rum fermenter
Heb rum mash gemaakt iets meer dan twee maanden tijd maar blijft 1080 was sg bij het beging ph 4.9 al keer eiren schillen er in gegooid om dat de ph zakten de temper is 21.5
Vind het zelf wel beetje lang duren ?
@peet wat was je start S.G. en huidig S.G.? Twee maanden is erg lang, hoe heb je het gemaakt?
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist gemaakt zo als het aan gegeven is 6 killo rietsuiker 5 litter malaise met dap en bakkersgist. Sg van toen ik het maakte ben kwijt
@peet op hoeveel liter water?
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist daar dacht ik ook meteen aan. 6 liter suiker is al een stuk meer dan ik in 25 liter water zou durven stoppen. Samen met 5 liter melasse ga je een flinke fermenter met veel water erbij nodig hebben.
@peet als 6kilo suiker en 5 liter melasse in een vat van 25 liter zit gaat het niet werken !
Voor een goede vergisting met bakkersgist is een SG van 1070 te adviseren. Boven 1100 is het zo goed als uitgesloten om daar een fatsoenlijk product uit te krijgen
Op 60 liter water voor rest niks anders gedaan
@peet, we komen er wel, nog wat vraagjes aangezien 6 kg suiker en 5 liter melasse op 60 liter zou moeten werken.
- hoeveel gist heb je toegevoegd?
- droge of verse bakkersgist?
- het geheel is niet vooraf gekookt toch? (vanwege aanwezige zuurstof)
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@peet ik zie geen foto bijgevoegd, heb je een merknaam? 100 gram klinkt als veel namelijk voor de gistvoeding.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist kijken of het zo wel werk het is voor het eerst dat ik met bakkersgist werk kan ik er wel bij zeggen
https://ibb.co/GpyJq1C https://ibb.co/GpyJq1C
@peet leuk zo een potje voor de winkeliers . Maar erg duur in gebruik.
Gewoon gistvoedingszout DAP is goedkoper makkelijker in gebruik . En aanvullende mineralen heb je zelfs bij de kruidvat voor €3,00 en Zit geen schuim remmer in dat van stillspirit .( meeste schuimremmers zijn op basis van siliconen. Breekt niet af in lever !)
@peet wat was hoeveelheid gist? Hoeveel dap ? Wat was start ph ? Start SG ?
Wat had je gebruikt om jou gist ton te spoelen / reinigen vooraf ?
@robbert ik weet niet meer hoeveel sg was ik ontsmetten die vatten eerst voor ik ze gebruikt met halamid d of chloor en dan spoel ik ze nog goed naar start ph 6.5
@peet ph 6,5 is iets aan de hoge kant en 100 gr dap op 60 liter is 4 x de nodige hoeveelheid en kan daarmee een gist omzeep helpen.
@robbert op de pot staat dat ik er zo bij moest doen toen mash maakte was ph rond de 6 .nu rond 4.7
@peet klopt dat ph gaat zakken.
Maar betreft de DAP . Wanneer je beslag arm is aan voedingsstoffen gebruik je 0,3 -0,6 gr per liter.
@robbert ph is 4.8 en de sg 1.085 en het is uit gegist kan de aansteker er boven houden
@peet bijvullen met helderwater tot een sg van 1070 . Dan sap van 2 sinaasappels erbij doen . En dan een sterk betrouwbare gist erbij . Zoals : redstar dady , fermentis C70 of GR2 of eventueel de lallemand distillamax RM.
Dit zou moeten aanslaan tenzij er een desinfecterende residu of i.d. aanwezig is.
( geen angel yeast of kveik ! Deze krijgen niet SG onder acceptabel eind sg en geven in melasse een muffe ( graf )nasmaak. )
hij blijft nu hangen tussen 1 070 1 065 dus wat is wijs ?
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten