SG voor suikerwash

Geupdate op 15 april 2018 in Stooktips
12 op 12 april 2018

Ik ben voor het eerst eens aan de gang gegaan met mijn SG meter, maar ik snap er niet veel van.

Toen ik mijn suikerwash had neergezet heb ik een SG gemeten van 1.086. Nu een week later is het 1.043.

Mijn alcohol meter geeft 12% aan, maar ik had uitgerekend dat het 12.4% zou moeten worden.

Suikerwash is +-60 liter/13.5 kg suiker.

Kan iemand mij dit uitleggen ?

 

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 12 april 2018

Zover ik weet kan je je suikerwash niet meten met een alcoholmeter.

Wat voor suikerwash heb je precies gemaakt, als ik er een maak met still spirits Pure dan kan ik na een week mijn dobber bijna niet meer vastpakken , dus onder de 990.

Wat is het percentage dat je wil halen ?

 

Forum Lid
op 12 april 2018

Ik heb met een vinometer de alcohol gemeten, ik filter het eerst met een stukje keukenpapier, tot nu toe klopte het altijd wel. Ik heb nu een birdwatchers gemaakt.

Het percentage wat ik uitgerekend had was 12-13%. Het is nu 12.4%

Ik dacht zelf ook dat het SG 990 moest worden alleen snap ik niet dat mijn SG nu 1.043 is, misschien een meetfout ?

Wat ik moest doen volgens diverse websites is begin SG meten en op het einde de SG meten. Maar jij werkt met een dobber ??, ik gebruik een refractometer.

Ik heb wel even geproefd, het heeft nog een heel licht suiker smaak, het staat ook nog te borrelen.

 

Forum Lid
op 12 april 2018

Ik gebruik een hydrometer, als het nog steeds enigzins naar suiker smaakt is het inderdaad nog niet helemaal uit gegist, geduld dus 😉 …

Forum Lid
op 12 april 2018

Ik ga het inderdaad wel weer op de oude manier doen, dat ging goed, maar ik was gewoon nieuwsgierig, bedankt voor je reactie…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 april 2018

he

misschien helpt dit . t geeft Te verwachte percentage aan .

Forum Lid
op 13 april 2018

als de weger dus op 1000 staat is de suiker op en kun je stoken. .maar ! er zit natuurlijk een tolerantie in heeft te maken met bij product en temperatuur. dus kan wezen dat de weger iets verder zakt naar 900 .

Forum Lid
op 14 april 2018

Dat is nu net het probleem, mijn refractometer geeft veel hoger aan (1.043) als mijn vinometer (nu 13%), zie boven, ik vraag mij af waarom de refractometer dit doet, hij bubbelt nu bijna niet meer en volgens de vinometer is mijn alcohol percentage gehaald.

Forum Lid
op 14 april 2018

Geen iidee ik heb geen refractometer. Ik meet zelf de suikerwash niet meer daar het toch steeds hetzelfde is . Altijd 20% bij sugarwash. En mocht het nu eens een beetje minder zijn who cares het eindresultaat zal rond de 92% liggen dus alles is ok. grts RenéR

Forum Lid
op 15 april 2018

Precies René, meten van suikerwash doe ik ook niet meer want die percentages haal je makkelijk. Wil je hoger stook je de alcohol van 92% nog een keer. Ik heb dat een paar keer gedaan ( au bain Marie, gewoon een ketel , wel buiten doen, in een bak met water zetten en verwarmen tot 100 graden) en dan haal je op je slofjes 95%. Wat over blijft, want je krijgt er niet alles uit met water op 100 graden stook je de volgende keer weer mee Alleen heeft het zo weinig nut om al dat werk te doen voor die 3 tot 4% extra. 

 

In de t500 durf ik herstoken van 92% niet aan. Zal best kunnen maar voelt toch een beetje als bezine verdampen en dat zou ik ook niet doen. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 april 2018

De vinometer werkt simple weg op de dichtheid van de vloeistof . ( ” drijvend vermogen ” ) Water en alcohol zijn dunner vloeibaar dan water of water met suiker .
de meer suiker vergist des te dunner de vloeistof . dunner de vloeistof ( minder drijvend vermogen ) makkelijk SG meter zakt Dat is alles wat vinometer laat zien . SG van water alleen is 1000 en alcohol met water is dus nog lager dan 1000 . Dat hangt van hoeveelheid alcohol per liter . dus zodra de vinometer verder dan 1000 is gezakt is suiker open kun de vloeistof afstoken . De refracto meter registreert op meer variabelen . de dure elektronische zien ook naar transparantie van vloeistof. . en probeert daarmee te meten de al aanwezige alcohol maar registreert dus ook andere ” vervuiling ” in de helderheid wat jou getal doet afwijken . De SG meter heeft niets meer dan een vergelijkings tabel die aangeeft waar vloeistof dikte mee overeenkomt en wat je kunt verwachten . ( die tabel had ik hier gepost) Dus als het alleen gaat om er achter te komen of alle vergistbare stoffen op zijn ( de suikers ) en wanneer je kunt afstoken of om eventueel nog suikers bij te voegen of gist voeding Is de Vino meter eigenlijk afdoende . meer kun je tijdens gist periode toch niet veranderen . Bij de standaard methode in jou verhoudingen water en suiker en type gist wat je gebruikt weet je eigenlijk wat je ongeveer kunt verwachten aan alcohol opbrengst. Achteraf kun je simpel delen waar je mee begonnen bent door wat je overhoud en je weet hoeveel alcohol in jou stookwijn zat .

Forum Lid
op 14 april 2018

Heel duidelijk, ik zal voor dat ik meet ook eens de vervuiling tegengaan door het eerst te filteren en dan nog eens te meten, ik gebruik trouwens de optisch refractometer.

Forum Lid
op 14 april 2018

Je hoeft niet alles te filteren een borrelglaasje vloeistof is voldoende . . 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren