Meldingen
Alles wissen

[Opgelost] Startersvragen bij ketelkeuze


Berichten: 2
 1994
Topic starter
(@1994)
New Member
Deelgenomen: 1 week geleden

Dag Stokers!

 

Uit interesse voor de stokersambacht heb ik besloten om me ook eens te wagen aan het destilleren. Ik heb de beginnersgids gelezen, filmpjes bekeken en ook via dit forum al wat opzoekingswerk verricht. Toch blijf ik twijfelen tussen twee ketels van stookwinkel.nl. Namelijk de <a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener">12l handgemaakte kolomketel en de <a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener">10l alquitara.

 

De ketel zou ik graag gebruiken om te experimenteren met het stoken van neutrale alcohol voor verschillende likeuren. Later wil ik ook graag eens een jenever, gin, Calvados,... bereiden. Nu ben ik me ervan bewust dat er geen enkele ketel 'alles' kan. Maar ik ben op zoek naar een veelzijdige ketel die voor meerdere toepassingen inzetbaar is.

Enkele bijkomende vragen:

- Kan de kolom van de kolomketel er vlot tussenuit gehaald worden, zodat het een standaard ketel wordt? Dit vind ik niet meteen terug.

- Klopt het dat bij de kolomketel er enkel een rooster zit in de kolom? Terwijl er bij de alquitara zowel een rooster in de helm als net boven de stookwijn zit? Moest je dus de kolom er tussenuit halen bij de kolomketel, kan je de dampen niet doorheen kruiden laten trekken?

- Met een kolomketel lijkt het me eenvoudiger om hogere alcoholpercentages te behalen met een neutrale alcoholsmaak, ten opzichte van de alquitara. Dit is beter voor het maken van likeuren? Of heeft dit minder effect omdat je toch steeds weer verdunt tot drinksterkte?

- Ik zou het momenteel graag bij één ketel houden, maar na de ruwstook heb je beduidend minder stookwijn over voor de fijnstook. Hoe kan je dan toch nog de fijnstook uitvoeren in dezelfde ketel? Terug aanlengen met water? Je kolom maar gedeeltelijk vullen? 

- Moest ik een keer etherische oliën willen destilleren, is het dan slim om dit met dezelfde ketel te doen dan waarin je alcohol stookt? Of blijven er smaken en oliën achter in de ketel?

Heb je nog andere tips waarmee ik best rekening houd? Wat is jullie mening over de grootte van de ketel (10/12l)?

 

Alvast bedankt om me te helpen mijn beginnersvragen op te lossen. 🙂

 


Beantwoorden
8 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@1994 voor een neutraal heb je een kolom ketel nodig inderdaad.  Er zijn ketels waar je vrij eenvoudig kolom kan demonteren en een hoed op kunt plaatsen.  

Maar absoluut niet alle ketels waarbij dat kan zijn dan meteen goed voor aroma stoken.

Je hebt het ook over Calvados. Om dat goed te produceren even als brandy heb je toch een charantaise of soort gelijke ketel configuratie nodig.

Ja de alquitara is een van de meest veelzijdige ketels maar ook daarmee zijn er beperkingen .

Een voor gin en jenever heb je inderdaad ook een ketel nodig waar mogelijk een korf onder de hals geplaatst kan wat inderdaad bij alquitara kan . Even als een whiskey is daarmee vrij goed te stoken.  Mede omdat hierbij ook koper noodzakelijk is .

 

 


Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@1994 

Voor alle wensen die je hebt, voor wat de ketel moet kunnen/je zou willen maken, zou ik voor een Alquitara gaan. Ik heb er drie en ben er zeer content mee. 

 

-De kolom kan er tussenuit. 

-De Alquitara heeft inderdaad twee roosters; één grote boven de vloeistof en een kleinere in de hoed. Zo kun je de kruiden e.d. die mee in de ketel gaan ook uitstoken.

-Als je je fijnstook ook met dezelfde ketel wil doen moet hij niet te groot zijn. Ik heb 45l in mijn gist vat, vul de 20l ketel met 15l haal 1/3 (ongeveer) over. Na drie maal gaat die 15l weer in de gereinigde ketel voor de tweede overhaal. 

 

Na het uitstoken van bv lavendel de ketel grondig reinigen met een beetje neutraal afwasmiddel, schoonmaakazijn of met verdund zoutzuur. 

Er is geen ketel die alles kan maar de Alquitara is zeer veelzijdig. En kan ook door de 90%, @Robbert heeft er een Tiny over gemaakt. 

 

Succes! 


Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 348

@lemmy


Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@theresa 

Ja, die bedoelde ik. Dank.


Beantwoorden
HerrUU
Berichten: 34
(@hru)
Eminent Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zou als beginner eerder naar een T500 met reflux kolom kijken.  Je gaat daar veel makkelijker neutrale spirits kunnen maken die kunnen dienen voor likeuren 


Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@hru  voor neutraal is het een redelijk efficiënte ketel maar 1994 heeft het ook over Calvados en likeuren.

Inderdaad van neutraal kun je mengen en roeren met essences. En eventueel calvados essence.

Voor een ambachtelijke drank met volle smaak is dan de goedkopere alquitara toch veelzijdiger en 100 % meer smaak.  

Het is ook maar misschien 15 - 20 % van de dranken die van neutraal worden gestookt.  


Beantwoorden
Berichten: 2
 1994
Topic starter
(@1994)
New Member
Deelgenomen: 1 week geleden

Bedankt voor jullie antwoorden en om deze 'beginner' te willen helpen! Ik ga mezelf de alquitara aanschaffen. Later kan ik mijn collectie misschien nog verder uitbreiden. 


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?