Kirsch van morellen (zure kers)

Geupdate 1 dag geleden in Spirits
370 op 11 juli 2017

Gisteravond het morellensap opgehaald bij Lummel. Ik kon 2 mooie vaten van Lummel lenen die gegarandeerd waterdicht afsloten, dat was inderdaad perfect geregeld.

Omdat het nog best lang gezellig is gebleven bij Lummel in de tuin ben ik er gisteravond niet meer aan toegekomen om het sap te verwerken, het was inmiddels nacht voor ik weer thuis was.

De vaatjes zaten met 25 liter per vat eigenlijk vol. dus ik heb het vanmorgen overgegoten in 32 liter emmers zodat er tijdens het gisten wat ruimte over is voor het schuim dat er zeker gaat komen.

Ik moest keuzes maken, wel of geen suiker, kristal of druivensuiker, Het sap bevat maar 6% suiker. Maar er zit een heerlijke smaak en geur aan. Echt subliem gewoon! Ik vind het enerzijds zonde om zoveel lekkers in te zetten voor een heel lage opbrengst, anderzijds vind ik het zonde om veel suiker te gebruiken, dat zorgt toch voor scherpe smaken en een lange rijpingstijd.

Ik heb gekozen om dextrose, druivensuiker dus, te gebruiken. Dat komt toch het dichtste in de buurt van de echte fruitsuikers, vergist mooi met minder bijsmaken. Ik heb per 25 liter 4 kilo dextrose toegevoegd, gemeten met de Oechsle meter uitgekomen op een totaal van 90 graden Oechsle, 235 gram per liter. Als ik dit terugreken kom ik uit op 220 gram per liter en klopt het niet. Echter dor het toenemen van het volume door de suiker kan je wat afwijking hebben. Het komt ook niet zo precies. Ik kan nu een alcoholpercentage bereiken rond de 13% Meer suiker toevoegen voor meer alcohol wil ik niet, ik denk dat het zo aardig in balans is om een goed kwaliteitsproduct te maken.

Ik heb dus 2 emmers staan. 1 emmer heb ik Pot Distillersgist toegevoegd, speciaal voor fruitvergisting om later te kunnen stoken. In de andere emmer heb ik champagnegist gebruikt. Mocht het sapje nu zo lekker zijn dat het de moeite waard is om een deel te bottelen als kersenwijn dan is dat ook leuk. Ook ben ik gewoon benieuwd naar het smaakverschi. In alcoholpercentage zal het waarschijnlijk niet veel uitmaken. Dit gaat door tot de suiker op is.

Ik laat het lekker uitgisten en bezinken, en na mijn vakantie ga ik eens een dag prikken om alles te strippen.
Dan bepaal ik daarna aan de hand van de geur of ik een tijdje wat kersen laat macereren alvorens een 2e keer te stoken of dat ik dat zonder doe. ik weet dat bij frambozen op die manier de frambozengeur op een geweldige wijze als het waren gevangen wordt in de alcohol en na de 2e stookronde geweldig tot zijn recht komt.

 
 • Geliked door
 • Lummel
 • Nimrax
 • dumo
Antwoord
5 op 11 juli 2017

Tjonge waar haal je de energie vandaan. Wij liggen nog op bed maar het sap ziet er inderdaad nog steeds goed uit want ben inmiddels al wel naar de koelkast geweest als je begrijpt wat ik bedoel. Sterker ga er nog 1 halen dat sap wacht nog maar een uurtje.

Admin
op 11 juli 2017

Ik haal om 06.00 mijn eerste kop koffie. Ben al ff bezig dus.

Er stond al druk op het vat dus het was stiekum al een beetje begonnen met gisten. die morelletjes hebben geen geduld.

1e bevindingen tot nu toe. De pot Distillers begint nu na 1 uur op gang te komen. de Champagnegist begon binnen het kwartier. Nu alles nog heel kalm, maar heb er maar een flinke handdoek onder gelegd voor het geval het schuim straks door het waterslot spuit.

Forum Lid
op 11 juli 2017

Zeg Jan rare vraag, maar wat als ik nu eens een zakje wodka gist voor een vat ga gebruiken  gewoon voor de fun. 

Kan dat

Admin
op 11 juli 2017

Het kan wel hoor, maar de amylase die er in zit heb je niets aan. Ik had mijn vader eens een zak turbogist meegegeven, heeft hij dat in een emmer met rode bessen gedaan. Ik wist dat niet. Ik proefde daar eens zijn bessenborrel en die was geweldig. Bleek gewoon met turbogist gedaan te zijn. Toch raad ik dat niet aan. Maar wodkagist moet wel kunnen hoor.

 

Nu ik aan enzymen denk bedenk ik me trouwens net dat ik vergeten ben de pecto enzymen toe te voegen. Het maak niet heel veel uit hoor weet iemand of kersen veel pectine bevatten? Het kan je op wat meer voorloop komen te staan. 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Vruchten die slechts weinig pectine bevatten: aardbeien, kersen, vijgen, krieken, braambessen, bosbessen, frambozen, rabarber.

Volgens http://www.fruitrevolution.be/content.php?hmID=1832&smID=1814 

Geen idee hoe accuraat, maar google geeft buiten 1 allemaal hits dat het weinig pectine bevat. Maar die 1ne site gaat dan over stoken specifiek…

 

 

Admin
op 11 juli 2017

Thanks John! Dan is het fijn dat ik mn enzymen daar niet voor heb gebruikt. Als ik weer eens pruimen ga vergisten moet ik er wel even aan denken 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 juli 2017

Ziet er lekker uit! Succes verzekerd

Admin
op 11 juli 2017

Het smaakt nu al zo lekker, helemaal met de dextrose erdoorheen 😉 Ik heb dit vroeger van uit mijn ouderlijk huis al zo vaak gezien maar het blijft leuk en spannend 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 juli 2017

das een mooi project.

Ik heb voor mn kersen maxiferma killergist gebruikt. Was goed tekeer gegaan. Heb t SG nog niet gemeten (  druk druk druk .. Moonshine feestje gehad  🙂  ) maar mn VINOmeter geeft 20% aan . na 4 maal meten….. Nee , ik had niets gedronken. Maar ik geloof t zelf ook niet …..

 

Admin
op 11 juli 2017

De Vinometers zijn bij hoge percentages niet helemaal precies is mijn ervaring maar het kan natuurlijk wel. Hoeveel suiker had jij zelf toegevoged?

Forum Lid
op 11 juli 2017

3 kg opgelost in 10 L water.. Ik wil volgende week eens kijken of ik kan gaan stoken . Ik had ook nog kersen op alkohol gezet voor te macereren … Moet zeggen daar zit de smaak toch al goed in .. Waren wel ZEER zoete kersen   🙂

 

Nu heb ik een beetje een dubio … zal ik de kersen voor de stook door een sapcentrifuge doen , en meestoken ? Of met een SAPPAN extraheren …. en dan stoken ..

 

Ben benieuwd wat t resultaat is 🙂

 

Admin
op 11 juli 2017

Dan kan het wel hoor. 3 kilo op 10 liter water kun je ongeveer 17,5 % mee halen. Maar omdat je hele zoete kersen hebt gebruikt en ook nog killergist is het zeker niet ondenkbaar dat je 20% hebt.

Ik begrijp dat je dus 10 liter water + 3KG suiker + je kersen hebt gebruikt. Hoeveel kilo kersen had je en wat is je totaal volume in je vat?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 juli 2017

Je vraag of je de kersen nog door de centrifuge of sappan moet halen, ze liggen nu al in de alcohol begrijp ik? Ik zou ze daar lekker laten zitten en daar een likeur van maken. Betweter kan je wel vertellen hoe je kersenlikeur maakt.

Je kan wel als je gestookt hebt in dat distillaat weer nieuwe kersen leggen. Na een weekje of 2 eet je de kersen op (door de yoghurt of je flambeert het met een flensje en een bal vanilleijs)

en stook je het distillaat nogmaals. Dan zit er meer kersengeur/aroma aan je kirsch. Tenminste, zo werkt dat bij frambozen. Dit ga ik dus nog ondervinden of dat bij kersen ook zo werkt. ik denk het wel.

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 11 juli 2017

Ik kom maar moeilijk op gang vandaag, hoe zou dat nou komen, ben zo benieuwd. Anyway, mijn lieve vrouw is op pad op dextrose te scoren conform het zakje gist van Jan. 

 

En waar is Betweter. Denk dat zijn vrouw het Gure Noord-Duitse laagland wel even heeft gezien en ze zijn samen romantisch op weg naar Lotdz. https://www.youtube.com/watch?v=2Eo-8ZDaTb0

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ja…dit is afkicken geblazen. Iedereen “hapt”zo lekker.
Maar Lummel, geef Betweter even de kans om “zen” te worden.
Doe als je wilt even verslag van je morellen beslag. Super interessant!

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Wil ik wel maar kom niet op gang. Ken je dat gevoel? En als Betweter een paar uur rust nodig heeft dan gunnen we hem dat! Het was me gisteren nogal geen ” Roller Coaster” voor hem. Daarom denk ik dat hij naar Lodz is, schijn je goedkoop te kunnen eten. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ja, ik wil niet hypogonderen maar klopt wel.
Soort overgang voor mannen?

 

Admin
op 11 juli 2017

🙂 🙂 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 juli 2017

Mijn pot distillers gist komt ook maar moeilijk op gang, een bubbel per 2 minuten nog maar. Terwijl de champagnegist al een bubbel per 10 seconden geeft. ben benieuwd hoelang het duurt voordat ze op gelijke snelheid lopen.

 

het eindresultaat telt, maar ik ben een beetje ongeduldig 🙂

Forum Lid
op 11 juli 2017

GEDULD …… GEDULD…… (   haha .  Nu kunnen we het tegen jou zeggen  🙂 )

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Dit is gewoon zo’n dag, moet je kijken, zelfs de gist van Jan komt al moeilijk op gang….
Hier zijn ze ook allemaal naar de Efteling voor een suikerspin, denk ik. pfff
Ja geduld hebben…
Wat een dag.

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Dit is gewoon zo’n dag, moet je kijken, zelfs de gist van Jan komt al moeilijk op gang….
Wat een dag.

 

Van Nimrax

Een echte kerel komt hier ook wel overheen. Maar het is wel zo’n dag voor een grote pan rauwe andijvie met spekkies. Man man man wat ruikt die spek lekker. Niet bij de supermarkt kopen hoor, is goor! 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 11 juli 2017

Ik heb de “spek”-rum versie van Pino dus ik leef met je mee 😉 😉 😉
En je weet het: Alles wat je niet opkan, hup (niet) in je ton!! Cheers en eet ze voor straks!

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Klopt ik heb wat apart gehouden maar dit is gerookte spek en Pino gebruikt rauwe karbonades. Van de slager of supermarkt, dat heb ik niet meegekregen. We moeten ons wel aan recept houden toch? In ieder geval ga ik zo mijn sap vergisten en zal er vast een foto bij plaatsen. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

OK heren let’s rock, heb 2 vaten sap en een derde leegvat op een rij gezet, volgens de man van de wijkgaard moet ik uit elk vat ongeveer 4 liter sap halen anders is er te weinig ruimte om te gisten. Die gaat zo in de lege ton met 2 kilo dextrose. Het zullen er  6 moeten worden volgens de theorie. Maar dat gaan we zien. Eerst effe zitten en een biertje. 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

OK fase 2 heb 2 kilo dextrose bij het lege vat gelegd, een zakje turbo bij de middelste en wodkagist bij het derde vat.  Ik hoor wel of Jan zometeen uitroept” heb medelijden met lummel heer, hij weet niet wat hij doet”. 

 

Eerst effe een biertje en dan ga ik een pollepel zoeken. Pfff, wat een dag. 

 

Admin
op 11 juli 2017

Die turbo die bij je middelste vat ligt zou ik niet doen. Bewaar die maar voor de sugarwash.

Wodkagist kan wel. Heb je behalve de rumgist nog meer smaken gist liggen? Zo niet dan zou ik het houden bij de Pot still of de wodka gist.

Forum Lid
op 11 juli 2017

Jan op de ene op andere manier heb ik het gevoel dat ik wodka gist ga gebruiken. De Pot still doe ik met de suiker. Ik weet het niet. Eerst effe en biertje 

 

Verdomme, als je Betweter niet nodig heb is tie er en heb je hem wel nodig is tie naar Lodz. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ok dan wordt dit het, 8 liter met dextrose en pot still gist en 2 keer wodka gist. 

 

Admin
op 11 juli 2017

Weet wel dat je emmers die je puur gaat vergisten waarschijnlijk morgen al zijn uitgegist, weet je zeker dat je hem puur gaat vergisten?  Die 6% suiker is echt zo weg.

Natuurlijk krijg je er wel een heel hoog kwaliteitsproduct voor terug. Ik ben benieuwd hoe het met de 8 liter en 4 kilo suiker zal verlopen. Gaat daar nog water bij of laat je dit zo?

Forum Lid
op 11 juli 2017

Geen idee Jan, ik heb inmiddels 2 keer wodkagist gebruikt. De derde laat ik nog effe op me inwerken. Temperatuur stookwijn 18 graden, actuele temperatuur in de klimaatkast 21 graden.  

 

Admin
op 11 juli 2017

Jij hebt een klimaat kamer 🙂

Forum Lid
op 11 juli 2017

En een kuisvrouw? 😛

Forum Lid
op 11 juli 2017

…..de Kärcher is staande bij… :0

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

🙂

 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

@Lummel….

Wil echt niet de hydrometer discussie opwakkeren ……..maar neem je nog begin S.G. van alle drie de vaten ??

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Gisteren samen met Jan gemeten, geen idee wat het precies was. Het derde vat is te heet omdat ik pectine heb toegevoegd iets onder de 50 graden. Straks meten. 

Admin
op 11 juli 2017

Pecto enzyme Lummel, dat breekt de Pectine juist af 😊 er blijkt niet veel pectine in morellen te zitten maar kwaad kan het natuurlijk niet om het toch toe te voegen

We zaten op 6% suiker. Ik vond het zure wel meevallen eigenlijk. Het sap is echt lekker. Maar met de dextrose erbij is het nog lekkerder 😀

Forum Lid
op 11 juli 2017

Hum, Pectinase is de juiste naam (het zijn verschillende enzymes), als we elkaar dan toch verbeteren 😉

Admin
op 11 juli 2017

Je hebt helemaal gelijk 😊 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 juli 2017

(Even voor de NLérs: kuisvrouw bedoeld JohnDoe een poetsvrouw / schoonmaakster mee).
Maar aangezien Helma al dextrose heeft gehaald vandaag, gaat Lummel zelf de boel na afloop even cleanen, toch Gijp? En nu de foto op zijn kop: Man hoe krijg je het voormekaar haha. En zoo lekker bezig! Leuk om te volgen.Moonshine expert at work. Echt benieuwd naar het eind resultaat.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 juli 2017

Ik hoor een al een paar plopjes de wodka gist doet zijn werk. Goddank.

 

Nu ben ik even 8 liter water aan het koken en die gooi ik bij de 8 liter sap met pectine precies zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft. 

Admin
op 11 juli 2017

De emmer met Champagne gist ploept nu al om de 2 seconden en de Pot Distillers gist komt nu in de buurt van eenzelfde snelheid. Zoals het er nu naar uitziet denk ik niet dat dit vanacht door het waterslot naar buiten spuit, maar voor de zekerheid toch maar een handdoek er onder 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 11 juli 2017

Inmiddels de derde ton gevuld met 8 liter sap (zakje pectinase) en 2 kilo dextrose en afgevuld naar 25 liter. Potentieel alcoholpercentage 5,5%. Het is zo verleidelijk om er extra suiker in te gooien. Maar doe het niet. Alleen al die geur van het sap zorgt ervoor dat ik het niet doe. In totaal 65 liter staat nu te gisten.

Forum Lid
op 11 juli 2017

Temperatuur van de vloeistof 23 graden, Had geen zin om langer te wachten tot rond de 20 graden. Omgevingstemperatuur 21/22 graden. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

En ook de derde ton staat nu gelukkig flink te gisten. Ben echt heel benieuwd naar het verschil in kwaliteit tussen het pure sap vergisten of 8 liter vergisten met 2 kg dextrose. Het potentiële alcohol percentage ligt bij beiden gelijk dus het wordt echt een interessante test. 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ik ben ook heel benieuwd naar jullie resultaten van met en zonder dextrose en de verschillende gisten. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

De man die het sap leverde was er duidelijk in, geen suiker toevoegen maar als het verschil in smaak klein is kan je voor het zelfde geld 150 liter stookwijn maken. Dat is heel wat anders dan 65 liter die ik nu heb staan. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ben je dan niet bang dat de kwaliteit minder wordt?

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ik ga er in ieder geval van uit dat de kwaliteit zonder toegevoegde suiker beter is. Maar dat zal de tijd leren. Dat is de reden dat ik maar 2 kilo toe heb gevoegd maar met met nog 4 kilo zou de stookwijn richting 20 procent kunnen komen. Dat doe ik niet want dan kan ik ze niet meer goed vergelijken. Zonde dat het sap zo duur is anders had ik de 6 kilo test ook gedaan. 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Wat ik natuurlijk wel zou kunnen proberen, bedenk ik me net, is na het stoken van het pure sap, het  sap in de ketel weer met gist en 6 kilo suiker aan de praat te krijgen. Dat zal vast lukken en dan ben ik heel benieuwd naar het resultaat. 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Nou ik ben reuze benieuwd naar jouw en Jan’s bevindingen. Volgend jaar ook maar eens een kirsch gaan maken.

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Ik wou er dit jaar al aan beginnen maar vindt hier geen sap, 4 euro voor ontpitte vervrozen krieken per kg is mij wat veel.

het zal ook voor volgend jaar zijn, of ik moet nog iets tegen komen.

grts

Forum Lid
op 12 juli 2017

MunkErik, Het is veel spannender dan met de t500 alcohol maken voor likeuren dat kan nauwelijks mislukken als je je aan een goed recept houdt. Als je dan ook nog je ideale gist hebt gevonden en je werkt met kool in je stookwijn krijg je gewoon een professioneel product wat feitelijk niks de liter kost.

Ik maar alleen geen likeuren meer, na 5 liter heb je het wel gehad, althans als je niet zo gek op zoet bent. Wij gebruiken deze alcohol af en toe om in te grillen, gewoon aansteken en een lamsrack of een stuk rosbief er in hangen. Je weet niet wat je eet. Ik zal t.z.t. een foto maken hoe we grillen in de alcohol. 

Kirsch  is compleet anders. 

Zo eens gaan kijken hoe ze er bij staan. Hopelijk staan ze nog te gisten. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Inmiddels wezen kijken, het sap gist lekker door maar de ton met suiker gaat wel veel harder. Maar die heb ik wel uren later opgestart dus wellicht hebben de saptonnen vannacht hun finest hour gehad. Dat zullen we nooit weten vrees ik. En de laatste ton met 2 kg dextrose heeft ook een zakje pectine gehad en de saptonnen niet. 

 

Pfff ben blij dat ze nog lopen. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Het is leuk om dit te volgen,ben benieuwd of de voorspelling van Jan dat de puur sap vergisting (6% eigen suiker)  snel over is klopt en vooral wat het ABV zal zijn,ivm stoken.

grt DB

Forum Lid
op 12 juli 2017

MunkErik, Het is veel spannender dan met de t500 alcohol maken voor likeuren dat kan nauwelijks mislukken als je je aan een goed recept houdt. Als je dan ook nog je ideale gist hebt gevonden en je werkt met kool in je stookwijn krijg je gewoon een professioneel product wat feitelijk niks de liter kost.

Ik maar alleen geen likeuren meer, na 5 liter heb je het wel gehad, althans als je niet zo gek op zoet bent. Wij gebruiken deze alcohol af en toe om in te grillen, gewoon aansteken en een lamsrack of een stuk rosbief er in hangen. Je weet niet wat je eet. Ik zal t.z.t. een foto maken hoe we grillen in de alcohol. 

Kirsch  is compleet anders. 

Zo eens gaan kijken hoe ze er bij staan. Hopelijk staan ze nog te gisten. 

 

Van Lummel

Dat is ook precies waarom dit mijn volledige aandacht heeft. Ik vind het maken van een vol mout whisky ook vele malen interessanter en leuker en het resultaat geeft me ook meer bevrediging dan met turbogist stoken. 

Ik was deze week in de Betuwe en heb een pondje kersen meegenomen. Ongelofelijk hoe duur ze waren, daar ga je geen kirsch van maken. Wellicht volgend jaar ook ergens sap vandaan halen.

Forum Lid
op 12 juli 2017

Ik kom uit de Betuwe maar als je ze aan de provinciale wegen koopt dan ben je volgens mijn moeder  6,- de kilo kwijt. Dat is overigens wel een beetje overdreven want de supermarkt in de Betuwe heeft ze voor € 5,- de kilo liggen. Maar het is zo duur omdat er veel gesprongen kersen zijn of door volgens aangevreten en vergeet de hagel en regen niet. 

 

Volgend jaar gezamenlijke inkoop kersen zal misschien kunnen helpen. En dat hoeven de mooiste niet zijn, gewoon degene die bij het sorteren worden weggegooid. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

6,– Euro inderdaad voor een bakje. Ik weet niet eens of het een kilo was. Op een achterafweggetje in Deil.

Ze waren wel verdomd lekker 🙂

 

Goed idee om volgend jaar een gezamenlijke inkoop te plannen.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 12 juli 2017

Mijn 2 emmers die enkel in gistsoort afwijken laten wel verschillen zien. De Champagnegist heeft meer haast dan de Pot Distillers gist. De Pot distillersgist kwam langzamer op gang en heeft 1 belletje per 2 seconden, de champagnegist meerdere belletjes per seconde.

Het raarste vind ik nog dat bij de champagne een laag schuim boevenop ligt en op de bodem vrijwel niets, en bij de pot distillers ligt er juist op de bodem een dikke laag bezinksel. Heel vreems allemaal.

Ik denk wel dat ze beiden rond de 13% zullen eindigen. Ik vraag me vooral af hoelang de pot distillers er over gaat doen. De champagne is veel eerder klaar denk ik.

Ook heel benieuwd hoe het zal verschillen in smaak.

Forum Lid
op 12 juli 2017

BIj mij doet de Post distillersgist het beter dan de wodkagist. Althans nu, had ik ze maar alle drie gelijk opgezet. Zal zo een foto maken van mijn tonnen want ik heb net niet op schuim gelet. 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Over die pectine een vraagje mss kan iemand er een goede toelichting over geven.

Pectine zit in de schil, in welke maten is dit dan nog aanwezig in sap?

Forum Lid
op 12 juli 2017

Het raarste vind ik nog dat bij de champagne een laag schuim boevenop ligt en op de bodem vrijwel niets, en bij de pot distillers ligt er juist op de bodem een dikke laag bezinksel. Heel vreems allemaal.

Van Stookforum

Ik geloof dat sommige gisten een andere locatie nemen, is het niet zo dat pils top gist maar een lager bodem gist?

Admin
op 12 juli 2017

We weten niet hoe het sap gemaakt is, hoelang het in contact heeft gestaan met de schil of wat dan ook. In dit geval maakte het niet veel uit omdat het morellen zijn.

 

Ik heb het wel gebruikt toen ik pruimen ging vergisten, daarvan is bekend dat ze veel pectine hebben. Maar die waren zo rijp dat ik de hele vrucht met mijn handen platkneep en zo de pit er uit kon halen. Na het vergisten kon je de vloeibare most zo aftappen. 

 

Dit sap is wat gemakkelijker te verwerken 🙂

Forum Lid
op 12 juli 2017

Over die pectine een vraagje mss kan iemand er een goede toelichting over geven.

Pectine zit in de schil, in welke maten is dit dan nog aanwezig in sap?

Van JohnDoe

IK heb geen schilletje gezien dus dat zakje was dus kennelijk onnodig. 

Admin
op 12 juli 2017

Ik geloof dat sommige gisten een andere locatie nemen, is het niet zo dat pils top gist maar een lager bodem gist?

Van JohnDoe

Bij bier heb je inderdaad boven en ondergist. Maar ik ben eigenlijk bij alle gisten die ik gebruik wel gewend dat er op de bodem een laag dode gistcellen komt te liggen en eventueel wat schuim bovenin.

De Pot distillers gist had na een uur er al voor gezorgd dat er vaste stoffen uit het sap naar de bodem zakte, eigenlijk al voor dat de eerste bubbels kwamen dus. Dat vat staat lekker schuimvrij te gisten. 

 

Bij de Champagnegist juist een flinke laag schuim bovenop en nog geen dood gistcelletje op de bodem te zien. Dat komt vast nog wel, maar het verschil is echt bizar.

Forum Lid
op 12 juli 2017

Dit is de huidige stand van de tonnen, ik heb gelijk maar wat opgeruimd anders sta ik straks bij alle middelbare mannen op het forum bekend als een slodderhond. Dat moeten we niet willen. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Bij bier heb je inderdaad boven en ondergist. Maar ik ben eigenlijk bij alle gisten die ik gebruik wel gewend dat er op de bodem een laag dode gistcellen komt te liggen en eventueel wat schuim bovenin.

Van Stookforum

De term ondergistend en bovengistend heeft niet met de plaats van het gist in de vloeistof te maken maar met de temperatuur. Pils-gist  is een ondergistend gist dat dus op een lagere temperatuur vergist. Bovengistende bieren zijn daarom ook makkelijker te maken omdat deze vaak op kamertemperatuur vergisten. Vroeger werd pils ook traditioneel in de winter gemaakt.

Forum Lid
op 12 juli 2017

Hè we hebben een kenner dat is interessant ik ga wodka maken van gerst, wederom zonder suiker. Moet alleen een paar zakjes wodka gist van still’s bestellen bij Jan en een paar tonnen leeg hebben. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Weet je wat maak gelijk een topic aan. wodka maken van graan

Forum Lid
op 12 juli 2017

Inderdaad Erik, bovendien duurt de lageringstijd bij ondergistend bier langer.

Alle speciaalbieren die ik ken zijn bovengistend.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 juli 2017

Het sap gist bij mij nog en bij jou Jan? Volgens mij ligt er bij 1 ton met puur sap bezinksel op de bodem en bij de andere niet. Het waterslot van de ton met suiker lijkt het hards te gaan.

Forum Lid
op 13 juli 2017

ik heb overigens de neiging om te meten hoever ze zijn maar doe het toch maar niet ik ga met 2,00 de liter geen risico’s nemen. 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
34 op 13 juli 2017

Ja het gaat hier nog goed tekeer. De emmer met de Champagnegist aan 1 stuk door, en de Pot Distillers steeds een paar tellen stil en dan ineens een hele lading belletjes in eens, alsof hij steeds een hap lucht neemt, inhoudt en dan uitblaast 🙂

Het is niet zo als bij een sugarwash dat het keihard gaat, veel beheerster en ook zeker geen kans op overschuimen.

Bij jou is de suiker die in het sap zit gewoon op. Ik zou zeggen hang de dobber er eens in en je weet of er nog suiker in zit.

Heb je een vinometer? Ik denk dat je nu ongeveer 6% alcohol hebt.

Admin
op 13 juli 2017

Ik lees nu dat het nog wel gist bij jou, ik las verkeerd 🙂 Ik dacht dat het gestopt was met gisten, sorry.

Forum Lid
op 13 juli 2017

Nee gist hier ook gewoon door, voor de volledigheidheid heb ik net de temperatuur gemeten van de kamer en deze is nu 19,9 graden dus het is vannacht kouder geweest. 

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Een vinometer heb ik laats bij je gekocht weet je dat niet meer hahaha. Maar nog niet uitgepakt en weet ook niet hoe die werkt. Maar daar kom ik vast wel achter. 

 

Forum Lid
op 13 juli 2017
Forum Lid
op 13 juli 2017

Hè wat een goed filmpje van Jan, bedankt voor de link. Nu is het wel heel verleidelijk om te meten maar doe het nog maar niet. 

 

Admin
op 13 juli 2017

Heeft ook geen zin als het nog staat te gisten, ook koolzuurbelletjes kunnen de meting verstoren.

Admin
op 13 juli 2017

P.s. als je de Vinometer gewoon eens wilt proberen dan kun je hem alvast ijken.  Meet dan eens een beetje commerciele wijn, bij voorkeur rode wijn, die zie je goed in je meter! Dan kun je de uitkomt van de meter vergelijken met het etiket op de wijn waarvan je mag uitgaan dat die klopt. Dan weet je meteen of er in de meter een eventuele afwijking zit. Een vinometer kan afwijken als er nog suikers aanwezig zijn. We gaan er van uit dat die er niet zijn als je morellen zijn uitgegist. De afwijking kun je noteren zodat je daar rekening mee kunt houden als je je morellenwijn gaat meten.

Forum Lid
op 13 juli 2017

Ik heb net de vinometer getest met stookwijn. Mooi man. Precies 20% liet wel mijn iPad uit mijn klauwen vallen, voor de 2e keer en nou zit er nog een barst in het glas aan de zijkant, er zat er al 1, dus da’s wat minder maar het werkt allemaal nog zo als het er nu uitziet. 

 

Had ik na harde sex eindelijk toestemming om de grainfather te kopen, op voorwaarde dat ik het eerst probeer op de ambachtelijke manier hebben we dit. Ga het allemaal maar uitleggen.

Admin
op 13 juli 2017

Dat gebeurt nu eenmaal met die dingen, mijn zoontje van 7 gebeurt het regelmatig. Iedere keer dreigen dat hij hierna echt geen nieuwe meer krijgt omdat ze zo duur zijn…. Maar wij hebben er ook baat bij dat hij een iPad heeft haha. Beste manier om je kind stil te houden. soms moet hij het wel een tijd volhouden met een barst in zijn scherm hoor, meestal blijven ze het prima doen.

Forum Lid
op 13 juli 2017

Ja hij doet het nog en heb er geen last van. Mooi ding man die vinometer. Ik kon het niet helemaal goed zien een loep is wel handig maar wijn van 14%’op het etiket liep volgens mij op tot 14,5%. Ik vind dat nauwkeurig genoeg. Echt een handig dingetje die moet iedereen kopen. Of hebben ze die allemaal al en ben ik de laatste?

Admin
op 13 juli 2017

Die afwijking is idd te verwaarlozen bij een stookwijn. Ik denk dat de meeste mensen hem al hebben, jij had hem toch ook al in je bezit 😉

Forum Lid
op 13 juli 2017

Ja al weken, had ik eerder moeten weten. 

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Jan, je kunt alle mogelijke screenprotectors of hoesjes in diverse uitvoeringen kopen.

Die zijn daar speciaal voor gemaakt.

 

Admin
op 13 juli 2017

Klopt, hij heeft zelfs een stuiterhoes van 3 a 4 cm dik rubber rondom, maar kinderen krijgen het toch voor elkaar….

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Jan, welke vinometers verkoop jij?

Er zijn er verschillende typen, b.v. :  Vinometer 7 – 15 % Klasse I

Admin
op 13 juli 2017

Die had ik eerst ook en zijn perfect voor wijnmakers, maar voor de stookwijn heb je er niet veel aan (Met het morellensap overigen wel)  Mijn vinometers gaan tot 25% en de afwijking kan iets meer zijn dan bij de 7 tot 15% maar zo kun je wel je stookwijn meten.

Forum Lid
op 13 juli 2017

Ik had nog 1 gistton  rum staan die ik op jouw manier had gemaakt, melasse en 3 liter van een andere ton ( je noemde het giststarter) ik kon met de sg meter niet tot een percentage komen en gokte zelf op 3 procent, mislukt dus, maar ik zie nu dat er 9 procent inzit. Die gaat dus toch nog de ketel in. 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 juli 2017

Nu ben ik echt benieuwd wat er daadwerkelijk van die 9% uit de ketel komt. Man man man, dit is echt handig. Ik had “vinometer” hier al een paar voorbij zien komen en ik dacht een paar weken gleden, bestel hem mee om hem daarna weken te laten liggen. Kut kut kut, het hele rumproject had ik er gebruik van kunnen maken. Gelukkig heeft Pino weer melasse gebracht. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 juli 2017

Nu weer verder over Kirsch maken 🙂 Praten over meters vanaf nu weer via: http://www.stookforum.nl/thread/meten-en-weten/

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Forum Lid
op 14 juli 2017

Nieuwe dag met nieuwe kansen. De vaten gisten nog heel langzaam door alleen is de temperatuur gezakt naar 15 graden door dit rotweer. Dat is wat minder. Hoewel, dan weten we straks ook of dat kan of niet. Dat is het leuke van deze hobby. 

 

 

Forum Lid
op 14 juli 2017

Werkt perfect, het is veel trager maar ook zuiverder http://homedistiller.org/wash/ferment/temp 

Forum Lid
op 14 juli 2017

Zo dat is een mooie link, dat had ik even nodig, zat er al aan te denken de tonnen te verplaatsen. Dan wacht ik toch nog gewoon een week. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren