ABV van maceraat
Een vraag die wellicht meer stokers bezighoud, wat is het alcohol percentage van een maceraat van vruchten?
Je start met een volume alcohol van een bepaald percentage en laat daarin vruchten macereren. Na een aantal weken zeef je mooi alles door een kaasdoek en heb je een lekker maceraat waarmee je verder kan, vnl om te verdunnen als likeur met water en/of suikersiroop. De vraag is natuurlijk, hoeveel % alcohol zit er nog in? Als je gaat meten is dat een flink stuk lager dan het % waarmee je begonnen bent. Is er een flink deel alcohol in de vruchten getrokken of geven opgeloste stoffen een vertekend beeld bij de meting?
Iemand ervaring of tips?
@odevie Er gaat zeker alcohol in de vruchten zitten, proef er maar eens van nadat je het gezeefd hebt. Suikers uit de vruchten zullen een kleine invloed hebben op de meting, maar minder dan wat er in het vruchtvlees is gaan zitten.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist ook het vocht uit het fruit heeft invloed.
Met alcohol meter , aerometer , vinometer kun je een benadering van percentage meten
Wil je exact percentage gebruik je een apparaat als de gaschromatograaf. .
Of je destilleert 100 ml helemaal uit en bepaalt dan wat je aan destillaat wint.
@kees22 da's inderdaad ook een prima methode, alleen heb je dan een laboratorium opstelling nodig met kolf, kolom en koeler. Mijn kleinste ketel verwerkt 20 liter....
@odevie er zijn veel van de oude garde die inderdaad nog met kleine glas opstellingen test run doen. Ook met buret wordt nog steeds wel gewerkt .( Ik maak mij zelf daar ook schuldig aan ) Soms vind je op Marktplaats en ook bij kringloop winkels laboratorium glas.
Het is handig en ook leerzaam en heel nauwkeurig .
Enige is het is kwetsbaar materiaal .
@robbert zijn er nog veel oude garde en dinosaurussen zoals als jij nog die met dat materiaal kunnen werken ?
🤣
@theresa ik hoop het . En het zou niet verkeerd zijn als mensen weer beginnen te destilleren op glas . Zeker beginners . Je leert er meer van en je weet eerder een goed product te maken ( en hoe het hoort te smaken ) dan wanneer ze beginnen met zo een RVS pretensieus ding wat er meer mooi uit ziet dan dat het wat kan .
@theresa Daar hoef je geen dinosaurus voor te zijn: ook tegenwoordig leren jonge mensen nog gewoon met laboratoriumglas werken.
@theresa Dat is wel zo, maar ik denk dat er ook weinig over gepraat wordt, omdat men glas veelal gebruikt voor testen of hele kleine partijtjes. Mijn glazen erlemeyer is maar 2 liter, bijvoorbeeld; daar ga ik geen 30 liter pulp mee verstoken.
Op dutchdistiller is er zelfs iemand die een goede handleiding plaatste voor omgaan met glas (gevolgd door enige discussie) en er wordt regelmatig gesproken over soxhlet-spullen en -gebruik.
Een ander aspect is, dat veel stokers weliswaar een mooi vak geleerd hebben, maar zonder glaswerk. Die vallen sowieso vaak af, omdat steviger materialen dan meer voor de hand liggen.
@kees22 ik noemde Robbert een dinosaurus ook omdat ik hem al jaren ken. Hij heeft vroeger met mijn heit gestookt en hem ook het geleerd . Van mijn 7 jaar af ken ik hem dus. Hij is ook nog van oude stijl maar hij heeft ook gestudeerd en het zo geleerd . Maar ik ken verder niemand anders die laboratorium glas heeft en zo een alkohol test apparaat .
Ik doe omdat ik veel met pruimen en anders fruit werk wel methylalkohol testjes . Maar dat zie ik ook niet op forum gedaan .
@theresa Ik denk dat methanoltesten ook niet veel gedaan worden. Ik heb ze zelf in een grijs verleden wel eens gedaan, maar mijn destillaat werd minder roze dan een wodka uit de winkel. En omdat het nogal een gepruts was met een stuk of vijf vloeistoffen, vond ik het snel best.
Een jaar of twee geleden kon Snurrebreut via een practicum monsters op een gaschromatograaf laten testen en daar hebben veel mensen gebruik van gemaakt. Alles lag binnen de normen, dus toen waren veel mensen ook gerustgesteld. Die draad moet nog wel te vinden zijn.
En wat die dinosaurussen betreft: op de barbecue een paar weken geleden van dutchdistillers bij Botte Boer was ik de oudste (bijna 71) en zag ik bij hem gewoon glaswerk op het aanrecht staan/aan de wand hangen. Robert is ongeveer dezelfde leeftijd, als ik me goed herinner. Met zelfrelativering, gelukkig.
@kees22 wij hebben hier heel veel pruimen op bedrijf en ik maak vaak slivovitsj .
Mijn heit deed dat ook en Met dat apparaat van Robbert ook wel teste gemaakt .
met een slivovitsj gewoon stoken was waarde goed maar met opnieuw stoken van de eerste stook met de vergiste schillen en vrucht vlees in ketel kwam toch wel hoog uit .daar hie ik met Hem ook over met mijn tumper of dat ook nu zelfde geeft.
Ik weet niet hoe oud Robbert is maar ook Ruim bovem 60 .
@theresa op wish kunnen mensen voor paar euro al spul vinden om kleine testjes mee te doen.
Dat ik niet rocket science.
( Dat alcohol test apparaat is de gaschromatograaf heb in nog steeds te koop omdat ik er toch te weinig meer mee doe . )
@kees22 dat op foto is een setje wat op wish te koop is. Makkelijk voor kleine testjes . En kost weinig .
Ook op ali staan zulke setjes .
Zoals deze.
€ 58,07 37%OFF | KICUTE 1000ml Distillation Apparatus Lab Chemistry Glassware Kit Set Chemistry Lab Glass Distilling Distillation Apparatus 24/29
https://a.aliexpress.com/_vPzJaA
En geloof het of niet. Dat kan heel verzonden worden vanuit china.
Bij mij althans. Ik had alleen moeite om voldoende warmte in de kolf te krijgen en de boel stabiel houden is ook niet vanzelfsprekend.
db
@dirtbag dat is ook een leuk setje . Met een goed bunsen brandertje erbij kun je daar goed proef destlilaties mee doen .
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten
