Odin’s Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Geupdate op 2 september 2018 in Spirits
1 op 31 juli 2018

Ah, duidelijk. Als 2e generatie gist niks toevoegd dan gaat het gelijk door het toilet. Ik dacht dat een nieuwe generatie om de overblijfselen ging inclusief oude gistbed en backset. Gaat dus alleen om de backset.

Forum Lid
op 31 juli 2018

Dat denk ik. Sommigen zijn van mening dat de gist zich ook ontwikkelt. En dat zal hij zeker doen maar of dat per definitie positief is betwijfel ik.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 augustus 2018

Mijn allereerste stook is ook klaar. De 5l alambiek van André is getest en goed bevonden!

Recept:
500g roggebrood
1500g suiker
1 pakje bakkersgist
10l water

Uitgegist in 2,5 week tot 11%

2 stripruns van 4,5 liter kwamen op 2 liter van een goeie 30% voor de fijnstook

Fijnstook naar 0,8 liter ā 70%

Smaak: zacht, lekker. Niet echt Rogge of whisky te proeven.

Nu: rijpen op hout.
3 stuks gemaakt
– half uurtje in goedkope port laten trekken
– 6 uur in goede port laten trekken
– onbehandeld eiken

Toch heb ik nog vragen:
Het hout rijpen op 70% of op drinksterkte?
Ik wil ook verouderen au bain Marie. Drinksterkte of 70%?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 augustus 2018

Ik laat het rijpen op drink sterkte dan krijg je de smaak door de hele drank heen , anders zou je dat later dus verdunnen en word de smaak minder in mijn ogen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 augustus 2018

Ik laat t rijpen op 65-70% en daarna pas aanlengen. 

Forum Lid
op 6 augustus 2018

Vanwaar die keuze?

Forum Lid
op 7 augustus 2018

Daarna leng ik aan tot ca. 55% en laat t nog rijpen. Pas op t laatst leng ik aan tot 40%. Ik heb t nog nooit anders gedaan. Geloof dat ik t ergens gelezen heb op een ander forum of zo. Misschien is jouw manier wel veel beter en makkelijker. Kwestie van uitproberen.

Forum Lid
op 8 augustus 2018

Bij 40% zul je naar verhouding meer suikers uit het hout trekken. Tussen de 65% en 70 ligt het optimum voor de vanille tonen dacht ik . en boven de 80 gaat het het harst voor de bittere tonen meen ik. kan helaas het tabelletje niet meer vinden waar ik het gelezen had.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 augustus 2018

Verouderen doe ik trouwens wel op 40%,  dan huwt de drank ook meteen met het water.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 augustus 2018

Eerst keer proeven. Zal nog wel even moeten staan denk ik.

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Ziet er wel heel leuk uit in die flessen met etiket👍🏻

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 augustus 2018

Heb bij de eerste Generatie wat zwarte bessen pulp gedaan deze staat nu te klaren en ruikt al lekker.

Generatie 2 heb ik een deel van het roggebrood gerookt met wat turf wat ik op het strand had gevonden. Deze bubbelt nu vrolijk en heeft idd een wat rokerige zilte geur. erg benieuwd wat voor borrels dit oplevert.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 23 augustus 2018

Hoe lang gisten jullie recepten? Hier staat het al 3 weken en is still going strong.

Wat is wijsheid overhevelen en laten klaren of toch nog even geduld hebben??

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Ik laat mijn drank op 43-45%op eiken liggen zet het in de zon,om die vanille tonen te krijgen gooi ik twee zakjes vanillesuiker op 5 ltr drank.gr.Chris

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Chris, ik denk dat dat niet de vraag was, we zitten nog in de gistingsfase. Mac, kan inderdaad wat lang duren.  Sommige recepten ziin uitgegist na een paar dagen. andere doen er meer dan een maand over.  Als ie nog redelijk bubbelt, dus meer dan één keer om de paar minuten dan zou ik idd nog wat geduld hebben.

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Lep stelde de vraag op 70% op eiken of op minder %dus was wel goed antwoord,het was niet een reactie op Mac zijn vraag.

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Zou ik ook doen, nog even geduld. Ziet er gezond uit. 

Forum Lid
op 23 augustus 2018

Uit laten gisten en een of twee weekjes op een koele plaats laten staan voor te bezinken.geduld maakt de lekkerste drank.gr.Chris.dit is het antwoord op Mac zijn vraag

Forum Lid
op 26 augustus 2018

bedankt  voor jullie reacties vandaag toch maar overgeheveld en het gistbed onder laten staan. 20 liter in een ander vat en nu weer wachten totdat het geklaard is…… 

Forum Lid
op 26 augustus 2018

Vanmiddag zo’n 20L stookwijn uit het vat gehaald.
Van 1e generatie hield ik ca. 0,7L 80% over na 2x stoken.
Ik ben nu bezig met de 2e stook van de 2 generatie.
Voor de 3e generatie 3 kg suiker en water toegevoegd, sg 1070.
Ik heb tijdens de 2e generatie 2L bezinksel wort met eiwit resten toegevoegd, dat gist toch als de ziekte met die Crosmyloof saison belle gist.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 september 2018

ik ben niet echt een spreadsheetridder maar om een beetje ervaring en inzicht te krijgen over de T500 en alambiek. heb ik de striprun van de eerste generatie is in kaart gebracht. zonder vermogensregelaar dus voluit de striprun gedaan. Dit Om later bij de spiritrun  in combinatie  met de vermogensregelaar een beetje te weten wanneer er wat gebeurt.

mijn ervaring is dat zelfs binnen de 10 minuten, temperatuur en alcoholpercentage snel kunnen verschillen. 

de gemeten alcohol had een temperatuur van 33-34 graden wat heeft dit voor invloed op de gemeten alcohol? aangezien de meter op 20 graden is gekalibreerd.

en klopt het dat bij de spiritrun de temperatuur voor een mooie stook rond de 85-90 graden ligt? zodat ik dat kan regelen met de vermogensregelaar??

 

 

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren