Odin’s Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Geupdate 2 uur geleden in Spirits
253 op 17 augustus 2017

Steeds kom ik het weer tegen.. Odin’s Roggebrood Whisky. Omdat het recept te simpel voor woorden is is het onbegrijjpelijk dat er blijkbaar een geweldig eindresultaat uit kan komen. De lovende woorden op Home Distillers houden niet op. Ik twijfel dan ook helemaal niet aan het recept, ik wil het enkel ook eens proeven. Zelfs zonder rijping zou dit al geweldig moeten zijn.

Dit was gepland voor morgen maar ben er toch vast aan begonnen!

Dus voor de duidelijkheid, alle Credits gaan naar Odin!

Dit was het oorspronkelijke bericht. De 2 kilo roggebrood is in een latere post bijgesteld naar 1,5 kilo en de suiker iets verhoogd naar 4,5 kilo.

Here is what I did. I bought 2 kilo’s of rye bread (4 packs of 500 grams actually). I crumbled them into small bits and then added them to boiling water. Some 5 liters. Boiled it a bit only, because the rye is off course already baked. I then added 4 kilo’s of sugar to the mix and stirred that in as well. I threw everything into the fermentor, added water to get me close to 28 liters in total. Added yeast nutrients. Pumped some air into the mix and dumped in the yeast.

Wat mij vooral verbaast is dat deze Whisky eigenlijk gewoon een suikerwash is met roggebrood. Niets meer en niets minder. Het roggebrood geeft blijkbaar veel meer smaak af dan wanneer je rogge of roggemout gebruikt. Volgens Odin komt dit door het zeer lange bakproces.

Wat ik heel bijzonder vind van het recept is dat er  geen maisch proces of enzymen behandeling aan te pas komt. Het zetmeel van het roggebrood gebeurt dus niets mee. Wanneer je slechts alcohol wilt vormen is dat niet zo bijzonder, maar suiker toevoegen in een top whisky recept is zoiets als vloeken in de kerk. En dat het recept al jaren rondzwermt op internet als een absolute topper vind ik dus heel bijzonder. Wat zitten wij dan soms te klooien, het leven kan zo makkelijk zijn 😉

In het originele recept gebruikt Odin gewoon droge bakkersgist, en geen whiskygist met enzymen. In mijn verslagje ga ik dat dus ook doen.

Het roggebrood wordt volledig mee vergist en op het gistbed kun je nadien generatie 2 starten door weer een pan met 1,5 kilo roggebrood en 4,5 kilo suiker te gooien. Of je gooit er geen nieuw roggebrood in maar wel water met 4,5 kilo suiker en je verkrijgt een Rogge Wodka Mash, die na de stook nog wel gefilterd moet worden over kool.

Goed, ik heb 3 pakjes Bolletje Fries Roggebrood gekocht. Waarom niet het goedkoopste merk? Volgens Odin omdat in Bolletje Fries roggebrood geen conserveringsmiddelen zijn toegevoegd maar het wel Vitamine B bevat Het is mij nog een beetje een raadsel waarom vitamine B zo belangrijk is. Het is ongetwijfeld beschreven, ik kon het niet zo snel vinden. Ik zie de vitamine B niet op het pakje staan. Maar goed, we doen het zo 🙂

Ik heb Dr. oetker bakkersgist en een zakje Yeast Nutrients. Volgens het recept op HD zijn de Nutritients misschien niet nodig maar schaadt het ook niet 🙂 Ik doe alles precies hetzelfde, nodig of niet. Ik wijk niet af van het recept ook al zegt mijn gevoel soms anders. Wie ben ik om zo’n al om geroemd recept aan te passen voor ik het geproefd heb?

Dus wat hebben we nodig?

3 Pakken kristalsuiker van 1,5 kilo. Basic van Albert Heijn
3 Doosjes Roggenbrood Bolletje Van Albert Heijn
1 zakje Dr. oetker Bakkersgist van de Albert Heijn
1 zakje gistvoeding van Stookwinkel 😉

Kook een liter of 5 water en verkruimel de plakjes roggebrood in de pan. Laat kort meekoken. Meng de suiker door het kokende water tot het is opgelost.

Meng met koud water in je vergistingsvat tot je een totaal hebt van 28 liter.

Als het mengsel voldoende is afgekoeld roer je het zakje bakkersgist en de gistvoeding erdoorheen.

Zodra het is uitgegist doen we een striprun en daarna spiritrun.

Dit zou volgens de bedenker en de reviews zelfs zonder rijping al erg lekker moeten zijn.

Ik heb ideeën voor verbeterpunten, al mag ik niet twijfelen aan een Tried and True recipy. Daarom eerst dit legendarische maar belachelijk eenvoudige recept eens proeven. Daarna kunnen we eens kijken of we hier een mooi vervolg op kunnen maken.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 17 augustus 2017

Uitspraak (tip) van USA moonshiner Jim-Tom: gooi een hand vol rogge in je mash en je krijgt gegarandeerd goede mash…

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 17 augustus 2017

Kijk ook eens naar zijn cornflake mash   🙂

 

Admin
op 17 augustus 2017

Heb jij deze whisky’s al eens geproefd? 

Cornflakes is opzich wel bekend, cerials staan zelfs op de Prestige whiskygist beschreven. ik zat al eens te denken aan een havermout of brinta mash 😉

Ik ben zo benieuwd naar de kracht van de eenvoud in deze recepten

Forum Lid
op 17 augustus 2017

Cornflake wel … rogge nog niet … 

Havermout / Brinta …. Ik denk dat je alles wel krijgt aan t gisten.

Kijk maar naar paardevoer van Menno   🙂

 

Cornflake

Gestookt in potstill Smaak zat er helemaal in.

 

Ik ben me nu helemaal in aan t lezen in LM/VM . Hoe ik dan het beste smaak kan krijgen.

Geen zin om iedere keer weer een andere ketel op te zetten.

Binnenkort maak ik weer eens een cornflake 

 

Admin
op 17 augustus 2017

Leuk! Ik wil van dit soort recepten wel een rijtje flesjes hebben en dan eens vergelijken welke nu het beste uitpakt.

En dan nog de vraag, houtsnippers, vaatje of gewoon blank laten 🙂

Forum Lid
op 18 augustus 2017

Ja dat is echt een aanrader, wat een smaak heeft die cornflakewhisky en heb nu een liter of 4 in het vat zitten.Persoonlijk vind ik het lekkerder dan een moutwhisky en de opbrengst is erg hoog in percentage en hoeveelheid.De cornflakes kunnen ook hergebruikt worden voor een 2/3 e vergisting.

Volgende vergisting ga ik eens deze uitproberen ff 2 weekjes geduld dan is er weer een vat vrij.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 augustus 2017

deze gaan we eens proberen na mijn rum dingetje, ben hem al vaak tegen gekomen her en der.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 augustus 2017

Wordt weer een mooi verslag Jan. Benieuwd naar de resultaten.

 

Je hebt wel ideeën voor verbetering van het recept maar die wil je niet gaan doorvoeren. Begrijpelijk maar wil je die ideeën wel delen?

 

Admin
op 17 augustus 2017

Ik wil hem eigenlijk eerst eens gedronken hebben. Maar de hoeveelheid suiker zou in mijn ogen drastisch naar beneden kunnen en we zouden gebruik kunnen maken van de enzymen uit een kilo of 2 mout om het zetmeel uit het roggebrood om te zetten. Meer roggebrood gebruiken, desnoods ook een lichter soort er bij om de smaak niet te overheersend te laten worden. Odin is ook van 2 kilo naar 1,5 overgestapt.

 

Maar ik durf me daar nu nog niet aan te wagen, eerst het originele recept proeven en dan eens kijken wat we gaan doen. En daarna vergelijken.

 

Wat beter wordt weten we nu sowieso nog niet, wel wat het makkelijkste is 🙂

Forum Lid
op 17 augustus 2017

Leuk experiment om beide manieren naast (of na) elkaar te laten uit te voeren.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 17 augustus 2017

Ik had geen zin om te wachten tot morgen. En het recept is zo simpel, je bent er zo mee klaar en je keuken wordt er niet vies van.

En tijdens het koken, dat ruikt lekker! Ze dachten hier in huis dat ik weer koekjes aan het bakken was…. De geur en smaak is echt subliem. 

Nu afwachten hoe de gisting verloopt.

Oh ja, ik heb iets minder water gebruikt, aangevuld tot 25 liter. Ik heb het gevoel dat dit nog wel eens flink kan gaan schuimen, en ik moet morgen weg. Heb geen zin in een doorgespoten waterslot 🙂

Forum Lid
op 17 augustus 2017

Mooi speelgoed op de achtergrond 🙈😇

 

Admin
op 17 augustus 2017

Ik doe altijd aan een beetje verborgen reclame 😉 Noemen ze product placement 🙂

Forum Lid
op 17 augustus 2017

Haha. Stuur maar op. Ik zet hem op elke foto die ik maak haha!! 😂

Forum Lid
op 17 augustus 2017

Jan’s behang is onovertroffen, soms krijgen we er een stukje van 🙂

Forum Lid
op 17 augustus 2017

Jan heeft een dynamisch interieur zogezegd.

Mooi topic overigens.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 augustus 2017

Nu na een kwartier al een blubje om de 3 seconden. Echt bizar.

Oh ja, oechsle gemeten op 70 en dat is 183 gram suiker per liter, praktisch niets uit het brood dus en dat hadden we al verwacht. Het kan dus een percentage halen van 10,8.

Ben benieuwd wat we hier op het eind aan over gaan houden.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 augustus 2017

Ik had ook 2 pakjes toegevoegd bij de 5 kg gemoute gerst + en 5kg suiker en het smaakte verdomd goed .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 augustus 2017

Stookforum:

Wat mij vooral verbaast is dat deze Whisky eigenlijk gewoon een suikerwash is met roggebrood. Niets meer en niets minder. Het roggebrood geeft blijkbaar veel meer smaak af dan wanneer je rogge of roggemout gebruikt. Volgens Odin komt dit door het zeer lange bakproces.

Raad je aan om dan het volledige Maillard reactie verhaal te lezen…alles is beredeneerd tot in het extreme bijna…

Vind over het algemeen zijn posts op o.a HD zeer interressant.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 augustus 2017

Net naar beneden voor een kop koffie, en wauw wat gaat het te keer. 

Schuimen doet het niet, het vat had dus helemaal vol gemogen. De brokken brood zwermen wild van onder naar boven en weer naar beneden door het vat.

Rode dop van het waterslot getrokken om even te ruiken, het water spuit zo in mijn oog! De geur is goed herleidbaar naar roggebrood.

 

Forum Lid
op 18 augustus 2017

Wil ik ook wel eens proberen lijkt mij de moeite waard en ligt in mijn straatje eenvoud Daar hou ik wel van.gr🎩Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 19 augustus 2017

Ik heb hem ook al een paar keer gemaakt. De eerste generatie als een vodka gestookt met mijn fractioneer kolom. Deze wodka had een lekkere subtiele graan smaak welke zeker niet over kool hoefde te lopen. De tweede generatie als potstill gestookt voor een whisky welke ik op hout heb gerijpt. Deze whisky vond ik niet erg interessant. Hij was goed te drinken maar was een beetje vlak van smaak.

Al met al is dit een interessant recept (vanwege de eenvoud) en zou iedereen eens moeten proberen voor het maken van een vodka of whisky, afhankelijk van zijn of haar gebruikte destilleer apparatuur.

 

Forum Lid
op 20 augustus 2017

@monoblock

Uit jouw verhaal maak ik op dat je een 2e generatie hebt gemaakt.Mag ik weten hoe?

Oude gist bed opnieuw met roggebrood en suiker plus water,of heb je backset gebruikt?Je hebt mijn volle interesse want dat is alweer stap twee met dit recept.Grt DB

 

 

Forum Lid
op 20 augustus 2017

DB, 2e generatie met backset roggebrood en suiker. Gist kan blijven zitten, dit start weer opnieuw op.

1 Tap je fermenteerder af naar je stook ketel

2 Doe wat water op het gistbed zodat het niet uitdroogt. Schep de helft eruit

3 Na het stoken, 20% hete backset in een pan doen en hier de suiker in oplossen en de helft roggebrood hierin verkruimelen.

4 Als het is afgekoeld, hele zooitje in je fermenteerder laten spetteren, en aanvullen met zuurstofrijk water. Ik doe dit met de gardena sproeier.

Nu begint het feest opnieuw. Let wel op dat je PH niet te laag wordt. Zo nodig minder backset. PH rond 5.5 houden. Een hand kippengrit zorgt dat de PH niet crashed tijdens de vergisting, anders duurt het lang voordat het is uitgegist. Ik gebruik gewoon broodgist bij de eerste vergisting. Daarna hergebruik je dus het gistbed.

Forum Lid
op 20 augustus 2017

@Monoblock

Zoals gewoonlijk heel helder verwoord,dank hiervoor. Kippengrit zal ik eens bij Welkoop zoeken,had op HD wel over  gecrushte oester schelpen gelezen met hetzelfde doel.

Lijkt mij altijd wel goed PH buffer,baat het niet dan schaadt het niet… misschien voor mezelf maar tot standaard verheffen in de werkwijze bij elk soort ‘generatie vergisting i.d.d omdat je backset verzuurd…

grt DB

Forum Lid
op 18 maart 2018

monoblock,

Ik ben een beginner en zou graag weten wat je bedoeld met backset roggebrood.

Ik heb totaal geen idee wat je met het hele verhaal bedoeld. Geld dit verhaal soms voor een T500 of de grainfather ?? 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 augustus 2017

Binnekort maar eens proberen. !

Forum Lid
op 19 augustus 2017

Zou je bij het roggebrood niet een gedeelte cornflakes kunnen doen, of zou dat niet smaken ? 

Forum Lid
op 20 augustus 2017

@Gompie

Het kan,hoe het gaat smaken ligt natuurlijk aan de verhoudingen van de ingrediënten…

grt DB

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 augustus 2017

2*500 gram roggelbrood + 2 kilo suiker op10 liter water. En moet zeggen die gist heeft een schik, knettert erover.
Dacht komt  warm weer aan, kan mooi ff.

En als experiment heb ik een zak havermout 500 g + 1 kilo suiker op 4 liter neergezet, Kijken wat het wordt.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 augustus 2017

Leuk experiment met de havermout. Het heeft een minder uitgesproken smaak dan roggebrood, maar er kan wel wat lekkers uitkomen. De hoeveelheid is wel erg klein. Wat voor ketel heb je?

Forum Lid
op 23 augustus 2017
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 augustus 2017

 

Hier in Finland verkopen ze dit.. Kost 3€/kg Het is gebrand roggemout, voor het bakken van Fins roggebrood. Ze maken er ook Kotikalja van, wat een soort Kvass is. Een licht gefermeteerde softdrank met max. 0,5% alcohol. Drinken ze hier graag bij de lunch.

Ik wil hier eens mee aan de slag. Verder het zeflde recept aanhouden als van Odin.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 24 augustus 2017

Vandaag ook een 60L vat gevuld met dit roggebrood recept . ( maar dan dubbel)

Enige verschil …. Droge bakkersgist gebruikt.

MAAR … hij blubt om de dooiedood niet..

Geduld is een schone zaak . Anders maar een halve geprakte  banaan er morgen bij gooien ?

 

Admin
op 24 augustus 2017

Ik heb ook droge bakkersgist gebruikt. Hoelaat had je de gist erbij gedaan?

Een banaan erbij heeft geen zin, alles zit al in het roggebrood. 

Idd geduld, ik denk dat ik vraag over de temperatuur aan jou niet hoef te stellen 😉

Forum Lid
op 24 augustus 2017

Temperatuur was PERFECT  🙂

Nou …. heb de banaantruuk gedaan …. effe later begon hij langzaam te bubbelen .. Zal toeval zijn … maar toch . 

 

Forum Lid
op 24 augustus 2017

Weet niet of je de gist er gelijk doorheen hebt geroerd ? Is bij mij ook wel eens mis gegaan, of het duurt dan id langer voor er iets gebeurd, of er gebeurt niets. Strooi het tegenwoordig gewoon op men mash. Na minuut of 5 zie je dan de gist tot leven kom, middels er een soort van schuimlaagje ontstaat. Wacht dan nog half uurtje, dan pas door roeren. 

Forum Lid
op 24 augustus 2017

@VSOP

Daar geef je een hele goede aanwijzing,+1 credit voor jou,erop strooien en pas na vorming schuimlaag voorzichtig door de bovenste 10 á 15 cm van de mash/wash/beslag roeren.

Ook belangrijk niet te snel afsluiten en waterslot erop wacht daar na het roeren ook poosje mee.

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Borrelt inmiddels als een tierelier.. Staat naast mn pruimenvaatje te puffen.

Moet toch meer geduld hebben   🙂

De eene keer begint mn vaatje meteen … .de andere keer na een tijd.

 

 

Admin
op 25 augustus 2017

Hier net zo, zelfs met de zelfde behandeling, zelfde gist en temeratuur kan er een verschil zijn in hoe snel hij begint.

 

Ik hoop dit weekend te kunnen gaan stoken. Maar heb de kirsch en de appels ook nog op de planning staan en kom eigenlijk tijd tekort….

 

Ik ben benieuwd naar het resultaat, misschien ga ik hier een klein houten vaatje van 3 liter voor op offeren 🙂 Ik wordt namelijk steeds beter in het lang van iets af kunnen blijven 😉

Admin
op 25 augustus 2017

Oh ja Erik, 

Wilde nog wat vragen aan jou. Jij had je whisky in een houten vat zitten maar je schreef dat de engelen wel een behoorlijke portie hadden genomen 😉 Hoeveel was je kwijt en was het percentage erg gedaald?

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Ik had een 3,5 liter (bij benadering) in het vaatje gedaan en heb daar wel eens wat uit geproefd. Maar vorig weekend bleek er nog maar zo’n 2 liter in te zitten. Nu wil ik niet zeggen dat ik 1,5 liter aan de engelen heb gevoerd maar de helft van die 1,5 liter is toch verdampt vrees ik (of een gedeelte ervan is in het hout getrokken). Dus 2 liter met een ABV van 50% verdund naar 2,5 liter van 40%. Dus redelijk tevreden hoor.

 

Nu zit er ruim vier liter van 60% in. Ben benieuwd hoe deze gaat worden.

Admin
op 25 augustus 2017

Toch wel jammer als er veel verdampt, maar gelukkig is de kwaliteit goed! Mischien even een rolleje folie rondom het vat wikkelen 😉 Laat de engelen hun eigen whisky maar stoken!

Ik ga het ook proberen met de roggebrood whisky 🙂

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Of mijn kinderen beter in de gaten houden…..

 

Admin
op 25 augustus 2017

Ja idd, dat zou ook nog kunnen 😉 Zo hadden wij vroeger een kok in dienst die dronk stiekum jenever uit de flessen die in de koeling stonden. maar hij vulde het aan met water, tot de klanten gingen klagen hahaha.

Zeg je kinderen dat ze gerust een glaasje mogen maar dan niet moeten aanlengen hahaha

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Wat ik vreemd vind is dat het met een ABV van 46% het vat in ging en met 50% ABV na een jaar eruit kwam. Ik dacht dat juist de alcohol verdampte.

Net een klein nipje van de (volmout) whisky genomen die nu een week erin zit. Hij is al heel licht geel. En klein nipje van 60% smaakt nu al lekker, dat belooft wat 🙂

 

 

 

Admin
op 25 augustus 2017

Dat zou je inderdaad verwachten. Ik heb hier de boeken liggen voor het slijters vakdiploma, waar zelfs in staat dat de stookmeester de vaten bijvult met sterke alcohol om het engelendeel te compenseren.

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Erik… Veeele kleine nipjes ik ook best wel een hoeveelheid…… 😉

Forum Lid
op 25 augustus 2017

Ik vrees dat je gelijk hebt. Met de nieuwe batch ga ik me proberen in te houden 🙂

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 augustus 2017

Wat ik doe: Vat aanvullen met gardena spuitje zodat er zuurstof in de wash komt. Als de PH en temp goed zijn, strooi ik 1 gram gist per liter wash uit, sluit het deksel en plaats waterslot. Ik roer niet. Even later komt het op gang en heb ik er geen omkijken naar.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 26 augustus 2017

Ik heb besloten de stook van de roggebroodwhisky nog even uit te stellen. Ik heb de Kirsch klaar, en hij smaakt zo lekker dat ik geen energie meer heb om nu nog een run te gaan doen 😉

1 Project is in ieder geval tot grote tevredenheid afgerond.

Forum Lid
op 26 augustus 2017

Je zou denken dat er in Kirsch voldoende energie zat 🙂

 

 

Admin
op 26 augustus 2017

Er is inderdaad heel veel energie ingestoken 😁

Forum Lid
op 28 oktober 2017

Hallo hier Mariussenior, een vraag aan onze drank gemeente wat moet ik en wat is gistvoeding ik ben nog aan het stoken met het roggebrood ik spring nog niet op maar ik vind de smaak prettig en het ruikt heerlijk.

Dus mijn vraag wat is gistvoeding.

wat kan ik er voor gebruiken 

hoe hiet het ?

marius senior of op mail erkelens@ t-online.de.        Ik ben nog aan het zoeken naar van alles en lekker gek volgens verschillende !

Forum Lid
op 28 oktober 2017

Gistvoeding? De naam zegt het al, voeding voor gist wat je toevoegt aan je wash of mash of wort of most…. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 augustus 2017

Hoewel het vergisten nog niet helemaal was gestopt vannacht begonnen met de roggebrood strip run. En net het orkest maar weer verder laten spelen voor de laatste restjes. Het is voor mij van belang de komende tijd niet teveel van bepaalde zaken in huis te hebben, vandaar dat enig haast geboden is. Eerste 50 ml is standaard voor de ratten, daarna pas proeven. Meestal is het dan al vrij zacht, alleen dit keer de komende 50 ml ook maar aan de ratten gegeven. Dus 100 ml pre run + heads weggegooid.

De smaak na enig tijd druppen is beetje scherp, met daaronder een beetje een donkere woelige roggebrood smaak. Welke ook beetje terug te vinden is in de lucht tijdens het koken van de mash. De oorzaak van de scherpe smaak is wellicht het hoge alcohol %. Uit zo’n 8 liter mash ( kreeg geen 10 liter  in de ketel ) Heb ik nu zon 1400 Ml, en drupt nog steeds. Alhoewel het % begint terug te  lopen. Verwacht zo’n 1,5 liter over te houden. Welke ik vanmiddag/vanavond zal stoken voor de spirit run. Deze zal ik met meer rust stoken, langzaam temp opbouwen.

Nu heb ik nog een havermout mash staan,en een havermout/roggebrood mash. Zal deze denk de komende dagen ook “behandelen”

Grtz.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 september 2017

moet er na de eerste stook altijd over kool gefilterd worden of alleen na de tweede stook op de zelfde batch rogge ?

wil straks mijn eerste batch rogge opstarten

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 september 2017

ben benieuwd hoe dit gaat verlopen.

Tilt er in dag 1

Timepoint SG Temp (°C) Color Beer
9/2/2017 19:58:24 1.068 23.9 BLACK Roggebrood Wisky
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 september 2017

Jan..

 

Heb je m al gestookt ?

Zit nu bij mij in de ketel  🙂

pH is iets te laag ( 4 )

Ruikt ook zuursig , kan er niet echt rogge uit halen … haha

Ben benieuwd

 

Grz Jack

 

Forum Lid
op 3 september 2017

Hier begrijp ik niets van….. Gestookt als een neutraal.. Afgenomen als VM…. Daar zit me toch een roggesmaak in……. En hij moet ook nog huwen./rusten

Admin
op 3 september 2017

Geweldig! Ik moet nog stoken, heb eerst de kirsch en calvados gedaan en ik heb niet veel tijd. Ik ga proberen het deze week te doen!

Ik stook met een klassieke whisky alambiek, ik ben benieuwd!

Je hebt hem dus 1 keer gestookt?

Forum Lid
op 3 september 2017

Jep.. 1 keer gestookt.. En als neutraal… Met turbo is neutraal dus ook echt neutraal…. Maar met deze zit de smaak en geur er nog in…. Weird… Dacht eerst een vodka te maken.. En dan van de 2e lichting een whisky maken…. Heb een gedeelte naar drinksterkte gebracht…. Maar smaak en geur blijft…. Is nu aan t huwen… Maar ik denk dat ik deze al op hout leg….

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 september 2017

Heb hem inmiddels 2x gestookt, eerste keer strip run daarna spirit run. Begonnen met ruim 8 liter, eerste 100 Ml weggegooid. Ruime naloop aangehouden 1,6 liter over. Aangevuld met kraantjeswater tot 5 liter. 2 dagen laten rusten, toen spirit run.
Eerste deel tot +/- 40 graden op redelijk hoog vuur, daarna pit op laagste stand langzaam de hitte erin laten trekken. Eerste 50Ml just in case de gootsteen in. Uiteindelijk 1,1 liter overgehouden.
Dan de smaak, de roggebrood proef ik nergens terug. Mijn opbrengst heeft een diepe rook smaak ( niet verbrand of zo ). En voor de rest vrij kaal van smaak, niet iets wat ik van whiskey gewend ben. Misschien in de toekomst eens ander soort roggebrood proberen, en weg zetten op eikenhout want ik kan dit bijlange na geen whiskey noemen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 september 2017

de mijne staat nog steeds  te bubbelen niet als een gek maar hij gaat wel door.

niet zoals bij jJan dat je de roggebrood door de gistemmer ziet zweven, alles lig rustig op de bodem wel  drie keer door geroerd.

de tilt gaat alle kanten denk dat de koolzuur invloed heeft op het buisje.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 5 september 2017

Hoy,

Ik heb er ook zo ene, ik heb er geen verklaring voor, bij is het wel met appelwijn, ik heb er twee op gezet, en enen van de twee heeft zo’n kuren.

Forum Lid
op 5 september 2017

ik heb geen suiker toegevoegd, tijdens de gisting.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 5 september 2017

Om juiste metingen van soortelijke massa te kunnen uitvoeren, moet de dobber geplaatst worden in  de vloeistof van 20C waarin geen zwevende deeltjes noch gasbelletjes voorkomen. Met een Tilt die drijft in een pulpgisting kan men dan ook zulke uitschuivers verwachten. 

 

Forum Lid
op 5 september 2017

 

pulpgistingVan Lambiek

 

appelwijn van appelsap.

Forum Lid
op 5 september 2017

Hey Dumo,

Vervang het woord pulp door “zwevende deeltjes” en de uitleg blijft geldig, hoor. Ik heb ook appelsap in het gistvat (met dank aan Jan), maar helder is dat nu niet, net door die zwevende deeltjes. Probeer zoiets maar eens in een refractometer te krijgen 🙂

Admin
op 5 september 2017

Wat zo mooi is aan de zwevende stukjes brood bij mij. Ze zijn pas op het laatste moment naar beneden gezakt. De laag met dode gistcellen ligt nu op de bodem, en daarbovenop een laag roggebrood.

 

Dat is ook gunstig bij het overhevelen. Ik heb liever een stuk roggebrood in mijn ketel dan de dode gist.

Admin
op 5 september 2017
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 5 september 2017

Ik wacht nog even op het resultaat van Jan en dan ga ik naar de winkel roggebrood halen. Lijkt mij een leuk recept om klaar te maken en de vrouw des huizes zal tevens ook raar opkijken….. Brood ??? 🙂

Forum Lid
op 6 september 2017

En …. als je m bent aan t maken ruikt het in t huis alsof je bent aan t bakken   🙂

 

Admin
op 6 september 2017

Klopt, mijn kinderen riepen van boven naar beneden of ik koekjes aan het bakken was. het ruikt geweldig.

 

Ik moet eerdaags echt gaan stoken. vandaag nog erg druk, morgen bezoek van iMake (De producent van Grainfather en de T500) Heel mischien maak ik het vrijdag af!

 

Dan gooien we een 3 liter vaatje vol, en als er wat overblijft snel met wat snippers om tot een smaak conclusie te komen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 september 2017

Gisteren 3 brouwemmers aangemaakt: De Odin Rogge, De Odin Cornflakes en een Cobra Turbo. Zit er aan te denken aangezien er in mijn ketel maar ca 15-17L stookwijn kan om ook 1 stook een mix te maken van rogge en cornflakes stookwijn. Heeft iemand dit eerder gedaan? 2 stookwijnen mixen? Denk dat dat een tof smaakpalet gaat opleveren en je meer Bourbon uit gaat komen. Het is een waar orkest, want alle drie de emmers staan te borrelen als een gek!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 september 2017

Mijn stookwijn staat nog steeds te bubbelen en is nog niet klaar, vergisting gaat heel langzaam.

Afgelopen donderdag en vrijdag was er geen bubbel meer waar te nemen, tijdens m ijrum stook zaterdag even alles omgeroerd en hij begon weer te bubbelen en verder te zakken in de sg.

ik denk dat hij eerst alle suikers omzet van de pakken met suiker en daarna de suikers van het roggebrood.

Forum Lid
op 12 september 2017

Raymond….. Welke software gebruik je voor deze trendjes??

Forum Lid
op 12 september 2017

Raymond, wat is je PH nu?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 september 2017

Oengabunga, Dit wordt in Google Sheets automatisch bijgehouden door de Tilt. http://www.stookforum.nl/thread/tilt-hydrometer/

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 september 2017

ph kan ik nu niet uitlezen ph meter leeg en geen eik vloeistof meer.

nog over gehouden van mijn aquarium tijdperk

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren