@broekginwaterland
oude basisΒ recept van Gin leuk om meet e beginnen .
Β
Β [ Misschien handigΒ eerst ergens wat soorten te proeven en dan aan de slag te gaan ]
Β
nodig voor 5 l Gin :
Β
45 l water ,
Β
7,2. kilo grof roggemeelΒ Β
Β
4 kilo gerstemout ( diastatisch )Β
Β
3 liter giststarter
Β
Hiervan een beslag maken.
Beginnen net het maΓ―schenΒ
Β
Vul ketel met water 60 graden .
Roer de rogge en de mout hierΒ
door.
Temperatuur is nu 55 graden .
Hou dit 20 min aanΒ
Β
Ph van beslag sturen nu naar 5,4 a 5,6Β
Β
Verhoog temperatuur naar 65 graden .
Hou 60 min aan .
Β
Hierna verhoog temp naar 72 graden . Hou dit 20 min aan .
Β
Controleer altijd met jodiumtestΒ of alle zetmeel is omgezet !
Β
Zeef en spoel met water 80 graden .
Β
Laat afkoelen tot 23 graden .
Β
voeg de Gist [ Giststarter] toe .
Β
Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].
Β
Dit kan op verschillende manieren .
Β
Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stookΒ distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen dieΒ zal ongeveer 22.% alcohol zijn .
Β
we nemen dit deel en stoken 2e keerΒ tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .
Β
neem 30 cl hiervan en hou die apart !
Β
Hierna vullen we de helm met bessen en kruiden . dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .
Β
De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .
Β
nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .
Β
Stoppen met stoken als alcohol percentageΒ in deΒ overkomende vloeistofΒ is gezakt tot 50 % of eerder blind slaat .
Β
De voorloop van dezeΒ 3e stook verwijderenΒ wanneer de alcohol van scherp naar zoet keert.
Β
Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen .
Β
[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]
Β
Β
Β
Andere manier van stoken is :
Β
De ketel vullen enΒ distilleren tot de uistromende alcohol nogΒ rond 50% is .
Β
deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 %Β met scheiding van voorloop en naloop .
Β
ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .
Β
De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we eenΒ alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte .
Β
na stoken op drink sterkte brengen metΒ water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin .
Β
Β
Β
Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .
Β
Hierin gaat :
Β
Jeneverbes en sleedoorn bessenΒ totaal gewicht 50gram
Β
anijszaad 20 gram
Β
koreander 15 gram.
Β
venkelzaad 20 gram
Β
karwijzaad 10 gram
Β
wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .
Β
Citroen schilΒ 5 gramΒ
Β
de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .
Β
sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .
Β
OokΒ gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd
Β
Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en toch een super gin stoken .
Β
Ook het beslag kan wisselen zoals verschillende destilleerijen dat naar eigen recept doen.
Bijv .
Gerst , tarwe , rogge .Β
OfΒ
Gerst , maΓ―s ,rogge .
OfΒ
Gerst , haver , tarwe .
Β
Zowel vol mouten maar ook deel mout en deels ongemout graan wordt wel gebruikt .
Minimale deel mout is 10 % .Β
Β
Β
Niet te vergeten !
Β
De tijdens stook apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .
Β
Met dit deel is het nu mogelijk naar smaak de robuuste gin naar eigen smaak zachter te makenΒ door iets of alles toe te voegen .
Β
Β
Schoonmaken van koperen ketel bij kalk en aanslag zuren met azijn of citroenzuur. . zware verkleuring / oxidatie zoutzuur oplossing .Β
Voor gewoon tussendoor schoonmaken zijn vaatwasmachine reiniger met heet water en naspoele met helder water afdoende .