Zwarte bessen (stook) wijn

Geupdate op 7 oktober 2018 in Bier, Wijn en overige dranken
8 op 4 augustus 2018

Aangezien het een zonnig jaar is had ik dit jaar veel zwarte bessen. Had al jam en sap gemaakt. Maar had nog meer te hangen en heb dus maar besloten om zwarte bessenwijn te maken, eerste keer wijn. Een recept van internet geplukt en aan de slag gegaan.

 • Plukken, wassen en ontstelen 
 • Met de staafmixer Puree gemaakt nog een paar kg frambozen meegemixt
 • Kokend water toegevoegd en wat suiker toegevoegd, (een derde van wat was voorgeschreven) totale most ong 20ltr in een vat gedaan
 • Na afkoelen giststarter van een fles appelsap toegevoegd en natte theedoek over gebonden en na 4dgn deksel + waterslot er op.
 • Na 5 wkn (gisteren) alles geperst in perszak met de hand. Ik heb nog paarse klauwen… Totaal 17 ltr wijn. Volgens recept 2 a 3 jaar laten rijpen ??? sadisten

Nog wat vragen

Net met vinometer alcohol persentage gemeten na filteren door koffiefilter alcohol persentage van 16,5 procent. Dit heb ik 4x(!) herhaald met 2 verschillende meters. Met de alcoholdobber had ik maar 7%? Wat zeggen deze waardes? Als ik proef (het glas is nog niet leeg) is het zeker boven de 10 % als ik over mijn longen slurp voel ik het behoorlijk prikkelen. Maar kan 16 / 17% met bakkersgist?

Heb nog 3kg pulp in de koelkast staan, kan ik hier nog een goede bestemming voor vinden? Voor mijn kippen lijkt me geen goed idee. En als echte ollander vind ik het zonde om weg te gooien, er zit een heerlijke geur aan.

Nu ik zo zit te drinken is het erg zware wijn als ik zou verstoken, houd ik dan nog wat van de smaak over?

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 4 augustus 2018

Pulp aanlengen met (zwarte) bessensap ,suiker erbij (indien nodig), en vergisten die handel.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 augustus 2018

Ik heb mijn pulp bij odins roggebrood gedaan.

 

Forum Lid
op 4 augustus 2018

Kun je dit toelichten? Goede iedeen zijn altijd welkom ook voor de toekomst.

Forum Lid
op 4 augustus 2018

Niks ingewikkelds hoor.Ik heb mijn zwarte bessen met een kaasdoek gezeeft voor het gisten. en deze pulp toen in de ton met het welbekende odins roggebrood wiskey gedaan. Weet niet of het echt iets gaat doe voor de smaak. had 4 liter bessen sap en 50l roggebrood wash. 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 oktober 2018

Zwarte bessen wijn is bij mij ook altijd zwaarder Daan verwacht. 16% alc is heel goed mogenlijk

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 oktober 2018

Meten met de alcoholdobber is niet mogelijk, dus daar hoef je niet meer naar te kijken.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 oktober 2018

Nee klopt. Vino meter werkt het beste

Forum Lid
op 7 oktober 2018

Gemeten met vinometer. Gisteren toevallig een deel verstookt het resultaat proef ik wel binnenkort, moet nog op sterkte begracht worden. Er zit duidelijk verschil in smaak tussen de appels die ik van de week verstookt heb, qua geur en smaakt. 10 ltr heb ik gebotteld als wijn, is erg uitgesproken zwarte bes, ik vind het bijna likeur alleen niet zo zoet.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren