Meldingen
Alles wissen

Rotte eieren lucht tijdens gisten


Berichten: 2
Topic starter
(@jansen)
New Member
Deelgenomen: 4 dagen geleden

Dag mede stokers,

 

Sinds kort ben ik begonnen met het maken van mijn eigen drank. Ben begonnen met mede. De eerste batch zat een rotte eieren lucht aan, later is dit niet weer terug gevonden nadat alles is bezonken.

 

Bij de tweede batch was dit niet het geval (vorige batch wat traditionele mede, tweede batch was met zomermix fruit er door).

 

Heb nu appelsap van flevosap staan (6 liter) met ongeveer 1/3 van een zakje cider yeast + gistvoeding. Hier zit ook een lichte rotte eierenlucht aan...

 

Tevens heb ik 25 liter suikerwash (recept gevolgd die op de turbo gist staat) staan te gisten, na een week begint hier ook een rotte eierenlucht aan te komen.

 

Ik heb voor jullie 2 vragen.

1 Is er een manier om deze geur te voorkomen tijdens het maken van de batch en is dit tijdens de gisting nog te verhelpen?

2 De appel cider heeft nu nog 4% brix, bijna uitgegist dus, als dit volledig is uit gegist, wat doen jullie als vervolgstap? Ik lees dat men alles paar dagen laat bezinken, ik lees dat men pecto enzymen gebruikt als klaringsmiddel. Ik heb de sugar drops van mangroves jack al liggen zodat deze in de flessen kunnen.

 

Alvast bedankt!


Beantwoorden
2 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@jansen rotte eieren lucht . Door te lang op gistcellen te hebben gestaan ontstaat er zwafelwaterstof . Dit komt door autolyse van dode cellen.  Ontbinding  .! Aantal keren overgieten kan de oplossing zijn . werkt dit niet Sulfadex toevoegen paar dagen laten staan en filteren . 10 gr sulfadex per 5 liter . Bij paar x overgieten kan door de zuurstof die erbij komt de ” bijsmaak ,scherpte ” verdwijnen . Simpeler is wanneer de vergisting klaar is afhevelen daarna aan de stookwijn neerslag kalk toe te voegen . ( 20 gr per 10 liter ) doorroeren . even 2 a 3 dagen laten staan (klaren) en dan pas afstoken . eventueel met wat toegevoegde soda ( natriumbicarbonaat) stoken . 

 

Slechte gisting ,  foute pits , te lang laten staan terwijl gisting voorbij is of wanneer een gisting te traag gaat door te weinig voedingsstoffen, verkeerde type gist op een product, te veel zuurstof aanwezig, Foute ph waarde, een infectie dat kan ook zijn door een tweede spontane gisting die gepitchte gist om zeep helpt.

Gebruik je oud gist of gist wat al aan het bederven is . Vochtig geweest of te warm waardoor een deel al is afgestorven. 

Schimmel aanwezig? 

Je kunt het best snel klaren met b.v. vislijm  ( veel toegepast in wijn , cider , champagne industrie)  


Beantwoorden
(@jansen)
Deelgenomen: 4 dagen geleden

New Member
Berichten: 2

@robbert bedankt voor de reactie met uitleg. Voor jou info, de suikerwash heb ik in naast de bank staan in de kamer (gehele dag 20 graden, geen vloerverwarming). Alles van te voren schoon gemaakt met mix van soda + water in een spuitfles. Zakje nieuwe turbo gist classic bij het mengsel in gedaan en verder niks aan gedaan.

De appel cider staat op dezelfde plek, 1/3 zakje van de appelsap in het vat gedaan, zelfde hoeveelheid gistvoeding in gedaan.

Met de suikerwash kan ik me voorstellen dat in het mengsel niet genoeg voedingsstoffen zitten voor het gist gezien ik deze niet heb toegevoegd. Voor de cider, sap komt vers uit de winkel, dag van aankoop direct mee aan de gang gegaan. Na een week is er pas een rotte eierenlucht aan gaan komen. Voeg ik dan alsnog te weinig gistvoeding toe of heeft een mix van soda+water niet voldoende kracht om alles goed te desinfecteren? (Na gebruik spoel ik alles goed schoon en ook schoonmaken met soda+water, dan pas berg ik het droog op, voor gebruik idem).

 

Heb je toevallig een voorbeeld van de sulfadex waar je het over had? Als ik dat zo even google zie ik afdichtmortel staan😝.


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?