Meldingen
Alles wissen

Gist bezinkt


Berichten: 2
Topic starter
(@barts)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ik ben sinds kort begonnen met whisky stoken. Nu gebruik ik voor de eerste keer fermentis m1 gist ( dit schijnt een van de beter te zijn voor whisky’s ? ) 

ik heb gewerkt met 100% gemoute gerst en een batch van 12 liter overhouden. mijn begin sg was 1080. Na 10 dagen sg opnieuw gemeten en kwam uit op 1040. 5 dagen later dus na 15 dagen zat deze nog steeds op 1040 en ik heb het idee dat de gist heel snel is bezonken onderin de gistemmer. 

Heeft er iemand meer ervaring met deze gistsoort ? En is het een slecht iets dat de gist zo snel op de bodem gaat liggen? 


Beantwoorden
4 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@barts M1 is prima gist wat prima tussen 19 en 25 graden kan werken.

Ph mag uiteraard niet te laag zijn maar zou na het maischen ongeveer op 5,2 uit gekomen horen te zijn .Heb je tijdens maischen ook op 52 -55 graden  de rust gehouden ?  Dat is temperatuur waarin uit eiwitten   de nodigen aminozuren onstaan die nodig zijn voor voeding. Anders moet je toch ook voeding toevoegen.

Hou de gist ton zoveel mogelijk op een stabiele temperatuur. In gehele ton !   Dag en nacht temperatuur schommelingen of wanneer een gistton op koude ondergrond staat waardoor onder kouder is dan boven geeft kans op giststress .

 


Beantwoorden
Lemmy
Berichten: 135
(@lemmy)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ph waarde? Als het te zuur word stopt ook fermentis er mee. 


Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2882
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi, 

Ik gebruik ook m1 wel eens. Prima gist, verdun naar 1.065 of verhoog naar 26 graden helpt ook.

Ik vraag me wel af indd hoe je ph is. Bij mij doet m1 gist het prima bij sg1.080.

Houd ons op de hoogte.


Beantwoorden
Berichten: 2
Topic starter
(@barts)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

 😀 Bedankt voor jullie berichten! 

de ph tijdens de laatste meting zat op 4,4 dus prima. 
ik heb een half uur op 52 graden gemaischt.

ik denk zelf dat er inderdaat te veel temperatuur schommeling was. Heb er nu een warmemat op 25 graden onder gezet en een handdoek on het vat gedaan. De vergisting is weer begonnen gelukkig! 

dank jullie wel 😀 


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?