Brouwen in de Grainfather Conical Fermenter

Geupdate op 5 september 2018 in Bieren en wijnen
0 op 7 juni 2018

Inmiddels heb ik de stookwijn gestookt uit de fermenter, duurde een uur of 6 op 30% vermogen en heb uit 10 kilo gerst 4,25 liter 45%. dus 1,92 liter goud. 

Omgerekend naar 100 kg ongeveer 19 liter puur. 

Gaat nu met 2,5 liter water weer in de ketel voor de 2e run en ik ga nu stoken op 25% vermogen en probeer zolang mogelijk boven 70% te blijven. 

 

Gist heeft niks gekost want was het oude gist-bed dus voor een tientje bijna 2 liter puur. Is nog niet de 0,33 cent van Chris maar wel een koopje. Laat de fiscus het niet horen hahahah. Maar we houden onze mond. 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 7 juni 2018

Tijd om de 2e fermenter aan het werk te zetten ben een kolsch aan het brouwen geprobeerd om foto’s te uppen maar mislukt denk dat ze te groot zijn

Admin
op 7 juni 2018

Hey Marco,

Ze mogen 5 MB groot zijn. Wel benieuwd naar je brouwsel! Een echte Diehard met dit weer brouwen! Goed bezig man!

Forum Lid
op 7 juni 2018

Ik ben ook wel benieuwd naar de foto’s en het recept 🙂

 

Forum Lid
op 7 juni 2018

Kolsch wil ik inderdaad ook gaan doen. 2 zielen.. Ben heel benieuwd. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 juni 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 juni 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 juni 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juni 2018

Marco dit zijn wel super kleine foto’s

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 juni 2018

Zal proberen ze groter te maken

Forum Lid
op 8 juni 2018

En vergeet dan ook het Kolschrecept niet 😉

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 8 juni 2018
Forum Lid
op 8 juni 2018

Haha dus dat stond en op die heel kleine door mij als staafdiagram aangezien foto. Bedankt! 

 

Forum Lid
op 8 juni 2018

Voor mij het beste bier van Duitland maar in vergelijking met een goede belgische pils veel lichter van smaak. Maar ja de Duitsers hebben dan weer hun manier van een pint tappen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 juni 2018

Vandaag bezig geweest om een giststarter te maken van 5 flesjes westmalle triple met het idee om deze na te maken staat nu op de roerplaat maar nog geen actie 

Forum Lid
op 8 juni 2018

Kan wel even duren voordat je de eerste beweging ziet. Kun je vertellen hoe je de giststarter maakt?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juni 2018

Wort van me brouwsel gisteren gebruikt met sg van 1040 hier wat extra gistvoeding aan toegevoegd hier bij het restant van 5 westmalle tripel bij gedaan.En op de roerplaat gezet

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 juni 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 juni 2018

even een vraag over de fermenter iemand al een blowoff tube op de fermenter geplaats mis deze optie .Ga binnen kort een triple brouwen met westmalle gist die ze naam eer aan doet gaat ook als malle te keer.

Forum Lid
op 12 juni 2018

Niet geprobeerd maar ga je de fermenter zo vol doen dan? Hij beschikt toch over een behoorlijke kopruimte.

Maar wat let je om er een blowoff op te zetten.

 

Forum Lid
op 12 juni 2018

Wat is een blowoff? Een waterslot of zo?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juni 2018

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juni 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juni 2018

Deze bedoel ik

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 12 juni 2018

Zes dagen geleden heb ik de blondjes gebotteld. Steeds als ik in de cave kwam stond er een blondje mij aan te kijken. Ik zag dat de inhoud kraak helder was en daarom heb ik haar koud gezet om er een tussentijdse controle op uit te voeren.

Mooie pssst bij het openen en een CO2 wolkje. Er zit al behoorlijk wat CO2 in. De schuimkraag zakt snel in maar dat is altijd bij mijn bieren die ik te vroeg open trek. Ze slaat in ieder geval niet dood. De smaak….. valt me niet tegen voor een extract brouwsel. Die kan nog mooie een week of twee en een half ontwikkelen.

 

 

Admin
op 12 juni 2018

Fijn dat de pssst er al lekker in zit, en ook zeker mooi helder! Dat is vast een lekker blondje! Ik kan niet wachten om ze te proeven.

 

Jammer dat we maar beperkte koelmogelijkheden hebben in de blokhut.

Forum Lid
op 12 juni 2018

Volgend jaar een chiller en fermenter volgooien. Over bier gesproken ik kan niks meenemen op de fiets maar kan natuurlijk wel een bijdrage doen. Is er al een potje voor bier en fris? 

Forum Lid
op 12 juni 2018

Lummel, jij neemt toch volgend jaar je tapinstallatie wel mee 🙂

 

Ik zal de blondjes van te voren goed koelen Jan en dan stop ik ze wel in een soort van koeltas. Hopelijk zijn ze dan nog redelijk gekoeld.

Qua alcohol had ik al berekend dat ze 5% zouden moeten zijn en met de hergisting op fles komen ze zo om en nabij de 5,5% uit.

 

Forum Lid
op 13 juni 2018

Als er enen overschiet voor mij dan ga ik die zeker proeven.

Forum Lid
op 13 juni 2018

Er zal er toch wel een voor jou overschieten Dumo!

(verwacht er niet te veel van hoor 😉 )

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 juni 2018

chiller is binnen nog even een dag laten rusten en het feest kan beginnen

Admin
op 13 juni 2018

chiller is binnen nog even een dag laten rusten en het feest kan beginnen

Van marco

Dat is mooi om te horen! Heeft de Glycol fles de reis overleefd? Die wil nog wel eens lekken onderweg.

Forum Lid
op 13 juni 2018

Glycol is goed aan gekomen verpakking was droog

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 juni 2018

Tijd voor de test 4l water in gedaan 5 mininuten gewachten daarna aangezet om de pomp de prime kom niks uit .Gelezen in deze topic dat het bij iedereen zo is glycol toegevoegd 1 uur gewacht .Nieuwe test doet nog niks wat een waardeloze beschrijving en dito filmpjes

Forum Lid
op 14 juni 2018

Hou maar op maar je komt er wel uit. Gewoon effe de tips van Erik lezen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 juni 2018

probleem gevonden had de oude kabel met de aftakking van pomp erop staan andere kabel gepakt HIJ WERKT

Forum Lid
op 14 juni 2018

Hahaha ja je moet goed opletten. Als hij straks zijn werk doet ben je al die ellende gauw vergeten hoor.

 

Forum Lid
op 14 juni 2018

Da’s trouwens altijd zo. Heb je pijn? ja shit. Pijn weg: snel vergeten.. Ik lees nooit gebruiksaanwijzingen eigenlijk. Kom je toch verrassend ver mee..Niet helemaal altijd,ok..dan denk je: was ik nu toch maar naar Specksavers gegaan(de opticien). Maar lekker als je installatie gaat doen waarvoor je hem hebt aangeschaft. Euforisch moment met een giga beloning als eindresultaat die zijn weerga niet kent! Cheers man!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 juni 2018

man man wat was ik pissig tot ik een foto zag van lummel zijn chiller daar zag ik dat het lampje branden van unit 4 in blauw .Toen viel het kwartje bedankt lummel

Forum Lid
op 14 juni 2018

Had je het knopje niet ingedrukt of e.e.a. op pomp 1 aangesloten?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juni 2018

De verkeerde kabel zat erop (de oude met aftakking voor een pompje) Ik had nr 4 ingedrukt maar lampje ging niet branden zag bij Lummel dat hij wel branden dacht gelijk aan die kabel goede kabel erop en hij deed het.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 juni 2018

Giststarter opgeschaalt gaat direct als een malle te keer

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 juni 2018

Ga hem straks coldcrashen en morgen mee brouwen

Forum Lid
op 15 juni 2018

Dat is de gist van de Westmalle flesjes?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 juni 2018

ja van 5 flesjes ga ik eerst een tripel mee brouwen daarna een westmalle extra

Forum Lid
op 15 juni 2018

Goed hoor!

Kun/wil je eens opschrijven hoe je het precies hebt gedaan met het opkweken van de gist?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 juni 2018

Voor deze gist starter in supermarkt gekeken naar de jongste flesjes van Westmalle deze 2 dagen in koelkast gezet zodat het gist kan bezinken.Als ik fles pakte met starsan opener en een nieuwe dopje ontsmetten.Flesje niet helemaal leeg gooien maar een cm laten zitten nieuwe dop erop dit met andere flesjes ook gedaan .Je kan een gist starter maken met moutextract 100 gr per liter.Of van  wort dat een sg heeft van 1040 voeg hier extra gistvoeding aan toe.Nou dat spul in een erlenmyer gooien met roervlo waterslot erop en op de roerplaat zetten en wachten op actie dat kan even duren (paar dagen ).Als de vergisting heftig begint voor dag of 2 in koelkast zetten zodat het gist bezinkt .We hebben nu nog te weinig gist daarom maken we een nieuwe starter van 2 liter met 200 gr moutextract met gistvoeding deze ook op het heftige punt in de koelkast zetten.Nu is het klaar voor de brouwdag gooi het bier uit de giststarter proef deze gelijk .Zorg dat je het gist niet mee gooit je kan ook heel de starter in je nieuwe brouwsel gooien

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 juni 2018

hoop dat het beetje duidelijk is kan helaas niet met ieder bier brouwer filter vaak gist eruit en doet er bottle gist bij voor co2

Forum Lid
op 15 juni 2018

Helemaal duidelijk! Er zijn inderdaad steeds meer brouwerijen die met een bottelgist werken en dan heb je er inderdaad niets meer aan om er een starter van te maken. La Trappe gist is ook nog goed te gebruiken voor een starter. Van vroeger weet ik nog dat de Duvel altijd een gist-depot onder in het flesje had, tegenwoordig zit dat er ook niet meer in.

 

Forum Lid
op 15 juni 2018

 Van vroeger weet ik nog dat de Duvel altijd een gist-depot onder in het flesje had, tegenwoordig zit dat er ook niet meer in.

 

Van Munckerik

Is dat zo? De ratten. Niet meer opgelet en drink toch regelmatig Duvel.

 

Ik ga het zeker ook proberen maar begrijp 100 gram mout niet? Gooi je gewoon mout bij? Wort gebruiken snap ik wel maar dan weet ik niet wat voor gistvoeding je erbij moet gooien. Zouden jullie dat kunnen verhelderen? En met pils kan je zeker niks toch of wel? 

Forum Lid
op 15 juni 2018

Ik had laatst een flesje Duvel en kon het helemaal leegschenken zonder gist. 

 

100 Gram mout is moutextract in poedervorm. Gietvoeding is nodig wanneer je een starter maakt. Wanneer je pils maakt en je werkt met korrelgist hoef je geen starter te maken.

Het pils wordt zo goed gefilterd, daar zit geen residu gist meer in.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 juni 2018

Vandaag trippel gebrouwen wil ik 2e fermenter op de chiller aansluiten zit de verkeerde kabel erbij heb 2 kabels die geschikt zijn voor een pompje dus met aftakking daar reageerd de chiller niet op Grrrrrrr

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 juni 2018

Hoi Marco,

Jij hebt 2 keer een pompje ontvangen, dus dat je 2 kabels hebt liggen klopt. Maar bij iedere fermenter is het juiste kabeltje meegeleverd. Hij moet er zijn!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 juni 2018

Je heb helemaal gelijk met schaamrode wangen kabeltje gevonden 

Admin
op 16 juni 2018

Geeft niks, anders was je niet op zoek gegaan en had je nog zitten balen! Weer een probleem opgelost 😁😎

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 17 juni 2018

Jac heeft inmiddels een geweldige nederlandstalige handleiding geschreven voor het gebruik van de Conical Fermenter en de Glycol Chiller. Dit zal nieuwe gebruikers snel op weg helpen. Problemen waar anderen al snel tegenaan liepen kunnen zo eenvoudig voorkomen worden.

Jac, heel erg bedankt en ook Erik en Lummel voor het meedenken en het doorlezen!

Ik zal de link later ook bij de producten zetten, en op het forum een plekje vinden waar hij eenvoudig terug te vinden is. 

Hier kun je de handleiding downloaden en bekijken en eventueel ook uitprinten.

Forum Lid
op 17 juni 2018

Jan kom op, noem mij niet in deze. Alle credits naar jullie 3 en Marco overigens ik volg het allemaal wel. Ik heb zelf de handleiding nodig hahaha, want ik wacht nog op iets. Maar dat mag ik weer niet zeggen. Pfff. 

Admin
op 17 juni 2018

Jij hebt anders de nodige frustraties gehad Lummel, en daar hebben anderen ook weer van geleerd, dus niet zo bescheiden he 😉

Forum Lid
op 17 juni 2018

Hahah als je het zo bekijkt heb ik het meest geleden omdat ik de onhandigste ben. Hoewel Marco? Erik? We hebben allemaal geleden. 

Net weer een kopje vissoep op. Nog 2 borden zei Lummelientje dus invriezen is geen optie want die gaan er vanavond aan. Heb ook nog een stukje watermeloen. Wat gaan we morgen eten? 

 

En het beste paard van stal wordt vergeten. Sorry Jack kon het nog toevoegen. 

Admin
op 17 juni 2018

Morgen? Ik denk dat ik dan voor jouw Bouillabaise ga 😁 

Forum Lid
op 17 juni 2018

Ik heb niets geleden hoor, mijn leed was snel voorbij toen ik Lummel zijn escapades las hahaha. Jac valt alle eer te beurt.

 

Jan ….. was jij niet aan het lijnen? 

Ik had behoorlijk wat mosselen over, die heb ik lekker gekookt. Vergeet de witte wijn bij de mosselen en kook ze in de whisky.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren