Heb wat struiken met sleebessen gevonden
Waren al blauw zwart met lichte waas
Sommige zelfs zwart.
Ook zijn de bessen niet hard maar voelen zacht aan. Kan het zijn dat de bessen door het goede weer al rijp zijn? Heb er wat geplukt en in diepvries gedaan. Na 1 dag in diepvries zijn ze helemaal zacht.
Kan dit of moet ik meer geduld hebben?
Proef er eens van,
als ze rijp zijn smaken ze zoet, onrijp wrang.
Het zou me wel verbazen dat ze al rijp zijn normaal is dit pas eind oktober,
blauw kleuren ze al rond juli zonder rijp te zijn
De vruchten zijn nagenoeg rijp, heb er afgelopen weekend 8kg van geplukt, alles is een maand eerder dit jaar zo ook het oogsten van de honing veel vroeger in het voorjaar was en rijkelijk.
Zonet mijn sleedoorn ook nog eens gecheckt, staat ook op het zuiden,
maar,..., ver van rijp nog steeds wrang, denk toch nog beter een tijdje te wachten.
Wel perfect om sleedoornolijven te maken.
sleedoorn, aanvullen met water en 10% zout tov het totale gewicht.
laten staan tot rond kerstmis, afgieten, spoelen, spoelen,.., indien zout er af opleggen op olie en je eigen olijven van Vlaamse- Nederlandse bodem presenteren.
Het kan inderdaad dat sleebessen door warm weer eerder rijp zijn dan normaal. Een blauwe tot zwarte kleur met een lichte waas wijst meestal op rijpheid. Dat ze zacht worden na invriezen is normaal, ze worden dan vaak wat zachter en minder wrang. Proef gerust wat! Wachten tot na de eerste nachtvorst is traditioneel, maar met het huidige milde weer kun je ze nu ook gebruiken.
