Meldingen
Alles wissen

Glas


rummy dummy
Berichten: 168
Topic starter
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Goedendag, 

Weet er iemand het antwoord op de vraag in welke kleur of type fles je de eindstook/het eindproduct het best tot zijn recht kunt laten komen? Iedereen wil graag zijn drank in de gaten kunnen houden op helderheid of kleur en in een heldere doorzichtige fles, lukt dat het best  maar vele soorten drank naast bier zit ook in gekleurde flessen. Op Google kwam ik er niet echt uit...

Vriendelijke groet,  Ronald. 


Beantwoorden
13 reacties
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@rummy-dummy de vergelijking met bier, wijn, port en andere niet gedestilleerde soorten drank gaat niet geheel op, de keuze van oudsher is gebaseerd op traditie (ook marketing), schade van UV licht te beperken die bij bepaalde soorten wijn en bier meer kan doen dan bij een wodka, verbergen van bijvoorbeeld bijproducten zoals hergisting op fles (bier), wijnsteenzuur (wijn). 

 

Voor een gedestilleerde drank maakt het iets minder uit, wel heeft het gebruik van een doorzichtige fles ietwat invloed op de houtsmaak die wat minder wordt bij een whisky bijvoorbeeld, UV licht breekt naar langere tijd componenten af die de looizuur smaak geven, dus bij teveel houtsmaak is het nog een mogelijkheid deze in een heldere fles te bewaren gedurende een wat langere tijd (en niet in een donkere kast dus). 

 


Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 168
  1. @alchemist bedankt voor jouw reactie dat is duidelijk.  Dat de verkregen houtsmaak op den duur veranderd wist ik niet en zou zonde zijn daar is veel aandacht aan besteed. 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@rummy-dummy niet alleen de houtsmaak, veel van de dranken die wij als hobbyisten maken veranderen van smaak omdat ze vaak erg jong zijn wanneer ze op fles gaan.

 

Een absint of pastis kun je best een jaar laten staan voordat je gaat proeven, whisky's afhankelijk van de productiemethode gaat ook nog wisselen van smaak, dat is niet alleen het glas maar ook een evenwicht wat gaat optreden. Houtsmaak breekt wat af in een heldere fles die in zonlicht staat, maar wanneer dit teveel is kan het juist gunstig zijn.

 

Voor gedestilleerde dranken die jong zijn zou ikzelf een heldere fles overwegen, donker zie je vaker bij degene die 10+ jaar op vat hebben gelegen of de lijn van marketing volgt wanneer jongere releases komen.

 


Beantwoorden
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@rummy-dummy Ik ben geen expert, maar bier wordt bewaard in bruine flessen omdat zonlicht het bier verandert in 'kattenpis', maar bruin glas is duurder. Heineken wordt de laatste tijd in groen glas verkocht en staat zelfs in verlichte koelkastjes! Bah! Maar misschien gebruiken ze het enzym van een Belgische professor dat de kattenpis-transformatie voorkomt...


Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1302
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dan is er nog effect van licht op de vorming van ethylcarbamaat uit cyanide, maar dat gaat meer over de opslag van de ruwstook. Dus heeft niet te maken met jouw vraag.

 

Verder wat Alchemist schrijft, behalve na langere tijd, niet naar langere tijd.


Beantwoorden
1 Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 168

@kees22 ook bedankt voor de reactie,  on tot een 2e volle ketel te komen kun je dus ruwstook doorschuiven, dat is goed om te weten 👍


Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 211
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
  1. ik lees deze post met veel plezier . Maar ik was even benieuwd hoe zit het met glas VS kunststof opslag ? Welk effect heeft alcohol (met een percentage van 95%)  op bijvoorbeeld een jerrycan ? “Moet” je het in glas opslaan ? Welk effect heeft het op smaak of op houdbaarheid ? 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 646
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi Rummy

Helder glas is niet aangewezen voor bv groene dranken.  Neem nu Genepi of Absinth.  Indien deze groen zijn en in een klare fles zitten dan weet je dat de kleur gewoon chemisch is.  Natuurlijk groene dranken zullen heel snel onder invloed van UV bruin uitslaan. 

Ik maak een aantal bitters die ik kleur met Hysop en spinazie.  Ik laat ze rijpen in donkere flessen, in een duistere  kast.  Ze zijn dan na rijping gifgroen.  Deze bitters moeten in een donkere fles anders verliezen ze hun mooie groene kleur op 1 week of zo.

Ik denk dat het te maken heeft met de afbraak van chlorophyl.  Maar dat zou je beter aan El Maestro vragen.

Over het gebruik van kunststof voor het bewaren en verwerken van alcohol :  kort en bondig :  niet doen.  Gebruik uitsluitend glas en RVS (en koper voor je ketel)

Met de jaren verzamel je zo maatbekers, trechters, flessen etc etc.

 

 


Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@psycat genepi krijgt kleurt doordat het een maceraat is .  Absint is een deel destilaat! Een deel maceraat word gedestilleerd waarna het tweede deel maceraat wordt aangevuld. Hierdoor krijgt het zijn groene kleur  .. dus kunnen groen zijn zonder chemische gekleurd te zijn .  In blank glas zullen ze iets lichter worden maar nog steeds groen . Als het op juiste manier is gemaakt en in kristal glas zit lijkt het haast fluoricent  groen. 

Is inderdaad veel gedaan dat er bij of nagekleurt wordt met brandnetels of spinazie. 

Chlorofyl is inderdaad het stofje die de groene kleur geeft  .  

Genepi en alsem bevatten zelf ook chlorofyl.

Klopt ook dat door invloed van u.v. de kleur na enige tijd meer Orange achtig wordt. 

Groen glas houd inderdaad ook verkleuring tegen. Maar meeste verbleken komt door oxidatie aan zuurstof.Er zijn plastic soorten die voedsel veilig worden beschouwd maar glas is beter.  Ook beter dan RVS.  Veel gebruikt rvs is het laagwaardige 304 omdat dit makkelijker te bewerken is dan de 316  . Het kan dus zijn dat ook rvs smaak beïnvloed.

 


Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 646

Hello Robbert

Bedankt voor je toelichting. Opnieuw iets geleerd, dus heel positief.

Zonder deze topic te willen ontsporen, wil ik graag een dubbel antwoord geven op je toelichting. Geen evangelie maar zuiver mijn mening, niets anders.


Beantwoorden
Psycat
Berichten: 646
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Smaakbeinvloeding

Dat er verschillende legeringen RVS bestaan lijkt me logisch. Dat RVS echter smaak kan beinvloeden is volledig nieuw voor me. Ik bewaar een deel van mijn distillaat in RVS vaten (vaatjes) waarvan ik (nu) veronderstel dat ze in RVS 304 zijn. Na enig opzoekwerk blijkt RVS 304 austenitisch te zijn maar gevoelig voor zuren en chloriden. Ik heb daarvan nooit iets gemerkt, noch in smaak noch in aanwezigheid van corrosie binnen in de vaatjes, maar ik geloof je best en overweeg over te schakelen op glas. Glas is echter breekbaar en er is dan een veiligheidsrisico. Moeilijk moeilijk.

 


Beantwoorden
Psycat
Berichten: 646
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voedselveilig.

In je filmpjes vang je vaak distillaat op in kunststof bekers. Die zullen zeker, veronderstel ik, vervaardigd zijn van voedselveilige kunsstof. Desalnietemin vertrouw ik dat gewoon niet. Wat men vandaag als veilig beschouwt blijkt het morgen niet meer te zijn. Voorbeelden legio : aluminium kookpotten, problemen met PFAS dat plots toch niet zo veilig is als men beweerde etc.

Ik gebruik uitsluitend glas en RVS voor distillaat van + 40graden.

Fermentatie is iets anders en daar vertrouw ik wel kunststof.

 

Tevens spreek je over kristal glas. Ik weet niet goed wat je daar mee bedoelt maar echt kristal bevat lood en dat blijkt wel degelijk gevaarlijk voor de opslag van distillaat. De meningen hierover zijn enigzins verdeeld maar men aanvaardt in het algemeen dat lood uitloogt bij langdurige opslag van alcohol in kristal.

Dus waarom risico nemen ? Mijns inziens gebruik je best nooit kristal voor opslag van drank. Misschien is het onschuldig om kristallen glazen te gebruiken maar ik gebruik het nooit.

En ja er is zo iets als loodvrij kristal maar velen beschouwen dit niet als kristal en bovendien : hoe herkent een leek dat ?

 

 


Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@psycat modern kristal glas wordt vervaardigd zonder lood maar met kaliumoxide of barium. 

 


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?