Rum van melasse basis recept

Geupdate op 12 oktober 2018 in Spirits
47 op 30 mei 2018

Een prima basis rum recept voor 30 liter mash. Pas de hoeveelheden aan voor grotere of kleinere hoeveelheden mash.

Dit recept is een basis en het is niet de intentie geweest een perfect recept te schrijven. Het is een leidraad zodat beginners met hun melasse snel van start kunnen gaan.

Dit recept kan dus naar eigen inzicht worden aangepast, gebruik daarvoor naar hartenlust de informatie uit het grote Rum van melasse topic.  Bespreek alle variaties dus daar.

Ingrediënten

2,5kg rietsuiker 3,5 liter rietsuikermelasse

10 liter water, of 7 liter water en 3 liter dunder van je vorige stook. Gebruik je geen dunder maar alleen water, voeg dan 1 of 2 theelepels tomatenpuree of een theelepel citroenzuur toe.

Bovenstaande verhouding melasse en suiker mag je naar hartenlust variëren.

Gebruik een gist die om kan gaan met melasse. Hiervoor is speciaal rumgist ontwikkeld, deze bevat ook de juiste enzymen om bepaalde bestanddelen in de melasse beter vergistbaar te maken.

De vergistingstemperatuur mag gewoon op kamertemperatuur, houd deze dus ongeveer tussen de 20 en 25 graden celcius.

Ga je dit recept een 2e of 3e keer maken? Dan kun je een deel van het water vervangen door de uitgestookte rum mash van de vorige stook. Dit noemen we de dunder.

Het maken van de mash:

Los de melasse en de suiker op in kokend water en roer voor een paar minuten tot het een geheel is. Laat het een nacht afkoelen en vul het de volgende morgen bij tot 30 liter of uw eigen gewenste hoeveelheid met water.

Nu mag de gist er bij. Strooi de gist bovenop en laat het een kwartiertje hydrateren alvorens het door de mash te roeren.

Er wordt soms een klein mespuntje vitamine C poeder toegevoegd om chloor of chloramine in leidingwater te neutraliseren. Hoeveel chloor er in zit verschilt natuurlijk per regio en je kunt dus zelf beslissen of je dit wilt of niet.

Zorg dat je vergistingsemmer groot genoeg is. Tijdens de wilde gisting kan het anders door het waterslot naar buiten komen. 25 liter in een 30 liter emmer is prima. Stel het recept dus een beetje af naar de grote van je vergistingsemmer.

Nu de gist is doorgeroerd en het deksel met waterslot is aangebracht zal de vergisting snel op gang komen. Laat volledig uitgisten, hier hoef je in de tussentijd helemaal niets meer aan te doen.

Stoken

Laat het nadat het volledig is uitgegist nog enkele dagen (of langer) staan om te bezinken. Hevel de vloeistof over naar de stookketel zonder het bezinksel mee de ketel in te nemen.

Nu strippen, dus alle alcohol er uit stoken. Dit doe je met een potstill/alambiek. Je hoeft dus nog geen cuts te maken of voor en naloop te scheiden. Als je alle alcohol er uit hebt gestript verdun je indien het boven de 40% alcohol is terug naar 40% en kun je opnieuw stoken. Dat noem je de spiritrun. Hier scheid je de voorloop en ga je cuts maken, je vult gedurende de hele stook glaasjes met je opbrengst en zet ze in volgorde op rij. Deze ga je ruiken en proeven, en als je ze lekker vindt dan gooi je ze bij elkaar. Dat is dan je uiteindelijke rum opbrengst. Voor meer info over het maken van cuts is er al erg veel te vinden op het forum.

Dit eindresultaat kun je zelf aanlengen naar drinksterkte.

Nu heb je rum, deze kun je zo drinken (blanke rum) maar je kunt hem ook op een vat laten rijpen voor een donkere rum. Er zijn nog talloze variaties mogelijk als je deze basisrum eenmaal hebt.

Hier nog enkele weetjes:

Rietsuiker melasse weegt ongeveer 1,4 kg per liter, en het gehalte aan suiker is ongeveer 50%. Zo bevat een liter 0.7 kg fermenteerbare suikers.

Melasse is vaak laag in stikstof, dus extra moet worden toegevoegd. DAP (di-ammonium fosfaat) werkt erg goed. Maar heb je dit niet in je keukenkastje liggen dan Kun je dit vervangen door 1 eetlepel tomatenpuree. Dit heeft geen invloed op de smaak.

Een hydrometer om het suikergehalte af te kunnen lezen heeft weinig zin bij een wash van melasse. De onvergistbare suiker, vaste stoffen en de hoge viscositeit van melasse geven valse hoge meetresultaten. Ga dus voor gewichten en volumes en bereken zo zelf wat het SG ongeveer zal zijn.

Commerciële distilleerderijen zuiveren meestal hun melasse alvorens het te gebruiken. Hun zuiveringswijze is een beetje ingewikkeld met vele stappen, maar er is een eenvoudige manier om dit thuis te doen. Voeg 2 delen water op 1 deel melasse (volumeprocent) en meng goed. Vervolgens verwarmen tot ongeveer 85 ºC Roer zeer goed door. Leg de deksel op de pan en laat het staan voor ten minste enkele uren.

Ten slotte hevel je voorzichtig de schone vloeistof van de vaste stoffen (als sediment op de bodem). Volgens sommigen zorgt deze wijze voor een veel zachtere smaak en je ketel wordt er een stuk minder vies van 😉 Ook zorgt het er voor dat tijdens de distillatie de mash minder schuimt, maar dit kan sowieso al voorkomen worden door een klein scheutje distilling conditioner toe te voegen.

 
 • Geliked door
 • Locutus
 • Koekiemonster
 • dumo
Antwoord
6 op 30 mei 2018

Ik heb 120 liter melasse vorig jaar vergist om een vaatje vol te krijgen en wat zeker werkt is een zakje rumgist ( ik had vorig jaar een wit merk van stookwinkel ) 6 kilo melasse mengen tot 25 liter mash tusse 25 en 30 graden, zakje gist erbij en gaan. Kan niet mislukken. Voor de rest kan je lekker spelen met alle varianten. De een kiest de moeilijke weg de andere voor een wat makkelijkere weg. Maar mislukken kan het nooit. 

Eventueel kan je achteraf ( als de melasse grotendeels is vergist) nog een paar kilo rietsuiker toevoegen voor meer alcohol maar nooit meer dan een halve kilo per keer want het spuit anders de ton uit zo agressief valt het gist de suiker weer aan. My 2 cents

en dan komt het op stoken aan en proeven. 

Forum Lid
op 5 juni 2018

mijn variatie hierop is 7,5 liter melasse en een tikkeltje rietsuiker voor een kleine 30 liter. Lummel, hoe rap gaat de vergisting? deksel los laten zitten?

en bedankt voor de melasse!! 

Forum Lid
op 5 juni 2018

en Pino bedankt voor de melasse!!

Forum Lid
op 6 juni 2018

God kanonnen, gister de gist erop vandaag de ton buiten. Die gaat als een rakket

Forum Lid
op 12 juni 2018

Lummel, even check. Je doet er dus geen rietsuiker bij? Alleen melasse, water en gist?

 

Admin
op 12 juni 2018

Hoi Willempy, sommigen doen het met, en anderen doen het zonder toevoeging van suiker. Het grote rum topic vind je hier: http://www.stookforum.nl/thread/rum-van-melasse-stoken/

 

Forum Lid
op 12 juni 2018

Hoi Willempy, sommigen doen het met, en anderen doen het zonder toevoeging van suiker. Het grote rum topic vind je hier: http://www.stookforum.nl/thread/rum-van-melasse-stoken/

 

Van Stookforum

bedankt voor de extra rumgist… Laat de melasse maar komen ik ben er klaar voor 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 juni 2018

hoeveel gist mag erbij vermengt worden?

 

Admin
op 4 juni 2018

1 heel zakje gist per emmer. 1 zakje is bedoeld voor ongeveer 25 liter maar dat komt niet heel precies. Omdat dit speciaalgist is gebruik je het gehele zakje omdat je alle voeding en  hulpstoffen nodig hebt.

Heel veel rumvragen en antwoorden vind je hier 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 13 juni 2018

Even een vraag: ik kwam deze tegen op internet. Zou dit ook geschikt zijn om te vergisten ?

Forum Lid
op 13 juni 2018

het is inderdaad een suikerriet melasse . het enige wat erbij staat en me dan ook afvraag is dat het een mix is met weinig suiker. misschien eens bij de leverancier de voedingswaarden en juiste ingridiënten navragen. 50.95   euro voor 25 liter is zekert geen slechte prijs als het goed is

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 juni 2018

Alles waar (vergistbare) suikers in zit kun je vergisten.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 augustus 2018

De NAF molasse bevat volgens het etiket 44,3% suikers

Forum Lid
op 21 augustus 2018

Er staat bij:

NAF Melasse is een mengsel met een relatief laag suikergehalte en gemakkelijk schenken.

Het is dus verdunt, dan is de prijs misschien niet zo goed.

Het kan ook zijn als je er rum van maakt dat je na 2 glaasjes gaat hinniken.

 

Forum Lid
op 15 september 2018

@gompie ik heb het gestookt en smaakt verdomde goed , toegegeven hinniken kan ik nu als de beste 😂😂😂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 15 september 2018

Kan ik voor het vergisten bakkergist gebruiken ? Of gaat dit niet werken ? 

Admin
op 15 september 2018

Het werkt wel, maar het is er niet voor bedoeld. Rumgist bevat ook de benodigde enzymen die ervoor zorgen dat bepaalde elementen in de melasse beter kunnen worden vergist. Melasse is een heel moeilijk te vergisten product. Een goede rumgist is dus wel echt aan te raden. Daarbij bepaalt de gist voor een groot deel ook de toekomstige smaak. Als je dan toch echte rum wilt maken kun je ook het beste voor een echte rumgist kiezen.

 

 

Forum Lid
op 15 september 2018

Ik zou inderdaad de rumgist gebruiken van de Stookwinkel. Zie ook mijn topic :

Rum maken (eerste keer)

Forum Lid
op 8 oktober 2018

De stookwijn gemaakt volgens bovenstaand recept van Jan. Op 30 graden de gist erbij en de eerste dag gebeurde er niets, de 2e dag begon het in het waterslot te pruttelen.

Op de 3e dag ging er iets fout denk ik: het pruttelen hield op, de temperatuur in het vat was 34 graden (minimaal, maar zal niet veel meer geweest zijn). Het waterslot was nog steeds uit balans maar dat was alles.

Is de gist doodgeslagen door te hoge temperatuur (op het zakje van Still Rumgist staat vergisten tussen 20 – 28 graden? En de belangrijkste vraag: is dit nog te redden?

Ik ben er verder afgebleven, heb het vat niet geopend, maar nu, een week verder is het waterslot in balans, dus lijkt me dat er niets meer gebeurt.

De temperatuur in het vat is nu zo’n 19 graden.

Forum Lid
op 8 oktober 2018

Kun je wat metingen verrichten?

Bv het SG (enkel interssant wanneer je het start SG hebt gemeten) of het alcoholpercentage met een vino-meter.

Is er niets of nauwelijks iets vergist dan heeft het gist de hoge temperatuur niet overleefd, je kunt dan nogmaals gist toevoegen.

Admin
op 8 oktober 2018

Kun je wat metingen verrichten?

Bv het SG (enkel interssant wanneer je het start SG hebt gemeten) of het alcoholpercentage met een vino-meter.

Is er niets of nauwelijks iets vergist dan heeft het gist de hoge temperatuur niet overleefd, je kunt dan nogmaals gist toevoegen.

Van Munckerik

Het SG meten is lastig bij een melasse mash, het is te stroperig voor een dobber. Een dobber geeft altijd te hoog aan. Ik denk dat de refractometer ook een verkeerd beeld geeft.

Forum Lid
op 8 oktober 2018

Als het stroperig is Jan dan maakt dat voor een meting met een hydrometer of refractometer niet uit. Enkel als er veel vaste deeltjes in zitten kan dat van invloed zijn op de breking van het licht. 

Admin
op 8 oktober 2018

Met de refractometer zou het goed kunnen gaan, maar de hydrometers geven structureel te hoge waardes aan bij melasse. Lees het Rum van Melasse topic maar door, aan het begin was iedereen er van overtuigd dat 16 tot 20% haalbaar was en dat zonder suiker. Dat komt doordat de melasse ervoor zorgt dat de massa een hoge viscositeit heeft en de dobber te hoog blijft dobberen.

Forum Lid
op 8 oktober 2018

Je verdunt de melasse toch neem ik aan? Maar ik geloof je meteen (ik heb geen verstand van melasse 😉 )

Admin
op 8 oktober 2018

Dat wel, maar toch waren de verwachtingen bij de meesten veel te hoog.moeilijk product 😐

Forum Lid
op 8 oktober 2018

Maar zijn die verwachtingen dan gebaseerd op een hoog SG en een lage alcohol opbrengst? Dat wil zeggen dat het dus niet goed vergist en je met een hoog eind SG blijft zitten. En waar kijk je dan naar op de hydrometer? Bij die zogenaamde hydrometers waar je de te verwachten alcoholopbrengst kunt zien? Dat is volgens mij enkel voor bier en wijn. 

 

Maar dit stukje heb ik net even gevonden en ik leef ook in de veronderstelling dat SG niets te maken heeft met viscositeit.

 

It is important that you do not confuse specific gravity with viscosity which is a measurement of a fluids resistance to pouring, though there is often what is perceived to be an obvious relationship. Thick liquids are said to have a high viscosity and thin liquids a low viscosity. Like specific gravity, viscosity can be altered by a change in temperature, but unlike specific gravity it can also be altered by agitation. The really important thing to keep in mind is that there is no correlation between viscosity and specific gravity. We measure specific gravity with a hydrometer. It consist of a glass cylinder with a rubber bulb on top, and a float positioned inside the glass tube. The float is calibrated to float on fresh water so if the fluid you are testing has a higher specific gravity, the float will raise in the liquid and at a lower specific gravity it will sink lower in the liquid. This is the same instrument that we use to tell if your automobile battery is fully charged. Another version will determine the concentration of anti-freeze in an automobile radiator. You can observe the little balls floating in the tube.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 oktober 2018

Dag Rob,

Ook al klinkt het gek, ik denk toch dat alle suiker vergist is, of het koolzuur kon ergens anders ontsnappen dan via het waterslot. Ik heb ook een emmer met druiven staan, waterslot staat waterpas maar ik zie bubbeltjes in het vat. Ergens ontsnapt dus koolzuur maar kan niet ontdekken waar.

Ik denk niet dat je gist dood is. Het is te warm maar dat overleeft je gist wel.

Forum Lid
op 8 oktober 2018

Of gooi er wat rietsuiker bij dan zie je vanzelf of het gist dood is. En doe het voorzichtig want het knalt eruit als het gist nog leeft. Niet meer als een pond tegelijk. ik spreek uit ervaring. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 9 oktober 2018

Dank voor de reacties. Eerst eens meten met refractometer. Als het resultaat niet bevalt ga ik het vat weer op een temperatuur van 24 graden brengen, dan suiker erbij, gebeurt er dan niets dan opnieuw gist erbij (welke? Weer de speciale rumgist? Zakje droge of klontje bakkersgist? En hoeveel?) en dan maar hopen dat er weer wat leven komt. Lijkt jullie dat een logische volgorde?

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Meten is weten 😉

Ik neem aan dat je het start SG niet hebt gemeten dus wordt het een beetje gokken wat je resultaat is. Wat Jan schreef; het kan heel goed zijn dat alles al vergist is.

 

Zelf zou ik, wanneer het resultaat niet bevalt, niet de boel opwarmen. Als je vergisting weer op gang komt wordt het vanzelf al weer een stuk warmer. Als gist zou ik wel rumgist nemen, dat vormt esters die je wilt. 

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Ik had geen metingen gedaan in het begin omdat dat met een melassemengsel geen zin zou hebben. Morgenavond eens kijken wat ik kan bereiken.

Forum Lid
op 9 oktober 2018

We horen het wel 😉

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Ik kon het toch niet laten. Gemeten met de refractometer (eerst geijkt met water en wodka) en die gaf 25 procent aan. Nooit geweten dat ik zulke goede stookwijn kon maken HAHAHA, nee daar schiet ik niets mee op.

Toen een klein pond rietsuiker toegevoegd, alsof je een suikerklontje in de cola gooit: een lichtbruine schuimlaag, die na het roeren weer is verdwenen. Nu het deksel met waterslot er weer op en afwachten. Temperatuur is nu 19 graden.

Iemand nog tips of verklaringen ? Alles is van harte welkom, ik wil zoveel mogelijk leren en ga daarom niet meteen alles door de WC spoelen.

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Met een alcohol refractometer kun je je stookwijn niet meten. Het bereik ervan is niet goed. Je moet een refractometer hebben met een SG en/of Brix, Plato schaal.

De schuimlaag die je hebt gezien bij het bijvoegen van de rietsuiker is waarschijnlijk de CO2 geweest (zoals je ziet wanneer je suiker bij de cola doet). 

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Dank je Erik, weer wat geleerd. Inmiddels is de temperatuur iets omhoog en heb ik een paar blupjes gehoord. Ik denk nu weer een week laten staan, dan klaren en stoken met de copperdome ?

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Dan zal de vergisting wel weer op gang zijn gekomen. Lekker uit laten gisten en dan inderdaad stoken met de copper dome.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 oktober 2018

Voor de eerste keer rum gemaakt.

dacht laat ik het gelijk goed doen hier volgt het recept.

2220 gr Molasses

4,5 kg ruwe rietsuiker.

aangevuld tot 25 liter

Alcotec Rum Turbo 1 st.

leverde het volgende op toen hij uitgegist was.

1e striprun 4.8 liter van 55%

2e stook 2,4 liter van 70 % en 500ml van 45%

De eerste 120 ml van de tweede stook apart in een fles gedaan mooi om de BBQ mee aan te steken.

Smaakt al prima maar heb een 5 liter eiken vat gevuld met 5 liter van 73% moet nu nog 352 dagen staan en dan heeft het 1 jaar en 1 dag op vat gerijpt. voor de molasse heb ik het onderstaande gebruikt. en ben zeer tevreden over de opbrengst en de smaak van de nu nog jonge rum en nu …….wachten……. wachten ……..wachten tot eind september 2019

https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/meridian-molasses-60031070?skuid=031070&brandId=541

 

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Pas op voor het Angels Share. Een 5 liter vat geeft veel aan de engelen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 11 oktober 2018

Klinkt als een klein offer, in ruil voor al die hemelse liefde die je er vast voor terugkrijgt,

gewoon  zo: Bam! in je glas! haha
En daar voorafgaand een dik jaar op moeten wachten…respect!

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Er zijn mensen die van SM houden. Maar als je het geduld kan opbrengen…….

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Klinkt als een klein offer

Van Nimrax

Ik vond het iedere keer een groot offer. Van de 4,5 liter die in het vat ging hield ik minder dan de helft over 🙁

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Dat is de reden dat ik niet in mijn 30 liter vat rum durf te kijken. Maar als ik de kraan open zet loopt het goud er nog steeds uit. En anders heb ik een plaatsje in de hemel verdiend. Niet verdiend, gekocht hahah. 

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Niet verdiend, gekocht hahah. 

Van Lummel

Dat is ook een verdienste toch, helemaal zelf gemaakt en geschonken 😉

 

Ik denk dat er met een 30 liter vat niet zoveel verdampt als met een 5 liter vat. In een 200 liter vat moet de whisky 3 jaar en 1 dag zitten en dan verdampt er maar een klein percentage. De contacttijd in een klein vat is vele malen groter en daardoor verdampt er ook veel meer. 

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Toch maar eiken balken in een fles dan. 

De helft kwijt (!), volgens mij zijn dat geen engeltjes maar bengeltjes, 

die er aan gezeten hebben.

In klein vat verlies je veel maar 40% of meer is wel heel veel.

Of is het een vers vat geweest en is het de 2e keer minder?

Opteren voor inox vaten dan. (RVS)

Wildcamera er op, misschien een kaal koppie in beeld. 🙂 🙂 🙂

Alvast goed om te weten.

 

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Dit was de tweede keer dat ik het vat gebruikt heb en beide keren was er zoveel weg. Ik heb bijna dagelijks gekeken of het niet ergens lekte, alles droog. Stiekeme drinkers heb ik ook niet meer in huis. Volgende keer maar snippers denk ik. 

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Ik heb nog 750ml van 70% achter de hand om het vat bij te vullen dus als de engeltjes het rustig aan doen en niet de helft van mn vat leeg gaan drinken hou ik voldoende over voor een feesie. 

Vat is trouwens nieuw.

Zit er nu een maand in en gisteren stieken een paar druppels geproef maar dat belooft veel goeds. Snap nu ook waarom de engeltjes op bezoek komen.

Nog 29.853.361 seconden te gaan en dan is hij klaar dat wordt smullen.

 

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Het hangt er natuurlijk ook vanaf waar je je vat neer zet. In de woonkamer naast de kachel of bv in de kelder. En dan natuurlijk het duiveltje die je om de zoveel tijd wat laat proeven om de smaak te testen. 😉

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren