Meldingen
Alles wissen

Sleebessen nu al rijp?


Berichten: 54
Topic starter
(@gerardo)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heb wat struiken met sleebessen gevonden

Waren al blauw zwart  met lichte waas  

Sommige zelfs zwart.

Ook zijn de bessen niet hard maar voelen zacht aan.  Kan het zijn dat de bessen door het goede weer al rijp zijn?  Heb er wat geplukt en in diepvries gedaan. Na 1 dag in diepvries zijn ze helemaal zacht.

Kan dit of moet ik meer geduld hebben?

 

 


Beantwoorden
10 reacties
4 Reacties
(@jaap-van-ganswijk)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 36

@gerardo Zacht is zacht lijkt me. Ik heb zelf heel veel pruimen hier, Mirabellen en echte blauwe pruimen. Sommige die al bijna aan het verroten zijn, zijn het lekkerst. Overigens maak ik er nog geen wijn van maar maken mijn moeder en ik er jam van. Moet je gelei-suiker kopen bij de Jumbo (2 euro per pak eigen merk) en niet bij de Plus (voor 3,50 per pak van Gilse). Je schijnt de 'gelei' (is pectine) ook los te kunnen kopen en zelf aan gewone suiker toevoegen. Oja en die diepvriesmethode is natuurlijk bedoeld om de celwanden stuk te maken zodat de inhoud er uit komt. Kan ook door te koken of pectase te gebruiken meen ik. Door het vriezen of koken zet de celinhoud uit, waardoor de celwand scheurt. Ik gebruik nog geen echte vruchten voor het wijnmaken omdat je dan eigenlijk een soort pers van zeg 200 euro nodig hebt. Ik had in de jaren 80 een keer een lading appels gekregen en heb die laten gisten, maar dat werd nogal een zooitje. Ze stonden op mijn studentenvereniging en onze kok heeft er een stel weggegooid omdat ze schimmelden en een stel waren in azijn veranderd dus die heeft hij als azijn voor het eten gebruikt. De gelukte potten weet ik niet wat er mee gebeurd is. Maar er zaten dus nog stukken appel in dan zou je ze alsnog moeten uitpersen, wat nogal een zooitje zou zijn. Volgens mij kun je veel beter van uitgeperst sap uitgaan bij het fermenteren. Heb trouwens net weer 19 flessen gebotteld: 12 van geconcentreerd druivensap van de stookwinkel.nl en 7 flessen gember+citroen drank.


Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 646

Hi Jaap

 

Mijn sleedoorns dragen dit jaar heel veel vruchten en de zuidelijk georienteerde struiken zijn nagenoeg rijp.

Verbazend aangezien dat normaal eind september is.

Oktober is te laat hier, dan zijn de vogels er al mee vandoor.  Nu hebben de vogels nog de lijsterbessen en meidoorns a volonte.  Daarna schakelen ze over op sleedoorn.

Ik ga er alleszins een kilo van plukken en in de diepvries steken

 

 


Beantwoorden
(@keteltje)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 10

@gerardo Nav je post even mijn sleedoorns bekeken: nog niet rijp, wel mooi blauw Verwijderde link Ik heb de indruk dat ze wel wat eerder zijn dit jaar, volgens mij waren ze in vorige jaren een week of 2 later zo mooi gekleurd.


Beantwoorden
(@keteltje)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 10

@gerardo 
Vandaag een flinke partij sleebessen geplukt, die aan de zuidkant van mijn struik waren goed rijp. Wat ik nodig denk te gaan hebben (ruim een kilo) zit in de vriezer, de rest is voor de vogels. Maar ze zijn een flink stuk vroeger dit jaar.


Beantwoorden
Berichten: 24
(@wvwburn)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Proef er eens van,

als ze rijp zijn smaken ze zoet, onrijp wrang.

Het zou me wel verbazen dat ze al rijp zijn normaal is dit pas eind oktober,

blauw kleuren ze al rond juli zonder rijp te zijn


Beantwoorden
Berichten: 36
(@jagdhornblaser)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

De vruchten zijn nagenoeg rijp, heb er afgelopen weekend 8kg van geplukt, alles is een maand eerder dit jaar zo ook het oogsten van de honing veel vroeger in het voorjaar was en rijkelijk.


Beantwoorden
Berichten: 24
(@wvwburn)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zonet mijn sleedoorn ook nog eens gecheckt, staat ook op het zuiden,

maar,..., ver van rijp nog steeds wrang, denk toch nog beter een tijdje te wachten.

Wel perfect om sleedoornolijven te maken.

sleedoorn, aanvullen met water en 10% zout tov het totale gewicht.

laten staan tot rond kerstmis, afgieten, spoelen, spoelen,.., indien zout er af opleggen op olie en je eigen olijven van Vlaamse- Nederlandse bodem presenteren.


Beantwoorden
2 Reacties
(@gerardo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 54

@wvwburn 

Vandaag 500gr sleedoorn in wekpot gedaan met 50 gr zeezout en water.

Ben benieuwd hoe deze "olijven" gaan smaken met Kerstmis.

Bedankt voor recept.

 


Beantwoorden
Bewust
(@bewust)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 446

@wvwburn goed idee, heb deze week ook twee 3 liter potten gevuld met Sleedoorn en de benodigde kruiden. Er is erg veel Sleedoorn dit jaar, maar ik heb nog bessen/pruimpjes van vorig jaar staan. Nu eerst maar een tijdje wachten en deze jongens rustig met hun paarse kopjes mijn garage in laten kijken.

1758872228-IMG_1031.jpeg

Beantwoorden
Berichten: 8
(@fabio)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Het kan inderdaad dat sleebessen door warm weer eerder rijp zijn dan normaal. Een blauwe tot zwarte kleur met een lichte waas wijst meestal op rijpheid. Dat ze zacht worden na invriezen is normaal, ze worden dan vaak wat zachter en minder wrang. Proef gerust wat! Wachten tot na de eerste nachtvorst is traditioneel, maar met het huidige milde weer kun je ze nu ook gebruiken.


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?