Even voorstellen
Goedenavond allen,
Sinds een jaar of 8 ben ik enthousiaste thuisstoker.
Ik heb in het begin vooral vodka gestookt en ben gaandeweg overgestapt naar het stoken van jenever. Tot een jaar gelden maakte ik enkel gebruik van dextrose en pilsmout, maar omdat ik mijn jenever onder de maat bleef vinden heb ik besloten om All Grain verder te gaan. Ik heb tot nu toe mijn beste resultaten behaald met een mengsel van pilsmout, tarwemout en roggemout. Maar wat ik mij afvraag is of het nodig is om met enkel mouten te werken? maakt dat het onnodig duur, heeft het invloed op de smaak?
Ik hoop antwoorden en veel tips te vinden op dit forum.
@smipie volgens mij geef je zelf al het antwoord, je hebt het beste resultaat bereikt met een mengsel van mouten.
Mijn beste resultaat tot nu toe inderdaad, maar ik ben nog niet tevreden. Mijn doel is om een optimale graan/moutwijnsmaak aan mijn jenever te krijgen zonder dat hij scherp is. Tot nu toe lijkt het nog te veel op mijn dextrose alcohol. qua scherpte dan.
@smipie misschien dat je wat met andere gist kunt verbeteren? Ik weet niet welke gist je nu gebruikt. Enkel mout zonder toegevoegde suiker is al een prima uitgangspunt.
Daar kan ik inderdaad nog wat mee variëren. Op dit moment gebruik ik de standaard stookgist van Unibrew.
Wat adviseer je?
@smipie Zoveel mout is er niet nodig voor een goede graanjenever. 10 % pilsmout, en een mengseltje van verschillende meelsoorten die je meemaischt. Ongemout brengt veel meer de graansmaak naar boven. Elk graan heeft zo z’n kwaliteit. Vind spelt en haver wel passen bij een jenever. Al gewoon bakkersgist geprobeerd?
groeten Catnip
Ik heb een foto van mijn ketel klaar staan maar ik heb geen idee hoe ik hem in mijn bericht krijg.
😀
@smipie mooie opstelling hoor! Echt top! Maar ben ik nu de enige die hier het gevaar ook ziet?
@catnip Nee.Tenminste: ik neem aan dat je de Tennessee thumper bedoelt.
Maar ik vind dat het gevaar door HD wel erg overdreven wordt. Ik ken een maker van dit soort installaties die nog nooit van ongelukken gehoord heeft.
Let ook even op het isolatiemateriaal onder de pot.
@kees22 ik doel niet op de thumper. Ik doel op de combinatie van potten alchohol, vuur, een hoge kolom, ondersteund door hoge balken en nukkige slangen, plus aardig wat glas in de buurt. Niet om azijn te zeiken, maar mij zou wat gebeuren. En ander niet.
groeten Catnip
@smipie Stookgist ken ik niet. Wat ik zou adviseren is Fermentis Safspirit C-70, Safspirit HG-1 of misschien wel Safspirit M-1
@smipie welkom. Volgens mij ben je geen beginner zo als vele onder ons. Er zou een (groot) verschil moeten zijn tussen suiker drankjes en echte mout drankjes, ik hoop da ook jij dat ons kan vertellen(dus niet alleen de prijs). Maar ook graan samen met mout zou een verschil moeten maken. Alleen heb ik nog niet een goede leverancier van (bio)graan kunnen vinden(Erik 😉 )
@rumo helaas heb ik die ook nog niet gevonden. Heb wel Bio gerst vlokken, die geven een mooie graansmaak aan je distillaat.
molen " de vrijheid " molen " de walvissch "Schiedam .
Molen "de zwaluw " Burdaard.
" Bisschopsmolen "
Molen "Kessel ' kessel
Molen "Roggel' roggel
"De Vlijt " Wageningen.
" De Hoop " Hellendoorn .
Allen leveren goed graan .
@robbert ik weet het Robbert maar ik mag enkel Skal gecertificeerde bio producten inkopen.
@robbert ik heb het net nagekeken en inderdaad zij zijn ook gecertificeerd. Ik zal eens contact met ze opnemen. Bedankt voor de tip 👍🏼
Tja sorry Erik ik haal meestal mijn graan nog bij molens en wat mout werkt doe ik nu en dan zelf vandaar dat ik de molens beetje ken .
IK weet dat jij ook kwaliteit goederen hebt maar ik ben wat blijven hangen .
ik weet dat je niet van die moderne dingen bent Robbert maar ik ben heel blij met mijn nieuwe schrootmolen. Zojuist ook weer bijna 50 kilo geschroot 😊
@munckerik, maar het is toch raar dat ik voor gewoon graan, al dan niet bio ( het liefst bio) aangewezen ben op een een viswinkel ofzo.
@munckerik, zeg jij maar bij welke webshop je ongemout graan kan kopen. Molens zat maar wie lever mij in deze tijd gewoon graan aan huis😤 En ja dan kom je vanzelf bij de viswinkels en varkensboeren terecht.
@rumo er zijn er verscheidene waar je per email kunt bestellen Deze heeft een webshop . https://www.demolenwinkel.nl/granen/tarwe/?orderby=date
jenever is ook wat verschil in smaak bij . De een houd van zacht met meer smaak van de jeneverbes of jeneverbes / vlierbes of jeneverbes lijsterbes . En andere houden meer van een koren brandewijn achtige smaak met wat jeneverbes / Curaçao smaak .
Voor een goede stevige jenever kun je volstaan met 1 deel tarwemout , een deel gerst en een deel roggen . maischen 3 stappen .
( Ook hier kan het gebruik van zuurmout voordeel hebben . Maximaal 10 % )
Denk om PH .
Betreft een gist zou ik of een " natte bakkersgist " ( ouderwets maar degelijk) of ook de fermentis C70 adviezeren.
Dank voor de tip. ik ga volgende week even naar de bakker.
Ik heb even een nieuw lijntje geopend (all grain jenever). leek mij iets gepaster om daar op het recept in te gaan.
@smipie er zijn zowiezo al meerdere toppics en recepten hier betreft de granen Jenevers .
Even zoeken .
Ik woon in Wageningen, dus dat is makkelijk. En iets goedkoper dan de lokale biologische winkel, want daar kun je ook biologisch graan en meel kopen.
Wat een mooie ketel, trouwens. Uit de buurt van Groningen?
Heb je details van dat glazen potje? Ik broed al een tijdje op het zelf maken van zo'n ding, maar het plastic in de standaarddeksels houdt me een beetje tegen. En ik weet niet op de glazen potten van de AH met de kale rvs deksels het wel houden: de glasdikte varieert nogal, vrees ik.
Laatste bericht: Startersvragen bij ketelkeuze Ons nieuwste lid: sophiebach Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten



