Meldingen
Alles wissen

Aankoop 2de ketel


Berichten: 3
Topic starter
(@eaudevie)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Beste medestokers. Ik heb al een alquiterra 10l. Nu wil ik ook een 25l bijkopen. Is het slim om een ander soort, vb, chartreuse, te nemen om meer soorten dranken te kunnen stoken of gewoon grotere alquiterra erbij nemen? Grtn jan


Beantwoorden
4 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@eaudevie het is maar net wat je voir drank wil gaan stoken.  Een charantaise is een prachtige en meest perfecte ketel die er is maar zeer beperkt in wat je er mee kunt. Is puur voor brandy / cognac / Calvados achtige dranken. Fruit .  Niet voor granen , kruiden en rum  achtige dranken of "neutraal" alcohol.

Alquitare is het meest universeel. Evenals een Alembiek ook voor fruit  granen en kruiden dranken  , whiskey e.d.

Potstill is ook vrij universeel maar heeft minder scheiding en ook niet zo geschikt voor hoger alcohol/ neutraal.

 


Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@eaudevie)
Active Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

@Robbert. Het grootste deel zal worden gebruikt voor fruit. Maar jenever, rum whisky gaan ongetwijfeld ook de revue passeren. Waar ik mee zit is de ketel die ik nu heb zou dan dienen voor de 2de stook. De nieuwe,  grotere inhoud zou dan ook de aroma's moeten meenemen.  En eventueel beter zijn dan alquitara voor oa whisky, jenever of rum. Alvast dank voor je antwoord 


Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@eaudevie het probleem is je kunt niet met 1 type ketel alles.  De alquitara is wel de meest brede in gebruik.  Naast fruit is het ook mogelijk ermee rum whiskey of jenever te stoken.

Maar wil je perfectie zal je nooit met 1 of 2 ketels toe kunnen.  Immers zelfs  voor uitsluitend whiskey gebruikt men voor eerste overhaal en tweede ook twee types ketels . 

Whiskey vraagt twee soorten alembiek met de ui vorm en een met verzadigings bol in de punt .

Voor rum een brede korte hoed   bijv potstill

Jenever en gin zijn ook authentiek gestookt op potstill . 

Evenals bijvoorbeeld slivovitz.  Raki , arak . Maar ook een eenvoudige eau de vie of brandy

De meest universele ketel is toch alquitara. Door temperatuur beheersen in de koelbak kun je ook meer sturen .  Ijswater in koelbak zal zuiverder scheiding maken.  Met hogere temperatuur in koelbak zal je  vollere smaken kunnen over halen.

Keuze ketel is dus wat stook je het meest en kies ketel daarop. 

Wil he echt veel variatie stoken zal je in toekomst toch meerdere types ketels moeten aanschaffen.

Wil je van alles wat . Tja alquitara is dan toch een goede optie .

Of zelf een ketel bouwen met meerdere opzet stukken.

 


Beantwoorden
(@eaudevie)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Active Member
Berichten: 3

@robbert bedankt voor de reactie. Beter nog wat ervaring opsteken dan. Wist niet dat er zoveel verschil in zat.grtn jan


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?