Lummel’ s eerste whiskey voor de BBQ 2018

Geupdate op 27 mei 2018 in Spirits
98 op 15 mei 2018

Vandaag komt er een pakje van Stookwinkel met whiskey gist van Still Spirits en houtsnippers. Zal wel weer 5 uur worden pfff. Maar dan heb ik wel de tijd om de Grainfather klaar te zetten en ik heb whiskey mout van Jan gekregen met de bedoeling om er pils van te maken maar ik had al gerst dus dat gaat whiskey worden. 

Foto’s volgen op het moment het pakje is bezorgd en we aan de slag kunnen. Ga ondertussen wel alvast schroten. Kutwerk! Zal ik straks ook een foto van maken

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 15 mei 2018
Ga ondertussen wel alvast schroten. Kutwerk! Zal ik straks ook een foto van maken.Van Lummel

Met een fatsoenlijke schrootmolen en eventueel een accuboor toch geen probleem?

Gaat die wel op dronk zijn in 2018?

Forum Lid
op 15 mei 2018

Op dronk krijgen is mij al 14 jr niet gelukt,ik hoop dat met die hoeveelheden die ik nu kan stoken dat wel lukt,ik zou het mooi vinden om iets min.twee jr.te kunnen laten liggen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 15 mei 2018

Hoe is het mogelijk het pakje is nu al binnen, dat is nog nooit gebeurd, heb de chauffeur als beloning een blikje bier gegeven en dat krijgt hij de volgende keer weer als tie op tijd is heb ik beloofd. 

 

Ik denk dat hij wel op dronk is tegen die tijd want ik haal hem sowieso 2 tot 3 keer over. Dan smaakt hij gelijk een stuk zachter. 

 

Forum Lid
op 15 mei 2018

Lummel zo zie je maar omkopen werkt ook in NL.na twee drie keer is hij lekker,maar het mooie is als hij ook een jaartje kon blijven liggen.

 

Forum Lid
op 15 mei 2018

Dan proeven we gewoon jonge whiskey toch. En we zijn aan het schroten en dan stop ik ermee tot vanavond want krijg een vriendje die komt spelen. Die wil wel eens zien hoe het allemaal werkt. 

Forum Lid
op 15 mei 2018

Weer een mooi project!

Hij kan zelfs op smaak komen zonder houtsnippers, dan noem je hem gewoon witte hond 😉

(doen ze in Zweden ook)

 

Admin
op 15 mei 2018

Daar was de meneer van Mackmyra zelf minder over te spreken, ik vond hem nog best te doen hoor. En anders een handje snippers er in en het is al snel goed. Gaat echt als een raket met die snippers!

Forum Lid
op 15 mei 2018

Ik vond hem hetzelfde smaken als mijn whisky voordat hij in het vat gaat. 

Die witte hond was te drinken maar ik ben zelf meer gecharmeerd van hun echte whisky’s. En wat je zegt Jan, met snippers gaat het echt snel.

 

Admin
op 15 mei 2018

Dat vat… ik baal toch wel van dat engelendeel hoor. Ik had vorig jaar wat rum van lummel in een 3 liter vaatje gedaan, het zal een liter of 2 geweest zijn als ik me het goed herinner. Daar is hooguit 0,7 liter van over.

Ik denk dat het belangrijk is het vat regematig iets bij te vullen. Alles dat van binnenuit droog staat wordt poreus en daar krijgt het snel de kans om te verdampen.

Hoe is het met jouw vat Lummel? Zou zonde zijn als daar de helft uit wegdamt! Jouw vaatje is wat groter 😉

Forum Lid
op 15 mei 2018

Ik had het ook met de Barrel 674, daar was ook zo’n flink deel van naar de engelen. Mijn idee is wel dat de whisky die er nu in zit minder verdampt. Wellicht omdat er al behoorlijk wat in het hout getrokken was? 

 

Admin
op 15 mei 2018

Dat zou natuurlijk kunnen, afwachten hoe dat bij mijn vaatjes gaat binnenkort. ben wel benieuwd hoe het met Lummels 30 liter vaatje gaat. Met snippers heb je dit probleem niet, maar zo’n vaatje whisky of rum staat natuurlijk wel heel gaaf in je kamer!

Forum Lid
op 15 mei 2018

Staat niet alleen gaaf, ik denk dat wat je erin stop langzaam verouderd en dat heb je niet met houtsnippers. Dan moet je daarvoor weer kunstgrepen uitvoeren.

 

Admin
op 16 mei 2018

Die Rum van Lummel is overigens nog steeds bijna 80% dus dat engelendeel kan ik voor een deel weer compenseren bij het aanlengen. Maar blijft toch een beetje jammer.

Forum Lid
op 16 mei 2018

Dat zou natuurlijk kunnen, afwachten hoe dat bij mijn vaatjes gaat binnenkort. ben wel benieuwd hoe het met Lummels 30 liter vaatje gaat. Met snippers heb je dit probleem niet, maar zo’n vaatje whisky of rum staat natuurlijk wel heel gaaf in je kamer!

Van Stookforum

Ik heb geen idee hoeveel is vervlogen want 30 liter til je net wat minder makkelijk op en daarbij wordt er ook uit gezopen. Prachtige kleur is het geworden. Zal straks een foto maken. 

 

Maar nu terug naar whiskey voor de BBQ. Vriendje mocht gisteren niet spelen van zijn moeder dus moeten we vandaag doen. Maar nu wilde ik het anders doen als anders. Wellicht weten jullie dat en kan ik me doe moeite besparen. 

 

Wat ik wil proberen en wat tegelijk mijn vraag is, als ik nu 6 kilo graan gebruik per keer op 17 liter water dan heb ik een sg van ongeveer 1070  ( kan ik me herinneren van de vorige keer) en ik spoel niet na (spargen heet dat toch) dan kan ik 12 kilo graan en ongeveer 27/28 liter vloeistof met een sg van 1070/1075 in een gistton kwijt. 

 

Als ik wel zou spoelen heb ik 2 gistonnen nodig met een lagere sg. Dubbel werk en extra gist en hoe minder gist hoe beter te klaren en betere smaak. Maar wat zou er nog aan sg in het spoelwater zitten? Weet iemand dat anders probeer ik het zo zelf maar dat wordt wel een knoeiboel. Dus als iemand het weet dan graag. 

Forum Lid
op 16 mei 2018

Lummel, wat je zegt is allemaal een beetje relatief. In theorie zou je inderdaad twee brouwsels zonder je graanbed te spoelen in éénzelfde gistvat kunnen laten vergisten. Omdat je toch heel wat suikers in je bostel laat zitten gaat je rendement wel serieus dalen.

De tijd die je wint door slechts één keer te moeten destilleren wordt volgens mij volledig gecompenseerd door de meeropbrengst aan suikers (en bijgevolg alcohol). Omdat je na spoelen start met een iets lagere dichtheid zal het alcoholgehalte in je stookwijn wel iets lager liggen. Het voordeel hiervan is dat de gist minder nare bijsmaken zal ontwikkelen.

Forum Lid
op 16 mei 2018

Helemaal mee eens Dirk.

 

Forum Lid
op 16 mei 2018

Heren hier zie ik geen logica in, noch dat het rendement daalt nog dat het gist minder bijsmaken gaat ontwikkelen. Ik zou juist denken hoe minder gist hoe beter en dat kan deze gist makkelijk aan want gaat tot 15 procent. 

 

Jullie kunnen gelijk hebben hoor, maar nogmaals zie de logica totaal niet. 

Forum Lid
op 16 mei 2018

Je moet altijd starten met voldoende actieve gist. Daarna ga je het wort beluchten zodat de gist zich gaat vermeerderen. Dus waarom starten met weinig gist?

Start je met te weinig of te inactieve gist dan krijg je een lange vergisting en stress je je gist.

 

Forum Lid
op 16 mei 2018

Dat is het hem nu juist, ik start niet met te weinig gist. Deze kan 15% aan terwijl ik maar een sg haal van 1075 dus 10%. Lijkt met toch echt ruim voldoende

 

Maar goed de exacte SG weet ik pas over een half uur definitief en dan meet ik ook het spoelwater, als dat laag is gooi ik dat weer in de Grainfather met weer 6,5 kilo graan. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 mei 2018

Ik ben ook lekker bezig geweest , een maand terug 1,5 yerrycan volge brult en vorige week vijn gestookt resultaat 9 liter a 90% en 5 dagen met gekloofd gebakken hollands eiken hout en was donker bruin van kleur vervolgens verdund en smaakt nu al goed best wel lekker bourbon whisky van mais gerst en tarwe.

Forum Lid
op 16 mei 2018

Dan ben je goed bezig geweest en mooi dat het resultaat ook nog lekker is.👍

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 mei 2018

6,5 kilo geschrote mout (in de doos ) gaat zo in 17 liter van 63 graden voor 45 minuten en daarna nog eens 45 minuten op 73 graden. In de tussentijd meet ik de sg om de 15 minuten met een refractormeter

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 mei 2018

6,5 kilo op 17 liter was iets te weinig water heb er 20 liter van gemaakt. 

Ik gebruik geen deksel anders kan ik geen sample’s nemen en is ook niet nodig eerste meting 12.55 uur

Forum Lid
op 16 mei 2018

Waarom 45 minuten op 73 graden, je gaat toch whisky maken ?

Gewoon 60 minuten op 65 graden, daarna laten uitlekken en dan spargen….

 

Forum Lid
op 16 mei 2018

Geen idee heb ik ooit ergens gelezen en meten is weten. We gaan het zo zien eerste monster staat af te koelen 13.10 2e monster en 13.25 de derde 13.40  dan naar 73 graden op 73 graden weer een monster en dan weer om het kwartier  dan heb ik er alles aan gedaan toch. 

 

Forum Lid
op 16 mei 2018

Waarom 45 minuten op 73 graden, je gaat toch whisky maken ?

Gewoon 60 minuten op 65 graden, daarna laten uitlekken en dan spargen….

 

Van Govda

Wat je zou kunnen overwegen is even door verwarmen naar 78 graden. Je verhoogt daarmee de viscositeit en dat maakt het doorspoelen/spargen weer makkelijker.

Forum Lid
op 16 mei 2018

Klopt, wilde het niet nog ingewikkelder maken 😉

Mash step : 60 min. / 65 graden

Mash out : 10 min. / 75 graden

Dan filteren ( uitlekken ) en spargen

Koelen

Gist erbij

Fermenteren

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 mei 2018

Moet mezelf even corrigeren

 

1e monster is genomen 12.55, 2e  13.10 en net de laatste op 13.25 nu omhoog gezet naar 73 graden en dan neem ik weer een monster, 15 minuten later weer enz. Tot ik 7 monsters heb. Dan meet ik de sg als ze naar 20 graden zijn afgekoeld. Ondertussen maak ik 13 liter water warm tot 73 graden in de boiler van de t500 om te spoelen en dan meet ik het spoelwater. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 mei 2018

Lummel, je hebt toch een refractometer met ATC? Dan kun je gewoon met het pipetje een monster trekken en op het glaasje van je refractometer doen. Die druppel koelt ook razend snel af.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 16 mei 2018

Na 15 minuten 1046, 30 minuten 1054, 45 minuten 1063, op 73 graden 1065, na 15 minuten op 73 graden 1071, weer 15 minuten verder 1076 en laatste meting 1080. 

 

Toen ben ik gaan koelen en kwam er 10.75 uit. Helaas de gist er in gegooid op 33 graden  het water uit de kraan is natuurlijk warmer als van de winter hopelijk start de gist toch op 

 

hahaha ik kan nog veranderen in mijn reactie, hoe lang kan dat een paar minuten en ik hoor de eerste plop al . Beste gist van still’s 

 

Het spoelwater is nog 1011 

 

Verdomde interssant om dit eens gedaan te hebben. 

 

 

Forum Lid
op 16 mei 2018

Yess

 

Forum Lid
op 16 mei 2018

Op mijn iPad staat de foto wel goed, en daar kan ik blijven draaien. 😉 😉 😉

Admin
op 16 mei 2018

Op mijn iPad staat de foto wel goed, en daar kan ik blijven draaien. 😉 😉 😉

Van wiliam

Ik draai Lummel’s foto’s steeds handmatig om zodat ze weer goed op de site staan. Dat doe ik niet bij alle topics, maar Lummel zijn verslagen zijn erg interessant leesvoer en daar horen de foto’s ook bij 🙂 Hoop werk maar het staat een stuk beter.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 mei 2018

Erg leuk om te zien. Heeft zeker wat magisch hoe een meellichaam mout wordt en mout omgezet wordt in suikers. Nu heb jjj bijna zon volautomatisch systeem en heb je al je bedenkingen bij het spoelen. Je zou ook een suikerwash op je bostel kunnen gooien en deze fermenteren. Dan heb je echt wel elke molecuul suiker eruit gehaald. En in die bostel zit echt zat genoeg gistvoeding en het kost echt pinda’s. Gr. Catnip

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 mei 2018

Spoelen is belangrijk voor je rendement. Alle suiker die achterblijft gaat verloren. Daar koop je geen duur graan voor. Wat je kunt doen is om je wort te meten met die meter die je daar hebt tijdens het spoelen. Je spoelt gewoon door tot je totale wort een SG heeft van 1060. Dan stop je met spoelen. Of, als je een tweede batch maakt, dan kun je de rest van het spoelwater gebruiken voor de volgende ronde. Daar zit dan al wat suiker in. Maar dat deed je al geloof ik.

Inderdaad wat Catnip zegt is het ook mogelijk om te doen. Het graanbed hergebruiken voor een neutraal. 

Volgens de whiskymakers krijg je de meeste vergistbare suikers met een mash temperatuur van 63.5 tot 64 graden. Spoelen met 80 graden.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 16 mei 2018

Mooi resultaat Lummel!

 

Forum Lid
op 16 mei 2018

Ja dit is prachtig om te volgen maar wat een werk maar dan heb je hopelijk wel wat speciaals Lummel.

Forum Lid
op 16 mei 2018

Werk, nee joh zat gewoon buiten en kon gewoon via instellen via de app dat ik een piepje kreeg. Niet dat ik dan gelijk opsprong maar dat begreep Grainfather dus bleef zeiken totdat ik uiteindelijk toch maar kwam. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 mei 2018

heren ik ben mezelf onderweg behoorlijk verloren aan Bacchus dus de laatste metingen zijn niet meer genoteerd maar ik zal, voor mijn gevoel, met ongeveer 12 Kg graan richting de 3 liter 100% puur goud gaan. Over een dag of 10 weet ik meer. 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 mei 2018

Nog even terugkomend op gisteren want ben uiteindelijk toch wat dronken geworden. Ik had me 2 liter vergist en die kon ik niet meer kwijt in de gistton en dat kost waarschijnlijk 0,2 liter omgerekend naar 100%. Het spargewater van 1011 heb ik wederom gebruikt in de 2e 6,5 kilo en daarmee haalde ik ook een hogere meting de 2e keer. De 2e keer heb ik niet meer gespoeld  dus daar zou ik ook in theorie 0,2 liter mee verloren hebben. 

Kortom ik heb 13 kilo graan gebruikt en heb ongeveer 30 liter vloeistof in de ton op 1 zakje gist. Als ik zoals ik gisteren schreef echt 3 liter goud eruit kan persen heb ik een absoluut record geloof ik. Eind volgende week weten we het. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 mei 2018

Zo ben weer in de cave, wat een ravage. Het vriendje waar ik gisteren mee gespeeld heb en dronken mee ben geworden had van mij een half jaar geleden alcohol gekregen. Gisteren nam hij een fles mee waarin hij stokjes had gedaan om te marcereren. Komt uit Ghana en je zou er wat hitsig van kunnen worden. Voor de rest geen schade voor de gezondheid zei hij.

 

Nou inderdaad geen kater en Lummelientje loopt al een paar uur te neuriën. Ik ga hier een start up van maken. 

Forum Lid
op 17 mei 2018

Stokjes uit Ghana … hmmmmm

Doet me denken aan mijn vakantie in Senegal een tiental jaar geleden.  Daar hadden ze een plaatselijk drankje waarin ze keutels van de ‘kochoko’ (een kleine ree/gazelle) verwerkten.  Het werkt verkocht als wondermedicijn voor zweren, kinkhoest, hoofdpijn, noem maar op.  Ik weet niet of het werkte maar de bevolking daar goot het als water binnen en werd er stiepelzat van.

Moest ik van jou zijn Lummel dan zou ik nogmaals checken of die stokjes wel degelijk stokjes zijn 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 mei 2018

Skoldt, ook al zijn het keutels van een Ghanees moeke van 103 jaar oud aan de diaree. 

 

Oja moest ik nog vragen. 

Jan, kan je ook naar Ghana exporteren want hij wil op termijn minstens 10 T500’s 24 uur per dag laten stampen in Ghana. Hij was dronken maar zou zo maar eens waar kunnen zijn. Zeker als de stokjes bij mij nog een keer werken. Helaas is het bijna op maar ga ik nu weer proberen! proost! 

Forum Lid
op 17 mei 2018
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 mei 2018

Hey Lummel, als het echt concreet gaat worden kan ik wel regelen dat een bedrijf daar in de buurt contact met ze opneemt hoor. Mischien niet in het land zelf maar er is vast wel iets te vinden in Afrika. Op www.stillspirits.com kun je de dealers vinden. Laag maar weten als het door gaat, dan hoef ik jiet zelf te gaan exporteren maar ik wil je er graag bij helpen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 mei 2018

Bedankt voor het meedenken. 10 keer een t500 zouden in theorie 200 liter per dag kunnen produceren en als je er dan nog een paar Grainfathers bijkoopt kan je er nog een kwaliteitsproduct van maken ook. In Ghana is veel mais vertelde hij. Moet je toch wat lekkers van kunnen maken. Kost daar nauwelijks wat en arbeid ook niet. 

 

Al met al nog geen investering van 10.000,-  . De vraag is alleen hoe raak je het kwijt voor een goede prijs en hoe kom je aan een officiële vergunning want die zal daar ook wel nodig zijn. Zou het echt leuk vinden om zoiets te helpen opstarten. 

 

Forum Lid
op 18 mei 2018

Gewoon even aan Kwaku vragen ….

http://www.moh.gov.gh/ghana-launches-national-alcohol-policy/

 

 

 

Forum Lid
op 18 mei 2018

Goed gevonden. Die heb ik doorgestuurd.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 mei 2018

Ik zie dat er alleen in Zuid Afrika een dealer zit van Still Spirits. Maar mocht je doorzetten en je vriend hiermee willen helpen dan zorgen we heus wel dat die spullen in Ghana komen hoor. Maar het lijkt mij eenvoudiger om terplekke een mooie grote ketel te bouwen inplaats van 10 T500’s op een rijtje.

Forum Lid
op 18 mei 2018

Het zou wel fantastisch staan toch. Tien op een rij en 50 oude oliedrums om mais te vergisten. 200 liter per dag, is 400 flessen. Een euro per fles winst en je hebt je investering in een maand terug. weet niet of het er ooit van komt maar volgens mij is er serieus geld te verdienen daar. 

Admin
op 18 mei 2018

Mijn broer die bij Bavaria werkt is een paar keer naar Ethiopie afgereisd om daar een mouterij op te zetten. Het is een van hun grootste groeimarkten ter wereld. Ik kan me zo voorstellend dat dat in Ghana niet anders al zijn.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 24 mei 2018

15 mei heb ik ongeveer 13 kilo mout laten vergisten en ik zie nog wat activiteit in het waterslot maar deze ton ( met zo weinig mogelijk gist) gaat straks de conical fermenter in om minstens een paar dagen op 4 graden te klaren. Ondertussen ga ik weer 10 kilo graan in de Grainfather maken, dat doe ik in 2 stappen vandaag en die pomp ik snel afgekoeld weer op het oude gistbed. 

 

Dat is het plan van aanpak voor vandaag en hopelijk gist het allemaal vanmiddag weer, nu eerst een biertje en even wachten tot de vaatwasser klaar is om alle spullen voor de Grainfather weer helemaal schoon te krijgen. Tja als je whiskey beloofd op de bbq moet het wel van excellente kwaliteit zijn toch? 

Forum Lid
op 24 mei 2018

….. gaat straks de conical fermenter in om minstens een paar dagen op 4 graden te klaren.

Van Lummel

Ik krijg mijn fermenter momenteel niet koeler dan 6,6 graden en dan staat hij constant te draaien. Heb de target temperatuur maar op 7 graden gezet. Klein nadeel is dat je de temperatuur niet in kunt stellen op cijfers achter de komma terwijl je de temperatuur wel in tiendes kan aflezen.

Ben benieuwd of jij hem wel op 4 graden krijgt.

Forum Lid
op 24 mei 2018

Ik verwacht geen problemen omdat het in de cave slechts 21 graden is en veel hoger wordt het ook niet misschien hoog zomer 24 graden. Ik las van de week vanuit mijn hotelkamer dat het bij jou nu al veel heter is toch? Moet alles nog effe nalezen gisteren pas laat thuis gekomen. 

 

Effe snel een correctie het kan nog, heb even de temp van de t500 aangezet en het is nu toch wel wat warmer op ooghoogte namelijk 22,4 en dat is geen 21 graden. Maar denk toch geen problemen te hebben met de koeler. 

Forum Lid
op 24 mei 2018

En nu ben ik aan het klootzakken want het was de temperatuurmeter van Govda en de voeler lag in de zon. Ok nu maar een foto dan 

 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Grainfather staat 17 liter te verwarmen naar 63 graden en daar gaat zo 5 kilo bij voor 45 minuten op 63 graden en 45 minuten op 73 graden. Waarom niemand die het weet dus doe het toch maar. 

 

Koeler aangezet en staat op 1,8 graden , gaat supersnel, nu en de lege fermenter staat op 20,2 maar de pomp loopt nog niet dat gaat over ruim 1,5 uur gebeuren. Maak ook gelijk foto s weet ik altijd terug te vinden hoe ik het gedaan henb de site van Jan is betrouwbaarder  dan mijn eigen notities die ik toch kwijt raak 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Ik zie nu ik er dicht op sta dat er een streepje in het schermpje zit. Bij jou ook Erik. Boeit me niet want je moet er met je hurken voorzitten om het zien. Maar hoop niet op een storing  

maar de pomp staat dus nog niet aan chiller temp nu minus 3,8 dat gaat hard zeg

Forum Lid
op 24 mei 2018

Nee bij mij geen streepje in het scherm Lummel.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 mei 2018

Chiller 

 

Grainfather eerste 45 minuten 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 mei 2018

Eerste 45 minuten zijn voorbij en de sg met 5 kilo gerstemout en 17 liter 45 minuten op 63 graden is uitgekomen op 1046 volgens de Refractormeter. Nu eerst douchen want moet ook nog gebeuren en over 45 minuten ga ik spoelen met 20 liter water die ik zo weer ga gebruiken voor wederom 5 kilo graan 

 

ik ga er dan vanuit dat er weer 17 liter vocht in de Grainfather kan met deze 5 kilo anders meng ik water bij. Ik probeer uit te komen op minstens 25 vloeistof op het oude gistbed. Kan het niet berekenen slechts inschatten. Hoop dat het zo in de buurt komt anders gooi ik nog wat water over de 2 keer 5 kilo die ik dus bewust niet spoel. Vind het allemaal maar dubbelwerk dat spoelen, wat naar mijn mening nauwelijks wat rendement geeft. Al denken daar vast weer heel veel mensen anders over. 

 

Ok over 40 minuten de 2e sg meting, koelen naar 25  graden en op het oude gistbed. De ton, deze dus 

 

gaat de fermenter in om naar 4 graden gejaagd te worden. Zo had ik het ongeveer bedacht. 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Deze wil jullie niet onthouden  moet je kijken hoe schoon de wort is als je maar 5 kilo gebruik  

Over 13 minuten klaar, meten en koelen tot 25 graden en dan op het oude gistbed. Straks weer data ben zelf ook heel benieuwd. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 mei 2018

Ben aan het koelen in de Grainfather tot 25 graden en dan gaat er 14 liter op het oude gistbed de ton ben ik nu voorzichtig aan het overhevelen de fermenter in 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 mei 2018

 

Drap oude gistbed en 100% uitgegiste stookwijn nog 9 graden en dan gaat er weer 14 liter wort  op

Deze is bijna 25 graden kijken hoe snel het weer gist

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 mei 2018

De koeler gaat hard maar ben nu even te druk met spoelen en de Grainfather opnieuw met 5 kg graan dus nu effe data zonder foto’s 

 

5 kg graan op 17 liter water resulteert in 14 liter met een sg van 1065. Gezien het graan 1,- kost en als het weer gaat gisten heb ik steaks dus ruim een liter goud gerekend naar 100% met een kostprijs van slechts 5,- en wat water en stroom. 

 

Temp koeler nu opgelopen naar 6,9 en de fermenter is 3 graden kwijt op 17 graden het is 5 over half 3 ben benieuwd wanneer deze 4 graden is. Er zit 27 liter in

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 mei 2018

En het waterslot loopt alweer met deze 14 liter sg1065 en doe het nog een keer. In theorie kan ik met 1 zakje whiskey  gist 6,00 van stookwinkel dus 24 kilo graan a 1,- ( de mijne, weet niet wat Jan heeft betaald ) vergisten en dan heb je 54 liter te verstoken met ongeveer 9 procent. 

 

Je hebt allen voor 2500/3000 apparatuur uit stookwinkel nodig maar een kniesoor die er op let 

 

27 liter verstook ik zondag de andere 27 liter duurt weer 10 weken maar zou me verbazen als ik geen 5 liter haal omgerekend naar 100% want de vorige batch had een hogere sg door meer graan maar 5 kg per keer werkt prettiger. 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Correctie duurt 10 dagen temp koeler nu 5 graden fermenter 15, 4

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 25 mei 2018

Ik weet niet of ik moet lachen of huilen. Laat ik maar lachen maar dit begrijp je toch niet. Wat heeft die gist een kracht. Op het oude gistbed en kijk wat een rotzooi. 

Forum Lid
op 25 mei 2018

Dat gaat lekker daar. Ik zou er ook om lachen 😉

 

Forum Lid
op 25 mei 2018

gelukkig was je geen melasse aan ’t verstoken, dat was pas een knoeiboel geweest !

Forum Lid
op 25 mei 2018

Geluk gehad dat je waterslot niet verstopt is geraakt. Dan bouwt de druk zich op tot je stop er uit schiet en krijg je een fontein zo hoog dat je je  plafond moet dweilen.

Forum Lid
op 25 mei 2018

Lummel je moet er wat voor ondergaan wil je te drinken krijgen,zo ga je de borrel straks nog meer waarderen.💥👍

 

Forum Lid
op 26 mei 2018

Lummel je moet er wat voor ondergaan wil je te drinken krijgen,zo ga je de borrel straks nog meer waarderen.💥👍

 

Van ChrisV

Zeg dat wel, het is nog een grotere rotzooi geworden. Ik hoopte dat het ergste al was geweest maar dus niet. 

Forum Lid
op 26 mei 2018

Heeft mij eens een dure pers gekost,en het mooie Adriana was niet kwaad😂 zet hem in een bak,een voor het wasmachine.krijg je tenminste geen rotzooi in huis,en een omgekeerde emmer over het waterslot,hou je schoon plafond,je kunt je tijd beter besteden aan stoken dan aan texen.🤔gr.Chris.

 

Forum Lid
op 26 mei 2018

Heeft mij eens een dure pers gekost,en het mooie Adriana was niet kwaad😂 zet hem in een bak,een voor het wasmachine.krijg je tenminste geen rotzooi in huis,en een omgekeerde emmer over het waterslot,hou je schoon plafond,je kunt je tijd beter besteden aan stoken dan aan texen.🤔gr.Chris.

 

Van ChrisV

Ik dacht dat het een grapje was dat de gist tot het plafond kan spuiten bij een verstopping. Maar dat is dus waar? 

Forum Lid
op 26 mei 2018

We hebben allemaal wel eens onze onverwachte dingetjes (ik met mijn melasse stookton vorig jaar-halve keuken onder de gistende melasse)…  en Lummel, goed bezig man! Soms wil je juist zo lang mogelijk je waterslot horen bubbelen en nu blijft het lekker doorgisten en krijg je dit. En die 5 liter 98% distillaat over je vloer-zonde-! Maar ja… Wat zal hij goed schoon zijn geworden! Maar leuk topic om te volgen weer. Greetz aan Lummelientje, Cheers 😉

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
22 op 26 mei 2018

Ben overigens aan het stoken want na 2 dagen was de stookwijn al schoon en ideaal dat je gist kan aftappen met de fermenter. De smaak is geweldig maar nu weet ik niet of het aan het de whiskygist ligt, het klaren of de mout van Jan. Overigens is de ton die nu overloopt gemaakt van gewone pilsmout van gerst. Weet ik dat verschil ook over ruim een week. 

 

Ben nu gezakt naar 65% en laat hem nog een doorlopen tot 60% is gehaald en dan ga ik het vermogen opschroeven om de rest te strippen. Twijfel of ik hetgeen wat er tot 60% uitkomt weer ga overhalen want de smaak is perfect. Ik zou bijna zeggen niets meer aan doen maar heb de houtsnippers ook niet voor niets gekocht. Ga ik dus nog maar eens over nadenken. 

Forum Lid
op 26 mei 2018

Ik vind met houtsnippers wel lekker,probeer anders de helft.gr.Chris.

 

Forum Lid
op 26 mei 2018

Dat is inderdaad wel handig. Zit nu op een kleine 2 liter en de laatste 250 ml had een percentage van 58% maar smaakte nog steeds geweldig. Laat hem dus nog even doorlopen. 50% is zeker stoppen. 

Maar wat dan? strippen voor de rest en herstoken of de reflux erop zetten? 

 

Heb eigenlijk wel zin om Baileys te maken met dit distillaat en dan nog een keer na 10 dagen op houtsnippers. Schijnt helemaal niet moeilijk te zijn. 

Forum Lid
op 26 mei 2018

Ik ben het met Chris eens, whisky heeft hout nodig.

 

Forum Lid
op 26 mei 2018

Ik ga ook hout gebruiken het hoeft maar 10 dagen. Ik heel benieuwd wat dit gaat worden. Maar wat ga ik zo doen? Refluxen schijnt een gruwel voor whiskey te zijn, strippen of gewoon op 35% doorstoken tot het uiteindelijk kookt en alle alcohol eruit is? Duurt dan nog wel een uurtje of 4 als het niet meer is.

 

Misschien toch het laatste, kan geen beslissing nemen hahaha. 

Forum Lid
op 26 mei 2018

De gestookte druiven van mij zijn ook het lekkerst op eiken,staat nu 25 ltr in de zon met gebrand eiken,voor het in de fles gaat gooi ik er nog een paar zakjes vanille suiker bij.(niet te veel 5-6 zakjes)op 25 ltr.ik laat het gewoon een paar wkn.buiten staan op eiken.gr.Chris.

 

Forum Lid
op 26 mei 2018

Ik zou doorgaan met cuts maken en vanaf een procent of 30-35 met de reflux er alles uit stoken en dat niet meer bij de whisky doen maar een andere bestemming geven.

 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Erik ik heb gisteren doorgestookt op 30% vermogen en maar ik kwam niet lager dan 30% alcohol met helm en toen kookte de stookwijn. Ik ben nu opnieuw aan het verwarmen  om zo het toch nog even met de reflux te proberen. Ben heel benieuwd of er toch nog alcohol van 92 uitkomt. 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Dat was wederom een bijzondere test. Er zat nauwelijks alcohol meer in maar grappig dat met stoken op 30% vermogen je elke druppel eruit kan persen en dat de alcohol niet verder zakte dan 30% en niet nul. Ook heb ik geen last gehad van vieze tails op dit vermogen. 

Er is 22 liter in de Graindfather gegaan de rest bleef op het oude gistbed en het aftappen van de gist en er is omgerekend naar 100% 2,15 liter uitgekomen. Bijna 10% rendement gehaald met 13 kilo graan. 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Dat is een mooi resultaat en een leuk experiment, ik ga de volgende stook ook eens naar de 30% vermogen. 

 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Voor spelen met vermogen is de Grainfather echt fantastisch. Je hoeft ook nauwelijks te koelen, niet dat water nou zo duur is. Maar ik vind het ook veiliger mocht de waterdruk wegvallen als je net staat te pissen. 

Ik ga eigenwijs als ik ben toch nog een 2e keer overhalen. En dan snippers erin en dan moet ik een drinkbaar product hebben op de BBQ. Ben heel benieuwd naar jullie mening.  

even rekenen.

2 keer met een zakje gist gedaan van 6,- en er staat nog zeker 27 liter stookwijn te gisten dat zou in theorie ook 2,7 liter kunnen zijn. Laat ik er vanuit gaan dat er 4,5 liter totaal uitkomt. Dan heb ik bijna 25 kilo graan gebruikt laten we die op het gemak op € 30,- zetten, dan nog houtsnippers van € 7,00 en laten we de elektriciteit en water op € 5,- houden. 

Dan kost dit pure goud dus € 48,- en dat ongeveer een tientje per liter. Het is dus duidelijk geen turbo. Maar goed dan heb je ook wat. 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Maar ik vind het ook veiliger mocht de waterdruk wegvallen als je net staat te pissen. 

Van Lummel

Dat is toch de hele bedoeling van pissen!? 🙂

 

Mooie rekensom Lummel!

Forum Lid
op 27 mei 2018

Bij mij €0.33 ,per liter.😜.maar verschil moet er zijn.ben benieuwd hoe je hem vind als hij klaar is?gr.Chris.

 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Dat is toch de hele bedoeling van pissen!? 🙂

 

Mooie rekensom Lummel!

Van Munckerik

Alleen fout was gisteren kennelijk weer bezopen. Ik heb gisteren namelijk ook een liter weggeven aan een vriendje van 50% die langs kwam. Dus een halve liter erbij. 

Maar ik had ook nog een andere rekenfout nu ik de 2e keer ga herstoken ben ik uitgekomen op 1,92 liter dus met die halve liter puur erbij is 2,42 liter geworden. En dat ligt meer in lijn met de eerdere sg metingen. En daarmee haalt de grainfather er echt alles uit en vieze tails waren er niet.

Maar toen ik net de grainfather openmaakte om hem schoon te maken voor de 2e stook moest ik bijna kokken. Wat een smerige stank. De wort die erin ging ken je niet meer terug. Echt smerig. 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Lummel ik vind dat je goed bezig bent,en wat er uit komt wat dat kost is niet zo belangrijk,als het maar goed smaakt,een whisky van de slijter van een beetje kwalitijd kost meer dan een tiendje en dan zuip je nog troep.

 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Precies Chris, kwaliteit daar gaan we voor.

 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Lummel ik vind dat je goed bezig bent,en wat er uit komt wat dat kost is niet zo belangrijk,als het maar goed smaakt,een whisky van de slijter van een beetje kwalitijd kost meer dan een tiendje en dan zuip je nog troep.

 

Van ChrisV

Chris daarom ben ik eigenlijk geen whiskyliefhebber omdat ik niet veel verder ben gekomen dan Johnny Walker red en black. Daar krijg je enorme koppijn van. Van red meer als black maar toch. Door die zooi heb ik nooit een duurdere whiskey gekocht. 

Inmiddels loopt de 2e stook te druppelen op 25% vermogen ( begin alcoholpercentage is hoger en kijken of 25% de hele stook kan doorgaan of dat de ketel stilvalt.

Ik merk geen smaakverlies t.o.v. de eerste stook alleen is de smaak een stuk subtieler. zo gaat hij mee naar de BBQ, ik twijfel alleen nog over de hoeveelheid houtsnippers. En moet nog snel een osmoseapparaat aanschaffen voor goed water om te verdunnen. 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Dat is toch de hele bedoeling van pissen!? 🙂

 

 

Van Munckerik

Hahaha, heb hem nu pas door. Ben veel te druk met de ketel. 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Bij mij €0.33 ,per liter.😜.maar verschil moet er zijn.ben benieuwd hoe je hem vind als hij klaar is?gr.Chris.

 

Van ChrisV

Ik zou jou stook wel eens willen laten dansen met het graan. Bijv. 2 liter fruit (ongerekend naar 100%) met 1 liter graan. Maar misschien andersom al denk ik dat je dan geen fruit meer proeft. Kan ik me nog herinneren van het kirsch project. 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Zou best eens kunnen dat het graan gaat overheersen,wat de whisky aan gaat ik heb flessen van €300- gedronken maar er gaat niets boven wat je zelf stookt,het hoef geen copy te zijn van een bestaande whisky.elke stokerij heeft zijn eigen smaak,dus zie je zelf als een stokerij met zijn eigen whisky.gr.Chris.🍻

 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Alleen fout was gisteren kennelijk weer bezopen. Ik heb gisteren namelijk ook een liter weggeven aan een vriendje van 50% die langs kwam. Dus een halve liter erbij. Van Lummel

Een vriendje van 50%? 😉

 

 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Ja Mick die bestaan heeft er mee te maken hoeveel je drinkt.😂😂🤪ik ben nu er ook een aan het drinken dusss ben dadelijk ook 50%💥🔥😜🤪😎

 

Forum Lid
op 27 mei 2018

Hahaha, heb hem nu pas door. Ben veel te druk met de ketel. 

Van Lummel

Maar nu is de druk ook van de ketel 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren