mijn eerste zelfbouwketel

Geupdate 8 uur geleden in Mijn installatie
19 op 13 april 2018

Vandaag een koperen boiler op de kop kunnen tikken van 120 liter. voor 40 euro.

Begonnen met de demontage maar dat valt nogal tegen . Moet dus bij vrienden een slijpmachine gaan halen om de buitenmantel door te slijpen.

Nu de vraag kan ik op de flens van de boiler een verloopstuk van 6″ naar 2″ lassen zodat ik vandaar verder met tri clamp kan?

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 13 april 2018

Ik zou er eentje in je deksel lassen.

Dan kun je er nog in om schoon te maken.

Forum Lid
op 13 april 2018

Wat bedoel je met in mijn deksel lassen.

Dit is de enige opening die er is in de ketel. Ik dacht als ik hier een verloopstuk van 6″ naar 2″ met tri clamp op de 2″ zijde kan ik van daaruit verder. Ok de opening is dan wel niet echt groot maar met een darm geraak ik er wel in om alles schoon te spoelen

Forum Lid
op 14 april 2018

 

Forum Lid
op 14 april 2018

Ik heb zelf ook een koperen ketel. Wel een maatje kleiner. Daar zat de deksel nog bij. Gaatje voor de thermostaat is weer dicht gemaakt en de RVS 2″ tri clamp er in gesoldeerd.

Forum Lid
7 dagen geleden

azo neen dat deksel was er bij mij niet meer bij.

Heb intussen contact gehad met iemand dat kan lassen en die zegde me dat ik dit stuk van stilldragon erop kan lassen daar het bovenstuk toch metaal is :

https://www.stilldragon.eu/en/reducers/449-6-inch-to-2-inch-tri-clamp-reducer-spherical.html

vandaar kan ik dan verder gaan

Forum Lid
6 dagen geleden

Let wel erop dat het van rvs of koper is ! Ijzer roest 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 7 dagen geleden

de boiler is dus 120 liter. Waarmee kan ik deze het beste verwarmen ? Ik kan enkel binnen verwarmen dus geen hout of kolen. Welk vermogen moet ik hebben ? hebben jullie eventueel links ?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 6 dagen geleden

Ik heb er zelf een oude wokbrander onderstaan. Ik stook in de keuken naast de buiten deur die al naar gelang het weer, op een kier of open staat. Hier mee kan ik een wash van 60 liter,, op kamer temp,  binnen een uur aan het borrelen krijgen. De roggebrood wash van -3 duurde wel wat langer. Je kan natuurlijk ook voor electisch gaan is natuurlijk weer iets veiliger.

Forum Lid
6 dagen geleden

nu ja heb zo even gekeken om het electrisch te doen zou ik een verwarmingselement van 9 KW moeten hebben voor mijn 120 liter ketel wat mijn elektriciteitsnet dan weer niet kan trekken. Dus ik denk een beveiligde gasbrander is het beste. Wel duur in aankoop maar dat haal je dan weer eruit door gasflessen te gebruiken. Ook al is de aankoop(eenmalig) van die flessen dan ook weer niet goedkoop.

Forum Lid
6 dagen geleden

Of 2 elementen van ieder 3 kw, dan heb je aan 2 groepen genoeg. Is t voor zo’n grote ketel niet zonde om naar 2” te gaan? Je kan ook voor 4” kiezen toch?

 

Forum Lid
6 dagen geleden

Dat van die 2 duim ben ik nog over aan het nadenken mss wel naar 3″ gaan 4 duim vind ik ineens wat dik. 2 x 3 kw is nog veel te weinig voor een ketel van 120 liter. Heb hier al gelezen dat een wokbrander een goede optie is dus denk toch eerder naar gas te gaan zomaar ook omdat elektrisch bij zo een wattage toch vrij duur wordt. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 6 dagen geleden

Beste rene

kan je niet de ketel halveren ? Ik stook met een ketel van 65 liter, als ik stook met een volle ketel dan zit ik al gauw 3 a 4 uur te stoken, jij zit dus een hele dag te stoken ! Hou daar ook ff rekening mee, ik heb mijn ketel op 3/4 van onder af door gezaagd, aan de binnen kant van het deksel hebt ik een 15 cm rand koper geschroefd, die weer in het onderste deel van de ketel valt en damp dicht maakt, dit werkt goed en geen lekage, je ketel is groot genoeg om zon rand extra af te zagen, bovenop heb ik een rvs flens met een 3 inch Triclamp erop gelast ,vandaar is het makkelijk verder bouwen, en makkelijk de ketel schoon te maken omdat hij door midden kan ! 

 

Forum Lid
6 dagen geleden

Heb je gelijk in Koperstoker en inderdaad zoals jij het schrijft is het een mooie mogelijkheid maar ik heb echt de liters nodig daar ik ” eens de ketel af is” massa’s fruit kan krijgen tegen een aantrekkelijke prijs en zeker een 100 liter zal moeten stoken per keer. Met deze ketel wil ik dan ook enkel fruit stoken. ik heb nog een 50 liter biervat die ik dan ook nog moet bouwen en daar dan de whiskey’s e.d. ga mee Stoken. De T500 die ik heb is dan weer voor de neutrale alcohol en dan heb ik nog een 30 liter ketel voor de Gin e.d. wat met kruiden gestookt moet worden. Copperdome heb ik ook voor de T500 dus ook daar kan ik met smaak stoken. De 30 liter is een bokabob maar moet hersteld worden ook de 50 liter wil ik een boka van maken maar eerst de 120 liter ketel.. Je ziet heb heel wat knutselwerk…. leuk toch als het uiteindelijk eens allemaal af is en intussen met de T500 toch al wat drank kunnen maken .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 3 dagen geleden

Mooi zon 120 liter ketel
Ik heb een RvS van 50 liter maar zou ook graag groter willen, toevallig heb ik nog een oude boiler staan dus die maar eens ombouwen
Zouden jullie mij kunnen vertellen waar jullie die tri-clamps vandaan halen ?
Ik wil graag RvS ketel met koper kolom
En als aansluiting een tri-clamp
Gr Roy

Forum Lid
3 dagen geleden

stilldragon.org

 

Forum Lid
3 dagen geleden

idd stildragon

Forum Lid
22 uur geleden

Ik heb een ketel van 100 ltr.die vul ik met 60-70 ltr daar zit ik 4 uur op,ik heb veel geduld maar ik ben dan blij dat ik kan stoppen,morgen een nieuwe dag,ik kan ook aan veel fruit komen,nu is mij zelfs 10.000 ltr.wijn aan geboden een ketel per dag,in het weekeinde twee,hou er rekening mee dat je vermoeid raakt en contstant ontdankst alles alc.dampen binnen krijgt.veiligheid voor alles.gr.🎩Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 22 uur geleden

Ketel is ontmanteld nu beetje opkuisen en aan een steun gaan beginnen . Dacht aan een soort van voorkorf waar de ketel in valt en waar langs onder het gasvuur kan geplaatst worden.

Volgende week naar een oud ijzer handelaar en dan de stukken bij een lasser geven om te plooien en te lassen.

Stap voor stap …ik neem er mij de tijd voor om het goed te doen. Grts RenéR

Forum Lid
8 uur geleden

Hebben al dit soort boilers een ketel van koper?

maw kun je gewoon een boiler regelen via MP en er vanuit gaan dat er een koperen ketel in zit?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren