M n aller eerste keer suiker wash destilleren,
Hoi elk,
Volgende week isΒ m n doel m n 1e suiker wash met turbo gist 24 te gaan distilleren, deze stond al vanaf 24 november -2022 te vergisten, ik begrijp dat voor de allrounders hier men denkt, so what?, echter voor een leek zoals ik is dit een zeer crusieaal punt, komt het er goed uit of is erΒ voor niets eenΒ dikke maand voor niks gewacht?
Ik zag meer soortgelijke themas op het scherm, echter maar toch, ik hoor liever reply's anno 2023!
Voor mij is het heel spannend en hoop dan ook dat alles goed mag verlopen zoals verwacht! 😎 😊Β
Β
Β
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Hallo Rino, altijd spannend zoβn eerste stook. Maar waarom heb je zo lang gewacht met stoken? Volgens mij staat die 24 voor 24 uur. Dat betekent dat het na 24 uur al gestookt zou kunnen worden.Β
Als je voor kwaliteit gaat kun je beter bakkersgist gebruiken. In dat geval duurt het wel 3 a 4 weken. succes met stoken. Groetjes Lambik
Ik had van leden hier al begrepen dat Turbo gist niet zo goed schijnt te werken dan bakkersgist, die heb ik ondertussen ook aangeschaft,
Waarom zo lang gewacht, tja, dat was m n 1e beginnersfout ? 🙂Β
Er zullen nog wel meer volgen vermoed ik, aldoende leert men!
Jij ook succes met stoken Lambiek,
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Ik zou de turbo gist achterwege laten vanwege de bijsmaak. Haal gewoon bij de Welkoop een zakje bakkersgist . Geeft veel betere smaak aan je eindproduct. Let altijd op de omgevings temperatuur bij t vergisten. Bij 20Β° is 3 weken lang genoeg.
Bedankt voor je bericht, we gebruiken tegenwoordig na vele tips de bakkersgist, benieuwd naar de verbeteringen, 😎 🙂Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Succes met je stook! Je moet maar zo denken, er kan niet veel fout gaan.
Vooral niet met een sugar wash. Je wilt hier waarschijnlijk zo neutraal mogelijke alcohol uit krijgen. Het voordeel is dat als er tijdens de stook iets niet als gepland verloopt je de boel gewoon nog een keer kan overhalen. En dan nog een keer, en weer, en weer. Zolang je het maar op 40% terig in de ketel doet.
Daarnaast zal je van je fouten leren en na deze wash en stook meteen een nieuwe willen inzetten waarbij je jezelf gaat verbeteren.
Good luck
Aard van 't beestje
Ja klopt, alcohol maken en afmixen naar iets drinkbaars,
Ben nieuwsgierig geworden wat we met de bakkersgist krijgen,Β
Het lijkt een mooie hobby erbij te hebben,
Thnx U2,
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 het is ook leuk en soms lekker, terwijl ik hier type geniet ik van mijn eerste eigen gemaakte bailys succes er mee
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Misschien een beetje brutale vraag van me , komt ie?
Als ieder zelf zo veel lekkere dingen stookt, zijn er dan ook veele lid van de AA? 😎 🤭Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 🤣 🤣 🤣 dat denk ik niet hoor, meeste maken maar een klein beetje en doen daar maanden mee, anderen slaan het op om te ontdekken hoe het over 5 jaar smaakt.
en niet alles is lekker, ik maak dingen voor het maken, proef een beetje en meer niet, mijn plezier is als het goed lukt, dronken ben ik hooguit 1 of 2 keer per jaar, maar jou vraag is goed, zijn vragen altijd
@rino3-5 Ik ben wel alcoholist, maar geen lid van de AA.
Heb wel mijn gebruik beperkt tot 100 ml aa (absolute alcohol) (Ja, de ironie in de afkortingen heb ik gezien!)
Vergeleken met 200 ml per dag zijn mijn leverwaarden gehalveerd, dus het werkt wel.
Moet toegeven dat het me wel enige wilskracht kost om in mijn nest te kruipen en geen extra slok te nemen. En ik heb er een speciaal flesje voor: 250 ml Γ 40 %. En ik begon altijd al pas om 22:00 uur te zuipen, dus niet aan het bier vanaf dat ik wakker word.
Ik moet wel zeggen: als ik zou stoppen met drinken, zou ik ook gaan stoppen met stoken. Want anders stapelt het product zich zo hinderlijk op.
Dus zolang ik deze hobby nog leuk vind, moet ik ook wel blijven drinken.
Β
(Ik zit aan het eind van mijn dagelijkse 100 ml, dus ben wat openhartiger. πΒ )
Elk heeft zo zijn sterke en of minder sterke kanten, niks mis mee, we zijn mensen en willen ook nog een beetje van het leven genieten lijkt mij, ikzelf ben gestoptΒ met roken lang geleden en ben eigenlijk niet van plan de borrel ook nog eens te laten staan, gingen meestal in Duitsland tanken en namen dan gelijk wat borrel mee, was stukken goedkoper dan hier, echter kreeg er regelmatig koppijn van, nu proberen we hetzelf eens te maken,
Als je deze hobby niet meer leuk zou vinden en dan ook stoppen met drinken, wat zou je dan gaan doen als hobby, bezigheid, afleiding ,tijdverdrijf?
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Update: 1e suiker wash verstookt!,
M n vergiste suikerwash gaf 25% alcohol aan,Β
Dit heb ik op Nimrax voorbeeld in een hiervoor nieuw aangeschaft waterkoker naar pakweg 65 graden celcius verhit om daarna in de smartstiller te deponeren die ik ook al aan gezet had, dit is bedoeld om stroom/energie/tyd te besparen!
De smartstiller begint zelf steeds op 95 graden te werken om daarna uit te slaan, dus dan stopt het met distilleren, ik zag dit probleem ook op Nimrax topic betreft, smartstill II, check dat voor een oplossing!
Deze 1e verstookte suikerwashΒ gaf 60 en 50 % alcohol aan, heb deze verdunt naar 25 % alcohol, daar ik nog een 21 liter suikerwash heb staan, deze verstook wil ik hierbij aan toevoegen om dan gezamelijk een 2e stook te doen als eind product!
Goed plan of?
Bij het distilleren komt er nog wel wat vreemde geurtjes bij kijken, we zijn naar het tuinhuisje verbannen, benieuwd of het daar ook werkt?! 😎 😊Β
Β
Β
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
slaat die helemaal uit of alleen de vin in de kop? de vin moet aan en uitgaan.
ik zelf zou die stook wegzetten en niet bij je nieuwe stook gooien, eerst alles stoken en dan naar wens verdunnen tot onder de 40% en nogmaals stoken.
airstil geeft idd een vreemd luchtje daarom eerst 10 keer laten lopen met water en een keer met een water azijn stook, koperen spons in de kop scheelt ook al veel luchtjes, en het eerste wat er uitkomt is altijd troep, tenminste bij mij wel, stinkt en is smerig maar na 50 ml is dat weg, en de voorloop zou ik gewoon weg gooien
Correct, het slaat helemaal uit, de graden weergave en de fan bovenop,
Ow, dan doe ik het een volgende keer op jouw manier qua stoken, alles erdoor, is dan 60% alcohol wat ik over hou, dit versnijden naar bv 30 % en nogmaals verstoken waarbij ik 50 ml voorstook weg gooi, die 50 ml eraf halen is toch alleen bij de eindstook?
!e keer had ikΒ 60 ml bij 60%, de rest, een halve airstill had ik weg gegooid, tussendoor meeting gaf aan 50%, 40%, 35%, toen gestopt
Van m n 21 liter vergistingsemmer kan ik max 5 Maal verstoken daar de airstill iets minder dan 4 liter is, 1 X gedaan dus nog eens 4 X verstoken
Β
Bij ons in de buurt kent men geen koper spons, bedankt voor je minder luchtjes tip,
Ik las op een airstill topic dat men het beste de graden zo hoog mogelijk kan zetten om met een stroomregelaar de stroom zo in te stellen dat het druppel gewijze distilleert, bij mij kreeg ik bij vlagen echt een straaltje,
Ik bezit ook z on laser temperatuur meter echter kan op de airstill geen goed punt vinden om te meten zeg maar? 😥Β
Mhh, wel gezellig hier babbelen , echterΒ maar weinig te zui*pen?! 🤭Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 die 50 ml is geen vaste maat, ruiken er aan zegt meer, beter iets te veel weg gooien bij je 2e run. je striprun is niet belangrijk hoe die druppelt of loopt met een straaltje, zoveel mogelijk er uit halen is belangrijker vind ik. zolang die lekker loopt laat ik hem gaan tot 10%, bij de 2e stook die eerste 50ml of iets meer zolang die niet goed ruikt, dan een volgend glas er onder en veel ruiken en proeven want vaak is dit ook niet lekker, word die beter dan zit je bij het hart, de alc die je hebben wil, en die vang je op in je derde glas, net zolang tot je hem anders vind ruiken of smaken dan een volgend glas, steeds kleine beetjes opvangen en als je klaar bent ga je proeven en ruiken wat je wil houden. wel voorzichtig zijn met proeven want de alc % zijn de 2e run erg hoog, ik zelf vind dat uitsorteren erg moeilijk nog en gebruik soms wel 10 glazen.Β
koperen spons kan je bestellen bij amazonΒ
dat die helemaal uitgaat je airstil vind ik vreemd, bij mij gaat alleen de vin stilstaan en de cijvers blijven branden, hij meet de graden onder in de pot en niet in de kop, ik heb hem bij de striprun op 98 en de fijne stook 94graden
na je stook kan je zuipen
Ik heb jouw tips aan gehouden, 50 ml, weg gegooid, wil ik er wel bij vermelden dat ik geen volle airstill had maar ongeveer 3 Liter,
Jij hebt gelijk met het proeven, kwam 80% uit in het begin na de 50ml, dat verdooftΒ de smaak behoorlijk, bij 20% stop ik, begin dan beschuit te proeven?
Ik heb nog een rekensommetje waar ik niet goed van weet hoe uit te rekenen?
Ik heb 700ml bij 55% alcohol,
Vraag:
Hoeveel water moet ik erbij doen om op bv 40% uit te komen?
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
"Ik heb 700ml bij 55% alcohol",
Volume=700 ml / 100 X percentage alcohol= 55% = 385Β
Waar staatΒ dat getal 385=?Β voor?
Β
Gewenst 40 % alcohol
385 / Percentage alcohol=40 % X 100 = 962,5 ml (volume) bij 40% alcohol
--
Ik vermoed dat ik dan 962,5 ml -700ml= 262,5 ml water toe moet voegen om op 40%Β alcohol uit te komen,Β correct?
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 exact Rino, de 385 staat voor aantal mililiter alcohol 100% puur. Alcohol komt niet in de natuur voor op 100%, maar dit wordt gedaan voor het rekenmodel.
Je rekent dus uit hoeveel pure alcohol er in zit, vandaaruit kun je met percentageberekening eigenlijk alle kanten op qua verdunning
Zorg voor het rekenen wel dat alle metingen (volume als alcoholpercentage) uitgevoerd zijn bij kamertemperatuur.
Zo, blij mee dat ik je rekenwijze begrijp, nu zou ik zelf elke som kunnen berekenen,! 😎 😊Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5Β https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sag.AlcoCalculator Β Β Β deze vind ik prettig werken.
De gelukkigste mensen hebben niet het het beste van alles. Zij maken van alles het beste.
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Daar was ik al eens geweest, bedankt voor je linkje, echter ze rekenen alleen met vanaf 1 liter, o.7 liter geeft een foutmelding, vreemd eigenlijk, het script zou vlot aan te passen zijn lijkt me?
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 die van mij stel ik op 93 graden en wacht totdat er geen druppel meer uit komt. De eerste 50 ml gooi ik dan weg.. dan nogmaals stoken na aanlengen met water tot 40%
Mhhh, ik heb uit nieuwsgierigheid toch 1 kleintje borrelglaasje puur geprobeert en weg gespoeld met een koud biertje, toch iets te heavy,
Β
De smaak is iets zoet beschuitachtig, niet verkeert, wel vreemd,verdunnen tot 35% zou beter zijn naar mijn idee, vast houden voor een volgende distillatie run! 😎 🙂Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
En nu gaan we het iets moeilijker maken schijnt? 😎 😉Β
Heb m n 650 ml 55% alcohol verdunt naar 40% =893 ml
Voor 1 liter kan men 10 a 15 mlΒ essence toevoegen, heb 13 ml bij de fles in gedaan, goed geschut en het kleurtje gaat van doorzichtig wit naar goedkleurig Irish Wisky!
Β
En daarna staat op het ediketΒ om 2 maand te laten rusten! 😥Β
Met luchten is hetzelfde bedoelt als laten rusten of?
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Heb de fles 2 X ondertussen achter me in de kast staan met de dop open geschroefd, ik ruik het dus zal er wel lucht bij komen! 2 maand is best wel een lange tyd! 😥Β
Β
Van de week begin ik opnieuw maar dan met bakkersgist, heb nog 3X alotec turbo gist 24, als ik er iemand blij mee kan maken? gratis,
Hoeveel bakkersgist is eigenlijk nodig per liter of per 21 liter?
Β
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Ik woon provincie Groningen en ga binnenkort naar Robbert in Friesland?
Doe anders even een pb met je adres, stuur ik het je toe?! 😊Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Ow, ik heb beide niet, ik gebruikΒ tot nu toe alleen maar een suiker wash, ben beginner zeg maar en dit lijktΒ voor mij "veilig" te zijn,
Dit in een 21 liter vergisting emmer, welke hoeveelheid bakkersgist mag daar in?
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
niet 2 maanden laten open staan. paar uurtjes luchten is zat. hoeveel bakkersgist weet ik niet precies, ik strooi gewoon een grote eetlepel in de emmer en na een kwartier roer ik het stevig om en sluit de emmer.
waarom maak je geen roggebrood stookwijn, heb ik ook gemaakt naar een recept van hier en smaakt heerlijk, ben nu weer stookwijn aan het maken met roggebrood en 1 emmer roggebrood, havermout en griesmeel:) ruikt veel belovend
Ow, dat zoeken we op tussen alle recepten, tenzij je een kortere linkje hebt, dan proberen we dat? 😎 😊Β
Jij bent er tevreden over lijkt me, reden genoeg voor me het ook eens te proberen, bedankt voor al je tips, blij mee, gemeend! 😎 😊Β
Β
Btw:1 eetlepel strooi je in je emmer, hoe groot is je emmer dan? 🙂Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 20 liter emmer
met dat roggebrood recept ben ik echt tevreden, smaakt met 1 x stoken heerlijk en ruikt ook erg lekker
https://stookforum.nl/forums/spirits/odins-roggebrood-whisky-tried-and-true-recipy/
moeten het met elkaar leuk maken hier, en alles wat ik weet heb ik hier geleerd
Zo, net jouw topic door genomen, nouw 29 paginas, was er wel even mee bezig zeg maar,
---
Ik hebΒ een vergistingsemmer van 21 Liter,
3 bakjes roggebrood a 500 gram=1,5 Kg
4.5 kg suiker
Bakkersgist
Ik las 1 gram gist per Liter ergens,
---
Benieuwd wat dit gaat worden, ik las verder dat sommigen de voorloop tot 200 ml weg gooien,
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 iets lekker word het, vind ik dan. 200ml voorloop vang ik ook eerst op en ben ik verder tevreden met wat er uitkomt gooi ik het weg en ben ik niet tevreden dat er een 2e stook komt er mee dan gooi ik het er gewoon weer bij. en veel ruiken en proeven voor de naloop zodat je op tijd de naloop apart opvangt. ik bewaar die ook in een grote weckpot en als ik 4 liter naloop heb dan haal ik de alc er uit voor neutrale alc voor likeurtjes. heb trouwens een waterkoker gekocht die instelbaar is en warm de naloop op tot 60 graden en dan zo warm in de airstil, die geeft dan binnen 5 min druppels:)
Tot nu toe vong ik de 50 ml voorloop op om weg te gooien, ik stook dan af tot 20% alcohol en de rest gooi ik weg, vaak een litertje of 2 nog,
Nu was ik bij m n laatste stook, de fijnstok begonnen met al 40%
Β
Een waterkoker gebruik ik ook, ik las in het begin steeds met m n laserthermometer echterΒ nu kijk ik wanneer het begint te bruisen door het kijkglas en gooi het daarna in mn smartstill
Dat doe ik 2 X, de waterkoker kan max 1.7 Liter aan dus verstook ongeveer 3.4Β Liter per keer
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 zodra je stook anders gaat ruiken begint je naloop en die laat ik ook tot 20 of zelfs iets lager door lopen in aparte glazen en die bewaar ik tot ik weer zo een beetje 4 liter heb en gooi dat er nog een keer in en haal er dan nog wat alc uit. bij een gewone fijn stook is 50 ml op 4 liter zat, echter dat roggebrood recept daar was bij mij het hart gewoon zo lekker dat ik geen fijn stook meer doe en daarom 200 ml voorloop neem, laat hem niet rijpen ook, dag luchten en ik vind het prima om te drinken.
ik ben een luie stoker en heb er 1 met 4 standen gekocht en met 60 graden gooi ik het over.
trouwens als je je airstil zonder deksel laat opwarmen gaat het ook al een stukje sneller had ik gisteravond door:)
Β
Nu ik je reply, borrel ik aan m n aller eerste stook zeg maar, 40% naast een koud biertje, zo doen ze het in Ierland ook, niks de gehele avond nippen aan een duur wiskytje voor mensen met een verfijnde smaak? lachertjes!
In de muziek zegt men, als moar doemt!
enne mocht men elk geurtje kunnenΒ definieren in je borrel , mooi, boeid mij niet! 😎 🙂 🤭Β
Β
Zo ook het lageren, a 10, 12 jaar, zover ik las komt er een smaakje bij via de eiken tonnen waar op je hetΒ bewaard, er is vast wel al een smaakje toe te voegen voor hetzelfde effect?
Vroeger, rookten we vlees. later werd dit zelfde vlees gedipt in een aroma bak, proefde jij het verschil niet, niks nieuws onder de zon,
Β
Kort gezegd:
Al die wisky drinkers die er prat op gaan het licht gezien te hebben zijn naar mijn idee een beetje voor de gek gehouden, overtuig me van het tegendeel en ik maak openbaarlijk excuus! 😎 😊Β
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 ik ga niet eens proberen je te overtuigen hahaha waarom denk je dat ik na 2 maanden weer roggebrood aan het vergisten ben? omdat het bijna op is 🤗 alsΒ ik het lekker vind ben ik tevreden, en ik geloof echt wel dat 10 jaar in een eikenvat iets toevoegt. maar aangebrande eikensniper in een pot wisky en dat 5 x 30 sec in de magnetron ook:) 10 jaar wachten gaat mij niet lukken, vind 4weken wachten op een likeur al lang, maar ik vind het maken grappig en soms is het echt lekker ook.Β en ik vind het wel lekker als het ook lekker ruikt, vind ik van vanillepap met een velletje ook. zo heeft iedereen zijn ideen en overtuigingen, mijne is als het lekker is prima
@rinus55 🍻Β
We komen redelijk bij elkaar echter ik begrijp nog niet helemaal goed waarom een 12 jarige wisky beter zou kunnen zijn dan een roggebrood borrel die jij opnieuw aan het maken bent, heeft het met reclame, onbekendheid, of noem maar op te maken, of is het gewoon een verdienfactor? 😎 🙄Β
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 ik persoonlijk denk een mix van het opgenoemde, 90% van de wisky drinkers kunnen het niet zelf maken en hebben geen vergelijk en roeptoeteren hard mee met de zogenaamde kenners:) dan heb je de mensen die willen meedoen en kopen een fles van 12 jaar oud voor misschien 100 euro of nog meer, geen idee eigenlijk en niemand gaat ze zeggen dat het niet te zuipen is want dan horen ze er niet meer bij. de makers en verkopers verdienen er denk ik lekker aan en de reclame jongen ook. ik denk dat een wisky die robbert stookt tig keer beter is dan welke dure fles uit een fabriek, geen fabriek gebruikt zulke goeden grondstoffen als die robbert gebruikt, en dat geloof ik wel, goede grondstoffen is een goede basis voor een goed drankje. klein voorbeeldje, ik heb advocaat gemaakt en de 4e keer was die , vond ik perfect , de buuf drinkt dat veel en vond hem beter dan uit de winkel, terwijl een poolse kennis die het ook zelf maakt het aardig vondΒ maar geen 2e wilde:) is ook een kwestie van smaak
We zijn lang geleden ooit eens naar Schotland geweest waar we ook een echte destilleerderij bezochten, die trok een gigantisch grote bak open en daar mochten we de mash ruiken, je waaide met je hand de lucht naar je toe, daar rook je wel bloemetjes en weet ik al niet wat voor heerlijke geuren,
Als je dit kunt behouden na de stook begrijp ik wel iets van wat kenners bedoelen vermoed ik,
Tja, over smaak valt niet te twisten dat kan voor elk verschillend zijn, persoonlijk ga ik voor een zachte borreltje en die mag ook best 35% ipv 40%!
Ik gooide er ook 1 zakje vanilesuiker in m n suikermash, ruikt lekker
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 dat behouden is de kunst, ik ben ook gewoon dingen aan het proberen en soms komt er iets lekkers uit, heb nu een borrel staan die ruikt geweldig lekker maar is niet te zuipen hahahaha wilde een zachte citroen jenever maken maar hij bijt gewoon terug
vanilesuiker ruikt idd erg lekker, gebruik ik ook vaak in likeurtjes
Kruidenlikeurtjes lijkt mij ook wel fijn,Β zoiets als Jaght.schippers, Jagermeister, mummelman bittertje,,
Maarre, je laat je toch niet bijten, hoe maak je zoiets een zachte welke jenever dan ook?
Β
Trouwens, om even terug te komen op de wachttyden van het lageren, ik moest na toevoeging essescensΒ aanΒ het distillaat 2 maand wachten, dat is het niet geworden, in een rivellaatje blauw past het prima! 😎 😊Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 kruidenlikeurtjes word de volgende stap, ben nu bezig met fruit te verzieken hahaha en ga hier na eerst appelcider maken voor de zomer en appelbrandewijn , daarna ff ozou proberenen dan een baal mais verwerken met gerst en haver en dan kruiden likeurtjes kom gist emmers en ruimte te kort
wat zachter maken valt helemaal niet mee vind ik, in ieder geval geen suiker bij je stookwijn doen, alles van mais en granen en ik dacht met stoken in mijn nieuwe keteltje, ik doe gewoon citroen stukken er in, ruimte boven de ketel om dat te doen, maar het ruikt goed, smaakt vreselijk. wat ik ook heb geleerd is alles opschrijven zodat je iets goeds nogmaals kan maken , had namelijk restjes in de gist emmer gedaan en er kwam echt wat lekkers uit maar toen schreef ik nog niks op 😥Β
niet alles geloven wat op de gebruiksaanwijzing staat, zal na 7 weken ook drinkbaar zijn:) ik kan ook niet van de likeurtjes afblijven die nu staan te rijpen, moet toch proeven of het goed gaat 😋Β
Β
Dus alles opschrijven is de tovertruuk, heb ik bij de 1e stook ook niet gedaan trouwens, weer leren bij,
Ik las of hoorde ergens dat de voorloop en vooral de 2e nogal sterk werd en ook scherp, is het een optie meer voorloop weg te gooien en of ook niet meer in de 2e fijnstook te doen, of bij elke stook voorloop weg doen?
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 bij de striprun, de eerste stook hou ik eerst 50 ml apart, dan komt de voorloop en die vang ik ook apart op en ruik en proef veel er aan, zodra die goed gaat ruiken of proeven neem ik weer een ander glas om het hart van de stook op te vangen, nog steeds veel ruiken/proeven tot die weer minder van smaak of vies gaat ruiken, dan begint je naloop, die vang je ook weer apart op, ik gebruik soms wel 10 glazen (cuts genaamd) als nu de eerste stook (het hart) goed bevalt laat ik het zo en doe de voorloopΒ apart bij andere voorlopen en de naloop ook. echter bevalt de eerste stook niet gooi ik alles bij elkaar zonder de 50mlΒ natuurlijk en stook een 2e keer en dan weer de voor en naloop gescheiden, stook je de 2e stook zonder de voor en naloop dan raak je veel smaak en geur kwijt. gaat het puur voor een hoog alc % dan niet bij elkaar, want bij iedere stook word je alc zuiverder en hoger.Β mijn advies is gebruik liever te veel glazen dan 1 te weinig. zo doe ik het, hoop dat het een beetje duidelijk uitgelegt is
oja erg belangrijk, meet de hoogte van je alc % voor je 2e stook, nooit hoger dan 40% gaanΒ
@rinus55, wat ik lees bevreemd mij wel een beetje. Iedereen mag stoken zoals hij wil en zoals hij lekker of veilig vindt. 2 tot 5% van je totale alcohol in je stookwijn is puur vergif, en het meeste zal als je correct stook aan het begin van de stook uit je ketel komen maar niet alles. Het eerste deel zal je overduidelijk niet willen drinken want het stinkt en als je durf smaakt het vreselijk. Dit gooi je dus weg, de rest vang je op en je ga hier mee door totdat het niet meer zinvol is om er energie in te steken. Meestal is dit als de uitloop onder de 20% komt en het druppelen steeds langzamer gaat. De totale opbrengst ga je nu nog een keer stoken maar let wel op de minimale vulling van je ketel. Je heb de tweede keer dus een geconcentreerde vulling in je ketel en de nog aanwezige slechte drank zal dus ook geconcentreerder zijn. Uit je slechte voorloop en slechte naloop ga je dat kleine beetje goede alcohol wat er nog in zit echt niet uit halen zonder wat van die inmiddels super geconcentreerde slechte alcohol mee te nemen. Gooi dit dus weg, het is het risico en energie niet waard.
Dus gooi weer de eerste 2 tot 5% weg bij de tweede(of in ieder geval de spiritrun) en maak daarna door ruiken en proeven(of %) kleine cut's die je voorloop noem. Als het goed gaat smaken en ruiken kan je wat grotere glazen gebruiken dit is het echte goede deel. Je ga hier mee door totdat de smaak en geur weer wat achteruit gaat (meestal rond de 55%). Je ga nu weer kleine cut's maken op reuk en smaak. Meestal is het niet zinvol om hier mee door te gaan onder de 40% omdat als je deze cut toegevoegd de drank in smaak verdund wordt.
Het is ook niet zinvol om de cut's alleen per stuk te beoordelen, de middenloop gebruik je en de voorloop gebruik je om deze sterker en krachtiger te maken en met de naloop maak je de drank voller en dieper van smaak. Dit zijn natuurlijk de voorloop en naloop die je wil gebruiken en mogen dus wat scherp of voller van smaak zijn want het wordt een geheel.
Alles wat je niet gebruik is niet goed en zal nooit meer goed worden, geconcentreerde rotzooi en als je hier wat goeds uit haal zal er veel slechts mee komenΒ Β Β gooi dit dus weg.Β
@rumo zal proberen beter uit te leggen, we praten over een airstil met max 4 liter inhoud, meestal zit er maar 3,4 liter in en het eerste beetje die 50ml gooi ik idd weg, de voorloop bewaar ik want die is scherp en ik wil zacht, als het hart zacht is neem ik die apart, net als de naloop, die gebruik ik voor 90 % niet want ook die is vaak scherp, neem slecht een beetje voor smaak, en dan het eerste beetje na het hart, dan heb je voor en naloop met best veel alc en die gooi ik als ik daarvan 3 liter heb weer in de airstil, en ik dacht dat als je hem op 82 graden instelt er dan alleen schone alc uit komt die je kan gebruiken voor likeur, wat ik ook doe en gedaan heb, en meende dat dat veilig was, ziet er in ieder geval altijd helder uit zonder foesels er in, als dit fout of onveilig is hoor ik dat natuurlijk graag
Bij mij kwam er ook helder waterachtig alcohol uit m n airstiller, heel schoon en doorzichtig, heb toen ik het op de fles deed er een smaakje toe gevoegd, eccenses?, dat spul stonk wel, 🤮Β
Ik vermoed dat ik daar mee ga stoppen,
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 je moet ook de eerste 50ml weg gooien en dan de voorloop blijven ruiken tot die goed ruikt en dat weer apart opvangen, meerdere glaasje gebruiken
Gaan we doen, kijken hoe dat gaat, echter ik moet eerlijk bekennen nog niet te zijn begonnen met het roggerecept echter ga het zeker proberen in tyd, de ingredieenten zijn er wel al dus, 😎 😊Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 de hoeveelheid voorloop verschilt van drank tot drank , stookwijn en natuurlijk ook de kwaliteit . er is geen vast gegeven in milliliters en ook geen percentage .Β
In de eerste overhaal doe je nog geen scheidingen . Die maak je in de finale overhaalΒ .Β
Aan regelmaat van uitstroom en ook brug temperatuur kun je zien kun je zien waar je iets kunt verwacht .
Smaak , geur ,helderheid , zijn de voornaamste elementen. Dus een paar druppels in theelepel en goed proeven en ruiken.Β
Onervaren beginners kunnen oefenen door kleine glaasjes te gebruiken en enkele milliliters per glas opvangen. .
De meestal begint het destilaat bij rond 55 gr al te druppelen. Van dat moment tot 78,3 graden is sowieso voorloop.Β Hierna komt moment bepalenΒ van overgaan op de hartloop. . Wanneer rond 90 % van de te verwachten opbrengst is overgekomen zal uitstroom percentage zeer snel instorten.Β Hier zal dan ook het eind moment van opvang snel komen.
@robbert : Wellicht handig om uit te leggen hoe je de berekening voor 90% van de te verwachten hoeveelheid kunt uitvoeren?
@kevin als je 50 liter stookwijn hebt van 10 % . Je ketel heeft gemiddeld 80 % uitstroom zou je 6,25 l kunnen opvangen .Β Dat zou willen zeggen dat bij 5,6 liter zit je rond 90 % van totaal.Β Β Reken wat verlies zou je rond 5,2 liter uitkomenΒ .
Ik ga er gemakshalve wel vanuit wanneer ik steeds het hetzelfde recept gebruik en ik deze opschrijf (Rinus-55 tip) dat de data redelijk consistent kan zijn toch?
Bij een volgende stook zal ik proberen e.e.a in een database te zetten voor om terug te gebruiken in tyd,Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Zijn we weer even retour!,
Β
Nah, we zijn onderweg met het roggerecept, er staat nu in de douce een 21 L brouwemmer te wachten totdat de gist besluit ook eens wat te gaan doen, tot nu vanaf gisteravond zijn ze erg stil in vergelijking met een vorige suikervergisting met turbo 24?! 😧Β
Β
is 7 gram bakkersgist wel genoeg op een 21L emmer?
Β
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@robbert Ik heb er nu 12 X 7 gram=84 gram in gedaan, er komt meer roering, 3 a 4 week laten uitgisten?
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 wat bedoel je met het roggerecept? wat heb je allemaal in je emmertje gegooid.
@rinus55 HAHA laat Robbert het maar niet horen hoor, want dat roggebrood recept is zeker niet van hem. Maar het recept werkt wel al zou ik er net als wat Robbert aan gaf wat meer gist in doen en wat gistvoeding(Marmite is dan wel leuk). En probeer er wel op te letten dat in geen van de ingrediΓ«nten conserveer middelen zitten.
@rumo inderdaad het is zeker niet een recept van mij. Ik gebruik uitsluitend verse producten nooit eindproducten . En zeker niet met zout en commerciΓ«le stabilisatorsΒ en conservering middel.Β
Roggebrood vergisten is gelijk aan de gft afvalbak vergisten .Β zonde van tijd en gist.
( Maar goed ieder zijn wil en wens )
Β
Β
@rinus55 nee ik heb nooit een roggebrood recept geplaatst.Β Β En ik zou het ook niet aanbevelen. Ik gebruik zelf verse producten.Β
In bijna dezelfde tijd als zoiets bereiden als dat roggebrood recept kun je ook een goed product maken dus zonde van tijd
Mensen die beweren dat een roggebrood recept iets weg zou hebben van een whiskey hebben een zeer beperkte ontwikkeling van smaakvermogen .Β Daar kunnen ze ook niets aan doen .
Maar goed dat zijn ook mensen die verschil niet proeven tussen plantiac vieux en een martell XO .Β Β
Als je drank wilΒ hebben voor een alcohol buzz dan kun je zoiets misschienΒ nog drinken voor mixen met frisdrank is zonde van de duurder wordende fris .
@robbert ik snap jou punt van vers wel, maar ik ben geen whisky kenner en dat ga ik ook niet worden. vind het wel leuk zulke dingen te proberen en als basis voor bailys vind ik hem beter dan alc zonder smaak. heb ook whisky gemaakt met verse producten en daar zit idd een verschil in. maar ik als niet kenner probeer gewoon wat en soms is het lekker en soms niet, ik vind hem met verse producten net iets te scherp wat waarschijnlijk beter word met de tijd maar voorlopig rommel ik wat met likeurtjes en smaakjes wat mijn prima bevalt en erg leuk vind
@rinus55 Bailey is op basis van een Ierse whiskey dus al gauw zal een vollere smaak meer doen dan klare alcohol.
Ierse whiskey is ochtend een beslag maken en 3 x 3 uurtjes stoken. Dus niet echt moeilijk of omslachtigΒ
De roggebrood of odin's recept vind ik zonde van de tijd.Β Een potgrond oplossing in alcohol geeft ook zo een geur enΒ nasmaak.Β
Ik heb er niet hoge pet van op.Β ( Waarschijnlijk ook recept bedacht door iemand met weinig smaak ontwikkeling)
Maar zoals ik al zei het is ook kwestie van hoe beleef je het zelf.Β Als je er plezier aan beleeft gewoon doen .
Lekker experimenteren en leuk bezig zijn .
IkΒ ben nog zoekende n deze materie en kreeg de tip deze roggerecept eens te proberen, en daar ben ik nu mee bezig echter na m n 84 gram bakkersgist staat het weer redelijk stil daar boven in de douce, meer gist toevoegen?
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 als er nog gisting is zou het beter zijn nog even tijd te geven en niet teveel het vat te beroeren.
Kijk daarom op andere manier dan alleen naar waterslot of er nog actieviteit is.Β
( Waterslot is geen uitgangspunt om te zien of gistingΒ goed verloopt )
Zorg ook dat de temperatuur van gist vat rond 23 -25 graden blijft.
Β
Ik luister aan de emmer of ik bubbels hoor, de temperatuur zit rond de 23 graden dmv een aquariumverwarming die er in hangt
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 als er nog gisting is zou het beter zijn nog even tijd te geven en niet teveel het vat te beroeren.
Kijk daarom op andere manier dan alleen naar waterslot of er nog actieviteit is.Β
( Waterslot is geen uitgangspunt om te zien of gistingΒ goed verloopt )
Zorg ook dat de temperatuur van gist vat rond 23 -25 graden blijft.
@rumo daar let ik idd op, en ik vind het een prima basis bailys te maken. ik gebruik appelsap wat helemaal puur is als voeding en dat werkt prima
@rinus55 appelsap is niet echt een gistvoeding maar je vergist de suiker en help de boel zo opgang. Het leuke aan dit recept is dat je alles in de supermarkt om de hoek kunt kopen, net als de Marmite die je dan als gistvoeding gebruikt. Je zou dit recept kunnen gebruiken om een Ierse roomlikeur(Baileys) te maken , maar die kan je natuurlijk ook in een supermarkt kopen 😆 maar die van mij is natuurlijk lekkerder 😛Β
21 L emmer met 3 bakjes roggebrood van Bolletje, 84 gram bakkersgist, 4.5 kilo suiker, staat na een week helemaal stil,
Β
RuMo dat Marmite, heb je daar een plaatje van, er zijn veel verschillende soorten?
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Maar een waarschuwing is wel op zijn plaats dat spul is niet te vreten 🤮Β
En de temperatuur van de emmer? het is nog geen zomer he. Rond de 23 graden zou wel aardig zijn.
Bedankt voor je linkje, ik heb al een beetje info opgezocht betreft Marmite, schijnt nogal sterk en zout spul te zijn,Β
Β
Hoeveel doe je in een 21 L brouwemmer, ik las over theelepeltjes?
De temperatuur zit rond de 23 graden dmv een aquariumverwarming die er in hangt
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Wanneer doe je die 2 thee lepeltjes in de brouwemmer, gelijk met de bakkersgist of daarvoor nog tydens het roeren van de suiker?
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 ik bedoelde eigenlijk mineraal/vitamine pil. Mineralen om onder andere de enzymen te ondersteunen en vitaminen om de vergisting te helpen. In Marmite zitten ook al een hoop vitamine B daarom wordt dat spul gegeten dus niet voor de smaak 🤮Β
Als ik "echte whisky" maak( 😇 ) voeg ik tijdens het maischen 2 mineraal pillen toe en met de gist 2 vitamine pillen.
Zo, de roggemash staat nu 4 week stil te zijn, destilleren nu?Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Ik ben maar begonnen na 4 week met destileren echter kom niet uit het volgende!!
Komt het:
1:na destileren van 21L stookwijn heb ik ongeveer 3.2 liter bij 30 % 1e stook over,
2:als ik deze 3.2 liter nogmaals ga destileren kom ik waarschijnlijk op 70 cl bij 60% uit!
3:die verdun ik weer naar 30% en heb dan 2 X 70 cl
Β
Hiermee verlies ik toch een hoop kwantiteit?
Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5Β als je na 1 x destilleren 3,2 liter 30% zou hebben heb je na 2e keer destilleren en verdunnen ook 3,2 liter ,30%
Bij nauwkeurig werk verlies je geen alcohol maar zuiver je de vervuiling uit .
Β
Bedankt voor je antwoord, dan destilleer ik niet verder, zo is het ook prima drinkbaar naast een koud biertje! 😎 🍻Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
@rino3-5 je verlies misschien aan kwantiteit maar win aan kwaliteit, zover als dat met een roggebroodrecept mogelijk is 😆Β
Met iedere keer dat je disteleer maak je een scheiding met wat je wel en met wat je niet wil hebben.Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Update, mn ketel maakt kortsluiting, nieuwe besteld
Vandaag kreeg ik mn nieuwe ketel binnen, daar de 1e kortsluiting maakte! 😥
Hier is is wel prima wisky etc in te maken , ben benieuwd?
check! er gemakshalve erbij te zeggen dat deze ketels niet goed werken op een inductie pitje, volgens recensies bold hierdoor de bodem op,Β een wokbrander schijnt beter te zijn! 😎 😀Β
Als we er niet zijn, dan heb je er ook geen last van!?
Als we er wel zijn is het niet veel beter!?
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost PrivΓ© Gesloten
