Turbo carbon clean gelijk met vergisting of erna?
Beste stokers,
ik wil in mijn suikerwash de turbo carbon clean x alcohol toevoegen om de nare smaakjes weg te krijgen.
Nu lees ik in de stookwinkel dit : "Meng de vloeibare kool tegelijkertijd met de gist door uw suikerwash." dus gelijktijdig met de gist in de suikerwash doen.
op de verpakking van dit produkt lees ik: " importent : always use turbo clear after fermentation to remove solids before distillation"
dus hierin versta ik dat de turbo clean NA de vergisting moet bijgevoegd worden of lees ik het verkeerd?
Wie weet wat het juiste nu is gelijk met de gist toevoegen of erna, alvast dank
Beste stokers, heb het zelf gevonden was blijkbaar nog niet goed wakker de turbo carbon gelijk met de vergisting en natuurlijk de turbo clear na de vergisting was even verwarrend voor me 😜
Een hoop gedoe om vieze smaakjes te verwijderen die nergens voor nodig zijn. Met normale gist, wat minder suiker en wat voeding voor je gist krijg je een prima neutrale alcohol zonder vieze smaakjes.
@stookje, tja wat die mensen toch hebben met die turbo spullen. Het is een hobby geen werk neem lekker de tijd vind ik.
In vino veritas.
@stookje helemaal juist !
Turbo clear , turbo carbon ?
Als je een goed product gebruikt hoef je geen correcte middel als deze te gebruiken .
@geert69 ik maak meestal mijn eigen gist passend op het te vergisten product .
Commerciële goede gisten waarbij je probleemloos en nihil aan vervelende bijproducten hebt zijn o.a. bakkersgist , redstar dady , west coast jack heeft een goede lijn en ook fermentis . (c70 van Fermentis is vrij breed in te zetten en bijna altijd succesvol . Voor een beginner dus wel handig .)
(Met gisten als angel yeast , kveik zijn bijsmaak en vroeg tijdig stoppen ook te verwachten )
@robbert wat voor soort bakkersgist is dat Robbert, zo’n blokje van 40gr die je bv in de supermarkt kan kopen?
Alcohol lost geen problemen op, maar ja, melk ook niet…..
@geert69. O nee daar gaan we weer met die Turbogist en nare luchtjes en smaakjes. We hebben op dit forum meer dan 10.000 berichten en bijna de helft gaat daar over 😞 Als je met een hamer op je duim slaat doet dat pijn, de oplossing sla niet met een hamer op je duim 😝 Dus als je Turbogist gebruik en je ben er tevreden over prima maar als je er niet te vrede over ben gebruik het dan niet.
Voor de duidelijkheid het gebruik van Turbogist doe je in een totaal concept, dus samen met de actieve kool vergisten daarna de cleaner gebruiken dan stoken met een kolom en daarna filteren met kool.
Lekker turbo he.
Heb dat Turbo gebeuren ook enkele malen gebruik. Zelfs met kool additief een vreselijke smaak. Ben zeer content met Bruggeman, bij suikerwash of granen. Opbrengst is naar verhouding veel minder, de kwaliteit is om door een ringetje te halen. Binnenkort de SN9, de Hg en de c70 eens proberen.
There’s a fine line between a heavy drinker and an alcoholic
@lemmy Ik gebruikte voor mijn eerste brouwsels Turbo Classic. Werkt inderdaad zeer snel.
Nu heb ik een keer de Pure Turbo gebruikt en die heeft nauwelijks bijsmaakjes/geurtjes.
En een behoorlijk grotere opbrengst.
Gaat overigens wel een stuk langzamer maar dat heb ik er wel voor over.
@arjen Ben benieuwd, vorige keer de Classic 8 gedaan. Heb nu sinds 3 dagen een emmer pure staan. De geur is nu al velen malen minder dan de classic 8.
@daeno79 In tegenstelling tot wat er op de verpakking staat, doet de pure er 2-3 weken over voordat deze helemaal uitgegist is. Ik vergist het in een temperatuurgecontroleerd vergistingsvat (Grainfather) zodat ik de temperatuur constant kan houden.
Bij het stoken heb je een veel kleinere voorloop en naloop. Daardoor is de opbrengst van de pure ook flink groter. De smaak en geur is uitstekend. Inderdaad een stuk zuiverder.
Ik heb inmiddels voor de derde keer met deze gist gewerkt. Een beetje extra geduld loont in dit geval.
Ik vond de begin SG wel hoog, maar hij lijkt nog steeds goed te lopen. Hier de gegevens van de tilt sheet. (Heb hem verteld en wat toegevoegd)
@arjen ik had eerst via Amazon een Hydrom besteld. Was al defect bij levering. Wat een zooi. Dan maar 60& meer betalen maar grandioos hoe feilloos de tilt werkt. (Hier waren ze op dus heb bij homebrew moeten bestellen).
Ik zag na dag 1 de temperatuur te snel dalen dus de tilt heeft me gered! …. Stekker van de verwarming zat wel ingestoken in de verlengkabel maar de verlengkabel niet in de wandcontactdoos.
thnx Tilt!
@arjen ben benieuwd wat ik er straks met de airstill van maken, de geur tijdens de vergisting is idd al heel anders dan de classic.
@stookje ik wil het volgende recept gaan gebruiken om ook is wat anders te proberen dan de Turbogist. Enige vraag die ik hierover heb is, wat bedoelen ze met bakkersgist, zo’n blokje van 40gr die je in de jumbo kan kopen of de losse instant zakjes gist van 7gr of de C70 van Fermentis. Hieronder het recept wat ik wil proberen
- 5 kg suiker
- 8 gram citroenzuur
- 70 gram havermout
- 70 gram droge bakkersgist
- 25l water
heb je als je dit recept gebruikt dan ook minder bijsmaken? Hoop vragen maar ben ook maar beginner 😉
Alcohol lost geen problemen op, maar ja, melk ook niet…..
@tjerk Jumbo ken ik niet maar die blokjes is volgens mij natte gist. Droge gist is zoals suiker of zout, nl. korrelig. Een zeer gekend merk is die van Bruggeman gist. Meestal vind je ze wel in 500 of 125 gram verpakking en is goedkoop t.o.v andere gisten. Met turbogist heb ik nooit gewerkt en kan dus niet vergelijken.
@tjerk ik gebruik die droge zakjes, wel even hydrateren, natte werkt ook mar ik weet niet om te rekenen hoeveel je dan nodig hebt. Het recept dat je post is trouwens volledig anders dan wat ik schreef dus ik kan je niet vertellen hoe dat gaat werken en smaken.
@stookje wat is jou recept ? Het recept wat ik beschreef heb ik ook hier ergens vandaan, weet niet meer van wie, maar leek mij prima alternatief ipv turbogist. Zou graag jou recept ook willen zien
Alcohol lost geen problemen op, maar ja, melk ook niet…..
@tjerk niet mijn recept maar ik gebruik altijd Ted's Fast Fermenting Vodka. Enige 'bijsmaak' is een subtiele van de tarwezemelen en dat is heerlijk. https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?t=56998
@geert69 sugar washes lekker met c70 . max 6kg suiker op 25L eindvolume. Of voor ieder ander volume: de sg gewoon onder de 1100 houden.
Daarna deze stoken met reflux condensor, verdunnen met water naar 40% en nogmaals stoken met reflux en voor en naloop scheiden, want ja die is alsnog aanwezig.
In een sugar wash vind je geen smaken die je wilt overhouden. Met deze methode verkrijg je mooie neutrale alcohol. Zonder reflux condensor zou ik ook niet zo snel een sugar wash stoken
Aard van 't beestje
@drankdier Ik stook niet met een reflux en ook niet meer dan 2 keer (striprun & spiritrun).
Gaat ook prima
@arjen Is ook een kwestie van smaak en preferentie. Ik maak van sugar washes alleen zon neutraal mogelijke alcohol. Pot still met een sugar wash begin ik nieteens aan, houd je naar mijn mening veels teveel ongewenste smaak over.
Als mijn alcohol niet heel neutraal is kan ik het nog vermommen in een zoet likeurtje. Maar een gin ermee maken zal naar mijn mening kansloos zijn.
Aard van 't beestje
@drankdier Ja, als ik alleen sugerwashes zou maken dan zou ik ook een reflux gebruiken.
Zo nu en dan waag ik me ook eens aan een whisky en dan is een potstill wat authentieker.
Met een potstill en die turbo pure is een hele zuivere gin te maken hoor.
En de een of de andere likeur maakt wel verschil. Ik had een keer een wat mindere alcohol in een grapefruitlikeur. Daar proefde ik wel off-tastes doorheen helaas.
@arjen Ja whiskey, rum, brandy, alles met smaak eigenlijk moet je juist met de pot still maken. Soms doe ik voor dit soort dranken (vooral brandy) zelfs een 1.5 stook ipv volledige 2x stoken. Zo behoud je vooral met fruit nog meer smaken.
Voor likeur alcohol ben ik zelf gewoon liever wat strenger voor de kwaliteit die ik gebruik. Ik wil er simpelweg nooit off flavours in hebben. Hoe neutraler hoe beter
Aard van 't beestje
@arjen Eerst een groot deel van je mash strippen en vervolgens je ruwstook voor de spirit run verdunnen met nog de overgebleven onverstookte mash in plaats van water.
Dus in principe doe je een stripping run minder omdat je je laatste stripping run mee blend met je ruwvoor je spirit run. Zo houd je wat meer fragiele smaken intact, en omdat alcohol percentage hoog genoeg is kan je prima cuts maken.
Niet voor elke drank is dit zinvol.
Aard van 't beestje
@drankdier oh wat gaaf, dank je wel, bedankt voor de info!
Ik stook in mijn Grainfather G30 waarmee ik heel nauwkeurig vermogen en temperatuur kan regelen. Dat kan ik de 2e stook heel voorzichtig doen.
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten



