mijn eerste zelfbouwketel

Geupdate op 29 augustus 2018 in Mijn installatie
103 op 13 april 2018

Vandaag een koperen boiler op de kop kunnen tikken van 120 liter. voor 40 euro.

Begonnen met de demontage maar dat valt nogal tegen . Moet dus bij vrienden een slijpmachine gaan halen om de buitenmantel door te slijpen.

Nu de vraag kan ik op de flens van de boiler een verloopstuk van 6″ naar 2″ lassen zodat ik vandaar verder met tri clamp kan?

 
 • Geliked door
 • Nimrax
Antwoord
5 op 13 april 2018

Ik zou er eentje in je deksel lassen.

Dan kun je er nog in om schoon te maken.

Forum Lid
op 13 april 2018

Wat bedoel je met in mijn deksel lassen.

Dit is de enige opening die er is in de ketel. Ik dacht als ik hier een verloopstuk van 6″ naar 2″ met tri clamp op de 2″ zijde kan ik van daaruit verder. Ok de opening is dan wel niet echt groot maar met een darm geraak ik er wel in om alles schoon te spoelen

Forum Lid
op 14 april 2018

 

Forum Lid
op 14 april 2018

Ik heb zelf ook een koperen ketel. Wel een maatje kleiner. Daar zat de deksel nog bij. Gaatje voor de thermostaat is weer dicht gemaakt en de RVS 2″ tri clamp er in gesoldeerd.

Forum Lid
op 15 april 2018

azo neen dat deksel was er bij mij niet meer bij.

Heb intussen contact gehad met iemand dat kan lassen en die zegde me dat ik dit stuk van stilldragon erop kan lassen daar het bovenstuk toch metaal is :

https://www.stilldragon.eu/en/reducers/449-6-inch-to-2-inch-tri-clamp-reducer-spherical.html

vandaar kan ik dan verder gaan

Forum Lid
op 15 april 2018

Let wel erop dat het van rvs of koper is ! Ijzer roest 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 april 2018

de boiler is dus 120 liter. Waarmee kan ik deze het beste verwarmen ? Ik kan enkel binnen verwarmen dus geen hout of kolen. Welk vermogen moet ik hebben ? hebben jullie eventueel links ?

Forum Lid
op 21 april 2018

een regelbare 3kw verwarmingselement is voldoen bij BOKA.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 april 2018

Ik heb er zelf een oude wokbrander onderstaan. Ik stook in de keuken naast de buiten deur die al naar gelang het weer, op een kier of open staat. Hier mee kan ik een wash van 60 liter,, op kamer temp,  binnen een uur aan het borrelen krijgen. De roggebrood wash van -3 duurde wel wat langer. Je kan natuurlijk ook voor electisch gaan is natuurlijk weer iets veiliger.

Forum Lid
op 15 april 2018

nu ja heb zo even gekeken om het electrisch te doen zou ik een verwarmingselement van 9 KW moeten hebben voor mijn 120 liter ketel wat mijn elektriciteitsnet dan weer niet kan trekken. Dus ik denk een beveiligde gasbrander is het beste. Wel duur in aankoop maar dat haal je dan weer eruit door gasflessen te gebruiken. Ook al is de aankoop(eenmalig) van die flessen dan ook weer niet goedkoop.

Forum Lid
op 15 april 2018

Of 2 elementen van ieder 3 kw, dan heb je aan 2 groepen genoeg. Is t voor zo’n grote ketel niet zonde om naar 2” te gaan? Je kan ook voor 4” kiezen toch?

 

Forum Lid
op 15 april 2018

Dat van die 2 duim ben ik nog over aan het nadenken mss wel naar 3″ gaan 4 duim vind ik ineens wat dik. 2 x 3 kw is nog veel te weinig voor een ketel van 120 liter. Heb hier al gelezen dat een wokbrander een goede optie is dus denk toch eerder naar gas te gaan zomaar ook omdat elektrisch bij zo een wattage toch vrij duur wordt. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 april 2018

Beste rene

kan je niet de ketel halveren ? Ik stook met een ketel van 65 liter, als ik stook met een volle ketel dan zit ik al gauw 3 a 4 uur te stoken, jij zit dus een hele dag te stoken ! Hou daar ook ff rekening mee, ik heb mijn ketel op 3/4 van onder af door gezaagd, aan de binnen kant van het deksel hebt ik een 15 cm rand koper geschroefd, die weer in het onderste deel van de ketel valt en damp dicht maakt, dit werkt goed en geen lekage, je ketel is groot genoeg om zon rand extra af te zagen, bovenop heb ik een rvs flens met een 3 inch Triclamp erop gelast ,vandaar is het makkelijk verder bouwen, en makkelijk de ketel schoon te maken omdat hij door midden kan ! 

 

Forum Lid
op 15 april 2018

Heb je gelijk in Koperstoker en inderdaad zoals jij het schrijft is het een mooie mogelijkheid maar ik heb echt de liters nodig daar ik ” eens de ketel af is” massa’s fruit kan krijgen tegen een aantrekkelijke prijs en zeker een 100 liter zal moeten stoken per keer. Met deze ketel wil ik dan ook enkel fruit stoken. ik heb nog een 50 liter biervat die ik dan ook nog moet bouwen en daar dan de whiskey’s e.d. ga mee Stoken. De T500 die ik heb is dan weer voor de neutrale alcohol en dan heb ik nog een 30 liter ketel voor de Gin e.d. wat met kruiden gestookt moet worden. Copperdome heb ik ook voor de T500 dus ook daar kan ik met smaak stoken. De 30 liter is een bokabob maar moet hersteld worden ook de 50 liter wil ik een boka van maken maar eerst de 120 liter ketel.. Je ziet heb heel wat knutselwerk…. leuk toch als het uiteindelijk eens allemaal af is en intussen met de T500 toch al wat drank kunnen maken .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 april 2018

Mooi zon 120 liter ketel
Ik heb een RvS van 50 liter maar zou ook graag groter willen, toevallig heb ik nog een oude boiler staan dus die maar eens ombouwen
Zouden jullie mij kunnen vertellen waar jullie die tri-clamps vandaan halen ?
Ik wil graag RvS ketel met koper kolom
En als aansluiting een tri-clamp
Gr Roy

Forum Lid
op 19 april 2018

stilldragon.org

 

Forum Lid
op 19 april 2018

idd stildragon

Forum Lid
op 20 april 2018

Ik heb een ketel van 100 ltr.die vul ik met 60-70 ltr daar zit ik 4 uur op,ik heb veel geduld maar ik ben dan blij dat ik kan stoppen,morgen een nieuwe dag,ik kan ook aan veel fruit komen,nu is mij zelfs 10.000 ltr.wijn aan geboden een ketel per dag,in het weekeinde twee,hou er rekening mee dat je vermoeid raakt en contstant ontdankst alles alc.dampen binnen krijgt.veiligheid voor alles.gr.🎩Chris.V.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 april 2018

Ketel is ontmanteld nu beetje opkuisen en aan een steun gaan beginnen . Dacht aan een soort van voorkorf waar de ketel in valt en waar langs onder het gasvuur kan geplaatst worden.

Volgende week naar een oud ijzer handelaar en dan de stukken bij een lasser geven om te plooien en te lassen.

Stap voor stap …ik neem er mij de tijd voor om het goed te doen. Grts RenéR

Forum Lid
op 21 april 2018

Hebben al dit soort boilers een ketel van koper?

maw kun je gewoon een boiler regelen via MP en er vanuit gaan dat er een koperen ketel in zit?

Forum Lid
op 21 april 2018

van dit merk wel bij mijn weten . maar normaal staat het steeds op de beschrijving

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 april 2018

even bij oud ijzer boer langs rijden . Vaak vind je ze daar en betaal je kiloprijs van het koper .
koperplaatje van 5mm dikte erbij meenemen . 8 gaatje voor de draad eindjes in boren en centraal een groot gat . en je heb gelijk een deksel . binnenwerk eruit en je bent klaar .

Forum Lid
op 23 april 2018

Zal ik ook eens doen maar ik maak hem op het zelfde principe als die ik nu heb,ik zaag er een stuk tussenuit,klop de deksel naar binnen zodat die in het onderstuk zakt,haal boven een stuk van de flens af,laat een opstaand randje staan,daar soldeer ik 30-40 cm op,daar komt een taps lopend pijpje van 20mm naar 16 mm.waar ik de koelpijp over kan schuiven,om het onderstuk soldeer ik een koper pijpje van 10-15 mm om de rand.afdichten doe ik net als nu met maisdeeg,voordeel kan makkelijk vullen en schoonmaken,en mijn ketel kan nooit met over druk exploderen,en ik kan hem open laten staan tot het begint te dampen,mithiel alc.verdampt als eerste.en bouwen is voor mij geen probleem ben eigenlijk van beroep ketelbouwer,dat word mijn project na de vacantie.gr.🎩Chris.V.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 april 2018

Ooit begonnen met glas . overgestapt op 3 boilers van 120 liter . Rvs gehad . terug op boiler maar dan wat kleiner maar zelfde principe . Alleen 2 verschillende kolommen . 1 gevuld met kolom koeling voor hoog percentage. 92 % ruim haalbaar en een korte om als potstill te gebruiken .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 23 april 2018
Forum Lid
op 24 april 2018

Ziet er goed uit,ik vind eigen gemaakt nog altijd het leukst,creatief net als met stoken.gr🎩Chris.V

 

Forum Lid
op 24 april 2018

Ziet er inderdaad goed uit.

Ik ga volgende week naar een oud ijzerhandelaar om het materiaal te gaan halen voor de steun van de 120 liter ketel. Jou steun ziet er goed uit maar voor de 120 liter ketel dacht ik aan 2 ringen te gebruiken . Aan de onderkant van de ketel dan een plaat waar de brander kan opstaan en helemaal op de grond dan nog een plaat waar de poten in staan zodat die niet uiteen kunnen trekken door het gewicht.

Ik wil dan gaan stoken met een brander die ik op LPG fles zet.

Welke brander zou het beste zijn een wok brander of een paella brander.

Ik zelf dacht aan een paella brander  met 2 ringen zodat de onderzijde en de buitenzijde van de ketel evenveel verwarmt wordt. 

Wat denken jullie ? grts RenéR

Forum Lid
op 24 april 2018

Ik denk een paella brander,ik gebruik een wok brander maar mijn ketel heeft een grotere diameter.gr.🎩Chris.V

 

Forum Lid
op 24 april 2018

dacht nu juist het omgekeerde Chris . Mijn ketel heeft een diameter van 48 cm en met een wokbrander zou ik enkel de kern verwarmen terwijl een paella brander nu juist breder gaat of ben ik hier mis ? Kan je eventueel een link geven van de wokbrander die jij hebt ? Grts RenéR

Forum Lid
op 24 april 2018

Is volgens mij dezelfde brander, alleen een ander gerecht. 😉 Koper geleid prima dus de vlammen hoeven niet helemaal om de ketel heeng tekrullen.

 

Forum Lid
op 14 juni 2018
Van Robbert

wat een lelijk ding is dat :O

koelspiraal is veel te lang .

my 2 cents 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 24 april 2018

Ik gebruik zelf vanaf begin altijd De oude kruis branders. ( wokbrander ) met een regelbare drukregelaar op de fles .vroeger ook op 120 liter ( ik heb Eén over voor liefhebber ) De bolle bodem van de ketel hb ik met een bolkophamer naar binnen geklopt . hij zou in principe los op brander kunnen staan . De klem band geeft mij mogelijkheid de ketel iets in hoogt te veranderen . maar waardoor ik hem ook au bainmarie kan verwarmen in waterbak . Onder tegen deksel zit een korf waarin eventueel kruiden , zaden of vruchten in kan doen .
.

Forum Lid
op 24 april 2018

Ik had wat schrik dat als ik een wokbrander gebruik dat te veel warmte enkel het midden bereikt en als ik dan bijvoorbeeld druiven stook dit kan aanbranden. De klemband vind ik een goed idee en ga dat dan ook zo gebruiken al is het dan met 2 banden voor de stevigheid. Au bain marie hoe doe je dat dan zet je de ketel dan in een grotere waterbasin ?

Ik ga op de opening boven een reductie zetten van 6″ naar 4″ met haakjes binnenin waar ik dan een mandje kan hangen voor bijvoorbeeld kruiden voor Gin te maken daarna een reductie van 4″ naar 2″ waar de buis op komt. Alles met T cramps zodat het verwijderbaar blijft en ik eventueel later kan uitbreiden naar andere kolom of boka.

Die plaat van jou vind ik ook niet slecht . de liebig koeling ga ik gewoon een koperen buis door een regenvat van 200 liter laten gaan. Zo maak ik 3 vaten die ik op wieltjes zet om ze te kunnen veranderen als de ene wat warm wordt.Wordt vat 1 warm gaat vat 2 eronder en kan 1 afkoelen. Tegen dat ook vat 3 warm is zou normaal vat 1 terug kouder moeten zijn enz …al denk ik met 600 liter water voldoende te hebben om een stook van 100 liter te doen.

Met de metalen omhulsel waarin de ketel zat maak ik een windscherm voor de brander zodat deze niet direct dooft als er een windje is.

Het duurste zijn eigenlijk de LPG Flessen dewelke ca 150 euro de fles kosten voor een nieuwe fles van 27 liter.Het zijn dan wel flessen met een beveiliging voor vullen tot 80% en een mondstuk voor het vullen aan een tankstation.

Alles al een beetje over nagedacht nu stap voor stap werk van maken ….maar ik heb tijd …. kan nog verder met T500 en copperdome.

 

Forum Lid
op 24 april 2018

Als je bang bent voor aanbranden,gooi alles in een wit katoene kussensloop,en zo de ketel in,wel geen sloop dat met wasverzachter is gewassen,zo brand bij mij niets aan.gr.🎩Chris.V.

 

Forum Lid
op 24 april 2018

Au bain marie zet je de ketel voor ruim 1/3 in een waterbak . Die je verwarmt . eventueel gebruik je een dompelaar met een thermostaat .

Forum Lid
op 24 april 2018

Ik koel 60 ltr met 200 ltr water, dus ik denk 300 ltr is genoeg voor jouw.en die wokbrander stookt inderdaad alleen het midden vd.ketel warm.gr.🎩Chris.V.

 

Forum Lid
op 24 april 2018

Als je bang bent voor aanbranden,gooi alles in een wit katoene kussensloop,en zo de ketel in,wel geen sloop dat met wasverzachter is gewassen,zo brand bij mij niets aan.gr.🎩Chris.V.

 

Van ChrisV

gaat die kussensloop  dan niet naar de bodem zakken en verbranden ? Anders zou het inderdaad een goede oplossing zijn en dan is de wokbrander ook goed.

Daar de wokbrander enkel in het midden stookt kan ik lager beginnen te isoleren. De paellabrander stookt dan weer iets meer van de zijkanten ook wat dan weer gevaarlijker is voor de isolatie rond de ketel

allemaal goede en bruikbare tips tot nu bedankt hiervoor grts RenéR

Forum Lid
op 24 april 2018

Je zou ook een rond stuk koper monel gaas in de ketel over de bodem leggen tegen aanbranden
diameter van ketel en dan naar beneden drukken . . alleen monel gaas is vrij duur .

Forum Lid
op 24 april 2018

Bij mij brand het niet aan door dat het door de warmte van onderen telkens in beweging blijft.gaat drijven,ik gooi wel de schillen en pulp in het sloop en dicht binden.jute zak gaat ook.gr.🎩Chris.V

 

Forum Lid
op 24 april 2018

Sommige stokers gooie ook knikkers op de bodem,wel kans dat ze kapo

Forum Lid
op 24 april 2018

Sommige stoker gooien knikkers op de bodem,wel kans dat ze kapot gaan,ook stukken dakpan,of bloempotten van gebakken klei.gr🎩Chris.V

Forum Lid
op 24 april 2018

Ik zelf gebruik kooksteentjes en of puimsteen brok . Ook vouw ik het wel in een grote kaasdoek Tegen aanbranden .

Forum Lid
op 25 april 2018

Ok bedankt ben mee. onderaan iets in de ketel gooien dat warmte geleid maar daardoor wel voorkomt dat het fruit rechtstreeks in contact komt met de energiebron. en de jute zak of kussensloop zorgt ervoor dat alles mooi bij elkaar blijft. Goede tips weeral bedankt

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 april 2018

Buis 2″ of 3″ wat zijn de voordelen en nadelen tov elkaar ?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 29 april 2018

grotere diameter heeft meer wand waaraan condens kan afzetten en neerslaan . je kan er meer en makkelijker vulling in kwijt . nadeel bij grotere diameter, je hebt iets meer energie nodig .

Forum Lid
op 30 april 2018

Klopt wel allemaal Robert maar ik wil er een alambiek van maken dus geen vulling en vraag ik me af of in dat geval de 3″ nog voordelen heeft

Forum Lid
op 30 april 2018

Voor een alambiek kun je de 2″ ook gebruiken . Het zal weinig uitmaken je kunt wat spelen nog met de hoogte . Je gaat een 120 liter boiler gebruiken . Dus ook in de top van de dome van de boiler zelf heb je al een condensatie oppervlakte . voor potstill / ketel gestookte drank gaat dat prima . wanneer je toch ook kolom distillatie met jou ketel wil kun je een tweede hogere buis maken .

Forum Lid
op 30 april 2018

Bedankt voor het duidelijke antwoord

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 4 mei 2018

Vandaag eens uit verveling bij een oud ijzer handelaar gegaan. Al was ik op zoek naar koperen buis maar niets gevonden. Zag ik daar 3 buizen van inox liggen en dacht och ik neem het mee . Meter en schuifmaat had ik niet bij . gewicht 23 KG prijs was 2.5 euro de kilo. Dus 57,5 euro kwijt. Nog even voorbij de action voor ik naar huis ging zag ik daar toevallig een infrarood thermometer voor nog geen 15 euro dus ook maar meegenomen.

Thuis gekomen de buizen effe gemeten bleek 1 buis van 2″ te zijn van 146 cm en 2 buizen van 3″ te zijn van samen 351 cm. Met deze weet ik dan ook welke buis er op de boiler van 120 liter komt. Ik verzaag het wat en doe aan de uiteinden de verbindingsstukken naar tri-clamp zodat ik de hoogte kan regelen naargelang de behoefte. De hoogte voor de potstill versie zal ik 34 cm nemen met reducties en bocht kom ik dan aan een totaal van 60 cm wat meer dan voldoende is en blijft er een 3″ over van 1,50 meter en een van 1.67 meter voor dan later een boca van te maken.

Enige probleem dat ik zo direct heb is een deftige steun vinden of maken die dat gewicht allemaal kan dragen. ijzer platen of latten vind je hier amper.

Forum Lid
op 5 mei 2018

goed bezig

Forum Lid
op 5 mei 2018

Beste rene 

ik heb voor mijn steun twee rond gebogen strippen metaal genomen , de bovenste ring staat de ketel van 80 liter in en de onderste ring staat hij op , net 10 cm kleiner als de ketel diameter is, het vuur brand dus door de ring heen, de 2 ringen met koker profiel aan elkaar gelast ! Mischien kan je eens bij iemand in de leer gaan met lassen, dan kan je mooi zelf lassen, echt niet moeilijk hoor ,omdat je zelf al aangaf dat je dit niet kon 

 

Forum Lid
op 5 mei 2018

Kan je ook een potstil van 1 meter maken zonder dat de smaak minder wordt ?

 

Forum Lid
op 6 mei 2018

Hangt van totale inhoud af Koperstoker . groter vat groter verdampend oppervlakte , groter damp hoeveelheid . verschillende factoren dus .
De oude potstil had op het vat vroeger een bol of een hoed als helm . vaten van 100 – 140 liter stond een hoed / helm op vergelijkbaar met een emmer opzijn kop dus cm of 30 -40 hoog met een zij uitstroom . hierdoor veel smaak .
Verfijndere stills hadden helm in konus vorm met kolom daarboven op die afboog op 60 cm ongeveer naar koelers .
grotere vaten waren weer hoger .
Er zijn verschillende bouwvormen altijd geweest .
Er was eens een gebruikelijke regel dat op still van 100 -140 liter helm of kolom van 23 ” bij 1,5 inch tot 31,5″ bij 2,5 ” werd toegepast . boven 31,5 inch zou zijn voor wat men vroeger aangaf als wijngeest . ( schone alcohol )
als je een meter kolom hebt en je wil smaak toch behouden moet je op iets hogere temperatuur stoken in de ketel. traditioneel stoken met potstil stook je van de stookwijn tot je 1/3 over hebt . dit terug in ketel weer 1/3 daarvan dit ging niet op temperatuur maar op smaak ,geur en helderheid . van de drank waarop voorloop , de ziel en naloop werd gescheiden .

Forum Lid
op 6 mei 2018

Beste rene 

ik heb voor mijn steun twee rond gebogen strippen metaal genomen , de bovenste ring staat de ketel van 80 liter in en de onderste ring staat hij op , net 10 cm kleiner als de ketel diameter is, het vuur brand dus door de ring heen, de 2 ringen met koker profiel aan elkaar gelast ! Mischien kan je eens bij iemand in de leer gaan met lassen, dan kan je mooi zelf lassen, echt niet moeilijk hoor ,omdat je zelf al aangaf dat je dit niet kon 

 

Van Koperstoker

Goede tip koperstoker en zo was ik het ook van plan te maken. In de stijl van een vuurkorf zeg maar dan steviger. En juist daarvoor had ik ijzeren latten en platen nodig maar niet te vinden hier. Voor dat lassen heb ik iemand gevonden die alles voor mij gratis wil lassen dat is geen probleem ik moet hem alleen al het materiaal leveren . Intussen een website gevonden die prijzelijke metalen latten en platen hebben doch de hoeveelheid dat je moet afnemen is dan weer te veel. Nog wat blijven zoeken denk ik

Forum Lid
op 6 mei 2018

Beste robert 

dit bedoel je met een bol ? Deze ketel heb ik zelf gemaakt, volgens jou theorie zou ik ik dus een zij uitgang moeten maken ? 

Forum Lid
op 6 mei 2018

 

Oja kijk rene dit is mijn standaard, maak geen vier poot want die staan nooit gelijk ! 

 

Forum Lid
op 6 mei 2018

ja zo wou ik het ook maken maar dan onder het vat nog een plaat waar de Paella brander kan op staan

 

Forum Lid
op 8 mei 2018

Beste robert 

dit bedoel je met een bol ? Deze ketel heb ik zelf gemaakt, volgens jou theorie zou ik ik dus een zij uitgang moeten maken ? 

Van Koperstoker

Damn, da’s een mooie pot still 😎👍 !!!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 mei 2018

Je heb eigenlijk een perfecte potstil koperstoker . De zijuitgang en jou top uitgang zouden bitter weinig verschillen . Ik zal zoeken in oude dia’s maar bij distilleerderij waar ik “stage” was stond een bijna identieke ketel maar dan van 1800 liter .
mooi gemaakt .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 7 mei 2018

2 halve dagen werk maar het resultaat mag er zijn.

Forum Lid
op 7 mei 2018

mooi man ! perfect resultaat van jou uurtjes huisvlijt .

Forum Lid
op 8 mei 2018

ziet er goed uit, daar kan je wel wat in kwijt 😉….

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 7 mei 2018

Bling bling rene !

als je nou net zo een als mij maak, die je goed schoon kan maken aan de binnenzijde doordat je hem door de helft kan doen heb je dus een perfecte ketel !

 

Forum Lid
op 7 mei 2018

Ziet er mooi uit net een cocon van een ander planeet.gr.Chris.V.

 

Forum Lid
op 8 mei 2018

Bling bling rene !

als je nou net zo een als mij maak, die je goed schoon kan maken aan de binnenzijde doordat je hem door de helft kan doen heb je dus een perfecte ketel !

 

Van Koperstoker

daar ik wel ongeveer het volume nodig heb. Zou ik de ketel in twee kunnen slijpen maar hoe zet ik hem dan terug in elkaar. Onderste deel de rand wat naar binnen slaan en de bovenste wat naar buiten ? Ik zie bij jou ook heel wat moeren erin steken. Nu allemaal schoon en wel maar hoe maak je hem dan lekdicht ?

de opening boven is 6″ waar ik dus ook wel gemakkelijk met een hand in kan. ik zou daar een flens met tri-clamp kunnen opzetten zodat ik langs daar er altijd aankan. Dus op flans een ferulles lassen van 6″ en daarop een verloopstuk van 6″ naar 3″ die verwijderbaar is

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 mei 2018

vandaag latten gaan bestellen en vierkante balken en een plaat voor de steun te maken met een plaat voor de brander nadien op te zetten dewelke ik in de hoogte ga regelen. Wel duur koste me 100 euro aan ijzer omdat je het aan 6 meter moet nemen en de plaat aan 1 m². Nu ja de overschot is ruim voldoende voor later nog zo een steun te maken.

Bij Stiil dragon al eens 1 refuse van 3″ en 1 van 2″ besteld om te zien of het wel op mijn buizen past voor ik de grote bestelling ga doen. kost wel 10 euro extra aan transport maar beter zo dan straks veel meer geld kwijt te zijn als het niet mocht passen

Morgen alles op lengte slijpen en dan kan de lasser aan het werk. Next update weldra

 

Forum Lid
op 9 mei 2018

Rene’r als je hem doorsnijd klop je inderdaad de onderzijde naar buiten,de bovenzijde naar binnen zodat hij 2cm over elkaar gaat,de onderzijde soldeer je op de rand een koper pijp over de hele ronde,dat verstevigd en het afsluiten doe je met polenta is 3 min.werk en is makkelijk te verwijderen en je ketel kan nooit ontploffen,zo is mijn ketel ook,ik kan hem makkelijk schoon maken en vullen.afbeelding van mijn ketel staat op het forum,(mijn stook instalatie.)gr.Chris.V.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 mei 2018

update : de houder van de ketel intussen gelast.

Er komen wel nog extra verstevigingen bij maar het houd nu al. Ketel is gevuld met 120 liter water om te testen

Het water blijft er voorlopig in tot ik vaten heb van 200 liter dan tap ik het over.

Dompelpomp getest : op 10 minuten was het vat leeg.Dus werkt ook prima.

Verdere afwerking behalve dan de extra versteviging komt er beneden een u vormige stenen muur rond zodat de barnder wat afgeschermt wordt van wind . De voorzijde (open zijdeà , waar de brander aangesloten wordt op LPG fles en aangestoken wordt komt een ronde metalen afdekking voor tijdens het branden om ook te zorgen dat langs daar niet te veel  wind in kan.

Tussen de poten bevestig ik nog een metalen plaat van 2 mm dikte waar de brander op komt te staan.

De poten worden eveneens nog eens aan de gemetste muur met vuurvaste stenen bevestigd.

Deze week krijg ik normaal van Still dragon 2 refuses binnen van 2″ en 3″ dewelke ik besteld heb om te testen of deze op de verschillende buizen passen en indien ja wordt al de rest ook besteld.

Het zal allemaal nog wel enkele maanden duuren voor alles klaar is maar stap voor stap komen we er wel.

Ben al fier dat ik die houder aan elkaar heb kunnen lassen voor iemand die nog nooit gelast heeft 🙂

Forum Lid
op 14 mei 2018

Mooi gedaan👍In de rest heb ik ook vertrouwen in dat het goed komt.👍gr.Chris.V.

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

Zeker mooi gedaan, ik doe het je niet na.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 mei 2018

ziet er goed uit 👍👌

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 mei 2018

Ik had dus om te testen een Refuse besteld bij still Dragon van 2″ en een van 3″ dewelke net aangekomen zijn.

Omdat er aan de binnenzijde van de Refuse nog een kleine versmaling zit heb je dus wat speling waartussen je buis moet kunnen passen.

Hier even de maten van de binnenzijde van de refuse

2 ” tussen 49,8 en 53,9 mijn buis is aan de buitenzijde 53,3 dus dit past perfect met een kleine speling

3″ tussen 75,3 en 79,4 mijn buis is aan de buitenzijde 76.1 dus ook dat past maar de speling is groter.

Ik veronderstel door het messing hard te lassen op de RVS dat ik dit wel dicht zal krijgen.

Zilverlasstaafjes of messingstaafjes van 2 mm moet dan voldoende zijn.

nu de las soldeertoestel en de S9 en de messingstaafjes gaan bestellen bij HBM .

Als dat binnen is ( begin volgende maand) bestel ik al de stukken van still dragon en de maand erop de stukken van destylandia zodanig dat de ketel hopelijk afgewerkt kan worden en ik tegen augustus kan beginnen werken met de nieuwe ketel…. Hoop doet leven … we zien wel

@DDM Ik heb de refuse ook eens over de koperen buis gedaan die ik mee had bij jou en deze past zelf heel goed. het LM stuk day jij dus besteld had bij aliexpress moet dan toch iets kleiner zijn want bij jou ging het niet

Forum Lid
op 16 mei 2018

 

ziet er netjes uit rene !

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 25 mei 2018

Nog eens een vraag aan jullie:

Jullie weten dat ik alles behalve een lasser ben doch kan men ijzer aan RVS lassen ?

Antwoord zal zijn ja maar met welke bagetten moet dat gebeuren .

Daar de flens van de boiler ijzer is en de Ferulle die erop lomt RVS is zou ik na het lassen het ijzer ook moeten bahendelen tegen roest. Wat is hiervoor het beste ?

Het is deze Ferulle dewelke op de flens van de boiler gelast zou worden :

https://www.stilldragon.eu/en/ferrules/113-6-inch-tri-clamp-ferrule.html

grts RenéR

 

Forum Lid
op 26 mei 2018

je kan niet meer doen dan het blank te maken en met zinkspray in te spuiten en dan  zwart te spuiten met lak.

Forum Lid
op 26 mei 2018

ik weet niet wat bagetten zijn ik denk electrodes ,in iedergevel met rvs lassen  dat roest niet .

Forum Lid
op 26 mei 2018

ja klopt jullie noemen het electrodes dus electrodes voor RVS gebruiken nadien opspuiten met zinkspray en dan zwarte lak erover… Ok bedankt

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 27 mei 2018

Als ik jou was zou ik het ijzer verwijderen en het RvS aan het koper hard solderen, sterk en netjes

Forum Lid
op 27 mei 2018

Zou inderdaad kunnen doch dan past de ferulle niet meer en zou ik van 6 naar 8″ moeten gaan dus van 152 mm naar 202 mm scheelt hem 15 euro + siliconendichting 1 euro erbij , de tri clamp 18 euro erbij + de reducer moet dan van 8″ naar 4″ gaan en een bijkomende van 4″ naar 3″ wat nog eens extra 117,88 euro kost dus in totaal zou dit een extra meerkost zijn van 151,88 euro zijn . En dan denk ik zo voor dat geld kan ik het ijzer gemakkelijk roestvrij maken en heb ik nog meer dan 100 euro over. Deze ketel mag zeker wel wat kosten maar als ik ergends iets kan besparen doe ik het ook wel. Toch bedankt voor de Tip Grts RenéR

Forum Lid
op 27 mei 2018

Beste rene

ik zou een rvs flens laten maken en daar op de 6 inch Triclamp ferrule laten lassen, de flens bout je dan  met rvs boutjes vast aan de koperen ketel, dan ben je ook van Je roest probleem af ik zie dat niet zo zitten op een stook ketel !

Forum Lid
op 28 mei 2018

even op zoek geweest naar een metaalverwerkend bedrijf die flenzen maken hier in België resultaat 0 dus zou ik het moeten bestellen via internet. Een Rvs flens kost toch al wat geld en dan moet ik nog de bestaande flens eraf krijgen en de nieuwe erop krijgen zonder verder schade te maken aan de ketel.

Daar de steun en die dat er nog bij komt ook staal is moet ik sowieso alles behandelen tegen anti roest . Ik denk dan zo van ja als dat toch al moet kan ik ook ineens alles doen en is het probleem ook opgelost wat de flens aangaat

Ik denk dat ik dus de raad van pino ga volgen alles blank maken  dan erover met zinkspray en dan de Ferulles erop lassen met RVS electrodes.

Het vervangen van een flens is uiteraard nog beter maar daar ik op vlak van metaalbewerking een dikke 0 ben is voor mlj het risico te groot dat ik meer kapot zou maken dan goed is. het lassen alleen al is al een enorme uitdaging voor me.Een lasapparaat heb ik geleend van iemand en de RVS electrodes krijg ik wel gratis… zal die mens dan ook ineens vragen voor een zinkspray maar dat kost maar een 8 euro.

Als dat allemaal eens in orde is komt de volgende uitdaging RVS met messing hardsolderen en daarvoor koop ik een brander bij HDM kost 89 euro maar kan ik ook voor zachtsolderen gebruiken dus komt sowieso nog van pas.

Forum Lid
op 28 mei 2018

even op zoek geweest naar een metaalverwerkend bedrijf die flenzen maken hier in België resultaat 0 dus zou ik het moeten bestellen via internet. Een Rvs flens kost toch al wat geld en dan moet ik nog de bestaande flens eraf krijgen en de nieuwe erop krijgen zonder verder schade te maken aan de ketel.

Daar de steun en die dat er nog bij komt ook staal is moet ik sowieso alles behandelen tegen anti roest . Ik denk dan zo van ja als dat toch al moet kan ik ook ineens alles doen en is het probleem ook opgelost wat de flens aangaat

Ik denk dat ik dus de raad van pino ga volgen alles blank maken  dan erover met zinkspray en dan de Ferulles erop lassen met RVS electrodes.

Het vervangen van een flens is uiteraard nog beter maar daar ik op vlak van metaalbewerking een dikke 0 ben is voor mlj het risico te groot dat ik meer kapot zou maken dan goed is. het lassen alleen al is al een enorme uitdaging voor me.Een lasapparaat heb ik geleend van iemand en de RVS electrodes krijg ik wel gratis… zal die mens dan ook ineens vragen voor een zinkspray maar dat kost maar een 8 euro.

Als dat allemaal eens in orde is komt de volgende uitdaging RVS met messing hardsolderen en daarvoor koop ik een brander bij HDM kost 89 euro maar kan ik ook voor zachtsolderen gebruiken dus komt sowieso nog van pas.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 28 mei 2018

6 regentonnen van 210 liter aangekocht a 5 euro het stuk. ik moet ze alleen nog per 2 gaan halen (meer gaat niet in mijn auto) en uitkuisen daar er anti vries in gezeten heeft.

Dan daarvan voor 3 vaten wieltjes maken die ik eronder kan zetten zodat ik de vaten eens het water warm wordt kan Verzetten en de volgende eraan kan koppelen.

Een buis van boven naar onder erdoor die bovenaan kan afgesloten worden met een kraan en aangekoppeld dan weer kan worden met het volgende vat.

Vraag hier is hoe dik zou ik de buis moeten nemen ? hoe dicht ik de  gaten  dan af waar de buis door de ton gaat?

Forum Lid
op 28 mei 2018

Rene’r ik gebruik 3 vaten van 200 ltr voor mijn ketel van 100 ltr te koelen,de ketel vul ik met 80 ltr.ik heb een vat waar mijn spiraal doorloopt,afgekit met lijmpistool binnen en buiten zijde,als mijn koelvat te warm word pomp ik er water uit en pomp ik hem weer vol met koelwater,meestal pomp ik het water er uit als het zo’n 40 cm warm is,het koelwater van mij is regenwater,de koel spiraal is gewoon een kopere pijp van20 mm waar ik aan de onderzijde een dunner pijpje heb gesoldeerd van 12mm die heb door het vat naar buiten lopen,en met lijmpistool aan bijde zijden van het vat dicht gemaakt,het warme water pomp ik in een ander vat zodat het weer te gebruiken is.gr.Chris.V sucses

 

Forum Lid
op 28 mei 2018

ja ik hoef het eigenlijk niet om te pompen daar ik de vaten op wielltjes wil zetten en dus gewoon effe kraan dicht afkoppelen , vat aan de kant , ander vat eronder en vastkoppelen en kraan terug open. Jij hebt dus een koelspiraal in je vat steken. Ik wou enkel een buis van boven schuin naar onder laten lopen.Zou dit onvoldoende zijn ?

je lijmt dus de buis vast aan je ton …is dit dan speciale lijm die toch tegen wat van temperatuur kan ? want waar de buis in het vat gaat kan het behoorlijk warm zijn.

Probleem dat ik wel heb is dat het deksel er niet af kan er zijn enkel twee gaten bovenaan het vat  die open gevezen kunnen worden. Ik zou dus enkel kunnen lijmen aan de buitenkant.

Ik dacht een buis van 15a 16 mm te gebruiken dat moet dus te doen zijn zoals ik dat lees.

Ik heb 6 vaten van 210 liter weldra of ik daar dan nu 3 of 4 vaten gebruik zie ik dan nog wel. Ik zal er in elk geval 4 laten vullen met regenwater. De andere twee vaten ga ik een ervan eens proberen om te bouwen naar een vergistingsvat .  van de twee gaten bovenaan pas ik dan aan dat er een waterslot in kan. Onderaan dan een kraan erop om het nadien leeg te maken. Ik denk of beter hoop dat dat wel zal lukken dan zou ik 2 mooie grote vergistingsvaten hebben.Grts RenéR

 

Forum Lid
op 28 mei 2018

Ik heb het zelfde vat ik heb de bovenzijde er uit gezaagd maar 1 gat laten zitten,daardoor gaat mijn koelpijp van 2cm die heb ik klem gezet door een stukje koper pijp dwars over mijn koelpijp te solderen die komt dan links en rechts tegen de binnezijde van het vat de koelpijp trek ik dan boven aan het gat vast met een tyrerip zo zit het muurvast.de koelpijp heb ik onder een pijpje van 12mm in gesoldeerd en gaat door het vat naar buiten,dat heb ik dicht gemaakt door bin.en buit.met lijmpistool te dichten,de pijp die vd.ketel naar het koelvat loopt zit een bocht op zodat ik die op de koelpijp vh.vat kan aansluiten,die smeer ik dicht met deeg,werkt perfect.jij wil karretjes zodat je telkens een nieuw vat kunt plaatsen,de bovenste laag water word het eerst heet dat pomp ik er uit en vul dan bij,werkt perfect,en dat al jaren denk er aan om een vat te verplaatsen met 200 ltr water is niet gemakkelijk.gr.Chris

 

Forum Lid
op 28 mei 2018

Rene’R kijk eens bij mijn instalatie,stoken ketel van Chris,daar zie je een beetje hoe ik het gemaakt heb.gr.Chris.

 

Forum Lid
op 28 mei 2018

als ik het goed zie ga je van je ketel rechtstreeks via een bocht dan in je vat. en komt er onderaan waar je emmertje staat de alcohol uit. Zoals je zegt zie ik inderdaad dat het buisje aan de onderkant smaller is en als ik het goed begrijp heb je die versmalling binnenin je vat gemaakt. Tot hier kan ik perfect volgen.

Wat het deksel aangaat zeg je dat je een van de twee gaten laat staan en de  andere helft eraf haalt zodat je het bovenste water er steeds kan uitpompen. Blijft de helft van het deksel dan steeds open en dek jje het bijvoorbeeld af met een doek ?

Forum Lid
op 28 mei 2018

Het koelvat waar de pijp doorloopt zaag ik de bovenzijde er uit ik laat alleen een gat zitten daar zaag ik ruim omheen,daar gaat dan ook de koelpijp door en kan ik zo vast zetten,zo heb ik ook genoeg ruimte voor de pomp,ik laat de pomp dan ook zo ver zakken waar het water heet word,dat word er dan uit gepompt en hoef dat ook alleen maar aan te vullen met koud water,is een hoop minder werk dan telkens een nieuw vat aansluiten,inderdaad het dunne pijpje zit aan de binne zijde,en boven zijde vat dek ik niet af niet nodig.alleen na een paar keer gebruikt te hebben,water verversen,ik wacht altijd op een regenbui,dan laat ik een vat vollopen als die vol is pomp ik het in een tweede vat zodat het eerste weer vol kan regenen,het oude water is voor de planten.gr.Chris

Forum Lid
op 28 mei 2018

Ok Chris nu ben ik volledig mee , bedankt voor de tips.

De wagentjes heb ik nu al gemaakt maar zeker ook nodig daar ik in de koude maanden binnen in de garage wil stoken en zo een vol vat eens even dwars door de woning heffen valt best wel tegen… de wieltjes maken eht wel een pak makkelijker dan 🙂 . En anders ook handig als ik eens wat meubels moet verzetten 😉

Forum Lid
op 28 mei 2018

Trouwens de pijp van de ketel naar het koelvat is 2mtr.lang en2cm dik.die krijg je ook makkelijker schoon dan een spiraal.sucses verder met de bouw.gr.Chris.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 28 mei 2018

dit zijn al 2 van de 6 vaten van 210 liter dewelke ik ga gebruiken.

4 hiervan komen zoals deze op wieltjes om te koelen op de manier zoals Chris het hierboven uitgelegd heeft de andere twee ga ik gistvaten van maken

5 euro per stuk laat , dat laat ik niet liggen

Forum Lid
op 28 mei 2018

Die vaten heb ik ook,€5-per stuk is niets,mij kosten ze niets had een vrind van mij nog staan.komen volgens mij uit DLD.die ik heb zijn zelfst nog geschikt om alc.in op te slaan.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 11 juni 2018

We zijn nog altijd bezig alleen nog wat wachten tot ik alle onderdelen heb. Eerste deel van stilldragon vandaag aangekomen. Alles in orde behalve dan dat er geen houdertje was bij de thermometer en dat de voeler niet in het gaatje kon van het pinnetje die in de eindcap bevestigd moet worden. Maar voor de rest alles prima en compleet. Nu nog wat wachten op de rest, de lasser, de stukken uitbesteden voor tig lassen want dat kan die lasser niet , nog paar buizen en kranen halen voor de koelwater en gistingsvaten van 210 liter, het boka systeem en dan alles monteren en testen. Zal nog een paar maanden duren maar ik zie het licht aan het einde van de tunnel. 

Nog een vraagje voor de kolom. Ik zou een bubbelcaps of 4 willen zetten dan een buis en dan eindigen met een LM/VM bokabob met koeling. Als alles klaar is en op elkaar staat zou de ketel 3.5 meter hoog zijn. Heeft het zin de bubbelcaps en de boka te combineren ?

voor wat de alambiek gedeelte aangaat heb ik 2 filters erbij zoals je ziet in de afbeeldingen die ik zou gebruiken in het T stuk waar ik dan eventueel kruiden in kan doen, of ik kan het ook gebruiken om koper in te doen ingeval ik zonder kruiden werk.

Forum Lid
op 11 juni 2018

Ziet er goed uit.

 

Forum Lid
op 11 juni 2018

Mooi spulletje, mijn advies zou zijn om niet in het T-stuk kruiden te doen, als de boel verstopt en dat kan gebeuren, ontploft je ketel, neem daarvoor een Gin Basket:

https://nl.aliexpress.com/store/product/Home-Alcohol-Distiller-Gin-Basket/1661029_32265600629.html?spm=a2g0z.12010612/itm2home-1.0.0.74525e46ro7EkN

 

Voor de veiligheid kun je een overdruk ventiel gebruiken:

https://nl.aliexpress.com/item/2-OD64-Tri-Clamp-Adjustable-Pressure-Safety-Valve-0-5-6bar-Stainless-steel-304/32856446922.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3c1e4c4d2mSrqp

 

Ook de filters zijn te fijnmazig DDM en ik hebben daar al problemen mee gehad en ook op het Still Dragon forum, gebruik deze anders:

https://nl.aliexpress.com/item/FILTER-PLAAT-2-OD64mm-Tri-Clamp-SS304/32870699607.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3c1e4c4d2mSrqp

 

Maar dan alles in jouw maat natuurlijk.

 

 

 

 

 

Forum Lid
op 11 juni 2018

Ik zou een bubbelcaps of 4 willen zetten dan een buis en dan eindigen met een LM/VM bokabob met koeling. Als alles klaar is en op elkaar staat zou de ketel 3.5 meter hoog zijn. Heeft het zin de bubbelcaps en de boka te combineren ?

 

Als je dat doet zou het heel gaaf zijn om er naar te kijken, maar of het nut heeft, ik denk het niet, 4 platen geeft hetzelfde effect als 40 cm kolom met vulling, als je voor platen gaat moet je dat “all the way” doen, het voordeel is dan dat je zeer constante kwaliteit kan stoken t.o.v. een kolom met pakking. Ik zou zeggen zonde van je geld in jouw geval, neem dan in je kolom een kijkglas op.

https://nl.aliexpress.com/item/Dioptr-Sight-Tower-Sight-glass-3-4-8-19mm-204mm-Stainless-Steel-304/32373105451.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3c1e4c4d2mSrqp

 

 

Forum Lid
op 11 juni 2018

Gompie bedankt voor de info die neem ik zeker mee in mijn achterhoofd doch ik heb geen vertrouwen in ali exprss.

https://destylandia.pl/glowice/2039-glowica-turbo700lmtc.html

dit zou het LM systeem zijn dat ik zou willen gebruiken.

https://destylandia.pl/chlodnice/1974-nasadka-78mm-ze-spirala-potrojna-3xj65.html

is de koeling voor het Lm systeem

https://destylandia.pl/strona-glowna/1851-akcesoria-do-glowicy-standard-waz-6mm.html

dit hoort ook nog bij het LM systeem

https://destylandia.pl/wzierniki/2351-wziernik-rurowy-clamp-76mm-komplet.html

kijkglas

De gin basket heb ik ook al ergens gezien moet ik effe terug opzoeken.

De filter die je aangeeft , zijn de gaatjes dan weer niet te groot. Ik meende van DDM ergens gelezen te hebben dat hij inderdfaad wat problemen had met die filters die ik heb maart dat hij aan de zijkanten wat gaatjes bijbooorde en daarmee het probleem opgelost was.

Overdrukventiel zou ik er idd wel bijnemen uit beiligheidsredenen.

Wat betreft de bubbelcaps mss dan beter eerst een kolom met vulling ( die heb ik toch al) dan bubbelcaps en dan LM systeem ?

Forum Lid
op 11 juni 2018

Ik heb bijna alles gekocht op Ali Express, altijd alles in 2 weken binnen, je moet alleen zoveel mogelijk alles los bestellen anders rekent de douane een kiloprijs, en anders niets. De qualiteit is net zo goed als Still Dragon waar ik ook diverse onderdelen heb gekocht, ik denk zelfs dat de maker hetzelfde is, de prijzen schelen nogal er veel.

De filters kun je uitboren, maar maak er dan wel genoeg gaatjes in, bij mij hoorde je af en toe een behoorlijke knal in de ketel ondanks de (te weinig) geboorde gaatjes, geen fijn gevoel. Ik gebruik de RVS busjes uit de T500, en koperen spiraaltjes in het kijkglas, dat gaat wel goed met het filteronderdeel. Ik stook op 2000 Watt en DDM op de helft dat scheelt ook.

Het overdrukventiel geeft een veilig gevoel, ik las op een buitenlands forum dat iemand een ongeluk had met 20% alcohol in zijn ketel en toch was het een vuurzee, sindsdien heb ik een ventiel.

De spullen van Destylandia zijn ook mooi, maar ikzelf hou wel van een beetje modulair.

Ik gebruik een shotgun koeler, met pakking in de kolom.

Maar het gaat natuurlijk om wat je eruit krijgt.

Je verdere opbouw kan ik je geen advies in geven omdat ik daar geen verstand/ervaring in heb, maar er zijn vast andere die dat wel hebben, zoals DDM.

DDM deed eerst bubbelcaps en dan daarop een kolom met pakking…

 

Forum Lid
op 12 juni 2018

ik heb me laten vertellen dat je moet zorgen dat het bedrag lager is dan 23 euro ofzo dan rekenen ze je niets aan aan de deur. 

ja DDm doet het met een grainfather . ik zal met gas stoken dus dat is ook perfect regelbaar.

overdrukventiel sowieso check

ah maar dan toch eerst bubbelcaps dan kolom met pakking uiteraard (heb ik nog heel wat van liggen) en dan de LM . 

Alles is modulmair dus eens ik alles heb gewoon eens wat experimenteren 

maar er is nog genoeg lawerk eerst te doen en daar ben ik afhankelijk van vrienden met weinig tijd. Dus het zal allemaal wel wat duren maar ik kan intussen verder met de T500 en zowel reflux als copperdome. Deze ketel bouw ik voor de grotere hoeveelheden fruit die ik dan kan krijgen voor een prikje

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2018

Belgie en lassers het is een ramp . Na tevergeefs gezocht te hebben naar lassers die ook kunnen hardsolderen ben ik terecht gekomen bij een bedrijf dat dit kan. pas op ik heb heel wat bedrijven aangesproken maar harsolderen no way. En dan zijn we nu bij de prijs : Het gaat dus om een 3″RVS buis waarop een refuse van 3″ gesoldeerd moet worden met zilversoldeer en een 2 duimse buis waarmee hetzelfde moet gebeuren dus 4 maal hardsolderen in totaal. Vragen ze voor het werk al 60 euro komt er voor het soldeersel nog eens 64 euro bij . Dus 1 buis 2″  met twee refuses en een buis 3″ met 2 refuses hardsolderen kost bij hen in totaal 129  euro. Dure grap zou ik zeggen

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 augustus 2018

Hoe staat het met de vorderingen van de ketel?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 augustus 2018

Heb de hobby ook maar eens weer opgestart.
Heb nog een pijp liggen die is 50cm hooger nog.
Zou het verstandig zijn om die te gebruiken?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren