Op bezoek
Vandaag ben ik uitgenodigd bij m'n maatje.
Naast een lekker zelfgemaakt cidertje proeven mag ik het stookproces eens meemaken.
Een eigen ketel aanschaffen gaat nu toch kriebelen.
leuk! weet niet waar je woont... maar heb laatste batch cider verstookt tot calvados en gerijpt op walnoot doppen en dat is een lekker drankje geworden.
@baukrrhh
Ben pas net thuis... 600km op de motor in die kou is geen feest. Het middelste stuk, 2x 20 minuten op het TT circuit wel! 😀
@baukrrhh ik zit net overr de grens in Duitsland bij Gennep noord Limburg
Ik heb een eigen walnoten boom, dus noten in overvloed, heb ook al een walnoten liqeur gemaakt, was nog niet perfect gelukt
@marcel1966 de doppen rijp je mee. De walnoten maak ik ook de likeur mee, welk recept heb je gevolgd?
@baukrrhh recept van de Cruydthof : 15 walnoten gehalveerd, 1 kaneelstokje, 2kruidnagels, 2 zakjes vanillesuiker (Had geen vanillestokjes meer in huis) zeste(rasp) van een citroenschil,175gram suiker, 0,5 LTR 40% alc. Daarna 3mnd staan laten.
@marcel1966 ok.. kijk eens naar recept van robbert hier op het forum.
@baukrrhh Heb ik al gedaan, en ga ook zeker meer robberts weg proberen te volgen .
Binnenkort weer stoken en dan proberen weer lekkere liqeurtjes te maken, heb trouwens ook een bosvruchten liqeur zelf gemaakt, die wij wel heerlijk vonden.
@marcel1966 top! Wat betreft de bosvruchten kub je dat uitschrijven in forum: recepten. dan kunnen wij het ook proberen.
@baukrrhh Het grote probleem is, dat ik nog 1 ltr 40% staan had, en een zak gemengde bosvruchten in de vriezer, heb daar vast vanalles ingegooid, mar deze keer niks gewogen en opgeschreven, was een beginnersfoutje, baal daar nu zelf enorm van omdat hij namelijk echt heerlijk was, dus dat word opnieuw proberen, en dan wel alles noteren 🙂
@odevie, ben ik het zeker niet mee eens, er kan genoeg foutgaan, zodat ik de smaak niet meer te drinken vind, dan gooi ik hem weg, en al het werk voor niets geweest, dus het blijft proberen, noteren en proeven.
@odevie Ja begrijp ik, en die is dus mislukt en niet lekker, vinden wij. Wil niet zeggen dat het recept verkeerd is, kan aan meerdere factoren liggen.
@baukrrhh
Bergen op zoom. Klinkt goed trouwens, waarschijnlijk als ik ooit een ketel koop het eerste wat ik doe. 🙂
Naa, de aanbieding hoeft niet per sé. Heel stom maar er zit een andere sluiting op die 2 liter pakken en daar irriteer ik me zo aan dat ik net zo lief de normale pakken koop.
Ik wacht nu vooral op de zin om weer flessen schoon te maken. Heb twee kratten aan vuile flessen die schoon moeten voordat ik weer kan brouwen. De laatste tijd te druk gehad met verbouwen om me daar druk om te maken.
@sjefman doppen? Ik knip ouderweds de punt af en ram een gat in onderkant zodat ie snel doorloopt 😉 hekel ook aan doppen
@baukrrhh
Niet dat ik weet.. ik heb er zelf gelukkig genoeg staan omdat ik eerst beugels gebruikte om te bottelen. De halve liter flessen die ik nu gebruik passen er perfect in 🙂
@baukrrhh
Volgens mij 'euro' model. Heb ze van een vriend gekregen.
@baukrrhh
nu ik het even opzoek lijkt het trouwens op 'NRW'... Volgens mij had ik ze ooit te koop zien staan onder de noemer 'euro'. Maar goed.
Ik heb ze van een vriend gekregen. Die had een biercollectie opgekocht en daar zaten veel van die flesjes tussen. Alles wat niet te verkopen én niet meer te drinken was heeft hij leeg gekiept, schoon gemaakt en mij cadeau gedaan. Een deel is dus ook een jaar of 40 oud.
@baukrrhh, ik ken dat. Ik had 25 liter cider gemaakt en dan heb je al gauw 50 flessen nodig. Die flessen heb ik wel want er wordt hier regelmatig Grolsch Trippel gedronken(los in de verkoop). Ik kan nu dus wel 3 kratten vullen maar ik wil nog eens 25 liter cider maken. Maar al die losse flessen nemen zoveel ruimte in beslag.
@rumo ik wil perse kratten zodat ik kan stapelen. Zijn in de aanbieding bij coop 18 euro 2 kratten.
De opbrengst tegen de tijd dat ik weer naar huis ging. De derde batch ruw stook moest er nog in gaan. Was lekker genoeg dat je je afvraagt waarom je nog een fijnstook zou doen.
@sjefman die vraag stel ik mij ook soms. Vaak is de eerste (ruw)stook reeds lekker genoeg, waarom dan een tweede keer stoken?
@odevie als je er vooraf vanuit gaat dat je 2 keer stookt, zal je de eerste stook nog geen echte scheiding maken..
2e reden, hardschillig fruit leverd meer methanol.
Stook je traag, met een 'voorstookje' (dus voorloopje langzaam uit laten komen) en goede scheiding? Prima drinkbaar
Doe je dat goed dan heb je ongeveer evenveel dan wanneer je 2 keer stookt, maar vaak is t iets minder in volume omdat scheidend vermogen iets anders ligt...
Het kan dus, maar ligt eraan hoe je m behandeld hebt
@pikketanus makes sense.
Ik stook meestal neutrale alcohol uit een suikerwash met de kolom op de T500. Een tweede stook is dan met de helm, kruiden in de botanical basket en traag stoken met de nodige scheidingen. Juist daarom heb ik een vermogensregelaar aangeschaft om met de helm ook fijner te kunnen regelen.
Met de kolom heb ik intussen door dat het beter is de temperatuur tussen 40 en 45 gr te houden ipv tussen 52 en 65. Zo kwam ik nooit boven de 90% uit en nu krijg ik makkelijk 92%. Ervaring is de beste leermeester...
Staat je recept op stookforum? Zo ja waar dan? Zo nee zou je dit willen doen?
Bedankt.
Zender
@zenderhey, voor zover ik weet niet.
Zoals hierboven uitgelegd is het een stookwijn. Ongeveer halverwege de run hebben we een jampotje afgetapt, er twee pepermuntjes en een zakje anijs in gegooid. Dit heeft een uurtje of twee staan trekken en was daarna heerlijk.
Erg simpel dus 😉
@sjef, het is een gestookte stookwijn, dus een distillaat 😀 😀 Het is wel een back to simpel recept.... maar dat kan ook lekker zijn HAHAHA
Leuk om zo iets te zien 🤗
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten

