Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 66 / 71

Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@paolo borrels maken zou ik toch ook erg mooi vinden. Heb alleen al te veel hobbies en te weinig tijd voor alles. 😋 

 

@rumo Wil ik het weten, die speeltjes? 😆 Ik heb momenteel een krat of 6 die staat te rijpen voor de zomer. Binnenkort nog maar een paar emmertjes wegzetten. Ik drink zelf steeds meer cider merk ik en het valt ook geweldig goed in de smaak bij diverse vrienden.

 

 

 


Beantwoorden
5 Reacties
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 619

@sjefmangaat erom dat je plezier hebt in alles wat je doet of het nu cider maken is of een borrel of voetballen. Inderdaad je kan niet alles doen. Ga gewoon voor de beste cider van Nederland oké ? 😉.

kom ik een keer je cider drinken 😀


Beantwoorden
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 619

@sjefmangaat erom dat je plezier hebt in alles wat je doet of het nu cider maken is of een borrel of voetballen. Inderdaad je kan niet alles doen. Ga gewoon voor de beste cider van Nederland oké ? 😉.

kom ik een keer je cider drinken 😀


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@paolo als alle corona perikelen een beetje weg zijn ben je welkom om te proeven.

Ik ga nergens claimen dat mijn cider de beste is. Wel een betaalbare goed drinkbare cider, iets wat helaas in Nederland nergens te koop is. Dan maar zelf maken 🙂


Beantwoorden
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 619

@sjefman Is toch super dat je iets maakt wat zo lekker is dat je er zo achter staat. Top Sjefman. 
Zo is het bij mij ook al experimenteer best veel. Onlangs cognac gemaakt. Alles rook en proefde super, mooi hout erbij en na een maand..........

niet te drinken. Zat waarschijnlijk toch iets in het hout 😢.

 


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@paolo Zonde, maar helaas hoort dat bij het experimenteren inderdaad 🙁


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Leuk chefke! Gisteren mijn cider verstookt tot calvados. Staat nu te rijpen en huwen met zuurstof.


Beantwoorden
2 Reacties
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

Oh, fantastisch! Alleen al daarvoor zou ik eens een keteltje willen...

 

 

 

Vanavond bij een vriend gebbq'd, die had een eigen likeurtje staan (hij stookt ook..) gemaakt met walnoot/hazelnoot en een assortiment aan kruiden. HEERLIJK!


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman cool. Als je prive bericht stuurt, kan ik je een foto appen. Calvados word heerlijk en rijpt op walnoten doppen.


Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2146
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met de zomertijd is volgens mij ook het Cider seizoen aangebroken.

1616957268-Foto-Cider.jpg

Beantwoorden
13 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo lekker rumo. Mooie kraag. Heb m'n broertje ook aan de cider, super leuk.


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo

 

Lekker hoor, krijg er dorst van 🙂


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@sjefman dat geloof ik graag. Helaas lukte het niet om het filmpje hellemaal te plaatsen anders zou je nog meer trek krijgen 😛


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@sjefman, jij heb geschreven dat vlierbloesemsiroop het goed doet in de cider. Maar wat is wijs, toe voegen tijdens vergisting, tijdens bottelen of gewoon in het glas? 

Het is hoog tijd om een nieuwe voorraad cider aan te leggen voor de zomer.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo ik doe tijdens bottelen werkt perfect.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@baukrrhh, en er dan van uit gaan dat de suikers in de vlierbloesemsiroop volledig vergisten want dat is dan een deel van de bottel suiker?


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo ja zo doe ik het wel... en zal eerlijk zijn. Doe elk flesje een paar druppels en ze vergistenncompleet droog. Ik maak wel cider met cl23 btw.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@baukrrhh, een paar druppels is dat genoeg?


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo ja die siroop die ik heb is dik en zoet. En ik wil niet over de 12 gram de liter komen. Plopt en schuimt als een malluh.


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo

Ik doe het normaal alleen tijdens het bottelen, dan gebruik ik de 'Belvoir elder flower cordial',  20ml siroop per liter cider, dan heb je precies genoeg om als bottelsuiker droog te laten vergisten en krijg je een hele mooie schuimkraag. Je proeft een goed verschil met de normale cider zonder toevoeging. Hij wordt iets frisser en fruitiger.

 

Als je het tijdens de hoofdvergisting zou doen krijg je natuurlijk ook meer alcohol..   


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@sjefman, volgens de beschrijving zit er 5.3 gr. suiker  per 100 milliliter in moet het dan geen 200ml zijn per liter cider? 12 gr. suiker per liter vind ik wel aardig.


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo

Let op, dat is een instinker! 😉 

De waarde die je nu hebt is voor het 'bereide' (lees 'aangelengde') product. Uit mijn hoofd 8 delen water op 1 deel siroop.

Voor de pure siroop kwam ik met 20ml/liter op 10gr suiker per liter uit volgens mij. Die hoeveelheid bevalt in ieder geval goed en de rekensom zal ik ergens nog wel hebben opgeslagen, maar 20ml/liter is voor mij de standaard hoeveelheid.

 

 


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman, als je meer doet lezen we over vuurwerk bij rumo thuis toch? 

Heb nagemeten mijn druppels zijn ook 18/20ml.


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
 https://nl.pepper.com/aanbiedingen/2l-appelsientje-eur1-at-budget-food-191808?utm_source=mappshare&utm_medium=referral&utm_content=191808&utm_campaign=2021-04-02 

Voor de liefhebber.
1617345557-Screenshot_20210402-084458_Chrome.jpg

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het appelsap van de Lidl, brengt dat goede resultaten?

 


Beantwoorden
2 Reacties
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@stefanjo

Jup, ik gebruik bijna niets anders.

Je krijgt er een prima doordrink cider mee 🙂


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@stefanjo let even op als het xxl weken zijn dan flink inslaan.


Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Geplaatst door: @baukrrhh

als je meer doet lezen we over vuurwerk bij rumo thuis toch? 

Prachtige fonteinen 🙂


Beantwoorden
3 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman en knallen en prachtige scherven... 🤣 🤣 🤣


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@baukrrhh. Ja mannen zo kan die wel weer, ik maak nog steeds het eerste flesje open met een veiligheidsbril op. 🤓 💣


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo begrijp ik hoor. Zo deed ik mn eerste ook. Bij mij zijn er ooit ook knallers geweest. Zo zonde en die bende....


Beantwoorden
Haak
Berichten: 600
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Pfff heb de hele topic nu eindelijk doorlezen

veel geleerd maar nog meer vragen

*bij welk temperatuur vergist je    dit.

*bij welk temperatuur doe je het gisten in de fles 

en hoeveel suiker om te gisten is veilig .

Heb enthousiast steini flessen gekocht om een paar bladzijden Stookforum “horen” zeggen :Nee die flesjes zijn zo onhandig 🤣

kunnen die flesjes wel wat druk hebben??


Beantwoorden
2 Reacties
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@haak

vraag 1 - kamertemperatuur

vraag 2 - kamertemperatuur

vraag 3 - geen idee, normaal voeg ik geen suiker toe tijdens de vergisting. Als bottelsuiker kun je 8 - 10 gram per liter aanhouden.

vraag 4 - volgens mij kunnen ze prima wat druk hebben, het zijn niet voor niks bierflessen :).

 

Welkom bij de club, cider maken is een leuke hobby! 


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman indd welkom!


Beantwoorden
Haak
Berichten: 600
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@sjefman

dank je wel

lijkt me idd een leuk zijweggetje op het “stook Pad”

met veel variaties wat het leuk en interessant maakt

 

to be continu 


Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2146
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben opzoek naar onvergistbare suiker om de cider wat zoeter te maken. En dan niet die moeilijke namen en zo, anders sta ik weer in de winkel die kleine lettertjes te lezen. Nee het liefst een merk dat je in de supermarkt kan kopen. En hoeveel poeder of tabletjes doe je dan in 1 liter cider?

Wie heeft hier ervaring mee?


Beantwoorden
6 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@rumo

zoeter appels ?

begin bij de bron 


Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 819

@haak een zoetere appel vergist ook gewoon droog he 😉


Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@pikketanus

okay nou zover rijkt me kennis nog niet

maar nu ik ff verder nadenk

is logisch de suiker vergist 


Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 819

@haak exact. Rumo zoekt een zoetmiddel als sorbitol of aspartaam bv (heb zelf geen ervaring met zulke zoetmiddelen) die je toe kunt voegen zonder deze in alcohol kunnen veranderen met gist.

Denk als ik zelf een zoete cider wil, er voor zou kiezen te pasteuriseren. Je neutraliseert de gist dan dmv warnte, waardoor de laatste restsuikers niet verorbert worden. Hierbij moet gezegd worden dat dit niet zonder gevolgen kan zijn, met name in het veiligheidsspectrum. Je zet namelijk een fles die onder druk staat in een bad heet water. Door de hitte loopt de druk in de fles nog verder op, die info wijst zichzelf waar dat toe leiden kan. Doe dit niet in blote bast, bescherm je ogen, en gebruik een deksel mocht er een klappen of de dop verliezen (en daarmee de inhoud die naarbuiten perst onder de hoge druk).

Verwarm langzaam. Als ze paar min 70°C zijn is het gepasteuriseerd en kan het gas af. Blijf er bij met je hoofd en neem niet achteloos de flesjes warm uit bad. Ze kunnen nog steeds klappen, breken of ploppen. Laat rustig afkoelen en neem een fles met een doek uit de pan. Dan in koeling.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@pikketanus, het verwarmen van de cider is een bekende techniek, maar het is niet eenvoudig. Als je zoet en prik in je cider wil hebben moet je op het juiste moment je cider verwarmen tot de juiste temperatuur. Daarna is het niet verstandig om de flessen uit het warme water te halen, maar moet je ze eerst laten afkoelen(en er passen maar een paar flessen in de pan). Maar ook door het risico wat je loop bij verwarmen had ik gedacht om toch maar een onvergistbare suiker toe te voegen.


Beantwoorden
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

@rumo

hoy,

Stevia??? Is een natuur product en je kunt dat hebben in bladvorm ook, dat vergist misschien niet.

Ik weet niet, kun je eens proberen, het wordt gebruikt door de diabetici voor konfituur, ea.

 

groetjes

 

Dumo


Beantwoorden
Haak
Berichten: 600
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En iets van andere fruit 

peer of zo geeft een zachtere smaak

 


Beantwoorden
4 Reacties
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@haak

Perencider is ook lekker ja!

Ik heb een appel-peren cider staan, die rijpt nu nog wat. De eerste flesjes zijn geproefd en het smaakt fantastisch! Zuurtje van de appel, zoetje van de peer. Goed combi.

 

In feite kun je alle fruit vergisten. Of het dan nog cider heet is een tweede vraag. Een wijnmakende vriend van me heeft wel eens dubbelfris of iets dergelijks vergist. Naar eigen zeggen erg lekker in fris voor op een zomeravondje 🙂


Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@sjefman

dat cider verhaal is wel leuk

simpel maar toch uitgebreid in verschillende smaken


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@sjefman, ik had de laatste keer ook peer gebruikt. 15liter appelsap en 10liter perensap, het staat nog te rijpen maar heb tussen door al wat geproefd 😛 In een peer zitten ook onvergistbare suikers, dus ik dacht dat het wat zoeter zou worden maar helaas. Vandaar de onvergistbare suikers die ik de volgende keer tijdens het bottelen wil toevoegen. Maar een beetje siroop in je glas is ook een optie.

Maar een beetje zure cider is ook lekker op een warme zomer dag.


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@rumo

Ik snap wat je bedoelt, je zou het zoetje van de peer duidelijker verwachten. Echt zoet wordt het er niet op, de cider blijft gewoon droog.

 

Je zou natuurlijk een andere gist kunnen proberen?
MJ M02 en SAF cider vergisten gortdroog, is ook afgeleid van champagnegist. Je zou eens wat anders kunnen proberen, die minder droog vergist, of een gist met ingebouwd zoetmiddel?
Ik zie net dat zoiets ook bestaat, dan zit er een percentage sorbitol in als zoetstof.


Beantwoorden
Haak
Berichten: 600
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Of misschien zo,n  koffie zoetje

 


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Alweer een appelsapaanbieding? Kan op dit moment 60 liter kwijt om te vergisten... nu nog flessen.. 


Beantwoorden
12 Reacties
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@baukrrhh

Wel of geen aanbiedingen, van het weekend moet ik even inslaan. Ik heb drie kratten aan leeg goed en een slinkende cider voorraad😁


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman snap ik! ik heb nog 6 liter dan is het op en ik wil voor de zomer toch iets hebben.... 😪 

Maar ik zit nog steeds met het flessenprobleem ... 😥 


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@baukrrhh

Oei, maar zes liter? Dat staat momenteel in de koelkast... Zie foto van wat er nog op voorraad is, en dat vind ik inmiddels maar marginaal. Drie van de kratten zijn om te bewaren/rijpen, de 'bijzondere' uitgaven zogezegd. 

 

Flessen zijn altijd een probleem. Als je ze moet kopen vind ik ze duur en als je ze eerst leeg moet drinken is ook zo'n dingetje. 

 

 

1619077173-DSC_2322.jpg

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman haha ja maar maak me geen zorgen, komt goed.

Zie dat jij ook Grolsch beugels gebruikt. Wil ik ook. Lijkt me makkelijk. Dat met doppen zie ik niet zitten. Nouja ik ga binnenkort verbouwen dus zal beugels opvoeren aan de mensen aldaar. 


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@baukrrhh

De beugels ben ik van af gestapt. Het is veel meer werk dan kroonkurken. Als je meer dan een kratje tegelijk bottelt ga je dat goed merken.

 

Ik heb nog beugels staan, dat zijn inmiddels de oudere flesjes die al zeker een jaar rijpen. Ik heb verder de kratten gehouden om de halve liter kroonkurk flessen in te kunnen zetten. Een half jaar geleden de rest van de beugels weer ingeleverd voor statiegeld. 


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@sjefman, ik begrijp niet goed waarom beugels meer werk zou zijn dan kroonkurken.

De kratten zijn bij mij het probleem, ik gebruik de bruine Trippel 0.45l Grolsch flessen en die worden los verkocht. Of misschien is het probleem dat ik geen gewoon bier van Grolsch drink 🤔 Ik heb nu 50 volle flessen staan en 50 die binnen kort gevuld gaan worden, en die nemen zo los veel ruimte in beslag.

Maar voor de rest vind ik die beugelflessen top.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman Ik vind de beugels wel relaxt. Gooi alles zo in de vaatwasser. En ik begrijp dat je de kratten hebt gehouden die zijn super relaxt. Misschien ooit kroonkurken in de toekomst.

Vind de flessen van Ikea ook relaxt dat werkt ook mooi. Al hebben die geen kratten. 


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@baukrrhh

 

Een kratje beugels is niet zo'n ramp, maar ik vind het erg veel schoonmaakwerk. Beugels van de fles, leertjes van de beugel, alles schoonmaken (vaatwasser inderdaad), ontsmetten en weer terug in elkaar.

 

De laatste keren dat ik cider heb gemaakt ging het met 2 vaten tegelijk, opbrengst ongeveer 5 kratten per keer. Dan heb ik echt geen zin meer in die riedel en is het makkelijker om te vullen en een dopje er op te persen met zo'n staand apparaat.

 

Ik heb de laatste keren bijvoorbeeld ook geen afvulpijpje gebruikt (waar ik overigens nog wel fan van ben!) omdat het met een hevel uit de emmer rechtstreeks het flesje in gewoon veel sneller gaat. Als je 100 flesjes vult merk je dat echt heel goed.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman mmmh misschien toch nog eens over op kroonkurken 🙂


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@baukrrhh

Houd er rekening mee dat ik een zeikerd ben! Haha, liever lui dan moe en als iets makkelijker kan doe ik dat. 

 

Net als dat ik eigenlijk bijna liever de normale pakken sap van de Lidl koop omdat daar een fijnere dop op zit dan op die grotere kiloknaller pakken.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman Hahaha maar met de tip van @pikketanus kun je nu ook met die overweg.


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@baukrrhh

 

ja, precies!


Beantwoorden
Jank
Berichten: 116
 Jank
(@poacher)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb laatst een liter diksap gemengd met water. Sg 1060. Ik had alleen champagne gist en die heb ik gebruikt.  Totaal had ik een 4L. (Proberen en dan met alquita)

na 3 weken was het zo’n beetje uitgegist. Klein deel in de koelkast gezet en smaak was beetje zurig, fris met lekkere alcohol! Dus cider gaan we zeker nog maken. De rest 2x in de alquitara gedaan. 2 stokjes kaneel in de kap en een kleine 400ml van 60% opgevangen. Dit heeft paar weken staan luchten en gisteren verdund naar 40%! Man man, ik ben om. Haha, ik ga liters maken. Heerlijk appeltaart geurtje door de appel en kaneel. En hij drinkt ook nog eens heerlijk weg! Aanrader....


Beantwoorden
6 Reacties
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@poacher 😍 

 

Klinkt heel goed!


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@poacher leuk testje. Er was nog iemand die het met diksap heeft gedaan dst ging goed. Een kennis van mij uit zuidduitsland koopt liters diksap (horeca voor scholen) en maakt daar cider van.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@poacher, ik doe wat suiker in de appelsap als ik cider maak, maar diksap klinkt beter. Zouden ze dat ook bij de Lidl verkopen 🤔


Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 600

@rumo

bedoel je  om dan diksap met appelsap te mengen ?

kun je gelijk ook een iets andere smaak meegeven 


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@haak, dat was wel het idee. Maar ook om het SG wat om hoog te brengen.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo je kan ook een beetje inkoken. Werkt goed.


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Proost! Jaar oude cider... heerlijk en een schuimkraag... fantastisch.

1619275053-IMG-20210424-WA0025.jpg

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het idee met die diksap vind ik wel erg mooi.

 

Misschien eens proberen als bottelsiroop in plaats van gewone suiker. 


Beantwoorden
5 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman dat wilde ik ook eens proberen om zo misschien nog meer appelsmaak te krijgen. Voorstel hoeveel ml sjef?


Beantwoorden
(@sjefman)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 140

@baukrrhh

Poeh, zou ik eens een fles moeten kopen en kijken hoeveel suiker er in zit.

 

 

Volgens de website van de Appie:

https://www.ah.nl/producten/product/wi65726/ah-biologisch-diksap-appel

Diksap appel biologisch heeft 6 gram suiker per 100ml bereid product met een mengverhouding van 1 deel sap op 13 delen water (totaal 14 delen). 100ml/14 delen is 7.14ml diksap.

Elke 7,14ml diksap heeft dus 6 gram suiker.

Ik wil 8-10 gram suiker per liter cider, om makkelijker te rekenen houden we 9 gram aan.

6gr / 2 * 3 = 9 gram.

7.14ml / 2 * 3 = 10.71 milliliter.

 

We voegen dus ongeveer 11 milliliter diksap per liter cider toe tijdens het bottelen.

 

 

Correct me if I'm wrong.  


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@sjefman ik volg je..  volgende batch proberen. En dan ook nog keer stroop proberen.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@sjefman, ziet er goed uit. Maar ik wacht wel tot dat je het geprobeerd heb, ben nog niet helemaal van mijn laatste experiment bekomen 😜


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo 🤣 🤣 🤣


Beantwoorden
Pagina 66 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?