Mash vraag
Hallo allemaal,
Ik heb inmiddels wat verschillende dranken gestookt en de meeste zijn gelukt en ook een paar mislukt, dit omdat ik het verkeerde gist had gebruikt, of te laat of juist te vroeg ben gaan stoken.
Ik wil nu een mash gaan maken van cranberry's en sinaasappel. +/- van beide 10 kilo. Dit goed laten koken zodat de suikers lekker uit het fruit komen.
Ik weet alleen niet goed welke gist ik hiervoor kan gebruiken, welke wordt aangeraden?
En is het verstandig om nog extra suiker toe te voegen, of juist niet?
Groet Thijs
@thetis her beste is een wijngist. Je kunt ook de fermentis fd 3 of co16 gebruiken.
Gebruik je verse bes laat ze indrogen en gebruik zo weinig mogelijk suiker. Bessen hebben zelf al zwakke aroma's . Suiker maakt het schraal scherp in smaak .
@robbert okeey ik dacht dus dat het beter was om vers te gebruiken,dus dat is niet zo. Gedroogde bessen zijn ook te koop, misschien net zo handig dan? Bedankt voor je gist tips
@thetis vaak zijn gedroogde cranberries wel behandeld met suikersiroop en soms ananassap. Qua concervering weet ik niet of ze gezwaveld zijn, zou op verpakking moeten staan als het sulfiet bevat 👍
@pikketanus okeey dan moet ik daar even op letten bij het kopen. Tegenwoordig zijn er veel biologische winkels, daar eens een keer gaan kijken, waarschijnlijk zo min mogelijk toegevoegde suikers e.d.
@thetis vers is prima maar bevat veel water. . Als je ze iets indroogt zal je Minder volume hebben met iets meer sg . Als je ketel inhoud genoeg heb dan kun je ook zo gebruiken.
@robbert ik heb een vaten van 25liter, en een stookketel van 10liter. Ik denk dat het qua volume misschien meevalt, dit omdat je het bij te weinig volume aanvult met water. Of denk ik nu heel apart?
@robbert ik heb een wijngist liggen, de mangrove jack's SN9. Deze is geschikt voor fruit met veel suikers, zal dat nu ook gaan denk je? En ik lees vaak dat er enzymen toegevoegd worden bij fruit mashen. Zal dit ook nodig zijn hierbij?
@thetis SN9 is een vrij sterke gist, 16% is goed haalbaar. Zelf gebruik ik vaker 'm op donker of rood fruit. Ook appels en ciders kan ie hebben, maar vind m t beste bij dieprood fruit.
Qua enzymen niets nodig want je gaat al koken. Hier komt dus al sap bij vrij, en ook enzym wat methanol kan maken tijdensgisting wordt inactief.
@pikketanus okeey top dan ga ik hey op deze manier proberen, bedankt voor alle informatie
@thetis er zijn mensen die enzymen gebruiken maar even de kook erover werkt prima. .
SN 9 is ook bruikbaar .
@robbert toch nog even een vraagje, ik heb nu 10kilo sinaasappels en 5 kilo gedroogde cranberry gekookt en tot pulp gemalen. Nu is mijn gistvast tot iets minder dan de helft gevuld, hoeveel water moet ik er nog bij doen denk je. Het zal +/- 7 dagen duren tot het uitgegist is. Zal ik de stookwijn er via het kraantje uit laten lopen, of gewoon even over hevelen in een ander vat door middel van een waszak?
@thetis je zet het net 5 cm onder water . Ja je kunt het in kookzak het beste afstoken.
7 dagen gisten is weinig . Het zou zonde van het fruit zijn als je er een turbo gist in doet. .
@robbert ik was niet van plan om turbogist te gaan gebruiken, hoelang zou dit moeten gisten denk je?
En het hele mengsel in de kookzak, inclusief fruit? Gaat dat niet vast zitten op de bodem van de ketel? Ik heb maar een ketel van 10L.
@thetis paar kook steentje onderin dan moet het goedkomen .
Ik weet niet wat voor gist je gebruikt maar ga uit van 18 tot 21 dagen .
@robbert ik gebruik de SN9, wat moeten na die dagen dan de Ph en SG waarde zijn? En welke kookzak zou het beste zijn, want de 10L ketel is natuurlijk niet zo groot. En zou de smaak echt minder zijn als ik alleen de stookwijn gebruik zonder fruit?
@thetis bij. Een gezonder vergisting zal een ph 1 a 1.2 punt zaken . Dat is noemaal. .
Wanneer je meer foezels , vezels en etherische oliën in de ketel hebt zal er ook meer aroma overkomen dan wanneer je allees sap stookt..
Ik weet niet wat er voor kookzakken allemaal te koop zijn je kunt ook grote kaasdoek gebruiken of een kussensloop waar gee wasmiddel bof verzachter resten meer in aanwezig zijn .
Vraagje vooraf, welke cranberries ga je gebruiken, verse of gedroogde?
- Gedroogde cranberries hebben 64,6 gram per 100 gram aan suiker
- Verse cranberries hebben 3,4 gram per 100 gram aan suiker
- Sinaasappels hebben 7,7 gram per 100 gram aan suiker
Aldus het diabetesfonds.
Dat betekend dat je met verse cranberries en sinaasappels maximumaal op een 3,5 a 4% alcohol gaat uitkomen... suiker toevoegen kan maar dat geeft, aldus mijn mening, een scherpere hollere drank.
Let ook op de p.H. waarde bij het gebruik van zoveel sinaasappels, afhankelijk van de gistsoort wil je rond de 3 a 4 zitten. Gistsoort kunnen fruitstokers beter beantwoorden dan ikzelf.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
- Bedankt voor je reactie, maar heb het idee fat het niet helemaal klopt om maar op 3,5 á 4% uit tekomen. Ik heb de vorige keer hetzelfde gedaan met verse ananas, ik weet de suiker waardes niet per 100gram hiervan. En had hier 1 kilo suiker bij gedaan en de alcohol kwam na 1x stoken op 56%. En het was een mooie blanke drank met een volle ananas smaak. Dit was gegist met mangrove jack' cider yeast MO2. Maar ik las ergens dat ik beter een andere gist kon gebruiken
@thetis het alcoholpercentage is voor het destilleren 😉
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten