Shawn stook tijdlijn

Geupdate op 9 oktober 2018 in Het Café (praathuis)
43 op 2 september 2017

Hallo allemaal !

Ik heb tegenwoordig allemaal losse topics lopen
Van wat ik doet .. ga nu alles gewoon in dit topic dumpen !

Heb nog een aantal vragen En ben benieuwd of er meer mensen zijn die hier iets vanaf weten ..

Ik ben bezig met het maken van een eigen ketel deze word van RvS en au bain Marie … nu is dus mijn vraag !

Als je een stook wijn maakt met pulp wat water en gist en je wilt gaan stoken … hoe zorg je dat de dode gist cellen dan niet over gehevend worden. Naar je ketel !???

Verder komen er 2 bubble caps Op en daarboven een Shotgun koeler … ik ben dus reuze benieuwd wat dit met de smaak doet en het aantal %

Ik hoor het graag en hier nog wat foto’s

Me eikenvaatje

Ketel(t500) deze gebruik ik nu

Onderdelen voor me nieuwe ketel :

 
  • Geliked door
Antwoord
6 op 2 september 2017

Ik denk wanneer je je pulp mee wilt stoken je de gist en pulp niet kunt scheiden. 

 

Forum Lid
op 2 september 2017

Gewoon alles over scheppen ?

Forum Lid
op 2 september 2017

Ik vrees dat je het niet uit elkaar kunt krijgen. Heb geen ervaring met eau bain marie maar is het niet zo dat bij deze wijze de gist niet kapot gaat?

 

Forum Lid
op 2 september 2017

Dat zou betekenen dat je gist mee stookt

Forum Lid
op 2 september 2017

bij de wijn bereiding doen ze ongeveer 4 dagen pulp gisting ( eventueel eerst met enzymen), dan persen ze het uit, en dan laten ze het gewoon verder gisten, en ik denk dat dan de gist gewoon naar de bodem zakt zoals bij ons.

Ik heb dat uit boeken. Ik heb al wijn gemaakt maar tot nu toe van sap, nog geen pulpgisting gedaan, dat is iets voor de toekomst. Ik heb vlierbessen in de vriezer steken voor dat eens te proberen als ik er tijd voor heb.

grts.

 

Forum Lid
op 3 september 2017

Als ik fruit in mijn ton gooi dan mix ik alles fijn als het uitgegist is is de gist naar de bodem gezakt de fijn gemalen pulp vd.bv.druiven drijven bovenop die gooi ik in een zak en stook het mee de gist laat ik op de bodem en gooi ik weg.gr.🎩Chris.V.

 

Forum Lid
op 22 april 2018

Dit doe ik ook zo, alleen filter ik het mbv een stuk kaasdoek in een andere emmer,waardoor de pulp achterblijft, daarna laat ik het een paar dagen ( koel ) staan en hevel het dan over naar een andere emmer, als ik bij de drap aankom stop ik.

Daarna gewoon in mijn koperen alambiek, of een andere ketel kan ook en heb nog nooit last gehad van aanbranden of zo 🙂

En altijd een goed resultaat !

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 september 2017
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 september 2017

WoW, ziet er goed uit, wil je wat details delen? Lijkt op een 3″ pijp als ik het mag inschatten.

Zelf gelast? En wat ga je precies bouwen / hoe lang wordt je kolom en waarmee ga je hem vullen?

Mijn kolom is nu net af (basic) maar als ik dit soort moois zie begint het meteen te kriebelen om ook wat bubbel platjes / kijkglazen te gaan bouwen.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 april 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 april 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 april 2018

Vraagjes:waar heb je je elementen gekocht? Hoeveel vermogen hebben ze? En omhoeveel liter te verwarmen? Thx groet Hendrik

Forum Lid
op 22 april 2018

1kw @230 volt. ( heb ze gekregen )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 april 2018

Dat ziet er weer geweldig uit Shawn, machtig ding om te zien die Bain Marie ketel. Ik ben nog steeds met je parrot bezig, maar zie dat je in de tussentijd gered bent met deze 😁

Waar heb jij je appels vandaan? Mooie hoeveelheid!

Forum Lid
op 22 april 2018

Top ja dit werkte ook prima !

Ik wou eigenlijk pas een framepje maken als ik de andere had :p maar deze werkt ook prima !

Forum Lid
op 22 april 2018

De appels komen bij van Oss vandaan een fruit bedrijf uit Papendrecht

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 22 april 2018

Ik heb een bain Marie ketel maar eigenlijk nog nooit echt goed gebruikt. Maar ik zou de eerste keer gewoon pure appelsap vergisten en stoken dan heb je geen gist meer en dan met die alcohol de rest van de appelpulp marcereren en uitstoken.

 

Dus eerste keer gewoon sap vergisten ( die pulp is tegen die tijd verrot en kan je niks meer mee of mogelijk in de vriezer) en de alcohol bewaren voor 2e vergisting van sap en de pulp van de 2ekeer in de alcohol van de eerste stook gooien en dat dan Samen en gemacereerde pulp herstoken. Herstoken maak het sowieso veel beter. 

Zo had ik het ooit bedacht maar door tijdgebrek nooit gedaan. Weet ook niet of het werkt maar misschien wel. 

Admin
op 22 april 2018

Hey Lummel, ik denk dat het een heel mooi resulaat kan opleveren. Ik heb bij het maken van de kirsch de alcohol na de 1e stook ook nog een tijdje op kersen laten macereren. Daarna weer afgestookt. Het resultaat was een mooie kersengeur aan de toch al goede smaak.

Ik denk dat je dit met de appelprut ook goed kunt doen. Maar precies wat je zegt, na het ontsappen van de appels direct alcohol er op anders wordt het een vieze (bruine) boel. 

Forum Lid
op 22 april 2018

Je hoort het wel vaker bij au bain Marie
Dat ze bij de 2e stook Nog wat pulp erbij gooien.
Dit is een 10 liter au bain Marie
Daarom ben ik van plan om de opbrengst van de 1e 10 liter stookwijn bij de andere 10 liter stookwijn die ik stook te doen. Kijken wat dat geeft kwa smaak !

Forum Lid
op 22 april 2018

@lummel .. ik heb eerst de appels van klokhuis en steeltjes ontdaan .. daarna door de molen. En nog wat via de sap centrifuge zodat de pulp helemaal vol zit met sap en vocht en toen lalvin gist toegevoegd.

3 weken laten staan ! Nu is het bubbelen gestopt

Forum Lid
op 22 april 2018

Das wel een goed idee ga ik de volgende keer ook met kirsch doen. Maar ik denk dat het voor kapisjon wel een dure grap wordt op deze manier tenzij hij zelf een boomgaard heeft. Want ik denk dat als je de t500 gebruikt je misschien 1,5 liter 92% hebt. Met een alambiek veel lager percentage en opbrengst. En hoeveel pulp heb van 25 liter sap? Schiet niet echt op met deze hoeveelheden denk ik. 

 

Alternatief is natuurlijk de eerste alcohol even maken met still turbogist. Ik meen dat Erik de pure het beste vindt maar ik vind die blauwe zakjes ook al perfect. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 6 juni 2018
Forum Lid
op 26 september 2018

3liter ketel voor de fijn stook !

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2018

Na een tijd druk te zijn geweest is er nu weer tijd voor het stoken !

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 26 september 2018
Forum Lid
op 29 september 2018

zou je de gegevens op de zak willen delen, zie graag waar het wordt gemaakt en verkocht?

Forum Lid
op 29 september 2018

Doos is van Brouwmarkt, dus daar is het waarschijnlijk ook te vinden. Malterie du chateau staat er zo te lezen op.

Forum Lid
op 29 september 2018

Ik heb er 1 van brouwmarkt -> en 1 van jubbega liggen

Alleen de collega wie ik de schroot molen mocht lenen is ziek dus dit weekend geen whiskey maken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 september 2018

Een deel van de kolom

Forum Lid
op 26 september 2018

Heb je die zelf gemaakt? Ziet er prachtig uit. Zo kun je het proces volgen.

Forum Lid
op 27 september 2018

Besteld ! Dit is zelf bijna niet te maken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2018

Om wat te lezen !

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2018

Een emmer met Odin’s Rogge whiskey is bijna klaar. En we gaan ons nu verdiepen in het stoken van whiskey en fruit

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2018

Ik hoop de koeler ook snel te hebben zodat de ketel in elkaar kan en ik er een beugel voor kan maken !

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 september 2018
Forum Lid
op 28 september 2018

Ziet er stoer uit Shawn. Moet je daar veel aanpassingen voor maken of is het plug and play?

Forum Lid
op 28 september 2018

Plug en play

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 oktober 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 oktober 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 oktober 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 oktober 2018

Goed bezig😀

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 oktober 2018

ziet er goed uit … Heb je deze van de whisky mout gemaakt ????

 

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Nee deze is van odin’s Rogge whiskey 1e stook

Ik moet nog even de tijd vinden om met de mout iets te doen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren