Upgrade van Smartstill original

Geupdate op 12 oktober 2018 in Mijn installatie
44 op 23 mei 2017

Goedenavond..

Omdat de smartstill  mark I geen temp regeling heeft ben ik van plan om hem zelf te pimpen met een vermogens regelaar..

https://www.conrad.nl/nl/kemo-m012-vermogensregelaar-module-110-vac-230-vac-3-a-084529.html

Wil iemand met een elektro technische achtergrond mij bevestigen of deze geschikt is om in een mooi doosje te bouwen ?? en aan te sluiten natuurlijk…

BVD     DB

 

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 26 mei 2017

Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Ik ben de grootste elektra noob die bestaat en dit zal wel een hele domme vraag zijn: wil je dit gaan inbouwen tussen stroomtoevoer en het verwarmingselement of ga je het vermogen al dimmen voor de stroom het apparaat ingaat?

 

Forum Lid
op 26 mei 2017

Mijn plan is dit tussen stekker en still te plaatsen….

zodoende niet nodig still zelf open te schroeven…

 

Forum Lid
op 26 mei 2017

Principe van een snoerdimmer eigenlijk…Conrad heeft ook iets kant en klaar…

https://www.conrad.nl/nl/kemo-fg002n-vermogensregelaar-module-230-vac-190587.html

maar die vind ik beetje duur…

Forum Lid
op 26 mei 2017

Als je de vermogensregelaar zet tussen stroomtoevoer en de Smartstill, dan gaat de koelingsventilator ook langzamer draaien en zal er minder gecondenseerd water terug vloeien in de ketel en wordt je alcoholpercentage nog lager.

De Smartstill is door de fabrikant zo uitgebalanceerd dat je voor dit apparaat een maximale opbrengst krijgt. Natuurlijk is dat minder dan bij een alambik.

En wil je echt een zo hoog mogelijke opbrengst hebben, dat was de Smartstill de verkeerde keus.

Forum Lid
op 26 mei 2017

Je kunt beter, voor zover mogelijk, de koeling opvoeren.

Alleen dan zal er méér water terugvloeien waardoor het alcoholpercentage zal toenemen.

Misschien door de ventilator te vervangen door eenzelfde met een hogere snelheid.

Forum Lid
op 26 mei 2017

….Heb hem in eerste instantie gekocht om sowieso te kunnen stoken…

Ben ook bezig met verzamelen voor grote ketel maar dat wist je al..

Het is idee is meer om te kijken wat er eventueel allemaal mogelijk is met de smartstill…

Het is een prachtige hobby dat stoken,wat het extra interessant  maakt is dat er ook nog een heleboel meer is dan het stoken op zich.

…Zelfbouw of compilatie van prefab spullen,de technische kant zogezegd.

Wat dit forum voor mij juist zo leuk maakt is dat daar ruimte voor is.

Dus om terug te gaan naar mijn filosofie over de not so smartstill,…de ventilator zal dus zelfstandig van stroom moeten worden voorzien  het liefst ook met regelaar… dan nog zien een thermometer hoog in de still te krijgen…

Als dat lukt heb ik weer een stukje speelgoed… en daar gaat het toch ook om bij een hobby… plezier..

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 mei 2017

Misschien heb je wat aan deze info: http://www.wietforum.nl/topic/116412-olie-maken-alcohol-distilleren-met-smartstill/

 

Forum Lid
op 26 mei 2017

Dat stuk van die ombouw had ik gelezen,nimrax heeft dat ook op tube uitgelegd maar ik wil liever het niet apparaat openmaken en dan zit met het zelfde ventilator probleem volgens aantal reakties op het net… na ombouw deed de ventilator het helemaal niet meer….

Maar Jan,in ieder geval bedankt voor het meedenken… het blijft een goedkoper alternatief… dan de regelaar dat zeker..

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 mei 2017

@ Betweter…koeling opvoeren ook idee   kijk in principe is ie sowieso uit de garantie want ik heb hem al aantal jaar…

maar wil hem nog even gebruiken tot de grote jongen er is… dus nog ff niet intern prutsen..

Is die grote ketel werkend naar mijn zin,vind ik het niet erg om hem te demonteren,misschien zelfs koelspiraal boven in de still door de mantel zodat ik zelf reflux in de ketel kan creëren,dat gecombineerd met temp meting voor de doorlaat naar het ventilator gedeelte…..met een vermogen gestuurd element…met permanente alcoholmeting…….gewoon uitvinden in hoeverre ik het boemel effekt kan controleren….

Vraag me niet waarom…gewoon omdat het  kan, denk ik eigenlijk..

sommige mensen vinden een super refluxkolom bouwen weer het einde…

Het is gewoon een van mijn projekten,dus dagbesteding zogezegd…

En voor de drank gebruiken we dan de grote broer…op gas buiten in de maneschijn… 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
20 op 26 mei 2017

In de mark II zit ook gewoon die kemo module. Het eenvoudigste is om je 230V snoerkabel door te knippen, de aarde (geel/groen) draad weer aan elkaar aansluiten. Dan de 4 module draden op juiste wijze monteren.Uiteraart de 230v (de twee meest rechtse module draden) aan de kant waar de stekker zit van je doorgeknipte kabel monteren.
Betweter heeft gelijk dat je koelvin ook langzamer gaat bij het temperen van de potmeter.
Maar dat doet de mark II still ook. Mooi kastje eromheen met een gat erin voor je draaiknop en klaar ben je. Kolom temperatuur meten heeft bij deze ketels weinig zin. Gewoon afstellen op een druppel per seconde en je krijgt eruit wat er in je stookwijn zit. Succes!!

 

Forum Lid
op 4 oktober 2018

Zit er in een smartstill ook een thermostaat? Ik heb een soort kloon gekocht waarvan ik dacht dat er een ingebouwde vermogensregelaar in zat, maar het blijkt een temperatuurinstelling met een thermostaat. Ben nu met een externe regelaar bezig, hoop dat die werkt als ik het apparaat voluit zet….

Forum Lid
op 5 oktober 2018

Harry, ik ken jouw kloon-smart still niet. In de originele smartstills M2 zit uitsluitend een vermogensregelaar (draai-potmeter) en een droogkookbeveiliging reset knop.

Forum Lid
op 5 oktober 2018

Okee, bedankt voor je reactie. Ik ben er stomweg van uitgegaan dat de kloon hetzelfde zou werken, maar er zit een thermostaat in. Erg irritant….. Er staat er nog een op marktplaats, mocht iemand die meeleest er interesse in hebben, laat hem maar staan, want in tegenstelling tot wat de verkoper beweerd is het geen handig apparaat. Beter even doorsparen voor een echte.

Forum Lid
op 6 oktober 2018

Graag gedaan en Harry, je zou gewoon toch dan ook een proef stookje ermee moeten kunnen doen als je de thermostaat op 80gr.zet… Maar bij de minste twijfel: niet doen.

Forum Lid
op 6 oktober 2018

Maarrrr… vermogensregelaar werkt! Nu nog leren stoken haha!

Forum Lid
op 6 oktober 2018

Leren stoken bestaat niet. Gewoon suiker vergisten en wegstoken. Niks moeilijks aan, gewoon effe doen. (gistzakje staan de instructies op) Cheers alvast man! 😉

Forum Lid
op 8 oktober 2018

Ja, ben al leuk bezig. Met de vermogensregelaar er tussen krijg ik er zowaar echte alcohol uit, 45%. Maar ben wel even zoet met die 25 liter wash 😀

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Nou Harry, 4liter keteltje. 25 liter wash, 1 liter weg maakt 24L.( ivm residu/bezinksel in je mashton), zijn dat 4×6=24 dus ..6 x stoken. En 45% is bij air/smartstills een uitstekende score. Dus nog 6x 4uur stoken ren je hebt het helemaal gefixed. Goed toch? Cheers man! 😉

Forum Lid
op 9 oktober 2018

Haha, dank je! Als je het zo stelt valt het al weer mee

Forum Lid
op 10 oktober 2018

ehm, ik heb iets te vroeg gejuigd, of misschien is er niets aan de hand: ik heb maandag niet alles opgestookt, dus er bleef een laagje in de ketel zitten. Dat heb ik gisteravond weer aangezet, totdat het bedtijd was. Hetgeen dat in de fles zat heb ik gemeten, en dat ruikt wat zurig, en heeft een percentage van 25%. Kan ik dat beter anders doen? En kan het zijn dat ik te snel naar een te hoge temperatuur ga? Vanwege het lage percentage? Ik heb de vermogensregelaar zo afgesteld dat er maar een paar druppels tegelijk komen, dat zou toch goed moeten zijn?

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Harry; Mijn advies: Start met 2 of 4 liter uit gegiste stookwijn (die ook iets zurig ruikt), stook het, gooi de voorloop weg,- half borrelglaasje is voldoende, 
Stook nonstop door tot je op 12 – 10% zit en breek je stook af, gooi het residu na afkoelen weg. Nu heb je de eindloop ook weggelaten en heb je de neutraalste alcohol die mogelijk is met dit systeem. Je gemiddelde ABV% opbrengst van je distillaat zal tussen de 35 en 45% zijn. 
Dus inderdaad, je start met een hoog ABV en naarmate de stook vordert, neemt het ABV af. Als het je lukt om ongeveer een druppel per seconde te distilleren zal dat ook de kwaliteit ten goede komen.
Nooit je stookwijn laten droogkoken, dan kan je je still weggooien, de verbrande aanslag in je koelbuis is niet meer te reinigen. Hoop dat je hiermee wat kunt. Succes man!

Forum Lid
op 10 oktober 2018

nimrax 

zo ben ik ook begonnen de voorloop weg en stoppen bij  15 of 20% en ook met een ali baba smartstill of die ik van u overgekocht heb je moet eerst een beetje leren en de smartsill is dat ideaal apparaat er voor klein beginnen en dan keuze maken

gr erik

Forum Lid
op 10 oktober 2018

en weer bedankt! Zo ga ik het doen, er stookt nog iets in de ketel, ik kijk of ik er iets mee kan, of dat het de gootsteen ingaat. En die stook loopt nu wat rustiger. Voorloop gooi ik inderdaad steeds weg. Residu zal ik inderdaad ook wegdoen. We komen er wel!

Forum Lid
op 11 oktober 2018

Klopt Erik, elke machine, ook smart stills moet je even leren “aanvoelen”.
Als je bij een smartstill een geluid hoort wat klinkt als “klok klok klok…”, dan geeft dat ook aan dat je stook op zijn einde loopt,dus tijd voor een refractometer check.
Over de naloop wegnemen nog dit, Harry: Veel hobbystokers stoppen inderdaad hun stook al bij 20% ABV. Voorbij die 20 naar nul valt weinig rendement meer te halen. Dus stoppen bij 20 is voor de kwaliteit van je distillaat een aanrader. 

Forum Lid
op 11 oktober 2018

nimrax 

ja stoken moet men leren het is nooit van de eerste keer dat het goed gaat niet met een smartstilll of met een t500 ik leer ook elke dag wat bij

Forum Lid
op 12 oktober 2018

En zo ga ik al lerende dapper door…. het genoemde residu als de ABV nog maar 10% is, kan dat zomaar een liter of 3 zijn als ik met 4l begon?

Forum Lid
op 12 oktober 2018

harry je leert elke stook wel iets bij en dat is het plezier ervan

 

Forum Lid
op 12 oktober 2018

het genoemde residu als de ABV nog maar 10% is, kan dat zomaar een liter of 3 zijn als ik met 4l begon?Van Harry

Ja, klopt. Als je stookwijn bijvoorbeeld 12% ABV bevat, haalt je still die eruit,samen met wat demi water. Dus van je 24liter stookwijn is slechts 12% van de inhoud je opbrengst in alcohol. Er gaat na afloop best wat uitgekookte stookwijn door de gootsteen. Weer geen reden tot paniek… Cheers mannen! 😉

 

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Mooi, bedankt voor het snelle antwoord. Dan kan ik dit weggooien en vandaag nog een nieuwe stook doen

Forum Lid
op 12 oktober 2018

Graag gedaan en strak plan man! Niet lullen maar ketel vullen!! 😉 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 26 mei 2017

Dan die prutser op dat wietforum, gaat doodleuk een thermische beveiliging verwisselen. Dan is de machine niet meer CE en KEMA gekeurd. Brandverzekering gaat dan extreem moeilijk doen.

 

Forum Lid
op 26 mei 2017

Dat doen ze sowieso wel aangezien je met illlegale, brandgevaarlijke activiteiten bezig bent. Ook geen dekking als je kweeklamp in de hens vliegt, al zitten er 100 keurmerken op….

 

Forum Lid
op 26 mei 2017

@nimrax bedankt voor je info..kan ik dat dus wel doorvoeren….

ik ga er gewoon suikermash door stoken  tot een zo hoog mogelijk percentage…   (verdunnen?) en tweede keer stoken, dan kijken naar percentage,desnoods de medihemp toppen iets langer macereren… en dan in de flessenwarmer met luchtpomp methode…

 

 

Forum Lid
op 5 oktober 2018

Jantje, ik heb toevallig een verzekerings pipo over de vloer gehad. Hij ziet geen reden om niet uit te keren omdat alles gekeurd is. Of ik wel even aan ze wil denken want ik wordt bij hun op kantoor verwacht eind december met een kerstborrel…

Forum Lid
op 10 oktober 2018

Heren, nu hoor ik steeds dat een Smartstill en een T500 illegaal zijn.

Maar ik stel me de vraag of dat zo is, wij hebben hier in de omgeving zeer kalkrijk (hard) water, met een smartstill en/of T500, maak je toch alleen maar gedestilleerd water.

Ben je alcohol aan het fabriceren, dan ben je inderdaad bij brand, misschien, niet verzekerd, maar wij braverikken, willen ons koffieapparaat heel houden.

Wij ,geen prutsers en echte nerds, hebben daar een top distillateur voor nodig.

(als ‘m uitbrand, goed door laten fikken dus)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 juli 2017

Nog even een vraagje over het dimmen: weet iemand of de ventilator gewoon op 230V draait of dat er in het apparaat iets van een transformator zit? Als het kan wil ik het verwarmingselement dimmen en de ventilator met een stekker rechtstreeks op het lichtnet aansluiten zodat die niet langzamer gaat draaien.

 

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 juli 2017

Jantje, De ventilator van de smart stills draait op 230V.
Bij de mark2 is de ingebouwde kemo vermogensregelaar verbonden met hitte element EN de ventilator. Ik denk alleen niet dat het je iets extra’s oplevert.

 

Forum Lid
op 24 juli 2017

….zo’n laag als mogelijk vermogen geven en de koeling maximaliseren,theoretisch geeft dat de mogelijkheid tot zeer traag stoken….het maken van cuts kan dan heel gedetailleerd gedaan worden omdat het proces dan super slow gaat…..

Maar als de Smartstill met vermogensregeling al in staat is om per druppel te stoken….heeft de ‘opgevoerde’ koeling alleen effekt op de produkt temperatuur en als zodanig alleen handig om snel de 20 C te bereiken….

Dus volgens mij wil Nimrax met zijn post aangeven dat koeling opvoeren geen noodzaak is voor langzaam stoken…. correct me if I’m wrong….

Grts DB

 

Forum Lid
op 24 juli 2017

De temperatuur van de lucht rond de airstill is tot op een zekere mate te beheersen.  Zo heb ik vorige week de temperatuur van het druppelende destillaat terug gebracht van 27C naar 22C door  koelblokken (-18C) rond de ventilator van de airstill te plaatsen.  Wel een gans geknoei om die blokken op hun plaats te houden.  Ben nu aan’t mijmeren om een systeem met CO2-koeling te bouwen en dit te sturen via een arduino/raspberry pi. Er zal waarschijnlijk een omgevingstemperatuur bestaan waarvoor het destilleren optimaal verloopt. 

Iemand al ervaring mee?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 27 augustus 2017

Dit weekend heb ik met een Smartstill met stekkerdimmer (10 euro bij de bouwmarkt) gestookt. De ventilator heb ik rechtstreeks op het lichtnet aangesloten. De ruwstook van 50% was na 1 keer stoken op half vermogen 86% en na nog een keer stoken op 40% vermogen kwam ik uit op 92%. En dat kan met nog een keer stoken waarschijnlijk wel richting de 95% gaan.

 

Het voordeel van dimmen is dat de inhoud van de ketel nooit in de buurt komt van de 100 graden waardoor er veel minder water meeverdampt. Het duurt wel langer, maar dat vind ik geen probleem. De T500 waar ik aan zat te denken gaat er nu niet meer komen.

Forum Lid
op 27 augustus 2017

@Jantje

Kun je misschien een foto plaatsen van de snoer dimmer ?

Grt DB

 

Forum Lid
op 28 augustus 2017

Hier een linkje: https://www.gamma.nl/assortiment/gamma-stekkerdimmer/p/B456281?%26sg%3Da

Je kan er een apparaat van maximaal 300 watt mee dimmen terwijl de Smartstill 340 watt trekt inclusief koelventilator die ik rechtstreeks op het lichtnet heb aangesloten. Denk dat hij zonder koeling zo’n 300 watt verbruikt, dus dit kan prima.

Forum Lid
op 28 augustus 2017

De T500 waar ik aan zat te denken gaat er nu niet meer komen.

Van Jantje

hahaha, waarschijnlijk wel want van dit gepruts word je op den duur toch wel moe. Maar wat ik interessant vind, hoeveel rendement haal je er nou precies uit. De t500 zegt zelf 95% uit de stookwijn, haal ik niet dat duurt te lang maar 90% zeker wel. 

Dus 25 liter stookwijn van 20% is zeker 5 liter alcohol van minimaal 92%. Hoeveel zou dat bij jou zijn. En hoeveel tijd gaat het je kosten. Met de t500 ben je in 4 uur klaar. 

Forum Lid
op 28 augustus 2017

 

Man dit word een titanenwerk als je die 4.5L 3 keer moet afstoken om aan misschien 95% te komen en dan praten we nog niet over hoeveel tijd ! In alle geval ik volg heb ook nog een nieuwe Smartstill staan misschien breng je me nog op ideeën 😉 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren