Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 71 / 71

Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

As maandag is het weer appelsap xxl bij de Lidl.

Voor de makkelijke cider manier.

 

1707045167-Screenshot_20240204_120904_Chrome.jpg

Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo niet alleen voor cider want ik ben er nu wel achter dat je er ook een prima basis alcohol van kan stoken. 1.5 jaar geleden was het nog €1.29 😯


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo niet normaal he hoe duur het allemaal word.

Ik heb er ook eens een eau de vie van gemaakt en op walnootdoppen gezet dat was best smakelijk .

 

Ik zal morgen eens nieuwe cider maken en op keg zetten.


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Iets later dan gepland maar vandaag appelsap in de keg. Deze keer zal het vergisten in de keg gebeuren, dezelfde werkwijze als Jan heeft beschreven. 

Cl23

Appelsap en beetje suiker.

 

 

1707749602-20240212_154508.jpg

Beantwoorden
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo ik heb een M44 gist gebruikt want ik ga er een basis alcohol van stoken. Er zit nu 28 liter in de emmer en dat is misschien wat veel want het schuim komt door het waterslot. De CL23 bewaar ik voor de druivensap.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo nice! Ik ken wel m41 gist die knalt je vat uit. M44 dus ook.

Cl23 is duur geworden. Ik wil die fementis FD3 nog eens proberen. 


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

Done

 

1708873526-IMG-20240225-WA0012.jpeg

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo en nu?


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo coldcrashen, overhevelen naar andere keg en laten rijpen voor de zomer. m


Beantwoorden
rinus55
Berichten: 677
(@rinus55)
Prominent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

hoelang blijft het eigenlijk goed de cider vorm


Beantwoorden
17 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rinus55 @rumo en ik bespreken hier met regelmaat dat we nog flesjes vinden van jaren geleden. Deze flesjes zijn heerlijk. Ergens staat in dit draadje ook een cider van 3 jaar oud. De kleur is wat minder maar de geur en smaak is tegek.

In Frankrijk kun je jonge en oude cider drinken. 


Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 677

@murmillo das mooi want heb onder de vloer nog 10 flesjes staan een jaartje oud bijna:)


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rinus55 die zijn ok


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@rinus55 ik heb nog 2 kratten van 1,5 jaar en 3 kratten van 1 jaar oud, die ga ik deze zomer drinken want ze staan wat in de weg. Ik bewaar altijd een paar flessen van iedere batch zoals een oude wijn en de oudste is nu 6 jaar. Ik merk dat de smaak verandert maar de drinker mag bepalen of het lekkerder is of alleen anders. Als je de cider hellemaal laat uit gisten wordt de smaak wat zuur maar het wrange wordt in de loop der jaren een wat vollere smaak.


Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 677

@rumo ik heb met in de fles doen 4 gr suiker toegevoegd en niet bewust het gisten gestopt of compleet uit laten gisten, test flesjes plopten flink maar de laatste ,( 6 maanden geleden)vond ik de smaak niet naar mijn zin en eigenlijk vergeten dat ik er 10 had weg gezet


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@rinus55, de smaak hoef niet beter te worden maar kan ook alleen anders smaken wat ook niet verkeert hoeft te zijn🤔 Maar het kan wel beter worden. Ik had een batch die na 3 maanden tegen viel maar toen ik hem na een jaar weg wilde gooien begon ik toch weer te twijfelen en heb ik het maar bewaart.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo Proost 😛 nu nog wat meer zon en dan met zo'n glas in de tuin 🤗 

Het valt mij wel op dat de ene cider alleen bruist en dat bij de ander er een tijdje een schuimkraag op blijft staan 🤔 


Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 677

@rumo dat is mij ook opgevallen, een leek wel cola zoals die bruiste en schuimde, smaak is wel anders geworden, zit nu een wat milde nasmaak aan, moeilijk te omschrijven, zoetzuur dat langzaam zoeter lijkt te worden na een paar slokjes.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo is al een filmpje van vorig jaar. 

Dat van het schuim klopt. Dit heb ik ook. Vreemd. Bij de wat zwaardere cider heb ik alleen bruis.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo ik heb gister een paar flessen cider gedronken want als het regent smaken ze ook best. Ze waren van juni 2022 en er zat nog maar weinig bruis in. Maar de mijne waren ook mild, licht zoetzuur en lekker 😋


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo en de kleur? 

As weekend ga ik mijn schuurtje opruimen en daar moet nog een half kratje van 2021 staan. Ik houd je op de hoogte. 🙂


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo zijn die op gekomen?


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo Nee, nog lang niet 😆 Ik heb nog een paar kratten en ik kom ook nog overal flessen tegen. Maar er zitten niet overal etiketten op dus soms een verrassing wat ik te pakken heb.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo you mazzelaar


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo Ik heb het afgelopen jaar niet zoveel cider gedronken, maar ik heb wel veel geëxperimenteerd met het maken. Vandaar de voorraad. Ik had de etiketten op de kratten geplakt en een paar op de flessen die ik langer weg zet en door ruimte gebrek is een gedeelte door elkaar geraakt. Ik schrijf mijn werkwijze per batch ook niet meer gedetailleerd op(lees af en toe op het forum wat terug) maar val terug op mijn basis kennis.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo kun je dit jaar jezelf vervelen en genieten van cider.


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van het weekend de eerste cider getapt uit de tap. Smaakt heerlijk. Zoals je ziet met een mooie schuimkraag die uiteindelijk verdwijnen zal. 

 

1716324733-20240505_211155.jpg

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2146
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met dit weer is het natuurlijk weer CIDER tijd 😆 

De druivensap met CL23 van ruim een jaar geleden is nu wel de favoriet. 

De appelsap heb ik dit jaar allemaal verstookt voor een basis alcohol, maar ik heb nog genoeg cider 😋 


Beantwoorden
rinus55
Berichten: 677
(@rinus55)
Prominent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

ga dit weekend ook mijn cider uit de kruipruimte halen, ben benieuwd wat de smaak is geworden


Beantwoorden
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@rinus55 Proost.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rinus55 enjoy


Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 677

@murmillo straks ff liggen te koelen

1719760268-IMG_20240630_150105_resized_20240630_050551142.jpg

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 677

Of het is gewoon mijn smaak niet maar vind het te zuur, wel vol van smaak


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rinus55 heerlijk! als je deze thread doorleest staan er nog een aantal varianten in de cider. Erg leuk.


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een rondje cider.

 

1729252027-InCollage_20241018_134435387.jpg

Beantwoorden
5 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo zo, jij ben er vroeg bij voor de volgende zomer. Ik heb dit jaar niet veel cider gedronken dus ik heb nog een paar kratten over. Ik had dit jaar wat problemen met de nagisting dus er zat wat weinig bruis in de cider.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo toch maar gelijk wat cider gaan proeven van vorig jaar en de de druivensap(bij de Plus vandaan) en de cl23 gist is dan snel favoriet.

Na het in schenken bruis het maar dat trekt snel weg, maar de prik blijf. De reuk en smaak is naar hout en vol van smaak, maar wel droog en iets wat zuur maar zeker niet zoet. 


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo dat klinkt voor mijn smaak perfect. Als de prik
blijft is het goed, de schuimkraag is bij cider altijd snel weg door het ontbreken van eiwitten in de drank. Welke appelsap/druivensap gebruik jij? Wij hebben hier ook een plus namelijk.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo de appelsap is het zelfde wat jij gebruik en de druivensap is gewoon het huismerk van de Plus. Was gewoon een probeersel. Misschien ga ik nog eens wat met hop proberen als ik de juiste soort kan vinden.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo spannend!


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik krijg zojuist van mijn kennis door dat er weer appelsap XXL is. 

 

1738303995-IMG-20250131-WA0000.jpg

Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo O nee daar is tie weer 😵  Ik heb nog steeds 6 kratten met 0.45l flessen en nog wat flessen van vorige jaren 😓 De laatste keer heb ik de appelsap gebruikt voor een basis alcohol voor wat likeurtjes.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo jij mag overslaan dit jaar. 😜


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Elderflower siroop toegevoegd

 

 

1741644418-InCollage_20250304_232100385.jpg

Beantwoorden
7 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo van IKEA 😯


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo ja een keertje proberen. Mijn natuurwinkel heeft het niet.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo ik gebruik een fles van 0,5l Vlierbloesem siroop van AH en dat is precies genoeg bottelsuiker voor 25l cider.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo ik voorheen ook maar de ah heeft het hier niet meer. Ik heb vergeleken, de ah versie heeft 4% concentraat en ikea 6.5%.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo ik voorheen ook maar de ah heeft het hier niet meer. Ik heb vergeleken, de ah versie heeft 4% concentraat en ikea 6.5%.


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@murmillo concentraat is natuurlijk belangrijk voor de smaak maar de hoeveelheid suiker is dan weer belangrijk als je het als bottelsuiker gebruikt. Met de Ah versie had ik met 0.5/25l uitgerekend dat er bijna 10 gr. suiker per liter cider in zat.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo klopt! Dit hebben we samen al eens berekend. Maar ik blijf gwn heel nieuwsgierig hoe deze qua smaak word. Ik houd je op de hoogte aangezien deze op de twp komt en niet op fles.


Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2146
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit zou wel eens mijn persoonlijke zomerhit kunnen worden, druivensap/CL23gist met een ijs/vruchtenbal. Licht zoet met een klein bittertje in de afdronk. Ik ben klaar voor de lente 😆 

 

1742491315-Cider-Bal.jpg

Beantwoorden
8 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo prachtig!


Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 677

@rumo ziet er goed uit, wat voor vruchten in die bal?


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@rinus55 gewoon wat vers fruit wat ik over had cranberry, blueberry, raspberry. Maar ook gaat er weleens citroen of limoen ofzo in. Maar de donker rode passen wel goed bij de druiven cider.


Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo hoe kom je aan zon bal?


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2882

@rumo leuk thnx


Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 677

@rumo het ziet zelfs lekker uit hhahaha topper


Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2146

@rinus55 ik trek gelijk maar een fles open want ik krijg trek van die vragen van jullie 😉 Proost.


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een nieuw fustje voor komend jaar!

1758124584-20250917_161623_copy_1689x3000.jpg

Beantwoorden
Berichten: 28
(@hansvv)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ben voor een korte vakantie in de Calvados, ook wel Appelland genoemd. Bewoners weten niet wat ze met hun appels aan moeten. Staan gewoon langs de weg "Servez vous, libre". Dat wordt dus verzamelen, al diverse soorten gevonden (en er gesprekken over gehad, want iedereen is kenner hier). Het begin is er, thuis gist al het e.e.a. Suggesties zijn altijd welkom.

 

1758468572-1000017537.jpg

Beantwoorden
4 Reacties
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@hansvv Ik heb ook wel eens appels to cider geprobeerd te laten vergisten, maar was geen goed idee. Je moet ze eerst degelijk uitpersen tot je alleen sap overhoudt Moet je dus een goede pers voor hebben! Hier in Groningen doet Oudebosch dat voor je en vult je appelhoeveelheid zelf aan uit eigen boomgaard indien nodig. Volgens mij zijn ze nogal makkelijk daarin: https://www.oudeboschfruit.nl/ Zelf gebruik ik appelsap van de Aldi of tegenwoordig Diksap/Dixap van de Jumbo/Kruidvat/AH, staat bij de baby-afdeling dus was lastig te vinden de eerste keer...


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@jaap-van-ganswijk tja,uitpersen in Groningen betekent voor mij drie uur rijden enkele reis. En ik moet ze eerst al uit Frankrijk meenemen. Ik doe het anders: met mijn Grainfather. Eigenlijk zoals ik ook mijn bier maak. Appels kleinsnijden, steeltjes en pitjes zoveel mogelijk eruit, binnenbuis met zeefbodem in de Grainfather, wat water erbij en dan maar tijdje laten koken. Het pulpt dan wat meer, je raakt de pectine grotendeels kwijt door koken en je houdt een vergistbare prut over. Die gaat aansluitend in een vergistingsvat. Ik voeg, afhankelijk van het soort fruit, nog wat suiker toe en kom dan rond de 1.040 uit. Na einde vergisting en bezinken heb ik dan klare wijn/cider. 

Maar nu ik besloten heb om richting Calvados of zoiets te gaan, moet ik dus met prut en al uitstoken. Dat kan dus weer terug de Grainfather in, op die zeefplaat, eventueel nog een bodem aanbrengen van wat gevulde kookzakjes. Maar de bodem zelf blijft vrij teneinde aanbakken te minimaliseren. Dat lukt met wort koken uit de mout bij de bierproductie altijd vrij goed. Met de GF alles in één keer overhalen. Daarna fijnstoken in een potstill die ik nog wat moet aanpassen teneinde de trek te verminderen: een omgekeerd trompetje aanbrengen bovenin zoals ergens hier op dit forum beschreven. Nog een hoop te doen dus, maar ja: 'tis hobby hè.


Beantwoorden
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@hansvv Ik bedoelde niet dat je naar Groningen zou moeten rijden, maar waarschijnlijk zijn er elders in het land wel soortgelijke bedrijven. Oudebosch weet dat waarschijnlijk wel. Overigens was ik ooit bang dat vruchtensappen allerlei conserveringsmiddelen zouden kunnen bevatten die het vergisten zouden kunnen schaden, maar ze vertelden me dat de sappen door pasteurisatie of sterilisatie houdbaar gemaakt worden. Heel andere vraag: Hoe start ik een nieuwe 'draad' op dit forum?


Beantwoorden
(@hansvv)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@jaap-van-ganswijk geen idee over die "draad". Probeerde dat hier zelf ook al maar het lukte me (nog) niet. Toen maar voortgegaan op iets bestaands.  En persen: ik ga het eerst eens met verpulpen in de GF proberen. Kan daarbij nl. ook de pompfunctie gebruiken, waardoor je water/sap  recirculeert over de pulp. Leuk, een beetje experimenteren.


Beantwoorden
Pagina 71 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?