Blijft gisten
Goedemorgen,
ik heb 10-1-2023 een stookwijn aangemaakt met turbo gist alco.ferm en 5,5/6 kg suiker. Start SG was 1090 en nu na 23 dagen 1023. Echter borrelt die nog wel heel af en toe en met een aansteker er boven dooft het vlammetje gelijk.
Ik moet morgen helaas weer voor mijn werk naar zee, kan het kwaad om hem zo nog 2 weken te laten staan? Of is het misschien beter om hem toch te stoken?
hoor graag van jullie
@alchemist dat er geen man overboord is zal Maart229 wel fijn vinden 😆
Ik ga meestal uit van 3 a 4 weken gisten, maar het kunnen er dus ook wel 5 worden. Als er nog veel activiteiten zijn in je emmer zou ik nog niet gaan stoken.
@rumo HaHa Jaa safety first hè 😜! Bedankt voor je reactie ! Laat ze nog een reisje staan!
@maart229, dat je de emmer nog even laat staan is dus prima maar een Turbogist die er zo lang over doet is niet prima.
@rumo nee lijkt me ook niet. Al hebben me vorige 3 stookwijnen met turbogist ook wel 2 weken gestaan. Maar 3 weken nog niet gehad. Is het beter om hem over te hevelen en het te ontdoen van de dode gistcellen voor dat ik naar zee ga?
@rumo vind ik ook bizar dat een turbo er zo lang over doet, zeker met dergelijk suikergehalte.
Ik gebruik nu enkel nog bakkersgist met 6 kg suiker per 25 liter en die staat 4 tot 6 weken te pruttelen
@odevie, als de ingrediënten juist zijn en de vergisting loopt niet goed dan is meestal de temperatuur de oorzaak.
@rumo inderdaad, als de tempera té laag wordt, onder de 15 gr kan je dat hebben.
Mijn laatste 2 batches van de FFW dus met bakkersgist duren ook 4 tot 6 weken ipv 10 dagen voorheen. De temperatuur blijft steeds op 23 gr met een schommeling van 0,5 gr en toch. Ik merk wel dat de pH een flinke duik neemt tot onder de 4. Heb er al systematisch bicarbonaat bijgevoegd en toch blijft het aanslepen.
@odevie een correctie gedaan op ph met natrium bicarbonaat is niet altijd de juiste keuze Te grote hoeveelheid natrium bicarbonaat ineens kan ook oorzaak zijn van vertraging in gisting.. keuze van ph correctie middel is niet alleen grote van correctie !
Ook de gebruikte giststreng en toegepast voeding is van belang te weten . Natrium bicarbonaat gaat ook reactie aan met bepaalde stoffen zoals diamonium phosphate.
@maart229 ook turbo gisten kunnen soms wel slepende gisting geven. Het zou temperatuur kunnen zijn maar ook te oud gist. Gist wat te warm is geweest lin opslag. Maar de betrouwbaarheid van gemanipuleerde gisten is zowiezo discutabel.
Daarnaast de zogenaamde hoog presterende gisten presteren alleen de beloofde resultaten als ze in omstandigheden verkeren wat zeer nauw aan de lab voorwaarden waarin ze gerest zijn is.
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten