Kirsch van morellen (zure kers)

Geupdate op 7 augustus 2018 in Spirits
622 op 11 juli 2017

Gisteravond het morellensap opgehaald bij Lummel. Ik kon 2 mooie vaten van Lummel lenen die gegarandeerd waterdicht afsloten, dat was inderdaad perfect geregeld.

Omdat het nog best lang gezellig is gebleven bij Lummel in de tuin ben ik er gisteravond niet meer aan toegekomen om het sap te verwerken, het was inmiddels nacht voor ik weer thuis was.

De vaatjes zaten met 25 liter per vat eigenlijk vol. dus ik heb het vanmorgen overgegoten in 32 liter emmers zodat er tijdens het gisten wat ruimte over is voor het schuim dat er zeker gaat komen.

Ik moest keuzes maken, wel of geen suiker, kristal of druivensuiker, Het sap bevat maar 6% suiker. Maar er zit een heerlijke smaak en geur aan. Echt subliem gewoon! Ik vind het enerzijds zonde om zoveel lekkers in te zetten voor een heel lage opbrengst, anderzijds vind ik het zonde om veel suiker te gebruiken, dat zorgt toch voor scherpe smaken en een lange rijpingstijd.

Ik heb gekozen om dextrose, druivensuiker dus, te gebruiken. Dat komt toch het dichtste in de buurt van de echte fruitsuikers, vergist mooi met minder bijsmaken. Ik heb per 25 liter 4 kilo dextrose toegevoegd, gemeten met de Oechsle meter uitgekomen op een totaal van 90 graden Oechsle, 235 gram per liter. Als ik dit terugreken kom ik uit op 220 gram per liter en klopt het niet. Echter dor het toenemen van het volume door de suiker kan je wat afwijking hebben. Het komt ook niet zo precies. Ik kan nu een alcoholpercentage bereiken rond de 13% Meer suiker toevoegen voor meer alcohol wil ik niet, ik denk dat het zo aardig in balans is om een goed kwaliteitsproduct te maken.

Ik heb dus 2 emmers staan. 1 emmer heb ik Pot Distillersgist toegevoegd, speciaal voor fruitvergisting om later te kunnen stoken. In de andere emmer heb ik champagnegist gebruikt. Mocht het sapje nu zo lekker zijn dat het de moeite waard is om een deel te bottelen als kersenwijn dan is dat ook leuk. Ook ben ik gewoon benieuwd naar het smaakverschi. In alcoholpercentage zal het waarschijnlijk niet veel uitmaken. Dit gaat door tot de suiker op is.

Ik laat het lekker uitgisten en bezinken, en na mijn vakantie ga ik eens een dag prikken om alles te strippen.
Dan bepaal ik daarna aan de hand van de geur of ik een tijdje wat kersen laat macereren alvorens een 2e keer te stoken of dat ik dat zonder doe. ik weet dat bij frambozen op die manier de frambozengeur op een geweldige wijze als het waren gevangen wordt in de alcohol en na de 2e stookronde geweldig tot zijn recht komt.

 
 • Geliked door
 • Lummel
 • Nimrax
 • dumo
Antwoord
5 op 11 juli 2017

Tjonge waar haal je de energie vandaan. Wij liggen nog op bed maar het sap ziet er inderdaad nog steeds goed uit want ben inmiddels al wel naar de koelkast geweest als je begrijpt wat ik bedoel. Sterker ga er nog 1 halen dat sap wacht nog maar een uurtje.

Admin
op 11 juli 2017

Ik haal om 06.00 mijn eerste kop koffie. Ben al ff bezig dus.

Er stond al druk op het vat dus het was stiekum al een beetje begonnen met gisten. die morelletjes hebben geen geduld.

1e bevindingen tot nu toe. De pot Distillers begint nu na 1 uur op gang te komen. de Champagnegist begon binnen het kwartier. Nu alles nog heel kalm, maar heb er maar een flinke handdoek onder gelegd voor het geval het schuim straks door het waterslot spuit.

Forum Lid
op 11 juli 2017

Zeg Jan rare vraag, maar wat als ik nu eens een zakje wodka gist voor een vat ga gebruiken  gewoon voor de fun. 

Kan dat

Admin
op 11 juli 2017

Het kan wel hoor, maar de amylase die er in zit heb je niets aan. Ik had mijn vader eens een zak turbogist meegegeven, heeft hij dat in een emmer met rode bessen gedaan. Ik wist dat niet. Ik proefde daar eens zijn bessenborrel en die was geweldig. Bleek gewoon met turbogist gedaan te zijn. Toch raad ik dat niet aan. Maar wodkagist moet wel kunnen hoor.

 

Nu ik aan enzymen denk bedenk ik me trouwens net dat ik vergeten ben de pecto enzymen toe te voegen. Het maak niet heel veel uit hoor weet iemand of kersen veel pectine bevatten? Het kan je op wat meer voorloop komen te staan. 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Vruchten die slechts weinig pectine bevatten: aardbeien, kersen, vijgen, krieken, braambessen, bosbessen, frambozen, rabarber.

Volgens http://www.fruitrevolution.be/content.php?hmID=1832&smID=1814 

Geen idee hoe accuraat, maar google geeft buiten 1 allemaal hits dat het weinig pectine bevat. Maar die 1ne site gaat dan over stoken specifiek…

 

 

Admin
op 11 juli 2017

Thanks John! Dan is het fijn dat ik mn enzymen daar niet voor heb gebruikt. Als ik weer eens pruimen ga vergisten moet ik er wel even aan denken 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 juli 2017

Ziet er lekker uit! Succes verzekerd

Admin
op 11 juli 2017

Het smaakt nu al zo lekker, helemaal met de dextrose erdoorheen 😉 Ik heb dit vroeger van uit mijn ouderlijk huis al zo vaak gezien maar het blijft leuk en spannend 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 juli 2017

das een mooi project.

Ik heb voor mn kersen maxiferma killergist gebruikt. Was goed tekeer gegaan. Heb t SG nog niet gemeten (  druk druk druk .. Moonshine feestje gehad  🙂  ) maar mn VINOmeter geeft 20% aan . na 4 maal meten….. Nee , ik had niets gedronken. Maar ik geloof t zelf ook niet …..

 

Admin
op 11 juli 2017

De Vinometers zijn bij hoge percentages niet helemaal precies is mijn ervaring maar het kan natuurlijk wel. Hoeveel suiker had jij zelf toegevoged?

Forum Lid
op 11 juli 2017

3 kg opgelost in 10 L water.. Ik wil volgende week eens kijken of ik kan gaan stoken . Ik had ook nog kersen op alkohol gezet voor te macereren … Moet zeggen daar zit de smaak toch al goed in .. Waren wel ZEER zoete kersen   🙂

 

Nu heb ik een beetje een dubio … zal ik de kersen voor de stook door een sapcentrifuge doen , en meestoken ? Of met een SAPPAN extraheren …. en dan stoken ..

 

Ben benieuwd wat t resultaat is 🙂

 

Admin
op 11 juli 2017

Dan kan het wel hoor. 3 kilo op 10 liter water kun je ongeveer 17,5 % mee halen. Maar omdat je hele zoete kersen hebt gebruikt en ook nog killergist is het zeker niet ondenkbaar dat je 20% hebt.

Ik begrijp dat je dus 10 liter water + 3KG suiker + je kersen hebt gebruikt. Hoeveel kilo kersen had je en wat is je totaal volume in je vat?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 juli 2017

Je vraag of je de kersen nog door de centrifuge of sappan moet halen, ze liggen nu al in de alcohol begrijp ik? Ik zou ze daar lekker laten zitten en daar een likeur van maken. Betweter kan je wel vertellen hoe je kersenlikeur maakt.

Je kan wel als je gestookt hebt in dat distillaat weer nieuwe kersen leggen. Na een weekje of 2 eet je de kersen op (door de yoghurt of je flambeert het met een flensje en een bal vanilleijs)

en stook je het distillaat nogmaals. Dan zit er meer kersengeur/aroma aan je kirsch. Tenminste, zo werkt dat bij frambozen. Dit ga ik dus nog ondervinden of dat bij kersen ook zo werkt. ik denk het wel.

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 11 juli 2017

Ik kom maar moeilijk op gang vandaag, hoe zou dat nou komen, ben zo benieuwd. Anyway, mijn lieve vrouw is op pad op dextrose te scoren conform het zakje gist van Jan. 

 

En waar is Betweter. Denk dat zijn vrouw het Gure Noord-Duitse laagland wel even heeft gezien en ze zijn samen romantisch op weg naar Lotdz. https://www.youtube.com/watch?v=2Eo-8ZDaTb0

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ja…dit is afkicken geblazen. Iedereen “hapt”zo lekker.
Maar Lummel, geef Betweter even de kans om “zen” te worden.
Doe als je wilt even verslag van je morellen beslag. Super interessant!

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Wil ik wel maar kom niet op gang. Ken je dat gevoel? En als Betweter een paar uur rust nodig heeft dan gunnen we hem dat! Het was me gisteren nogal geen ” Roller Coaster” voor hem. Daarom denk ik dat hij naar Lodz is, schijn je goedkoop te kunnen eten. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ja, ik wil niet hypogonderen maar klopt wel.
Soort overgang voor mannen?

 

Admin
op 11 juli 2017

🙂 🙂 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 juli 2017

Mijn pot distillers gist komt ook maar moeilijk op gang, een bubbel per 2 minuten nog maar. Terwijl de champagnegist al een bubbel per 10 seconden geeft. ben benieuwd hoelang het duurt voordat ze op gelijke snelheid lopen.

 

het eindresultaat telt, maar ik ben een beetje ongeduldig 🙂

Forum Lid
op 11 juli 2017

GEDULD …… GEDULD…… (   haha .  Nu kunnen we het tegen jou zeggen  🙂 )

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Dit is gewoon zo’n dag, moet je kijken, zelfs de gist van Jan komt al moeilijk op gang….
Hier zijn ze ook allemaal naar de Efteling voor een suikerspin, denk ik. pfff
Ja geduld hebben…
Wat een dag.

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Dit is gewoon zo’n dag, moet je kijken, zelfs de gist van Jan komt al moeilijk op gang….
Wat een dag.

 

Van Nimrax

Een echte kerel komt hier ook wel overheen. Maar het is wel zo’n dag voor een grote pan rauwe andijvie met spekkies. Man man man wat ruikt die spek lekker. Niet bij de supermarkt kopen hoor, is goor! 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 11 juli 2017

Ik heb de “spek”-rum versie van Pino dus ik leef met je mee 😉 😉 😉
En je weet het: Alles wat je niet opkan, hup (niet) in je ton!! Cheers en eet ze voor straks!

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Klopt ik heb wat apart gehouden maar dit is gerookte spek en Pino gebruikt rauwe karbonades. Van de slager of supermarkt, dat heb ik niet meegekregen. We moeten ons wel aan recept houden toch? In ieder geval ga ik zo mijn sap vergisten en zal er vast een foto bij plaatsen. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

OK heren let’s rock, heb 2 vaten sap en een derde leegvat op een rij gezet, volgens de man van de wijkgaard moet ik uit elk vat ongeveer 4 liter sap halen anders is er te weinig ruimte om te gisten. Die gaat zo in de lege ton met 2 kilo dextrose. Het zullen er  6 moeten worden volgens de theorie. Maar dat gaan we zien. Eerst effe zitten en een biertje. 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

OK fase 2 heb 2 kilo dextrose bij het lege vat gelegd, een zakje turbo bij de middelste en wodkagist bij het derde vat.  Ik hoor wel of Jan zometeen uitroept” heb medelijden met lummel heer, hij weet niet wat hij doet”. 

 

Eerst effe een biertje en dan ga ik een pollepel zoeken. Pfff, wat een dag. 

 

Admin
op 11 juli 2017

Die turbo die bij je middelste vat ligt zou ik niet doen. Bewaar die maar voor de sugarwash.

Wodkagist kan wel. Heb je behalve de rumgist nog meer smaken gist liggen? Zo niet dan zou ik het houden bij de Pot still of de wodka gist.

Forum Lid
op 11 juli 2017

Jan op de ene op andere manier heb ik het gevoel dat ik wodka gist ga gebruiken. De Pot still doe ik met de suiker. Ik weet het niet. Eerst effe en biertje 

 

Verdomme, als je Betweter niet nodig heb is tie er en heb je hem wel nodig is tie naar Lodz. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ok dan wordt dit het, 8 liter met dextrose en pot still gist en 2 keer wodka gist. 

 

Admin
op 11 juli 2017

Weet wel dat je emmers die je puur gaat vergisten waarschijnlijk morgen al zijn uitgegist, weet je zeker dat je hem puur gaat vergisten?  Die 6% suiker is echt zo weg.

Natuurlijk krijg je er wel een heel hoog kwaliteitsproduct voor terug. Ik ben benieuwd hoe het met de 8 liter en 4 kilo suiker zal verlopen. Gaat daar nog water bij of laat je dit zo?

Forum Lid
op 11 juli 2017

Geen idee Jan, ik heb inmiddels 2 keer wodkagist gebruikt. De derde laat ik nog effe op me inwerken. Temperatuur stookwijn 18 graden, actuele temperatuur in de klimaatkast 21 graden.  

 

Admin
op 11 juli 2017

Jij hebt een klimaat kamer 🙂

Forum Lid
op 11 juli 2017

En een kuisvrouw? 😛

Forum Lid
op 11 juli 2017

…..de Kärcher is staande bij… :0

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

🙂

 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

@Lummel….

Wil echt niet de hydrometer discussie opwakkeren ……..maar neem je nog begin S.G. van alle drie de vaten ??

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Gisteren samen met Jan gemeten, geen idee wat het precies was. Het derde vat is te heet omdat ik pectine heb toegevoegd iets onder de 50 graden. Straks meten. 

Admin
op 11 juli 2017

Pecto enzyme Lummel, dat breekt de Pectine juist af 😊 er blijkt niet veel pectine in morellen te zitten maar kwaad kan het natuurlijk niet om het toch toe te voegen

We zaten op 6% suiker. Ik vond het zure wel meevallen eigenlijk. Het sap is echt lekker. Maar met de dextrose erbij is het nog lekkerder 😀

Forum Lid
op 11 juli 2017

Hum, Pectinase is de juiste naam (het zijn verschillende enzymes), als we elkaar dan toch verbeteren 😉

Admin
op 11 juli 2017

Je hebt helemaal gelijk 😊 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 juli 2017

(Even voor de NLérs: kuisvrouw bedoeld JohnDoe een poetsvrouw / schoonmaakster mee).
Maar aangezien Helma al dextrose heeft gehaald vandaag, gaat Lummel zelf de boel na afloop even cleanen, toch Gijp? En nu de foto op zijn kop: Man hoe krijg je het voormekaar haha. En zoo lekker bezig! Leuk om te volgen.Moonshine expert at work. Echt benieuwd naar het eind resultaat.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 juli 2017

Ik hoor een al een paar plopjes de wodka gist doet zijn werk. Goddank.

 

Nu ben ik even 8 liter water aan het koken en die gooi ik bij de 8 liter sap met pectine precies zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft. 

Admin
op 11 juli 2017

De emmer met Champagne gist ploept nu al om de 2 seconden en de Pot Distillers gist komt nu in de buurt van eenzelfde snelheid. Zoals het er nu naar uitziet denk ik niet dat dit vanacht door het waterslot naar buiten spuit, maar voor de zekerheid toch maar een handdoek er onder 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 11 juli 2017

Inmiddels de derde ton gevuld met 8 liter sap (zakje pectinase) en 2 kilo dextrose en afgevuld naar 25 liter. Potentieel alcoholpercentage 5,5%. Het is zo verleidelijk om er extra suiker in te gooien. Maar doe het niet. Alleen al die geur van het sap zorgt ervoor dat ik het niet doe. In totaal 65 liter staat nu te gisten.

Forum Lid
op 11 juli 2017

Temperatuur van de vloeistof 23 graden, Had geen zin om langer te wachten tot rond de 20 graden. Omgevingstemperatuur 21/22 graden. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

En ook de derde ton staat nu gelukkig flink te gisten. Ben echt heel benieuwd naar het verschil in kwaliteit tussen het pure sap vergisten of 8 liter vergisten met 2 kg dextrose. Het potentiële alcohol percentage ligt bij beiden gelijk dus het wordt echt een interessante test. 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ik ben ook heel benieuwd naar jullie resultaten van met en zonder dextrose en de verschillende gisten. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

De man die het sap leverde was er duidelijk in, geen suiker toevoegen maar als het verschil in smaak klein is kan je voor het zelfde geld 150 liter stookwijn maken. Dat is heel wat anders dan 65 liter die ik nu heb staan. 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ben je dan niet bang dat de kwaliteit minder wordt?

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Ik ga er in ieder geval van uit dat de kwaliteit zonder toegevoegde suiker beter is. Maar dat zal de tijd leren. Dat is de reden dat ik maar 2 kilo toe heb gevoegd maar met met nog 4 kilo zou de stookwijn richting 20 procent kunnen komen. Dat doe ik niet want dan kan ik ze niet meer goed vergelijken. Zonde dat het sap zo duur is anders had ik de 6 kilo test ook gedaan. 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Wat ik natuurlijk wel zou kunnen proberen, bedenk ik me net, is na het stoken van het pure sap, het  sap in de ketel weer met gist en 6 kilo suiker aan de praat te krijgen. Dat zal vast lukken en dan ben ik heel benieuwd naar het resultaat. 

 

Forum Lid
op 11 juli 2017

Nou ik ben reuze benieuwd naar jouw en Jan’s bevindingen. Volgend jaar ook maar eens een kirsch gaan maken.

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Ik wou er dit jaar al aan beginnen maar vindt hier geen sap, 4 euro voor ontpitte vervrozen krieken per kg is mij wat veel.

het zal ook voor volgend jaar zijn, of ik moet nog iets tegen komen.

grts

Forum Lid
op 12 juli 2017

MunkErik, Het is veel spannender dan met de t500 alcohol maken voor likeuren dat kan nauwelijks mislukken als je je aan een goed recept houdt. Als je dan ook nog je ideale gist hebt gevonden en je werkt met kool in je stookwijn krijg je gewoon een professioneel product wat feitelijk niks de liter kost.

Ik maar alleen geen likeuren meer, na 5 liter heb je het wel gehad, althans als je niet zo gek op zoet bent. Wij gebruiken deze alcohol af en toe om in te grillen, gewoon aansteken en een lamsrack of een stuk rosbief er in hangen. Je weet niet wat je eet. Ik zal t.z.t. een foto maken hoe we grillen in de alcohol. 

Kirsch  is compleet anders. 

Zo eens gaan kijken hoe ze er bij staan. Hopelijk staan ze nog te gisten. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Inmiddels wezen kijken, het sap gist lekker door maar de ton met suiker gaat wel veel harder. Maar die heb ik wel uren later opgestart dus wellicht hebben de saptonnen vannacht hun finest hour gehad. Dat zullen we nooit weten vrees ik. En de laatste ton met 2 kg dextrose heeft ook een zakje pectine gehad en de saptonnen niet. 

 

Pfff ben blij dat ze nog lopen. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Het is leuk om dit te volgen,ben benieuwd of de voorspelling van Jan dat de puur sap vergisting (6% eigen suiker)  snel over is klopt en vooral wat het ABV zal zijn,ivm stoken.

grt DB

Forum Lid
op 12 juli 2017

MunkErik, Het is veel spannender dan met de t500 alcohol maken voor likeuren dat kan nauwelijks mislukken als je je aan een goed recept houdt. Als je dan ook nog je ideale gist hebt gevonden en je werkt met kool in je stookwijn krijg je gewoon een professioneel product wat feitelijk niks de liter kost.

Ik maar alleen geen likeuren meer, na 5 liter heb je het wel gehad, althans als je niet zo gek op zoet bent. Wij gebruiken deze alcohol af en toe om in te grillen, gewoon aansteken en een lamsrack of een stuk rosbief er in hangen. Je weet niet wat je eet. Ik zal t.z.t. een foto maken hoe we grillen in de alcohol. 

Kirsch  is compleet anders. 

Zo eens gaan kijken hoe ze er bij staan. Hopelijk staan ze nog te gisten. 

 

Van Lummel

Dat is ook precies waarom dit mijn volledige aandacht heeft. Ik vind het maken van een vol mout whisky ook vele malen interessanter en leuker en het resultaat geeft me ook meer bevrediging dan met turbogist stoken. 

Ik was deze week in de Betuwe en heb een pondje kersen meegenomen. Ongelofelijk hoe duur ze waren, daar ga je geen kirsch van maken. Wellicht volgend jaar ook ergens sap vandaan halen.

Forum Lid
op 12 juli 2017

Ik kom uit de Betuwe maar als je ze aan de provinciale wegen koopt dan ben je volgens mijn moeder  6,- de kilo kwijt. Dat is overigens wel een beetje overdreven want de supermarkt in de Betuwe heeft ze voor € 5,- de kilo liggen. Maar het is zo duur omdat er veel gesprongen kersen zijn of door volgens aangevreten en vergeet de hagel en regen niet. 

 

Volgend jaar gezamenlijke inkoop kersen zal misschien kunnen helpen. En dat hoeven de mooiste niet zijn, gewoon degene die bij het sorteren worden weggegooid. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

6,– Euro inderdaad voor een bakje. Ik weet niet eens of het een kilo was. Op een achterafweggetje in Deil.

Ze waren wel verdomd lekker 🙂

 

Goed idee om volgend jaar een gezamenlijke inkoop te plannen.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 12 juli 2017

Mijn 2 emmers die enkel in gistsoort afwijken laten wel verschillen zien. De Champagnegist heeft meer haast dan de Pot Distillers gist. De Pot distillersgist kwam langzamer op gang en heeft 1 belletje per 2 seconden, de champagnegist meerdere belletjes per seconde.

Het raarste vind ik nog dat bij de champagne een laag schuim boevenop ligt en op de bodem vrijwel niets, en bij de pot distillers ligt er juist op de bodem een dikke laag bezinksel. Heel vreems allemaal.

Ik denk wel dat ze beiden rond de 13% zullen eindigen. Ik vraag me vooral af hoelang de pot distillers er over gaat doen. De champagne is veel eerder klaar denk ik.

Ook heel benieuwd hoe het zal verschillen in smaak.

Forum Lid
op 12 juli 2017

BIj mij doet de Post distillersgist het beter dan de wodkagist. Althans nu, had ik ze maar alle drie gelijk opgezet. Zal zo een foto maken van mijn tonnen want ik heb net niet op schuim gelet. 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Over die pectine een vraagje mss kan iemand er een goede toelichting over geven.

Pectine zit in de schil, in welke maten is dit dan nog aanwezig in sap?

Forum Lid
op 12 juli 2017

Het raarste vind ik nog dat bij de champagne een laag schuim boevenop ligt en op de bodem vrijwel niets, en bij de pot distillers ligt er juist op de bodem een dikke laag bezinksel. Heel vreems allemaal.

Van Stookforum

Ik geloof dat sommige gisten een andere locatie nemen, is het niet zo dat pils top gist maar een lager bodem gist?

Admin
op 12 juli 2017

We weten niet hoe het sap gemaakt is, hoelang het in contact heeft gestaan met de schil of wat dan ook. In dit geval maakte het niet veel uit omdat het morellen zijn.

 

Ik heb het wel gebruikt toen ik pruimen ging vergisten, daarvan is bekend dat ze veel pectine hebben. Maar die waren zo rijp dat ik de hele vrucht met mijn handen platkneep en zo de pit er uit kon halen. Na het vergisten kon je de vloeibare most zo aftappen. 

 

Dit sap is wat gemakkelijker te verwerken 🙂

Forum Lid
op 12 juli 2017

Over die pectine een vraagje mss kan iemand er een goede toelichting over geven.

Pectine zit in de schil, in welke maten is dit dan nog aanwezig in sap?

Van JohnDoe

IK heb geen schilletje gezien dus dat zakje was dus kennelijk onnodig. 

Admin
op 12 juli 2017

Ik geloof dat sommige gisten een andere locatie nemen, is het niet zo dat pils top gist maar een lager bodem gist?

Van JohnDoe

Bij bier heb je inderdaad boven en ondergist. Maar ik ben eigenlijk bij alle gisten die ik gebruik wel gewend dat er op de bodem een laag dode gistcellen komt te liggen en eventueel wat schuim bovenin.

De Pot distillers gist had na een uur er al voor gezorgd dat er vaste stoffen uit het sap naar de bodem zakte, eigenlijk al voor dat de eerste bubbels kwamen dus. Dat vat staat lekker schuimvrij te gisten. 

 

Bij de Champagnegist juist een flinke laag schuim bovenop en nog geen dood gistcelletje op de bodem te zien. Dat komt vast nog wel, maar het verschil is echt bizar.

Forum Lid
op 12 juli 2017

Dit is de huidige stand van de tonnen, ik heb gelijk maar wat opgeruimd anders sta ik straks bij alle middelbare mannen op het forum bekend als een slodderhond. Dat moeten we niet willen. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Bij bier heb je inderdaad boven en ondergist. Maar ik ben eigenlijk bij alle gisten die ik gebruik wel gewend dat er op de bodem een laag dode gistcellen komt te liggen en eventueel wat schuim bovenin.

Van Stookforum

De term ondergistend en bovengistend heeft niet met de plaats van het gist in de vloeistof te maken maar met de temperatuur. Pils-gist  is een ondergistend gist dat dus op een lagere temperatuur vergist. Bovengistende bieren zijn daarom ook makkelijker te maken omdat deze vaak op kamertemperatuur vergisten. Vroeger werd pils ook traditioneel in de winter gemaakt.

Forum Lid
op 12 juli 2017

Hè we hebben een kenner dat is interessant ik ga wodka maken van gerst, wederom zonder suiker. Moet alleen een paar zakjes wodka gist van still’s bestellen bij Jan en een paar tonnen leeg hebben. 

 

Forum Lid
op 12 juli 2017

Weet je wat maak gelijk een topic aan. wodka maken van graan

Forum Lid
op 12 juli 2017

Inderdaad Erik, bovendien duurt de lageringstijd bij ondergistend bier langer.

Alle speciaalbieren die ik ken zijn bovengistend.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 juli 2017

Het sap gist bij mij nog en bij jou Jan? Volgens mij ligt er bij 1 ton met puur sap bezinksel op de bodem en bij de andere niet. Het waterslot van de ton met suiker lijkt het hards te gaan.

Forum Lid
op 13 juli 2017

ik heb overigens de neiging om te meten hoever ze zijn maar doe het toch maar niet ik ga met 2,00 de liter geen risico’s nemen. 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
34 op 13 juli 2017

Ja het gaat hier nog goed tekeer. De emmer met de Champagnegist aan 1 stuk door, en de Pot Distillers steeds een paar tellen stil en dan ineens een hele lading belletjes in eens, alsof hij steeds een hap lucht neemt, inhoudt en dan uitblaast 🙂

Het is niet zo als bij een sugarwash dat het keihard gaat, veel beheerster en ook zeker geen kans op overschuimen.

Bij jou is de suiker die in het sap zit gewoon op. Ik zou zeggen hang de dobber er eens in en je weet of er nog suiker in zit.

Heb je een vinometer? Ik denk dat je nu ongeveer 6% alcohol hebt.

Admin
op 13 juli 2017

Ik lees nu dat het nog wel gist bij jou, ik las verkeerd 🙂 Ik dacht dat het gestopt was met gisten, sorry.

Forum Lid
op 13 juli 2017

Nee gist hier ook gewoon door, voor de volledigheidheid heb ik net de temperatuur gemeten van de kamer en deze is nu 19,9 graden dus het is vannacht kouder geweest. 

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Een vinometer heb ik laats bij je gekocht weet je dat niet meer hahaha. Maar nog niet uitgepakt en weet ook niet hoe die werkt. Maar daar kom ik vast wel achter. 

 

Forum Lid
op 13 juli 2017
Forum Lid
op 13 juli 2017

Hè wat een goed filmpje van Jan, bedankt voor de link. Nu is het wel heel verleidelijk om te meten maar doe het nog maar niet. 

 

Admin
op 13 juli 2017

Heeft ook geen zin als het nog staat te gisten, ook koolzuurbelletjes kunnen de meting verstoren.

Admin
op 13 juli 2017

P.s. als je de Vinometer gewoon eens wilt proberen dan kun je hem alvast ijken.  Meet dan eens een beetje commerciele wijn, bij voorkeur rode wijn, die zie je goed in je meter! Dan kun je de uitkomt van de meter vergelijken met het etiket op de wijn waarvan je mag uitgaan dat die klopt. Dan weet je meteen of er in de meter een eventuele afwijking zit. Een vinometer kan afwijken als er nog suikers aanwezig zijn. We gaan er van uit dat die er niet zijn als je morellen zijn uitgegist. De afwijking kun je noteren zodat je daar rekening mee kunt houden als je je morellenwijn gaat meten.

Forum Lid
op 13 juli 2017

Ik heb net de vinometer getest met stookwijn. Mooi man. Precies 20% liet wel mijn iPad uit mijn klauwen vallen, voor de 2e keer en nou zit er nog een barst in het glas aan de zijkant, er zat er al 1, dus da’s wat minder maar het werkt allemaal nog zo als het er nu uitziet. 

 

Had ik na harde sex eindelijk toestemming om de grainfather te kopen, op voorwaarde dat ik het eerst probeer op de ambachtelijke manier hebben we dit. Ga het allemaal maar uitleggen.

Admin
op 13 juli 2017

Dat gebeurt nu eenmaal met die dingen, mijn zoontje van 7 gebeurt het regelmatig. Iedere keer dreigen dat hij hierna echt geen nieuwe meer krijgt omdat ze zo duur zijn…. Maar wij hebben er ook baat bij dat hij een iPad heeft haha. Beste manier om je kind stil te houden. soms moet hij het wel een tijd volhouden met een barst in zijn scherm hoor, meestal blijven ze het prima doen.

Forum Lid
op 13 juli 2017

Ja hij doet het nog en heb er geen last van. Mooi ding man die vinometer. Ik kon het niet helemaal goed zien een loep is wel handig maar wijn van 14%’op het etiket liep volgens mij op tot 14,5%. Ik vind dat nauwkeurig genoeg. Echt een handig dingetje die moet iedereen kopen. Of hebben ze die allemaal al en ben ik de laatste?

Admin
op 13 juli 2017

Die afwijking is idd te verwaarlozen bij een stookwijn. Ik denk dat de meeste mensen hem al hebben, jij had hem toch ook al in je bezit 😉

Forum Lid
op 13 juli 2017

Ja al weken, had ik eerder moeten weten. 

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Jan, je kunt alle mogelijke screenprotectors of hoesjes in diverse uitvoeringen kopen.

Die zijn daar speciaal voor gemaakt.

 

Admin
op 13 juli 2017

Klopt, hij heeft zelfs een stuiterhoes van 3 a 4 cm dik rubber rondom, maar kinderen krijgen het toch voor elkaar….

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Jan, welke vinometers verkoop jij?

Er zijn er verschillende typen, b.v. :  Vinometer 7 – 15 % Klasse I

Admin
op 13 juli 2017

Die had ik eerst ook en zijn perfect voor wijnmakers, maar voor de stookwijn heb je er niet veel aan (Met het morellensap overigen wel)  Mijn vinometers gaan tot 25% en de afwijking kan iets meer zijn dan bij de 7 tot 15% maar zo kun je wel je stookwijn meten.

Forum Lid
op 13 juli 2017

Ik had nog 1 gistton  rum staan die ik op jouw manier had gemaakt, melasse en 3 liter van een andere ton ( je noemde het giststarter) ik kon met de sg meter niet tot een percentage komen en gokte zelf op 3 procent, mislukt dus, maar ik zie nu dat er 9 procent inzit. Die gaat dus toch nog de ketel in. 

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

godomme John je hebt me blij gemaakt met die link. En Jan natuurlijk ook voor het filmpje.

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Admin
op 13 juli 2017
Forum Lid
op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

 

Forum Lid
op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Admin
op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Forum Lid
op 13 juli 2017
Forum Lid
op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Forum Lid
op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Admin
op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Forum Lid
op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Forum Lid
op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Admin
op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 juli 2017

Nu ben ik echt benieuwd wat er daadwerkelijk van die 9% uit de ketel komt. Man man man, dit is echt handig. Ik had “vinometer” hier al een paar voorbij zien komen en ik dacht een paar weken gleden, bestel hem mee om hem daarna weken te laten liggen. Kut kut kut, het hele rumproject had ik er gebruik van kunnen maken. Gelukkig heeft Pino weer melasse gebracht. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 juli 2017

Nu weer verder over Kirsch maken 🙂 Praten over meters vanaf nu weer via: http://www.stookforum.nl/thread/meten-en-weten/

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 juli 2017

Verwijderde reactie

Forum Lid
op 14 juli 2017

Nieuwe dag met nieuwe kansen. De vaten gisten nog heel langzaam door alleen is de temperatuur gezakt naar 15 graden door dit rotweer. Dat is wat minder. Hoewel, dan weten we straks ook of dat kan of niet. Dat is het leuke van deze hobby. 

 

 

Forum Lid
op 14 juli 2017

Werkt perfect, het is veel trager maar ook zuiverder http://homedistiller.org/wash/ferment/temp 

Forum Lid
op 14 juli 2017

Zo dat is een mooie link, dat had ik even nodig, zat er al aan te denken de tonnen te verplaatsen. Dan wacht ik toch nog gewoon een week. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 14 juli 2017

Vergelijkingsmateriaal geregeld 😃

Forum Lid
op 14 juli 2017

Nou ben ik serieus jaloers. Zeker nu het bij mij een week langer gaat duren. Ik hoopte morgen stiekem te kunnen stoken met die stoomketel die je buiten hebt zien staan. Maar binnenkort fiets ik er zelf naartoe. 

Admin
op 14 juli 2017

Ik ben ook serieus aan het twijfelen nog voor mijn vakantie alles een keer te strippen. Dan macereer ik een kilootje of wat aan kersen in die opbrengst en stook dat na mn vakantie zachtjes af. Ik denk niet dat ik er aan toe kom, maar het is wel verleidelijk.

Forum Lid
op 14 juli 2017

Voor jouw vakantie heb ik gestookt dat garandeer ik je. Zonde dat het zo koud is geworden 15 graden duurt wel heel, heel erg lang. 

Forum Lid
op 15 juli 2017

Alleen jammer dat ze er niet een beetje kleurstof bij doen … Zie m liever in rood….  Heb laatst mn PINK LADY op kleur gekregen met een beetje rode bietensap …. Perfect rose  🙂

 

Forum Lid
op 15 juli 2017

Dan is het geen eau de vie

 

Ach blijkbaar mag het wel licht gekleurd zijn, nog nooit gezien

Admin
op 15 juli 2017

Bij Lubberhuizen en Raaff geven ze aan dat bij sommige soorten een gekleurde gloed te zien is omdat bepaalde soorten fruit kennelijk zoveel kleurstof in zich hebben dat er zelfs tijdens het distillatieproces iets van de kleur meekomt.  Bijvoorbeeld de zwarte bes en de framboos. Ik heb hier de framboos voor me staan maar kan het niet ontdekken. Misschien na een lange periode bewaren?

 

Zwarte Bes

Ook hier proef je de zwarte bes, de cassis.
Evenals de framboos geeft de zwarte bes soms een aanslag in de fles. Dat zijn smaak gevende etherische oliën die we bewust niet wegfilteren.
Soms ook heeft de drank een zeer lichte tint: kennelijk bevat de zwarte bes een kleurstof die bij het destilleren in geringe mate meekomt.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 14 juli 2017

Jongens en moonshinerinnen, het is weer tijd voor een youtube prank.
Have fun en Cheers!!!

https://www.youtube.com/watch?v=fpf4gwaUj6k&feature=youtu.be

 

 

Admin
op 14 juli 2017

Leuk weer Nimrax! Creatief hoor haha

Forum Lid
op 14 juli 2017

Jongens en moonshinerinnen, het is weer tijd voor een youtube prank.
Have fun en Cheers!!!

https://www.youtube.com/watch?v=fpf4gwaUj6k&feature=youtu.be

 

 

Van Nimrax

Hahahaha

Forum Lid
op 14 juli 2017

Owww, Ik heb in deel2 van het filmpje de geluids niveau’s omgedraaid. Veel te zacht en te harde doventolk. Vandaar.

Met een koptelefoon kun je het iets beter volgen.
De schuld van Lummel, maar dat moge duidelijk zijn. lol 😉

 

Forum Lid
op 14 juli 2017

Zucht, jij ook al! 

Admin
op 14 juli 2017

Wel fijn dat we voortaan nooit meer na hoeven te denken wie we de schuld kunnen geven. 

Forum Lid
op 14 juli 2017

The story of my life.  

Forum Lid
op 14 juli 2017

Ik kan helaas niet veel meer horen, mijn speakers zijn ook niet helemaal top meer. Ook jouw schuld Lummel?

Forum Lid
op 14 juli 2017

Ik kan helaas niet veel meer horen, mijn speakers zijn ook niet helemaal top meer. Ook jouw schuld Lummel?

Van Munckerik

Ja wie anders? Ben net weer bij de gistingen wezen kijken maar het sap doe niet veel meer, althans het waterslot. Heb de neiging om te meten maar daar krijg ik vast spijt van dus doe het nog maar even niet. Tja ook weer de schuld van Lummel dat het koud en regenachtig werd. 

Forum Lid
op 14 juli 2017

Overigens, en dat wordt interessant loopt de derde ton met dextrose nog wel. Die is ongeveer 6 uur later gemaakt. Als deze morgen ook stil staat is het wel op z’n einde denk ik.

Forum Lid
op 14 juli 2017
Kamer is 21 graden nu. Zakt in de nacht naar 19 vakt wek mee dus.1 vat is bijna uitgeborreld. Dat is die met champagnegist. De Pot Distillers is nog goed op gang, ik denk dat die morgen ook iets kalmer zal gaanVan Stookforum

Wel relevant want we vergisten zonder hulpmiddelen en de zomer heeft een behoorlijke dip. Zal hem voor je meenemen naar het kirsch forum want ik gebruik het forum ook een beetje als geheugen. 

 

Inmiddels zit ik buiten en loop wat makkelijk naar de tonnen toe en soms staat ze stil en dan gaat tie weer.  Dan heb ik het over het pure sap met wodka gist. De Pot still gist loopt gewoon door. Maar die heeft 6 uur achterstand.  

Forum Lid
op 15 juli 2017

Temperatuur omgeving nu 16 graden en het loopt nu op, de zomerdip is voorbij als ik het geloven mag. De ton met dextrose danst lustig, de 2 tonnen sap laten het waterslot niet open staan maar deed net even mijn neus boven het waterslot om de prachtige geur te ruiken, was niet handig. Ze lopen nog wel denk ik. Overigens ook nog steeds een aardige laag schuim op het sap. 

 

Forum Lid
op 15 juli 2017

Aan de morellenboom in mijn tuin hangen er nog een paar die niet door de vogels zijn opgevreten dus ik denk dat de boer wel moest oogsten voor zo’n week met rotweer anders had hij niks meer gehad. Ben echt zo benieuwend naar het resultaat. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 juli 2017

Lummel, toch is zo’n klimaatkast het overwegen waard hoor.
Hier een promo filmpje…hahaha

https://www.youtube.com/watch?v=Tfh4qwC91HI&feature=youtu.be

 

 

Admin
op 15 juli 2017

Lummel, toch is zo’n klimaatkast het overwegen waard hoor.
Hier een promo filmpje…hahaha

https://www.youtube.com/watch?v=Tfh4qwC91HI&feature=youtu.be

 

 

Van Nimrax

Nimrax je bent echt Geniaal!!!!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 juli 2017

Thankx man! Lucky stook tv 😉

 

Forum Lid
op 15 juli 2017

Hahaha, we kunnen ieder geval zeggen dat de klimaatkast fetisjisten het klimaat wel op orde hebben. Maar hebben ze dat ook met De Tilt???  Volgens mij slaat zo’n ding bij sommige alle kanten op. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
22 op 17 juli 2017

IK heb geen zin meer om te wachten en ga zo 20 liter stoken. Ben echt heel nieuwsgierig. Eerst opstaan en de ketel schoonmaken. 

Admin
op 17 juli 2017

Ik wacht nog een tijdje. Ga het voor mijn vakantie niet meer redden. Denk wel dat ik het vooraf overhevel zodat het van het gistbed af is, anders gaat dat weer smaakjes afgeven. Dan kan het tijdens mijn vakantie lekker een beetje klaren, al zal het niet helder worden in zo’n korte periode natuurlijk. 

 

Lummel ik ben heel benieuwd naar het resultaat, het is wel een drankje dat nog een periode moet rusten om volledig tot zijn recht te komen. eerst maar even afwachten hoe het vandaag gaat!

 

Veel succes!!!

Forum Lid
op 17 juli 2017

Volgens de vinometer zit er 4,5% alcohol in. Da’s niet veel. 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Het smaakt wel lekker overigens. 

Admin
op 17 juli 2017

Stook er 1 en kijk of je tevreden bent. De kwantiteit zal laag zijn maar de kwaliteit waarschijnlijk hoog.

 

Als je dan toch een hogere opbrengst wilt hebben stort dan gewoon dextrose bij. Ook al ligt de gisting nu stil, ik weet 100% zeker dat het dan vandaag weer begint te bubbelen.

 

Ik zal straks ook een vinometer test doen, volgens mijn berekeningen zou ik op maximaal 13,8% uit kunnen komen. Maar er kan altid wat meeverdampen door het waterslot, met een goede 12% zou ik heel tevreden zijn. Nu hopen dat het toevoegen van suiker de smaak niet heeft verpest, dat zou met dextrose best wel eens mee kunnen vallen.

Forum Lid
op 17 juli 2017

 

Lummel ik ben heel benieuwd naar het resultaat, het is wel een drankje dat nog een periode moet rusten om volledig tot zijn recht te komen. eerst maar even afwachten hoe het vandaag gaat!

 

Veel succes!!!

Van Stookforum

Ik zie me straks al zitten met een ijskoude kirsch. 

Admin
op 17 juli 2017

Volgens Lubberhuizen moet hij op kamertemperatuur gedronken worden. Zelf ben ik altijd meer van het flesje Eau de vie in de vriezer. Uiteindelijk moet jij het ook gewoon drinken zoals jij het het lekkerst vindt.

 

Natuurlijk komen er meer aroma’s vrij op kamertemperatuur, daarom wordt cognac ook gewalst in de warme hand, maar koud vind ik hem het lekkerst 🙂

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Ik zit met een enorm probleem. Het smaakt zo lekker, wil ik eigenlijk wel stoken? Eerst maar eens de ketel schoonmaken. 

Admin
op 17 juli 2017

Je kunt er altijd voor kiezen of een aantal kleine flesjes te vullen met het vergiste morellensap. Een half theelepeltje suiker in het flesje en een weekje of 2 wachten. Dan heb je kersencider met bubbels.

 

Je kunt beugelflesjes gebruiken maar ook gewoon kleine flesjes waar cola, sinas of spa in heeft gezeten. Het voordeel van plastic flesjes is dat je kunt voelen wanneer er koolzuurgas is gevormd. Je kunt het flesje dan niet meer indrukken.

 

Dat is hetzelfde als het appelcider project maar dan met kersen. Is ook heel lekker hoor.

Admin
op 17 juli 2017

Ik heb de uitgegiste most ook even gemeten.

 

Ik had er voor 13,8% aan suiker ingedaan. Alle suiker is nu vergist. De Oechsle meter stond precies op 0. Doordat je iets aan alcohol verlies kunt hebben door verdamping uit het waterslot moet je rekening houden dat je meestal 1% lager uitkomt dan dat je berekent. Ik kom nu met de Vinometer uit op precies 13% Ik denk dat dat een correcte meting is.

 

Ik denk wel dat ik alles ga stoken en niet als wijn ga bottelen, voor een wijn smaakt hij behoorlijk krachtig, misschien dat dat na een natuurlijk klaringsproces wel heel lekker kan worden maar dat duurt me allemaal te lang.

 

Nu lekker onder het waterslot laten zitten en na mijn vakantie stoken.

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Je kunt er altijd voor kiezen of een aantal kleine flesjes te vullen met het vergiste morellensap. Een half theelepeltje suiker in het flesje en een weekje of 2 wachten. Dan heb je kersencider met bubbels.

 

Je kunt beugelflesjes gebruiken maar ook gewoon kleine flesjes waar cola, sinas of spa in heeft gezeten. Het voordeel van plastic flesjes is dat je kunt voelen wanneer er koolzuurgas is gevormd. Je kunt het flesje dan niet meer indrukken.

 

Dat is hetzelfde als het appelcider project maar dan met kersen. Is ook heel lekker hoor.

Van Stookforum

Ik ben inmiddels aan het stoken en het smaakje is heel lekker helaas komt er door het lage alcoholpercentage veel water mee. Haal ongeveer 30% dus de 2e keer stoken zal ik hem wel op 70 tot 80% krijgen. Maar de smaak is echt bijzonder, zelfs met veel water. 

Admin
op 17 juli 2017

Heel goed, stook maar door tot alle alcohol er uit is, dat is het strippen. Dan kun je later een langzame spiritrun doen.

 

Fijn dat er al een goede smaak aan zit, dat klinkt veelbelovend!

Forum Lid
op 17 juli 2017

Ja dat klinkt inderdaad veel belovend. Maar mag ook wel, € 100,- sap en een gasfles van 30,- jezus waar stopt dit. Maar ik weet zeker dat ik wat moois krijg. 

Admin
op 17 juli 2017

Ja dat gaat hard he, maar koop een nippel om je gasfles te vullen met LPG, dat scheelt je een hoop geld. Officieel mag het niet maar er zijn er zat die het doen hoor.

Forum Lid
op 17 juli 2017

Ben niet zo technisch en heb geen zin ongelukken voor die paar tientjes want daar praten we over. Die 30 euro zal ik kwijt zijn met strippen en overhalen van alle drie de tonnen. 

 

Maar het resultaat mag er straks zijn dat beloof ik je, het ruikt nu echt al superieur goed. Eerlijk waar. Hopelijk kan ik nog 2 stripruns vandaag doen dan en de 2e keer overhalen. Heb zo’n zin in een borrel. Oja, eigenlijk vind ik het lekkerste water spa rood, ik heb een blikje in een bakje uitgegoten en in de vriezer gezet,  daar ga ik de kirsch mee naar 40% brengen. Of heb je een beter idee? 

Admin
op 17 juli 2017

Heb je het in de vriezer gedaan om van de bubbels af te komen? Kun je dan niet beter Spa Blauw nemen? is volgens mij hetzelfde maar dan plat, dus zonder bubbels.

 

Kan me voorstellen dat je niet kunt wachten tot het klaar is. Ik voel met je mee hoor!

Forum Lid
op 17 juli 2017

Voor jou ook spannend want als dit een succes wordt qua smaak komt Helma woensdag een grainfather halen. Dan geloof ik dat je superieure drank zelf thuis kan maken. Maar godver het kost wel wat. 

Admin
op 17 juli 2017

Er zijn duurdere hobbys hoor, en die kun je vaak niet eens drinken 😉 

 

Ik heb nog 3 Grainfathers en dan zijn ze op… Maar goed, dan komen ze na mijn vakantie wel weer denk ik.

 

Tijdens mijn vakantie kun je voor Grainfather suport terecht op het forum he, er zitten een paar handige Grainfather experts tussen 🙂 Munkerik, Dumo, raymond en nog vele anderen 🙂

Forum Lid
op 17 juli 2017

Wat trouwens grappig is, nu ik de verschillen smaken kan herkennen, het pure sap is velen, velen en velen malen beter dan die met de suiker. Is echt geen vergelijk. Zal ik 2 ;otjes sap meegeven kan je woensdag proeven. En misschien wel een beetje eindproduct als dat lukt want het is me een werk. 

Admin
op 17 juli 2017

Dat zal je wel goed kunnen proeven inderdaad.

 

Het eindproduct hoeft nog niet hoor, ik denk dat hij sowieso het beste een tijdje in de fles moet rusten nadat je hem op drinksterkte hebt gemaakt. Dan komt de kersengeur weer terug naar boven.

 

Shotjes vergist sap meegeven mag altijd 😉 Ik zal ook zorgen dat jou vaten weer klaar staan om retour te geven 🙂

Forum Lid
op 17 juli 2017

Hahaha, geen liter eindproduct. Dan moeten we volgend jaar maar gezamenlijk gaan inkopen. Maar ik geef natuurlijk we wat mee. 

Forum Lid
op 17 juli 2017

trouwens het wodka gist van prestige is enorm neutraal. Ik had een paar liter sap laten bezinken, afgegoten en flinke vinger door het residu gehaald en je proeft er niks van. Dus alles gaat de ketel in. 

Admin
op 17 juli 2017

Ik ben heel benieuwd!

 

Wat betreft dat gezamelijke inkopen doen, we moeten zo’n adresje hebben als Chris heeft. Mensen gratis van het fruit afhelpen dat anders weggegooit moet worden….!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 17 juli 2017

Dan hierbij nog even een huishoudelijk mededelingsfilmpje in de hoop op verzoening
van twee top moonshiners.
Have fun 😉

https://www.youtube.com/watch?v=WrC-YHl7XZo&feature=youtu.be

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Als dat niet helpt moeten we maar met z’n allen hard Betweter roepen. De een wat harder dan ander hahahaha.

Admin
op 17 juli 2017

Nimrax, weer heel mooi gemaakt. er zit best wat voorbereiding in zo’n filmpje he!

 

Netjes gedaan en ik denk niet dat je iemand hebt beledigd zo, top!

Forum Lid
op 17 juli 2017

Uitleg menopauze voor mannen LOL

Forum Lid
op 17 juli 2017

Thanks. Ja klopt, is echt heel veel werk maar al die duizenden vieuws die ik ermee scoor…(65 ofzo)… is het enorm de moeite waard 😉

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Maar het hogere doel is natuurlijk dat Betweter terug moet komen. Wat kan jou die 65 vieuws schelen. Hahahaha. Het resultaat telt of was het nou tilt? 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Ik ben ook wel eens kwaad op iemand,niet op iemand op stookforum,ik drink er dan een en dan ben ik het de volgende morgen vergeten,is een vorm van alc. dementie,werkt heel goed.hahaha😤🍻😂gr.🎩Chris.V.

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Wat voor borrel, een stevige of een vlierbesje? 

Admin
op 17 juli 2017

Lummel, voor je de Grainfather uit gaat pakken, kijk vast wat filmpjes op YouTube. Dan weet je vast waar alles voor dient dat door je handen gaat 😊

Er is superveel mooi materiaal te vinden op YouTube 😎

Forum Lid
op 17 juli 2017

Lummel maakt niets uit  als hij maar min.40% is.voor minder ga ik niet of moet bier zijn,gisteravond weer genoeg gehad,ga zo weer aan de bbq.beginnen heb alvast een flesje bier van2.5 ltr.open getrokken.gr.🎩🍻😂Chris.V.

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Chris, Ik ga zo 40 liter morellensap voor de 2e keer stoken. Zit de hele dag al te kwijlen. De smaak zit erin alleen de alcohol is veel en veel te laag.

 

Klopt minmaal 40% ga ik ook voor. 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Lummel, voor je de Grainfather uit gaat pakken, kijk vast wat filmpjes op YouTube. Dan weet je vast waar alles voor dient dat door je handen gaat 😊

Er is superveel mooi materiaal te vinden op YouTube 😎

Van Stookforum

Jan we gaan het zien, ben blij dat ik hem gekocht heb. Uiteindelijk is wodka mijn drank dus dat komt goed. Voorlopig is schraalhans nog geen keukenmeester met mijn rum en kirsch. Ben echt heel benieuwd hoe die na 2 keer overhalen smaakt. Ik ga het vanavond nog ervaren. 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Lummel morellen zijn niet echt zoet daardoor is je alc.laag,met meer suiker had je hoger alc.maar gaat ten koste vd.smaak.gr.en sucses.🎩Chris.V

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Nimrax filmpje is leuk,nu nog Betweter over de streep trekken,gr.🎩🍻Chris.V

Forum Lid
op 17 juli 2017

Klopt dan kon ik al proeven in de verschillende tonnen. Het pure sap is laag, vinometer zei 4,5% maar de smaak enorm. Met suiker is anders. Ik ben vandaag 42 liter puur aan het stoken. Deze haal ik straks nog even over. 

 

Morgen 25 liter stookwijn , 8 liter sap en 2 kilo dextrose. Overigens lag de laatste qua sowieso 2 % hoger dan alleen het sap. 

 

Mooi experiment, wel duur overigens. Ik zou nooit zoveel geld neerleggen in de winkel. 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Ik heb het voordeel dat ik bijna alle fruit voor niets krijg,kost mij aleen suiker gist en gas,heb van Nimrax een gasfles gekregen waar ik lpg mee kan tanken dus ook lekker goedkoop.gr.🎩🍻😂Chris.V.

 

Forum Lid
op 17 juli 2017

Jan we gaan het zien, ben blij dat ik hem gekocht heb. 

Van Lummel

 

Die subtiele sluikreclame van Jan (foto kersensap met Grainfatherbehang) daar kan niemand tegen op.

Admin
op 17 juli 2017

Whahaha mooi he 😆😆😆

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 18 juli 2017

Gisteren niet meer aan de 2e keer overhalen toe gekomen en ben daar nu mee bezig maar volgens mij is het perfect gelukt. Ik ben van 4,5% stookwijn afgekomen. De eerste keer ongeveer gemiddeld 15% en nu een mooie 60%.  Morgen kan Jan proeven. 

 

Het sap was nog zo mooi en zo goed van smaak dat ik er drie kilo suiker in heb gegooid met een zakje prestige potstill of zoiets. Het waterslot loopt nog niet. is ongeveer 2 uur geleden. 

 

De derde ton van 25 liter wordt een heel stuk minder van kwaliteit dat kan ik nu al aan de stookwijn zien en proeven.

 

Admin
op 18 juli 2017

Die 3e ton bestaat dan ook voor een groot deel uit water toch?

 

Je krijgt sowieso wel wat smaak mee hoor, niet te vergelijken met een suikerwash met turbogist. Dat zal hoe dan ook een prima borrel worden.

 

60% is mooi, dan aanlengen naar 40 a 45% en dan moet hij eigenlijk een tijdje rusten zodat de geuren weer herkenbaar naar boven komen.

 

Is de borrel van 60% zo al goed te drinken?

 

 

Forum Lid
op 18 juli 2017

Die 3e ton bestaat dan ook voor een groot deel uit water toch?

 

Je krijgt sowieso wel wat smaak mee hoor, niet te vergelijken met een suikerwash met turbogist. Dat zal hoe dan ook een prima borrel worden.

 

60% is mooi, dan aanlengen naar 40 a 45% en dan moet hij eigenlijk een tijdje rusten zodat de geuren weer herkenbaar naar boven komen.

 

Is de borrel van 60% zo al goed te drinken?

 

 

Van Stookforum

Ik vind hem heel goed te drinken en je ruikt echt de kersen maar ik ben een leek. Maar uit gemakzucht ben ik de derde ton in de t500 aan het stoken en zo slecht vind ik dat ook niet. Helemaal niet zelfs. Zal een sample van beiden meegeven. Dan hoor ik het morgen wel. 

 

Nou zit ik te denken, met de grainfather kan je ook stoken.  Maar daar heb je voor fruit een helm bij nodig en condenser bij nodig toch? En die is uitverkocht zag ik of hoe zit dat precies? 

Admin
op 18 juli 2017

Die is voor nu even uitverkocht maar komt na mijn vakantie wel weer binnen hoor.

Dan werkt hij eigenlijk net als een koperen alambiek. en je kunt het vermogen regelen als je de helm gebruikt op de grainfather inplaats van op de T500 boiler. Weer zo’n mooi voordeel van de Grainfather 🙂

Forum Lid
op 18 juli 2017

Kun je dan zeggen dat de ketel op stoom, die je gezien hebt, overcompleet is? Of heeft deze nog wat meerwaarde t.o.v. de grainfather? 

Admin
op 18 juli 2017

De ketel op stoom is eigenlijk een bain marie ketel en die branden niet aan. Dat is ideaal als je aanbrandgevoelige beslagjes stookt.

 

Stook je alleen vloeistoffen dan is de stoomketel idd overbodig en kun je hem verkopen 🙂

Forum Lid
op 18 juli 2017

hmmmm, moeilijk. Hahaha. Moet wel zeggen dat ik die ketel op stoom prachtig vind maar wat een werk geeft dat ding. Heb jij wel eens een batch, laten we zeggen fruit door de t500 geproefd ( dus reflux) en grainfather met helm? Dat lijkt me heel erg interessant. 

Forum Lid
op 18 juli 2017

Weet je wat, bestel die helm en condenser dan ook gelijk voor me en als het weinig verschil maakt gaat de stoomketel weg, snik! 

Admin
op 18 juli 2017

Nee, ik heb van beiden nog niets geproefd. Ik weet dat Kapisjon stookt met de koperen helm op de T500. Dat kan ook maar dan kun je het vermogen niet regelen.

 

Fruit door de reflux is zonde hoor, je verliest dan toch veel smaak

Admin
op 18 juli 2017

Die koperen helm en condensor zal ik voor je reserveren!

 

Maar met de Grainfather kun je straks wel perfect de mout en granen voor je wodka maischen! dat zal echt perfect werken!

Forum Lid
op 18 juli 2017

ok afgesproken. 

Forum Lid
op 18 juli 2017

Zolang je geen helm hebt kun je dan niet de zadels uit de kolom halen om een pot still te “imiteren”. Die kolom kun je ook op de Grainfather zetten en zo het vermogen regelen. 

 

Admin
op 18 juli 2017

Dat idee had ik ook maar geen idee hoe dat gaat, ik zou het eerst eens proberen met een minder kostbare wash 🙂

 

Het is ook geen feest om  iedere keer die zadels terug te doen, je houd er ook steeds wat over wat ik zo hoor. Een aandrukken mag niet….

Admin
op 18 juli 2017

ok afgesproken. 

Van Lummel

Wat een feest Lummel! Morgen mag jij een heel leuk pakje uitpakken.

Jammer dat Helma niet direct naar huis gaat he 😉 Volgens mij kun je niet wachten 😉

Je gaat hier echt heel veel plezier mee hebben! Munckerik kan er over meepraten!

Forum Lid
op 18 juli 2017

Dat idee had ik ook maar geen idee hoe dat gaat, ik zou het eerst eens proberen met een minder kostbare wash 🙂

 

Het is ook geen feest om  iedere keer die zadels terug te doen, je houd er ook steeds wat over wat ik zo hoor. Een aandrukken mag niet….

Van Stookforum

Ik heb er ook geen idee van wat voor resultaat het geeft, het kwam zomaar in me op.

 

Ik spoel na iedere stook alle zadels schoon en laat ze drogen voordat ik ze terug doe. Het lijkt erop dat je ze niet allemaal erin krijgt maar ik krijg ze zonder aandrukken er allemaal in. Tijdens het vullen steeds tegen de zijkant van de kolom tikken dan krijg je steeds weer opnieuw wat ruimte en passen ze allemaal.

 

Lummel, jij hebt morgen pakjesavond 🙂

Forum Lid
op 18 juli 2017

Wat een feest Lummel! Morgen mag jij een heel leuk pakje uitpakken.

Jammer dat Helma niet direct naar huis gaat he 😉 Volgens mij kun je niet wachten 😉

Je gaat hier echt heel veel plezier mee hebben! Munckerik kan er over meepraten!

Van Stookforum

Ik pak Helma s’avonds wel uit. Hou ik ook wat over voor de volgende dag. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 19 juli 2017

Ok weer even een serieuze update, ik had gisteren het morellensap nog een keer in de ton gedaan met 3 kilo suiker en een zakje gist van prestige en het kwam heel langzaam op gang, ik geloofde er niet eens meer in. Net gekeken en een grote puinzooi uit het waterslot. Maar ben er wel blij mee. Dus duur  morellensap kan je sowieso 2 keer vergisten. Qua smaak zal het niet veel minder zijn als puur vergisten denk ik. Maar dat gaan we zien.

Forum Lid
op 19 juli 2017

Suces er mee ben benieuwd hoe het afloopt en smaakt,gr.🎩Chris.V

 

Forum Lid
op 19 juli 2017

Ik heb net het gietvat moeten openen om de helft in een andere ton te gieten want het ging echt mis. Eerlijk is eerlijk, met die 3 kilo suiker is het nog lekkerder dan gewoon puur hahaha. Hier komt zeker een goede borrel uit. 

 

Giston 3 met 8 liter sap kan ik als verloren beschouwen. Zo scherp niet te zuipen. Of je doet het goed of je doet het niet. Jan krijgt zo 2 sample’s van me. Ben benieuwend. 

Admin
op 19 juli 2017

He’ moet ik straks weer alcohol drinken, ben net zo goed bezig….;)

 

Ben benieuwd man!

 

Mocht je het op kunnen brengen de flessen een periode te laten rusten, ze worden alleen maar beter!

Forum Lid
op 19 juli 2017

He’ moet ik straks weer alcohol drinken, ben net zo goed bezig….;)

 

Ben benieuwd man!

 

Mocht je het op kunnen brengen de flessen een periode te laten rusten, ze worden alleen maar beter!

Van Stookforum

Ik ben nu ook aan het proeven en experimenteren of ik naar 40 of naar 30% ga mengen met een blikje spa rood ( alle prik eruit) maar de alcohol stijgt me wel gelijk naar mijn kop. 

Forum Lid
op 19 juli 2017

Ik heb van beiden trouwens een potje gevuld met de stookwijn, mogen jullie raden welke de pure is en welke de 8 liter variant is.  Die is dus echt niet te zuipen.

 

Admin
op 19 juli 2017

Het donkere potje is de pure sap, dat kan niet missen 😉

Forum Lid
op 19 juli 2017

Het donkere potje is de pure sap, dat kan niet missen 😉

Van Stookforum

Ah, nou heb je het verraden. 

Admin
op 19 juli 2017

Ik moest toch raden?

Forum Lid
op 19 juli 2017

Ik heb net een halve liter kirsch van het pure sap gemengd met 0,25 liter sap van Betuwse zoete kersen en 0,25 liter spa rood ( uitgebubbeld ) straks filteren en dan ben ik heel benieuwd. Puur natuur. 

 

Is het niet goed, ook best nu het sap weer staat te gisten heb ik sowieso een 2e kans. 

Admin
op 19 juli 2017

Je vrouwtje heeft net je bestelling opgehaald en de 2 borrels achtergelaten. Ik vind de borrel van het pure sap echt buitengewoon goed. Eerlijk gezegd vind ik hem nog lekkerder dan die van Lubberhuizen. Het aroma zit er al heel goed in, ik zou er verder  niets meer mee doen hoor. 

 

De borrel gemaakt van water en suiker met de 8 liter sap heeft een gistgeur, dat proef je ook een klein beetje terug (dat scherpe waar je het over hebt)  maar je proeft de morel nog wel. Ik zou hem niet als verloren beschouwen. Of je stookt het nogmaals, of je doet het gewoon in flessen en je laat het rijpen. Ik denk dat er nog wel wat moois uit kan komen.

 

Ik was echt blij toen ik het proefde, Helma vond he allemaal maar vies haha. Je buit is binnen, nu kun je lekker mout gaan maischen in je nieuwe Grainfather en wodka maken!

Forum Lid
op 19 juli 2017

Je vrouwtje heeft net je bestelling opgehaald en de 2 borrels achtergelaten. Ik vind de borrel van het pure sap echt buitengewoon goed. Eerlijk gezegd vind ik hem nog lekkerder dan die van Lubberhuizen. Het aroma zit er al heel goed in, ik zou er verder  niets meer mee doen hoor. 

Van Stookforum

 

Dat meen je? Gemaakt in de ketel op stoom dat volgens de verkoper een calvados ketel was en volgens jou een whisky ketel. Hahahah, een goude koop dus. Nu twijfel ik helemaal of ik hem ga verkopen. 

 

Admin
op 19 juli 2017

Ja meen in zeker, wat vind je er zelf van? Hij is toch super! Totaal niet scherp, ontzettend fruitig en je ruikt de morel.

 

Wat betreft die ketel, ik weet niet meer dat ik heb gezegd dat het een whisky ketel was haha maar het is gewoon een alambiek met een dubbele wand die ervoor zorgt dat hij niet kan aanbranden. in feite kun je in alle soorten alambieken alle dranken maken, dus whisky calvados, wodka, kirsch, maakt niet uit 🙂

Forum Lid
op 19 juli 2017

Ja meen in zeker, wat vind je er zelf van? Hij is toch super! Totaal niet scherp, ontzettend fruitig en je ruikt de morel.

 

Wat betreft die ketel, ik weet niet meer dat ik heb gezegd dat het een whisky ketel was haha maar het is gewoon een alambiek met een dubbele wand die ervoor zorgt dat hij niet kan aanbranden. in feite kun je in alle soorten alambieken alle dranken maken, dus whisky calvados, wodka, kirsch, maakt niet uit 🙂

Van Stookforum

Vond hem zelf ook goed ruiken en je proefde de kers maar liet hem mijn (te) eerlijke vrouwtje proeven en toen was de lol weer voorbij. Maar jij bent de expert dus begin weer wat te glimmen. 

Forum Lid
op 19 juli 2017

Moonshiners wifes: Willen een drankje van max 12,5%, moet zoet zijn, mogen vruchtjes in, moet sweet loveley zijn en liggen dan binnen 1,5 uur na inname te snurken achter je op de bank terwijl jij denkt….zoohooo… houten bek, ik pak nog effe een sterke. Ja joh… zo gaat het. Gefeliciteerd met je bereikte resultaat! Klinkt super lekker. Zal eens op zoek gaan naar een ruilmiddeltje.Wilde ambachtelijk gerookte ijsselmeer paling, de eerste fuiken staan al. Season is started…I keep updating you.Cheers!!

 

Forum Lid
op 19 juli 2017

He nimrax, ik heb de kirsch een paar uur in sap van kersen laten staan voor een mooi kleurtje. Maar nu is tie perfect. Tja, Kirsch ruilen tegen paling. Zet er nog maar een paar fuiken bij. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 juli 2017

Heel veel succes! Het zou geweldig zijn als hier ook nog een prima borrel uit zou komen. Dan heb je toch nog wat meer rendement uit het sap.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 juli 2017

Zo te zien en te lezen een goed resultaad goed zo daar doen we het voor,en Nimrax Adriana drink alleen als het 40% is dus ik moet de kelderdeur altijd goed in de gaten houden.hahaha.gr.🎩👧🐶Chris.V.ps de hond lust alleen bier.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 juli 2017

Mijn kers vandaag ook maar eens aangemaakt… Hij Is heeeeeeeeerlijk…. Goede smaak…. Zoet…… En super kleur…… Over een paar dagen ga ik Mn vaatje kers voor de eerste maal stoken…. Kijken wat daar uit komt

Admin
op 20 juli 2017

De kleur alleen is al geweldig 🙂

Forum Lid
op 20 juli 2017

Ziet er mjum mjum uit had al dorst nu nog meer.gr🎩🍻😎Chris.V.

 

Forum Lid
op 20 juli 2017

zoals hij uitziet….zo smaakt hij ook  🙂   ben al de hele middag aan t “proeven”

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 2 augustus 2017

Vandaag ben ik bezig geweest om het morellensap te verwerken.

Eindelijk heb ik mij zelf weer eens met de hobby bezig gehouden, heerlijk dagje zo!

Het vergiste sap met Dextrose is zo lekker dat het eigenlijk zonde is om te verstoken. Ik heb dus een compromis gesloten met mijzelf. ik heb 30 liter gestript, dat heeft geresulteerd in ruim 9 liter van 40%.

Ik heb dit verdeeld over 2 potten en er nog 3 pond verse kersen bijgedaan. Ik hoop zo bij de spiritrun nog wat meer kersengeur over te halen. Voorlopig kom ik niet aan de spiritrun toe, dus nu kan het lekker rusten en geur en smaak uit de kersen trekken.

Verder heb ik  15 liter vergist sap overgeheveld in een glazen fles om zo verder te klaren als kersenwijn. Eigenlijk is het al helder geworden tijdens mijn vakantie, maar ik weet uit ervaring dat wanneer je het echt als vruchtenwijn laat klaren je toch wel wat maanden geduld moet hebben en dat er na verloop van tijd toch weer een laag bezinksel op de bodem komt te liggen. Deze heerlijke vruchtenwijn die nu al lekker is wordt waarschijnlijk nog beter.

De rest van de liters is verloren gegaan aan drap op de bodem, maar ik heb zo een behoorlijke opbrengst aan wijn en striprun.

De striprun smaakt nu al heel goed en ik verwacht ook niet heel veel voorloop te hoeven weggooien, ik denk dat ik na de spiritrun en het weer aanlengen tot drinksterkte niet veel volumeverlies zal hebben. Voorlopig zullen we het nog niet weten. Eerst weer aan het werk nu 😉

 

Forum Lid
op 2 augustus 2017

Mooi hoor, je wijn ziet er echt wel heel smaakvol uit. Wauw zo donker

Admin
op 2 augustus 2017

In een wijnglas tegen het licht kijk je er al doorheen, maar idd een heel donkere wijn. 

Forum Lid
op 3 augustus 2017

Als het net zo lekker smaakt als het er uit ziet is de misie geslaagd,ziet er goed uit.gr🎩😎😋Chris.V

 

Forum Lid
op 3 augustus 2017
Eindelijk heb ik mij zelf weer eens met de hobby bezig gehouden, heerlijk dagje zo!Van Stookforum

Hoy,

een mooi einde van uw vakantie, ziet er mooi uit, en wij leren er van.

grts.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 3 augustus 2017

Het kleurtje van de gestripte wijn wordt ook al beter. Dat is na de spiritrun allemaal weer weg, Maar zo mooi als de kleur nu is zo ruikt het ook!  Het gaat mij er ook om dat er veel geur meekomt in het distillaat.

Forum Lid
op 3 augustus 2017

Geweldige kleur alleen al. Water in de mond… cheers!

 

Admin
op 3 augustus 2017

Ik wilde eigenlijk meer kersen macereren maar 1,5 pond kost al 15,00 bij Appie. En het duurt nog even voor het hier markt is. Maar misschien is het ook wel genoeg hoor, er zit al een lekkere geur aan 🙂

Forum Lid
op 3 augustus 2017

Wat een mooi behangetje 😉

Je maceraat begint ook al mooi te kleuren. 

 

Admin
op 3 augustus 2017

Wat een mooi behangetje 😉

Je maceraat begint ook al mooi te kleuren. 

 

Van Munckerik

Hey Erik!

Vandaag een stukje van het behangetje afgescheurd en naar je opgestuurd;) en nog een kleingheidje erbij gedaan, hoop dat je hem nog niet hebt 🙂

Forum Lid
op 3 augustus 2017

Ik zag gisteren al een berichtje van de transporteur. Leuk, dan kan ik zaterdag meteen mijn eerste wort erin vergisten. Mijn brouw- stookruimte begint al wat vorm te krijgen.

 

Je bent wel weer snel terug van vakantie, hoop dat je een mooie tijd hebt gehad.

 

Ik ben dol op verrassingen dus ben benieuwd 🙂

 

Admin
op 3 augustus 2017

Wel even lekker er uit geweest hoor, maar vind het ook wel weer lekker om terug te zijn. Ik doe het meer voor m’n gezin 🙂 Het was waarschijnlijk de laatste keer dat de oudste kinderen meewilden (16 en 18) Dus volgend jaar gezellig met zn 3tjes op vakantie, lekker rustig 🙂 De jongste is nu 7 dus die moet nog even mee 😉

Admin
op 3 augustus 2017

Oh ja en als je brouw en stookruimte af is wel even een foto serie he!

 

Forum Lid
op 3 augustus 2017

…. mijn jongsten zijn 25 (tweeling) en willen en gaan net als de twee oudsten ieder jaar mee naar de wintersport (als pap betaalt).

 

Admin
op 3 augustus 2017

Haha ja dan hebben ze het goed voor elkaar! Onze oudste ging al 2 jaar niet meer mee maar wilde nu toch nog een keer mee naar benidorm. Maar ik zie het niet gebeuren dat hij nog een keer meegaat. Misschien als hij ook 25 is 😉

 

Wel leuk zo’n papa die nog steeds blijft betalen trouwens haha Dat deed de mijne niet hoor 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren