Watermeloen

Geupdate op 9 oktober 2018 in Recepten
64 op 28 april 2017

Beste leden ,

 

Nu heb ik in men brouwemmer

Watermeloen , Suiker en gist gedaan ,

 

Heeft iemand dit nog al gedaan ?

komt er daar een goed eindproduct van ?

Alvast bedankt

 

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 28 april 2017

Hoi Jan, leuk experiment.
Als ik een paar overrijpe bananen in mijn suikerbeslag mee laat gisten, proef je de bananensmaak er in terug. Geen idee hoeveel fruitsuiker je watermeloen bevat, ik verwacht dat het te weinig is om een hoger %alc. te krijgen. Mogelijk komt de smaak wel mee. Ik ben ook benieuwd. Hou ons op de hoogte als je wil. Klinkt goed in elk geval!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 april 2017

Heb je sg gemeten voor de gist erin ging?

Forum Lid
op 29 april 2017

Ik denk als het bijna uit gegist is je meet een laag alcohol gehalte zal je de fungies moeten bijvoeren met suiker om het alcohol percentage omhoog te krikken 

Forum Lid
op 30 april 2017

helaas niet gemeten , op het zakje van alcotec fruit gist stond voor 25 l 4 tot 6 dagen .. emmer pruttelt rustig , maar heb vind dat alle watermeloenstukjes zijn opgelost , eerst zat de emmer halfvol met watermeloen en nu nog maar een cm of 3 meer , kan watermeloen oplossen door de gist ? woensdag zou de badge moeten klaar zijn ..

 

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 29 april 2017

Ik heb het nooit geprobeert,ik weet aleen dat ze in Roemenie een gat maken in een watermeloen en die vullen met moonshine tijdje laten staan en drinken,moet lekker zijn.gr🎩Chris.V

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 april 2017

Nou de watermeloen lost helemaal op …

 

Forum Lid
op 30 april 2017

Ik weet het niet zeker als er niks meer boven op drijft dan is hij bijna uit gesist misschien heb ik het mis maar ik had het  met gemoute haver suikerwater erbij en er kwam weer leven in de brouwerij en alles dreef weer boven op toen hij weer uit gegist was lag alles weer op de  bodem dit is mijn ondervinding maar ik heb nog niet zo veel ervaring.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 april 2017

Ik heb nog niet bij navraag gehoort dat ze van watermeloen stoken in Roemenie en daar stikt het ervan,wel het boven genoemde recept,de alcohol lost het vruchtvlees op,gr.🎩Chris.V

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 mei 2017

De watermeloen al aan het stoken?
Hoeveel suiker en meloen had je er in gedaan?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 mei 2017

Wel om te beginnen heb ik 15 liter zuurstofrijk water genomen ( spoeier keukenkraan )

dan opgewarmt en 2.6 kg suiker in opgelost , tot alles was opgelost , dan 3 hele grote watermeloenen gesneden ( alleen vruchtvlees ) erin gedaan en daarna als alles mooi op temperatuur was de gist er in gedaan , 1 zakje fruit yeast van alcotec ,dit rustig doorgeroerd dan het deksel en waterslot erop en staat mooi op kamertemp , ongeveer 20°

 

 

 

 

 

Forum Lid
op 1 mei 2017

Dat moet goed komen hoor! Ik denk dat er niet veel suiker in meloen zit maar 10%alcohol is wel haalbaar. Daar moet je dus 1,5 liter lekker spul uit kunnen halen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 mei 2017

 

zo was ie toen ik net klaar was met maken

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 mei 2017

 

 

zo is ie nu

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 mei 2017

Prima joh, hoe lang staat hij nu?
Nog bubbels, smaakt hij nog zoet?

Leuk idee, ik ga het ook proberen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 mei 2017

Ik heb nog 2 trossen grote rode druiven die wat uitgedroogd zijn maar erg zoet.
Niet pitloos…zouden die paar pitjes op 26liter stookwijn (te) veel methanol veroorzaken?

 

Forum Lid
op 2 mei 2017

Nimrax, behalve de pitjes, zijn het ook de velletjes die methanol veroorzaken.

Alleen bij persen blijven dit soort zaken achter.

Forum Lid
op 2 mei 2017

Ik laat 300 kg druiven vergisten met schil en gooi die met stoken in mijn ketel ,geen probleem gooi wel voorloop weg,ik vergist pruimen met pit,de pitten stook ik niet mee,ook stook ik mijn appels ongeschild,ik was ze nog niet eens,begin er maar aan 300kg druiven te persen of 200 kg appels te schillen,in het oostblok werken ze ook zo en ik doe het al14 jr zo ben niet blind en leef ook nog,als je maar rekening houd met de voorloop,en ik gooi echt geen halve liter voorloop weg.gr.🎩Chris.V

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 mei 2017

Thankx Betweter. Dan ga ik niet het risico nemen om een stookton met suiker en gist te verpesten. En dr valt niet heel veel meer aan te persen, maar de wijze les is duidelijk: schilletjes van fruit bevatten pectine. = voorloop weggooien->anders hoofdpijn.

 

Admin
op 2 mei 2017

2 trossen druiven gaan je emmer niet verpesten hoor 🙂 En sowieso gewoon een beetje voorloop wegnemen.

 

Je kunt ook gewoon pecto enzymen toevoegen, die breken de pectine af. Pruimen bevatten heel veel pectine. Als je daar jam van maakt heb je bijna geen geleisuiker nodig, dat kun je bijna met gewone suiker af. Zoveel pectine zit er in.

 

Om te bewijzen dat pecto enzymen goed werken moet je eens een zakje door een pot jam roeren. Een uur later kun je de pot jam leegdrinken 🙂 Weg pectine!

Forum Lid
op 2 mei 2017

Ik ben benieuwd naar het resultaat van de watermeloen,als het lekker is een veel opbrengt wil ik het ook eens proberen,in Roemenie zijn ze lekker zoet en goedkoop.gr🎩😋Chris.V

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 3 mei 2017

Vandaag ga ik stoken . ik laat jullie straks iets weten hoe het gegaan is .. 

eerst zeef ik de badge voor hij de ketel ingaat voor zeker geen pitjes in de ketel te hebben ..

rond 15 a 16u zal ik wel klaar zijn denk ik ,

hopelijk gaat het goed want onze lokale groentenboer heeft heeel veel lekkere meloenen liggen 🙂

Admin
op 3 mei 2017

Heel veel succes!

 

Ik heb zelf geen ervaring met watermeloen. ik heb wel eens gehoord dat je na het stoken niet heel veel smaak terugproeft, maar dat is een kwestie van proberen.

 

Sowieso, als je 2 keer stookt en je lengt het terug met water tot drinksterkte komt vaak de smaak en specifieke fruitgeuren weer helemaal naar boven na een periode van rust. Dit werkt ook zo bij appel en peren, dus wellicht ook bij watermeloen!

 

Deze periode van rust noemen ze ook wel huwen, het water en de alcohol kunnen dan aan elkaar wennen en gaan dus een huwelijk aan 😉

Forum Lid
op 3 mei 2017
Deze periode van rust noemen ze ook wel huwen, het water en de alcohol kunnen dan aan elkaar wennen en gaan dus een huwelijk aan Van Stookforum

 Hoy,

heb je een idee van de minimum  tijd die daar nodig voor is voor die periode, je leest en hoort van alles van een week tot 15maanden, of kan je daar geen minimum tijd op plakken is dat van alles en nog wat afhankelijk? 

groetjes 

 

Admin
op 3 mei 2017

Bij appels merk ik het al binnen 2 weken. Je ruikt dan echt al een geuren boeket. Maanden zijn waarschijnlijk beter maar zo lang ligt het hier niet.

Forum Lid
op 3 mei 2017

 

 

Maanden zijn waarschijnlijk beter maar zo lang ligt het hier niet.Van Stookforum

k gaan het nog geen twee weken uithouden.

grts.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 mei 2017

En we zijn bezig aan het stoken  🙂

Toen ik zeefde en eens proefde smaakte ik weinig van de watermeloen , wel alcohol mss na het stoken dat er meloensmaak inzit

 

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 mei 2017

Heren en Dames ,

Het smaakt naar watermeloen ! de voorloop is net gepasseert en smaakt heerlijk naar watermeloen , ik zou zeggen dit moet je maken voor de zomer die eraan komt ,

Het Recept

 

 

Voor 20 a 25 l

15 liter water van de sproeikop ( zuurstofrijk )

3 hele grote meloenen

2.6 kg suiker

1 zakje fruityeast van alcotec

De suiker oplossen in warm water

De meloenen snijden en het vruchtvlees in brokken in de emmer doen

zakje gist erbij en klaar ,

dit 5 dagen laten fermenteren en dan zeven en distileren ,

 

Smakelijk .

 

 

 

Forum Lid
op 3 mei 2017

Mooi man!👍
Wat is je alcohol percentage?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 mei 2017

Goed zeg! En dat al na de 1e run! Dus mogelijk na een 2e run nog beter?

En wat zouden andere soorten fruit doen? (Ik ben mn druiven in elk geval kwijt in de stookwijn die vanaf afgelopen zondag staat).
JanWetteren Cheers man!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 mei 2017

de volgende badge maak ik met galia meloenen , die zijn wa steviger van textuur , daarna ga ik eens alle soorten fruit proberen ,

Nimrax Cheers en kzou zeggen probeer het thuis ook eens uit …

 

 

Forum Lid
op 3 mei 2017

Ik kan vaker aan galiameloenen komen duuuuuuuus ik weet wat ik de volgende keer er mee doe,bedankt Jan voor de kostbare info.gr🎩Chris.V👌

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 mei 2017

JanW, ik ben er druk mee bezig inmiddels. Net al mijn overbuurmeisje ge appt, die is hoofdkassier of ze wil fixen dat er geen watermeloen overdatum daar de kliko meer ingaat, overig fruit ook welkom. hahaha Wie weet. Het wordt een smaakvolle, hete zomer 😉

 

Forum Lid
op 3 mei 2017

wordt een warme lekker zomer Nimrax 🙂 en bij ons is het donderdag marktdag , hopelijk kom ik wel lekker fruit tegen voor een prik ..

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 mei 2017

Aan het einde van een marktdag krijg je voor prikkie tassen vol fruit mee. Succes! 😁

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 mei 2017

Mooi he? En met de hittegolf gist van jou gaat het gegarandeerd goed komen!

 

Forum Lid
op 3 mei 2017

Ik denk dat we meer aan een blauw van de kou gist hebben hihi

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 mei 2017

En we zijn bezig aan de 2e run ..

Tis geen weer hier om naar de markt te gaan .. dus stoken we maar 🙂

en hoe is het weer bij jullie ?

 

 

Forum Lid
op 4 mei 2017

Zo ook weer stoken..
Wat was je alcohol percentage de eerste run?

Forum Lid
op 4 mei 2017

helaas kan ik niet meten , de poes heeft gisteren mijn alcoholmeter tegen de vlakte laten gaan , kheb me een nieuwe besteld , ik laat je iets weten als ik het gemeten heb , maar proeft heerlijk ,

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 augustus 2017

Wegens de positieve reacties ga ik dit toch ook eens proberen! Nu de brouwwinkel is hier wel een stukje rijden… kan ik ook gewoon bakkersgist of dergelijke gebruiken? Of bv de gist die ik normaal gebruik voor wijn te maken? Voor 1 zakje gist zo ver rijden vind ik nogal gek.. ik ga foto’s maken en jullie op de hoogte houden! 

 

Groetjes

Forum Lid
op 12 augustus 2017

Beide kun je gebruiken. 

Wat jij het beste vindt.

Forum Lid
op 12 augustus 2017

Super. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 augustus 2017

hier hebben jullie de foto’s van het maken van de mash.. heb het receptje gevolgd alleen iets meer suiker genomen.. 

 

nu nog eventjes wachten tot hij begint met broebelen.. ik hou jullie op de hoogte!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 augustus 2017

Voila, hij is vertrokken na 1uurtje ongeveer. Lekker snel!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 augustus 2017

De Watermeloen is nu zo een 5dagen aan het gisten en zit op +- 7% en nog lang niet uitgegist denk ik. Terwijl we daar op wachten gaan we onze suikermash maar eens stoken.

Forum Lid
op 20 augustus 2017

Het ziet er nu al lekker uit !

 

Forum Lid
op 21 augustus 2017

Zo smaakt die ook! Ben benieuwd naar het stookresultaat. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 20 augustus 2017

Zojuist heb ik dus 8 galia meloenen geslacht en ik kleine stukjes in mijn blender gegooid.

alle pitten en schillen zitten er dus niet in.

bij dat sap heb ik 9 liter water gedaan waardoor ik nu zo’n 14 liter heb

vervolgens nog 800 gram suiker erbij en alles lekker geroerd.

omdat ik geen speciale fruitgist in huis had (dit idee kwam op als poepen) heb ik er bakkersgist in gegooid.

eigenlijk heb ik dus maar wat gedaan op goed geluk.

ik heb bewust voor de galia meloen gekozen omdat ik die veel zoeter vind smaken dan de watermeloen, en zodoende hoop ik dat dus dat er dus meer suikers in zitten.

 

nu dus het vervelende wachten.

ik heb geen SG gemeten en ga als alles is uitgegist maar gewoon stoken en kijken wat er uit komt.

iemand nog stooktips ?, ik stook met een reflux kolom 

 

 

Forum Lid
op 20 augustus 2017

Stoken met weinig (liefst koper) pakking in de kolom zonder/minimale reflux zodat je naar mijn mening lager ABV maar meer smaak overhaalt… en gelijk bij eerste run voorloop nemen …want je weet maar nooit of de spirit run achterwege kan blijven omdat het al te gek smaakt……….. grt DB

 

Admin
op 20 augustus 2017

Hoi Fastback, prima idee en dat kan een lekker drankje worden!

Wel ben ik bang dat je met een refluxkolom veel smaak verliest. Heb je geen mogelijkheid om een alambiek te gebruiken?

 

Is het de T500 die je gebruikt? In dat geval kun je overwegen een deel van de rvs zadels er uit te halen. Met dit drankje wil je geen 92% of hoger halen, nu wil je juist smaak meenemen naar je distilaat.

 

In ieder geval veel succes!

Admin
op 20 augustus 2017

Je stookwijn zal ongeveer op 4,7% uit kunnen komen.er van uitgaande dat galliameloen ongeveer 6,5% suiker bevat (volgens de lijstjes) en je 800 gram hebt toegevoegd.

 

Goed dat je niet veel suiker hebt toegevoegd! Volgende keer zou ik het water ook achterwege laten, dit verdunt de smaak alleen maar en voegt niets toe. Als je geen water toevoegt zou je voor het beste resultaat zelfs de suiker achterwege kunnen laten. Je hebt dan alleen wat meer meloenen nodig. Aan het einde van een marktdag kun je ze vaak voor minder meekrijgen.

 

Vaste stoffen en vloeistof scheiden vanzelf van elkaar, dus daar heb je het water niet voor nodig.

 

Het zal snel uitgegist zijn, ik verwacht dat je nem deze week nog gaat stoken?

Forum Lid
op 21 augustus 2017

Bedankt voor de info !, ik heb geen T500 en helaas ook geen alambiek, deze wil ik nog wel een keer maken (maar daar heb ik nu niets aan).

ik had zelf ook al bedacht om de reflux koeler uit te zetten, en kan zelfs nog overwegen om de keramische vulling er uit te halen.

ik had het gevoel dat de meloen drab zonder water erbij misschien te compact was, geen idee hoe de gist daar op zou reageren, en de toegevoegde water blijft straks toch weer achter.

de tip om aan het einde van een marktdag meloenen te kopen (af ander fruit) is super, daar had ik zelf niet aan gedacht. Nu is 0.69 ct. Per stuk ook niet veel maar je hebt er nogal wat nodig als je ca. 20 ltr pulp in een emmer wilt hebben.

geen idee wat ik straks kan verwachten maar vraag mij eigenlijk af of dit drankje een naam heeft ?

 

Admin
op 21 augustus 2017

Het water blijft inderdaad achter bij het stoken, maar je hebt zoveel volume te verstoken. Hoeveel liter kan er in je ketel? Kan het in 1 keer? Dan maakt het niet uit.

De drap zakt gewoon naar de bodem, je kunt echt vloeistof overhevelen zonder dat er drap meekomt die zou kunnen aanbranden.

of het een naam heeft weet ik niet. het is een eau de Vie, Obstler, Schnapps etc, verzamelnamen van gestookt fruit. Je zou het zelf een naam kunnen geven. Eau de Melon of zoiets 😉

Forum Lid
op 21 augustus 2017

Ik kan 30 liter kwijt in mijn stookketel, dus dat gaat wel lukken.

op het moment borrelt het vat heel langzaam, zodra het gestookt is laat ik uiteraard mijn bevindingen hier weten

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 augustus 2017

Jawel, we zijn de watermeloenmash aan het stoken..

Admin
op 23 augustus 2017

Klinkt lekker!

En wat staat hij mooi te glimmen!  Hobbyruimte ziet er goed uit!

Forum Lid
op 23 augustus 2017

Dankje! 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 augustus 2017

De watermeloen heb ik ondertussen een ruwstook gedaan met de grainfather, en daarna een fijnstook met de 5l alembiek. Nu is het eindresultaat rond de 70% alc 1.250l.. nu de smaak en geur is er nog niet duidelijk bij.. kan ik deze best gewoon dicht in de fles op 70% laten? Of alvast verdunnen naar 40%? En komt de smaak dan vanzelf? Hoop van wel anders is het zonde van de lekkere watermeloenen haha

Forum Lid
op 27 augustus 2017

Verdunnen naar 40% lijkt mij het best. Smaakelementen lossen soms beter op in water en komen pas dan makkelijker vrij als aroma.  Denk maar aan de whiskeyproeverijen, ook daar worden een paar druppels water toegevoegd aan de whiskey en vervolgens gewalst in het glas om tinten van vanille e.d. te kunnen proeven. 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 augustus 2017

En flessen wel gewoon gesloten laten?

Forum Lid
op 27 augustus 2017

Verdunnen naar 40% en terug op fles zetten.  Eventueel met wat siroop aanlengen. Dat is jouw persoonlijke keuze. En daarna een tijdje bewaren in het donker op een koele plaats. Ik weet het, vooral dat bewaren is lastig 🙂

Admin
op 27 augustus 2017
En flessen wel gewoon gesloten laten? Van jensvh

Ik leng aan met water tot 40 a 45%. Dan begint het “huwen”  Dan kan de alcohol en het water aan elkaar wennen en zo de aroma’s vrijgeven. Dit kan weken of zelfs maanden duren. Ik bewaar alles in een weckpot of in glazen flessen.  Soms open ik de fles even, dan kunnen eventuele nare geurtjes ontsnappen. (fles openen blazen langs de hals als een panfluit en de dop er weer op 🙂 )  

 

 

Forum Lid
op 27 augustus 2017

Ik heb vorige maand een fles frambozenlikeur gemaakt met alcohol van de airstill. Mettertijd ruikt het alsmaar lekkerder. Ik hoop deze fles te kunnen bewaren tot bij kerstmis. Ik ben nu bezig met het macereren van blauwe bessen met wat kruiden erbij. Iets voor nieuwjaar…

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 oktober 2018

Ik ben wel benieuwd hoe het is afgelopen met de stook van de galiameloenen. Bij de plaatselijke groenteboer zag ik meloenen voor 50 cent per kilo, ik voel wel voor een experiment…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren