Heb je wel of niet methonol bij zuivere stookwijn?

Geupdate op 17 oktober 2018 in Stookforum
65 op 6 oktober 2018

Hallo;

Ik ben een beginnende stoker.
Om niet veelvuldig de zelfde vragen te stellen die (eventueel) al aan bod gekomen zijn, heb ik eerst
zorgvuldig veel documentatie doorgenomen.
Maar ik blijf toch nog altijd met een vraag zitten betreffende stookwijn en voorloop waar ik veel tegenstrijdige meningen over tegenkom betreffende Methonol.

Ik heb (zuivere) stookwijn gemaakt van volgende formule:

– 25 liter water
– 8 kilo suiker
– 1 zakje TURBO-8 gist alcoferm voor 25 l

Nu is mijn vraag:
Als je op deze manier stookwijn maakt heb je dan methonol en voorloop of niet?
Ik lees veel tegenstrijdige meningen maar voor alle zekerheid en veiligheid wil ik toch nog eens jullie ervaringen.

De volgende antwoorden kom ik tegen:
1) Enkel met water, suiker en gist heb je geen methonol en voorloop zolang je maar geen vruchten gebruikt. Dus er is geen enkel risico.
2) Je hebt altijd methonol en voorloop op welke wijze je ook je stookwijn maakt.
3) Je hebt op deze wijze geen methanol maar voor alle zekerheid is het toch beter voorloop weg te gooien????

Alvast bedankt voor de reactie’s

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 6 oktober 2018

Als ik het goed meen te zeggen heb je bij pure suiker vergisting geen methanol vorming. Methanol wordt gevormd door pectines in schillen van fruit e.d.
Persoonlijk zou ik voor het laatste antwoord gaan. Maak het standaard dat je altijd de voorloop er af haalt, dan wordt het een gewoonte en maak je minder snel de fout als je fruit destileerd.
1% van de ketelinhoud vloeistof is genoeg voor suiker bij fruit doe ik meestal 2%. Blijf proeven als het niet meer hard/spiritus achtig proeft ben je door de meeste voorloop heen.

Gr.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 6 oktober 2018

Een vergisting met alleen suiker geeft geen methanol.  Je hebt wel voorloop die er af moet worden gehaald.

Forum Lid
op 6 oktober 2018

Die voorloop stinkt. Behalve met reflux is me opgevallen. 

Forum Lid
op 6 oktober 2018

Ik kan me overigens ook herinneren van de tijd voor de t500 en Granfather, opa spreekt, dat de stinkende voorloop het hoogste alcoholpercentage heeft van de hele stook. Dat speelt niet bij reflux of beduidend minder. Althans zo ervaar ik dat. 

Forum Lid
op 6 oktober 2018

Eric22, gooi al die meningen van anderen maar overboord. Om het in 1 zin te zeggen:
Bij suikervergisting komt methanol /varianten in de scheikundige formule niet voor.

de stinkende voorloop het hoogste alcoholpercentage heeft van de hele stook.Van Lummel

Klopt, daarom gaan de meesten hier voor kwaliteit en is die paar ML aan voorloop weggooien geen verspilling maar een verrijking van je distillaat kwaliteit. 

Forum Lid
op 6 oktober 2018

Ik stook alleen fruit,ik laat mijn ketel open staan als het op themp.komt laat ik de ketel nog even open staan de methanol verdwijnt dan al,ik sluit mijn ketel en gooi 2-3 borrelglaasjes weg.probleem opgelost.

Forum Lid
op 6 oktober 2018

Als het al een probleem is. Gooi weg die 3glaasjes  want het is niet lekker.  Precies zoals Nimrax schreef. 

Forum Lid
op 6 oktober 2018

Dat methanol er met de voorloop al uit is, is al een oud verhaal en het ligt ook voor de hand om dat te denken vanwege het lage kookpunt. Maar het blijkt niet waar te zijn als je daadwerkelijk gaat meten tijdens de hele stook. Sterker nog: als je het in je wijn hebt, raak je het niet meer helemaal kwijt.

Het wordt al gevormd tijdens het rijpen van het fruit en nog meer bij het maken van sap. Zeker als je pectoenzym gebruikt. Het zit dus in de meeste (vruchten)wijnen, maar niet of vrijwel niet in bier of stookwijn van andere grondstoffen, zoals aardappels en rietsuiker.

De voorloop is dus vooral nuttig om de vieze, laagkokende stofjes kwijt te raken. Voor een aantal werkt dat wel, omdat ze inderdaad in het begin overkomen en later niet meer gevonden worden. Maar die voorloop doe je graag weg, want die stinkt en smaakt vies. (Methanol is reuk- en smaakloos.)

Ik verwarm mijn stookwijn en -bier voor en laat de pan soms ook even walmen, in de hoop (net als ChrisV.) dat ik dan al wat voorloop kwijt ben. Nooit gecontroleerd of dat waar is, trouwens. Maar methanol raak je er niet mee kwijt, evenmin als met voorloop.

Overigens is dat ook niet heel erg: voor je doodgaat aan de methanol in jouw distillaat ben je al lang en breed dood aan de ethanol. En zolang je in de olie bent van ethanol, wordt de methanol in de wacht gezet door je lever en ga je daar dus niet aan dood.

Forum Lid
op 6 oktober 2018

@Lummel: Uiteraard heeft de voorloop het hoogste percentage alcohol: op dat moment heeft de ketel nog het hoogste percentage, dus de damp ook. Vanaf dat punt wordt in het hele systeem het percentage lager.

Forum Lid
op 7 oktober 2018

Kees dat is de theorie. Toen ik net de t500 had viel het mij de eerste keren op dat de 2e liter een hoger percentage had als de eerste liter. Heb het over Suikermash.

 

tegenwoordig meet ik niet meer want dat apparaat doet gewoon zijn ding maar dat is mijn ervaring. Wellicht hebben andere stokers deze ervaring  ook. 

Forum Lid
op 7 oktober 2018

Grappig dat je dat opmerkte! Er wordt inderdaad altijd van uit gegaan dat de stook hoog begint en zo heb ik het ook in alle grafiekjes gezien. Maar naar mijn ervaring klopt dat lang niet altijd, inderdaad.

Op HomeDistllers is de vraag gesteld, hoe dat te verklaren is en ik heb nog geen eenduidig antwoord gezien. Ik dacht zelf aan merkwaardigheden in de dampsnelheid en de condensatie in de kop van de kolom/ketel. Anderen dachten aan een overmaat van bijkomende stofjes die het sg beïnvloeden en zo een schijnbare verlaging van alcohol veroorzaken.

Als we dat serieus willen weten, kunnen we beter een aparte draad opzetten. Maar eigenlijk heb ik dezelfde houding als jij: het zal wel.

Zie https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=68&t=70848

 

En https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=33&t=40606  over methanol.

Forum Lid
op 7 oktober 2018

I.d.d . kees . er zijn veel variabelen die percentages beïnvloeden . temperatuur toevoegen aan kook nat , afkoelen van damp in kolom of omgekeerd er wordt in verschillende distillatie methodes vanalles toegepast en geeft daarom verschillende uitkomsten en curves .
Ook Samenstelling en oplosbaarheid van de stookwijn heeft invloed . correcties tijdens de distillatie zelf zijn daarom soms nodig .
wanneer de vloeistof hoeveelheid in ketel tijdens de distillatie lager wordt vanwege verdamping zou ook de energie die nodig is voor de temperatuur gelijk te houden verlaagt / bijgesteld moeten anders loopt temperatuur damp en dus ook in brug ( top ) op waardoor er meer andere stoffen mee verdampen en de alcohol verdunning groter word . percentage verlaagd .
Dus verlagen van brander / kookplaat / temperatuur zou vloeistof temperatuur continu en op brug temperatuur op 78,3 houden en zo blijft lang percentage hoog .
Bijvoorbeeld Wanneer je glycerine zou toevoegen aan jou basis wordt verdampen van vloeistof moeilijker en komt alcohol zelf makkelijker vrij waardoor andere stoffen achterblijven en alcohol percentage zeer hoog blijft tot einde van stook .
Te veel variabelen om een eenvoudige algemeen een duidend antwoord te vinden .

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Bedankt aan iedereen voor de reactie’s.

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Vraagje,ik heb dit jr.een grote hoeveelheid wijn verstookt,was bio maar hadden daar sulfiet aan toegevoegd,is die na het stoken weg?ik stook normaal alleen wat fruit,nooit wijn van anderen.gr.Chris

Forum Lid
op 10 oktober 2018

sulfiet,is die na het stoken weg?Van ChrisV

Ik denk dat er van elke chemische verbinding er wel iets (een uiterst minimale hoeveelheid) meekomt in het distillaat.
Alleen een laboratorium kan hier duidelijkheid in brengen.
Sulfiet,ook wel E-nummer 220-228 is mogelijk kankerverwekkend.
Overige risico’s:

  • allergieën
  • darmstoornissen
  • longirritaties
  • bemoeilijkt de vitamine B opname
  • misselijkheid
  • astma
  • neurologische aandoeningen (lees: hoofdpijn)

Meer info over sulfiet: <klik>

 

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Dus daar mischien die hoofdpijn van de laatste tijd,niet altijd maar wel vaker,krijg ik van wijn ook.

Brouwmaat
op 10 oktober 2018

Sulfiet komt van nature ook in wijn door de vergisting. Het is echter maar een heel klein beetje. Als je de wijn niet gaat bewaren of vervoeren maar direct stoken is het niet zinvol om dit nog toe te voegen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 10 oktober 2018

ChrisV ,In de meeste gevallen gaat sulfiet verbinding aan met aldehyden en suikers in jou brouwsel en kan die niet meer verdampen bij distileren . Dus zal je daar geen last van hebben .

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Aha Robbert dan is het probleem te veel glazen,gecombineerd met weinig slaap en vermoeidheid,ik heb normaal als ik wijn drink s’morgens barstende hoofdpijn.nu had ik dat af en toe,ik denk dat het een beetje met vermoeidheid te maken had,ben de laatste tijd erg druk bezig en slaap te weinig,want normaal heb ik nergens last van.maar dacht ,mischien komt er met stoken nog sulfiet mee.dank je voor je antwoord.gr.Chris.?

Forum Lid
op 10 oktober 2018

paar bakken koffie of even kouwen op stukje kinabast en je springt weer over hekken ! ??

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Drink al 20 koppen per dag,en die hekken spring ik al over zijn 15cm hoog,zal een een paar dagen rustig aandoen,maar die ik naar school breng werken soms niet mee,?zijn bandieten met een hoofdman?hou er maar 8 tam en dan ook nog het verkeer in de gaten houden,vreet energie,maar verder zijn ze gek op die ouwe.dus worden wel rustiger.spuit de voorloop als luchtverfrisser in de bus????ruikt naar appels.

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Je leeft een gelukkig leven ! Die voorloop kun je ook toilet tegeltjes mee op poetsen . ! Ruikt ook fris en als er iemand is geweest ruikt het alsof iemand in de boomgaard heb zitten kakken ??

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 10 oktober 2018

Ik weet niet of ik een nieuw topic moet starten of hier verder mag?

Mijn stookwijn is nu na 3 weken uitgegist. Alle dode cellen zijn mooi bezonken en heb een heldere stookwijn. Maar wat ik zeer vreemd vind, ik meet geen alcohol. Het ruikt en smaakt  naar alcohol. Maar als ik de alcohol met een alcoholmeter weeg geeft hij o% aan. De meter is van het merk “VINOFERM” en enkel voor het meten van alcohol met een schaal van 0 tot 100. Op de verpakking staat: “Niet voor wijn, bier en likeur. Enkel voor water – alcoholmengsel”. Ik ga ervan uit dat de verkoopster  mij de juiste meter verkocht heeft daar ze wist waarvoor het was en ik ook daar de gist gekocht heb. Zou er iets mis zijn met de stookwijn of scheelt er iets met de alcoholmeter?

 

 

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Een alcoholmeter is niet geschikt om het alcoholgehalte van een stookwijn te bepalen.  Hiervoor heb je een vinometer of een refractometer nodig.  Nog beter is een SG-meter.

Brouwmaat
op 10 oktober 2018

Je kunt met een alcoholmeter geen alcohol in stookwijn meten, daar moet je of een vinometer voor gebruiken of je had met een refractometer je start SG en eind SG moeten meten en zo je alcoholpercentage uitrekenen. Maar er zit alcohol in dat is zeker. De alcoholmeter die je nu hebt is voor destilaat.

 

Je kunt hier gewoon verder gaan hoor, “off topic” kent (haast) niemand op het stookforum 😉

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Dus gewoon stoken,ik meet niets.uitgegist even rusten en stoken komt heel zeker goed.gr.Chris.en sucses.?

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Ja alcoholmeter geeft 0 % aan, dus de dichtheid is 1 kg/l, hetzelfde als die van water. Als je bent uitgegaan van 8 kg suiker in 25 l totaal kun je het alcoholgehalte schatten. Je hebt, bij volledige vergisting pakweg 4 kg alcohol, wordt 4/0,8 is ca 5 liter alcohol. Dus pakweg tegen de 20 vol-%. Niet alle suiker is vergist, want dan zou je onder de 1,000 uitgekomen zijn.

Of dit klopt zal tijdens en na de stook blijken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 10 oktober 2018

Bedank aan iedereen voor de goede reactie’s en tips en bereidwilligheid om te antwoorden.
Ik heb hier al veel bijgeleerd.
Ja, het zal waarschijnlijk een misverstand geweest zijn tussen ik en de verkoopster.
We hadden het over stookwijn, destilleren, aflengen enz. En ze zal mij waarschijnlijk een meter willen meegeven voor na het destilleren om het alcoholgehalte te meten. Maar geen probleem want ik hoef inderdaad het percentage van de stookwijn niet te kennen.
Door ook nog eens rond te surfen op het forum heb ik nog enkele antwoorden gevonden van vragen waar ik nog mee zat.
Mijn ketel ga ik zelf (proberen te) maken. Ik ben mecanieker en dus moet dit wel lukken en het is trouwens een leuke bezigheid.
Om te beginnen en proberen zal ik alles zeer eenvoudig en basic houden en kijken hoe ver ik kom. Daarna kan ik mij er verder in verdiepen en uitbouwen.

Ok; Nu heb ik dus de stookwijn. Ik heb er nog eens van geproeft en ik moet zeggen hij is zeer lekker.
Ik ben wel aangenaam verrast want als beginner wist ik niet dat dit kon door enkel water en suiker te vergisten.
Het smaakt een beetje naar fruit jenever en is zeer lekker om zo te drinken.
Als ik alles goed begrijp kan ik er nu eigenlijk 2 kanten mee op:
– Destilleren of zuiver drinken.
– Kan ik bijvoorbeeld aan de gemaakte stookwijn als ik deze zuiver wil drinken er fruit aan toevoegen en een tijd laten staan om te laten trekken en gebruiken als fruit jenever?

Nu heb ik nog iets waar ik nog niet direct een antwoord op gevonden heb.
1) Moet je al opletten voor methanol van in de stookwijn of enkel van tijdens het destilleren?
Ik heb nu zuivere stookwijn gemaakt van enkel water en suiker.
Volgens de vele info is deze veilig en is er door deze methode geen methanol vorming.
Ik weet nu ondertussen dat tijdens het distelleren van stookwijn waar fruit of fruit met houtdelen aan toegevoegt zijn er methanol vorming is.
Maar:
Stel dat ik bijvoorbeeld bij een volgende stookwijn vanaf de start stookwijn wil maken met fruit (en-of) met de houtdelen ervan, heb ik na de uitgisting dan al kans op methanol vergiftiging van in de stookwijn indien ik er zo eens wil van drinken of enkel bij het destilleren?
Dank u.

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Een stookwijn, zoals het woord zelf al aangeeft, dient om te stoken (destilleren dus).  Ik weet niet of je al wat gedronken had voordien, maar een suiker/waterstookwijn zo drinken en erbovenop nog lekker vinden heb ik nog nooit meegemaakt.  Ik weet ook niet wat jij lekker vindt, maar mijn stookwijn is maar een zurig zootje hoor als ie is uitgegist.

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Een oude benaaming voor Methanol ( MEOH ) is “Houtgeest” Methanol komt namelijk voor in hout,takjes,pitten en fruit, ( eet je een appel dan zal de daar inwezige methanol in je lichaam omgezet worden in formaline maar das een heel ander verhaal) ,
Een proefje welk je zou kunnen doen is een klein beetje voorloop laten branden methanol geeft een meer oranje achtige verbranding , ethanol daar aan tegen een blauwe vlam ( vandaar dat we in daglicht deze niet goed waarnemen ) dit is echter geen 100% test maar wel een aardige indicator .
En last but not least een tip vuur is gevaarlijk ?

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Het kan lekker zijn, ik had birdwatchers gemaakt, en bij het proeven leek het net tomaten-cider.

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Eric22 dat krijg je alleen bij het stoken,ik ben een fruitstoker.bij het stoken de eerste twee drie glaasjes weggooien,de druiven haal je ook vd.steeltjes,of pers het sap er uit,appels en peren stokjes en kern er uit,pruimen abrikozen,daar zakken de pitten van naar de bodem,die moet je wel kapot maken,en een paar pitjes is geen ramp.ik stookte die vroeger gewoon mee.laat het anders via het forum weten als je zo iets wil stoken,ik leg het graag uit,maar ik heb het al vaker op het forum gezet,als je het niet vind,laat het weten.gr.Chris.

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Nu heb ik nog iets waar ik nog niet direct een antwoord op gevonden heb.
1) Moet je al opletten voor methanol van in de stookwijn of enkel van tijdens het destilleren?
Ik heb nu zuivere stookwijn gemaakt van enkel water en suiker.
Volgens de vele info is deze veilig en is er door deze methode geen methanol vorming.
Ik weet nu ondertussen dat tijdens het distelleren van stookwijn waar fruit of fruit met houtdelen aan toegevoegt zijn er methanol vorming is.
Maar:
Stel dat ik bijvoorbeeld bij een volgende stookwijn vanaf de start stookwijn wil maken met fruit (en-of) met de houtdelen ervan, heb ik na de uitgisting dan al kans op methanol vergiftiging van in de stookwijn indien ik er zo eens wil van drinken of enkel bij het destilleren?
Dank u.

Van Eric22

Tijdens het destilleren wordt er geen methanol gevormd. Dat is een broodje aap.

En nee, hoewel er bij het maken van fruitwijn wel methanol gevormd kan worden, zeker als je veel pecto-enzyme gebruikt, is het praktisch niet mogelijk om een dodelijke concentratie te krijgen. Voor je dood gaat aan de methanol ga je al dood aan de ethanol (als je überhaupt zo veel kunt drinken). In gewone wijn die je in de winkel koopt zit ook methanol. Sterker nog: als je een rijpe appel eet krijg je al methanol binnen.

Forum Lid
op 11 oktober 2018
Een oude benaaming voor Methanol ( MEOH ) is “Houtgeest” Methanol komt namelijk voor in hout,takjes,pitten en fruit, ( eet je een appel dan zal de daar inwezige methanol in je lichaam omgezet worden in formaline maar das een heel ander verhaal) , Een proefje welk je zou kunnen doen is een klein beetje voorloop laten branden methanol geeft een meer oranje achtige verbranding , ethanol daar aan tegen een blauwe vlam ( vandaar dat we in daglicht deze niet goed waarnemen ) dit is echter geen 100% test maar wel een aardige indicator . En last but not least een tip vuur is gevaarlijk ?Van Dutchcourage

De vorming van houtgeest gaat via destructieve vergassing, dat is heel anders dan de vergisting van pectine in fruit.

Dat proefje geloof ik niet: tijdens een vakantie had een vriendin een methanolbrandertje en dat gaf met methanol een mooie, onzichtbare vlam. Met spiritus (ethanol) ook. Alleen gaf dat iets meer roet dan methanol.

Methanol is te testen met een proefje met pakweg een stuk of 5 chemicaliën of natuurlijk een gaschromatograaf. Naar mijn ervaring is het de moeite niet waard.

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Overigens: ik vind het wel een gok om pas na het uitgisten van de stookwijn de ketel te gaan bouwen!

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Ik heb mijn uitgegiste druiven wel eens drie mnd.laten staan was zelfs lekkerder.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 oktober 2018

methanol en ethanol branden beide bijna onzichtbaar blauw .
Wanneer er iets geel in vlam zit is dat glycol of etherische olie of
een andere vervuiling aan alcohol .maar geen indicatie van aanwezig methanol .
Bij suiker . graan en aardappel vergisting komt
geen methanol voor .
voornamelijk bij hard schillige fruit
is er sprake van methyl .
( kersen is een van de weinige uitzonderingen )
Pitten kunnen cyanide en waterstofcyanide bevatten deze is bij distillatie nagenoeg verwaarloosbaar.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 11 oktober 2018

Klopt Kees22 . Ik had het testje al een tijdje terug ergens neer gezet .
voor gemak test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit .

Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol .

voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing )

Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.

laat dit 15 min staan . er ontstaat een bruine aanslag . voeg nu 2ml oxaalzuur toe,

( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )

verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is .

voeg1ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.

na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn . is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Ja, dit zal inderdaad de test zijn. Ik had ooit via een vriend alle chemicaliën bij elkaar, maar heb ze later weggegooid. Toen ik mijn eigen stooksel vergeleek met een wodka uit de winkel, was mijn eigen drank minder roze! Dan wodka!

Je hebt maar weinig nodig van elke stof, dus het opzetten van de proef is alleen handig als je kunt putten uit een voorraad die er toch al staat. Anders moet je een liter 96 % zwavelzuur kopen en dat is niet handig. (Weegt 2 kg en vreet alles op!)

Een andere vriend kon ooit bij een gaschromatograaf, maar dat kon maar een of twee keer. Toen zat er meer methanol in het tweede monster dan in het eerste, maar daar konden we dus niet op doorgaan.

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Ik heb het spul nog steeds wel staan om de testen .Vroeger brouwsels ,stookwijnen , voorloop , midden loop , naloop . na lageren alles wel op meerdere stadia’s en producten de testjes gedaan .
maar ik doe het al jaren niet meer.
Er wordt veel te paniekerig over gedaan en onrust gecreëerd.
Als je beetje logisch nadenkt en de basis kennis gebruikt hoef je helemaal geen zorgen te maken over de vorming van methyl . er zijn diverse mogelijkheden om het simpel en goed .
En simpel verkrijgbaar en uitvoerbaar.

En wanneer je echt omhoog zit is er altijd nog een oude boeren quick and dirty methode .
klink smerig maar het werkt . Wanneer je de pulp hebt gemaakt neem je een paar witte boterhammen zonder korst .
Hierop kauwen tot het lekker smeuïg is . En voeg je bij de pulp .
In speeksel zitten grote hoeveelheden natuurlijk enzym dat meteen werkt en het enzym dat de methyl vormt meteen afbreekt.
Je ziet ook heel snel de pulp vloeibaarder worden en gaan gisten
en bij distileren ben je de ” smerigheid ” toch kwijt .

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Precies, daarom maak ik me er eigenlijk ook  nooit meer druk over.

Wanneer je de pulp hebt gemaakt neem je een paar witte boterhammen zonder korst . Hierop kauwen tot het lekker smeuïg is . En voeg je bij de pulp . In speeksel zitten grote hoeveelheden natuurlijk enzym dat meteen werkt en het enzym dat de methyl vormt meteen afbreekt. Je ziet ook heel snel de pulp vloeibaarder worden en gaan gisten en bij distileren ben je de ” smerigheid ” toch kwijt .Van Robbert
Deze tekst begrijp ik niet zo goed.

  1. Je schrijft hier, dat een enzym in ons speeksel het pectine-splitsende enzym in de pulp afbreekt. Dat zou inderdaad de vorming van methyl uit pectine voorkomen, maar dan blijft de pectine gewoon in de pulp zitten, die dan dus niet vloeibaarder wordt.
  2. Ik vermoed dat je bedoelt, dat een enzym in  ons speeksel de pectine afbreekt. Daardoor zou inderdaad de pulp vloeibaarder worden, maar ook methyl gevormd worden. Dus dat is dan daarvoor geen remedie. (Tenzij het pectine via een andere route afgebroken wordt, wat natuurlijk kan. In dat geval ben ik benieuwd hoe dat dan werkt.)
  3. Ik ken de truc wel voor het afbreken van zetmeel door het amylase in ons speeksel. Maar dat is dan van belang voor zetmeelhoudende grondstoffen, minder voor fruit en het heeft geen effect op methylvorming.

Wat betreft de smerigheid heb je gelijk: tongzoenen is eigenlijk ook wel extreem smerig. Maar schijnt heel gezond te zijn om weerstand uit te wisselen. En bij het stoken wordt alles steriel.

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Ik ben van dat tongzoenen ook steriel geworden,zo word je gezond honderd,doe nog meer dingen die smerig zijn ,maar dat laat ik maar aan jullie verbeelding over,ben ik ook oud mee geworden,heb daar door veel antiestoffen.?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 12 oktober 2018

I.d.d. in speeksel zijn meerder ” routes” gaande .
Er zijn Diverse verschillende enzymen , bacteriën en gisten aanwezig die deel uitmaken van omzetten en afbreken van stoffen in voedsel.

Er zijn dranken die gemaakt worden door primitieve stammen in afrika , Zuid-Amerika nieuw guinea gemaakt van voornamelijk vruchten , aloevera ,Agave aanverwanten planten die worden vergist door erin te spugen en kauwen op delen .
Ze vergisten binnen enkele dagen , hebben toch rond 6 tot 8 % alcohol en zijn vrij van methyl .

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Ok dan spuug ik de volgende keer er in,maar wel zo dat iedereen het ziet,blijven ze mischien van mijn drank af,ik heb ontdanks dat ik best veel stook nog nooit een fles gehad die een jr.oud is.dus mischien vinden ze het vies als ik er in spuug???? en blijven ze er van af.?

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Zit je dan weer met te weinig opslag ruimte ??

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Wat denk je.kan makkelijk 300 -400 liter kwijt.wat over is drink ik uit een emmer,????

Forum Lid
op 12 oktober 2018
Forum Lid
op 12 oktober 2018

Hij lijkt er ook nog een klein beetje op…

Forum Lid
op 13 oktober 2018

Inderdaad.die is goed?????

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 oktober 2018

Hallo allemaal;

Mijn ketel is gemaakt en mijn eerste 2 stoken zijn gebeurd.
Dit was een test om eventueel later groter of verder uit te bouwen.
Ik denk dat het goed gelukt is maar geef gerust jullie mening.

De ketel en opstelling.

Benodigdheden:

– Snelkookpan
– 3 meter koperleiding diameter 10 mm
– 1 x 2 delige koppeling
– 1 x 3 delige koppeling
– 1 Thermometer
– 1 x emmer voor koelwater
– Silicone

Werkwijze:

Zie foto’s 1 tot 8 in volgorde van werkwijze.

– Ventiel van deksel van snelkookpan vervangen door 2 delige koppeling.
– Klein stukje buis voor verloop van 2 delige naar 3 delige koppeling.
– Thermometer en leiding naar koeler op 3 delige koppeling.
– Voor koeler heb ik een fles gebruikt en de leiding op rondgedraaid.
– Uiteinde van koeler door een gat van emmer gemonteerd en gedicht met silicone.
– Alles zeer goed gereinigd en uitgestoomt met water en azijn.

Resultaat na stoken bij gebruik van 5 liter stookwijn.

– Alcohol meting bij het begin 70% en naar het einde toe 35% – 40%
– Begin + eind samen gemeng = 1,5 liter van 60% van 5 liter stookwijn.
– Proces +/- 3 uur per 5 liter stookwijn.
– Beste resultaat verkregen bij stoken op 85 a 90 graden.(volgens mijn meter)
– Daar het zuivere stookwijn is heb ik geen voorloop moeten weggooien.
Heb zeer goed geroken en geproeft en vergeleken met de middenloop en er was geen enkel verschil.
– Heb nu al 2 stoken gemaakt en de eind resultaten zijn dezelfde.

Nog enkele vragen:

– Op het einde ging het zeer traag en liep de warmte in de ketel op.
Na 1,5 liter kwam er bijna geen alcohol (vloeistof) meer uit maar bij de test brande de
alcohol nog. Is dit normaal dat na 1,5 liter de alcohol uitgedestileerd is op 5 liter stookwijn?

– Kan ik met de uitgedestileerde stookwijn nog iets doen?

– Lang geleden heb ik van een apotheker eens een eenvoudige formule gekregen om het verdunnen
van alcohol die hij zelf ook gebruikte maar ben deze helaas kwijt geraakt.
Weet iemand van jullie hoe dit werkt?
Ik weet niet meer precies hoe of wat maar het was iets in de aard van volgend voorbeeld schema:

Je start van water met 0% alcohol en alcohol van 90%. Je wil als resultaat verdunnen naar 40%.
Er was dan iets dat je moest (delen, optellen, vermenigvuldigen, aftrekken)???? in diagonaal
denk ik om dan als eindresulaat de delen water en alcohol te kennen die je moet mengen om aan
40% alcohol te komen.

Water 0%                                    Alcohol 90%

                              40%

Eindgetal                                      Eindgetal
(delen water of alcohol)               (delen water of alcohol)

Bedank allemaal.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 oktober 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 oktober 2018

De formules voor het omrekenen van alcohol heb ik ondertussen gevonden op oudere topics van stookforum.nl.

Forum Lid
op 13 oktober 2018

Leuk bedacht.?en zie het werkt.

Forum Lid
op 13 oktober 2018

Bedank voor het compliment. Ja simpel maar het werkt. Een nieuwe wereld is open gegaan. Bezig met laatste stook.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 oktober 2018

Op je vragen:

“Nog enkele vragen:

1..– Op het einde ging het zeer traag en liep de warmte in de ketel op.
Na 1,5 liter kwam er bijna geen alcohol (vloeistof) meer uit maar bij de test brande de
alcohol nog. Is dit normaal dat na 1,5 liter de alcohol uitgedestileerd is op 5 liter stookwijn?

Ja, dat is een heel normale uitkomst. Ik zou zelf wat verder doorstoken, maar dat is een kwestie van smaak.

2. – Kan ik met de uitgedestilleerde stookwijn nog iets doen?

Mwa, niet echt. Je zou met een deel ervan een nieuwe gisting kunnen starten. Deze spoeling is heet, dus je spaart wat gas uit voor het oplossen van de suiker. Niet te veel: het is meestal zuur.

3..– Lang geleden heb ik van een apotheker eens een eenvoudige formule gekregen om het verdunnen van alcohol die hij zelf ook gebruikte maar ben deze helaas kwijt geraakt.
Weet iemand van jullie hoe dit werkt?

Dat is het vierkant van Pearson. Maar voor gewoon verdunnen met water is dat niet eens nodig.

Je berekent de aanwezige hoeveelheid alcohol als volume maal percentage/100. Bijvoorbeeld: 1,5 liter * 60 vol-%/100 wordt 0,90 liter alcohol.

Als je die hoeveelheid wilt verdunnen tot 30 %, dan deel je die 0,90 liter alcohol door het percentage/100, dus in dit geval 0,90 liter / (30 %/100) = 0,90 / 0,30 = 3 liter.

Omdat je al 1,5 liter van 60 % hebt, moet je 1,5 liter water toevoegen om op 3 liter uit te komen.

Simpel optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen. In één berekening:

beginvolume * beginpercentage / eindpercentage = eindvolume  (die 100’s vallen weg)

eindvolume – beginvolume = toe te voegen volume water.

Forum Lid
op 13 oktober 2018
Forum Lid
op 14 oktober 2018

Van harte bedankt.

Forum Lid
op 14 oktober 2018
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 oktober 2018

Alle stookwijn is gedistilleerd. Heb na verdunning 9 liter alcohol van 40%.

Forum Lid
op 16 oktober 2018

Goed gedaan,ben je ook tevreden over de smaak?

Forum Lid
op 16 oktober 2018

Ja, smaakt goed maar smaakte nog beter na tweede stook. Ik heb eens bij wijze van test met een kleine hoeveelheid een tweede stook gedaan. En moet zeggen het smaakte zeer lekker en had van 60% dan 70%. Ik weet niet of dit de goede werkwijze is maar heb daarvoor helft water / helft alcohol gebruikt en het resultaat was goed. Ik heb eens ergens gelezen dat je bij deze werkwijze de alcohol “wast” en ontdoet van eventuele nare smaken. Of moet je bij een tweede stook enkel onverdund de eerste stook gebruiken? Achteraf heb ik het rest water gemeten en er zat geen alcohol meer in, dus alles was er uit gedistilleerd.

Forum Lid
op 16 oktober 2018

Als je een 2de stook doet, kun je het best terug verdunnen naar 40° (40%),

Bij een te hoog alcohol percentage, is er brandgevaar. 

Alcohol van 70° (70%) is uiterst brandbaar/explosief.

 

Forum Lid
op 16 oktober 2018

Dat brandgevaar is er toch wel: als je wijn van 12 % stookt, is de damp al 50 %. Dus dat is het probleem niet. Maar verdunnen geeft inderdaad een zeker waseffect en een ruwstook van meer dan 40 % verstoken heeft technisch weinig nut. Je haalt er amper een hoger percentage mee in je product en je loopt het risico je ketel leeg te stoken.

Alcoholdamp is inderdaad brandgevaarlijk en met dran van 40 % kun je mooi flamberen in een restaurant. Pakweg 19 % alcohol in lucht is ook explosief. Maar zolang je geen bougie in je ketel bouwt, is het risico van dat soort explosies nihil.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 oktober 2018

Ik had na eerste stook 60% en heb 50/50 genomen voor tweede stook. Dus is de alcohol verdund naar 30% voor de tweede stook. Ik moet wel zeggen dat het veel veel beter smaakte na tweede stook. Zeer zeer zuiver en lekker. Het was nu ook de bedoeling voor de eerste keer om de alcohol te gebruiken voor het mengen met aroma’s en suiker om likeur te maken. Maar ik ga zeker de volgende maal eens twee keer stoken om het zo te drinken.

Forum Lid
op 17 oktober 2018

Goed zo,nu op naar de volgende stook.?,en bij binnen stoken is het raadzaam om goed te luchten ivm.de dampen,en verdunnen naar 40% is wel veiliger.altijd denken de verzekering betaald niets als er wat gebeurd,veiligheid voorop.gr.Chris.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren