Volledig recept whiskey maken
Beste mensen
Na een keer met vloeibare mout whiskey gemaakt te hebben, barrel 674 wil ik nu graag een stap verder gaan en met div graansoorten whiskey te maken.ik heb al vanalles op het forum gelezen maar is voor mij niet duidelijk genoeg, ik zoek een recept wat vanaf stap 1 duidelijk beschreven wordt en waarbij ook de hoeveelheden graan genoemd wordt ,en eventueel ook een filmpje erbij.
geen bourbon recept zoals Jack Daniels
Weet iemand zon recept te vinden , alvast bedankt
@martin74 Geen Jack Daniels, prima, maar dat houdt nog een hoop andere soorten over qua stijl. Iets specifieker qua wat je lekker vindt helpt, en welke apparatuur / materialen tot je beschikking hebt. Wil je 10 / 20 / 50 liter vergisten?
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist ik heb een 30 liter gistvat en een koperen ketel, gemaakt van een boiler.
Een schrootmolen heb ik niet, ik wil dan kijken of ik geschroot graan kan kopen of met een blender het graan malen (ergens op het forum gelezen dat dit ook kan).
Mijn voorkeur smaak gaat naar bv chivas regal, dimple.
@martin74 Blender gebruik ben ik geen voorstander van aangezien het filteren een nachtmerrie kan worden, gelukkig kun je nog bij een aanbieder het mout laten schroten.
Helaas noem je twee dranken die uit een hoop zijn samengesteld, niet alleen uit verschillende destilleerderijen maar ook uit verschillende granen en waarschijnlijk een gedeelte pot still en een gedeelte met een reflux kolom.
Vanwege de vulgraad van je koperen ketel, wil je dus 2/3e gaan fermenteren om te destilleren, in jouw geval is dat een 22 liter vergisten. Heb je ook een soeppan of iets dergelijks om het brouwen in te doen?
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@martin74 Pragmatisch gezien wil je een ketel hebben die ongeveer twee keer zo groot is dan de hoeveelheid wort die je wilt gaan vergisten, met het toevoegen van het mout (en graan) wil je wat ruimte overhouden om tijdens het roeren niet over de rand te gaan, je soepketel is dus te klein maar je kunt overwegen om je destilleerketel te gebruiken als maischpan indien je meent dat je opening groot genoeg is om in te roeren met een roerstok of dergelijke, dat zul je zelf moeten beslissen.
We hadden het eerder over een 22 liter wort maken, dan kom je uit op een 7300 gram mout of graan wat nodig is, vanwege de verwerking zou ik aanbevelen om alleen het Pilsmout te pakken en dit te laten schroten. Dit heeft genoeg diastatisch vermogen en gerstemout is over de gehele linie gezien het makkelijkste mout om mee te werken.
Betreffende het maischen, Robbert heeft een duidelijk filmpje gemaakt:
Vanaf 2:48 kun je het beginnen te volgen, het roken en schroten kun je overslaan (zou met je voorkeur geen gerookte whisky adviseren en de eerste keer geschroot mout inkopen).
Bij 5:30 wordt de p.H. gemeten met een p.H. papiertje, de bedoeling is om rond de 5,5 te zitten, afhankelijk van het water wat je gebruikt, kun je eventueel moeten corrigeren, in de regel zal dit omlaag zijn (er moet zuur bij), dat kan met melkzuur, citroenzuur, fosforzuur bijvoorbeeld. Mocht de p.H. te laag zijn dan kun je krijt gebruiken. Vuistregel is, na het mengen 10 minuten wachten en dan pas meten, bij een p.H. correctie wederom mengen en 10 minuten wachten met opnieuw meten.
Vanaf 7:45 gaat de brander aan, bij het toevoegen van warmte is het ten zeerste aan te bevelen om continue te roeren om het aanbranden te voorkomen.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@robbert dan heb ik dus een behoorlijke pan nodig om dit te maken , mijn distilleer ketel is te klein hiervoor, wat is een goed en betaalbaar adres voor zon grote pan te kopen
@martin74 als je op google zoekt en 40 of 50 liter pan rvs intoetst dan krijg je heleboel aanbiedingen.
@martin74 als je met een brander werkt heb ik ook nog een 50l aluminium en een 125l aluminium pan in de aanbieding rondom zwolle.
@murmillo ik werk idd met een brander , maar ik woon in Limburg dus Zwolle is helaas iets te ver weg
@martin74 4 en 5 maart ben ik nabij Maastricht, 12, 13 maart is mijn schoonfamilie op en neer geweest. Als je mij even een pb doet stuur ik je later even wat foto's. (Zit nu in een badkamer verbouwing)
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten
