Odin’s Roggebrood Whisky. Tried and True Recipy

Geupdate 4 dagen geleden in Spirits
1 op 8 maart 2018

En hoe is die eigenlijk geworden? Ik ga het dit weekend ook proberen…

 

Forum Lid
op 8 maart 2018

T ligt bij mij te rijpen in een eikenhouten vaatje van 5 liter dus ik kan t je nog niet vertellen. Denk dat ik t tegen de zomer eruit haal.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 maart 2018

Even een vraagje: klopt het : ik doe de helft van hetgeen in de gistemmer is overgebleven samen met de helft van wat in de ketel is overgebleven na de striprun , doe daar dan nieuwe roggebrood bij en nieuwe suiker en vul aan met water tot 25 liter . Klopt dit ?  mvg, RenéR

Forum Lid
op 18 maart 2018

Ik los de suiker op in de nog hete backset uit de ketel maar gebruik minder dan de helft daarvoor. Daar verkruimel ik de roggebrood in dat gaat als t is afgekoeld onder de 30 gr. in de emmer waar de helft van de bodem is uit geschept. Aanvullen met water tot 25 liter met temp. van ong. 26 graden. Te veel backset gebruiken is kans dat je wash te zuur word. Ik had ergens gelezen dat 25% van wat over is uit de ketel genoeg is.

Forum Lid
op 18 maart 2018

En na enkele generaties wordt die 25% zelfs te hoog.  Telkens wat minderen tot uiteindelijk ongeveer 10%. En dan nog je PH goed in ’t oog houden.  

 

Forum Lid
op 18 maart 2018

Ok duidelijk antwoord zal dus een PH meter moeten kopen. Bedankt RenéR

Forum Lid
op 18 maart 2018

Ja of ph-strips, is goedkoper.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 april 2018

Miljaarde miljaarde heb je nu eindelijk na ruim een twee weken gisten en een week klaren de tijd om te stoken gaat na de eerste 10 liter te stoken het verwarmingselement naar de vaantjes.

Die eerste 10 liters stook was al niet echt wauw evan smaak naar whiskey geen sprake toch leuk experimentje gedaan met ultrasonic : alcohol erin en wat houtstukjes van het testpakje . het resultaat na 4 maal 5 minuten mag er zeker wezen. De kleur fantastisch de smaak veel zachter doch nog steeds geen whiskey. Toch wel goed om te weten dat het verouderen en kleuren een pak sneller gaat.

de andere 10 liter dan nu maar door de T500 en hopen dat er nog iets drinkbaars uit komt.

Effe nadenken wat ik nu ga doen of alambiek uiteen en zoeken naar het probleem van het verwarmingselement en een nieuwe bestellen of een copperdome en condensor kopen en voorlopig op safe werken en de alambiek ergens van de zomer herstellen als ik de boka maak.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 5 april 2018

start tweede generatie. ik heb de helft van het gistbed herbruikt + 3.5 liter restant uit de ketel deze aangevuld met 1.5 kg roggebrood en 4 kg suiker dan aangevuld tot 27 liter met water. twee lepels bakersgist erbovenop. Ben ik juist bezig of doe ik ergends iets fout. De gistemmer is mooi aan het bubbelen eerste 2 dagen hevig nu iets minder maar zal zo nog wel even doorgaan ik schat 10 dagen. Hoop deze keer de smaak van whiskey toch wat te proeven. intussen is de copperdome aangekomen en gaat deze erdoor Grts RenéR

Forum Lid
op 6 april 2018

Ziet er goed uit.  Die extra bakkersgist is echt niet nodig.  Tenminste als je er geen te heet spul op gekapt hebt (backset of suikerwater).  Verder bij meerdere generaties je ph in de mot houden.  Succes

 

Forum Lid
op 6 april 2018

Klinkt goed!

 

Forum Lid
op 6 april 2018

ok tof bedankt en ja had te laat eraan gedacht dat de backset wel eens te heet kon zijn.daarom veiligheidshalve extra bakkersgist. Gen 3 en 4 doe ik het wel beter. Al doende leert men.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 19 april 2018

17 augustus 2017 heb ik dit topic aangemaakt, en er zijn heel wat mensen die het hebben gemaakt. Heel leuk! Echter door tijdgebrek en ook een beetje gebrek aan zin, heb ik het mengsel nooit afgestookt en zat het nog in de emmer. Na het stoken in zweden weer superveel zin gekregen om te stoken, dus heb nu eindelijk zelf een T500 boiler met Copperdome neergezet. 

Ik was bang dat het mengsel bedorven zou zijn, maar het deksel zat er goed op en het was een mooie kraakheldere roggewijn. Ik heb voor de zekerheid heel ruim de rommel op de bodem laten liggen, en 20 liter in de boiler van de T500 geheveld. Het resultaat is ruim 3 liter van 45%. Zeer zacht met een enorme hoge roggesmaak. Dit is echt ontzettend lekker. Ik heb eigenlijk nog nooit iets uit de ketel gekregen dat op het moment van distilleren al zo goed smaakte. 

Nu een handje Zweeds eiken er in en wachten maar. Dat wachten hoeft niet lang te duren met deze smaak, echt super!

Slechts 1 keer gedistilleerd, ik wil niets meer aan dit resultaat veranderen, dus ik laat het zo. De les die ik geleerd heb is dat je de stookwijn gerust 8 maanden kan laten staan en dat weggooien altijd zonde is.Laat het deksel er gewoon op, dan komt het wel goed.

Kleurtje komt er al snel in.

Forum Lid
op 19 april 2018
Het resultaat is ruim 3 liter van 45%. Zeer zacht met een enorme hoge roggesmaak. Dit is echt ontzettend lekker. Ik heb eigenlijk nog nooit iets uit de ketel gekregen dat op het moment van distilleren al zo goed smaakte. 

Nu een handje Zweeds eiken er in en wachten maar. Dat wachten hoeft niet lang te duren met deze smaak, echt super!

Van Stookforum

Ik heb ergens een opmerking van Odin gelezen dat hij hem het liefst wit drinkt. Zelf vind je hem al enorm lekker. 

Ik zou zeggen lekker laten zo!

Admin
op 19 april 2018

Dat wist ik niet, dat was ook zeker een optie geweest. Het hout zit er nu al bij en het is nu even afwachten. Ik denk dat het alleen nog maar beter zal worden, het is in ieder geval een aanrader voor iedereen, en zeker geen slecht idee om bijvoorbeeld de helft wit te houden.

Forum Lid
op 24 april 2018

 

Vraagje, misschien erg dom maar ben een beginner. Ik heb nu 30liter staan wat aan het klaren is en ben eigelijk wel nieuwsgierig of je hier ook mee kunt werken met een dunderpit.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 april 2018

Na al die lovende woorden moet ik dit geloof ik ook eens op de to-do lijst ztten …

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 19 april 2018

Schuimt deze wash erg? Nog niet met bakkersgist gewerkt en schuimen is erg gistafhankelijk.

Ik heb een 5 l erlemeyer waar ik een liter of vier in zou willen maken als experiment, maar het zou prettig zijn als het dan niet vreselijk uitschuimt.

Edit: 4 l is wat weinig zelfs voor de smartstill voor de spirit run waarschijnlijk. Nog eens over nadenken.

Admin
op 19 april 2018

Nee hoor, het schuimen valt erg mee. Natuurlijk wel een beetje ruimte voor eventueel schuim overhouden. Tijdens de stook ook geen antischuim gebruikt en ging prima.

Forum Lid
op 19 april 2018

Kan ik bijtreden.  Ben nu aan mijn zesde generatie toe.  Dan is het wel van belang je PH goed op te volgen en bij te sturen, anders begint de vergisting zeer traag te verlopen.

 

Admin
op 19 april 2018

Suze, merk je veel verschil tussen de generaties?

Mijn gistbed was dus ook 8 maanden oud en heb alles weggedaan. Ik ga ook pas weer nieuwe maken als deze bijna op is. 

Nu eerst weer even met fruit aan de slag. Eerst appels en binnenkort gaat het Kirrsch project weer van start 😁

Forum Lid
op 19 april 2018

Mooi om te weten.

 

Forum Lid
op 19 april 2018

Gen 1 en 2 heb ik verstookt met mijn Smartstill.  Maar je proefde al een duidelijk verschil tss gen1 en gen2.

Ondertussen heb ik een 30l stookketel en heb ik van generatie 3,4 en 5 de ruwstook verzameld en die ga ik binnenkort in twee beurten op de 1,5 maal -wijze verstoken met het momenteel vergistende gen6 vat.  Ik moet dus nog even geduld hebben maar het zou zeer smaakvol moeten zijn, hoop ik toch.  Ben ook van zin een deel wit te laten.

 

 

Forum Lid
op 23 april 2018

Gisteren met 3,5 l water de 1e generatie in een erlenmeyer gezet. Met suiker en roggenbrood paste dat mooi in een 5l erlenmeyer, als het inderdaad niet schuimt kan gen 2 iets meer zijn.

Binnen een uur aan het bluppen en gaat nu rustig door, geen versnelling. Heb al gelezen dat het even kan door met deze vergisting. Over 3 weken maar eens kijken hoe het er voor staat.

De eerste twee generaties wil ik in de erlenmeyer en smartstill doen, is het veelbelovend dan gaat gen 3 als grote batch in T-500 met helm.

Nog wel een paar maanden mee bezig dus.

 

Forum Lid
op 24 april 2018

De stookwijn kun je gerust bewaren en stoken als je tijd hebt ik heb hem ook wel eens maanden laten staan,het resultaat is dan zelfs beter,het bederft niet zit +-12% op wel koel zetten.gr.🎩Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 april 2018

Vraagje, misschien erg dom maar ben een beginner. Ik heb nu 30liter staan wat aan het klaren is en ben eigelijk wel nieuwsgierig of je hier ook mee kunt werken met een dunderpit.

Forum Lid
op 27 april 2018

Misschien nog dommer.. Wat is een dunderpit?

 

Forum Lid
op 27 april 2018
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 5 mei 2018

Hoe leuk zou het zijn om met een fles met mooi ontworpen etiket en een boekje met foto’s over het maken van deze Whisky binnen te stappen bij de directie van Bolletje. Lijkt me echt leuk! Het is zo ongelofelijk lekker spul! Dat vergeten ze daar dan ook nooit meer 🙂

Forum Lid
op 5 mei 2018

of ik doe veel fout of het goede moet nog komen. de eerste 2 generatie vond ik niet wow ok ze moeten nog rijpen. Nu bezig met de 3de generatie te gisten en hoop dat het nu beter wordt.De stookwijn op zich riekt wel geweldig

Admin
op 5 mei 2018

Als we nou allemaal wat roggebroodwhisky meenemen naar de BBQ, dan kunnen we met zijn allen proeven welke nou het beste is, dan gaan we die manier gebruiken voor de volgende batches!

 

Ik heb geen generaties, mijn stookwijn heeft gewoon 8 maanden gestaan voor ik zin had om deze te verstoken 🙂 Ik ben er echt heel erg tevreden over.

Forum Lid
op 5 mei 2018

Ik wou dat ik kon, komen naar de BBQ heb er veel zin maar helaas dan nog bezig met mijn laatste seizoen als voetbalcoach van onze dames. Vanaf 1 september ben ik vrij. Ik blijf dan wel nog actief op voetbalvlak maar geen coach meer wat toch al paar dagen extra ruimte geeft voor zoiets als een BBQ. Volgende keer ben ik er zeker bij..

Maar ik hoor graag wat de beste formule is.

 

Admin
op 5 mei 2018

Idd jammer Rene We zullen het een en ander daar op “professionele” wijze gaan beoordelen, de winnaar mag dan precies vertellen hoe het moet, zodat wij het ook kunnen 😉

 

Forum Lid
op 11 mei 2018
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 mei 2018

Leuk! Ik heb deze 🙂

 

Forum Lid
op 11 mei 2018

😋

Forum Lid
op 11 mei 2018

Na drie weken in de erlenmeyer the hebben gestaan wordt nu generatie 1 gestript in de smartstill. Gelijk generatie 2 er achteraan in de vergisting. Lijkt het inderdaad lekker (volgens mijn smaak) te worden dan generatie 3 voor de koperen helm in de T-500..

Hij druppelt nu lekker.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 mei 2018

Ook maar een poging gewaagd, ben benieuwd net in de ton in de bijkeuken gezet. Eens kijken wanneer het borrelen begint……

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 5 dagen geleden

Hoy

ik heb het altijd een rare formule gevonden, maar na al die lovende teksten hier, begint het ook te kriebelen.

Als ik tijd heb ga ik het ook eens proberen te maken, misschien volgende winter, en hopen dat het wat rustiger is als de voorbije winter.

Grts.

Forum Lid
5 dagen geleden

Generatie 2 twee staat nu te vergisten.

Jan vond de ruwstook erg lekker, bij mij is deze gewoon te scherp. Minder sterk ook, ik heb 1 liter van net geen 32%. het alc% van gen 1 was voor stoken 9,5 % wat eigenlijk een %tje te hoog is.

Ik ga deze samen met de ruwstook van generatie 2 als fijnstook doen in de smartstill. In kleine porties opvangen en eens kijken wat ik er mee ga doen.

Een optie is om het middelste deel van de hearts (als deze niet teveel smaak heeft) te gebruiken als basis voor jenever.

De heads en tails bij de ruwstook van gen 3 en de rest van de hearts bij de fijnstook van gen 3.

Dit soort ideeen kunnen bij mij per uur veranderen dus even afwachten wat ik nog bedenk …

 

Forum Lid
5 dagen geleden

Bij mij hetzelfde … ruwstook gedaan van generatie 1 en 2 maar vond wat smaak aangaat deze maar niks. Niks aan de hand ik hou ze bij en kijk wat generatie 3 zegt… ruwstook dan. idem met generatie 4 en dan stopt het. Is er niets bruikbaar bij van de ruwstook dan gaan we over naar de fijnstook waar ik generatie 1 en 2 samen doe en dan misschien ook bij generatie 3 en 4 hetzelfde . Ik het slechste geval gooi ik alles bijeen en maak er 1 fijnstook van. Alles afhankelijk van de smaak van generatie 3 en 4

Forum Lid
5 dagen geleden

Een  noodgreep zou nog kunnen zijn om de gecombineerde fijnstook nog eens te distilleren als het resultaat niet bevalt om het neutraler te krijgen en dan als basis voor wat anders te gebruiken.

Maar voorlopig ga ik er van uit dat het wat wordt anders kan ik beter gelijk ophouden.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 5 dagen geleden

Bij mij is hij juist erg zacht, maar de mash was ook erg helder geworden doordat ik niet aan stoken toekwam. De rogge smaak is erg aanwezig. Daarom heeft Odin denk ik ook het recept van 2 kilo roggebrood verlaagt naar 1,5 kilo roggebrood. De roggesmaak is erg lekker. Ik ga eerdaags vast weer 2 emmers laten vergisten en ga ze net als de laatste batch pas over een paar maanden verstoken. Ik wil het precies zo doen als de eerst keer. Als hij scherp is is hij mischien niet goed helder geweest en krijg je ook gistsmaak mee. Dit kun je ervaren als scherp/heet.

Forum Lid
5 dagen geleden

Hij was helder, had die werken gestaan. Misschien iets te hoog in alcohol (9,5 %) of de rijping is bij jou misschien al in het gistvat begonnen en wordt die van ons na even staan ook wel zacht. En het is nog maar de striprun met voorloop en tails. Ik maak me nog geen zorgen.

Admin
5 dagen geleden

Ik heb maar 1 stook gedaan met de copperdome, maar geduld is een schone zaak 😎 en een beetje hout er in doet ook wonderen.

Forum Lid
5 dagen geleden

Had je nog cuts gemaakt?

 

Admin
5 dagen geleden

Nee gewoon proeven tot ik tevreden ben,ik denk dat ik 100 ml heb weggegooid, heb ik ruim gedaan hoor want ik vond de smaak al snel goed.

Forum Lid
4 dagen geleden

De voorloop is er bij jou al uit dan (als ik het oed begriijp), dat kan (naast de leeftijd) wel een verschil maken.

Admin
4 dagen geleden

Klopt, dat meteen weg gegooid. Scheelt inderdaad een slok op een borrel dat dat er al uit is 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren