Tsipouro/grappa

Geupdate op 9 oktober 2018 in Recepten
28 op 21 september 2018

Heb van een vriend een beste hoeveelheid druiven gekregen. Die heb ik uitgeperst met een fruitpers. Dat sap al verstookt voor de eerste keer, heel best te doen maar ga het nog een keer stoken.
Heb alle schilletjes en druiven restjes bewaard en te vergisten gezet. Ga dat van t weekend weg werken maar ben heel benieuwd of iemand er hier al ervaring mee heeft en wat ik ervan moet verwachten?

Het gaat hier echt puur om de geperste druivenschillen en pitjes enzo

Groet

 
  • Geliked door
Antwoord
3 op 21 september 2018

Waarom niet alles in een keer verstookt? Nu moet er suiker en water bij,als je echt een grote hoeveelheid hebt zul je er wel iets van kunnen stoken maar het meeste suikers zaten in het sap.

Forum Lid
op 22 september 2018

Omdat ik normaliter alles pers. Ik heb een grote fruitpers. Ik stook sap en most appart. Is ook anders in smaken ervaar ik. Ik stook op gas en heb daardoor de kans op aanbranden. Mocht de most dan aanbranden hoef ik niet alles weg te gooien. Het sap gaat altijd goed. Een zak zoals jij doet lukt mij niet, wel geprobeerd maar niet mijn ding.
Nee geen suiker en water extra nodig gehad, dit was zo een grote hoeveelheid druiven. Het geperste sap had een suikergehalte tussen de 8 en 9%.

Forum Lid
op 22 september 2018

Ik weet niet welke ketel je hebt maar anders maak je een spiraal van koper pijp leg die op de bodem en alles in een zak de ketel in,brand niet aan.

Forum Lid
op 22 september 2018

Ik heb 2 ketels. Een grotere waar ik in een keer al het sap in doe en een kleinere waarmee ik ooit ben begonnen waar ik het most in stook. Gaat altijd precies.
Met de appel haal ik echt twee heel verschillende drankjes van 1 product. Nu ben ik benieuwd hoe dat is met druiven. De ketel staat nu rustig op te warmen.
Ben echt heel benieuwd hoe de gestookte druivenmost zal smaken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 september 2018

Kan niet anders zeggen dan dat het goed gelukt is, wat een apparte smaak krijg je als je alleen druivenmost verstookt. Heerlijk

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 september 2018

De verstookte most wordt de basis  voor brandy (Cognac) die je bv op hout kunt laten rijpen. Daar kan weinig aan misgaan ?

Als je de schillen en overig uitgeperst materiaal vergist en stookt krijg je Grappa. Er zijn liefhebbers genoeg, ik vind het persoonlijk niet lekker. Ik heb het in Italie gedronken en in nederland wel eens bij de slijterij gekocht en ik vind het in beide gevallen een herkenbare gistsmaak hebben. Ik denk dat het komt omdat er niet veel meer uit te persen is en dus alles de stookketel ingaat, inclusief de dode gist. Mischien gaat het anders maar zo vind ik het smaken ?

Forum Lid
op 23 september 2018

Ik heb inderdaad alle most zo de ketel in gegooid, ook de gisten. Ik vind het resultaat wel lekker. Weinig gist smaak. Ik krijg meer “groene” tonen in de smaak. Meer de smaak van de most zelf. Ik ga het combineren met het geperste sap als ik het de tweede keer ga stoken om een unieke smaak te halen.

Forum Lid
op 23 september 2018

Had je toch al direct alles bij elkaar kunnen stoken,ik heb gisteren en vandaag 400 kg.druiven in de vaten gedaan ik stook alles bij elkaar maar laat de dode gist zo veel mogenlijk weg.maar zo krijg je de smaak van de totale druif in je drank,ik leg het erna op eiken en heb een lekkere brandy.gr.Chris.

Forum Lid
op 24 september 2018

Had inderdaad ook gekund achteraf. Maar ik ga de grappa niet helemaal mixen met het destilaat uit puur sap. Wordt maar een gedeelte om toch meer alleen de sapsmaak naar voren te laten komen.
Al met al gaat dit experiment de goede kant op

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 25 september 2018

Ik had hier 3 kistjes blauwe druiven staan maar ze waren erg klein., Wel mierzoet. Ik had steeds geen zin om ze van de steeltjes te halen en uit te knijpen.

Nu heb ik zojuist alles met steeltjes en al in een emmer gegooid en de Whirlpool paddle van de Grainfather door het deksel gestoken en de boormachine aangezet. Fantastisch!

Met een paar minuten vol gas draaien waren alle druiven stuk en alle takken zaten om de Whirlpool paddle gedraaid en waren dus meteen verwijderd.  Nu dus vergisten inclusief schilletjes. SG van 1095 dus suiker toevoegen volledig overbodig.

Jammer dat het maar een liter of 15 is, maar een gegeven paard moet je natuurlijk niet in de bek kijken 😉

Forum Lid
op 25 september 2018

Godver, jij wel. Ik kan maar niet aan druiven komen. Maar barst maar met de druiven, ik heb de Betuwe achter de hand. binnenkort appels persen.

 

moest gisteren toevallig even in de Betuwe zijn maar om de zoveel appelbomen staat er inderdaad eentje die nog vol hangt. Ras geen idee maar tijd  is suiker en het boertje roept me vanzelf en hij wilde ook een flesje dus doet vast zijn best. 

Admin
op 25 september 2018

Ik kwam deze advertentie nog tegen https://www.marktplaats.nl/a/verzamelen/wijnen/m1326100569-wijn-druiven.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Er staat geen prijs bij, wel zelf plukken. In Hengelvelde, Twente.

Kun je ze daarna bij mij komen persen.

De Hydropers komt morgen binnen.

Forum Lid
op 25 september 2018

Lummel ik heb zat.500 kg zoete pitloze druiven gekochtvoor een prikkie,zal binnenkort wel weer een paar honderd kilo krijgen,dan laat ik het Nimrax weten die heeft jou nr.volgens mij.en ik zet het wel op het forum.ik heb je gezegt geduld Chris komt er wel aan,en 100 kg krijg je zeker in de outo.gr.Chris.

Forum Lid
op 25 september 2018

Ideaal ChrisV ! Met Alcohol van druiven gestookt en een Zak sinaasappels , grof gemalen koffie , cacao en suikersiroop kan de vrouw verwennen met paar liter heerlijke grand Marnier !??

Forum Lid
op 26 september 2018

Ook dat nog,die rent genoeg naar de kelder.heeft Roemeens bloed.?? krijg dadelijk bezoek van daar blijven drie weken betekend min.21 flessen weg.?daarom stook ik zo veel.

Forum Lid
op 27 september 2018

Dus een tweede ketel in verschiet misschien ? ???

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 30 september 2018

Ik wil graag grappa gaan maken om uit te proberen. Als ik 25 l mash wil hebben hoeveel druivenschillen en pitten gebruik ik dan? Gaat er water bij? En suiker? En welke gist neem ik t best?

Admin
op 30 september 2018

Geen water en geen suiker, geplette druiven inclusief schillen en pitten en dat tot een totaal volume van 25 liter.

 

De gist een gewone wijngist of champagnegist. de soort maakt voor het stoken niet zoveel uit. De SN9 van Mangrove Jacks kan een hoog alcoholpercantage aan en wordt veel gebruikt bij het verstoken van fruit. Maar inprincipe kan iedere wijngist dit wel aan hoor.

 

Van oorsprong werd Grappa alleen gemaakt van de restanten van het wijnmaken. Dus enkel en alleen de schillen en pitten. Maar dan is de opbrengst natuurlijk erg laag. je kunt een prima Grappa maken wannneer je de gehele druif gebruikt.

 

Het uitgestookte resulaat kun je ook nog op hout leggen om een Brandy te maken (Cognac mag het officieel niet heten maar het komt dicht in de buurt 😉 )

Forum Lid
op 30 september 2018

Bedankt! Heel fijn en ik laat weten hoe het wordt. Op marktplaats zag ik gratis druiven, maar niet om te eten. Zou ik die kunnen gebruiken?

Forum Lid
op 2 oktober 2018

Petrus,zijn soms druiven die overrijp zijn goed voor te stoken maar niet voor verkoop,die gebruik ik ook.

Forum Lid
op 8 oktober 2018

Druiven pletten met ouderwets voetenwerk 

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Als je de voeten maar gewassen hebt.anders krijg je Gouda wijnbrand,??? ik doe het met de boormachine,400 kilo is wat veel om met mijn voeten te pletten.met boormachine een uurtje 400 kg.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 september 2018

deze week gaan de druiven stokken in de grond hier ben volgend jaar benieuwd wat het brengt

gr erik

Forum Lid
op 2 oktober 2018

Wijnstokken kunnen vanaf het tweede jaar dragen maar het is betet om pas vanaf het 3e jaar trossen aan te houden. Dit ivm de energie huishouding en energie vraag van de vruchten.
Volgend jaar zal je, mits je oude stokken heb gekocht, nog geen oogst hebben jammergenoeg.

Ik wacht ook al 2 zomers…

Gr

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 oktober 2018

Was even druk dus zie dit topic nu pas. Chris, van de druiven ga ik wijn van maken in de fermenter. Heb je enig idee hoe zoet dat ze zijn? Ik heb overigens je tel gekregen van Nimrax. 

 

Jan, dat persen zou ik even moeten plannen, druiven bij Chris voor wijn, Appels in De Betuwe om te stoken en hup naar Deventer. Dat zou betekenen 7 tonnen. Lukt wel in stationwagen toch? 

 

Overigens net een paar kilo verse druiven, sap van appels en peren die zijn vergist met wat rozijnen gestookt in de grainfather. Was 4 liter sap. Gewoon met de reflux en weer blijft de smaak lang in je mond hangen. Wel een allegaartje qua smaak de peer springt er het meeste uit. Best lekker. Suiker in fruit is zo zonde. Kom ik steeds meer achter. 

Forum Lid
op 2 oktober 2018

Lummel meestal zijn dat zoete tafel druiven,ik heb nu 400 kg in de vaten zitten zonder suiker en gist,deksels staan bol.heb deze keer de natuur het werk laten doen ben benieuwd.als ik druiven heb laat ik je weten heb het nr.van Nimrax.mischien wil hij er ook.?

Admin
op 2 oktober 2018

De Hydro pers is al een weekje binnen, de Appelvreter die we eerst nodig hebben zit ik nog steeds op te wachten. De druiven zou ik nu dus met gemak kunnen persen, de appels nog niet. Hoop dat ze een beetje opschieten….

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Die van mij staan nog lekker wild te vergisten,getest met aansteker.ben benieuwd.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren