Meldingen
Alles wissen

Witte wijndruiven concentraat ervaringen mogen hier

Pagina 7 / 7

Berichten: 5
(@gizmocuz)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit is natuurlijk een 'stook' forum, maar mocht je ook een deel willen gebruiken voor een cava/proceco, dan zou je dit als volgt kunnen doen:

Tweede vergisting, methode 'Liqueur de tirage':

Een mengsel van:

  • Suiker (18-24 gram per liter) om de gisting op gang te brengen.

  • Gist (0,3-0,5 gram per liter), champagne gist, die bijvoorbeeld ook in de eerste vergisting is gebruikt) en goed bestand is tegen druk en alcohol.

  • Eventueel wijnsteenzuur of bentoniet voor stabiliteit.

Nu laten rijpen voor 6 tot 30 maanden. (Ik lees dat dit ook in 2 maanden klaar kan zijn...)

Hoe langer, hoe meer de smaken zich kunnen ontwikkelen

Daarna moeten de dode gistcellen uit de fles, zover ben ik nog niet, maar het (mijn) idee is om ze ondersteboven te plaatsen voor een week.

Hierbij een filmpje met een methode om het er dan uit te halen:

 

Vaak word er dan een beetje suikerwater toegevoegd om het wat zoeter te maken (wijn en suiker)

 

 


Beantwoorden
Berichten: 2
(@kasper)
New Member
Deelgenomen: 4 weken geleden

Vorige week heb ik 5 liter witte wijndruivenconcentraat besteld. Het geheel is nu aan het gisten met MO2 gist. Mijn start SG is 1090. Desondanks de naam "witte wijndruiven" zal het resultaat geen witte wijn zijn maar bruine wijn. Het concentraat was bij ontvangst geoxideerd en deels al aan het gisten. Ik vermoed dat het concentraat geoxideerd is door geen optimale opslag. Jammer want mijn plan was om er witte wijn mee te maken. Het zou leuk zijn om een bericht te ontvangen wanneer er een nieuwe "verse" lading concentraat beschikbaar is, dan probeer ik het opnieuw.


Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@kasper)
Deelgenomen: 4 weken geleden

New Member
Berichten: 2

Hier even wat meer uitleg over wat ik aan het doen ben.

🍇 Recept — Mousserende wijn uit druivenconcentraat (23 liter batch)

🔹 Basis

  • Druivenconcentraat: 5 liter (Brix 65)

  • Water toegevoegd: ±18 liter

  • Suiker toegevoegd: 1350g
  • Totaal volume most: 23 liter

  • SG: 1.090 (gemeten bij 17 °C)

  • Doelsuikergehalte: ~210 g/L

  • Verwachte alcoholgraad: 12.5–13 % vol

🔹 Zuren

  • Aanwezig in concentraat na verdunning: ~1.5 g/L

  • Toegevoegd: 100 g wijnsteenzuur

  • Gemiddelde zuurconcentratie: ≈ 5 g/L

(eventueel later citroenzuur bij te voegen na de hoofdgisting.)

🔹 Gist en voeding

  • Hoofdgist: MO2 (voor mousserende wijnen)

    • 1 zakje (ongeveer 5 g) direct toegevoegd

    • 2e zakje beschikbaar (nog niet toegevoegd)

  • Voedingszouten:

    • 1e dosis: 8 g bij start (DAP – diammoniumfosfaat)

    • 2e dosis: 5 g toegevoegd rond SG ≈ 1.070

  • Hergistng op fles met champagnegist

🔹 Fermentatiecondities

  • Starttemperatuur: 17.7 °C

  • Huidige temperatuur: ±20 °C

  • Fermentatieactiviteit:

    • Dag 1–2: traag (20 bellen/minuut)

    • Dag 3: sterke gisting (>1 bel/s)

    • Dag 5: iets vertraagd (normaal verloop)


Beantwoorden
Pagina 7 / 7
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?