Dag Stokers!
Uit interesse voor de stokersambacht heb ik besloten om me ook eens te wagen aan het destilleren. Ik heb de beginnersgids gelezen, filmpjes bekeken en ook via dit forum al wat opzoekingswerk verricht. Toch blijf ik twijfelen tussen twee ketels van stookwinkel.nl. Namelijk de <a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener">12l handgemaakte kolomketel en de <a href=" Verwijderde link " target="_blank" rel="noopener">10l alquitara.
De ketel zou ik graag gebruiken om te experimenteren met het stoken van neutrale alcohol voor verschillende likeuren. Later wil ik ook graag eens een jenever, gin, Calvados,... bereiden. Nu ben ik me ervan bewust dat er geen enkele ketel 'alles' kan. Maar ik ben op zoek naar een veelzijdige ketel die voor meerdere toepassingen inzetbaar is.
Enkele bijkomende vragen:
- Kan de kolom van de kolomketel er vlot tussenuit gehaald worden, zodat het een standaard ketel wordt? Dit vind ik niet meteen terug.
- Klopt het dat bij de kolomketel er enkel een rooster zit in de kolom? Terwijl er bij de alquitara zowel een rooster in de helm als net boven de stookwijn zit? Moest je dus de kolom er tussenuit halen bij de kolomketel, kan je de dampen niet doorheen kruiden laten trekken?
- Met een kolomketel lijkt het me eenvoudiger om hogere alcoholpercentages te behalen met een neutrale alcoholsmaak, ten opzichte van de alquitara. Dit is beter voor het maken van likeuren? Of heeft dit minder effect omdat je toch steeds weer verdunt tot drinksterkte?
- Ik zou het momenteel graag bij één ketel houden, maar na de ruwstook heb je beduidend minder stookwijn over voor de fijnstook. Hoe kan je dan toch nog de fijnstook uitvoeren in dezelfde ketel? Terug aanlengen met water? Je kolom maar gedeeltelijk vullen?
- Moest ik een keer etherische oliën willen destilleren, is het dan slim om dit met dezelfde ketel te doen dan waarin je alcohol stookt? Of blijven er smaken en oliën achter in de ketel?
Heb je nog andere tips waarmee ik best rekening houd? Wat is jullie mening over de grootte van de ketel (10/12l)?
Alvast bedankt om me te helpen mijn beginnersvragen op te lossen. 🙂
Ik zou als beginner eerder naar een T500 met reflux kolom kijken. Je gaat daar veel makkelijker neutrale spirits kunnen maken die kunnen dienen voor likeuren
Bedankt voor jullie antwoorden en om deze 'beginner' te willen helpen! Ik ga mezelf de alquitara aanschaffen. Later kan ik mijn collectie misschien nog verder uitbreiden.