ook maar 1 keer.

 

 

Admin
op 12 mei 2018

Ik begreep dat iedere keer als je een extra fermenter aansluit er weer geprimed moet worden op de nieuwe poort.

Forum Lid
op 12 mei 2018

Nee iedere keer wanneer je het glycol-watermengsel ververst dan moet je dat doen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

Grappig, bij “Troubleshooting” staat dat wanneer je een low liquide level hebt dat de vloeistof niet door de fermenter gepompt wordt. Als oplossing wordt vermeld dat je meer glycol-mixture moet toevoegen. 

Ik ben benieuwd Lummel of bij jou de vloeistof wel gaat lopen wanneer je nog enkel 4 liter water in de chiller hebt.

 

Verder zie je links naast de temperatuur op de chiller een klein hangslotje. Geen idee wat dat betekent, kan het ook niet vinden in de gebruiksaanwijzing. 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 mei 2018

Ik ga het morgenvroeg proberen Erik. Je zal het live zien. Nu weg heb weer verplichtingen. Daar moet ik ook eens een eind aan maken. Gewoon bier brouwen en voor de rest geen gezeik meer.

Forum Lid
op 12 mei 2018

Wat wil een man nog meer 🙂

Ik ga het morgen live meelezen.

Admin
op 12 mei 2018

Daalt de temperatuur goed Erik?

Forum Lid
op 12 mei 2018

Hij daalt echt goed. Ik ga op 20 graden vergisten en daar staat hij nu al op. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

En dan gaan we nu verder met het “brouwen” van de Blonde Lager.

We beginnen met het ontsmetten van de dual valve en de conical fermenter

 

De sparge-water-ketel vullen we met water want we hebben straks 2 liter kokend water nodig.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

Terwijl de StarSan zijn werk doet laat ik de zak vloeibare moutextract 15 minuten in heet water zacht worden.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

700 gram glucose en 300 gram moutextractpoeder ga ik toevoegen ipv 1 kilo glucose. Op een Aussie forum las ik dat dat de smaak ten goede zou komen. Ik had eigenlijk meer moutextract in poedervorm willen gebruiken maar dit was alles wat ik had.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

Wanneer de vloeibare moutextract lekker zachter is geworden kan deze zo de fermenter in.

 

De zak goed uitspoelen om alle moutextract in de fermenter te krijgen.

3 liter kokend water erbij en het glucose-moutextract-mengsel. Goed roeren tot alles opgelost is en aanvullen tot 23 liter.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 mei 2018

Spannend, en body en fit doet goede zaken met de glucose 😁. Met deze temperaturen kun je de chiller meteen goed testen.

Forum Lid
op 12 mei 2018

Body en fit denkt dat wij bodybuilders zijn 🙂

Wanneer we maar genoeg drinken dan builden we natuurlijk ook body maar dan op een andere plaats.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018

 

De temperatuur was 29,8 graden dus tijd om de chiller aan te gaan zetten. Dat koelt lekker snel…. Ik heb hem naar 25 graden laten koelen om  het gist erbij te kunnen doen.

 

Tussendoor even de chiller uitgezet om hem wat bij te vullen. Er gaat namelijk wat vloeistof in de koelmantel en dat moet je aanvullen.

 

Tip: de liter glycol die je over hebt aanvullen met twee liter water en je hebt de perfecte verhouding waarmee je steeds kunt bijvullen. 

 

Tilt ontsmetten en erin doen…… grrr….mijn iPhone ziet hem niet, batterij leeg. (Tja dan had ik hem even vtv moeten testen). Snel een nieuwe batterij erin en kalibreren.

Nu ziet mijn iPhone hem wel maar ik krijg hem niet naar de cloud. Heb daar eigenlijk altijd wel moeite mee maar vandaag lukt het helemaal niet. Wie kan mij hiermee helpen?

Start SG is 1.042.

Nu tien dagen wachten….

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 mei 2018

Balen van de Tilt, maar er zal niks fout gaan. Mooie duidelijke fotos!

 

Net op tijd klaar voor het songfestival 😁

 

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Hahaha ja even met de benen omhoog en nog een lekker biertje van het huis zoeken in mijn “klimaatkast” die nu dienst doet als bierkoelkast.

 

Op zolder is het nu nog rond de 27 graden en de conical fermenter staat al op 20 graden. 

Er zal niets mis gaan omdat de Tilt niets doorgeeft aan de cloud, ik houd het wel bij op de iPhone. Foto’s zijn ook van de iPhone 🙂

Forum Lid
op 12 mei 2018

Toen ik net een biertje ging pakken sloeg de chiller net af en gaf hij -3,9 graden aan. De pomp stond al uit en ook het blauwe controlelampje op de chiller was uit. De temperatuur op de controle van de fermenter was 20 graden. Ik denk dat die jas van de fermenter de temperatuur ook goed vasthoudt. De temperatuur van de chiller liep nog verder terug naar -5,2 graden. 

 

Kortom ik ben erg tevreden over deze klimaatkast 2.0

 

De conical fermenter was ik al tevreden over maar er zijn twee puntjes die ik toch wil melden. De dual valve heeft twee uitgangen. Omdat deze een beetje tussen de poten van de fermenter zit is het lastig om gist af te tappen, daar kun je het beste een stukje slang (een centimeter of 10) op zetten zodat het aftappen makkelijker gaat.

Het tweede is de tri-clamp waarmee je de dual valve moet bevestigen. Dat valt niet mee tussen de poten van de fermenter. Het beste kun je de fermenteer op zijn kop zetten en dat de dual valve bevestigen anders levert het een hoop frustraties op.

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

Goeie tip, de fermenter gewoon op z’n kop zetten dus, ik krijg morgen de duel valve dus dat wordt weer even prutsen. En inderdaad de liter glycol aanvullen met 2 liter en je hebt weer 3 liter koelvloeistof. Staat ook weer ongelukkig in de gebruiksaanwijzing. Ga hem straks bijvullen. Gisteren helemaal vergeten. 

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

Die dual valve is een mooi ding maar het is een gekloot om hem erop te zetten tussen die poten. Wanneer je het langs onder zou doen denk ik dat er veel gevloekt gaat worden in huize Lummel 😉

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 mei 2018

Zeer duidelijk allemaal Erik, binnenkort ga ik ook mijn whisky avontuur plaatsen met de Grainfather, nu eerst morgen 2 strip runs doen en dan maak ik een foto serie van het schroten tot het stoken van mijn whisky wort 😉….
Nu snel weer naar het songfestival 🤢🤮👍🏻!

Forum Lid
op 12 mei 2018

Dank je Casper!

Ik kijk al uit naar je whisky-avontuur. Veel stookplezier morgen 😉 

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Gaat lukken, vrouw en kinderen zijn de deur uit morgen, dus heb alle rust en tijd 🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren