Goedendag,
Weet er iemand het antwoord op de vraag in welke kleur of type fles je de eindstook/het eindproduct het best tot zijn recht kunt laten komen? Iedereen wil graag zijn drank in de gaten kunnen houden op helderheid of kleur en in een heldere doorzichtige fles, lukt dat het best maar vele soorten drank naast bier zit ook in gekleurde flessen. Op Google kwam ik er niet echt uit...
Vriendelijke groet, Ronald.
Dan is er nog effect van licht op de vorming van ethylcarbamaat uit cyanide, maar dat gaat meer over de opslag van de ruwstook. Dus heeft niet te maken met jouw vraag.
Verder wat Alchemist schrijft, behalve na langere tijd, niet naar langere tijd.
- ik lees deze post met veel plezier . Maar ik was even benieuwd hoe zit het met glas VS kunststof opslag ? Welk effect heeft alcohol (met een percentage van 95%) op bijvoorbeeld een jerrycan ? “Moet” je het in glas opslaan ? Welk effect heeft het op smaak of op houdbaarheid ?
Hi Rummy
Helder glas is niet aangewezen voor bv groene dranken. Neem nu Genepi of Absinth. Indien deze groen zijn en in een klare fles zitten dan weet je dat de kleur gewoon chemisch is. Natuurlijk groene dranken zullen heel snel onder invloed van UV bruin uitslaan.
Ik maak een aantal bitters die ik kleur met Hysop en spinazie. Ik laat ze rijpen in donkere flessen, in een duistere kast. Ze zijn dan na rijping gifgroen. Deze bitters moeten in een donkere fles anders verliezen ze hun mooie groene kleur op 1 week of zo.
Ik denk dat het te maken heeft met de afbraak van chlorophyl. Maar dat zou je beter aan El Maestro vragen.
Over het gebruik van kunststof voor het bewaren en verwerken van alcohol : kort en bondig : niet doen. Gebruik uitsluitend glas en RVS (en koper voor je ketel)
Met de jaren verzamel je zo maatbekers, trechters, flessen etc etc.
Smaakbeinvloeding
Dat er verschillende legeringen RVS bestaan lijkt me logisch. Dat RVS echter smaak kan beinvloeden is volledig nieuw voor me. Ik bewaar een deel van mijn distillaat in RVS vaten (vaatjes) waarvan ik (nu) veronderstel dat ze in RVS 304 zijn. Na enig opzoekwerk blijkt RVS 304 austenitisch te zijn maar gevoelig voor zuren en chloriden. Ik heb daarvan nooit iets gemerkt, noch in smaak noch in aanwezigheid van corrosie binnen in de vaatjes, maar ik geloof je best en overweeg over te schakelen op glas. Glas is echter breekbaar en er is dan een veiligheidsrisico. Moeilijk moeilijk.
Voedselveilig.
In je filmpjes vang je vaak distillaat op in kunststof bekers. Die zullen zeker, veronderstel ik, vervaardigd zijn van voedselveilige kunsstof. Desalnietemin vertrouw ik dat gewoon niet. Wat men vandaag als veilig beschouwt blijkt het morgen niet meer te zijn. Voorbeelden legio : aluminium kookpotten, problemen met PFAS dat plots toch niet zo veilig is als men beweerde etc.
Ik gebruik uitsluitend glas en RVS voor distillaat van + 40graden.
Fermentatie is iets anders en daar vertrouw ik wel kunststof.
Tevens spreek je over kristal glas. Ik weet niet goed wat je daar mee bedoelt maar echt kristal bevat lood en dat blijkt wel degelijk gevaarlijk voor de opslag van distillaat. De meningen hierover zijn enigzins verdeeld maar men aanvaardt in het algemeen dat lood uitloogt bij langdurige opslag van alcohol in kristal.
Dus waarom risico nemen ? Mijns inziens gebruik je best nooit kristal voor opslag van drank. Misschien is het onschuldig om kristallen glazen te gebruiken maar ik gebruik het nooit.
En ja er is zo iets als loodvrij kristal maar velen beschouwen dit niet als kristal en bovendien : hoe herkent een leek dat ?