Meldingen
Alles wissen

Caramel voor likeur maken


KingTB
Berichten: 57
Topic starter
(@kingtb)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Na verschillende pogingen, die allen (deels) zijn mislukt, toch maar een klein oproepje hier. Ik wil voor verschillende likeuren caramel maken. Wat is jullie manier hiervoor? Het is sowieso een kunst om caramel precies goed te krijgen, maar ik neem aan dat dit niet kokend heet gemengd wordt met alcohol ivm brand en explosie gevaar. Als je het laat afkoelen wordt het keihard, zijn het dan toch de brokken gecarameliseerde suiker die de fles in gaan?

Ik hoor het graag!


Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
7 reacties
3 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 522

@kingtb Als ik me goed herinner heeft Robbert in 1 van de Tiny Project filmpjes ook een stukje over het maken van caramel...

 


Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@mccorner Ik heb een stukje gezien dat hij caramel (op een bakpapiertje in de pan) maakt, maar precies het deel wat niet duidelijk is ontbreekt haha; in welke vorm dit aan je alcohol toe te voegen


Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@kingtb Het heet toevoegen van welke stof dan ook aan alcohol is geen goed plan, je hebt twee methodes;

 

  • Uitspreiden op bakpapier zodat het kan stollen en niet te dik wordt, dan kun je het erna in kleine stukken breken. Of desgewenst in een vijzel tot poeder maken.
  • Oplossen in water, je kunt het water verwarmen om het oplossen te versnellen en erna laten afkoelen voordat je toevoegt aan de alcohol. Let wel dat hier rekenwerk komt kijken omdat je hoeveelheid gekaramelliseerde suiker en water van invloed worden, als het op kamertemperatuur weer is kun je de S.G. waarde meten en dit terugrekenen naar suikergehalte (calculator

 


Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat ik zou doen is de caramel maken dus de temperatuur in de pan op laten lopen tot de gewenste temperatuur de smaak zit er dan in.

Daarna water toevoegen en weer verhitten tot 116 °C. Dit is dan nog (min of meer) vloeibaar.

Zie ook hier


Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bakpapier in pan daarop de suiker al roerend smelten tot het licht of donker bruin is  . ( Op papier Dan brand pan niet zo aan. ) 

Daarna laat je het stollen.   Dan verkruimel en of stampen in vijzel en in warmwater oplossen met klein beetje citroenzuur   . 

Hierna kun je het als siroop toevoegen. .

Je kunt het verkruimelde ook al roerend in de drank doen maar kost wat tijd van oplossen. 

 


Beantwoorden
Cosmoscar
Berichten: 32
(@cosmoscar)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

IK wil Caramel likeur (b.v. zoals van Knebep) gaan maken. Het drankje dat hier in Spanje als toegift na de maaltijd wordt geserveerd. 20 of 17% alcohol. Erg lekker.

Maar hoe maak ik het zelf op basis van de alcohol uit suiker gemaakt?

De ingrediënten op de fles geven aan: Water alcohol vloeibare suiker, smaakstoffen en kleurstof E150B

Zijn de kandijsiropen die hier worden besproken ook geschikt voor een dergelijk likeurtje? 

Hasta luego!

Groetjes uit Spanje.


Beantwoorden
Berichten: 8
(@fabio)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Zelf maak ik eerst de caramel door suiker rustig te laten smelten tot het goudbruin is. Daarna blus ik af met een beetje water of room (voor zachtere caramel) en roer goed tot het weer vloeibaar is. Laat het wel wat afkoelen, maar giet het nog vloeibaar (niet heet meer!) bij de alcohol. Zo krijg je geen harde brokken in je likeur. Goed mengen en eventueel zeven voorkomt klontjes.


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?