Beginnersvraag. Is de gemaakte cider goed of niet?
Ik heb voor het eerst cider gemaakt met Jack Mangroves cider gist MO2. Ik heb daarvoor eigen appels gebruikt, verschillende rassen door elkaar, hier sap van gemaakt, dit gepasteuriseerd, klein beetje suiker toegevoegd, in gesteriliseerde weckflessen gedaan, drie weken laten gisten en daarna overgeheveld naar andere gesteriliseerde weckflessen en beugelflesjes. Het heeft nu ruim drie maanden gestaan. Het klaart niet. De smaak is niet geweldig. Het is erg sterk.Het ruikt niet naar azijn, wel naar alcohol. Weet iemand misschien wat er misschien fout is gegaan, of ik de cider kan gebruiken (misschien zoeten of verdunnen of uitwendig gebruiken of als schoonmaakmiddel voor de vloer) of dat de hele partij weggegooid moet worden. Of heeft iemand wellicht een andere tip om te checken hoe het ermee staat? Alvast heel hartelijk dank.
@ciderfan. Ik denk dat er niets is mis gegaan je heb gewoon zure cider gemaakt of te wel al je suiker vergist. Wat was je begin en eind SG? Lees anders de andere topic's over cider eens er is hier veel over cider geschreven bijv. "Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak".
@rumo Dank je wel voor jouw informatie. Volgend jaar ga ik het zeker anders doen. Ik ben blij dat ik er in elk geval niet ziek van word. Ik heb het SG niet gemeten. De cider bruist ook niet dus alle suiker is inderdaad vergist. Of het wel of niet klaart is op zich dus geen probleem begrijp ik?
gewoon nu doen!
doosje suikerzakje kopen ,zijn meestal 4 gram ,8 gram per liter is veilig
zakje in flesje .na 3 weken weet je of het werkt
misschien wat gist erbij ….
zou het gewoon proberen!misschien wordt het wat .maar leren doe je altijd
laat ff wat weten over 3 weken ,je moet de flesjes wel op kamertemperatuur zetten anders werkt de gist niet
ik zet ze altijd in een plastic bak met deksel …. Mocht er 1 ontploffen dan is het niet zoveel rommel
Grote opbergvak bij de action .stapelt ook makkelijk
zou wel het begin recept van Jan van de sprankelend cider proberen te maken .
kost niet veel ,je leert er van … en krijg je toch geen prik ben je alvast halverwege je volgende batch💪😀
De drie weken zijn ruim voorbij. ik heb opnieuw geproefd. De smaak is wel een stuk beter geworden, maar ik vind het nog te sterk. ik ga opnieuw suiker erbij doen, weer voor drie weken. Dat kan denk ik toch?
@ciderfan, wat bedoel je met te sterk? Als je er suiker bij doet krijg je meer alcohol en bubbels. Als je meer smaak wil moet je laten rijpen(gewoon wachten) wil je minder smaak dan moet je verdunnen(ijs of siroop in je glas).
@rumo Dank voor de tip. Het is natuurlijk lastig om de smaak te omschrijven maar ik zal proberen te omschrijven wat ik bedoel. Je hebt volgens mij twee componenten, de smaak totaal (in dit geval enigszins zuur, niet zoet genoeg volgens mij) en de alcoholsmaak die je erdoor proeft. Het is een beetje alsof je allereerst alcohol proeft, die bij één slokje vreemd genoeg al direct naar je hoofd stijgt, daarna pas een licht zurige en een beetje wrange smaak. Dat noem ik te sterk. Doordat ik aan de hand van de tip van @Haak suiker eraan toegevoegd heb is de smaak van ethanol wat minder sterk op de voorgrond, maar nog niet in balans vind ik. Kan het zijn dat er in eerste instantie bijproducten gevormd zijn die nu wat gemaskeerd worden of wijzigen door de suiker? De cider is overigens nog steeds plat en niet geklaard.
@ciderfan Maar als je een paar dagen wacht is de suiker die je hebt toegevoegd weer omgezet in alcohol en CO2. Dus als je hem later proeft is hij nog sterker in zijn % en minder zoet. Als je hem nu bottelt kan je fles zelfs klappen.
Smaak kun je in dit geval dus niet corrigeren met toevoeging van suiker. Als je een zoetere cider wilt raad ik je aan te werken met een gist die je appelsap minder "droog" gist, of je moet de cider aanzoeten met een onvergistbaar suiker.
Aard van 't beestje
minder droog is lastig omdat je met het bottelen soms een jaar of langer gist.zoetjes of niet vergistbare suikers,lees de ervaringen van @Murmillo .Niet lekker kan ik uit eigen ervaring zeggen .en als hij het niet kan stop dan maar.
toevoeging van hop of vlierbessen siroop dan kan wel
@haak dat is zeker waar. Mooiste smaken krijg je denk ik gewoon door te rijpen. Ik heb overigens ook geen ervaring met cider maken. Ik ben er niet zo gek op en distilleer het liever, calvados is top.
Aard van 't beestje
@drankdier Dit is een uitstekende tip. Gewoon een half jaar laten liggen en dan weer proeven. Geduld is de beste smaakmaker.
Smaakt het niet? Gewoon de ketel in en een lekker obstler van maken, of op een beetje hout leggen. Is het daarna nog steeds niet te zuipen, dan kun je er ook nog gewoon de bbq mee aansteken.
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten