Rum van melasse stoken

Geupdate op 9 april 2018 in Spirits
1032 op 29 september 2016

Nog steeds worden er veel rums gemaakt in de Cariben. Een van de beroemdste Caribische rumlanden is waarschijnlijk Cuba (de bakermat van Bacardi en Havana Club). Rum wordt ook geproduceerd in een groot aantal andere delen van de wereld, waaronder Centraal- en Zuid-Amerika, Europa en zelfs Azië. Er zijn in totaal ruim 40 landen, die allerlei verschillende soorten rum produceren. Heldere witte rums vormen de ideale basis voor heerlijke cocktails als de Cuba Libre en Piña Colada, terwijl bruine en oudere rums prima puur gedronken kunnen worden. Productie van rum De melasse wordt eerst verdund met schoon water, zodat volledige vergisting een alcoholfractie van 7% tot 8% oplevert. Vervolgens wordt deze oplossing vergist. Afhankelijk van de methode kan dit twee tot twaalf dagen duren. Langzame fermentatie levert een product met meer hogere alcoholen en esters dan snelle fermentatie. De rum wordt dan gedistilleerd in een zogenaamde pot still of een column still. In de pot stills, die alcoholpercentages van rond de 87% leveren, worden over het algemeen de meer aromatische rums gedistilleerd en in de column stills (die typisch tot zo’n 95 procent alcohol opleveren) de zogenaamde light rums. Hierna kan de rum nog rijpen in houten vaten, waarbij de rum extra kleur verkrijgt afhankelijk van de rijpingsduur en de mate van verkoling van het hout. Over het algemeen wordt de rum op een alcohol percentage tussen de 60% en 70% in houten vaten gelagerd, soms ook op een hoger alcohol percentage. Blends kunnen worden gemaakt voordat men de rum op houten vaten laat rijpen, of nadat de rum in houten vaten wordt gelagerd. Over het algemeen zijn de rums die in flessen verkocht worden in de landen blends. Dit houdt in dat er diverse typen rum worden gemengd om zodoende een constante kwaliteit van het desbetreffende type/merk te krijgen, maar nog meer om tot een voor de verkoper uniek product te komen. Rum kan puur gedronken worden, of als mengsel met bijvoorbeeld cola (de zogenaamde Cuba Libre of baco, van bacardi-cola). Ook kan rum gebruikt worden om mee te koken.

 
 • Geliked door
Antwoord
6 op 20 oktober 2016

Heb je toevallig ook een goedkoop adresje voor melasse?

Forum Lid
op 20 oktober 2016

Het goedkoopste adres, hier heb ik zelf 3 x 5 ltr. gekocht, waardoor het nog goedkoper is..
Wordt o.a. ook als bijvoeding voor paarden gebruikt.
De kwaliteit is echt uitstekend

https://www.equusvitalis.de/koenigshofer/melasse?gclid=CP2jo7zWhMwCFUEaGwod5MsPxg

Forum Lid
op 20 oktober 2016

En de melasse, hoelang is zoiets houdbaar? Ik heb zelf even gekeken maar kon zo snel niks vinden.

Aangezien je al vrij lang een T500 hebt vraag ik me af of je hier ook rum mee hebt gestookt? En zoja, of deze ook lekker was.

Forum Lid
op 20 oktober 2016

Naar mijn weten een paar jaar zolang je hem niet geopend hebt.
Met een T500 neem je de smaak niet mee, daarom heb ik in dit geval bij een goede kennis met een alambik van 30 ltr. deze stookwijn van 2 x 5 ltr. melasse met water en gist, gedistilleerd en hebben we de kosten en het einddistillaat samen gedeeld.
Op dit moment staat mijn gedeelte thuis te lageren op geroosterd eikenhout.

Forum Lid
op 27 oktober 2016

De verkrijgbaarheid van melasse is geen probleem.

ga naar het eerste beste loonbedrijf in de buurt en haal daar je melasse, dit hebben ze vaak in hele grote tonnen waar je dan voor enkele euro’s wat af kan tappen. Ik onlangs 60 liter gehaald voor 10 euro.

Admin
op 27 oktober 2016

Klopt, deze melasse is een suikerhoudend bijproduct van bietsuikerfebricage. Deze wordt weer gebruikt als bijvoeder voor vee. Deze melasse kan prima gebruikt worden om alcohol van te stoken. Maar, echte rum wordt uitsluitend gestookt van rietsuikermelasse. De Bietsuikermelasse geeft geen rum-oils af en geeft enkel een neutrale alcohol die wel gebruikt wordt om graanalcohol te vervangen in bijvoorbeeld goedkope jonge jenever.

Wil je een authentieke rum stoken dan heb je rietsuikermelasse nodig. Zonder rietsuikermelasse geen rum-oils

Forum Lid
op 27 oktober 2016

oke duidelijk en jammer, ik dacht een goedkope oplossing maar helaas

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 oktober 2016

Ik heb het er even bijgezocht in mijn leesvoer van het slijtersvakdiploma… (ik zou het uit mijn hoofd horen te weten maar dat is niet zo)

Rum dient uitsluitend te bestaan uit rietsuikermelasse, behalve in Duitsland. Daar mag het rum heten als er slechts 5% rietsuikermelasse bevat en de rest van de melasse afkomstig is van overige landbouwproducten. Er moet dan wel op het etiket worden vermeld dat het een verschnitt product bevat. Stroh 38 en Stroh 80 uit Oostenrijk voldoet ook niet aan de officiële rum eissen en heet daarom op de fles ook geen rum maar gedistilleerde drank of een Inländer Rum, dat mag dan weer wel.

Forum Lid
op 27 oktober 2016

Dit is een handleiding die je uitlegt hoe je thuis rum moet maken. Het duurt ongeveer 4-10 dagen om het te maken. Deze handleiding bevat instructies voor het maken van rum, een link voor het maken van een kolom distilleertoestel voor jezelf, en een link voor het verdunnen van het uiteindelijke product. Rum wordt al sinds de zeventiende eeuw geproduceerd in de Caraïben, waar het grootste deel van de rumproductie nog steeds plaatsvindt. Het werd traditioneel gemaakt van rietsuikersap, maar nu wordt het gewoonlijk gemaakt van melasse of bruine suiker.
Opbrengst: Ongeveer 2-3 L rum

Bron:
http://nl.wikihow.com/Rum-maken

Admin
op 27 oktober 2016

De meningen zijn verdeeld, ook in mijn leerstof staan dingen waar ik zo mijn twijfels over heb hoor. Maar Wikipedia kan iedereen aan meeschrijven, net als dit forum trouwens. Dus wat er op Wikipedia staat hoeft niet klakkeloos voor waar aangenomen te worden. Ik heb enkel geciteerd uit de wettelijke eisen in mijn lesstof die je moet kennen op het examen.

Forum Lid
op 27 oktober 2016
Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 januari 2017

Weet hier iemand ook de verhouding? Van water, melasse, etc

Forum Lid
op 17 januari 2017

Ingrediënten

 • 2,5 kg melasse
 • 2,5 kg geraffineerde suiker
 • 20 l gedestilleerd water
 • 42,5 g gehydrateerde gist
 • Aanvullend gedestilleerd water om de uiteindelijke oplossing te verdunnen
Forum Lid
op 5 januari 2018

piet bedankt voor de verhouding

en hoeveel rum haal je dan daar uit ?

en van hoeveel procent

 bedankt alvast erik

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2017

Welke gist word hier best voor gebruikt?
Dus met een ton van 10L suikerriet melasse kan je kan je +- 100L wash maken?

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2017

Rum wordt gemaakt van rietsuiker of melasse suiker.

Deze suikersoorten zijn zeer moeilijk vergistbaar. een normale gist kan met melassesuiker geen hoger alcoholpercentage bereiken dan een schamele 7%.

Deze speciale gist kan een mash gemaakt van melassesuiker of rietsuiker laten vergisten tot maar liefs 11%.

Als je turbogist gewend bent lijkt dit natuurlijk erg weinig, maar met een gewone turbogist maak je geen rum.

Voor de beste rum gebruikt je “Rum Turbo van Prestige”

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 januari 2017

Je kunt inderdaad met 10 ltr. melasse 4 x een batch van 25 ltr. maken.

Forum Lid
op 19 januari 2017

Bedankt voor Rum guide. Alweer een top post, ga ik binnenkort zeker proberen 🙂

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 januari 2017

Bedankt voor je snelle reactie!!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 18 januari 2017

En hoe weet ik welke naloop er wel bij moet en welke niet. En ik zie soms ook dat ze nog een pot in het midden hebben bij een pot still. Kan ik dat ook doen bij mijn alambiek? Wortd het alcohol percentage en de smaak dan beter?

Forum Lid
op 18 januari 2017

Die pot in het midden is een thumper, dit verhoogt %. Wanneer % verhoogt zakt de smaak

Admin
op 18 januari 2017

Maar je kunt in de thumper ook smaakstoffen toevoegen die vervolgens weer in je drank terecht komen. Ik denk alleen niet dat je met rum daar iets aan hebt.

Forum Lid
op 19 januari 2017

Oke dan is zo’n thumper niet handig, en toch heb ik veel van die thumpers gezien op filmpjes van rum distilleerderij bedrijven( YouTube ) het gaat mij ook niet om de percentage als ik maar rond de 60% kom dan wil ik het in een eiken ton doe van 30 liter. Weet iemand een goed adres voor die tonnen? Ik heb in Duitsland wel een paar gevonden, die maakt ze van oude rum, cherry, wijn, vaten. Is dit ook beter voor de smaak?

Forum Lid
op 19 januari 2017

Aging and blending

Many countries require rum to be aged for at least one year. This aging is commonly performed in used bourbon casks, but may also be performed in other types of wooden casks or stainless steel tanks. The aging process determines the color of the rum. When aged in oak casks, it becomes dark, whereas rum aged in stainless steel tanks remains virtually colorless.

Due to the tropical climate, common to most rum-producing areas, rum matures at a much higher rate than is typical for whisky or brandy. An indication of this higher rate is the angels’ share, or amount of product lost to evaporation. While products aged in France or Scotland see about 2% loss each year, tropical rum producers may see as much as 10%.

After aging, rum is normally blended to ensure a consistent flavor. Blending is the final step in the rum-making process. As part of this blending process, light rums may be filtered to remove any color gained during aging. For darker rums, caramel may be added to adjust the color of the final product.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Rum 

Forum Lid
op 19 januari 2017

Blenden is er om als merk een vaste smaak te behouden.

Het is net als met wijn, vroeger had je een uitstekend wijnjaar met daar tussendoor mindere wijnjaren.

Dan kost zo’n slecht wijnjaar de wijnboer teveel geld en worden tegenwoordig daarom wijnen ook geblend (gemixt) met oudere wijnen of vruchten.

Bij de betere whisky’s heb je malt (= niet geblend) en blended whisky’s.

Afhankelijk van de leeftijd dat deze whisky’s zijn gelagerd op oak gaat de prijs behoorlijk omhoog.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 januari 2017

Zal dit geen interessante bron zijn voor puur rietsuiker

http://www.aziatische-ingredienten.nl/category/producten/smaakmakers-enzo/suiker/


Probleem is (denk ik) dat de ruitsuiker gebruikt door de rum fabrikanten niet geraffineerd is. 

Ik heb deze suiker cakes wel eens in toko’s gezien, zelfs eens in het exotische vak van de AH.  

Forum Lid
op 20 januari 2017
Hier in Duitsland “suckerrohr melasse”, oftewel suikerriet melasse.
10 kg Euro 27,90

http://www.ebay.de/itm/EMIKO-Zuckerrohrmelasse-10-l-EM-Vermehrung-Melasse-Garten-dungen-Futtermittel-/252571994613?hash=item3ace76c9f5:g:qLEAAOSwD0lUhqstVan Betweter

Rum word met melasse gemaakt, dit is (oorspronkelijk) een afvalproduct verkregen door suikerriet (enzo) te raffineren. Voor rum word de melasse gebruikt van suikerriet

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 januari 2017

Trouwens nog geen sterk online adress kunnen vinden

Forum Lid
op 20 januari 2017

Palmsuiker is geen rietsuiker.

Forum Lid
op 20 januari 2017

Klopt, je moet iets verder naar benee scrollen, Dan hebben ze t ook over rietsuiker.

Forum Lid
op 20 januari 2017

weer te snel 😉 bedankt

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 januari 2017

Ik vond ook dit recept,

Traditional (‘Industrial’) Rum for the Homedistiller (high alcohol)
4 kg molasses and 4 kg white sugar for 20 l water
This is equivalent to 300 g sugar/litre

Valt ruwe rietsuiker niet te vergisten? om die bv te gebruiken ipv witte suiker?

 

Forum Lid
op 20 januari 2017

Uit ruwe rietsuiker wordt de melasse niet verwijderd.

Dusja heel misschien kan je ruwe rietsuiker gebruiken als vervanging voor melasse en de witte suiker. Wellicht gaat hier een lagere hoeveelheid melasse inzitten dus zal de smaak wat anders zitten. Vergisten moet het wel doen hoor

Forum Lid
op 20 januari 2017

Mijn id zou zijn de molasse te gebruiken maar dan de witte suiker te vervangen door rietsuiker, maar ik weet niet ofdat dit een goede vergisting geeft tov witte suiker. Vandaar de vraag

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 mei 2017

Ik ben nu een stookwijn  aan het maken voor de rum en hoop dat ik het goed doe rietsuiker opgelost in heet water een dag ervoor de melasse met wat heet water gemengd en het was warm vervolgens Alpha amylase vloeibaar erbij 2gram en een nacht over gestaan het was niet echt dunner geworden maar er dreven belletjes boven op net of er leven in de brouwerij zat dan werkt het al. zo nu ga ik alles in de gist emmer doen.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 9 mei 2017

Pino, inmiddels heb ik via Ebay ook Zuckerrohrmelasse gekocht, 13 kg voor Euro 35,29.

Dat is Euro 2,71 per kg (incl. verzenden)

http://www.ebay.de/itm/EMIKO-Zuckerrohrmelasse-10-l-EM-Vermehrung-Melasse-Garten-dungen-Futtermittel-/252571994613?hash=item3ace76c9f5:g:qLEAAOSwD0lUhqst

Ze hebben er nog één en dan is het op!

Forum Lid
op 9 mei 2017

wat wij van plan zijn komt het op komt het op 14 kg voor 20 euro = 1.42 euro per kg ex verzenden

Forum Lid
op 9 mei 2017

en we hebben er dan 71 te verdelen en het is nog niet op nog 27 jerrycans  te gaan oftewel 378 kg hi hi 

Forum Lid
op 9 mei 2017

Pino, ik woon in Duitsland, dus is het voor mij niet haalbaar om de suikerrietmelasse even met een lege jerrycan op te gaan halen, immers komt er dan nog een bedrag aan benzinekosten bij.

Bovendien is mijn ebay bestelling incl. verzendkosten en een gratis jerrycan waar ik later mijn alcohol in kan bewaren.

Forum Lid
op 9 mei 2017

dat is bij ons ook incl jerrycan 

Forum Lid
op 9 mei 2017

hier hebben we het over rum van melasse stoken verkoop is bij rietsuiker melasse behoefte

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 mei 2017

Nadat ik een dag van tevoren de melasse wat verdund had met heet water was het warm en heb de Amylase erbij gedaan was het de volgende dag wat dunner en niet zo plakkerig vervolgens de rietsuiker in heet water gedaan en een tijdje tegen het kookpunt verwarmt hup in de gist ton koud water erbij de melasse en nog wat heet water en de tempretuur was lekker warm en als laatste de gist .Binnen 2 uur was hij al aan het bubbelen en na 4 uur  aan 1 stuk aan het bubbelen .Wat ik wel eens gelezen heb is dat het moeilijk opgang komt , dus van te voren amylase aan de melasse toevoegen is een goede zaak denk ik . Dat werd ook door Jan aanbevolen.

Forum Lid
op 10 mei 2017

Na 30 uur gebubbeld  te hebben was het helemaal stil.Toen heb ik een monster genomen en er zat 9% alc in.De stookwijn bestond uit 3kg suiker 2.75 l melasse en 30 l water .9 is te laag er heerst honger in de ton dus heb ik 1,5 kg rietsuiker en half liter melasse en binnen 10 bubbelde hij weer , morgen maar weer meten en desnoods weer bijvoeren.Ik heb het geproefd de melasse smaak is echt aanwezig en niet zoet meer net dropjeswater zonder suiker.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 mei 2017

Ik ben net naar de schuur geweest om te kijken hoe hij gist ,nou ik denk dat het water morgen uit het waterslot is geblazen hij gaat echt te keer.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 10 mei 2017

Lekker bezig.

Ik ga 5,5L melasse met suiker opwerken voor een 15% resultaat in een 25L batch.

Start zal een dezer dagen zijn.

Nog wel even eerst amylase bestellen om de suikers voor te bewerken, goeie tip van jullie, thanx.

Forum Lid
op 10 mei 2017

Ik denk dat dat te veel is 5.5 melasse en hoeveel suiker 6 kg dan kom je op 20% of hoger in je batch voor mijn gevoel.  But who knows.

Forum Lid
op 11 mei 2017

Pino, ik zal wel even kijken hoe hoog het suiker gehalte is in de melasse, anders gaat er gewoon wat minder suiker doorheen.

 De gist die ik speciaal voor rum heb gaat tot 15%, dus dan heeft meer suiker geen zin.

Er gaat in ieder geval een heel erg lekker rummetje uitkomen.

Heb net 11L molasse met 9L water in een pan verwarmt om een dunnere oplossing te krijgen. 
Heb nu 2x 10L verdunde oplossing staan.

Eerst de vaten verwarmd met heet water in de gootsteen, en na het leeg gieten kokend water door het vat en hij is helemaal schoon en leeg.

Ruikt heerlijk die melasse.

Forum Lid
op 11 mei 2017

Hoe gaat jouw vergisting nu?

Forum Lid
op 11 mei 2017

De vergisting verloopt prima vandaag om 12 uur werd het weer rustig geen gebubbel meer en heb ik om 3 uur gemeten 12% vervolgens een halve liter melasse gevoerd kijken hoever het komt volgens mijn berekening zouden ze nog maximaal 1,5 kilo suikerproduct kunnen omzetten dan moet ik op 15 % uitkomen. Dus wat ik gelezen heb klop simpel 2kg suiker geeft 1 liter 100%. Op 30 liter a15% x 0,3=4,5 liter x2=9kg aan suikerproduct nodig en ik ga kijken of ik dat red. Mijn enigste meetinstrumenten zijn vinometer een tong en op gevoel , ik schat dat ongeveer 1 liter melasse overeenkomt met 1kg suiker als ik het mis heb lees ik het wel kan ik nog bijsturen.

Forum Lid
op 11 mei 2017

In hoeveel dagen zat je nu op de 12%, lijkt mij best snel gegaan?

Ik wil even plannen hoe lang ik ongeveer nodig heb voor vergisten en klaren, zodat ik het niet te lang hoef te laten staan en snel kan verstoken als het klaar is.

Ik heb net de Amylase bij de eerste fles van 10L gedaan waar 5,5L Melasse en 4,5L water in zit.

Als ik zover ben vul ik deze aan met water naar ongeveer 25L, en voeg ik nog suiker toe om aan de 15% te komen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2017

Net toch maar even de fles in een emmer met rond de 38 graden water gezet.

Las op internet dat amylase het beste zijn werk doet rond de 37,5 graden.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren