Ik ben sinds kort begonnen met whisky stoken. Nu gebruik ik voor de eerste keer fermentis m1 gist ( dit schijnt een van de beter te zijn voor whisky’s ? )
ik heb gewerkt met 100% gemoute gerst en een batch van 12 liter overhouden. mijn begin sg was 1080. Na 10 dagen sg opnieuw gemeten en kwam uit op 1040. 5 dagen later dus na 15 dagen zat deze nog steeds op 1040 en ik heb het idee dat de gist heel snel is bezonken onderin de gistemmer.
Heeft er iemand meer ervaring met deze gistsoort ? En is het een slecht iets dat de gist zo snel op de bodem gaat liggen?
Ph waarde? Als het te zuur word stopt ook fermentis er mee.
Hi,
Ik gebruik ook m1 wel eens. Prima gist, verdun naar 1.065 of verhoog naar 26 graden helpt ook.
Ik vraag me wel af indd hoe je ph is. Bij mij doet m1 gist het prima bij sg1.080.
Houd ons op de hoogte.
😀 Bedankt voor jullie berichten!
de ph tijdens de laatste meting zat op 4,4 dus prima.
ik heb een half uur op 52 graden gemaischt.
ik denk zelf dat er inderdaat te veel temperatuur schommeling was. Heb er nu een warmemat op 25 graden onder gezet en een handdoek on het vat gedaan. De vergisting is weer begonnen gelukkig!
dank jullie wel 😀