Fijnstook filter
Beste stokers ik heb een vraag:
Ik ben momenteel een nieuwe ketel aan het maken, dat is een grote alambiek.
Bestaande uit een oude 80 liter koperen boiler met daar bovenop een kleiner 8 liter boilertje die door de helft kan en een kruidenfilter heeft.
De interkoeler van de boiler wordt gebruikt als koelspiraal in een waterbad.
Uit het boek van Mw. Wees "Distilleren een kwestie van ruiken"(aanbevolen) de Fijn distillator van Amsterdam lees ik dat ze gebruik maakt van een fijnfilter. dit is een koperen bol aan het eind van de zwanenhals uit de stookketel en een uitgang naar het koelvat eronder geplaatst. Dus de stoom gaat door deze bol, over deze bol word koelwater gevoerd en er is aan de zijkant een retourleiding di weer naar de stookketel gaat, naar mijn idee een soort reflux.
Deze opstelling is al een paar honderd jaar in de distilleerderij in bedrijf, naar navraag hoe dit filter in elkaar steekt kan de distillateur geen antwoord geven, en openmaken gaan we natuurlijk niet doen.
Wie heeft er informatie hoe dit filter werkt en hoe na te bouwen.
Alvast dank
Leendert
@leendert. Raar dat een distilleerder niet weer wat hij voor inrichting gebruikt .
Het lijkt mij dat je een charantaise beschrijft ,( continu systeem ,) is het een charantaise opstelling die je bedoeld? De 2e bl van chatantaise is een lowwine vat ,
Ik het een rectificatie vat of is het een raadfilter ? ,*Droog of nat .
Is het een droge reactie ?
Is het een platen rectificatie ?
Is het een soda rectificatie?
Is het een ding wat in amerika in algemeen een thumper wordt genoemd? ( Er zijn diverse manieren van secondair of troisieme vaten inrichtingen)
@leendert bedankt voor de tip 🙂 Ik heb 'm ook gekocht, leuk en mooi boek, en erg leerzaam.
@leendert Hebben ze nooit gedacht aan een endoscoop om door de uitgang naar binnen te kijken??
@leendert het fijnfilter is een rectificatie waarbij als het ware als een secondaire kolom.
De damp komt erin en de damp wordt gekoelt waardoor een deel in de schaal valt
en de overgebleven niet terug gecondenseerde damp doorloopt naar de koeler.
Het is een rectificatie om percentage omhoog te brengen producten met lagere damp temperatuur eerder af te vangen . ( Ik heb ergens een foto hier op forum van een destilatie van mij staat waarbij ik ook een soortgelijk ding gemonteerd had tussen ketel en koeler maar iets ander uitvoering )
Een rectificatie bol / ketel is iets geheel anders dan een thumper !!
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist nee de armanac alambiek is ook net weer anders ! Er zijn meer configuraties met meerdere stations dan charantaise , armanac en zeker als de moonshine thumper !
@pikketanus de ene werkt met soda vulling de andere met kanaaltjes . Dat bolletje van leendert met koeling en een raad of kam .
Ik denk dat het makkelijkste is om wat doorsnee tekeningen te maken .
@leendert je hebt een beetje het principe te pakken het zit er wel dichtbij. . . de wand wordt vanbinnen gekoeld en er zitten normaal een paar schalen in .
@robbert, bij deze opstelling vul je het 15 mm omhoog lopende bochtje vanaf de koppeling eerst met alcohol of wordt het bochtje na enige opstarttijd gevuld met een gecondenseerd alcohol mengsel? En zullen de volgende alcohol dampen zich door de vloeistof in het bochtje moeten duwen?
@ahelmons het is Inderdaad damp . Met goede afregelen zal de damp temperatuur het continu houden . Dus geen terug condensator .
@robbert, sorry mijn vraag die ik aan je stelde, hoorde eigenlijk bij je 1e foto van “ook dit is rectificatie/filtering”.
Heel interessant!
Het verhaal uit het boek snap ik niet: foezels blijven hangen achter de fijne kam en zodra het destillaat zuiver is stroomt het door. Zodra???? Wie, wat, wanneer beoordeelt of het destillaat zuiver is??
Die bol lijkt me leuk om te proberen, maar ik zou een kap over de uitgangsbuis maken, zodat condens uit de aanvoerleiding niet vanzelf doordruppelt in de afvoer.
Ik geloof dat men in Oost-Europa wel met soortgelijke vuilvangers werkt.
@kees22 kam is soort honing raad en ook worden schotels gebruikt . Nee het is niet oost Europa over hele wereld wordenn rectificatie vaten gebruikt. .
Niet alles valt onder thumper !
Bij o.a. bacardi stookt men over 4 stations waarbij ook rectificatie vat / filter
@robbert Hihi, nee, niet alles is een thumper. 😆 😆 😎 😎
Maar op Russisch(talig)(e) fora heb ik ook wel vaatjes gezien die echt gebruikt werden om vuil te vangen, dus foezels. Net als gezegd wordt over de bol. Vandaar dat ik zo dacht.
Rectificatie lijkt me wat anders: als ik het goed begrepen heb is dat een soort raffinage zoals ook met aardolie gedaan wordt: vluchtig uit de top, zwaarder uit het midden en loodzwaar uit de bodem. Maar ik kan me ook vergissen daarin, heb ze nooit in het echt gezien.
@kees22 rectificatie is zowel verhogen van percentage en zuivering van destilaat
In de gin destileerderij in Plymouth en in pontalier kun je het van dichtbij bekijken .
Beschrijvingen vind je overal terug in ook oude Amerikaanse / Ierse naslagwerk.
@robbert Prachtige plaatjes, maar ik kan niet bedenken hoe die installaties nou echt werken. Ik vermoed dat ze vaak ook zo maar samengesteld zijn volgens de (niet geteste) ideeën van de makers.
Ik ben een groot liefhebber van oude boeken.
Maar misschien moet we teruggaan naar de originele vraag van deze draad: het fijnstookfilter. Bestaat dat? En hoe werkt dat?
@kees22 de tekeningen zijn wel degelijk getest ze staan in Manual for the distiller. Boek uit 1938 en in hoofdstuk worden ze ook verder uitgelegd .
Fijnfilters of rectificatie stations kunnen werken met schotels , rafinage lens. Soort bubbel caps. . je hebt ze met verwarming en ooket koelers die als een soort secundaire kolom werken .
Ook zijn er de honeycombs. Dat zijn koperen blokjes van kanaaltjes in vorm van de honingraad . Deze zijn er zowel gekoeld als ongekoeld .de damp gaat erdoor en langs de kant loopt het gecondenserde deel naar opvang dat terug wordt geleid naar hetzij ketel of apart wordt afgevangen en later met de feints terug gebracht in primaire ketel voor herstook
Het honing raad is gemaakt van latoen koper. ..
Ook zijn ze er waarbij ook onnder honingraad vloestof met een soda oplossing komt voor extra werking
Ook heb je rectificatie waarbij de damp door natrium hydroxide wordt gestuurt of oplossing van een soda .
Ook zijn er koperen buisjes waar water door gaat met pennen eraan als soort kam / borstel
( Dit soort systemen worden ook al beschreven in mijn boek waaruit boven staande tekeningen)
Op foto van mij boven staat een klein " potje " waarin een klein honing raad van latoen koper zit .
Zig zag gevouwen latoen koper plaatjes gesoldeerd als honingraat aan elkaar . Gepriggel maar moeite waard
@robbert Dat potje halverwege de grote en de kleine ketel? Met het aftapkraantje? Zal inderdaad wel veel gepriegel geweest zijn.
@kees22 met dit materiaal . Daar knip je vellen van .
Met twee dunne stripjesstaal van 10 bij 1 mm vouw je een zig zag . Dat soldeer je met een klein vlammetje tegen elkaar . Een buisje steekt onder het raad en de andere zit er boven. Het dopje boven kun eventueel een soda onderin doen . Dan werkt het als een " schraper.
Doe je er geen soda in dan stijgt de damp en loopt een deel naar onder en kun je dat aftappen op met een retour op de ketel zetten .
Het is wat gepriegel
@robbert Je hebt me ooit wat van dat dunne koper gestuurd, dus mede daarom ben ik geïnteresseerd. Maar ik krijg uit je beschrijving geen helder beeld.
Kun je er een foto van maken? Wel een uitdaging om zoiets te maken.
@kees22 ik kan een schets maken met doorsnee. . Het " honing raad," zit erin gezoldeerd . En huis zit ook dicht gezoldeerd
@kees22 sorry de tekening is even snel klad .
Schoonmaken is vrij simpel .. gewoon spoelen met licht zuur en dan in de ultrasoon ..
@robbert aah nu snap ik t honingraad principe.. dus pijp vanuit ketel komt onderin de secundair en de zwakkere damp condenseerd langs de wanden terwijl vluchtiger door gaat richting eindkoeler..
Buis komt dus ook onder een laag vloeistof als je m vult of met destileren gevuld raakt.. hoe weet je het niet te vol wordt? Wilt natuurlijk niet dat bv natriumhydroxide in je eindproduct komt...
@pikketanus wanneer met natrium hydroxide stookt stook je op hogere temperatuur . Dus zal het station niet snel vollopen. .
Stook je met overstort gebruik je geen natrium hydroxide .
Er wordt ook wel gestookt met een andere vloeistof erin .of zelf een lowwine erin waar door de hitte van de damp de alcohol daaruit mee neemt en ook het percentage stabiliseert en iets omhoog brengt .
Gebruik je hem zonder natrium hydroxide of overstort . Hoor je op gegeven moment een beetje gorgelen. Dan gaat kraan even open om te legen. Je hoort ook aan geluid wat er gebeurt .
Dit schrapertje ,/ filtertje op foto is is eigenlijk voor iets kleinere ketel maar als je bekend bent met dit soort onderdeeltjes en systemen pas je gewoon je werk iets aan aan het systeem .
@kees22 het is inderdaad even lastig gepriegel maar de latoen koper is flexibel je kunt dus iets ruimte maken en gemakkelijk weer strak vouwen. .het is dun dus er zit zeer snel warmte in. Dan vloeit de soldeer ook snel .
@kees22 ik gebruik op latoen koper inderdaad een elektrische bout . Omdat het zo dun is krijg je het prima op temperatuur daarmee
@robbert Goed dat je me er aan herinnert. Eerlijk gezegd heb ik er verder niks meer aan gedaan of gedacht. Er kwam van alles overheen.
@kees22 Er was een andere stoker die vroeg mij erom. Die had ook zo een ding in frankrijk in het groot gezien
Hij wil er ook mee gaan werken en vroeg mij ook een soort tekening. . toen schoot jij in mijn gedachte. Vandaar
@kees22 ik had een tekening voor hem Kees. Ik heb hier ook zo een filter / rectificatie .
Alleen ik had jou immers een tekening gestuurt in dit topic daarom moest ik aan jou denken. En vroeg mij af of jij al had zo een ding gemaakt van de latoenkoper.
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten










