Dit topic is gesloten, u kunt alleen lezen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak (corrupt topic)

Geupdate op 21 september 2020 in Bieren en wijnen
936 op 5 mei 2017

Ik ga iets maken dat ik al eens eerder heb gemaakt in de zomer. Een lekkere sprankelende appelcider, gewoon van pakken sap uit de winkel. Als alles goed gaat moet het over een week helder en al in de flesjes zitten. Zodra het weer warm weer gaat worden is dit zo lekker om gewoon op voorraad te hebben! Die voorraad ligt dan natuurlijk wel in de koelkast 😉 De flesjes zijn beugel bierflesjes van 33 CL (type Steinie) Gekocht bij Van der Kooij in Jubbega. De kosten voor dit recept zijn: € 9,90 (10 1,5 liter pakken sap Liddl € 2,00 (Klaringsmiddel Stookwinkel) € 1,50 (Cider gist Stookwinkel) € 0,79 Suikerstaafjes 4 Gram  Albert Heijn (makkelijk te doseren) Die suikerstaafjes gebruik je bij het bottelen er gaat dus absoluut GEEN suiker in de emmer. Je vergist alleen de in de appelsap aanwezige suikers! Flesjes waren geloof ik een cent of 30 weet niet meer, maar die gebruik je steeds opnieuw dus reken ik niet mee. € 14,19 totaal. Als ik er rekening mee houd dat ik wat verlies heb door bezinksel op de bodem ga ik er nu van uit dat ik 40 beugeltjes van 0,33 L kan vullen. € 0,355 per flesje cider, veel lekkerder dan Jillz en er zit nog meer in een flesje ook! (Een flesje Jillz van 0,23 L kost 73 cent bij Appie) 10 Pakken sap van de Liddl, ik kan bij de ingredienten geen conserveringsmiddel vinden. De Cidergist en het klaringsmiddel. Samen € 3,50 bij Stookwinkel De suikerstaafjes om bij het bottelen in de flesjes te doen. 1 zakje per flesje. 1 zakje bevat 4 gram en is ruim voldoende voor een nagisting op de fles voor een goede koolzuurproductie. Alles in de emmer en over een week klaren! Ik geef een foto update! https://www.youtube.com/watch?v=22gQRUetLvU&feature=youtu.be

 
 • Geliked door
 • Copperhead
 • bassien
1 op 5 mei 2017
Van Stookforum

Jan schreef” De flesjes zijn beugel bierflesjes van 33 CL (type Steinie) Gekocht bij Van der Kooij in Jubbega” . Ja joh drijf ons maar naar de concurrent. 

Echter als ondernemer vind ik dit wel een uitstekend initiatief om de creatiefloze zoals ik in beweging te krijgen. Net als de advocaat ( drank dus) van Betweter, Nou zag ik dat je ook eikenhouten vaatjes verkoopt. Nog goedkoop ook. Maar leg mij eens uit wat ik ermee kan doen, daar heb je dit forum toch voor? Nogmaals, prachtig wat je in je winkel hebt maar niet iedereen is zo goed onderlegd als jij. Neem me bij de arm. Wat zal ik ( en andere klanten) doen met een eikenhouten vaatje? De t500 heb ik al zoals je weet! Of gebruik ik een andere ketel. En welk vaatje is geschikt voor mij als ik begin te denken aan calvados of wellicht whisky al hou ik daar niet echt van. Nog nooit de goeie geproefd zeker. 

Forum Lid
op 5 mei 2017

Gna gna gna, liet ze net aan mijn vrouw zien en ze zei” Als je dat wil krijg je er toch een”, de eerste horde is dus genomen maar hoe groot en wat gaan we doen! 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
1 op 5 mei 2017

Die flesjes verkoop ik toch niet 🙂 En het is prima spul dus waarom zou ik het niet met jullie delen 😉

De houten vaatjes zijn leuk, maar wel bewerkelijk en je moet ze onderhouden. Mail me hier anders even over, dan kan ik je nog wat tips geven. Ben nu onderweg en antwoord niet zo makkelijk op het forum op een telefoon 🙂

Forum Lid
op 5 mei 2017

De houten vaatjes zijn leuk, maar wel bewerkelijk en je moet ze onderhouden.

Dat klopt want ik had er ooit 1 gekocht in Spanje en die was 20 jaar geleden al ongeveer de zelfde prijs. Ik betaalde toen iets van ruim 200,- gulden. Ik denk zelfs iets meer. Maar dat ging toch mis en is inmiddels weggegooid. Ik kan je bellen maar je hebt mooie vaatjes dus deel het, ik laat me graag inspireren en waarschijnlijk heel veel nieuwe bezoekers van het forum ook. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
4 op 5 mei 2017

Als ik beugelflesjes nodig heb ga ik naar de supermarkt en koop een paar lege kratten grolsch beugels.

Kan ik gewoon weer inleveren als ze me in de weg staan

 

 

Forum Lid
op 5 mei 2017

Gelukkig kan jij lege kopen. Ik kan dat niet, ken de chef van supermarkt niet, vol hoef ik die uilenzeik niet. En ze zijn ( als bedrijf) nog moralistisch ook! 

Admin
op 5 mei 2017

Lege kratten Grolsch heb ik mn best voor gedaan, maar hier in de supermarkt konden ze mij niet helpen. Bij 2 slijterijen langsgeweest en ze zeiden dat de Grolsch beugel echt helemaal uit de gratie is. Mensen kopen soms een paar losse flesjes maar zelden een krat. De kratten gaan dan ook vaak zonder flesjes retour naar de brouwerij.

 

Daarbij vind ik Grolsch beugels erg zwaar, drinkt niet lekker uit de fles. Hoeft bij cider ook niet, dat staat juist zo mooi als het bruist in een wijnglas 🙂

 

Uiteindelijk ben ik blij dat ik de Steinie flesjes heb gekocht. Dat is ongveer het model van een duvel flesje maar dan met beugel.

Forum Lid
op 5 mei 2017

Maar goed Jan, ik heb kennelijk oestemming om een tonnee te kopen. Wat zou jij mij adviseren.   Ik heb nog geen fruit alleen de t500 en ben niet gek op whisky maar andere wel dus ben geen kenner. Black label Johnny Walker vind ik gaan. Hoe maak ik een betere whisky met jou tonnee’tje en  gist. Heb er zin in. 

Forum Lid
op 5 mei 2017

In Duitsland is het statiegeld op bierflesjes van een halve of éénderde liter maar 8 cent.

Bij die internetzaken kosten diezelfde lege flesjes een Godsvermogen, dus koop ik allerlei lekkere speciaal biertjes als ze in de aanbieding zijn en spaar ik deze op.

Als ik er genoeg heb om een krat te vullen gaan de lege flesjes een paar dagen in de speciekuip waar ik 30 liter warm water in doe met 30 gram PURO CAUSTIC (= BIJTENDE SODA met ACTIEVE CHLOOR). Daarna zijn ze volkomen schoon, gedesinfecteerd en de etiketten er afgeweekt.

Ik spoel daarna de flesjes 2 x na onder de stromende kraan met lauw water en zet ze omgekeerd in de lege krat.

Op het moment dat ik ga bottelen spoel ik de flesjes met sulfiet met een mespuntje citroenzuur om met onderstaand apparaat:

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
1 op 5 mei 2017

Gijsbert, je hebt mail!

Over het gebruik van de vaatjes mag je altijd weer een nieuw topic openen 😉 Dan kunnen we daar praten over het rijpen van Whisky, Brandy, Calvados etc…

Forum Lid
op 5 mei 2017

Dank je Jan! 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
1 op 6 mei 2017

Hoe lang duurde de verzending van stookwinkel ?   🙂 🙂 🙂

Admin
op 6 mei 2017

Supersnelle flisservice 😉 voor jullie 1 dagje ?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
15 op 7 mei 2017

In plaats van suikerstaafjes (die toch iets duurder zijn) kunnen ook de benodigde hoeveelheid suiker voor het totaal afwegen, deze mengen met de te bottelen cider en bottelen maar. De suiker is dan ook mooi gelijkelijk verdeeld. Zo doe ik het ook met mijn bier.

Admin
op 7 mei 2017

Klopt, dat kan ook heel goed en heb ik vaker gelezen. Echter tap ik de flesjes direct uit het vat vol en zit het kraantje een paar cm boven de gistlaag op de bodem. Ik wil dan niet meer hoeven mengen voor het bottelen. 

Admin
op 7 mei 2017

en 79 cent valt ook wel mee, 40 voor de flesjes cider en nog 10 staafjes over voor de visite want ik drink mn koffie zwart 😉

Crew member
op 7 mei 2017

Voor mij maakt die prijs ook niet uit maar sommige willen e.e.a. zo goedkoop mogelijk.

Wanneer je direct je flesjes vult zijn de staafjes echt een goede uitkomst.

 

Is 4 gram niet weinig? 

Admin
op 7 mei 2017

Nou ik heb het eerder gedaan en heb toen advies gezocht in een bierboek, daar hadden ze het over 8 gram per liter. En dat alles daarboven ervoor kan zorgen dat je fles uit elkaar klapt. 

Omgerekend is dit dus 12 gram per liter en dat is dus boven dat advies van 8 gram, maar mn flesjes zijn niet ontploft en en het was heel bruisend. Echt precies goed.

Hoeveel suiker voeg jij toe bij het bierbrouwen? Of gebruik je daar iets anders voor?

Crew member
op 7 mei 2017

Ik maak een denkfout. Dacht aan de grammen per liter bij mijn bier en vergeleek dat met de 4 gram op eenderde liter. Voor een tripel gebruik ik zo’n 7 gram per liter.

Admin
op 7 mei 2017

🙂 Dan zit ik met mijn 4 gram per derde liter idd erg hoog. Maar ik houd ook van goede bubbels in de cider 🙂 Nu maar hopen dat de flesjes niet knallen. 

 

Zijn er bij jou wel eens bierflesjes ontploft door te veel druk?

Crew member
op 7 mei 2017

Ik houd ook wel van veel bubbels. 

Bij mij zijn er gelukkig nog nooit flesjes ontploft. Nu ben ik ook best wel voorzichtig met  suiker toevoegen want een tripel mag ook wel meer koolzuur bevatten. Bij mijn volgende tripel ga ik ook 8 gram per liter toevoegen. Nu hoor je bij het openen een mooie pssst. en ziek de CO2 ook mooi boven in het flesje ontsnappen. Tevens schuimt de tripel ook goed maar een beetje mee mag wel m.i.

 

Ik zal de cider ook eens gaan maken, lijkt me idd lekker voor de zomer. 

Admin
op 7 mei 2017

Op deze manier vergist je alleen de suiker die in het sap zit. Dat geeft een mooie 7% alcohol dat hoog genoeg is voor een cider. Die 4 gram in de fles zal het percentage vast niet met een geheel procent verhogen, dat heb ik niet meer gemeten.

 

Idd echt hee lekker verfrissend tijdens de warme dagen. 

Forum Lid
op 7 mei 2017
Dan zit ik met mijn 4 gram per derde liter idd erg hoog. Maar ik houd ook van goede bubbels in de cider Nu maar hopen dat de flesjes niet knallen. Van Stookforum

 Hoy,

ik heb ook een cider staan gene platte cider zoals ze zeggen, het was appelsap en suiker, het was uitgerekend voor 12% alc., het was hoger.

ik heb 15 gram suiker/ liter  gebruikt en een beetje champagne gist toegevoegd bij het bottelen, dat is volgens ik hier lees ook hoog genoeg, ik heb wel cava flessen gebruikt.

‘k em toch nog geen knallen gehoord in mene kelder 😉

grts.

Crew member
op 7 mei 2017

 Die 4 gram in de fles zal het percentage vast niet met een geheel procent verhogen, dat heb ik niet meer gemeten.

Van Stookforum

 

Ik denk dat het het alcoholpercentage met een half procent verhoogt.

Crew member
op 7 mei 2017

 Hoy,

ik heb ook een cider staan gene platte cider zoals ze zeggen, het was appelsap en suiker, het was uitgerekend voor 12% alc., het was hoger.

Van dumo

Je hebt dus extra suiker toegevoegd, hoeveel precies? Beïnvloed de suiker de smaak van de cider niet te veel? En welke gist heb je gebruikt?

Forum Lid
op 7 mei 2017

 

Je hebt dus extra suiker toegevoegd, hoeveel precies?Van Munckerik

op 8 liter vers appelsap ( geperst) had ik 1 kg druivensuiker bijgevoegd, mijn appelsap had als ik goed gemeten had een sg van 1054,het sg gehalte begin gisting was 1080 gemeten bij 25 °C.

Beïnvloed de suiker de smaak van de cider niet te veel?Van Munckerik

 Ik weet het niet, ik heb nog niet geproefd, het is aan het rusten, en ik ga nu een gewone cider maken dan kan ik vergelijken.

Forum Lid
op 7 mei 2017
En welke gist heb je gebruikt?Van Munckerik

 Het was oorspronkelijk niet de bedoeling van cider te maken, ik ging den helft bottelen als wijn en den andere helft tot calvados stoken, vandaar de suiker, ik heb nu den helft gebotteld als wijn en den andere helft als cider.

Ik had den killer gist of zoiets ( wijngist), ik zal eens van deze eens zien in mijn gistdoosje of ik nog een zakje heb voor het juiste merk .

Crew member
op 7 mei 2017

Is ook nog een optie, de helft als cider bottelen en de helft tot “calvados” stoken.

Forum Lid
op 12 mei 2017

Hoy,

Ik heb gaan kijken in mijn gistdoosje, het was gist van vinoferm Bioferm killer, voor wijnen met weinig restsuiker en hoog alkoholgehalte tot 16 % Inhibeert wilde gist cellen staat op de verpakking.

Grts.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
1 op 7 mei 2017

Jan en Erik,

Als mijn bier of appelcider klaar is om te bottelen, plaats ik aan het kraantje van het gistvat een vulpijpje om te bottelen. Zo gauw het vulpijpje de bodem van het flesje raakt, vult hij het bierflesje en stopt hij als je het flesje laat zakken.

Zie:

https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bottelen/botteltoestellen/manueel-afvullen/d/afvulpijpje-bottle-filler-transparant-zwart-ft#.WQ74oWewddI

 

Ook doseer ik op een heel gemakkelijke manier de suiker, n.l. een repeteer, doseer apparaat die boeren gebruiken om een groot aantal koeien een injectie te geven.

Je kunt heel naukeurig het aantal cc instellen voor de vloeibare suiker.

Crew member
op 7 mei 2017

Ik gebruik ook een vulpijpje Rob, erg handig en geen geknoei 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
0 op 7 mei 2017

Die gebruik ik ook

 • Geliked door
Annuleren
9 op 7 mei 2017
Admin
op 7 mei 2017

Dat doseeraparaat voor koeien klinkt ook heel goed trouwens

Forum Lid
op 7 mei 2017

Hier heb ik hem gekocht, je moet degene nemen waar een slangetje + flesje op past.

 

https://www.schippers.nl/overig-assortiment/injectiematerialen-8677/?p=3

Crew member
op 7 mei 2017

Welke is dat precies Rob?

Forum Lid
op 7 mei 2017

Erik, die ik heb genomen is de BMV injectiespuit Dial-a-Dose, 10 ml van Euro 21,10 + de slang. Deze spuit is instelbaar met de zwarte ring van 1 t/m 10 cc.

Ik was de eerste bierhobby-klant die om deze spuiten vroeg.

Crew member
op 7 mei 2017

Goeie tip Rob!

Ik neem aan dat je dan een suikeroplossing maakt. Hoeveel suiker op hoeveel water gebruik je dan?

 

 

Forum Lid
op 7 mei 2017

Ik maak iets meer dan ik nodig heb, omdat er in de fles, slang, injectiepistool en pannetje altijd wat suikervloeistof achterblijft.

Heb ik b.v. 48 flesjes van een halve liter = 24 liter

En wil ik 8 gram p/liter = 24 x 8 gr. = 192 gram + 25% verlies

Dat gooi ik in een pannetje met 40% water. Het hoeft niet te koken.

Dan met een trechtertje het flesje vullen, klaar.

Forum Lid
op 7 mei 2017

Ik heb de eerste keer de suikeroplossing in de maatglas van 250cc gegooid en het totaal gedeeld door de hoeveelheid suiker, in dit geval 192 gram + 25% is 240 gram suiker.

Totale vloeistof is 240 gram suiker + 40% water = 336 gram.

Voor 1 gram suiker heb je dus 1,4 cc suikervloeistof nodig.

Dus bij 4 gram op een flesje van een halve liter is dat 4 x 1,4 = 5,6 gram.

 

Forum Lid
op 10 mei 2017

Ik gebruik deze bij mijn bierbereidingen. Klontjes van 1.4 g. Dosseert makkelijk.

Admin
op 10 mei 2017

Dat zijn mooie kleine klontjes! Ik weet niet wat de klontjes in nederland wegen, ik weet wel dat ik ze moet doorbreken om door de hals van het flesje te krijgen. De suikerstaafjes zijn daarom ideaal voor mij.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
0 op 7 mei 2017

Jan, jij gebruikt de Mangrove Jack Cider gist, ik heb nog een zakje champagnegist liggen, zou ik dat ook kunnen gebruiken of is het resultaat dan (veel) anders?

 

Jij denkt ook een 40 flesjes te kunnen gaan vullen, ben je dan niet te optimistisch. want 40 x 0,33 = 13,2. Je start met 10 liter appelsap.

 • Geliked door
Annuleren
1 op 7 mei 2017

Nee het zijn 1.5 liter pakken. 15 liter dus.

De Champagnegist doet het uitstekend. Die heb ik ook al eens geprobeerd ?

Crew member
op 7 mei 2017

Gaan we dat ook proberen 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
8 op 7 mei 2017

Jan, verwarm je de appelsap nog wat voor je de gist erbij doet of gewoon op kamertemperatuur?

Admin
op 7 mei 2017

Gewoon kamertemperatuur. Je giet de pakken leeg in je vat, gist erbij even roeren en deksel er op.

Dat is alles 🙂

 

 

Crew member
op 7 mei 2017

Nou ik weet wat me te doen staat, whisky uit de klimaatkast en afstoken, cider erin 🙂

Admin
op 7 mei 2017

Hahaha idd, veel succes!

 

Bij mij staat hij overigens gewoon op het aanrecht. Ik merk wel dat hij smorgens als ik om 06.00 koffie ga halen langzamer bubbelt dan in de middag wanneer het huis weer iets warmer is. Dus de klimaatkast zal wel degelijk goed zijn om een gelijkmatige gisting te behouden. 

 

Over een week als hij niet meer bubbelt gewoon klaren met klaringsmiddel en een dag later de fles in. dan kun je een week later al genieten van kristalheldere bubbels!

Forum Lid
op 7 mei 2017

Jan, als je de appelcider daarna gaat stoken, heb ik begrip om er klaringsmiddel in te gooien, maar als de appelcider je eindproduct is zou ik er zeker géén klaringsmiddel in gooien, immers drink je dat samen met de appelcider ook op.

Admin
op 7 mei 2017

Hoi Rob,

Ik heb hem al vaker zo gemaakt. Het klaringmiddel zakt naar de bodem en drink je niet op. Als je weet hoe klaringsmiddel smaakt en je proeft deze cider dan weet je zeker dat er niets is achtergebleven.

 

Ik weet ook wel dat het beter is om alles zelf te laten klaren, maar het kan maanden duren voor het net zo helder is als wanneer je wel klaringsmiddel gebruikt. en ik wil een snelle cider, 1 weekje gisten en  weekje nagisten en klaar 🙂

Crew member
op 7 mei 2017

Met nagisten bedoel je waarschijnlijk vergisten op fles 😉

(beide zijn andere begrippen maar worden vaak verward met elkaar)

Admin
op 7 mei 2017

Je hebt gelijk 🙂

Crew member
op 7 mei 2017

En waar vergisten staat moet hergisten staan…..

Leuk die spellingscontrole die denkt het beter te weten. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
1 op 10 mei 2017

Zo, op dag 5 geen bubbel meer te zien in het waterslot. Zojuist gemeten op 8% alcohol. Iets meer dan ik had verwacht, ik had geen suiker toegevoegd. Enkel de suiker die in het appelsap van de Liddl al aanwezig was.

Voor de zekerheid mijn Vinometer nog geijkt met wat supermarktwijn maar het klopt echt. Prima voor cider, wel iets sterker dan Jillz, maar goed het hoeft ook geen wijvendrankje te zijn.

Vanmiddag klaringsmiddel toegevoegd, nu al kraakhelder. Voor de zekerheid nog een nachtje laten staan om het klaringsmiddel goed naar de bodem te laten zakken.

Het valt me op dat met de Mangrove Jacks Cider gist het gist residu heel weinig is. Ik heb het ooit met bakkersgist gedaan waarbij de smaak ook heel goed was maar had zeker 5 cm residu. Nu nog geen 1 cm!

Hij is heel fris, iets zuur zoals verse appelsap smaakt maar dan met alcohol 🙂

Morgen gaat het de flesjes in met een staafje suiker voor de bubbels.

Over een weekje zit het bomvol koolzuur en kan het de koelkast in!

Crew member
op 11 mei 2017

Ziet er goed en lekker uit Jan. 

Wanneer je echt alles kraakhelder wilt hebben dan moet je deze filter eens gebruiken.

http://www.harrisfilters.com/vinbrite_mk3.html

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
0 op 10 mei 2017

Ga ik zeker eens proberen. De gist en het klaringsmiddel zijn besteld. Dit weekend naar de Lidl.

 • Geliked door
Annuleren
6 op 11 mei 2017

Ik heb nu 41 flesjes van 33 cl gevuld. en een glas om te proeven voor mezelf. (beetje vroeg om 10.00 maar ja, hoort bij het vak he 😉

Toen ik begon zag mijn vrouw toch een stukje bezinksel door het afvulpijpje schieten en heb op haar verzoek toch de boel gefilterd… Grote kookzak op een prop in een zeef en dat was er zo doorheen. Nu kon ik alles gebruiken om af te vullen.

De smaak is lekker friszuur, maar droog. Misschien iets te flauw van smaak maar van de vorige keer weet ik nog dat dat dat wel goedkomt. Mede door de 4 gram suiker die er per flesje bij in is gegaan. Volgende keer mischien nog een uitgeknepen citroen in het gistvat erbij.

Nu een weekje laten staan om koolzuur in de cider te verkrijgen. Maar ik denk dat ik zaterdag al een flesje in de koelkast zet om eens te proberen 😉

 

 

Forum Lid
op 11 mei 2017

Dit is op zich ook leuk om eens te proberen effe 2 kratten grols beugelflesjes leeg drinken en beginnen maar, ja leuk hoor.

Forum Lid
op 11 mei 2017

Waar is dat feetje?

 

Forum Lid
op 11 mei 2017

Zo ff naar de lidl dat vergistingsvat hoort niet droog te staan en gaan we ook eens uitproberen.

Forum Lid
op 11 mei 2017

Jan, ik heb 30 flesjes van 0,5 liter appelcider staan. Bij alle flesjes zie je na het leegdrinken op de bodem nog een laagje gist zitten.

Dat zelfde zie ik ook bij mijn gekochte speciaal bieren als ze zijn leeggedronken. Dat is normaal en je kunt zelfs deze gist weer opkweken om het bier te kopieren.

Ik filter mijn bieren voor het vullen ook niet. Bovendien is gist gezond.

Admin
op 11 mei 2017

Hoi Rob, dat klopt. En dat gaat bij deze cider ook gebeuren. De hergisting in de fles zorgt ook weer voor een mooi laagje gist op de bodem van het flesje. Het filter dat Erik laat zien is wel heel handig voor wijnen waar je dus geen schepje suiker meer bij hoeft te doen.

Crew member
op 11 mei 2017

Ik was even vergeten dat je het gist natuurlijk nodig hebt voor het vergisten op fles. Nu zijn er wel verschillende pads en ik denk (maar weet niet zeker) dat de grofste pads wel gist doorlaten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
2 op 11 mei 2017

ik heb vandaag meegemaakt dat er een flesje is ontploft ,na dat ik het had af gegeven aan een collega. gelukkig zijn er geen gewonden of is er geen schade, ik heb vier gram suiker in de flessen gedaan,en ik had champagne gist gebruikt. als er een gewonde was  had ik het mezelf niet kunnen vergeven en was ik nog mijn job kwijt. dus ik hou het daarmee wat voor bekeken om alles ook achter te proberen wat er hier verschijnt. er is maar een in fout en dit ben ik,ik heb het uit gevoerd.  

mvg 

gerdy

Crew member
op 11 mei 2017

Oei dat is vervelend! Welk type fles heb je gebruikt?

Forum Lid
op 11 mei 2018

Heb wel eens lmonade gemaakt met koolzuur,kan ook ontploffen,doe het in plastic spa flesjes,knijp ze een beetje in zodat ze met vegisting op fles een beetje kunnen uitzetten,en als ze knallen dan heb je geen glasscherven alleen een douche.gr.Chris.V

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
6 op 11 mei 2017

Hoi Gerdy,

Dan was de vergisting nog niet helemaal klaar. Wat zat er in het flesje? Ook cider? Hoelang heeft het gegist en hoelang heeft het in het flesje gezeten?

Ik denk ook niet dat de scherven door de lucht vliegen als het gebeurt hoor, maar het blijft vervelend. 

 

Forum Lid
op 11 mei 2017

Hoi Gerdy,

Dan was de vergisting nog niet helemaal klaar. Wat zat er in het flesje? Ook cider? Hoelang heeft het gegist en hoelang heeft het in het flesje gezeten?

Ik denk ook niet dat de scherven door de lucht vliegen als het gebeurt hoor, maar het blijft vervelend. 

 

Van Stookforum

 hoe ik het gemaakt heb ik heb hier het topic gevolgd van versgeperst appelsap. ik heb de gisting 10 a 15 dagen laten staan er kwam heel zeker al een paar dagen geen bubbel meer op.dan heb ik exact 4 gram suiker per flesje gedaan,en als ik zeg 4 gram dan is het zeker dit omdat ik weeg met een weegschaal met 2 cijfers na de gram. van flessen hebben ik de 33 cl gebruikt met kroonkurk. die staan nu al van 17/04/17 op fles. en als je een halve meter niet door de lucht vliegen kan nog weet ik het ook niet. maar ik ben de maker dus mijn fout, dus dit zal ik ook nooit meer doen. omdat het al gewoon niet bij mij job kan,dat er wantrouwen is. daarbij is dit gebeurt bij een leiding gevende die er mij ook erg op attent maakt dat er heel zeker een deftig ongeval daarmee kon geburen. gelukkig kent die mij door en door en wist dat dit echt buiten mijn wil is gebeurt. ik heb mezelf een flinke deuk gegeven van in borst en ben blij dat er bij niemand hun vertrouwen in mij is geschonden.want als ze mij niet vertrouwen kunnen we niet samen werken. dus jah zoals je zegt mss is het nog niet uit gegist,maar met zulke dingen hou ik het voor bekeken. want ten eerste het is een strontboeltje met vers persen en heb je nog kilo’s pulp over. zonde van je lekkere appels(er zijn mensen genoeg die honger hebben),kan er nog inkomen met appel sap.ten twede er zit al kei veel werk in het persen en het bottelen (zeker 2 volle dagen) dat het belachelijk word van je tijd. en nog dit….. nee joh ik wijs enkel maar mezelf met de vinger . ik moet veel beter weten… en niet altijd volgen wat er maar eens beschreven staat want altijd goed klopt niet…. 

mvg 

gerdy

 

Forum Lid
op 11 mei 2017

Gerdy, je hebt 4 gram toegevoegd aan een flesje van 33 cl.

Dat is 12 gram p/liter. Volgens mij is 8 gram p/liter het maximum.

Ik denk dat daar het probleem zit. Ik zou wel de andere flesjes afdekken met een badhanddoek om verdere problemen te voorkomen.

Suc6,  Rob

Crew member
op 11 mei 2017

Ik vind dat ook behoorlijk veel maar Jan gebruikt ook 12 gram per liter. 

Het zal wel gaan knallen bij Jan. Ik wacht nog even op de resultaten van Jan, houdt hij het droog dan durf ik die 12 gram per liter ook wel aan.

Forum Lid
op 12 mei 2017

Gerdy, je hebt 4 gram toegevoegd aan een flesje van 33 cl.

Dat is 12 gram p/liter. Volgens mij is 8 gram p/liter het maximum.

Ik denk dat daar het probleem zit. Ik zou wel de andere flesjes afdekken met een badhanddoek om verdere problemen te voorkomen.

Suc6,  Rob

Van Betweter

 jah Rob, als ze hier zetten 4 gram per fles van 33cl .dan doe je het toch na want je wilt toch het zelfde resultaat. ik heb gisteren avond dan zelf nog een fles opengetrokken wel is waar buiten,een halve fles kwijt aan schuim. dus ik halveer de suiker volgende keer. ik zeg wel de volgende keer,want ik wil het idd nog eens proberen. maar nu met appelsap zoals Jan, scheelt een hoop smurrie en gans de keuken plakt waarschijnlijk ook niet. daarbij hoef je niet te zot doen met appels,en heb je geen centrifuge ook nodig(want die is 50€ mag dus ook terug levenslang inde kast gestopt worden) denk wel dat je de suiker op de helft brengt dat je er veel beter vanaf komt. 

en ze staan altijd in het donker,dus dit kan een van de oorzaken zijn van de ontplofte fles.dus een te hoog suiker gehalte en licht kunnen de oorzaak zijn.

mvg

gerdy

Forum Lid
op 12 mei 2017
want ik wil het idd nog eens proberen. maar nu met appelsap zoals Jan, scheelt een hoop smurrie en gans de keuken plakt waarschijnlijk ook niet.Van gerdy

 Hoy,

als je appels moet gaan kopen, dan kun je beter met gekocht appelsap werken.

Als je appels beschikbaar hebt, of gratis kunt aankomen kun je misschien zoeken of er bij jullie geen loonperserijen zijn die tegen betaling persen en je krijgt uw eigen appelsap terug, het rendement is hoger, doen wij al jaren, en ja je moet een minimum aan appels hebben, en ja je moet betalen (kost wel een beetje) maar je krijgt een goed en lekker natuur product terug, je hebt geen rommel en de laatste keer hadden wij 145 liter appelsap, ik weet wel niet meer hoeveel appelen we hadden dat moet ergens 200-250 kg geweest zijn.

Als er appels zijn dit jaar ik weet nog niet want ik denk dat de bloesems vervrozen zijn hier, dan weeg ik alles en post ik de resultaten hier en natuurlijk wat de kostprijs is.

groetjes

 

Forum Lid
op 3 juni 2017

Ik verwacht ook dat de appels duur worden maar met een beetje geluk krijg ik wel weer 250-300 kg gratis.ik heb wat dat aangaat altijd mazzel.ik moet soms fruit laten staan.?Gr.?Chris.V.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
0 op 11 mei 2017

Tijdens het gisten op fles, leg ik op alle kratten een handdoek.

Het is wel van belang om voor het bottelen de eind SG te meten.

 • Geliked door
Annuleren
0 op 12 mei 2017

Hoy gerdy,

dus ik hou het daarmee wat voor bekeken om alles ook achter te proberen wat er hier verschijntVan gerdy

Ik denk dat de werkwijze ook belangrijk is, iedereen met de zelfde ingriëdenten kan verschillende resultaten bekomen.

Ik heb hier gepost dat ik 15 gram suiker per liter bijgedaan heb en gist bij het bottelen, ik maak u geen foefkes wijs, ik heb cava flessen gebruikt met een kroonkurk, ik had een trappist flesje gevuld om te proeven ik heb dat vorige week geopend gebotteld 09/04/17, ik vond dat er niet overdreven veel druk op zat, het deed psst gelijk een bierflesje dat je open doet, niks van schuim zelfs niet in het flesje.

 

Let op ! Ik heb wel niet gemeld dat ik hem 14 dagen op kamertemperatuur heb laten gisten, hem heb overgeheveld, en dan 2 maand een 1 week laten klaren heb in de kelder vandaar dat ik bottelgist toegevoegd heb, ik had een eind sg van 994 bij een temperatuur van 16 ° C.

 

Als ik er aan denk en ik doe een grote fles open zal ik de resultaten posten, ik zal voor de zekerheid maar buiten opentrekken, voor ik mijn plafond kan gaan afwassen, 😉

Groetjes

 

 

 

 • Geliked door
Annuleren
9 op 12 mei 2017

Hoi Gerdy, wat vervelend dat dit gebeurd is.

Ik moet ook eerlijk zeggen dat het voor mij ook een proef is hoor. Hoewel ik flesjes bier in het zelfde soort fles hier heb staan waarbij ik ook 4 gram er in heb gedaan en dat gaat erg goed. Wel voorzichtig uitschenken omdat je anders veel schuim in je glas krigt, maar doe je dat voorzichtig dan heb je een prachtig biertje met heerlijk veel koolzuur er in.

Ik weet ook niet of die flesjes op de lange termijn heel blijven. Ik vermoede dat met een maand alles wel op is. De vorige keer deed ik het in petflessen van de cola naar aanleiding van iemand hier op het forum. Dan merkte je dat de plastic flessen heel hard werden en zodoende wist je dat je echt bubbels kon verwachten. In die flessen deed ik suiker op gevoel in de fles, iedere fles had zodoende een ander co2 en zoetheid, dat wilde ik voorkomen door deze zakjes te gebruiken.

Bottelgist gebruik ik niet. Mijn ervaring is dat hoe goed je het ook filtert, en je denkt van alle gist verlost te zijn, je altijd een hergisting krijgt op fles als je er een beetje suiker in doet.

Neem voor de zekerheid de volgende keer inderdaad maar de helft, 2 gram dus. Of gebruik de Petflessen van de frisdrank. En met pakken werken is wat minder nostalgisch maar wel lekker makkelijk en je hebt schone handen en een keuken.

 

 

 

Forum Lid
op 12 mei 2017

Gerdy, je schreef: “en licht kunnen de oorzaak zijn”.

Volgens mij heeft licht er niets mee te maken.

Ik koop (hier in Duitsland) 13 pakken van 2 liter zonder conserveermiddelen.

Deze zijn regelmatig in de aanbieding en een pak van 2 liter kost Euro 0,86.

Ik gooi daar 25 liter van in het gistvat en hou 1 liter over voor consumptie.

Ik gooi daar nog 2 kg suiker bij + 1 zakje appelsapgist.

Deze laat ik op kamertemperatuur vergisten tot ik geen bubbeltjes meer kan waarnemen. Ik zet het vat op een tafel en plaats een ander gistvat op de grond en hevel alles met het kraantje + slangetje (voor het spetteren) over.

Daarna bottel ik alles in halveliter flessen met 4 gram suiker per halve liter.

Crew member
op 12 mei 2017

Hoi Rob, waarom gooi je er nog 2 kilo suiker bij? Is dat om meer alcohol te krijgen? en beïnvloed dat de smaak niet?

Wat is een zakje appelsapgist?

Forum Lid
op 12 mei 2017

Erik, de vorige keer had ik 10 pakken appelsap van 2 liter gekocht en deze vergist met verse gist. De hele droge smaak viel mij tegen.

Om die reden wilde ik het eens proberen met hier verkrijgbare apfelweinhefe voor 25 liter appelsap en extra 2 kg suiker

Ik moet zeggen dat ze beter van smaak is, heel fris en niet zoet en gekoeld uit de koelkast nog lekkerder. Ik heb het sg niet gemeten, maar ik denk dat ik het de volgende keer weer zo doe.

Crew member
op 12 mei 2017

Klinkt goed. Alleen die apfelweynhefe is hier niet te krijgen dus ga ik met de champagnegist aan de slag. 

 

Forum Lid
op 12 mei 2017

Ik lees al een tijdje mee hier, echt een leuk topic.

Ik wil dit zeker ook eens gaan proberen. 

Mischien is ie minder droog als je de vergisting vlak voor de 1.000 SG stopt.

Ik heb begrepen dat volledig alle suikers vergisten resulteert in een droge wijn. 

Crew member
op 13 mei 2017

Dat kunnen we met een Tilt goed in de gaten houden 🙂

Admin
op 13 mei 2017

Een zoete wijn met een laag percentage maken is niet zo makkelijk. Je moet dan werken met een giststopper. Maar wil je bubbels dan lukt dat niet als je de gist bewust dood maakt. Ik weet niet wat er gebeurt als je dan weer bottelgist gaat toevoegen, eet die gist dan alsnog de resterende suikers allemaal op?

 

De tilt zit er voorlopig nog niet in in nederland. Het bedrijf is nog te klein om echt winkels te gaan voorzien maar de deur staat niet dicht, we moeten alleen nog even geduld hebben. Ze zijn bezig met nog een paar producten maar wat dat is vertellen ze pas als de patenten veilig gesteld zijn en dat is begrijpelijk.

Crew member
op 13 mei 2017

Ik bedacht me vanmiddag ook dat het eerder stoppen met de vergisting en daarna gaan bottelen met bottelsuiker geen goed idee zal zijn. De resterende suiker plus de bottelsuiker zullen dan op fles vergisten en dan wordt de druk wellicht te groot en uiteindelijk zal eea toch droog worden ipv zoet.

Forum Lid
op 14 mei 2017

Hoy,

 

Ik bedacht me vanmiddag ook dat het eerder stoppen met de vergisting en daarna gaan bottelen met bottelsuiker geen goed idee zal zijn. Van Munckerik

 Ik heb ergens gelezen dat je kunt een zoetere wijn krijgen zonder sulfiet toe te voegen om de gist te doden, maar dan moet je onvergistbare zoetmiddelen toevoegen zoals sorbitol, Ik heb het wel nog niet geprobeerd.  Misschien werkt dat bij cider ook

Stevia en die suiker voor diabetici is dat vergistbaar of niet, heeft hier iemand ervaring mee want naar het schijnt is sorbitol geen natuur product, ik denk dat dat hier in het forum al ergens geschreven staat.

groetjes

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Annuleren
17 op 12 mei 2017

@ Jan, krijg je eigenlijk nog wel koolzuur in je cider nadat je eerst klaringsmiddel hebt gebruikt?

Ik dacht dat deel A van de klaring de gist stopte. 

Admin
op 12 mei 2017

Deel a bindt de eiwitten en deel b neemt ze mee naar de bodem. Hergisting op de fles gaat uitstekend. Er blijven altijd wel wat gistsporen achter die ineens weer te eten krijgen. Tip, vul 1 plastic flesje, zo,n half liter flesje Spa, sina of cola, dan kun je voelen of de fles steeds harder wordt. Dan merk je na een paar dagen al dat er koolzuur innje drankje komt. Het werkt echt heel goed.

Crew member
op 13 mei 2017

Goeie tip, ga ik ook proberen

Forum Lid
op 13 mei 2017

Top, weet ik dat ook weer Jan.

Forum Lid
op 14 mei 2017

gisteren ben ik druk in de weer geweest, maar heel veel dingen bij geleerd aan iemand die al jaren ervaringen heeft van wijn tot bier en zo veel meer.die zegt dat het normaal is dat flessen knappen. gebeurt ook met champagne,maar heel zeker met bierflessen waar men nog 4 gram suiker in doet het zijn gewoon bommen. en idd er zijn nu al 8 flesjes van de 30 ontploft. verder heb ik het advies gekregen om ze onmiddellijk in de frigo te steken en rap te nuttigen. en als verder advies heb ik champagne flessen moeten gebruiken van 750 cl . omdat deze ervoor gebouwd zijn. maar ik heb zeker de moed niet op geven want ik heb terug deze ochtend een emmer gemaakt met appelsap en een 20 tal appels in kleine stukken. we drinken wel graag de cider,geeft de smaakt van tuborg en calsberg. en dit biertje drinkt mijn vrouw wel graag,dus niet op geven. 

ik wel veel bij geleerd uit dit topic en van de andere personen dat ik gisteren heb ontmoet. zoals donkere flessen gebruik je tegen oxidatie,flessen gebruiken waarvoor ze gebouwd zijn. de gemakkelijke weg doe je met sap,of je huurt een shredder en een pers voor een kleine prijs.(maar dit doe je dan voor een 200 kilo appels) het is wel mss beter als de suiker waarde kan meten. en een beetje voorzichtig zijn met suikers toevoegen.

en bedankt voor de reacties,als ik tijd heb post ik nog een goed recept.

mvg gerdy

Admin
op 14 mei 2017

Hoi Gerdy, goed om te horen dat je de moed nog niet hebt opgegeven, je bent goed bezig met informatie verzamelen dus dat komt wel goed! Het kan zomaar zijn dat mijn flesjes ook gaan ontploffen, volgende keer neem ik dan ook Champagne flessen.

 

Voor de cider hebben we een leuk metertje, je kunt hem ook voor andere wijnen gebruiken hoor, kijk maar eens https://www.stookwinkel.nl/product/mad-millie-cider-hydrometer/

 

Forum Lid
op 14 mei 2017

leuk jan dat er een metertje bestaat maar ik zal nog een beetje moeten wachten . want ik lag gisteren al terug aan een investering van 141€ . dus die zal ik eerst een beetje moeten terug hebben.maar lukt het niet om cider te meten met de vino meter mss? ik weet wel dat de vino meter niet 100 procent betrouwbaar is. maar je krijgt er toch een idee van. 

mvg gerdy

Admin
op 14 mei 2017

Dat kan natuurlijk wel, je kunt dan meten hoeveel alcohol er ongeveer in zit. Met de vinometer kun je niet zien of er nog restsuikers inzitten.  Ik meet zelf ook vrijwel nooit het soortelijk gewicht hoor. Ik doe alles op gevoel. Maar het kan natuurlijk wel een handig hulpmiddel zijn.

Forum Lid
op 14 mei 2017

Vraag mij af hoever jullie de flessen vullen. Lucht is nog samen te persen wanneer de druk oploopt. Heb eens in een boekje zitten kijken van lang geleden. Ik wist het niet maar Sorbitol is een zoetstof die niet vergist. Mogelijk een oplossing wanneer je de cider wat zoeter wilt hebben. Kijk op Google voor meer info. Ook wordt er wel honing gebruikt voor de nagisting op de fles. Gisting is dan sneller op gang. Nadeel de smaak wordt wat anders door de honing (kan goed uitpakken). Ze hebben het hier over 3 kleine theelepels op een halve liter en dezelfde theelepels maar 2 voor de suiker. Nog even een plaatje. 

Forum Lid
op 14 mei 2017
Ze hebben het hier over 3 kleine theelepels op een halve liter en dezelfde theelepels maar 2 voor de suiker.Van Ludolph

 Ludolph, ik vermoed dat dan de flessen met appelcider exploderen.

7 á 8 gram suiker p/liter appelcider of een equivalent van honing is genoeg.

Ik vul een gistvat van 25 liter incl. 2 kg suiker precies tot aan het streepje van 25 ltr. met appelsap van de Aldi (zonder conserveermiddelen) en gooi er dan de gist bij. Waterslot erop en niet meer aankomen totdat alles is uitgegist.

Bij méér suiker wordt de appelcider niet zoeter maar zal de fles exploderen.

Forum Lid
op 14 mei 2017

Maar hoeveel ruimte lucht laat je onder de “dop”, ik denk dat dit veel kan uitmaken. Ik heb al eens knallende kurken gehad bij jawel “koffiewijn” maar dan vliegt de kurk er af en zal de fles niet exploderen. Ga je met beugelflessen werken dan heb je mogelijk wel een probleem wanneer de druk te hoog wordt. Die dop blijft wel zitten neem ik aan. Over het drinken lees ik dat het eigenlijk niet lang houdbaar is en niet ouder moet worden dan een jaar. Heeft dan niet meer die frisheid maar wordt wat muf. Zelf geen ervaring mee maar zou jammer zijn wanneer je de boel laat liggen en het niet meer te drinken is.

Forum Lid
op 14 mei 2017

Je maakt geen appelcider om het langer dan een jaar te laten liggen.

In je gistvat staan streepjes. Dus gewoon het vat vullen (incl. suiker) tot aan het streepje 25, dan heeft de gist voldoende zuurstof om zich te vermeerderen.

Daarna deksel en waterslot erop en niet meer aankomen totdat alles is uitgegist.

Forum Lid
op 14 mei 2017

Water vullen met de douchekop zorgt ervoor dat er lekker veel zuurstof in het water zit om een goede start te krijgen van de vergisting. 

Forum Lid
op 14 mei 2017

Het gaat hier over appelcider, daar wordt géén water bijgevuld

Forum Lid
op 14 mei 2017

Je maakt geen appelcider om het langer dan een jaar te laten liggen.

In je gistvat staan streepjes. Dus gewoon het vat vullen (incl. suiker) tot aan het streepje 25, dan heeft de gist voldoende zuurstof om zich te vermeerderen.

Daarna deksel en waterslot erop en niet meer aankomen totdat alles is uitgegist.

Van Betweter

Ehm ik heb het niet over het gistingsvat maar de flesjes.