Gist voor Gin gekocht. 25ltr stookwijn hoeveel suiker?
Hallo stokers,
Na een paar stooksessies met turbogist om daar likeurtjes van te maken wil ik nu eens gin gaan stoken.
Heb dus onderstaand zakje Gist voor gin gekocht voor 25 ltr. stookwijn. Echter wordt er niet bij vermeld hoeveel suiker erin moet. 6Kg of 8 Kg. wie kan mij dit vertellen? Ook een goed recept is welkom. Hoeveel botanicals bijvoorbeeld in een kookzakje voor mijn 12 ltr stookketel.
Alvast bedankt voor de tips.

@sjmmie 8 kg g gerste mout of 2kg mout en 3kg gerst en 3kg tarwe voor gin . Voor surrogaat gin 5,5kg suiker.
@robbert oké dank je robbert, die 2e optie lijkt wel goed. Kun je mij een kleine uitleg geven welke stappen ik dan moet volgen om hier stookwijn van te maken?
@sjmmie neem 24 liter water van 67 graden roer daar eerst de geschrote granen door en daarna de mout. Zorg dat de temperatuur 65 graden is en hou daarop voor ongeveer 1 uur. Hierna temperatuur op 72 graden brengen. Hou dit 20 min zo . Controleer met jodium test of zetmeel voldoende is omgezet.
Giet alles door zeef in gistton en spoel de resten in zeef na met ongeveer 5 liter water van 80 gr.
(Kook eventueel de vloeistof iets in )
Wanneer temperatuur 24 graden is voeg gist en gist voeding toe.
@robbert Zojuist 8 kg mout besteld bij Brouwmout.nl. Als het binnen is ga ik aan de slag. Denk je dat het zakje gist van 20 gr. genoeg zal zijn of kan ik er ook nog wat bakkersgist bij in doen? En wat voor gistvoeding raad je aan? (en Hoeveel)
@sjmmie ik zou zeker meer dan 20 gr gebruiken.
En als je bakkersgist hebt zou ik volledig o bakkersgist vergisten.
Bij mout hen je eigenlijk geen extra voeding nodig. Desondanks zou ik 7 a 8 gr dap toevoegen.
@robbert Even een vraagje , want nu begrijp ik het niet helemaal....5,5kg suiker op 25ltr en dan maar een zakje van 20gram gin yeast? was het niet 30gram droge gist per 10ltr? dan zou er dus 75gram droge gist op 25ltr bij moeten, of denk ik nu fout? en ja het blijft suikerwater, en zal nooit echte gin worden 🤔 🤣
@marcel1966 de gist is gemodificeerd en zou het aan kunnen. Ik zou zeker hoger pitchen .
-
Welke gist voor whisky?
5 maanden geleden
-
Bakkersgist, vraagje voor de zekerheid ...
2 jaar geleden
-
Ervaring met Bioferm Cool gist?
4 jaar geleden
-
SG blijft hoog na 4 weken
4 jaar geleden
-
Vergisting van GIN vroegtijdig gestopt
4 jaar geleden
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten