groeps foto
@mau ligt aan wat ik wil maken, graan en druif doe ik in de grote koperen zonder kolom er op, suikerwash in de vevor rechtsachter en kleine beetje of probeersel met fruit in de 2 kleintjes waarvan de linker mijn voorkeur heeft en de klein rechts doet het goed met wiskey
Hi Rinus
Is dit een kolom van Hooloo ?
Ziet er gaaf uit. Misschien is die parrot ietsje over the top maar in het geheel een veelzijdig werktuigje denk ik
@psycat brewery heet dat bedrijf.
dat parrotje is precies 250 ml inhoud dus als die vol is is mijn voorloop weg:)
@rinus55 parrot mengt goede met slechte stoffen . Met parrot kun je in voorloop zowel als naloop fout zitten met moment van scheiding.
Wie zegt dat bij 250 mil jou voorloop weg is ? Ook zou voorloop bij enkele milliliters als voorbij kunnen zijn .
Het is totale onzin om voorloop en naloop in milliliters aan te geven .
Product waarmee je werkt , kwaliteit van product , juiste scheidend vermogen van kolom / ketel en dat is ook nog variable bij verschillende producten i.v.m. aanwezige stoffen. Dus dat geeft grote verschillen in waar scheiding moet worden gemaakt.
Daarom is met een parrot werken in jou definitieve overhaal niet verstandig.
T is een leuke gadget en in jou hartloop kun je redelijk zien wat er gebeurt. Maar pas zodra de hart is vastgesteld kun je een parrot in gebruik nemen . Ook wanneer je jou te verwachten opvang hebt en in richting van naloop komt is het verstandig de parrot te verwijderen.
Het makkelijkste is wanneer je toch een parrot in systeem wil gebruiken je een bypass maakt met een 3 weg kraan.
@robbert ik probeer het door middel van ruiken en proeven te vinden maar ik heb nog te weinig ervaring om het juiste moment te vinden, dus ik ruik en proef maar ga gewoon op zeker. en deze kun je aftappen ook en zodra ik wat zekerder ben ga die er van tussen
@rinus55 je gaat niet op zeker met de parrot of op milliliters te werken. Misschien kun je beter net als de beginners een aantal borrel glaasjes ( potjes ) gebruiken. Per borrelglas 5 a 10 mil opvangen en daaruit gaat proeven .
Betreft naloop . De ketel zal zodra de alcohol continu komt ook een stabiel percentage geven. Je weet hoeveelheid stookwijn er in ketel is gegaan en daarvan ook het percentage. Je kunt dus uitrekenen volume alcohol er in zit. En dus ook uitrekenen met het uitstroom percentage de hoeveelheid die je gaat opvangen. Dus zodra 5/6 van deze hoeveelheid te verwachten alcohol is opgevangen meet je percentage. Zodra deze instort pak je weer jou borrel glaasjes ( potjes ) . En dat laatste deel vang je op daarin op. En kun je daarna proeven waar het smaak keren zit het deel ervoor gebruik je wat daarna zit mik je weg.
Als je zo oefend heb je na enkele keren dit gedaan te hebben niet meer dan een theelepel of drup op vinger nodig om scheiding te maken.
Hou er altijd rekening mee dat je tijdens destillatie niet moet zoeken naar smaak van drank die je wil maar naar welkome of om welkome smaken . De drank smaak komt na rijping. Of na toevoegen van producten of rijpen op hout.
( Ik ga maart volgend jaar waarschijnlijk weer bezig met iets destilleren. Je mag best eens komen meekijken hoe ik het doe )
@robbert is een duidelijk verhaal, dat van de smaak zoeken moet ik idd meer oefenen en proberen.
Ik zo graag eens mee kijken bij je want daar steek ik meer van op dan 100x zelf prutsen, is alleen ff kijken wat het beste uitkomt voor ons
@rinus55 mooi hoor, Ik heb ook zoiets maar dan 4 koperen platen met 4 koperen caps(1 voor de terugloop) per plaat. Nu nog aparte slangen en aparte kraantjes op de koelers en dan oefenen met het afstellen.
Blijft een mooi gezicht om zo'n kolom inwerking te zien.
@rumo ik wilde bewust geen koperen caps, dit maakt makkelijker droog met de compressor en als het wat nat blijft geen probleem en geen giftige stoffen die nat koper aanmaakt. Ik neem kopergaas er in en mischien dat ik 1 of 2 plaatjes vervang voor koper
@rinus55 ik maak de kolom niet iedere keer grondig schoon door hem uit elkaar te halen, meestal even spoelen met water en dan drogen met de föhn. Groene aanslag is natuurlijk niet goed, maar het koper moet wel dof en donker zijn. Die donkere aanslag zorgt er juist voor dat de alcohol(ietsje)zuiverder wordt. Maar ik zou eerst lekker gaan bubbelen en de afstelling onder de knie krijgen.
@rumo ik heb een keer een blauw groenige alc gehad en sindsdien erg voorzichtig met koper, net als mijn koperen ketels die blaas ik droog met een verfstripper net als de buisje er bij. en bij caps kan het er tussen vochtig blijven vandaar deze keus.
zou pas over 14 dagen aankomen dus mijn stookwijn is pas over 14 dagen klaar grrrr
voor het eerst met rogge gewerkt en dat ga ik vaker doen, ruikt zalig:)
@rinus55 schoonmaken na gebruik met een niet agressief middel als vaatwasmachine reinigers geeft ook minder kans op verkleuring. Zowel zuren als zouten hebben invloed op metalen. Dit geld ook voor rvs. ( Veelal omdat het makkelijker te bewerken is gebruikt men rvs 304 dit is minder corrosie bestendig dan 316 ) Delen of kanalen in kolom die slecht bereikbaar of schoon te maken zijn kunnen het best van keramische plaat of buis zijn .
Doorblazen met stoom en daarna hete lucht geeft minder kans op oxydatie.
@rumo het zit niet mee met de stookwijn maken, had met graan gemaakt maar dat is mislukt, nu maar een simpele suikwash gemaakt die volgend weekend klaar is, kan ik eindelijk de nieuwe kolom testen:)
@rinus55 verbetering van wat smaak, alcohol percentage of temperatuur controle?
Ik heb niet zoveel schuim in mijn caps, alleen een paar bubbels en dan de druppels die naar beneden druppen.
@rumo minder smaak juist, bedoeling is compleet neutraal, iets hoger percentage van gemiddelt 80 naar bijna 87% en bijna reukloos, opzich verbazend want was een stook van niet lekkere drank en mislukte drankjes.
Lijkt schuim maar zijn bubbels en druppels die terug lopen, was een probeersel en ga hem verder vol doen met kopergaas de volgende keer.
@rumo ik heb een roest vrij staalen vervangen voor een koperen en ben een kleiner keteltje aan het maken dan kan ik proberen of koper er in beter is of niet
@rinus55 koper zuivert de alcohol maar of je het verschil gaat proeven betwijfel ik. Maar RVS is dan weer makkelijker schoon te maken.
Heb je al een setje slangen, koppelingen en kraantjes?
@rumo de kolom is compleet, alleen even een matje halen bij de action voor de ketel, vandaag de boutjes er in gelijmd morgen afslijpen en vleugelmoertjes er op en klaar voor de kolom stook, dan ga ik als ik weer tijd heb iiets van een koperen bol of must maken zodat ik iets meer kan doe er mee
@rinus55 koppelingen en kraantjes zijn wel belangrijk omdat deze nog wel eens gaan lekken(ene keer wel dan weer niet, beetje wisselvallig). Het is wel handig om lange slangen van/naar je koeling te maken, bijvoorbeeld de uitgaande niet bij elkaar(Y-koppeling) maar 2 aparte slangen in je retour emmer. Er komen anders druk/hang krachten op je koppeling en deze kan dan gaan lekken, dus niet zoals de verkoop plaatjes. Aparte retour slangen is sowieso handig, dan zie je de flow per koeling en kan je de bijbehorende temperatuur controleren.
Oeps beetje off topic ik draaf weer door 😊 🤐
@rumo dat wat je beschrijft met aparte slangen heb ik gedaan, ook de retour slangen, en bij de aanvoer ook met kraantjes zodat ik een goede controle heb.
vind het geen door draven maar duidelijk en nuttig
@rinus55 ik zal er nog 1 ding in dit topic over schrijven 😆 Ik heb de kraantjes op de retour uitgangen van de koeling gezet. Dan heb ik namelijk meer controle over de temperatuur en komt de koeler nooit droog te staan met luchtbellen tot gevolg.
@rumo ik snap jou punt, maar de temp van je uitloop doe je dat op gevoel of een meter er tussen?
@rinus55 nee nee ik ga er niets meer over zeggen Oke nog 1 keer dan, boven de kleine bubbelplaat koeler meet je eerst de temperatuur rond de 72 gr. voor de voorloop en dan rond de 80gr.(wat om hoog gaat) voor de rest. De alcohol uit stroom rond de 20 gr. en die kan je meten of met de hand voelen. De koelwater uitstroom is vaak bloedverziekent heet. Helemaal in het begin laat je de kleine koeler flink koelen zodat de bubbelplaten gevuld worden.
Aarghh Mattie,
dat is een leuke verzameling.
Daar heb je veel plezier aan.
Oh yo ho and a bottle of rum
Wat een mooie collectie rinus , en dan nog het genoegen om het eindproduct te consumeren 👍 👍 🍷
@bewust als de koper prijs hoog staat zou ik de boel verkopen, dan kan je gaan rentenieren 🤑 . O ja, dat doe je al 🤭
@rumo sinds vorige week wel echt de AOW leeftijd bereikt, dus hoor nu officieel bij de ouwe zakken.
@bewust ik heb je verzameling van dichtbij mogen aanschouwen
en dat is genieten hoor.
wil met deze kolom dingen gaan proberen en hij past op mijn gewone ketel wat ruimte scheelt
Ik heb beren lol met je jou keteltje, 😆
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten








