Witte koolblad
Ik wil zelf gist maken mbv witte koolbad.
Nu heb ik het witte koolblad wat vochtig gemaakt en in een pot gedaan met een rubberen handschoen er boven op om het af te sluiten.Het staat nu al een week in de woonkamer maar ik zie nog niks gebeuren.
Hoelang zou dit gaan duren voordat de vingers van de handschoen omhoog gaan staan zodat ik er magere melk bij kan doen?
@robbert Zou je met op weg kunnen helpen?
Hoe warm, ik heb 1 koolbad wat vochtig gemaakt, maar een voedings bed?
@rudy68 neem koolblad wat karnemelk en doe dit in wat meel en zorg dat de temperatuur boven 20 graden is .
@rudy68 , al eens eerder gepost en al je antwoorden
https://stookforum.nl/forums/gist-vragen/gist-zelf-maken/
er gaat een wereld voor je open als je zelf gist kweken ontdekt.
Je heb er een nieuwe hobby bij met dank aan Robbert 😆
@rumo ,heb ik gelezen en het lijkt mij ook wel wat om zelf gist te kweken.Had nog een koolblad en het zo gedaan,
https://stookforum.nl/forums/postid/89047/
Ik heb het gisteren maar even aangepast met 125 gr bloem 125 gr karnemelk en het koolblad in stukjes erbij gedaan en het staat nu in de klimaatkast op 22 gr.
Hou je ons op de hoogte aub 🙂 hier ook zojuist de ingrediënten in huis gehaald
@rvdh nou de eerste poging is mislukt.
Ben gisteren met poging 2 begonnen nu echt maar het basis recept aan gehouden en kijken wat dit gaat worden.
@rudy68 owja, die had ik met O&N gemaakt. Yoghurt,/bloem. Haha, nog gelukt ook. Ook de oliebollen waren er mee gemaakt en gelukt. Ik had wel bijna 4x zoveel als het normale blokje Natte gist gebruikt. Was een oliebol met een krokante jasje, best lekker en luchtig.
Ik had nu als test de gist gedroogd en staat nu in de koelkast. Deze schijn ik weer op te kunnen kweken. En dat gaat dan eerdaags met witte kool gebeuren.
@rvdh om de gedroogde gist terug op te kweken heb je geen kool nodig hoor, kan gewoon door een deegje kneden en komt vanzelf tot leven (of in een beetje sap roeren als je als starter wilt gebruiken)
Ik heb er nog magere melk en wat bloem aan toegevoegd. Ook het deegje staat inmiddels klaar.
@robbert maar, nu nog wachten tot het gaat schiften, of zijn we inmiddels klaar om dit melk/witte kool vocht in het standaard yoghurt/bloem toe te voegen. Melk/kool staat nu 3 dagen. Belletjes in overvloed. Maar nog geen schift.
@robbert het was wel geschift, leker prutje. Deze gekneed. Van het weekend granen bestellen..
Zou je het vocht van melkzuren nog voor andere dingen kunnen gebruiken? Is net yakult toch?
@rvdh je lunt het vocht inderdaad voor andre doeleinde gebruiken bij andere fermentaties ..
Ook bij brood of taart mogelijk te gebruiken
@rudy68 jaja, dat gaat goed! Hier is het ook aangeslagen Rudy. Benieuwd waar jet voor gaat gebruiken,
@rvdh nou dit is voor mij voor het eerst dat ik gist maak en heeft toch wel wat moeite gekost om het zo te krijgen.Het staat nu in de koelkast en wil het zaterdag weer verversen zodat ik het zondag kan in zetten voor een suikerwash (20 liter) eens kijken hoe dat gaat en dan later uitbouwen na wat anders.
@rudy68 ziet er prima uit .
Nu ook de harde korts bovenop eraf halen en hierna met zelfde vochtige hoeveelheid meel aanvulen.
Heb ook wel eens met wat witte kool en magere melk een gist gemaakt op de zelfde wijze, ging prima... wel heb ik de kool niet vochtig gemaakt maar zo beurs gemaakt dat t in eigen sap lag. In een zakje dicht geknoopt en na paar dagen waren er lichte belletjes te zien. Toegevoegd aan de melk en dacht dat t de volgede dag al kaas was en deel vocht. Met dat vocht een deegje gekneed, en was zo goed als klaar.
Meen me te herinneren géén zout aan de beurse kool te hebben toegevoegd zoals dat wel met zuurkool gebeurt.. (misschien was dit wel nodig??@Robbert) desalniettemin wel aan t fermenteren gekregen.
@pikketanus Iedereen die wel eens brood of een pizza bodem bakt weet dat gist en zout niet samen gaan 😉 dus prima gedaan 👍
@rumo wanneer je melkzuurbacterie wil kan zout sturing geven omdat juist Lactobacillus het goed doen in een iets zoute omgeving.
Denk aan de zuurkool fermentatie van vroeger zoals we deze maakten in een keulse pot in de kelder . Kool , zout , karnemelk, kruidnagel peper en water.
Wanneer je op deze manier nu ook zuurkool zou maken en je zou het vocht daarvan afnemen tijdens de fermentatie kun je dit als basis gebruiken om verschillende melkzure culturen op te zetten. Het vocht kun je zetten op mout bodem maar ook op een fruit bodem of een bodem van bijvoorbeeld berkensap of wilgen water en vezels.
Maar de biergist / bakkersgist - saccharomyces ceraviciae zal inderdaad wel problemen hebben met zoute omgeving.
@pikketanus met het koolblad had dus wel gekunt met iets zout
@robbert aha, ja ik had dus ook de gedachte van een 'normale' kool fermentatie, welke met zout juist voor juiste cultuur zorgt... maar of dit gewenst was bij het fermenteren van de kool was niet aangegeven dus heb zout eruit gelaten destijds.
Melkzuurcultuur is ook anders dan een sacharromyces c. dus giste een beetje in t ongewis of zout nodig al dan niet gewenst is.
Ga het zeker nog wel herhalen (als de brouwerij weer opgezet wordt haha) en dan een koolferment met en een zonder toevoeging van zout (2%op geheel) om te kijken welke wat doet op een irish whiskey beslagje😎
@pikketanus ik heb wel eens een melkzuurcultuurtje opgekweekt(denk ik) maar met zout ga ik ook eens proberen. 2% is niet veel voor een begin kweekje 🤔
@rumo een zuurkool gebruik ik ook 2% zout op normaal gezien. Dat zilte milieu is goed voor een zuurkool-cultuurtje te kweken en krijgt de kans om de dominante cultuur te worden, waar een gemiddelde gist het niet fijn vind zich in te vermeerderen. Dat is dan ook het doel van het toegevoegde zout aan een zuurkool. Daarnaast ontrekt het wat beter vocht uit de kool waardoor het makkelijker kneed en je het beter kopje onder (en dus veiliger van infecties) kunt houden. Lekker om rauw te eten op een ordinair broodje knakworst met ketchup 😋
(Haha dus niet een gistpitch van 2% op het geheel, die 2% sloeg op zoutgehalte👍)
@pikketanus. Ja dat dacht ik al. Ik denk dat ik dan met 100gr meel en 2gr zout en het vocht van de kool een papje maak.
Het gewoon opkweken met meel, groeten, fruit of yoghurt lukt prima, maar het melkzuurcultuurtje wil ik inzetten voor een Irish Whiskey.
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten




